Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ραούφ Ντενκτάς: Ο πρώην αρχηγός του ψευδοκράτους θα μετέχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό


Ο Ραούφ Ντενκτάς στο προσκήνιο ξανά. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή εφημερίδα, ο νέος πρόεδρος του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου προτίθεται να εντάξει στη διαπραγματευτική του ομάδα το γηραιό πλέον πολιτικό, του οποίου οι θέσεις είναι γνωστές και καταγεγραμμένες. Δείγμα ενδεικτικό, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, των προθέσεων της νέας τουρκοκυπριακής ηγεσίας.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε επιστολή στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες λύσης του Κυπριακού στην ίδια βάση με την οποία διεξάγονταν από τον Σεπτέμβριο του 2008 και μετά την αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ίδια επιστολή εστάλη επίσης προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Κομισιόν καθώς και όλους τους εταίρους στην Ε.Ε.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε σε συνάντηση τους πρέσβεις των πέντε μεγάλων του ΟΗΕ στον Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
Τα Ηνωμένα Εθνη ήδη μέσω του εκπροσώπου τους διατύπωσαν τη θέση τους ότι η βάση συζητήσεων παραμένει αυτή που συμφωνήθηκε ήδη από τις δύο πλευρές. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος κάλεσε τον Ερογλου να συνεχίσει την προώθηση μιας διευθέτησης η οποία να επανενώνει την Κύπρο σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Ο κ. Χριστόφιας συνομίλησε με τον Ντερβίς Ερογλου τηλεφωνικά και του μετέφερε την ετοιμότητά του να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν σύντομα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP