Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΡΚΚ.-


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην περιοχή Μπέστλερ του Σιρνάκ, δύο στρατιώτες του Τουρκικού Στρατού.

Μετά το συμβάν η περιοχή περικυκλώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στην περιοχή Μπεστλέρ Ντερελέρ (Bestler Dereler) του Σίρνακ (Şırnak) γίνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού και δυνάμεων των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στην περιοχή.

Στις συγκρούσεις που ξέσπασαν σκοτώθηκαν, οι Τούρκοι στρατιώτες πεζικού, Τουντζάϊ Τουρκέν (Tuncay Türken) και Εμρέ Ανσίν (Emre Anşin).


Read more...

Απόηχοι της συνάντησης του τριπλού μηχανισμού κατά του ΡΚΚ


Αποφασίστηκε να απαγορευτεί η λειτουργία όλων των οργάνων της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ιράκ.-

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα υπόμνημα 5 άρθρων κατά του PKK.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ αξιολογώντας τις επαφές που είχε στα πλαίσια της συνάντησης του "τριπλού μηχανισμού" που σχηματίστηκε κατά της παρουσίας του ΡΚΚ, στα βόρεια του Ιράκ είπε πως «οι 3 χώρες διαθέτουν ισχυρή θέληση σε ανώτατο επίπεδο και πως έχουν νέους στόχους και εκπονούν νέες εργασίες κατά της τρομοκρατίας».

Η κρίσιμη συνεδρίαση "καταπολέμησης της τρομοκρατίας" πραγματοποιήθηκε στην πράσινη γραμμή της Βαγδάτης υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στην συνεδρίαση πέρα από τον Μπεσίρ Αταλάϊ συμμετείχαν αξιωματούχοι του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, ο Ιρακινός υπουργός προεδρίας αρμόδιος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Σιρβάν Αλ Βαϊλί (Shirwan al-Waili) και η επιτετραμμένη των ΗΠΑ Πατρίσια Μπουτένις (Patricia Butenis).

Ο Ιρακινός υπουργός ανακοίνωσε πως εξέδωσαν υπόμνημα 5 άρθρων σχετικά με τις συνομιλίες. Στο υπόμνημα τονίζεται πως « η τρομοκρατική οργάνωση PKK πλήττει και το Ιράκ και την Τουρκία». Ακόμα στο υπόμνημα τονίζεται πως αποφασίστηκε η απαγόρευση των δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ιράκ και η υπολειτουργία των κομμάτων που είναι παρακλάδια της οργάνωσης.

Ο Ιρακινός υπουργός προεδρίας αρμόδιος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Σιρβάν Αλ Βαϊλί σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας των γραφείων και της εφημερίδας της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Κιρκούκ είπε το εξής: "Αποφασίσαμε να απαγορεύσουμε την λειτουργία όλων των οργάνων που σχετίζονται με την τρομοκρατική οργάνωση."

Ο Βαϊλί τόνισε πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δραστηριοποιούνται στα βόρεια του Ιράκ βάσει διμερών συμφωνιών και συνομιλιών.Ενώ ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάϊ διασαφήνισε πως το επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η στρατιωτική συνεργασία στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και διατύπωσε πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα "ωριμάσουν" με το πέρασμα του χρόνου και θα ανακοινωθούν.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΧΑΒΑ... ΣΥΝΕΧΕΙΑ


Κι ενώ ο πρωθυπουργός κος Κωνσταντίνος Καραμανλής βρισκόταν στο Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σαλαμίνα και υποδεχόταν το πλήρωμα της φρεγάτας "Ψαρά", η οποία εξετέλεσε με επιτυχία την αποστολή της στην επιχείρηση "ΑΤΑΛΑΝΤΑ", οι φίλοι και σύμμαχοί μας εξ ανατολών στο ΝΑΤΟ ξανάρχισαν τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά όταν στις 11:00 4 τουρκικών F-4 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, σε ύψος 1200 και 1500 ποδών αντίστοιχα. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά και εξήλθαν του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Σάμου -Χίου.

Και για όσους δεν το κατάλαβαν το πρωί, σήμερα το απόγευμα, στις 16:59, 4 τουρκικά F-4 πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 1500 ποδών κατά την έξοδό τους από το FIR Αθηνών και αφού προηγουμένως είχαν αναχαιτισθεί από ελληνικά μαχητικά.

Απ' ό,τι φαίνεται, ο καλός καιρός και η άνοδος της θερμοκρασίας στο Αιγαίο αναγκάζει τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και υποψήφιους εταίρους μας στην Ε.Ε. να δοκιμάζουν για άλλη μια φορά τα νεύρα των κατοίκων του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου. Δυστυχώς για αυτούς, οι χαμηλές προσβολές που πραγματοποιούν στα δύο νησιά μας στο Αν.Αιγαίο έχουν γίνει ρουτίνα για τους κατοίκους τους με αποτέλεσμα να μη στρέφουν ούτε το κεφάλι τους προς τη μεριά του ορίζονται που πετούν τα τούρκικα μαχητικά. Όσον αφορά την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την αυξημένη δραστηριότητα και συνιστά... ψυχραιμία.

Read more...

Ο Ομπάμα, η Τουρκία και η ΕΕ


Του Sebastian Fischer
DER SPIEGEL

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, διακαής πόθος όλων, ήταν να γίνουν φίλοι του. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον αγκάλιασε φιλικά, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, τον ακολουθούσε κατά πόδας όπου και αν πήγαινε – στη σύνοδο των G-20 στο Λονδίνο, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο και στην συνάντηση με τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ στην Πράγα. Ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ φαινόταν να απολαμβάνει την εγγύτητα με τον Αμερικανικό σούπερ σταρ.

Ευρισκόμενος στην Άγκυρα, ο Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξη του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση που είχε διακηρύξει για πρώτη φορά ευρισκόμενος στην Πράγα. Μία θέση που εξακολουθεί να μην αρέσει σε ορισμένους. «Η Τουρκία συνδέεται με την Ευρώπη πολύ περισσότερο απ’ ότι με τις γέφυρες του Βοσπόρου» δήλωσε ενώπιον της Τουρκικής Βουλής. «Σας ενώνουν αιώνες κοινής ιστορίας, πολιτισμού και εμπορίου. Η ένταξη της Τουρκίας θα διευρύνει και θα ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Ευρωπαϊκή αντίδραση
Άποψη που δεν είναι καθολικά αποδεκτή στην Ευρώπη. Την Δευτέρα, αριθμός πολιτικών, ειδικά Γερμανών, βγήκαν στην αντεπίθεση. «Συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Ευρώπης», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Μπερντ Πόσσελτ, της συντηρητικής Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης της Βαυαρίας. Σε συνέντευξη στο Spiegel Online, δήλωσε ότι «η ΕΕ δεν είναι το παιγνίδι του Ομπάμα». Τον κάλεσε μάλιστα να αποδεχθεί την Τουρκία ως την 51η πολιτεία της Αμερικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις Ευρωεκλογές Μάρκους Φέρμπερ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία, τόνισε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φωνή στο ΝΑΤΟ. Όσον όμως αφορά όμως το ποιος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποφασίζουμε αυτόνομα. Δεν χρειαζόμαστε καθοδήγηση από το εξωτερικό».

Ο επικεφαλής του κόμματος Χορστ Σίχοφερ, πρόσθεσε ότι η «εσωτερική αρμονία» της Ευρώπης εδράζεται στις «κοινές πολιτισμικές και πνευματικές αξίες». Επισήμανε επίσης ότι «η Τουρκία, έχοντας αυτοανακηρυχθεί ως εκπρόσωπος του Μουσουλμανικού κόσμου, σίγουρα δεν έχει θέση».

Η εξήγηση για την σκληρή αντίδραση από το κρατίδιο της Βαυαρίας είναι απλή. Ο χρόνος που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για την Χριστιανοσοσιαλιστική Ένωση, και ο Σίχοφερ, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, χρειάζεται μία εκλογική επιτυχία πριν από τις γενικές εκλογές του Φθινοπώρου. Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου θεωρούνται ιδανική ευκαιρία, αν και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος το κόμμα να μην κατορθώσει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 5% – ένα ενδεχόμενο που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Η αξίωση του Ομπάμα παρέχει απλά μία κατάλληλη ευκαιρία για την δημόσια προβολή του κόμματος.

Υπαναχώρηση έναντι ανταλλαγμάτων
Ωστόσο, η ενόχληση από την υποστήριξη του Ομπάμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας είναι πραγματική, ειδικά αν ληφθεί υπόψιν η στάση που τήρησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα, τορπίλισε τις προσπάθειες για επιλογή του Δανού πρωθυπουργού Άντερς Φογκ Ρασμούσεν ως νέου Γενικού Γραμματέα, επικαλούμενη την δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ σε Δανέζικη εφημερίδα το 2005. Η υπαναχώρηση της κυριολεκτικά την υστάτη, κατέστη δυνατό μετά από τα ανταλλάγματα που της προσέφεραν ο Ομπάμα και Ευρωπαίοι ηγέτες.

Από πλευράς του ο Σαρκοζί έδρασε ταχύτατα απορρίπτοντας την υποστήριξη Ομπάμα προς την Τουρκική υποψηφιότητα. Απαντώντας στα όσα δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην Πράγα, ότι η ένταξη της Τουρκίας «θα σημαίνει ότι διασφαλίζεται η σταθερή πρόσδεση της στην Ευρώπη», ο Σαρκοζί τόνισε: «Συνεργάζομαι στενά με τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά όταν πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εναπόκειται στα κράτη-μέλη …να αποφασίσουν»

«Προνομιακό καθεστώς»
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, και το κόμμα της, η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την Τουρκική ένταξη, υποστηρίζοντας την παραχώρηση «προνομιακού καθεστώτος». Ως αποτέλεσμα η κυρία Μέρκελ έκανε λόγο για «διαφορετικές απόψεις», όσον αφορά τις τουρκικές βλέψεις.

Ανώνυμος διπλωμάτης, τον οποίο επικαλέστηκε η Wall Street Journal, δήλωσε ότι «όλο και περισσότερες χώρες-μέλη διατηρούν αμφιβολίες ως προς την ένταξη της Τουρκίας. Το κλίμα στη σύνοδο, πρόσθεσε, δεν ήταν καθόλου καλό».

Πρόσθετα με αυτές τις ανησυχίες ήταν και οι αναφορές στον τύπο, ότι η Τουρκία για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Ρασμούσεν, έλαβε ως αντάλλαγμα ότι θα επανανοίξουν δύο κεφάλαια στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Πληροφορίες που απέρριψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Διεύρυνση Όλι Ρεν, ο οποίες μιλώντας στην Financial Time Deutschland ανέφερε ότι δεν υπάρχει «καμία σύνδεση» μεταξύ της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Θέση την οποία δεν υιοθετεί η Χριστιανοσοσιαλιστική Ένωση. «Ο Ρεν είναι φανατικός υποστηρικτής της Τουρκικής ένταξης» δήλωσε στο Spiegel ο Πόσσελτ, προσθέτοντας ότι «ως Βουλή, θα πρέπει να εξετάσουμε το κατά πόσον στη σύνοδο του ΝΑΤΟ έγιναν αθέμιτες συμφωνίες».

Read more...

Γκιουλ: "Θέλουμε λύση πολύ σύντομα"


Του ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΔΡΟΥΣΙΩΤΗ
Αναμένεται κίνηση της Άγκυρας
Όλες οι πληροφορίες, τόσο από τις διπλωματικές όσο και από τις ανοιχτές πηγές, συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία θα κάνει την κίνηση στο Κυπριακό με στόχο μια διευθέτηση που δεν θα απέχει από τις παραμέτρους που έχουν κωδικοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη και έχουν συμφωνήσει οι δύο ηγέτες ως βάση της επιδιωκόμενης λύσης.
Όσοι παρακολουθούν στενά την τουρκική εξωτερική πολιτική, γνωρίζουν ότι η τουρκική διπλωματία "παίζει με ανοιχτά χαρτιά". Όταν μέχρι το 2002 η θέση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν πως "το Κυπριακό λύθηκε το 1974", αυτό εννοούσε. Το 2002, όταν ο Ερντογάν ανέτρεψε αυτό το δόγμα και το αντικατέστησε με τη θέση "η μη λύση δεν είναι λύση" και πάλι το εννοούσε. Τότε, όλος ο έξω κόσμος που ασχολείται με την Τουρκία διέγνωσε στροφή στην τουρκική πολιτική. Μόνο στη Λευκωσία επικράτησε η "ανάλυση" ότι η στροφή του Ερντογάν ήταν επικοινωνιακή τακτική και μάλιστα σε συμπαιγνία με τον Ντενκτάς.

Σήμερα, αποκαλύπτεται ότι η τουρκική κυβέρνηση αντιμετώπισε ακόμη και τον κίνδυνο πραξικοπήματος. Η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, λόγω της αποδοχής του σχεδίου Ανάν, είναι μέρος του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Εργκένεκον. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στη Financial Times ("FT"), είπε πως το 2004 η Τουρκία ήταν αποφασισμένη για λύση. "Πήραμε ρίσκο, συμβιβαστήκαμε, αμφισβητηθήκαμε στο εσωτερικό και κάναμε θυσίες", είπε.
Η συνέντευξη Γκιουλ στη "FT" δόθηκε λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ομπάμα στην Τουρκία και σε αυτήν περιέγραψε πολύ ξεκάθαρα την τουρκική πολιτική στο Κυπριακό:

Πάλι διαστρέβλωση
Η περικοπή για το Κυπριακό στη συνέντευξη Γκιουλ στη "FT" (Ολόκληρο το απόσπασμα δημοσιεύεται παραπλεύρως) ήταν ίσως η ηπιότερη αναφορά που έγινε από Τούρκο αξιωματούχο από το '74 και μετά. Από τη θέση του Ετζεβίτ ότι το τρένο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα συντριβεί στην άνευ ορίων τουρκική αντίδραση, φτάσαμε σε σημείο να μιλά ο Πρόεδρος της Τουρκίας για "όραμα συνεργασίας" μεταξύ των τριών χωρών.
"Όσοι δεν βλέπουν αυτές τις μεταβολές και επιμένουν στη στερεότυπη πολιτική ανάλυση για την Τουρκία θα βρεθούν προ εκπλήξεων, όπως και το 2004", σχολίασε στον "Π" Βορειοευρωπαίος διπλωμάτης με εμπειρία στην τουρκική πολιτική.
Αν και στη συνέντευξή του στη "FΤ" ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν εποικοδομητικός στις αναφορές του στο Κυπριακό, αυτές διαστρεβλώθηκαν εντελώς και μεταδόθηκαν σαν να ήταν ερειστικές και προκλητικές. Από την Πέμπτη το βράδυ και όλη μέρα την Παρασκευή, το κρατικό ΡΙΚ μετέδιδε διαστρεβλωμένες δηλώσεις του κ. Γκιουλ: "Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ πρόβαλε τον απίστευτο ισχυρισμό ότι αν πρόκειται να γίνει κάποια χειρονομία για επίλυση του Κυπριακού, αυτή θα πρέπει να γίνει προς την Τουρκία και όχι για την Τουρκία"! Η "είδηση" του ΡΙΚ ήταν αναπαραγωγή από ανταποκρίσεις ελληνικών εφημερίδων, τις οποίες υπέγραφαν ανταποκριτές στην Τουρκία.

Αδυναμία διαχείρισης
Τη φερόμενη ως δήλωση Γκιουλ, όπως μεταδόθηκε από το ΡΙΚ, την υιοθέτησαν όλα τα κανάλια και τη σχολίασαν πολιτικά πρόσωπα, χωρίς κανένας να ανατρέξει στην πηγή δημοσίευσής της και να ελέγξει την ακρίβειά της. Μετά τη συνάντηση με τον Ταλάτ, δημοσιογράφος κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να σχολιάσει τη "δήλωση Γκιουλ". Ο Πρόεδρος την εξέλαβε ως δεδομένη και τα "έχωσε" στον Πρόεδρο της Τουρκίας: "Δεν ξέρω αν η Τουρκία θέλει να φέρει κι άλλα στρατεύματα στην Κύπρο και άλλους εποίκους, και μάλιστα να το αποδεχτούμε κιόλας", ενώ της κριτικής του δεν ξέφυγε και ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, "που απεδέχθη τα αιτήματα-απαιτήσεις της Τουρκίας", το 2004.
Μετά και τις δηλώσεις του Προέδρου, η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοια δήλωση. Όμως, δεν έγινε καμιά προσπάθεια επανόρθωσης ή έστω απόσυρσης της "είδησης" από το ΡΙΚ, η οποία συνέχισε και έπαιζε μέχρι το βράδυ.
Η συνέντευξη Γκιουλ στη "FT" δόθηκε την Τετάρτη 8 Απριλίου, ήταν από τις σημαντικότερες που έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, σε μια εποχή που αναδιαμορφώνεται η τουρκική εξωτερική πολιτική. Στη συνέντευξη υπάρχουν άκρως ενδιαφέρουσες αναφορές για το Κυπριακό, τις οποίες δεν είδε κανένας, δεν αξιολόγησε κανένας, ενώ 48 ώρες μετά τη δημοσίευσή τους σχολίαζαν διαστρεβλωμένα αποσπάσματά της.

Γιατί "καίγεται" η Τουρκία
Οι αναφορές των ξένων διπλωματικών αποστολών από την Τουρκία συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για μια σοβαρή πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Κι αυτό έχει να κάνει με τις ευρωπαϊκές της φιλοδοξίες. Η Κύπρος ολόκληρη είναι πια μέρος του ευρωπαϊκού χώρου και το άλυτο του Κυπριακού δηλητηριάζει τις σχέσεις με την ΕΕ. Αυτό που ο Γκιουλ είπε στη FT ήταν πως το Κυπριακό αποτελεί βαρίδι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, δηλητηριάζει τις σχέσεις της Ένωσης με το ΝΑΤΟ και ότι θα πρέπει να λυθεί και μάλιστα σύντομα.
Οι δηλώσεις Γκιουλ έγιναν σε μια περίοδο που στην Τουρκία το ενδιαφέρον για την Ευρώπη έχει αναθερμανθεί για τρεις βασικούς λόγους:
1. Όπως εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν πια μονόδρομο για το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ). Αυτό ήταν το μήνυμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία. Και μόνο με οδηγό τις ενταξιακές μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
2. Η οικονομική κρίση έστρεψε ξανά τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες προς την ΕΕ.
3. Οι ΗΠΑ προωθούν την Τουρκία ως πρότυπο δυτικής δημοκρατίας για τον μουσουλμανικό κόσμο. Η παρέμβαση Ομπάμα προς την ΕΕ αναθέρμανε τις ελπίδες στην Τουρκία ότι η υπόθεση ένταξη δεν έχει χαθεί.
Βέβαια, υπάρχει η αντίδραση της Γαλλίας και της Γερμανίας, που δεν εγκρίνουν την πλήρη ένταξη. Ορισμένοι στην Κύπρο θεωρούν αυτή την αντίδραση σαν ευκαιρία για συμμαχία με τον γαλλογερμανικό άξονα. Όμως, αν θα υπάρξει μια τέτοια συμμαχία, θα είναι για τον εκτροχιασμό της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και αυτό θα είναι η απόλυτη καταστροφή για το Κυπριακό, διότι η Κύπρος θα χάσει την υπεροχή που σήμερα έχει στις συνομιλίες ως κράτος μέλος της ΕΕ.
Μια πιο ορθολογιστική ανάλυση μπορεί να αναδείξει την αντίδραση της Γαλλίας και της Γερμανίας ως μια ευκαιρία για την Κύπρο:
* Δεδομένου ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να κρατήσει ζωντανό το διάλογο με την ΕΕ, θα πρέπει να ισοσκελίσει τα βαρίδια της γαλλογερμανικής αντίδρασης. Αν κάνει το βήμα στο Κυπριακό και απελευθερωθεί από αυτό το βαρίδι, οι ενταξιακές θα πάρουν τέτοια δυναμική που αν δεν υπερφαλαγγίσουν τις γαλλογερμανικές αντιδράσεις, σίγουρα θα τις παρατείνουν στο χρόνο.
Η σημερινή συγκυρία είναι ανάλογη με αυτήν του 2004. Τα δεδομένα επί του εδάφους είναι χειρότερα, όπως χειρότερη είναι και η ψυχολογία του κόσμου και από τις δύο πλευρές. Η Τουρκία, στους επόμενους μήνες, θα κάνει κίνηση στο Κυπριακό και υπάρχουν περιθώρια που δεν είναι όμως απεριόριστα. Το σκηνικό είναι στημένο, οι παράμετροι είναι κάτω και τα όρια της κάθε πλευράς είναι ευδιάκριτα. Εάν θα καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια εξαρτάται και από την πολιτική διαχείριση που θα γίνει. Αν οι συνομιλίες θα γίνουν μέσω των ΜΜΕ, αν η πληροφόρηση από την Τουρκία προέρχεται από τα ΜΜΕ και αν η ρητορική είναι αυτή του 2004, θα έχει το ίδιο τέλος.
Το τίμημα θα είναι βαρύ και για την Κύπρο και για την ίδια την Τουρκία. Όμως, η Τουρκία λόγω μεγέθους και σπουδαιότητας έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ένα αδιέξοδο, η Κύπρος όχι.

Τι είπε ο Γκιουλ στη Financial Times
"Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος, πυλώνας της ΕΕ"
Το πλήρες κείμενο της περικοπής για το Κυπριακό από τη συνέντευξη Γκιουλ στη "FT":
Φ.Τ.: Ένα συγκεκριμένο θέμα προκαλεί τώρα τριβές στο ΝΑΤΟ - τα εμπόδια στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, όπου, φυσικά, η Κύπρος διαδραματίζει κάποιο ρόλο. Είναι αυτό ένα ζήτημα στο οποίο η Τουρκία είναι σε θέση να κάνει κάποια κίνηση που θα έκανε το ζήτημα αυτό λιγότερο ευαίσθητο;
Γκιουλ: Στην πραγματικότητα, αν θα υπάρξει μια χειρονομία νομίζω ότι θα πρέπει να είναι προς εμάς, όχι από εμάς... Εμείς έχουμε περισσότερη συνεισφορά, πιο στρατηγική συμμετοχή και κάνουμε περισσότερες θυσίες. Όχι άλλοι.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ήμουν υπουργός Εξωτερικών για 5-6 χρόνια και σε όλες τις συναντήσεις μας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ έλεγα στους συνάδελφούς μου ξανά και ξανά ότι πρέπει να επιλυθεί έγκαιρα αυτό το πρόβλημα (Κυπριακό), το συντομότερο δυνατόν, διότι είναι πιθανό στο μέλλον να δηλητηριάσει ορισμένα πιο σημαντικά και στρατηγικά ζητήματα.
Ο κόσμος είναι ένα πολύ ευαίσθητο μέρος και υπάρχει μια μεγάλη δυναμική για προβλήματα, υπάρχουν μεγάλες απειλές και μπορεί να υπάρχουν στιγμές που χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη συνεργασία. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επισκιάσει τα πελώρια ζητήματα που μας αφορούν και να μας παρεμποδίσει από το να έχουμε την απαιτούμενη αλληλεγγύη, ως εκ τούτου, προειδοποιούσα όλους τους συναδέλφους μου, ας λύσουμε το πρόβλημα αυτό με δίκαιο τρόπο. Τους προειδοποιούσα πολλές φορές ...
Έχετε δίκιο, είναι ένα πρόβλημα στην ΕΕ. Το ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν έχουν υγιή και πλήρη συνεργασία, είναι πρόβλημα. Αλλά δεν φταίμε εμείς γι' αυτό. Είναι εξαιτίας των άλλων.

Φ.Τ.: Ανησυχείτε επειδή εξαντλείται ο χρόνος των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού;
Γκιουλ: Είμαστε πολύ σοβαροί στην αναζήτηση μιας λύσης. Πραγματικά θέλουμε αυτό το πρόβλημα να λυθεί - δεν κάνω προπαγάνδα, το αποδείξαμε αυτό και το 2004. Πήραμε ρίσκο, συμβιβαστήκαμε, αμφισβητηθήκαμε στο εσωτερικό και κάναμε θυσίες, το σχέδιο είχε τεθεί σε δημοψήφισμα και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι είπαν ναι, η άλλη πλευρά το απέρριψε.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Τέλος πάντων, αυτά είναι παρελθόν, αρχίσαμε ξανά και η πρόθεσή μας είναι να καταλήξουν οι συνομιλίες σε συνολική λύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζουμε πλήρως τον πρόεδρο Ταλάτ. Θέλουμε αυτό το πρόβλημα να λυθεί πολύ σύντομα. Όταν το πρόβλημα λυθεί, πιστεύουμε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και ολόκληρη η Κύπρος μπορεί να είναι άλλος ένας πυλώνας της ΕΕ που θα έχει πλήρη συνεργασία. Αυτή είναι η πραγματική μας επιθυμία, αυτό είναι το όραμά μας. Δεν αστειευόμαστε, το 2004 αποδείξαμε τους εαυτούς μας, έχουμε την αξιοπιστία".
ΠΟΛΙΤΗΣ

Read more...

Η Αθήνα σε «τρίγωνο παγίδων»


Σοβαρές ανησυχίες για σειρά αρνητικών εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό
Η σουηδική προεδρία θα αναζητήσει λύση-εξπρές στο πρόβλημα της Μεγαλονήσου για να αρθεί το μείζον εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΕ «ΤΡΙΓΩΝΟ ΠΑΓΙΔΩΝ» κινδυνεύει να βρεθεί η Αθήνα ως τα τέλη του 2009. Κορυφαίες διπλωματικές πηγές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για σειρά αρνητικών εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό και στο Σκοπιανό. Ιδιαίτερα όσον αφορά το Αιγαίο, ο κίνδυνος μιας κρίσης «α λα Ιμια» χαρακτηρίζεται πολύ σοβαρός. Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί τη θετική για αυτή συγκυρία λόγω και της νέας στρατηγικής σχέσης με την Ουάσιγκτον, την οποία συμβολίζει η διήμερη επίσκεψη του προέδρου
Μπαράκ Ομπάμα. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί προβληματισμός εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) από τη Σουηδία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση πριν από λίγες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη με τον σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, ενώ στις 11 Μαΐου θα μεταβεί στη Στοκχόλμη και ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής. Η Στοκχόλμη, αν και προς το παρόν δεν έχει παρουσιάσει αναλυτικά τις προτεραιότητές της, αναμένεται να δώσει μεγάλο
βάρος στη διεύρυνση.

Ήδη υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι Σουηδοί θα επιδιώξουν να κόψουν τον «γόρδιο δεσμό» της επαναξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στα τέλη του 2009, αναζητώντας μεταξύ άλλων λύση-«εξπρές» στο Κυπριακό. Όσον αφορά δε τα Σκόπια, το κλίμα στην Ευρώπη φαίνεται να μαλακώνει για τη γειτονική χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές. Η Αθήνα ίσως βρεθεί λοιπόν σε δύσκολη θέση, καθώς η σουηδική προεδρία έχει ήδη εκφραστεί υπέρ του να λάβει η πΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον προσεχή Δεκέμβριο.

Η αναβάθμιση του ρόλου της Άγκυρας στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς «θα αυξήσει τον πειρασμό της» να αποδείξει την υπεροχή της έναντι της Αθήνας, επισημαίνουν έμπειρες διπλωματικές πηγές. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, «το ενδεχόμενο η Άγκυρα να επιχειρήσει μέσω πρόκλησης κρίσεως τη δημιουργία τετελεσμένων στο Αιγαίο είναι σοβαρό και θα έφερνε την Αθήνα σε μεγάλο δίλημμα ως προς την έκταση της αντίδρασής της. Οι Τούρκοι παρατηρούν άλλωστε με προσοχή την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και διαβλέπουν...ευοίωνες προϋποθέσεις για τέτοιου είδους σχεδιασμούς».

Ιδιαίτερα περίπλοκο προδιαγράφεται το παζλ στο Κυπριακό. Η Στοκχόλμη δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να συμβάλει ώστε να αρθεί αυτό το μείζον εμπόδιο στη συνέχιση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα είναι δύσκολο για τους «27» να αγνοήσουν τις προβλέψεις του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, βάσει του οποίου η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο κ. Μπιλντέχει ήδη κινητοποιηθεί για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πέρα από το να εξαίρει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την ΕΕ, ενεργοποιείται και στο Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ενταχθεί η πρόσφατη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Στοκχόλμη ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σχεδιάζει και επίσκεψη στο νησί. Η σουηδική προεδρία επιθυμεί άλλωστε να βγει το «αγκάθι» του Κυπριακού και από την αμυντική συνεργασία ΕΕ- ΝΑΤΟ. Την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη μάλιστα διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες κλειστή συνάντηση υπό την αιγίδα του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών (CΕΡS) και χορηγό τη Σουηδία, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ακανθώδης πτυχή της ασφαλείας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Ερντογάν αναμένεται να χρησιμοποιήσει δύο όπλα ώστε να αποφύγει τον σκόπελο του Δεκεμβρίου. Το πρώτο θα είναι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον ώστε η Τουρκία να μην αποξενωθεί από την Ευρώπη, κάτι που ήδη προσέφερε με τα όσα είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Το δεύτερο όπλο της Άγκυρας θα είναι η επίδειξη κινητικότητας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες, τώρα που ολοκληρώθηκαν οι τοπικές εκλογές. Ανεξαρτήτως της ειλικρίνειας των τουρκικών προθέσεων, η εξέλιξη αυτή θα αποτελούσε άλλοθι σε πάγιους υποστηρικτές της Άγκυρας (Σουηδούς και Βρετανούς). Αυτοί αναζητούν τρόπους απεμπλοκής από το ορόσημο του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν και στον κυπριακό Τύπο, εξετάζονται μεταξύ άλλων μια αναβολή ή ένα μορατόριουμ διαρκείας 18 μηνών ή ως και δύο ετών στην τουρκική επαναξιολόγηση.

Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί και από τις ζυμώσεις στο Κυπριακό. Αυτές αναμένεται να κορυφωθούν μετά τις βουλευτικές «εκλογές» στα Κατεχόμενα στις 19 Απριλίου. Η στόχευση είναι να έχει μπει «το νερό στ΄ αυλάκι» ώστε, ακόμη και αν δεν έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία ως τον Δεκέμβριο, να είναι γνωστά τα βασικά μέρη αυτής ώστε το τουρκικό τρένο να μην τρακάρει στον σταθμό των Βρυξελλών. Τι σημαίνει αυτό; Η φράση διπλωμάτη με μακρά πείρα στο Κυπριακό είναι χαρακτηριστική:

«Μην περιμένετε εκπλήξεις. Η τελική συμφωνία πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να είναι πριν απ΄ όλους αποδεκτή από την Άγκυρα».

Μπορεί να δούμε ξανά τον κ. Νίμιτς
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ του κλίματος έναντι της Ελλάδας φαίνεται ότι διαμορφώνεται και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η επικράτηση του εκλεκτού του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, του Γκιόργκι Ιβάνοφ, ιδιαίτερα όμως οι θετικές αναφορές των παρατηρητών του ΟΑΣΕ αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του αρμοδίου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, για την ομαλή εκλογική διαδικασία ενισχύουν τις προοπτικές της πΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο- ακόμη και χωρίς επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείεται επανενεργοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς εντός του καλοκαιριού με ορίζοντα τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν το πρώτο δείγμα της νέας ατμόσφαιρας που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ για τα Σκόπια. Την ίδια στιγμή, μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία έχουν κουραστεί από μια αντιπαράθεση την οποία σε πολλά σημεία δεν κατανοούν. Η πρόσφατη αποστροφή της Ανγκελα Μέρκελ στη Μπούντεσταγκ μάλλον δεν ήταν τυχαία.

Έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν επίσης ότι η Αθήνα θα αντιμετωπίσει νομικό πρόβλημα αν αποφασίσει να παρεμποδίσει τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στα Σκόπια:

«Όταν η πΓΔΜ έκανε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Στην ίδια αίτησή της προς την ΕΕ όμως, χρησιμοποίησε το “πΓΔΜ”, εξ ου και η Αθήνα συναίνεσε το 2005 να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Η άσκηση βέτο τον Δεκέμβριο δεν θα είναι εύκολη».

Read more...

Oι αντιθέσεις της Τουρκίας


της Ελίνας Γαληνού
Τέσσερα χρόνια αφ΄ότου η ΕΕ έδωσε στην Τουρκία το «πράσινο φώς» για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και οι ενδείξεις προς το παρόν δηλώνουν ότι η είσοδός της στην Ευρώπη είναι ακόμα πολύ μακριά...
Ποια είναι η πρόοδος που έχει σημειώσει η Τουρκία τόσο σε εσωτερικό όσο και διεθνές επίπεδο; Η Ελλάδα βέβαια που έδωσε την υποστήριξή της στη γείτονα χώρα, την γνωρίζει πολύ καλά. Δεν γνωρίζουμε βέβαια ακριβώς πόσο ολοκληρωμένη καταγραφή της χώρας είχε γίνει από τους Ευρωπαίους πριν την αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε όμως ότι σε γενικές γραμμές, η κατάσταση της χώρας αυτής είναι αρκετά γνωστή, οπότε οι αμφιβολίες για το αν θα καταφέρει να φτάσει στον επιθυμητό στόχο είναι εύλογες σε μεγάλο βαθμό….
Και όταν λέμε «επιθυμητό στόχο» εννοούμε την πρόοδο που πρέπει να σημειώσει για να φτάσει τα δεδομένα μιας Ευρωπαϊκής χώρας. Μιας χώρας χωρίς τις έντονες αντιθέσεις που χαρακτήριζαν την Τουρκία μέχρι τις 3.10.05 και που συνεχίζουν δυστυχώς να την χαρακτηρίζουν ακόμα. Και οι αντιθέσεις αυτές δεν περιορίζονται μονάχα στις πολιτικές ιδεολογίες και τους θρησκευτικούς φανατισμούς αν και απ΄αυτά απορρέουν πολλά προβλήματα.

Η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τριτοκοσμικής χώρας. Τα μεγάλα αστικά κέντρα διαθέτουν όλα τα «κομφόρ» του πολι-τισμού, όπως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με πλήρη σύγχρονο εξοπλισμό, πολυτέλειες, καταστήματα με δυτικές φίρμες, εμπορικά κέντρα, εταιρείες με σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η τουρκική ελίτ είναι γλωσσομαθής , ταξιδεύει και διαβιεί σε πολυτελή σπίτια. Όμως αυτές οι εικόνες δεν συνιστούν ολόκληρη την Τουρκία εννοείται.
Διότι λίγα χιλιόμετρα έξω από τα αστικά κέντρα που προβάλλουν το εναρμονισμένο προς τα δυτικά πρότυπα πρόσωπο της Τουρκίας, λυπάσαι κυριολεκτικά τον άνθρωπο. Βλέπεις συνοικίες ολόκληρες από παράγκες χτισμένες πάνω στη λάσπη. Το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής περιφέρειας και των έσω της, αποτελείται από χωματόδρομους. Οσο απομα-κρύνεται κανείς από τα αστικά κέντρα, τόσο περισσότερους γαιδάρους και κάρα θα δεί και όλο σπανιότερα, οχήματα και λεωφορεία. Οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στις( ουκ ολίγες) περιοχές αυτές, αγγίζουν την αθλιότητα. Μόνο οι συσκευές πλυντηρίων τους έλειπαν που δώρισε πρόσφατα ο Ερντογάν, όταν αρκετές περιοχές δεν έχουν κάν συνδεθεί με δίκτυο ύδρευσης…
Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Τουρκίας, ζεί κάτω από τέτοιες συνθήκες.. Φυλα-κισμένοι μέσα στις προλήψεις, στερημένοι από κάθε προοπτική προόδου. Μακριά από το φώς, τη γνώση, την πληροφόρηση που δικαιούται ο σημερινός πολιτισμένος άνθρωπος να απολαμβάνει. Με τι προυποθέσεις ν΄αναπτύξουν αυτοί οι άνθρωποι κρίση που θα τους επιτρέψει κάποια στιγμή να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον; Και πότε θα γεφυρωθούν τόσο μεγάλες αντιθέσεις αφού για την ώρα δεν έχει σημειωθεί καμιά αξιόλογη πρόοδος; Πότε και πώς θα διαχειριστεί η Τουρκία τα λεπτά ζητήματα των εθνικών μειονοτήτων ή θα αρχίσει να κατανοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα από μόνη της, χωρίς ξένες παρεμβάσεις; Μακάρι το μέλλον να διαψεύσει τις αμφιβολίες μας, αλλά για την ώρα η Τουρκία απέχει πολύ από τον ευρωπαικό δρόμο….

Read more...

Το μισό ΝΑΤΟ δίνει στην Τουρκία ο Ομπάμα (και την συγχαίρει για το 1922)


O Oμπάμα κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, με την ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση νομιμοποίησε τις τουρκικές βαρβαρότητες εναντίον των Ελλήνων από το 1914 μέχρι σήμερα.

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com
Εκτός από τα συγχαρητήριά του για τη νίκη επί των … Ελλήνων το 1922 , ο Πρόεδρος Ομπάμα φέρεται υποσχεθείς στους Τούρκους το … μισό ΝΑΤΟ και μεγάλη συνδρομή στην ΕΕ, σε αντάλλαγμα της συγκατάθεσής τους στην εκλογή Ρασμούσεν στο ΝΑΤΟ! Φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τι από αυτά θα υλοποιηθεί, αλλά οι υποσχέσεις προκύπτουν τόσο από δημοσιεύματα όλου σχεδόν του δυτικού τύπου, όσο και από καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες. Και ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επιφυλάξεις του ξεπεράστηκαν με τις εγγυήσεις Ομπάμα.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε στην ¨Αγκυρα ένταξη στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Υπηρεσία, αμυντικό μοχλό της ΕΕ και άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης Τουρκίας-ΕΕ.

Πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, η Τουρκία παίρνει το πόστο του αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ, γράφει η Λιμπερασιόν, όπως και θέσεις τριών στρατηγών στο ΝΑΤΟ και του αντιπροσώπου του στο Αφγανιστάν. Ανώτεροι αξιωματούχοι στο ελληνικό ΥΠΕΞ δηλώνουν άγνοια για τις ακριβείς υποσχέσεις, θεωρούν όμως απίθανο να πρόκειται για τον αναπληρωτή ΓΓ και πιθανολογούν ότι πρόκειται για βοηθό του ΓΓ επιφορτισμένο με τις σχέσεις με τον ισλαμικό κόσμο. ‘Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι η Τουρκία θα πάρει και τη θέση του υπεύθυνου της Συμμαχίας για τον αφοπλισμό. Ο αναπληρωτής ΓΓ εκλέγεται με ομοφωνία, όπως με ομοφωνία θεσπίζονται νέες θέσεις βοηθών ΓΓ, οι ίδιοι όμως οι βοηθοί ΓΓ εκλέγονται με πλειοψηφία.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι αποτιμά θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα την περιοδεία Ομπάμα σε Ευρώπη και Τουρκία! Υιοθετώντας επίσης, με μερικές μέρες καθυστέρηση είναι αλήθεια, σχετική εκτίμηση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί φεύγουμε από την ΅τριγωνική σχέση΅ Ελλάδα-Τουρκία-ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πλέον αν αναβαθμίζεται ή όχι στην αμερικανική πολιτική η χώρα που την απειλεί στο Αιγαίο και κατέχει τη μισή Κύπρο! Γιατί η εισβολή στην Κύπρο και η απειλή στο Αιγαίο ήταν που συνέδεαν, μετά το 1974, την αμερικανική πολιτική έναντι των δύο χωρών, υποχρεώνοντας την Ουάσιγκτον σε κάποιο σεβασμό και ευαισθησία και έναντι του συμμάχου που υπέστη την τουρκική επιθετικότητα. Τώρα φαίνεται ότι λύθηκαν τα προβλήματα, αν και για κάποιο λόγο που κανείς δεν ξέρει, εξακολουθούμε να πληρώνουμε τον μισό προϋπολογισμό σε αμυντικές δαπάνες…Η Κυρία Μπακογιάννη δεν φέρεται να έθεσε ζήτημα τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο κατά τη συνάντησή της στην Πόλη με τον Μπαμπατζάν, με τον οποίο συζήτησε κυρίως το κυπριακό, όπως έπραξε και με τον Σουηδό Υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ. Εκ των αρχιτεκτόνων του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, φανατικός θιασώτης του σχεδίου Ανάν, ο φιλότουρκος Μπιλντ υπήρξε από τους δριμύτερους επικριτές της κυπριακής κυβέρνησης, των Ελληνοκυπρίων και της ετυμηγορίας τους στο δημοψήφισμα του 2004.
Σχεδόν μυστικά έγινε εξάλλου η συνάντηση Ομπάμα-Πατριάρχη, προκειμένου να μη θιγούν οι ΅ευαισθησίες΅ της τουρκικής κοινής γνώμης, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στον ελληνοτουρκικό πόλεμο (1921-22), συγχαίροντας την Τουρκία γιατί κατάφερε να εμποδίσει τα σχέδια ΅ανασύστασης μιας αρχαίας αυτοκρατορίας΅ (δηλ. του Βυζαντίου). Η τόσο έντονη αίσθηση ιστορικής δικαιοσύνης του Ομπάμα ήταν πάντως άκρως επιλεκτική, αφού δεν επεξετάθη σε άλλα γεγονότα, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων, ούτε βεβαίως στο παρόν, την τουρκική κατοχή της μισής Κύπρου ή το casus belli κατά της Ελλάδας. ¨Αλλωστε, ο προταθείς από τον ίδιο Υφυπουργός Εξωτερικών Γκόρντον αρνήθηκε στη Γερουσία να συμφωνήσει με την διεθνώς παραδεδεγμένη και κατοχυρωμένη στις αποφάσεις του ΟΗΕ, και με τη ψήφο των ΗΠΑ, άποψη ότι υφίσταται τουρκική κατοχή στην Κύπρο, προτιμώντας τον όρο παρουσία! Ο ίδιος ο κ. Ομπάμα έκανε λόγο για δύο ηγέτες στην Κύπρο, εξισώνοντας έμμεσα τον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον εκπρόσωπο της κατοχικής δύναμης.
Η περιοδεία Ομπάμα ανέδειξε τη σημασία που προσλαμβάνει η Τουρκία στην πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και την εμμονή του αγγλοαμερικανικού άξονα στην τουρκική ένταξη. Το συμπέρασμα αυτό όμως είναι και κάπως παραπλανητικό, υπογραμμίζουν ‘Ελληνες διπλωμάτες. Η γεωπολιτική θέση και σημασία της Τουρκίας δεν άλλαξε το τελευταίο εξάμηνο. Αυτό που συνέβη είναι ότι εξαφανίσθηκαν επί χρόνια Ελλάδα και Κύπρος ως ενεργά διεθνή υποκείμενα, τα δύο κράτη ενεργούν ως να μην υφίσταται τουρκική απειλή και στρατιωτική κατοχή της Κύπρου. Κατ’ ιδίαν, πολιτικοί από όλο το φάσμα εκφράζουν ακόμη σοβαρότερες ανησυχίες – «δεν είναι», λέει πρώην Υπουργός, «απλά ότι ακολουθούμε λάθος πολιτική. Είναι ότι το ελληνικό κράτος έχει πάθει συμφόρηση, δεν επιτελεί στοιχειώδεις λειτουργίες, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική του υπόσταση. Το μόνο που κάνει η ελληνική διπλωματία είναι να αγωνίζεται για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ!». Ακόμη κι αν υπάρχει ένα στοιχείο υπερβολής σε αυτές τις εκτιμήσεις, δυσκολεύεται κανείς να παρακολουθήσει το ΥΠΕΞ στην προσπάθειά του να παρουσιάσει περίπου ως εθνικά ωφέλιμες παρόμοιες εξελίξεις. Πεπειραμένοι διπωμάτες εκφράζουν μάλιστα τον φόβο ότι η διαρκής αποστολή «λάθος μηνύματος» από την Αθήνα προς ‘Αγκυρα-Ουάσιγκτον, αυξάνει μακροχρόνια την πιθανότητα άκρως επικίνδυνων εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Ελλάδα μοιάζει να κατάφερε το ακατόρθωτο. Παίρνει αφενός πιέσεις ως αντάλλαγμα της υποστήριξης προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αφετέρου αποξενώνεται και από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που δεν την επιθυμούν. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει έντονος ευρωσκεπτικισμός, μεγάλο ζήτημα για το τι κάνανε οι Τούρκοι στους Αρμένιους το 1915, αλλά δεν γίνεται πουθενά λόγος για τουρκικές απειλές στο Αιγαίο ή κατοχή της Κύπρου, αφού τα θύματα αυτών των πολιτικών δεν θέλουν να το κάνουν θέμα! Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν τον αύξοντα, «εκρηκτικό» παραλογισμό αυτής της κατάστασης και διερωτώνται που θα καταλήξει.
Ενώ αυτά πράττει ή δεν πράττει η Αθήνα, η ‘Αγκυρα δρέπει τώρα τους καρπούς μιας μακρόχρονης πολιτικής, που επέτρεψε στο τουρκικό λόμπυ να είναι πανταχού παρόν και τα πάντα πληρόν στα μεγαλύτερα θινκ τανκ των ΗΠΑ, επηρεάζοντας άμεσα την πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η έντονη αντίδραση Σαρκοζί στην αμερικανική συνηγορία υπέρ της τουρκικής ένταξης. Πολιτικοί παρατηρητές στη γαλλική πρωτεύουσα πάντως παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την πραγματική πρόθεση του Γάλλου Προέδρου και θυμίζουν ότι, παρά τις αντιτουρκικές εξάρσεις του, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εκλογική του νίκη, στην πράξη έκανε ένα τεράστιο δώρο στην Τουρκία, τροποποιώντας το γαλλικό σύνταγμα ώστε να μην είναι υποχρεωτική η προσφυγή σε δημοψήφισμα για την ένταξη. Η διαδικασία της τουρκικής ένταξης έχει δρομολογηθεί από την Κομισιόν και το κριτήριο για το αν και πόσο προχωράει δεν είναι, τονίζουν, οι κατά καιρούς δηλώσεις πολιτικών, που δεν συνάδουν άλλωστε με τις ψήφους τους στα Συμβούλια, αλλά με το αν ανοίγουν και κλείνουν κεφάλαια ενταξιακής διαπραγμάτευσης.
Οι ίδιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η έντονη αντίδραση στην αμερικανική θέση υπέρ της ένταξης χρησιμοποιείται ως εκλογικό όπλο ενόψει ευρωεκλογών, αλλά και για να «καλύψει» τρόπον τινά, τον μεγάλο, ιστορικό συμβιβασμό του Σαρκοζί, που, θάβοντας κατ’ ουσίαν μισό αιώνα γαλλικής ανεξαρτησίας και γκωλικής παράδοσης, οδήγησε τη χώρα του πίσω στην Ατλαντική Συμμαχία. Ορισμένοι θεωρούν επίσης ότι η θέση του Σαρκοζί, ιδίως όμως του Υπουργού Εξωτερικών Κουσνέρ, που παρέμενε έως πρόσφατα οπαδός της τουρκικής ένταξης και τώρα δηλώνει ότι άλλαξε γνώμη, συνιστά επίσης και ένα «σέρβις» προς το Ισραήλ, μια μικρή «τιμωρία» του κ. Ερντογάν για όσα είπε στο Νταβός.

Read more...

Αποκλείει την επαναλειτουργία της Χάλκης έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ


Λίγες ημέρες μετά το κάλεσμα του Μπαράκ Ομπάμα προς την Τουρκία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η εφημερίδα Millyet δημοσιεύει έκθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς την Εθνοσυνέλευση προ έξι μηνών, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει η Σχολή.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «το ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον προς το θέμα πηγάζει από την προσπάθεια να επικρατήσει το Πατριαρχείο Φαναρίου απέναντι στο Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο έχει περισσότερη επιρροή από το πρώτο» και υπογραμμίζεται ότι «νομικώς είναι αδύνατο» να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Το δημοσίευμά της Millyet περιλαμβάνει και τις απόψεις της νομικής συμβούλου του Πατριαρχείου, δικηγόρου Κεζμπάν Χατεμί, η οποία τονίζει ότι «το κλείσιμο της Σχολής το 1971 συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Υπέρ της επαναλειτουργίας τάσσεται και ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, Φαρούκ Λόγογλου, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα λέει ότι οι ισχύοντες νόμοι φαίνεται ότι είναι εμπόδιο για την επαναλειτουργία και απαιτείται νομοθετική αλλαγή.

«Πιστεύω ότι η Τουρκία με αυτό θα κέρδιζε κύρος» σημειώνει.

Τέλος, ο καθηγητής Θεολογίας Χαλίς Αϊχάν τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας και τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα και στο νόμο Ανώτατης Παιδείας».

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα α ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, ο Ομπάμα είπε αναφερόμενος σε θέματα δημοκρατίας και δικαιοσύνης ότι «η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα είναι από τις σημαντικές ενδείξεις».

* Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Σχολής και συνολικά την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Φαναρίου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Θέμα Θράκης έθεσε και ο Ομπάμα!


Μετά τις συστάσεις της Χίλαρι και ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι απαιτούνται κινήσεις της Ελλάδας στη Θράκη για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Μείζον ζήτημα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συνέδεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με «ανταποδοτικές κινήσεις» της Ελλάδας στη... Θράκη.
Εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα της μειονότητας έθεσε ο πλανητάρχης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, αδειάζοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα της μειονότητας έθεσε ο πλανητάρχης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, αδειάζοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο Μ. Ομπάμα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου κ. Ραχμ Εμμανουέλ, ο τελευταίος για λογαριασμό του προέδρου, πρόβαλε την τουρκική θέση ότι για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή απαιτούνται κινήσεις της Ελλάδας στη Θράκη στα εκπαιδευτικά και στα θρησκευτικά ζητήματα της μειονότητας...
Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η Ντ. Μπακογιάννη δεν έπεισε τη Χ. Κλίντον.
Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η Ντ. Μπακογιάννη δεν έπεισε τη Χ. Κλίντον.
Η εξέλιξη αυτή συνιστά πραγματικό «Βατερλό» για την επιλογή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να ποντάρει όλα τα «χαρτιά» στη νέα αμερικανική κυβέρνηση και στην υποτιθέμενη προσωπική σχέση των δύο υπουργών Εξωτερικών και καταδεικνύει την απολύτως λανθασμένη απόφαση να προβληθεί ως σχεδόν πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η προσδοκία ότι η «πίεση» του Ομπάμα μπορεί να οδηγήσει σε άνοιγμα της Σχολής, παρέσυρε την ηγεσία του ΥΠΕΞ στο να μετατρέψει το θέμα της Χάλκης σε βασικό ζήτημα των επαφών με Αμερικανούς και Τούρκους, ώστε να οικειοποιηθεί ως δική της επιτυχία ενδεχόμενη επαναλειτουργία της Σχολής.

Μπούμερανγκ
Η εμμονή στο θέμα της Χάλκης από το ΥΠΕΞ διευκολύνει όμως την επιδίωξη της Τουρκίας να υποστηρίξει ότι τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και επομένως της Θεολογικής Σχολής, υπόκεινται σε καθεστώς αμοιβαιότητας και έτσι να υποβαθμίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας σε διμερές ελληνοτουρκικό.
Η επιλογή αυτή όμως δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς το υπ. Εξωτερικών και η κ. Μπακογιάννη είχαν ενημερωθεί αρμοδίως και εγκαίρως ότι και η κ. Χ. Κλίντον είχε αναφερθεί σε σύνδεση της υπόθεσης της Χάλκης με τη Θράκη.
Η κ. Μπακογιάννη στη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Μπαμπατσάν συζήτησε τη «βελτίωση των διμερών σχέσεων» χωρίς να θέσει δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα (ένταση στο Αιγαίο και λαθρομετανάστευση).
Εθεσε θέμα Χάλκης και δέχθηκε για μία ακόμη φορά να δώσει απαντήσεις στον κ. Μπαμπατσάν για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη... μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, νομιμοποιώντας έτσι τη διασύνδεση που προωθεί η Αγκυρα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με προβληματική και πρόχειρη ατζέντα...
Απογοητευτική όμως ήταν και η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης στην «έκκληση» της Αθήνας που υποβλήθηκε σε ανώτατο επίπεδο τόσο στον πρόεδρο Ομπάμα όσο και στην κ. Χ. Κλίντον για να θέσουν στην τουρκική πλευρά την ένταση στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, τέτοιο θέμα δεν τέθηκε από τον κ. Ομπάμα στην τουρκική ηγεσία, γεγονός που αποκαλύπτει ότι ήταν προβληματική και πρόχειρη η προετοιμασία της ατζέντας των συναντήσεων Ομπάμα-Καραμανλή και Χ. Κλίντον-Μπακογιάννη.
Εκ των υστέρων, και με δεδομένη την προνομιακή στρατηγική σχέση την οποία προσέφερε στην Τουρκία ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, ίσως είναι προτιμότερο το ότι δεν ανταποκρίθηκε τελικά στην έκκληση του κ. Καραμανλή και της κ. Μπακογιάννη για να «μεσολαβήσει» στην τουρκική πλευρά.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ.Α. Ταλάτ προσκλήθηκε τελικώς στην Ουάσιγκτον και θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον στις 15 Απριλίου.
Η συνάντηση αυτή είχε ματαιωθεί λόγω των αντιδράσεων της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τελικώς προκειμένου να νομιμοποιηθεί η πρόσκληση, φρόντισε ώστε να προσφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση μια σύντομη και στο «πόδι» συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Μ. Κυπριανού στην Πράγα...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ
«Εξαφάνισαν» τη συνάντηση
Η δύσκολη φάση στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν προκύπτει μόνο από το θέμα της Χάλκης και την ιδιαίτερα προσβλητική συμπεριφορά που επεφύλαξε το επιτελείο του Λευκού Οίκου στον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Υπενθυμίζεται ότι αφού ακυρώθηκε η μετάβαση του κ. Ομπάμα στο Φανάρι (όπως είχε πράξει ο πρώην πρόεδρος Μ. Κλίντον), το επιτελείο του μετά παρεμβάσεις της Αγκυρας, αποφάσισε να «εξαφανίσει» την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με τον κ.κ. Βαρθλομαίο, ώστε να μην ενοχληθεί η τουρκική ηγεσία.
Η τουρκική κυβέρνηση επέμενε να συμμετάσχει ο κ.κ. Βαρθολομαίος στην κοινή συνάντηση του κ. Ομπάμα με τους τοπικούς αρχηγούς των δογμάτων και θρησκειών στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να υποβαθμιστεί ο Οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου.
Ο κ. Ομπάμα είχε αυτή τη δυσάρεστη, όπως αποδείχθηκε, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά η μοναδική φωτογραφία-απόδειξη της συνάντησης, δόθηκε στη δημοσιότητα σχεδόν 15 ώρες μετά (σ.σ. για να... ικανοποιηθεί και η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ), όταν είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στο Ιράκ...
Είχε προηγηθεί η ομιλία του κ. Ομπάμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την ανιστόρητη αναφορά που δικαίωνε την Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, κάνοντας λόγο για την απόκρουση από τους Τούρκους «ξένων δυνάμεων που επεδίωκαν την αρπαγή εδαφών ή την ανασύσταση αρχαίας αυτοκρατορίας...».
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Read more...

Νέο-οθωμανική η τουρκική πολιτική


To έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ
Η Τουρκία πανηγυρίζει, η Ελλάδα οδύρεται και η Κύπρος κοιμάται. Τώρα που έχουν αρχίσει να καταλαγιάζουν οι εντυπώσεις για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία, είναι καιρός να γίνει μια άλλη αποτίμηση της ομιλίας, των θέσεων και της μεσανατολικής πολιτικής του Ομπάμα σε συσχετισμό με τη νέα τουρκική πολιτική. Όπως αναλύαμε την περ. Κυριακή, η Τουρκία στοχεύει να εδραιωθεί ως περιφερειακή δύναμη. Το πέτυχε, με τις ευλογίες του Ομπάμα.
Ήδη, όμως, αμερικανικά και ευρωπαϊκά Κέντρα και Ινστιτούτα Μελετών, αναλυτές και ακαδημαϊκοί επικεντρώνουν την προσοχή τους στην ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από την εποχή του Τουργκούτ Οζάλ και ιδιαίτερα την τελευταία 7ετία, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ισλαμιστή Ερντογάν. Τη δεκαετία του ’80, ο Οζάλ είχε διακηρύξει πως το όνειρο της Τουρκίας είναι να ανασυστήσει την επιρροή της από την Κεντρική Ασία (απ’ όπου οι Τούρκοι επέλασαν ως κατακτητές) μέχρι τα τείχη της Βιένης. Ο Ερντογάν, υπό το μανδύα ενός «λάιτ» ισλαμισμού, επιχειρεί να καταστήσει την Τουρκία χρήσιμη αλλ’ ανεξάρτητη από την αμερικανική επιρροή.

Αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής είναι ο καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου με τη θεωρία του περί «στρατηγικού βάθους», δηλ. τη σύζευξη των δυτικών-ευρωπαϊκών προσανατολισμών της Τουρκίας με τις μουσουλμανικές-ισλαμικές καταβολές και προσδέσεις της. Είναι πλέον γεγονός ότι με την ομιλία του στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και άλλες δηλώσεις και δεσμεύσεις του, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα της Τουρκίας ως απαραίτητης, σημαντικής και πιστής συμμάχου και φίλης. Όμως, αν οι Αμερικανοί κατάφεραν έστω και προσωρινά να κατασιγάσουν τα αντιαμερικανικά αισθήματα των Τούρκων, αντίθετα φαίνεται να αναρριπίζεται η οργή των Ευρωπαίων από τους εκβιασμούς της Τουρκίας σε βάρος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

«Δεν θα ξεχάσουμε»
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία εκβίασε την Ευρώπη στο ενεργειακό και εκβίασε το ΝΑΤΟ στο θέμα του διορισμού του Δανού Πρωθυπουργού, Ράσμουσεν, ως νέου Γ.Γ. της Συμμαχίας. Η Τουρκία θυμήθηκε τα σκίτσα κατά του Μωάμεθ, που μια δανέζικη εφημερίδα δημοσίευσε προ τριετίας και τα ανέσυρε στην επικαιρότητα για να απαιτήσει ανταλλάγματα, ώστε να συναινέσει στο διορισμό Ράσμουσεν. Η συμπεριφορά της Τουρκίας προκάλεσε την οργή πολλών και ειδικά του Γερμανικού Τύπου. Η έγκυρη «Die Welt» επισημαίνει: «Οι άκαμπτες μέθοδοι της τουρκικής κυβέρνησης έδωσαν μία πρόγευση στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τα οποία ήδη είναι επιφυλακτικά έναντι της Τουρκίας- ως προς το τι θα επακολουθήσει εάν η Τουρκία γίνει μέλος της Ε.Ε.».
Εξάλλου, η «Suddeutsche Zeitung» γράφει οργισμένη πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ασκώντας πίεση στο ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε «μια επίδειξη δύναμης παρόμοια με αυτές του παρελθόντος. Δεν θα το ξεχάσουμε, ειδικά εμείς στην Ευρώπη. Δεν θα βρει έτσι το δρόμο προς την Ευρώπη, ο Ερντογάν», προειδοποιεί η γερμανική εφημερίδα. Οργίστηκαν, όμως, και άλλοι από την τοποθέτηση του Ομπάμα υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο υπουργός Εξωτερικών Κουσνέρ, καθώς και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σπιντελέγκερ υπέδειξαν έντονα στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι δεν είναι οι ΗΠΑ που αποφασίζουν ποιος γίνεται μέλος της Ένωσης.

Το «ριζοσπαστικό Ισλάμ εισέβαλε στο ΝΑΤΟ»
Άλλοι αναλυτές επισήμαναν ότι οι τουρκικοί εκβιασμοί για το ΝΑΤΟ εισήγαγαν το «ριζοσπαστικό Ισλάμ» στη Συμμαχία, όπως εκπροσωπείται από την Τουρκία, ανατρέποντας έτσι θέσεις προηγούμενων Γραμματέων της, ότι ο Ισλαμισμός ήταν ο νέος στρατηγικός κίνδυνος, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες του Σεπτεμβρίου 2001. Με αφορμή τον τουρκικό εκβιασμό με τα σκίτσα για το Μωάμεθ, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στη Μέση Ανατολή υπάρχει ο ισλαμισμός της Τεχεράνης και εκείνος της Ριάντ. Η Τουρκία επέλεξε εκείνον του Ιράν, γι’ αυτό και υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον Αχμαντινεζάντ, ενισχύει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, υποστηρίζει ανοικτά τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χρηματοδοτούνται από το Ιράν, καταδικάζει και επιτίθεται κατά του Ισραήλ και συντηρεί στα ύψη τον αντιαμερικανισμό και τον αντισημιτισμό.
Οι κριτικές κατά της Τουρκίας έφτασαν σε τέτοιο σημείο, που κάποιοι εισηγούνται όπως η Τουρκία εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ. Βεβαίως, δεν πρόκειται να εκδιωχθεί αφού διά του Ομπάμα έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Και αυτό, επειδή η Τουρκία έχει κάνει ανοίγματα και βελτιώσει ή και αναβαθμίσει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες της περιοχής, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της, «μηδέν προβλήματα με τους γείτονες». Όμως, υπάρχουν προβλήματα και στο εσωτερικό και με τους γείτονές της. Οι μεγαλύτεροι φόβοι της Τουρκίας είναι το Κουρδικό και ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, επειδή συναρτώνται προς την ιδιότητά της ως κοσμικού κράτους και προς την ασφάλεια και την κρατική της ενότητα.
Υποτίθεται πως ο δεδηλωμένος στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξή της στη δύση, στις αρχές και στις αξίες της. Όμως, δεν πρέπει να υποτιμάται ο τουρκικός εθνικισμός, που δεν είναι διατεθειμένος να παραδώσει κρατική κυριαρχία στις Βρυξέλλες, επειδή συναρτάται προς την ταυτότητα, την αντίληψη περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον απύθμενο πατριωτισμό των Τούρκων. Οι Τούρκοι λέγουν ότι θέλουν να ενταχθούν στους δυτικούς θεσμούς αλλ΄ αμφιβάλλουν αν οι δυτικοί τούς θέλουν στους κόλπους τους. Η Ευρώπη είναι μοιρασμένη και πολλοί εταίροι υποβάλλουν, αντί της ένταξης, να ισχύσει εταιρική σχέση για την Τουρκία. Η Ρωσία, από την άλλη, μπορεί να είναι εμπορικός εταίρος της, αλλά στρατηγικά και γεωποπολιτικά είναι αντίπαλος.

Αντισημιτισμός
Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία στρατηγικό εταίρο, όπως μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος Ομπάμα το διακήρυξε, αλλ’ η Ουάσινγκτον δεν υποτιμά τον αυξανόμενο αντιαμερικανισμό, που φαίνεται να αναρριπίζεται από πρακτικές και ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν. Η Τουρκία θέλει να έχει σχέσεις με το Ισραήλ αλλ’ ουδείς ξεχνά την προσβολή-επίθεση Ερντογάν κατά του προέδρου Πέρες στο Νταβός και το συναγελασμό της Άγκυρας με τη Χαμάς. Οι Ισραηλινοί θεωρούν την Τουρκία αναξιόπιστη και για έναν άλλο λόγο: Τα τελευταία χρόνια εντάθηκε και ο αντισημιτισμός στη χώρα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Ερντογάν.
Με απλά λόγια: Μπορεί ο πρόεδρος Ομπάμα να αναβάθμισε την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ για ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, όμως Ευρωπαίοι και Ισραηλινοί κρίνουν τις τουρκικές κινήσεις και δη τους γνωστούς εκβιασμούς της με οργή και άκρα επιφυλακτικότητα. Πολλοί, ήδη, επισημαίνουν από καιρό πως η τουρκική εξωτερική πολιτική άρχισε να κλίνει προς ό,τι αποκαλούν «νεο-οθωμανική» προσέγγιση, στην οποία η ισλαμική ταυτότητα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή αποκτούν το επάνω χέρι. Δηλαδή, η Τουρκία επιχειρεί να ξανακερδίσει με άλλον τρόπο τις πρώην οθωμανικές κτήσεις της. Έτσι εξηγείται και η προσπάθεια απεξάρτησής της από την αμερικανική επιρροή και η προσέγγισή της από τις ΗΠΑ ως ισότιμου, πλέον, εταίρου και ως περιφερειακής δύναμης, που απαιτεί να έχει λόγο και ρόλο στα πράγματα της περιοχής.

Ο κυπριακός πονοκέφαλος
Η πολιτική της Τουρκίας αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Το Κυπριακό και η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., θέτουν σοβαρά προσκόμματα στην ενταξιακή της πορεία. Το Κυπριακό μπορεί, επίσης, να γίνει σοβαρός πονοκέφαλος για την Τουρκία αν η κυβέρνηση Χριστόφια υποβάλει αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ή, μελλοντικά, και στο ΝΑΤΟ. Να μη υποτιμώνται, επίσης, τα προβλήματα που η Τουρκία δημιουργεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. εξαιτίας της Κύπρου. Εξάλλου, παρά τη «διπλωματία των σεισμών», οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν είναι οι καλύτερες, εξαιτίας της συνεχούς αμφισβήτησης του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι επίσης ένα ακανθώδες ζήτημα, του οποίου η εκκαθάριση θα εξαρτηθεί και από τη στάση του προέδρου Ομπάμα, στις 24 Απριλίου.
Είναι φανερό, από τις τελευταίες εξελίξεις και από μια βαθιά μελέτη της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πως η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων διάφορες πτυχές αυτής της πολιτικής, τόσο στην Ε.Ε. όσο στις ΗΠΑ όπως, βεβαίως, στη Μέση Ανατολή. Αυτά προϋποθέτουν εκ βάθρων ανατροπή της επί 15ετία σχεδόν πολιτικής της Αθήνας και της Λευκωσίας «εξημέρωσης του τουρκικού θηρίου» και αναθεώρησης στόχων και στρατηγικής. Δεν φαίνεται, δυστυχώς, να υπάρχει τέτοια διάθεση. Με αποτέλεσμα, η νέα τουρκική πολιτική να επελαύνει σε πολλά μέτωπα ανεμπόδιστη.

Read more...

Ο Ομπάμα, η Τουρκία και η Ελλάδα


Του ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Β΄ Πειραιά
Διανύουμε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανακαλύψει ξανά με έναν νέο τρόπο τον τυφλό φιλοαμερικανισμό. Ο Κ. Καραμανλής πραγματοποιεί σε αυτήν τη φάση μια τόσο θεαματική φιλοαμερικανική στροφή που εκπλήσσει, σχεδόν, με την ωμότητά της. Από την άλλη, ο Γ. Παπανδρέου, περιδεής πάντα απέναντι στις πέραν του Ατλαντικού εξελίξεις, μοιάζει τόσο γοητευμένος από τις ΗΠΑ του κ. Μπαράκ Ομπάμα, ώστε επιχειρεί να «αντιγράψει» μανιωδώς, αν και όχι με τόση επιτυχία, στάσεις, σχήματα και τακτικές της νέας αμερικανικής διοίκησης.
Κι όμως, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ διέθετε τέτοιους εξέχοντες θαυμαστές στη χώρα μας, αποφάσισε να κάνει το πρώτο του ταξίδι σε χώρα του εξωτερικού, στην Τουρκία. Στην Τουρκία, της οποίας ο πρωθυπουργός επιτείνει διαρκώς την αντιαμερικανική ρητορική, εφαρμόζει μια πολιτική καταγγελίας του Ισραήλ και ακόμα χειρότερα, αναπτύσσει σχέσεις με τις πιο ακραίες ισλαμικές οργανώσεις! Ενώ ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα θεωρείται, πλέον, ξεπερασμένος και αναχρονιστικός, στην Τουρκία συνιστά όχημα αναβάθμισης της χώρας.

Η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία δεν ανελύθη σωστά, αν ανελύθη κιόλας, στη χώρα μας. Διότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια αναγνώριση του στρατηγικού ρόλου της Τουρκίας, η οποία συμμετέχει και στους G-20. Σηματοδοτεί αντίθετα την οριστική ρήξη της παλιάς τριγωνικής «ισορροπίας» ΗΠΑ - Τουρκίας - Ελλάδας, την οποία τα διάφορα «παπαγαλάκια» της Αθήνας έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «παρωχημένη» και αφετηρία μιας νέας σχέσης. Για τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιπροσωπεύει όχι μόνο μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη αλλά και τη γέφυρα μέσω της οποίας μπορεί να ευδοκιμήσει μια νέα ιμπεριαλιστική πολιτική ενσωμάτωσης του Ισλάμ στους νέους αμερικανικούς σχεδιασμούς.
Ο νέος ρόλος της Τουρκίας θα ήταν λάθος να αποδοθεί απλώς και μόνο στη θέση και την έκτασή της. Διότι, ταυτόχρονα, είναι επιστέγασμα μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης πολιτικής που αναζητά ερείσματα πολύ πέραν της αμερικανοατλαντικής νομιμοφροσύνης.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα παρακμάζει. Παρακμάζει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και εθνικά. Αντί εξωτερικής πολιτικής εφαρμόζουμε το δόγμα «αμίλητοι, ακούνητοι, αγέλαστοι» και σθεναρά αφοσιωμένοι στην υπερατλαντική κηδεμονία, ενώ στην Κύπρο, αν δεν πέφτω πολύ έξω, συζητούν αυτήν την περίοδο μια νέα εκδοχή, ίσως και χειρότερη, του Σχεδίου Ανάν, ως λύση για τη Μεγαλόνησο.
Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο όραμα, εθνικό και κοινωνικό, και μια νέα λαϊκή αλληλεγγύη που θα το υπηρετήσει. Αν δεν τα καταφέρουμε γρήγορα με μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή, αν όχι και με μια νέα επανάσταση, τότε η οικονομική κρίση που διανύουμε θα ωχριά σε λίγο μπροστά στην εθνική κρίση που θα βιώσουμε!
ΠΑΡΟΝ

Read more...

Το θράσος του Γκιουλ


ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΙΕΚΕΡΣΑΒΒΑ
Μπορεί οι υποτελείς Ηγέτες των χωρών της Διεθνούς Κοινότητας που θυσιάζουν αρχές για χάριν πρόσκαιρων συμφερόντων, να επιτρέπουν στον κ. Γκιουλ να προκαλεί τα θύματα μιας ανήθικης και εγκληματικής θηριωδίας της χώρας του, προσποιούμενος ότι δεν χρωστά να κάμει «χειρονομία» στο Κυπριακό.
Μπορεί οι Ηγέτες μας, κάτω από τις ανίερες πιέσεις των μεγάλων δυνάμεων, συνοδοιπόρων της εγκληματικής Τουρκίας, να έχουν συναινέσει και έχουν δώσει στην Τουρκία συγχωροχάρτι και την εκλιπαρούν να συνδράμει στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ως ενδιαφερόμενο μέρος, αντί εισβολέας και βάναυσος καταπατητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι στην πραγματικότητα.

Ο Κυπριακός λαός όμως, Έλληνες και Τούρκοι, οι οποίοι είναι τα θύματα της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και του βάναυσου τρόπου με τον οποίο αυτή προωθείται δεν συγχωρούν. Δεν ξεχνούν και να μην ανησυχεί. Δεν ζητούμε «χειρονομίες» από την Τουρκία. Απαιτούμε από την Τουρκία απλά να εγκαταλείψει την Κύπρο όπως υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο. Έχει υποχρέωση η Τουρκία να αποσύρει από την Κύπρο τα κατοχικά στρατεύματά της και όλους τους Τούρκους εποίκους χωρίς όρους και περιορισμούς. Και υποσχόμαστε ότι θα την κηνυγούμε μέχρι να κάτσει στο σκαμνί και να πληρώσει για τα κατά συρροήν εγκλήματα πολέμου που διέπραξε σε βάρος της μικρής Ευρωπαϊκής Κύπρου και του Λαού μας. Παράλληλα, θέλουμε να σημειώσουμε ότι το γεγονός και μόνο ότι η Τουρκία κάμνει τέτοιες δηλώσεις, 35 χρόνια μετά που η τουρκική κατοχή και η κατά συρροήν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας συνεχίζονται, πρέπει να αποτελεί προσβολή για τους Πολιτικούς Ηγέτες αυτού του τόπου, διότι, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε, είναι οι πολιτικές επιλογές τους που επιτρέπουν στην Τουρκία να κάμνει τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις. Μάλιστα, επιλογές που δεν είναι δικές τους αλλά των ξένων συνοδοιπόρων των Τούρκων και ηθικών αυτουργών της συνωμοσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος μας. Αναφερόμαστε στην επιλογή του συμβιβασμού με τα κατοχικά δεδομένα υπό το μανδύα της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ανάγοντας το Κυπριακό σε δικοινοτικό θέμα, αντί θέμα εισβολής, κατοχής και καταπάτησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι η ουσία του. Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών αποτελούν τη φραστική έκφραση της χρεοκοπίας της λανθασμένης πολιτικής επιλογής των Ηγετών μας, στην οποία ανεξήγητα και αδικαιολόγητα συνεχίζουν να επιμένουν.
Το στόμα του Γκιουλ και των συνοδοιπόρων του, Βρετανών και Αμερικανών, θα κλείσει μόνο με απόφαση των Ηγεσιών μας για επανατοποθέτηση του Κυπριακού και επαναφορά της Τουρκίας στο σκαμνί της Δικαιοσύνης, ως εγκληματία πολέμου, στη βάση μιας καθαρά αντικατοχικής πολιτικής, η οποία θα στοχεύει στην αποκατάσταση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Κύπρο, χωρίς περιορισμούς και εκπτώσεις.
SHMERINI

Read more...

ΝΤΕΝΙΣ ΧΑΣΤΕΡ: Ο «μισθοφόρος» της Τουρκίας


Ο Ντένις Χάστερ, ως πρόεδρος της Βουλής επί προεδρίας Μπους, είχε μπλοκάρει το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ. Reuter)

ΝΤΕΝΙΣ ΧΑΣΤΕΡ: ΠΩΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ
Του Δ.Π. ΔΗΜΑ
Στην πολυάσχολη αμερικανική πρωτεύουσα το χρήμα... «μιλάει» και μιλάει με ποικίλους τρόπους, διαπιστωμένα, δε, εκείνος που δίνει τα περισσότερα αγοράζει και τη μεγαλύτερη επιρροή.
Στο επικρατούν κλίμα μαζικού ξεπουλήματος αξιών και αρχών στους εκάστοτε πλειοδότες και πάντα στο όνομα της κατ' επίφαση εξυπηρέτησης των αμερικανικών συμφερόντων, η Τουρκία έχει «πιάσει το νόημα» και έχει μπει χοντρά στην αγορά με «καυτό χρήμα» για την εξαγορά συνειδήσεων.

Τελευταίο «απόκτημα» της Αγκυρας, ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, επί ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας, Ντένις Χάστερ, ο οποίος από την περασμένη βδομάδα προστέθηκε και επίσημα στο οπλοστάσιο των μισθοφόρων της γείτονος για την προάσπιση των γεωπολιτικών της συμφερόντων στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Χάστερ, που από το περασμένο καλοκαίρι εντάχθηκε ως «σύμβουλος» στο στελεχικό δυναμικό της δικηγορικής εταιρείας Ντίκστιν και Σαπίρο, είχε από τότε «πουλήσει την πραμάτεια» του με την προοπτική πως θα φέρει στους λογαριασμούς της εταιρείας την Τουρκία, μεταξύ άλλων.

«Μαύρα κονδύλια»
Ο πρώην νομοθέτης στήριξε προφανώς τη «βεβαιότητά» του στο γεγονός ότι ως πρόεδρος της Βουλής είχε μπλοκάρει το ψήφισμα για την αρμενική γενοκτονία και λογικά ανέμενε ανταλλάγματα για τις «υπηρεσίες» του, κρίνοντας από τη στρατιά των Αμερικανών πρώην αξιωματούχων και νομοθετών που έχουν πλουσιοπάροχα ανταμειφθεί για τις προγενέστερες υπηρεσίες τους, από τα «μαύρα κονδύλια» που λέγεται πως η Τουρκία ρίχνει στην αγορά της Ουάσιγκτον για την αγορά επιρροής.
Ο Ρεπουμπλικανός Χάστερ, στα νέα του καθήκοντα, μαζί μ' έναν άλλον πρώην, τον Ντικ Γκέπχαρντ που διετέλεσε αρχηγός των Δημοκρατικών στη Βουλή και έτρεξε ανεπιτυχώς για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του, έχει αναλάβει να «επιμορφώσει τα μέλη του Κογκρέσου και της κυβέρνησης για σημαντικά ζητήματα της Τουρκίας... εμπορίου, ενεργειακής ασφάλειας, αντιτρομοκρατικών προσπαθειών και προσπαθειών οικοδόμησης περιφερειακής σταθερότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή».
Εκείνο που, επιπλέον, έχει ενδιαφέρον στην περίπτωση Χάστερ, όπως έχει γράψει παλαιότερα η «Ε», είναι πως ο πρώην νομοθέτης φέρεται να έχει ερευνηθεί από το FBI για παράνομες χρηματοδοτήσεις της προεκλογικής του εκστρατείας από την, επίσης, υπό διερεύνηση Αμερικανική Τουρκική Επιτροπή (ATC), που θεωρείται οργάνωση «βιτρίνα» για τη διοχέτευση «μαύρων» τουρκικών κονδυλίων σε Αμερικανούς πολιτικούς και αξιωματούχους.

Η μεταφράστρια του FBI
Σε σχετικές καταγγελίες είχε προβεί η πρώην μεταφράστρια του FBI Σάμπελ Εντμοντς, η οποία είχε διαπιστώσει πως τα κείμενα τηλεφωνικών υποκλοπών που αφορούσαν ποικίλες παράνομες δραστηριότητες ανώτατων λειτουργών, είχαν «μπει στο σεντούκι» και παντελώς αγνοηθεί από τους προϊσταμένους της.
Πέραν της απόλυσής της, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, επί κυριαρχίας νεοσυντηρητικών στην κυβέρνηση Μπους, απαγόρευσε στην Εντμοντς να ξαναμιλήσει για τις καταγγελίες της, με την απειλή πως θα πάει φυλακή, και το Κογκρέσο έχει αρνηθεί να την καλέσει να καταθέσει, έστω και σε υψηλής διαβάθμισης ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών, παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί για να ακουστούν οι ισχυρισμοί της που, σημειωτέον, φέρεται να 'ναι τεκμηριωμένοι.
Ειρήσθω εν παρόδω, βάσει των καταγγελιών της Εντμοντς, ο πρώην υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Μαρκ Γκρόσεμαν και πρώην πρέσβης στην Αγκυρα, εκ των πέντε βασικών κυβερνητικών που «προετοίμασαν» την αναγνώριση των Σκοπίων με τη συνταγματική τους ονομασία, φέρεται να 'ναι (σ.σ. παρά τις διαψεύσεις του) βαθιά αναμιγμένος σε σοβαρές παραβάσεις και παραβιάσεις των τότε καθηκόντων του (σ.σ. σήμερα δουλεύει και αυτός για την Τουρκία).
dpdimas@hotmail.com

Read more...

Η Εργκένεκον δυναμιτίζει τις εκλογές των Τουρκοκυπρίων


Η πολύκροτη υπόθεση Εργκένεκον «άναψε φωτιές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, μια βδομάδα πριν από τις «βουλευτικές εκλογές» της ερχόμενης Κυριακής.

Την υπόθεση ανακίνησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και «πρωθυπουργός» του παράνομου καθεστώτος Φερντί Σογιέρ, καθώς αυτή φαίνεται να στρέφεται κατά του βασικού του αντίπαλου Ντερβίς Έρογλου, αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, και του τέως ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα του Έρογλου έρχεται πρώτο με διαφορά από το κόμμα του Σογιέρ, το οποίο στηρίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Σογιέρ βρήκε την ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα 26σελίδο έγγραφο, που βρέθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του τέως προέδρου της τουρκικής Συντεχνίας «Μετάλ Σεν» Μουσταφά Οζμπέκ, ο οποίος συνελήφθη στις 22 Ιανουαρίου 2009 στην Άγκυρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την Εργκένεκον στην Τουρκία. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι το προαναφερθέν «έγγραφο» είναι μια «έκθεση» που ετοιμάστηκε από τον Μουσταφά Οζμπέκ για να δοθεί στον δρ. Ντερβίς Έρογλου.

Στην έκθεση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Χασάν Καφετζίογλου στην εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρεται ότι ο Μουσταφά Οζμπέκ «αναμείχθηκε» σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις κατά τα έτη 1998 και 2000: ότι στις εκλογές του 1998 έστειλε ένα εκατομμύριο δολάρια μέσα σε μία νύκτα και ότι δύο μέρες πριν από τις εκλογές διαμοίρασε σε άτομα και ομάδες που υποστήριζαν το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) το ποσό των 17,5 εκατ. λιρών Τουρκίας (περίπου 12 εκατ. δολάρια). Επιπλέον, στο «έγγραφο», όπου υπάρχουν και χάρτες στο παράρτημά του, περιγράφονται οι προσπάθειες για να κατευθυνθούν οι μάζες κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα στη βόρεια περιοχή της Κύπρου.

Στα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του Οζμπέκ φαίνεται ότι είχε τεθεί κάτω από το μικροσκόπιο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για το άτομό του και ότι οι πληροφορίες αυτές διαβιβάζονταν μυστικά στους στρατιωτικούς διοικητές.

Στα έγγραφα φαίνεται ότι κατά τις «προεδρικές» εκλογές του 2000, ο Οζμπέκ υποστήριζε τον Έρογλου και όχι τον Ντενκτάς. Αποκαλύπτονται και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στα εν λόγω έγγραφα, όπως π.χ. ότι η οργάνωση, που εργάστηκε επί τόπου για τις εκλογές το 1998, κατάφερε να βάλει άνθρωπό της μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).

Τονίζεται ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς είναι «αναξιόπιστος» και αναφέρεται ότι «δεν είναι κατάλληλος για τις περιόδους που θα ακολουθήσουν». Όπως φαίνεται από τα έγγραφα, τα μέλη της Εργκένεκον είχαν αποφασίσει αντί του Ντενκτάς να υποστηρίξουν τον Έρογλου, «που διέθετε τα χαρακτηριστικά προσόντα».

Ο Μουσταφά Οζμπέκ βρίσκεται σήμερα στη φυλακή. Το όνομά του αναφέρεται πολλές φορές στο κατηγορητήριο της τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκένεκον και δικάζεται με την κατηγορία ότι προετοίμαζε πραξικόπημα κατά της πολιτικής διοίκησης της Τουρκίας. Προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Οζμπέκ ήταν ο «χρηματοδότης της οργάνωσης».

Η Μετάλ Σεν, της οποίας ο Οζμπέκ διετέλεσε πρόεδρος για 35 χρόνια, είναι μια από τις μεγαλύτερες συντεχνίες της Τουρκίας με 270 χιλιάδες μέλη, παίρνει ένα μεροκάματο από κάθε εργάτη, για μηνιαία συνδρομή μέλους. Για 1.000 τουρκικές λίρες, οι 33 πηγαίνουν στη συντεχνία.

Ο Μουσταφά Οζμπέκ είχε καλές σχέσεις με τους πολιτικούς της «δεξιάς» στην Κύπρο κατά τις περιόδους Ντενκτάς-Έρογλου και διοργάνωσε πολλά κοινά «εκπαιδευτικά» προγράμματα με τις εδώ συντεχνίες, εκπαιδεύοντας πάρα πολλά μέλη τους. Εκτός του ότι υποστήριξε το ΚΕΕ και τον Έρογλου κατά τις εκλογές, την περίοδο του δημοψηφίσματος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην εκστρατεία υπέρ του «όχι».

Κατά την περίοδο Ντενκτάς -Έρογλου, είχε αγοράσει πολλά ακίνητα από το «Ταμείο Προνοίας», που είναι επίσημο ταμείο και αποτελείται από τα χρήματα των εργατών στην Κύπρο. Πριν από ορισμένο χρονικό διάστημα, αυτές οι πωλήσεις ήρθαν στην ημερήσια διάταξη στα ΜΜΕ στην Τουρκία και οι Ντενκτάς και Έρογλου κατηγορήθηκαν ότι «πούλησαν πολύ φτηνά τις περιουσίες των εργατών».

Ο Οζμπέκ διαθέτει επίσης ακίνητα τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κεντρική Ασία. Είναι πατέρας έξι παιδιών και ιδιοκτήτης δύο ξενοδοχείων πέντε αστέρων και ενός τηλεοπτικού σταθμού. Ο τηλεοπτικός του σταθμός, ART, που ιδρύθηκε στην Κύπρο, εκπέμπει σε περισσότερες από 50 χώρες μέσω δορυφόρου. Στο κατηγορητήριο για την Εργκένεκον προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ο Οζμπέκ μεταβίβαζε χρήματα στην Εργκένεκον μέσω αυτού του τηλεοπτικού σταθμού.

Το περιεχόμενο των εγγράφων του Μουσταφά Οζμπέκ δόθηκε στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ. Ο Σογιέρ ανέφερε ότι πρόσφατα πήρε τα έγγραφα αυτά μέσω των επίσημων αρχών, αλλά οι επίσημες αρχές της Τουρκίας δεν υπέβαλαν αίτημα για διεξαγωγή έρευνας. «Μόλις διάβασα τα όσα ανέφερε το έγγραφο αυτό ανατρίχιασα, τρόμαξα. Θα ήταν έγκλημα αν σιωπούσα», είπε ο Σογιέρ.

Ο Σογιέρ είπε ότι από τα έγγραφα συνάγεται ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα, τόσο του Ντενκτάς όσο και του Ταλάτ και πρόσθεσε ότι πρέπει να διερευνηθούν πάρα πολλά θέματα. Διερωτώμενος γιατί ο Έρογλου παραιτήθηκε την τελευταία στιγμή από αντίπαλος του Ντενκτάς κατά τις εκλογές του 2000 και απέσυρε την υποψηφιότητά του, ο Σογιέρ είπε: «Το είχε δηλώσει και ο ίδιος. 'Με παρακολουθούν 41 πράκτορες της ΜΙΤ', είπε».

Μετά τις δηλώσεις Σογιέρ, ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Ντερβίς Έρογλου ανέφεραν ότι «δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη» το αίτημα για διεξαγωγή ανάκρισης και ότι το θεωρούν «προεκλογική προσπάθεια».

Ο δημοσιογράφος Χασάν Καφετζίογλου αναφέρει ότι αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς θα επηρεάσουν τις εκλογές τα έγγραφα, που ανήκουν στον Οζμπέκ

«Θα μειωθούν άραγε τα ποσοστά του ΚΕΕ, όταν οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι δουν τις παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν και ότι ο Έρογλου υποστηρίχθηκε από τα μέλη της Εργκένεκον; Ή μήπως οι «εθνικιστικοί» κύκλοι θα συνασπιστούν μπροστά σε αυτό το γεγονός και θα δώσουν περισσότερη δύναμη στο ΚΕΕ; Λόγω της Εργκένεκον θα αυξηθούν άραγε τα μειωμένα ποσοστά του ΡΤΚ και του Σογιέρ;», είναι μερικά από τα ερωτήματα, που θέτει ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Νέες συλλήψεις για την Εργκένεκον στην Τουρκία


Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα τουλάχιστον 14 άτομα μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής ενός πανεπιστημίου και δύο πρώην επικεφαλής κολλεγίων για ανάμιξη σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια.
Οι έφοδοι, που πραγματοποιήθηκαν σε 18 επαρχίες της Τουρκίας, εντάσσονται στα πλαίσια της επιχείρησης κατά της σκιώδους υπερεθνικιστικής οργάνωσης Εργκένεκον, η οποία προκάλεσε την αποσταθεροποίηση της αγοράς και αύξησε την ένταση μεταξύ του ισλαμικού προσανατολισμού κυβερνώντος κόμματος της "Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης"(ΑΚ) και των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους συμπεριλαμβανομένου και του στρατού.
Σχεδόν 150 άτομα, μεταξύ των οποίων ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί δικάζονται για τις διασυνδέσεις τους με την Εργκένεκον.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι η οργάνωση προετοίμαζε σειρά βομβιστικών και άλλων επιθέσεων για να αναγκάσει το στρατό να κινηθεί εναντίον του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Στα σχέδια της Εργκένεκον εκτός από τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ήταν και οι δολοφονίες του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελειού Στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και του τιμημένου με βραβείο Νόμπελ συγγραφέα Οχράν Παμούκ. Το πρακτορείο Ανατόλια μετέδωσε ότι ο Μεχμέτ Χαμπεράλ, επικεφαλής του πανεπιστημίου Μπασκέντ της Άγκυρας βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία στο σπίτι του.
Η αστυνομία επίσης συνέλαβε τον πρώην επικεφαλής του κολλεγίου της Σαμσούντας στη Μαύρη Θάλασσα καθώς και τον επίσης επικεφαλής του κολλεγίου της πόλης Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας. Η αστυνομία διεξήγαγε έρευνα στο σπίτι του Μουσταφά Γιουρκουράν, που εκτελεί χρέη προέδρου μιας αφοσιωμένης στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους οργάνωσης γνωστής με την επωνυμία " Ataturk Thought Association". Τα γραφεία της οργάνωσης σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας ελέγχονται από την αστυνομία, μεταδίδει το Ανατολή.
Επίσης διεξήχθησαν έρευνες στην έδρα του τηλεοπτικού δικτύου Kanal B της Άγκυρας. Το τηλεοπτικό δίκτυο ΝTV μετέδωσε ότι στον κατάλογο συλλήψεων της αστυνομίας περιλαμβάνονται συνολικά τα ονόματα 40 ατόμων. Προσωπικότητες της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν τη δίκη που διεξάγεται για την Εργκένεκον κυνήγι μαγισσών από την κυβέρνηση και τη θεωρούν πράξη αντεκδίκησης για την αποτυχημένη προσπάθεια της διακοπής της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος "Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης"(ΑΚ) ή ως ενός τρόπου να απομακρυνθεί η προσοχή από τις προσπάθειες του να υπονομεύσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και να εφαρμόσει τον ισλαμικό νόμο της σαρία.
Η ύπαρξη της Εργκένεκον αποκαλύφθηκε πριν από ένα και πλέον χρόνο μετά τον εντοπισμό μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών κατά την έφοδο της αστυνομίας σε ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη.

Read more...

Κηδεύτηκαν οι δύο Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν προχθές σε μάχη με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ


Κηδεύτηκαν οι δύο Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν προχθές σε μάχη με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ, στην περιοχή Μπεστλέρ Ντερελέρ (Bestler Dereler) του Σίρνακ (Şırnak).

Οι Σιρνάκ Εμρέ Ανσίν (Emre Anşin) και Τουντζάϊ Τουρκέν (Tuncay Türken), κηδεύτηκαν με μεγάλες τιμές, στην Ανδριανούπολη και στην Κωνσταντινούπολη, στις οποίες παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Α. Γκιούλ και ο Πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν, ανώτατοι αξιωματούχοι της Τουρκίας και η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το γεγονός της παρουσίας, τόσων υψηλών και πολλών Τούρκων αξιωματούχων, καταδεικνύει την προσπάθεια της ΄Αγκυρας να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα στην κοινή γνώμη της Τουρκίας, εναντίων του ΡΚΚ.
Σπανίως δίδεται δημοσιότητα σε ότι αφορά τις απώλειες των Τουρκικών δυνάμεων από τις συγκρούσεις με τους αντάρτες του ΡΚΚ και τις κηδείες των Τούρκων στρατιωτών.
Μάλιστα ο Τούρκος Πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το σπίτι του νεκρού στρατιώτη, Εμρέ Ανσίν (Emre Anşin) και συλλυπήθηκε την οικογένειά του.
Σποραδικές συγκρούσεις αναφέρονται σε διάφορες περιοχές της Ν/Α Τουρκίας, μεταξύ των δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού και Κούρδων ανταρτών.
Οι Τουρκικές δυνάμεις, ενισχύονται με προσωπικό και μέσα, σε όλη την έκταση της μεθορίου με το Βόρειο Ιράκ, συνεχώς.
Αναμένεται να εξαπολύσουν επιθέσεις σε μεγάλο βάθος εντός του Βορείου Ιράκ.

http://strategy-geopolitics.blogspot.com/

Read more...

Ο επικίνδυνος κ. Χόλμπρουκ


Διαβάζω μετά πολλής της προσοχής τις επιλογές Ομπάμα στη διεθνή διπλωματική σκηνή από τις πρώτες κιόλας μέρες της ανόδου του στον προεδρικό θώκο και διαπιστώνω με λύπη πως έρχονται μέρες δύσκολες έως και δύσβατες για την ελληνική διπλωματία στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου να αναβαθμίσει το ρόλο της Άγκυρας στο διεθνές παιχνίδι ορίζοντάς την ως τόπο της πρώτης του επίσημης επίσκεψης εκπηγάζει απο τις συμβουλές του επιτελείου του στο υπουργείο εξωτερικών , το οποίο ελέγχεται καθαρά και αδιαπραγμάτευτα από τον ένα και μοναδικό άνδρα της απόλυτα φιλοτουρκικής πολιτικής , το γεράκι που λέγεται Χόλμπρουκ.

Ο πολύς κύριος Χόλμπρουκ, πρωτεργάτης της διάλυσης των μετακομμουνιστικών Βαλκανίων και ενορχηστρωτής της εμφύτευσης του μουσουλμανικού Κοσόβου στην καρδιά της Ευρώπης, θα αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με βαθείς και ακατάλυτους δεσμούς στο εβραϊκό λόμπι είναι γνωστός για την απόλυτα φιλοτουρκική θέση του, επιμένοντας πως η Τουρκία είναι η μόνη ισλαμική χώρα με κοσμικό πρόσωπο, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» (όπως ανιστόρητα μου είχε τονίσει σε συνέντευξή του το Δεκέμβρη του 1998 στην Κωνσταντινούπολη), η οποία έχει άξονα συμμαχίας με το Ισραήλ, και μπορεί να υποστηρίξει απόλυτα τα αμερικανοησραηλινά συμφεροντα.

Θυμάμαι πολύ καλά σ΄εκείνο το φόρουμ των επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το Δεκέμβρη του 1998 να προσπαθεί να καθησυχάσει τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες (off the record) υποσχόμενος πως η Ουάσιγκτον δεν θα επέτρεπε ποτέ να εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στο κυπριακό έδαφος. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έβαλε κυριολεκτικά στήθος για να εγγυηθεί αυτό που τελικά συνέβη.

Αυτός λοιπόν ο σκληρός παίχτης της Μεσογείου με προσωπικά ενδιαφέροντα για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, πιστεύει ακράδαντα πως η Τουρκία εξυπηρετεί απόλυτα τη γεωστρατηγική πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή και έχει πείσει τη Χίλαρυ Κλίντον (που δεν γνωρίζει το φάκελό της ) πως ήρθε η ώρα να αναδειχθεί ο ρόλος της γείτονος στη μεσογειακή λεκάνη.

Είναι φανερό πως η πολιτική Ομπάμα, με υποκινητή και πρωτοσύμβουλο τον Χόλμπρουκ, θα προσπαθήσει να επαναφέρει το καταστροφικό σχέδιο Ανάν για την Κύπρο και θα επιμείνει να σπρώξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με κάθε τρόπο και κάθε μέσον.(Ευτυχώς που ο Σαρκοζύ είναι πληθωρικός και αντιστέκεται φωναχτά κι όχι απο μέσα του!)

Είναι επίσης σαφές πως κάποιοι Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι συνομιλούν με τον κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος τους κατευθύνει καθιστώντας τους μεσάζοντες προς την ελληνική κυβέρνηση. Το παιχνίδι γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζεται καθαρά στον επιτυχημένο διπλωμάτη κ. Χόλμπρουκ για τη χάραξη πολιτικής στην περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε ίχνος ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον για να παρουσιάσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής πλευράς με τις αδιανόητες διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Οι συγκυρίες είναι άσχημες, οι πολιτικές συμμαχίες στο εσωτερικό της Ελλάδας ανίερες και ο Ομπάμα ημιμαθής για τα Βαλκάνια , τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Φοβούμαι πως η ταχύτητα και καθαρότητά του ως προς τη λήψη αποφάσεων αυτή τη φορά θα αποβεί μοιραία για τα συμφέροντα της μικρής υπέροχης πατρίδας.

Και πάντως, οι φιλίες με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ας επανεξετασθούν γιατί γίνονται επικίνδυνες σε βαθμό κακουργήματος!

Read more...

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΙΚΡΙΑ...


Τελικά μετά από ένα θρίλερ πολλών ωρών πραγματοποιήθηκε μια 12λεπτη ιδιωτική συνάντηση, και άνευ κάθε επισημότητας και πρωτοκόλλου, του Αμερικανού προέδρου Barack Obama με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο . Επίσημο ανακοινωθέν για την συνάντηση εξέδωσε μόνον το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ ο Λευκός Οίκος παρά τις επίμονες επαφές και επικοινωνίες με ανθρώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου επέλεξε την οδό της σιωπής για αυτή την συνάντηση από την οποία όμως ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ικανοποιημένος. Στη δημοσιότητα η φωτογραφία Ομπάμα - Βαρθολομαίου

Ωστόσο μετά από πιέσεις και παρέμβαση κορυφαίων ελληνοαμερικανών, εκπροσώπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και του γνωστού ισχυρού ανδρός του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική Father Alex Karloutsou ο οποίος απολαμβάνει την πλήρους εμπιστοσύνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και των ανθρώπων στα κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος αργά χτες βράδυ έδωσε τελικά στη δημοσιότητα μόνο την φωτογραφία χωρίς σχόλιο ή άλλο ανακοινωθέν από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αντιθέτως όλες οι άλλες συναντήσεις στου στην Τουρκία έχουν πλήρη επίσημη αναφορά στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου



Η 12λεπτη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, λίγο πριν δει τους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες της Κωνσταντινούπολης Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμενε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων της Αμερικανικής πλευράς η οποία ενέδωσε στις πιέσεις της Άγκυρας για μη επίσημη συνάντηση και μάλιστα στο όχι στο φανάρι-έδρα του Οικουμενικού πατριαρχείου- της κατάστασης είναι η δημοσιότητα που δόθηκε αντίστοιχα στην συνάντηση του Barack Obama με τους τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες της Κωνσταντινούπολης ενώπιον των φωτογράφων και των τηλεοπτικών συνερεγείων εν αντιθέσει προς την συνάντηση με τον Οικουμνεικό Πατριάρχη η οποία κρατήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το επίσημο ανακοινωθέν από το Οικουμενικό πατριαρχείο εκδόθηκε μετά από αναμονή πολλών ωρών, διαπραγματεύσεων, μεταξύ Νέας Υόρκης, Ουάσιγκτον και Φαναρίου, επαφών και επικοινωνιών με τον Λευκό Οίκο και αφού έγινε κατανοητό ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να μην καταγραφεί ως επίσημη η συνάντηση των δυο ανδρών το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση. Το ανακοινωθέν αναφέρει τα εξής:

Σήμερον, Τρίτην, 7ην Ἀπριλίου 2009, ἐπραγματοποιήθη ἰδιαιτέρα συνάντησις τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου μετά τοῦ Ἐξοχωτάτου Προέδρου τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν τῆς Ἀμερικῆς Barack Obama. Ἡ συνάντησις ἐπραγματοποιήθη εἰς τό Ξενοδοχεῖον Conrad τῆς Κωνσταντινουπόλεως περί τήν 9:45 πρωϊνήν καί διήρκεσε περί τά 12 λεπτά τῆς ὥρας. Εἰς τήν συνομιλίαν μεταξύ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου καί τοῦ Ἀμερικανοῦ Προέδρου ἦσαν παρόντες ὁ Διευθυντής Ὑπηρεσιῶν (Chief of Staff) τοῦ Λευκοῦ Οἴκου κ. R. Emmanuel καί ὁ Σεβασμιώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀμερικῆς κ. Δημήτριος.

Ἡ συνομιλία καί ἡ ἐν γένει συνάντησις ἐπραγματοποιήθη ἐν πνεύματι ἐγκαρδιότητος, ἀμοιβαίου σεβασμοῦ καί οὐσιαστικῆς τοποθετήσεως τῶν βασικῶν θεμάτων. Ὁ Πρόεδρος Obama ἀνέφερεν ὅτι, πέραν τῆς μνείας τοῦ ζητήματος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης κατά τήν ὁμιλίαν του εἰς τό Τουρκικόν Κοινοβούλιον, συνεζήτησεν ἐπ' αὐτοῦ καί μέ τόν Πρόεδρον τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας Γκιούλ καί διεπίστωσε τήν ὕπαρξιν καλῆς διαθέσεως ἀλλά καί τήν δυσκολίαν λόγῳ τῶν πολιτικῶν ἐπιπτώσεων. Ἐδήλωσε πάντως ὅτι θά συνεχίσῃ τήν παρακολούθησιν τοῦ ὅλου ζητήματος μέ σαφῆ προσπάθειαν εὐμενοῦς διά τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον λύσεως αὐτοῦ.

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἔκαμε τάς ἀκολούθους ἀναφοράς καί τοποθετήσεις :

1. Παρεκάλεσεν ἐπιμόνως, πειστικῶς καί ἐμπόνως διά τήν ἐπίσπευσιν τῆς ἐπαναλειτουργίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Χάλκης ὡς βασικῆς προϋποθέσεως διά τήν μόρφωσιν καί τήν προετοιμασίαν Ἱ. Κλήρου τόσον διά τό παρόν ὅσον καί διά τό μέλλον τοῦ Πατριαρχείου.

2. Ἐτόνισε τήν σημασίαν τῆς ἐγγυήσεως τῆς θρησκευτικῆς ἐλευθερίας διά τάς μειονότητας τῆς Τουρκίας.

3. Ἀνέφερεν ὅτι ὑποστηρίζει σαφῶς καί μακροχρονίως τήν προσπάθειαν ἐντάξεως τῆς Τουρκίας εἰς τήν Εὐρωπαϊκήν Ἕνωσιν διά τό καλόν, ὡς εἶπεν, ὅλων.

4. Ἐσημείωσε τήν σημασίαν τῆς ἐργασίας διά τό περιβάλλον, καί προσέθεσε συναφῶς τήν πληροφορίαν διά τό προσεχές οἰκολογικόν Συμπόσιον ἐν Η.Π.Α. (Ποταμός Mississippi), κατά μῆνα Ὀκτώβριον 2009.

5. Ηὐχαρίστησε τόν Πρόεδρον Obama διά τήν παροῦσαν συνάντησιν καί διά τό ἔμπρακτον ἐνδιαφέρον του διά τά φλέγοντα θέματα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ὁ Παναγιώτατος ἀνέφερεν εἰς τόν Πρόεδρον ὅτι τοῦ ἀπέστειλε διά τῆς ἐνταῦθα Γεν. Προξένου τῆς χώρας του εἰκόνα τοῦ Προφήτου Βαρούχ (προστάτου τοῦ Προέδρου) μέ ἰδιόχειρον ἀφιέρωσιν. Ἐπίσης τόν συνεχάρη διά τήν νίκην καί κατάκτησιν τοῦ πρωταθλήματος καλαθοσφαίρας ὑπό τῆς ὁμάδος τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Β. Καρολίνας, ὑποστηριζομένης ὑπό τοῦ Προέδρου.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΧΑΡΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ
Με καθυστέρηση 24 ωρών εμφάνισαν τη φωτογραφία Ομπάμα - Βαρθολομαίου
Τα Νέα Οnline Με καθυστέρηση 24 ωρών, δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα, από τον Λευκό Οίκο, η φωτογραφία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση διάρκειας 10 λεπτών πραγματοποιήθηκε ...
Χωρίς εικόνα, αλλά με ουσία, η συνάντηση Ομπάμα - Πατριάρχη
Ελευθεροτυπία Πραγματοποιήθηκε τελικά η πολυσυζητημένη κατ' ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο Ομπάμα, χθες, σε ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά με ένα περίεργο παρασκήνιο γύρω από τη δημοσιότητα που πήρε η συνάντηση. ...
Oυσιαστικό το τετ α τετ με Βαρθολομαίο
Ελεύθερος Τύπος Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει το Φανάρι για την προοπτική επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση είχε διάρκεια 15 ...
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία Ομπάμα- Πατριάρχη
Alpha tv Φωτογραφίες άπω την συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έδωσε στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι αμερικανοί αρχικά δεν επιβεβαίωναν, ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατ΄ιδίαν, επειδή δεν υπήρχε στο επίσημο πρόγραμμα ...
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία της συνάντησης Βαρθολομαίου-Ομπάμα
Το Βήμα Online Δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, η οποία έγινε στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι μετά το ...
Του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινουπολη Aθανασιου Eλλις
Η Καθημερινή Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επιχείρησε, μάλλον χωρίς επιτυχία, να ισορροπήσει ανάμεσα στην επιθυμία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να αποδώσει τον δέοντα σεβασμό στον κορυφαίο θεσμό της Ορθοδοξίας και στην επιμονή της Τουρκίας να ...
Η «προσεκτική» συνάντηση Βαρθολομαίου-Ομπάμα
Πρώτο ΘΕΜΑ Παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν για επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Φανάρι η «ξεχωριστή» συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο έγινε στο ξενοδοχείο του Αμερικανού Προέδρου. Για να αποφευχθούν «ανεπιθύμητες ενοχλήσεις» ο Λ. Οίκος που ενέκρινε ...
Στη δημοσιότητα η φωτό Ομπάμα - Πατριάρχη
SKAI.gr Ο Λευκός Οίκος έδωσε τελικά στη δημοσιότητα φωτογραφία της συνάντησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, παρ' όλο που δεν είχε την ευκαιρία να υποδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα ...
Σε εγκάρδιο κλίμα η κατ' ιδίαν συνάντηση Ομπάμα - Βαρθολομαίου
Nαυτεμπορικη - ‎7 Απρ 2009‎ Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη. Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο του Αμερικανού ...
«Υποπτη» σιωπή για τη συνάντηση με τον Πατριάρχη
Ημερησία «Ο Ομπάμα κατέκτησε καρδιές», γράφει η Ζαμάν. «Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα: Εντιμος, ευαίσθητος, φιλικός», σημειώνει η Ραντικάλ, ενώ η Μιλιέτ γράφει ότι ο Ομπάμα «απηύθυνε μηνύματα που δείχνουν ότι άρχισε μία νέα εποχή». Δείγμα εξαίρετης διπλωματικής ...
Συνάντηση με τον Πατριάρχη
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων - ‎6 Απρ 2009‎ Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συναντηθεί σήμερα ο Μπάρακ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών του Β΄ Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε στην Αγκυρα την επιθυμία να ενισχυθούν οι ήδη ...
Συνάντηση Ομπάμα-Βαρθολομαίου
MEGA TV - ‎7 Απρ 2009‎ Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με ...
Σαν να... καλοβλέπει την κάλπη, ε;
Έθνος Σε καθεστώς «ομηρείας» βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός εξαιτίας των εξελίξεων στην υπόθεση Παυλίδη, καθώς ο πρώην υπουργός Αιγαίου αναδεικνύεται σε πρόσωπο-κλειδί για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών! Αυτήν τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: ...
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ομπάμα στο Ιράκ
Τα Νέα Οnline - ‎7 Απρ 2009‎ Το Ιράκ επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, ύστερα από την Τουρκία. Έτσι η Βαγδάτη έγινε ο τελευταίος σταθμός της πρώτης μεγάλης περιοδείας του από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του στην προεδρία των Ην. Πολιτειών. Είναι η πρώτη φορά ...
Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Βαρθολομαίου- Ομπάμα
Ελευθεροτυπία - ‎7 Απρ 2009‎ Η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση διεξήχθη σε ειδική αίθουσα του ξενοδοχείου που διαμένει ο ...
Του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινουπολη Αθανασιου Eλλις
Η Καθημερινή - ‎6 Απρ 2009‎ Ευθεία έκκληση προς την τουρκική πολιτική ηγεσία να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, απηύθυνε ο Μπαράκ Ομπάμα στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα στείλει ...
Συναντήθηκαν Ομπάμα - Βαρθολομαίος
SKAI.gr - ‎7 Απρ 2009‎ Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία και τη δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου συζητήθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Μπαράκ Ομπάμα. Αμέσως μετά το ...
Στην Τουρκία ο Ομπάμα
SKAI.gr - ‎5 Απρ 2009‎ Τη Δευτέρα θα μιλήσει στην εθνοσυνέλευση. Το απόγευμα στις 16.30, ο Ομπάμα θα συναντηθεί με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη. Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ...
Συνάντηση Βαρθολομαίου-Ομπάμα
Capital.gr - ‎7 Απρ 2009‎ Η θεολογική Σχολή της Χάλκης και μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρέθηκαν στο επίκεντρο της 20λεπτης συνάντησης που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Βαρθολομαίος και ο Μπαράκ Ομπάμα. Τη Δευτέρα, από το βήμα της τουρκικής ...
Συνάντηση Βαρθολομαίου - Ομπάμα
SKAI.gr - ‎6 Απρ 2009‎ Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα συναντηθεί την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης ο Ομπάμα ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όπως είπε, ...
Ρεπορτάζ: Μ. Ζαχαράκη, Σ. Κωστίδη
Alpha tv - ‎7 Απρ 2009‎ Θερμή ήταν η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, η οποία όμως είχε και παρασκήνιο. Το ραντεβού δεν μπήκε ποτέ στο επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου, ενώ οι Αμερικανοί περιέργως απέφυγαν να δώσουν στη ...
Συνάντηση ΥΠΕΞ με Οικ.Πατριάρχη
Η Σημερινή Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε στη 2η Σύνοδο για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην έδρα του Οικουμενικού ...
Συνάντηση του Ομπάμα με τον Βαρθολομαίο
Euro2day - ‎7 Απρ 2009‎ Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος, κ. Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο των εργασιών του Β΄ Φόρουμ της Συμμαχίας των Πολιτισμών στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε στην Άγκυρα την ...
Αισιοδοξία για την Χάλκη
Αθηναικο Πρακτορείο Ειδήσεων - ‎7 Απρ 2009‎ Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ομογένειας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. ...
Χαμόγελα λόγω αναφοράς στη Χάλκη
Το Βήμα Online ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίοείχε χθες στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος των ΗΠΑΜπαράκ Ομπάμα. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν επί περίπου 15 λεπτά στη σουίτα του ξενοδοχείου όπου κατέλυσε ο αμερικανός ...
Συνάντηση Ομπάμα με Οικ.Πατριάρχη
Η Σημερινή - ‎7 Απρ 2009‎ Ιδιαίτερη συνάντηση είχε σήμερα στις 10 το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων. ΄Ιδιαίτερα εγκάρδιο'' χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος το κλίμα που ...
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κυπριανού στο Φανάρι
iKypros Την πλήρη στήριξη της Κύπρου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. Ο Κύπριος υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα εγκάρδια και ...
Ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη
Voa News - ‎6 Απρ 2009‎ Ο Πρόεδρος Ομπάμα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, μετέβη στη Κωνσταντινούπολη όπου συμμετείχε σε διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την γεφύρωση πολιτισμικών διαφορών, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με θρησκευτικούς ηγέτες της ...
Ιστορική συνάντηση του Προέδρου Ομπάμα με τον Οικουμενικό ...
Voa News O Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο ο οποίος τον επισκέφθηκε στο ξενοδοχείο που διαμένει στην Τουρκική μεγαλούπολη, την Τρίτη το πρωί. ...
Ο Ομπάμα «έκρυψε» τη συνάντηση με Βαρθολομαίο
Τα Νέα Οnline Η συνάντηση έγινε, αλλά είναι σαν να μην έγινε ποτέ... Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνάντησε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης αλλά δεν υπάρχει πουθενά καταγεγραμμένη στις επίσημες αναφορές του ...
Συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη
Ελεύθερος Τύπος - ‎7 Απρ 2009‎ Στην Κωνσταντινούπολη συνεχίζει τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Την Τρίτη είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώ επισκέφθηκε την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί. Αισιοδοξία για την ...
Στην Κωνσταντινούπολη ο Ομπάμα
Η Καθημερινή - ‎7 Απρ 2009‎ Ο Ομπάμα συνέχισε στην Κωνσταντινούπολη τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία, επισκεπτόμενος δύο τόπους συμβολικούς για το Ισλάμ και για τις σχέσεις του με το χριστιανικό κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με εκπροσώπους της ...

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ& ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ OBAMA ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ


Patriarch optimistic about re-opening of Heybeliada Seminary in Turkey
Hürriyet - ISTANBUL - Fener Greek Orthodox Patriarch Bartholomew expressed optimism about the re-opening of a seminary in Istanbul, the seat of his patriarchate, ...
Vartholomaios meets Obama in Istanbul
Kathimerini - US President Barack Obama yesterday received Ecumenical Patriarch Vartholomaios for brief talks in his hotel in Istanbul, a visit that disappointed Greeks ...
Obama meets Greek patriarch
The Swamp - Tribune's Washington Bureau - ‎Apr 7, 2009‎ by Christi Parsons and Laura King ISTANBUL --Following up on his call a day earlier for Turkey to respect the rights of religious minorities, ...

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP