Πέμπτη, 27 Μαΐου 2010

Αμμόχωστος: Η τουρκική τρικλοποδιά


Η Τουρκία επιδιώκει να κρατήσει την υπόθεση της Αμμοχώστου στο ψυγείο ώς τη λύση του Κυπριακού και ταυτοχρόνως να εξουδετερώσει οποιαδήποτε πρωτοβουλία από πλευράς Ισπανικής Προεδρίας, η οποία προσδοκά να εξευρεθεί φόρμουλα διεξόδου στο θέμα του «απευθείας εμπορίου» από τη μια και στην προώθηση του ανοίγματος νέων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων από την άλλη, σε συνδυασμό με την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ε.Ε. Υποχρεώσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην άρση του τουρκικού εμπάργκο σε βάρος των κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών.

Η πρωτοβουλία
Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, κατά τη συνομιλία που είχε πριν από δυο εβδομάδες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο ΥπΕξ Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε εκφράσει την πρόθεσή του όπως επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της Αμμοχώστου. Η θέση του Τούρκου ΥπΕξ είναι ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού. Ο Ισπανός ομόλογός του θεώρησε ότι το θέμα είναι ανοικτό υπό την έννοια ότι θα ήθελε να το συζητήσει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και να βολιδοσκοπήσει επί τούτου, διά της διπλωματικής οδού, τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.
Λογική Νταβούτογλου
Ο κ. Νταβούτογλου όχι μόνο διευκρίνισε στον Ισπανό ομόλογό του ότι η χώρα του θεωρεί την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου ως τμήμα της τελικής λύσης, αλλά εν συνεχεία, δηλαδή προ ολίγων ημερών, έσπευσε να συνδέσει την εκπλήρωση των τουρκικών υποχρεώσεων, που αφορούν στο άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων, με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και με το σύνολο των κατεχόμενων λιμανιών. Με την κίνηση αυτή ο Τούρκος ΥπΕξ θέτει το θέμα του λιμανιού της Αμμοχώστου στο πακέτο της αποδοχής των κατεχομένων ως χωριστής οντότητας (acknowledgement) και των αμοιβαίων αναγνωρίσεων, προκειμένου να απορριφθεί η πρότασή του από την κυπριακή Κυβέρνηση και να παραμείνει στο τραπέζι μόνο η υπόθεση του «απευθείας εμπορίου», η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εκλογές
Βεβαίως, το πρόβλημα για την Τουρκία έγκειται στο ότι μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι του αναθεωρημένου συντάγματος, είναι δύσκολο να ανοίξει άλλο τουρκικό ενταξιακό κεφάλαιο. Οι τροπολογίες που έχουν, ήδη, εγκριθεί από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και αφορούν στη δικαστική εξουσία, έχουν προσβληθεί και έχουν τεθεί ενώπιον του Ανωτάτου Τουρκικού Δικαστηρίου. Εάν το Ανώτατο δικαιώσει τους αιτητές, τότε θα πρόκειται για πλήγμα επί της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάνει σκέψεις ακόμη και για πρόωρες εκλογές, πριν από το δημοψήφισμα.
Τροπολογίες
Οι τροπολογίες στο σύνταγμα αφορούν κυρίως στον τρόπο σύνθεσης των δικαστηρίων με αποκλεισμό διορισμού δικαστών -πράγμα που συμβαίνει σήμερα- από το στρατό. Η μία των τροπολογιών τονίζει ότι οι δικαστές του Ανωτάτου θα φθάσουν τους 17. Από αυτούς, οι 14 θα διορίζονται από τον Πρόεδρο και 3 από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Οι Κεμαλιστές ισχυρίζονται ότι η διαδικασία αυτή διαβρώνει την ανεξαρτησία των τριών εξουσιών καθότι υπάρχει επέμβαση της Προεδρικής στη Δικαστική εξουσία.
Οι Κούρδοι
Όπως ελέχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτική Επιτροπής (ΜΔΕ) Τουρκίας - Ε.Ε. από εκπροσώπους του Κουρδικού Κόμματος, που τέθηκε εκτός νόμου, οι Κούρδοι δεν στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις για τους εξής λόγους:
1. Τα Τουρκικά παραμένουν η μόνη επίσημη γλώσσα του κράτους και ουδόλως αναγνωρίζεται η Κουρδική.
2. Εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος ότι όσοι κατοικούν στη χώρα είναι Τούρκοι. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι η αναφορά θα έπρεπε να ήταν σε Τούρκους πολίτες.
Εξακολουθεί να είναι σε ισχύ το άρθρο που θέτει ως όριο το 10% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Οι Κούρδοι υποστηρίζουν ότι εάν αλλάξει η νομοθεσία, θα μπορούν να έχουν περί τους 60 εκπροσώπους στη Βουλή και έτσι θα δύνανται να συνδράμουν ενεργητικά στις μεταρρυθμίσεις.
Μεγάλη πλειοψηφία
Ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας, επικεφαλής της τουρκικής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., εκτιμά ότι το νέο αναθεωρημένο σύνταγμα θα εγκριθεί, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, με μεγάλη πλειοψηφία.

Read more...

Οι Πομάκοι της Θράκης δηλώνουν: Είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου


Του Σελήμ Κεχαγιά Καδρή
Σύμφωνα με τις διηγήσεις των παπούδων μας, οι Πομάκοι είμαστε απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στα αρχαία χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος μας κάλεσε να πολεμήσουμε μαζί του στην Μικρά Ασία και στα βάθη της Ανατολής και φτάσαμε μέχρι τις Ινδίες. Όταν τελείωσε η εκστρατεία του, γυρίσαμε στην πατρίδα μας, στα βουνά της Ροδόπης. Εμείς εδώ κατοικούσαμε πάντα. Είμαστε απόγονοι των αρχαίων Αγριάνων.
Αργότερα, με την Οθωμανική κατάκτηση, είμασταν σκλάβοι στους τούρκους μπέηδες. Οι παραδόσεις μας λένε ότι υποφέραμε από την σκλαβιά αυτή, δουλεύοντας ασταμάτητα για ένα κομμάτι ψωμί. Οι Τούρκοι συνήθιζαν και έπαιρναν τις πιό όμορφες κοπέλες στα χαρέμια τους ή βίαζαν όποια κοπέλα ήθελαν...

Πολλοί Πομάκοι δεν άντεξαν την κατάσταση αυτή και έφευγαν αντάρτες στα βουνά ή έχτιζαν τα σπίτια τους σε απομακρυσμένα σημεία στα βουνά.
Σήμερα οι Τούρκοι κάνουν προπαγάνδα προσπαθώντας να μας πάρουν με το μέρος τους και προσπαθούν να μας κάνουν να μισήσουμε τους χριστιανούς. Εμείς είμαστε αδέρφια με τους χριστιανούς συμπολίτες μας, έχουμε κοινή καταγωγή.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους Τούρκους να βάζουν μίσος στα μυαλά των ανθρώπων και ιδίως στα μυαλά των νεαρών παιδιών που δεν ξέρουν την ιστορία, δεν ξέρουν τις μνήμες των παπούδων μας.
Εγώ είμαι υπερήφανος που είμαι Πομάκος και καλώ όλους τους Πομάκους να γίνουν μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά...
Ζήτω οι Πομάκοι! Ζήτω η Ελλάδα...!

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ


O Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμά ότι η εκλογή του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επηρεάσει την πολιτική ζωή της Τουρκίας. «Οι εξελίξεις στο κόμμα της αντιπολίτευσης αποτελούν μέρος ενός ‘νέου σεναρίου’ γραμμένο από ορισμένα κέντρα εξουσίας», δηλώνει και σημειώνει: «τώρα δοκιμάζουν ένα νέο σενάριο, αλλά δεν θα λειτουργήσει. Αν δεν έχουν ήδη πειστεί γι αυτό, ας σκεφτούν πόσοι άλλοι εμφανίστηκαν ως ‘νέοι πρωθυπουργοί’, εκθειάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, για να καταλήξουν σε καταστροφές».

Άλλα και πολιτικά κόμματα που θα εκτιμούσαν ότι η εκλογή του νέου αρχηγού στο CHP θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πραγματική πολιτική δυναμική, δείχνουν να αδιαφορούν για την εξέλιξη. Ο αρχηγός του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που θα ήταν δυνατό να επηρεασθεί από ενδεχόμενη δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα. Συνεχάρη προσωπικά τον κ. Κιλιτσντάρογλου, θυμίζοντας ότι ήταν συμμαθητές στο σχολείο. «Επιτυχία στην πολιτική, στην οποία τώρα εισέρχεται», ευχήθηκε στον νέο αρχηγό του CHP.


Την ίδια εκτίμηση επιβεβαιώνουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις, οι οποίες, ενώ αρχικά έδειχναν μεγάλη αύξηση της επιρροής του CHP, μέσα σε ένα 24ωρο κατέγραψαν εντυπωσιακή πτώση της επιρροής του, φέρνοντάς το στα επίπεδα, που βρίσκονταν πριν την αλλαγή της ηγεσίας. Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν το φαινόμενο, τόσο στη συγκρότηση της νέας ηγεσίας του κόμματος, όσο και στην εναρκτήρια ομιλία του νέου αρχηγού, που δεν κατάφερε να παράξει λόγο διαφορετικό από εκείνον του Μπαϋκάλ.

«Ο κ. Κιλιτσντάρογλου δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας αν δεν μπορέσει να κάνει ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική του κόμματός του, αν δεν μπορέσει να κάνει το κόμμα του ένα πραγματικά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα», λέει ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στην Άγκυρα, Ντογού Εργκίλ, και σημειώνει: «έως στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις». Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα επί οικονομικών θεμάτων, Αλί Μπαμπατζάν, σχολιάζει ότι «θα διαψευσθεί η ελπίδα».

«Δεν αρκεί να λες ότι υπάρχουν προβλήματα και θα τα λύσουμε», τονίζει ο αντιπρόεδρος και προσθέτει: «έχουμε δει πολιτικούς, που υπόσχονται πράγματα χωρίς να εξηγούν πώς αυτά θα πραγματοποιηθούν. Ξέρουμε πόσο έχουν κοστίσει στην Τουρκία. Δεν είδαμε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο. Ο λαϊκισμός μπορεί να μετακινήσει κάποιους, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό μακροπρόθεσμα. Στο τέλος ο κόσμος κοιτάει τα συγκεκριμένα γεγονότα, τα συγκεκριμένα στοιχεία».

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΡΚΚ – ΣΤΡΑΤΟΥ


Τέσσερις Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στο ανατολικό τμήμα της Τουρκίας στη διάρκεια αιματηρών επεισοδίων με τον τουρκικό στρατό, ανακοινώθηκε από Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Οι μάχες ξέσπασαν νωρίς το πρωί στην ορεινή περιοχή της επαρχίας Τούντσελι όπου ο τουρκικός στρατός επιχειρεί επί μεγάλο διάστημα κατά των κούρδων ανταρτών μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ, εκτός νόμου στην Τουρκία), σύμφωνα με ανακοίνωση που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού στρατού. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατασχέθηκαν τέσσερα αυτόματα όπλα, δέκα χειροβομβίδες και πολλά πυρομαχικά.

Το ΡΚΚ που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, έχει εξεγερθεί κατά της Άγκυρας από το 1984. Μέχρι στιγμής οι νεκροί από τις σφοδρές μάχες με τον τουρκικό στρατό έχουν προκαλέσει το θάνατο 45 χιλιάδων ανθρώπων

Read more...

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τις βελτιούμενες σχέσεις της Τουρκίας με τη Βραζιλία, αναφερόμενος ειδικά στην πρόσφατη διπλωματική συνεργασία τους για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, κατά την επίσκεψή του στη λατινοαμερικάνικη χώρα, την πρώτη που πραγματοποιεί Τούρκος πρωθυπουργός σε αυτήν. Μιλώντας σε ένα συνέδριο επιχειρηματιών στο Σάου Πάουλου χθες Τετάρτη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι δύο χώρες - προσωρινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - επέδειξαν το θάρρος να αντιμετωπίσουν μαζί ένα ζήτημα που κάνει την «διεθνή κοινότητα να αισθάνεται πολύ άβολα» . Δεν αναφέρθηκε στην απόρριψη, από το ΣΑ/ΟΗΕ, της συμφωνίας που ο ίδιος και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα διαπραγματεύτηκαν με το Ιράν, λόγω των ενστάσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Αρκέστηκε να σημειώσει ότι αυτή και άλλες συνεργασίες των δύο χωρών καταδεικνύουν πως «δουλεύουμε καλά μαζί».

Σημείωσε ότι οι Βραζιλιάνοι και οι Τούρκοι επιχειρηματίες «πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτή τη σχέση για να εξερευνήσουν ευκαιρίες» που ανακύπτουν ενώ υποστήριξε ότι το «επενδυτικό περιβάλλον» στη χώρα του είναι «ευνοϊκό». Πέραν της Βραζιλίας, ο Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί ακόμα την Αργεντινή και τη Χιλή. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι το διμερές εμπόριο Τουρκίας-Βραζιλίας φθάνει το 1,5 δις δολάρια, τονίζοντας ότι το ποσό είναι χαμηλό και πρέπει να «πολλαπλασιαστεί» . Ανέφερε ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μια εμπορική συμφωνία της Τουρκίας με το Mercosur, η οποία προέβλεψε ότι θα «παίξει σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις». Ο Μιγκέλ Ζόρζε, υπουργός Εμπορίου της Βραζιλίας, χαιρέτισε την βελτίωση στις διμερείς σχέσεις και τόνισε πως αυτή η εξέλιξη σημειώνεται σε «μια στιγμή στρατηγικής σημασίας» για την διεθνή οικονομία.

Read more...

H Άγκυρα απειλεί με αντίποινα, αν το Ισραήλ εμποδίσει τον Στολισκο για τη Γάζα


Γράφει ο Υπτγος (ε.α.) Ιωάννης Μπαλτζώης
Να λοιπόν που ένα ασήμαντο θέμα, τείνει να εξελιχτεί σε πολύ σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ, λόγω μιας ακόμη προσπάθειας ακτιβιστών να διασπάσουν τον υφιστάμενο αποκλεισμό της Γάζας και να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό πληθυσμό και να προσφέρει μια χείρα βοηθείας στο καθεστώς της Χαμάς, που ελέγχει πλήρως την Γάζα εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.
Πως γίνεται αυτό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η Τουρκική κυβέρνηση έστειλε στην Ιερουσαλήμ την Δευτέρα 24-5-10 ένα μυστικό μήνυμα, απειλώντας το Ισραήλ με αντίποινα, αν το Ισραηλινό Ναυτικό εμποδίσει τον στολίσκο των εννέα πλοίων με την ονομασία «Στολίσκος ελευθερίας» να φθάσει στην Γάζα.

Ο στολίσκος αναμένεται να φθάσει στην Γάζα την Πέμπτη 27 Μαΐου, σπάζοντας τον Ισραηλινό αποκλεισμό στη λωρίδα της Γάζας, της περιοχής που κατέχει την εξουσία η Χαμάς και με σκοπό να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια . Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το τουρκικό μήνυμα είναι στην ουσία ένα τελεσίγραφο προς το Ισραήλ απειλώντας με αντίποινα τα Ισραηλινά οικονομικά ενδιαφέροντα. Ο στολίσκος θα υποστηρίζεται με ένα ή περισσότερα ελικόπτερα επί ενός ή περισσότερων τουρκικών πλοίων, προκαλώντας έτσι την Ισραηλινή Αεροπορία, που υποστηρίζει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.
Από την Τουρκία έχουν ήδη αποπλεύσει τρία πλοία, από την Κυριακή 23 Μαίου και θα συναντηθούν με πλοία από την Αγγλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Σουηδία και το Κουβέιτ, τα οποία μεταφέρουν συνολικά 750 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές από τις προαναφερθείσες χώρες και υλικά αξίας $20 εκατ. όπως τσιμέντο, ιατρικός εξοπλισμός και σχολικά είδη. Λέγεται δε ότι η τουρκική βοήθεια υποστηρίζεται και έχει ως ¨σπόνσορα¨ προσωπικά τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν, σιωπηλά όμως πατρονάρεται από την ΜΙΤ (Τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) και εδώ να αναφέρομαι ότι όλες οι επιχειρήσεις της ΜΙΤ, περιλαμβανομένης και του στολίσκου , το οποίο είναι το πλέον φιλόδοξο για το σπάσιμο του Ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας, έχει σχεδιαστεί από το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Άγκυρα.
Το Ισραήλ έχει ναυτικό αποκλεισμό 20 μιλίων από την ακτή της Γάζας και έχει δηλώσει ότι θα εμποδίσει τον (υπό την Τουρκία καθοδηγούμενο) στολίσκο να εισέλθει στο λιμάνι της Γάζας. Ήδη ένας στόλος ιδιωτικών σκαφών έχει αναχωρήσει από την μαρίνα της Χερτζιλίας (προάστιο βόρεια του Τελ Αβίβ), με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για την άφιξη του «στολίσκου της ελευθερίας». Οι Ισραηλινοί πολίτες έχουν αναρτήσει στα σκάφη των διάφορα πανό, που υπενθυμίζουν τα οκτώ χρόνια εκτόξευσης πυραύλων από τη Γάζα κατά του Ισραήλ και φωτο του απαχθέντα στρατιώτη Γκιλάντ Σιαλίτ και κρατείται επί τέσσερα χρόνια στη Γάζα.
Σύμφωνα με τον σχέδιο δράσης του στολίσκου, που ενέκρινε ο Ερντογάν, αν οι Ισραηλινοί κομάντος επιβιβαστούν στα πλοία, για να τα εμποδίσουν να φθάσουν στη Γάζα, τότε το ελικόπτερο που θα μεταφέρει τους ηγέτες των ακτιβιστών και θα ευρίσκεται σε ένα πλοίο θα απογειωθεί και θα πετάξει πάνω από όλα τα πλοία και θα προσγειωθεί στην πόλη της Γάζας. Η εκτίμηση των ακτιβιστών και των Τούρκων (που πατρονάρουν την όλη επιχείρηση) είναι ότι η Ισραηλινή αεροπορία δεν θα τολμήσει να αναχαιτίσει και να καταρρίψει το ελικόπτερο, φοβούμενη τον σάλο και τον διεθνή αντίκτυπο που θα ξεσπάσει από μια τέτοια ενέργεια, για μια ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ιερουσαλήμ δεν έχει απαντήσει στο τουρκικό τελεσίγραφο. Θα προσπαθήσει κατά την αντιμετώπιση του στολίσκου να αποφευχθούν προβοκάτσιες ή πυροβολισμοί, για να μην συγκεντρώσουν την προσοχή των ΜΜΕ και εμμένει στην απόφαση να εμποδίσει την είσοδο του στολίσκου στην Γάζα. Έτσι θα προσπαθήσει να οδηγήσει τα πλοιάρια σε Ισραηλινό λιμάνι. Αν κριθεί απαραίτητο τα πλοία θα οδηγηθούν ακόμη και με Ισραηλινά πληρώματα που θα επιβιβαστούν στα πλοία στο προβλεπόμενο Ισραηλινό λιμάνι, προφανώς στο Ασντότ, οι δε ξένοι ακτιβιστές θα συγκεντρωθούν και θα παραμείνουν σε ειδικό χώρο, μέχρι να προωθηθούν ξανά πίσω στις χώρες των.
Το φορτίο των πλοίων θα εκφορτωθεί στο Ισραηλινό λιμάνι και αν δεν περιέχει υλικά για στρατιωτική χρήση από την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, τότε με φορτηγά θα μεταφερθούν στην Γάζα και θα παραδοθούν εκεί. Η Άγκυρα φοβάται ότι το Ισραήλ δεν θα μεριμνήσει για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο «στολίσκος της ελευθερίας» βοηθιέται με μοναδικό τρόπο (από την Άγκυρα) με σκοπό την διάσπαση του αποκλεισμού, που υπάρχει πέριξ της Γάζας από την Αίγυπτο (στο νότο ) και το Ισραήλ.
Εδώ να αναφέρουμε κάποια σοβαρά γεγονότα που κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούν για να αντιληφθούμε κάπως τι συμβαίνει στην εν λόγω περιοχή. Πρόσφατα η UNR&WA ( UN Relief and Works Agency) προέβη σε έντονη διαμαρτυρία για τον βανδαλισμό ενός εκ των 435 κατασκηνώσεων (με μέριμνα του ΟΗΕ), που υπάρχουν για τις διακοπές του 1/4 εκ του ενός εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων παλαιστινίων. Και το φοβερότερο που δεν γνωρίζει ο κόσμος και αφορά τις συνεχείς εκτελέσεις παλαιστινίων πολιτών από το καθεστώς της Χαμάς που ελέγχει απόλυτα την Γάζα. Τελευταίως το καθεστώς της Χαμάς προέβη σε πέντε εκτελέσεις, οι τρεις την 18/5 και μάλιστα μπροστά στις οικογένειές των και όχι μόνο δεν έδωσαν τα πτώματα των στις οικογένειές των αλλά τα πέταξαν στην χωματερή του νοσοκομείου SHIFA. Μόνο η περιγραφή του γεγονότος σοκάρει, ότι και να έκαναν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά συνήθως η κατηγορία είναι «συνεργασία με το Ισραήλ» και η ποινή είναι ο θάνατος. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις του θέματος και περισσότερο το που θα οδηγηθούν οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας.

Read more...

Νυχτερινή αποβατική ενέργεια απέναντι από τη Χίο από τη 4η τουρκική στρατιά.


Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
Νυχτερινή αποβατική ενέργεια, που πραγματοποιείται από ελάχι­στους στρατούς στον κόσμο, όπως σημειώνεται σχετικώς, και στην οποία ασκήθηκαν περίπου 7.000 άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων των πεζοναυτών, πραγματοποίησε η 4η τουρκική στρατιά, η επονομα­ζόμενη και «Στρατιά του Αιγαίου», λίγες ημέρες μετά το πέρας της επι­σκέψεως Ερντογάν στην Αθήνα.
Η αποβατική ενέργεια πραγμα­τοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγά­λης τουρκικής ασκήσεως «Εφές 2010», ήταν εν γνώσει της Ελλά­δας και υπό τον επιχειρησιακό έλεγ­χο του διοικητή της «Στρατιάς του Αιγαίου» Χαίρι Κιβρίκογλου.

Η σπου­δαιότητα, όμως, της ασκήσεως έγκειτο, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, στο ότι μιας τέτοιας εκτά­σεως αμφίβια ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε βεβαίως «συμπτω­ματικά» απέναντι από τη Χίο στα νότια του Τσεσμέ, διεξήχθη νύχτα, γεγονός που απαιτεί τη χρήση από­λυτα εξειδικευμένου εξοπλισμού (π.χ. διόπτρες νυχτερινής οράσεως για το προσωπικό κ.λπ.) και αυξημένο βαθμό ασφαλείας, αφού πραγ­ματοποιήθηκαν πυρά με αληθινά πυρομαχικά.
Σημειώνεται ότι εκτός από τις πεζοπόρες δυνάμεις των Τούρκων πεζοναυτών αποβιβάστηκαν στην ξηρά τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα, ενώ πραγματοποιήθη­κε νυχτερινό άλμα αλεξιπτωτιστών και ρίψη εφοδίων υπό την κάλυψη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και της αεροπορίας στρατού, που πραγματοποίησε πλήθος απο­στολών υποστήριξης της όλης ενερ­γείας (με αεροσκάφη F-16, F-4 και έξι επιθετικά ελικόπτερα Super Cobra, καθώς και επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, έρευνας και διάσωσης και επιχειρήσεις χημι­κού, βιολογικού και πυρηνικού πολέ­μου.
Επισημαίνεται το παράδοξο ότι η συγκεκριμένη αποβατική ενέρ­γεια δεν είχε «εχθρό», αλλά όλοι μπορούν να αντιληφθούν ποιος είναι ο στόχος που ασκούνται οι επίλε­κτες δυνάμεις της «Στρατιάς του Αιγαίου» και των Ειδικών Δυνάμε­ων της γείτονος σε αμφίβιες νυχτε­ρινές επιχειρήσεις.
Και κάτι τελευταίο από την Τουρ­κία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σης 24/5/2010, στη στήλη περί «παρα­βιάσεων του (τουρκικού) εναερίου χώρου» και με αύξοντα αριθμό 117 της προηγουμένης, 23/5/2010, καταχωρήθηκε ότι «τουρκικά F-16, που πετούσαν στο διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου σε πτήσεις υποστήριξης του τουρκικού στόλου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια και ΝΔ της Καρπάθου, πυροβόλα, ενώ πραγματοποιήθη­κε νυχτερινό άλμα αλεξιπτωτιστών και ρίψη εφοδίων υπό την κάλυψη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και της αεροπορίας στρατού, που πραγματοποίησε πλήθος απο­στολών υποστήριξης της όλης ενερ­γείας (με αεροσκάφη F-16, F-4 και έξι επιθετικά ελικόπτερα Super Cobra, καθώς και επιχειρήσεις ηλε­κτρονικού πολέμου, έρευνας και διάσωσης και επιχειρήσεις χημι­κού, βιολογικού και πυρηνικού πολέ­μου.
Επισημαίνεται το παράδοξο ότι η συγκεκριμένη αποβατική ενέρ­γεια δεν είχε «εχθρό», αλλά όλοι μπορούν να αντιληφθούν ποιος είναι ο στόχος που ασκούνται οι επίλε­κτες δυνάμεις της «Στρατιάς του Αιγαίου» και των Ειδικών Δυνάμε­ων της γείτονος σε αμφίβιες νυχτε­ρινές επιχειρήσεις.
Και κάτι τελευταίο από την Τουρ­κία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σης 24/5/2010, στη στήλη περί «παραβιάσεων του (τουρκικού) εναερίου χώρου» και με αύξοντα αριθμό 117 της προηγουμένης, 23/5/2010, καταχωρήθηκε ότι «τουρκικά F-16, που πετούσαν στο διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου σε πτήσεις υποστήριξης του τουρκικού στόλου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια και ΝΔ της Καρπάθου ασκούνται οι επίλε­κτες δυνάμεις της «Στρατιάς του Αιγαίου» και των Ειδικών Δυνάμε­ων της γείτονος σε αμφίβιες νυχτε­ρινές επιχειρήσεις.
Και κάτι τελευταίο από την Τουρ­κία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σης 24/5/2010, στη στήλη περί «παρα­βιάσεων του (τουρκικού) εναερίου χώρου» και με αύξοντα αριθμό 117 της προηγουμένης, 23/5/2010, καταχωρήθηκε ότι «τουρκικά F-16, που πετούσαν στο διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου σε πτήσεις υποστήριξης του τουρκικού στόλου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια και ΝΔ της Καρπάθου, από ελληνικά F-16 που απογειώ­θηκαν από το αεροδρόμιο του Καστελλίου». Σημειώνουμε ότι την Κυρια­κή 23 του μηνός δεν υπήρχαν προ­γραμματισμένες ασκήσεις και δεν πετά καμία αεροπορία του ΝΑΤΟ σε «εκπαιδευτικές πτήσεις».
Απλώς ήταν η επέτειος της δολοφονίας του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη από το Τούρκο αεροπόρο και την ίδια ώρα στην προαναφερθείσα περιο­χή, πραγματοποιούνταν η ετήσια τελετή στη μνήμη του.
Ασφαλώς πρόκειται για συνει­σφορά νέων ηθών της Τουρκίας στα ήθη και έθιμα της Ευρώπης περί της παράδοσης τιμής στους νεκρούς.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Read more...

Μεσολαβητική «ψυχρολουσία» στην Άγκυρα για τα πυρηνικά του Ιράν


Άδοξο τέλος φαίνεται ότι θα έχουν οι μεσολαβητικές «επιτυχίες» που σημείωσε η Άγκυρα μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας.
Η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ να προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας νέες κυρώσεις στο Ιράν είναι ενδεικτική της απόστασης που χωρίζει την Ουάσινγκτον από την Άγκυρα.

Έντονη απογοήτευση προκάλεσε στην τουρκική διπλωματία η απόφαση των ΗΠΑ να επιδιώξουν αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Η στάση που υιοθέτησε η Ουάσινγκτον λίγο μετά την επίτευξη της «συμφωνίας» με την Τεχεράνη ακυρώνει ουσιαστικά τις προσπάθειες που κατέβαλε η ηγεσία της Τουρκίας

Την εβδομάδα που πέρασε, η Τουρκία και η Βραζιλία κατέβαλαν από κοινού προσπάθειες για να πείσουν την Τεχεράνη να δεχτεί συναινετική λύση όσον αφορά τις πυρηνικές έρευνες που διεξάγει. Το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο είχε αποτέλεσμα τη σύναψη μιας τριμερούς διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Βραζιλίας και Ιράν, που ρυθμίζει λεπτομερώς τις υποχρεώσεις της Τεχεράνης. Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, το Ιράν δεσμεύτηκε να ανακοινώσει (έως τις 24 Μαΐου) με επιστολή του στη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας την πρόθεσή του να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα. Η συμφωνία συγκεκριμένα ρύθμιζε τις λεπτομέρειες σχετικά με την «αποθήκευση» ενός καθορισμένου ποσού εμπλουτισμένου ουρανίου (1,2 τόνοι) στην Τουρκία.

Η εν λόγω συμφωνία που επετεύχθη έπειτα από πρωτοβουλίες της τουρκικής και βραζιλιάνικης διπλωματίας, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή να πείσει, απ' ό,τι φαίνεται, την Ουάσινγκτον. Η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας έκανε σαφή την πρόθεση των ΗΠΑ να επιδιώξουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ την επιβολή νέων αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν. Στην προσπάθειά της αυτή, μάλιστα, η Ουάσινγκτον εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας. Η στάση αυτή των ΗΠΑ δέχεται πολλές ερμηνείες. Κατ' αρχάς μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο Ιράν. Ότι δηλαδή η αμερικανική ηγεσία διακατέχεται από φόβο ότι η Τεχεράνη θα αθετήσει στην πορεία τον λόγο της. Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι η υπερδύναμη δεν ενδιαφέρεται για συμβιβαστικές λύσεις και μπροστά στην αναδίπλωση της Τεχεράνης αναγκάστηκε να λάβει σκληρότερα μέτρα με σκοπό να εξασφαλίσει το προνόμιο του μονοπωλίου των πυρηνικών για μια κλειστή ομάδα μόνο κρατών.

Η εξέλιξη αυτή είχε δυσάρεστες επιπτώσεις και στις σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας, καθώς η τουρκική ηγεσία αισθάνθηκε εξαπατημένη. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι -σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο- η Ουάσινγκτον ήταν ενήμερη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Συνεπώς, η επίτευξη της συμφωνίας μάλλον δεν αιφνιδίασε τις ΗΠΑ. Άμεσο αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν να επιδοθεί η Άγκυρα σε φρενήρη «τηλεφωνική διπλωματία» για να διασώσει τη «συμφωνία».

Ο αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Βραζιλίας, απ' ό,τι φαίνεται όμως εμμένει στην άποψη ότι η Τεχεράνη πρέπει να συζητήσει με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και να δεχτεί τη διακοπή των εργασιών εμπλουτισμού του ουρανίου σε ποσοστό 20%.

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην τριμερή συμφωνία Τουρκίας - Βραζιλίας - Ιράν αποδεικνύει τα όρια των μεσολαβητικών προσπαθειών που προέρχονται από περιφερειακές χώρας και εν δυνάμει μεγάλες δυνάμεις, όπως η Βραζιλία. Η ψυχρολουσία που δέχτηκε η Άγκυρα δεν χωράει αμφιβολία ότι συνδέεται ευθέως με τον τομέα στον οποίο επιχείρησε να αναπτύξει διπλωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, ο τομέας αυτός δεν είναι εντελώς ασύνδετος και με τις επιδιώξεις της Τουρκίας για την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας. Προς αυτό συνηγορούν τουλάχιστον οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν με τη Ρωσία πριν από λίγες μέρες, κατά παράβαση της νομοθεσίας, η οποία προβλέπει τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση κατασκευής πυρηνικών σταθμών. Γεγονός είναι πάντως ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε τροχιά ψυχρότητας εξαιτίας της εμμονής της Άγκυρας να εισχωρήσει στο πεδίο των πυρηνικών.

K. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Read more...

ΓΓ ΝΑΤΟ Ράσμουσεν: η Ευρώπη ν’ ανοίξει στην Τουρκία τις επιχειρήσεις άμυνας!


Η EUROPOLITIQUE σε δημοσίευμα του Paul Ames με τίτλο «Μικρή πρόοδος στην άρση των εμποδίων για τη συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ» αναφέρει ότι χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. από τότε που η Catherine Ashton ανέλαβε το αξίωμα της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για εξωτερικές σχέσεις. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα απτό σημάδι προόδου στο ζήτημα της επίλυσης της διαφοράς ανάμεσα στην Κύπρο και στην Τουρκία και που αποτελεί την αιτία της στασιμότητας των σχέσεων των δύο οργανισμών εδώ και χρόνια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rasmussen δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. χρειάζεται να συνομιλούν και να συνεργάζονται περισσότερο». Η αντίθεση ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο «παραλύει» τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο οργανισμούς από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004. Η Άγκυρα εμποδίζει τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να μην γίνονται γνωστές στις κυπριακές αρχές ευαίσθητες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Κύπρος από την πλευρά της απάντησε εμποδίζοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις άμυνας.

Ο κ. Rasmussen παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να δεχθεί την Κύπρο, ως συνομιλήτρια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, η Ε.Ε. πρέπει να ανοίξει τις επιχειρήσεις ασφάλειάς της στην Τουρκία και να επιτρέψει σε μη ευρωπαίους εταίρους να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις επιχειρήσεις της, όπως έκανε το ΝΑΤΟ όταν επέτρεψε σε κράτη –μη μέλη της Συμμαχίας να μετάσχουν στη Διεθνή Δύναμη στο Αφγανιστάν. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε να συνάψει η Ε.Ε. ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Τουρκία καθώς και μία συμφωνία που να επιτρέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα «πολιτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη».

Από την πλευρά της η κα Ashton δεν σχολίασε τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Περιορίστηκε να πει ότι «οι δύο οργανισμοί πρέπει να εξακολουθούν να βρίσκουν πραγματιστικές λύσεις» που θα τους επιτρέπουν να συνεργάζονται σε επιχειρήσεις, όπως αυτή κατά της πειρατείας στη Σομαλία, ακόμα κι αν οι επίσημες συζητήσεις ανάμεσα στους δύο οργανισμούς εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Εξαιτίας της διαμάχης Κύπρου – Τουρκίας, αναφέρει το δημοσίευμα, οι επίσημες συναντήσεις των πολιτικών οργάνων των δύο οργανισμών περιορίζονται σε συζητήσεις για την κατάσταση στη Βοσνία, όπου η Ε.Ε. έχει την ευθύνη της επιχείρησης διατήρησης της ειρήνης με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μία συμφωνία που είχε συναφθεί πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σε δημοσίευμα της Valentina Pop με τίτλο: « Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ καλεί την ΕΕ να προωθήσει Σύμφωνο Ασφαλείας με την Τουρκία » αναφέρει ότι ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Rasmussen αναφέρθηκε χθες στα πολιτικά βήματα που χρειάζεται να γίνουν από την πλευρά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο. Σε χθεσινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, ο κ. Rasmussen υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται να συνάψει συμφωνία ασφάλειας με την Τουρκία, όπως αναφέρει η συντάκτρια. ‘Περιπλοκή πολιτικής φύσεως’ αποτελεί για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ το κυπριακό ζήτημα, το οποίο δεν είναι δυνατό να λυθεί άμεσα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η ΕΕ χρειάζεται να επιλύσει ζητήματα που αφορούν ανησυχίες κρατών μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ χρειάζεται να συμπεριλάβει κράτη που συνεισφέρουν – κράτη μη μέλη της ΕΕ- στη διαδικασία λήψης στρατιωτικών αποφάσεων. Χρειάζεται να συνάψει συμφωνία ασφάλειας με την Τουρκία» δήλωσε ο Rasmussen, όπως αναφέρει η αρθρογράφος. Από την άλλη πλευρά , ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι : « Η Κύπρος είναι χώρα που δικαιούται να παρευρίσκεται στο διάλογο ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Στις παρατηρήσεις αυτές ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος έχουν απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική συμπεριφορά αλλά και η πολιτική θέση που λαμβάνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, τις αφορά άμεσα.

Read more...

Τα “στρίβει” τώρα η Άγκυρα σχετικά με το Ιρανικό ουράνιο…


Προκειμένου να διασκεδάσει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ λόγω του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηρηστικά πως “οι προσπάθειες πρόκλησης μιας κρίσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ θα αποτύχουν“. Επεσήμανε ότι πίσω από την επιτυχία που σημειώθηκε βρίσκεται η πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και σημείωσε πως δεν είναι προς όφελος κανενός να παρουσιάζεται μια εικόνα σαν να υπάρχει κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. «Οι πρωτοβουλίες σχετικά με την ανταλλαγή του ιρανικού ουρανίου πλήττουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ», φέρεται να δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πραγματικότητα ωστόσο στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ, τόσο η επικεφαλής του Χίλαρι Κλίντον όσο και πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη κα Ράϊς, εμφανίζονταν εξαιρετικά ενοχλημένες ως εξοργισμένες, καθώς ομολογούσαν ότι “μετά τα όσα ο Πρόεδρος έκανε για την Τουρκία, για μια ακόμη φορά ο κ. Ερντογάν προτίμησε να σκήσει διαφορετική πολιτική από αυτή των αμερικανικών συμφερόντων”, αναφερόμενες στην επίθεση του τούρκου πρωθυπουργού κατά του Ισραήλ.
Ο κυριώτερος λόγος της αμερικανικής αντίδρασης είναι ότι η Άγκυρα επιχείρησε μαζί με τη Βραζιλία να ανατρέψουν αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες 6 μηνών, προκειμένου για πρώτη φορά ν’ ακολουθήσουν την αμερικανική πολιτική αντιμετώπισης του ιράν, χωρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Read more...

Τουρκικών εκβιασμών συνέχεια… για Θράκη, Πατριαρχείο, Χάλκη!


Σύμφωνα με είδηση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Cumhuriyet με τον τίτλο «Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε έωλες προσδοκίες», χθες ο Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, κατά την 64η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – Ε.Ε., η οποία έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε και σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής. Ο Μπαγίς, απαντώντας στην ερώτηση «εάν πραγματοποιείται κάποιο βήμα προς την κατεύθυνση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», αφού επανέλαβε ότι και ο Π/Θ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε απαντήσει και στο ερώτημα αυτό, είπε: «Το θέμα της Θεολογικής Σχολής εμείς το βλέπουμε ζεστά. Προκειμένου δε να πραγματοποιηθούν κάποια βήματα στο θέμα αυτό, εργαζόμαστε τόσο εγώ, όσο και η Υπουργός Παιδείας, αλλά και όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Η Χάλκη δεν είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έκλεισε εκ μέρους της κυβέρνησής μας. Ούτε είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έκλεισε από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Είναι ένα ίδρυμα, το οποίο έκλεισε κατόπιν δικαστικής απόφασης. Τώρα και μέσα στην περίοδο των 40 ετών που έχουν περάσει από τη λήψη της απόφασης αυτής, εξετάζουμε τους Νόμους που έχουν αλλάξει, το Σύνταγμά μας, αλλά και τις διοικητικές πράξεις μας. Στο παρόν δε στάδιο, αξιολογούμε εάν απαιτείται ή όχι κάποια νομοθετική ρύθμιση για την επαναλειτουργία του ιδρύματος αυτού. Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε τις απόψεις των φορέων μας. Όμως, ενώ εμείς από τη μια πλευρά κάνουμε αυτό, στα δικά μας ΜΜΕ απηχούνται και οι δυσχέρειες που βιώνονται στην τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη δυτική Θράκη. Κατά συνέπεια, δικαίως, τόσο οι ΜΚΟ, όσο και η αντιπολίτευση τονίζουν τα προβλήματα αυτά. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά είναι θέματα, στα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα βήματα καλής πρόθεσης. Πιστεύω ότι, όταν τελειώσουν οι εργασίες μας για το θέμα αυτό, τότε θα φανεί εάν και η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει κάποια βήματα ή όχι γι` αυτά που της αναλογούν. Πιστεύω ότι τα θέματα αυτά οι ηγέτες των δύο χωρών θα μπορέσουν να τα λύσουν».

Ο Μπαγίς, αναφερόμενος στα όσα δήλωσε ένα μέλος της Επιτροπής, ότι «οι Ισπανοί κατά τη δική τους προεδρία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για το άνοιγμα τεσσάρων κεφαλαίων», είπε: «Τα δύο από τα τέσσερα κεφάλαια δυστυχώς δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω καπρίτσιου μιας χώρας-μέλους. Η Ισπανική Προεδρία είχε πολλές ελπίδες ότι θα μπορούσε να πείσει του κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας αυτής. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη. Για τα άλλα δύο κεφάλαια, υπήρξε κάποια καθυστέρηση, η οποία είχε σχέση με το νομοθετικό έργο της Βουλής μας. Το θέμα Ασφάλειας Τροφίμων θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή. Ελπίζω ότι εντός μιας εβδομάδας θα έχει νομοθετηθεί ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο δίχως κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά το κεφάλαιο Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας, δυστυχώς η ημερήσια διάταξη της Βουλής μας δεν ήταν κατάλληλη για τη συζήτησή του, διότι εμβόλιμα τέθηκε το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος. Άλλωστε, αυτό είναι μια πραγματικότητα, ότι μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν κατέστη μέλος της Ε.Ε. με ένα στρατιωτικό Σύνταγμα. Η τροποποίηση του Συντάγματος, εφόσον γίνει αποδεκτή από το λαός μας στις 12 Σεπτεμβρίου, θα μας επιτρέψει και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.. Όσον αφορά το μη άνοιγμα του Κεφαλαίου Ενέργειας μας λένε: ‘Γιατί η Τουρκία δεν υπογράφει κάποιες συμφωνίες που έχουν σχέση με τη Θάλασσα;’ Η Τουρκία βεβαίως και θα προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα. Εμείς, επειδή θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο, δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε όλες τις έωλες προσδοκίες κάθε χώρας. Η Κύπρος για την Τουρκία αποτελεί μια εθνική υπόθεση. Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει την Κύπρο για την Ε.Ε.. Βεβαίως, δεν θα απεμπολήσει και την Ε.Ε. για την Κύπρο. Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε με τον τρόπο της λογικής να βρεθεί λύση στα προβλήματα αυτά. Κατά την ενταξιακή μας διαδικασία, επιθυμία και δική μας είναι να υπάρξει μια λύση για την Κύπρο, η οποία θα βασίζεται στη διμερή πολιτική ισότητα. Όμως, εάν το 76% αυτών που ζουν στο νότο είπαν ‘όχι’ στην ειρήνη και στην από κοινού διαβίωση, τότε θα πρέπει να τους παρασχεθεί και ο κατάλληλος χρόνος ώστε να επανεξετάσουν τις ιδέες τους. Τόσο η Τουρκία, όσο και η ΤΔΒΚ, έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν πραγματοποιήσει τις αυτοθυσίες τους. Εάν το κυπριακό πρόβλημα ήταν τόσο σημαντικό για την Ε.Ε., γιατί έκαναν μέλος την Κύπρο; Αφού το κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελούσε εμπόδιο για την ένταξη της Κύπρου, τώρα γιατί καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου αυτή [η Κύπρος] να τεθεί ως εμπόδιο ενώπιον της Τουρκίας; Αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί ούτε να το αντιληφθεί ουδείς Τούρκος πολίτης ».

Ο Μπαγίς, απαντώντας και στην ερώτηση του Τάκη Χατζηγεωργίου, μέλους της Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι προτείνει για το άνοιγμα του Κεφαλαίου Ενέργειας να αποσύρει η Τουρκία τους στρατιώτες της από την Κύπρο, είπε: «Εσείς προβάλατε το εμπόδιο προκειμένου να μην αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιώτες από το νησί. Στη χώρα σας οι πολιτικοί άσκησαν πιέσεις στους κατοίκους της νοτίου Κύπρου, προκειμένου να πουν ‘όχι’ στο σχέδιο Ανάν. Αυτοί, όντας κάτω από την επιρροή αυτή, αρνήθηκαν το σχέδιο Ανάν και η Τουρκία αναγκάστηκε να διατηρήσει το στρατό της στο νησί. Άλλωστε, δεν είμαστε η μόνη χώρα, η οποία έχει στρατό στο νησί. Υπάρχουν αρκετές χώρες. Οι στρατιώτες αυτοί εξασφάλισαν την ειρήνη στο νησί. Από το 1974 και εντεύθεν δεν άνοιξε μύτη ούτε Τούρκου, ούτε και Ρωμιού. Εάν δεν υπήρξαν νεκροί, αυτό οφείλεται στην παρουσία των στρατιωτών μας στο νησί. Ούτε κι εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την παραμονή των στρατιωτών μας εκεί. Θα επιθυμούσαμε αυτοί να βρίσκονται πίσω στη χώρα τους. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την ασφάλεια των εκεί ομοεθνών μας. Τώρα, εάν με ρωτάτε τι θα πράξει η Τουρκία στη μετέπειτα περίοδο, θα σας πω: Εάν στο νησί υπάρξει μια περιεκτική λύση εντός των παραμέτρων των Η.Ε., η Τουρκία θα πράξει όσα της αναλογούν. Όμως, δεν θα πρέπει να είναι και η μοναδική χώρα. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουν και οι άλλες χώρες, οι οποίες διατηρούν στρατό στο νησί».

Ο Μπαγίς, απαντώντας και σε άλλη ερώτηση, ανέφερε: «Ο προσδιορισμός της εκλογικής αναμέτρησης στη βόρεια Κύπρο ως παράνομη είναι ασέβεια προς τη δημοκρατία. Η ΤΔΒΚ παρ` όλες τις δύσκολες συνθήκες στο νησί έχει μια κρατική δομή, η οποία θέτει επί τάπητος τα δημοκρατικά της πρότυπα».

Ο Μπαγίς, αναφερόμενος και σε όσα είπε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Μαντλενέρ ότι «εάν σήμερα στην Ολλανδία διενεργούταν κάποιο δημοψήφισμα, το ποσοστό εναντίον της ένταξης της Τουρκίας θα ανερχόταν στο 80%» [ο οποίος αμέσως μετά την ερώτησή του αποχώρησε από την αίθουσα], είπε: «Είναι ένα άτομο, το οποίο τόσο σέβεται την πολιτική ώστε αποχωρεί χωρίς να αναμένει ούτε καν την απάντηση στο ερώτημά του. Ο ρατσισμός είναι μια επικίνδυνη ασθένεια. Η Ευρώπη υπέφερε πολύ. Βλέπουμε ότι ακόμη στην Ευρώπη υπάρχουν άτομα, τα οποία δεν έχουν απαλλαγεί από την ασθένεια αυτή».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP