Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Αποχωρούν οι Βρετανοί από UNFCYP ;


Η οικονομική κρίση ενδεχομένως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο. Αυτό φέρεται να είναι το συμπέρασμα ορισμένων βρετανών αναλυτών, που υποστηρίζουν ότι το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε την κατάργηση της συμμετοχής της βρετανικής δύναμης στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ, στην Κύπρο (UNFCYP). Σαν λόγος προβάλλεται η συμμετοχή βρετανικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο που οικονομικά δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ταυτοχρόνως όμως, υπογραμμίζουν ότι οι δυνάμεις αυτές χρειάζονται για το Αφγανιστάν, προκειμένου να σταματήσουν επίμονες αμερικανικές οχλήσεις για αύξηση των εκεί βρετανικών δυνάμεων.
Αντίθετη άποψη ωστόσο εκφράζει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών καθώς θεωρεί ότι το momentum, είναι κρίσιμο και δεν πρέπει να συμβεί ο,τιδήποτε που θα μπορούσε να ανατρέψει τις λεπτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί και που ενδεχομένως θα απειλούσαν τις συνομιλίες Χριστόφια και Έρογλου.

H Βρετανία διαθέτει χιλιάδες στρατιώτες στο εξωτερικό σε αποστολές είτε του ΝΑΤΟ, είτε του ΟΗΕ είτε σε βρετανικά εδάφη εκτός Βρετανίας όπως τα Φώκλαντ, τα νησιά Ντιέγκο Γκαρσία, Λιβερία, Σιέρρα Λεόνε, Γιβραλτάρ, Βαλκάνια, Γεωργία, Γερμανία, Βόρεια Ιρλανδία, Αφγανιστάν και φυσικά στην Κύπρο είτε σαν προσωπικό των βρετανικών βάσεων, είτε σαν μέρος της δύναμης διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ.

Το συνολικό μέγεθος της βρετανικής δύναμης Κύπρου κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 2600 και 3.200.

Στο ίδιο πλαίσιο οικονομικών περιορισμών το υπ. Άμυνας σκέπτεται ακόμη και την εγκατάλειψη της μιας στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο αλλά το σχετικό σχέδιο καθυστερεί καθώς υπάρχουν φωνές που υποδεικνύουν πως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει τμήμα της να δοθεί σε τουρκοκύπριους, κάτι που δείχνει αδιανόητο για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την πλευρά τους κύπριοι διπλωμάτες, σε ανεπίσημες συζητήσεις τους, θεωρούν λάθος τη στιγμή αυτή την πιθανή αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την UNFCYP και επικαλούνται το γεγονός ότι η Βρετανία αποτελεί ένα από τα συστατικά στοιχεία της δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς εξακολουθεί να απολαμβάνει του καθεστώτος της εγγυήτριας δύναμης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP