Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Αποτίμηση των επαφών του κ. Ομπάμα


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Της Δωρας Aντωνιου

Τα νέα δεδομένα, τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή αξιολογεί η Αθήνα, στον απόηχο της πρώτης περιοδείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Μέσα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να παραμείνει η χώρα μας στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή και να μην βρεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων (Παρατήρηση: Αυτό ζητάμε;; Να παραμείνουμε το καλό παιδί ή να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα τα οποία έχει διαγράψει το CSIS;;)

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη πρόκειται το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί το Ιράκ. Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης, που δεν αποκλείεται να ορισθεί για μετά τις ευρωεκλογές (Παρατήρηση: Η κ. Ντόρα [παράλληλα;;;] με τα σοβαρά εθνικά μας θέματα, διεκδικεί <<σοβαρό>> διεθνή ρόλο στο Ιράκ).

Παράλληλα, η Αθήνα επενδύει για ανάδειξη του ρόλου της ως παράγοντα σταθερότητας στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που προγραμματίζει για τα τέλη Ιουλίου στην Κέρκυρα, καθώς υπάρχουν θετικές ενδείξεις για συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χίλαρι Κλίντον και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ (Παρατήρηση: Άλλη μεγάλη <<διεθνής>> αναβάθμιση της χώρας μας και της κ. ΥΠΕΞ).

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στην παραίνεση του κ. Ομπάμα για ένταξή της στην Ε.Ε., δήλωσε ότι η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας, δεν αλλάζει. (Παρατήρηση: Να γελάμε ή να κλαίμε).

Πρόσθεσε όμως ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της θεσμικής αυτονομίας της Ε.Ε., όπου τις αποφάσεις λαμβάνουν τα 27 κράτη - μέλη (Παρατήρηση: Εδώ τρομάξαμε την Τουρκία).

«Η Τουρκία με τις δικές της ενέργειες (παρατήρηση: Θαυμάστε τάκτ. Ούτε λέξη για τις εναντίον της Ελλάδας και Κύπρου ενέργειες της Τουρκίας) είναι αυτή που μπορεί να δώσει οριστική απάντηση στο δίλημμα: πλήρης ένταξη ή ειδική σχέση», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτηση για την αναφορά του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, όπου εξήρε «τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και την εγκαθίδρυση του κεμαλικού καθεστώτος», δήλωσε ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται και παρέπεμψε στο βιβλίο τού τότε Αμερικανού προξένου στη Σμύρνη, Τζορτζ Χόρτον, με τίτλο «Η μάστιγα της Ασίας».

Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ θα κυρώσουν σύντομα τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP