Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τουρκικών εκβιασμών συνέχεια… για Θράκη, Πατριαρχείο, Χάλκη!


Σύμφωνα με είδηση, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Cumhuriyet με τον τίτλο «Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε έωλες προσδοκίες», χθες ο Υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., Εγκεμέν Μπαγίς, κατά την 64η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – Ε.Ε., η οποία έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε και σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής. Ο Μπαγίς, απαντώντας στην ερώτηση «εάν πραγματοποιείται κάποιο βήμα προς την κατεύθυνση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», αφού επανέλαβε ότι και ο Π/Θ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα είχε απαντήσει και στο ερώτημα αυτό, είπε: «Το θέμα της Θεολογικής Σχολής εμείς το βλέπουμε ζεστά. Προκειμένου δε να πραγματοποιηθούν κάποια βήματα στο θέμα αυτό, εργαζόμαστε τόσο εγώ, όσο και η Υπουργός Παιδείας, αλλά και όλοι οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Η Χάλκη δεν είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έκλεισε εκ μέρους της κυβέρνησής μας. Ούτε είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, το οποίο έκλεισε από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Είναι ένα ίδρυμα, το οποίο έκλεισε κατόπιν δικαστικής απόφασης. Τώρα και μέσα στην περίοδο των 40 ετών που έχουν περάσει από τη λήψη της απόφασης αυτής, εξετάζουμε τους Νόμους που έχουν αλλάξει, το Σύνταγμά μας, αλλά και τις διοικητικές πράξεις μας. Στο παρόν δε στάδιο, αξιολογούμε εάν απαιτείται ή όχι κάποια νομοθετική ρύθμιση για την επαναλειτουργία του ιδρύματος αυτού. Αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουμε τις απόψεις των φορέων μας. Όμως, ενώ εμείς από τη μια πλευρά κάνουμε αυτό, στα δικά μας ΜΜΕ απηχούνται και οι δυσχέρειες που βιώνονται στην τουρκική και μουσουλμανική μειονότητα που ζει στη δυτική Θράκη. Κατά συνέπεια, δικαίως, τόσο οι ΜΚΟ, όσο και η αντιπολίτευση τονίζουν τα προβλήματα αυτά. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτά είναι θέματα, στα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα βήματα καλής πρόθεσης. Πιστεύω ότι, όταν τελειώσουν οι εργασίες μας για το θέμα αυτό, τότε θα φανεί εάν και η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει κάποια βήματα ή όχι γι` αυτά που της αναλογούν. Πιστεύω ότι τα θέματα αυτά οι ηγέτες των δύο χωρών θα μπορέσουν να τα λύσουν».

Ο Μπαγίς, αναφερόμενος στα όσα δήλωσε ένα μέλος της Επιτροπής, ότι «οι Ισπανοί κατά τη δική τους προεδρία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για το άνοιγμα τεσσάρων κεφαλαίων», είπε: «Τα δύο από τα τέσσερα κεφάλαια δυστυχώς δεν μπορούν να ανοίξουν λόγω καπρίτσιου μιας χώρας-μέλους. Η Ισπανική Προεδρία είχε πολλές ελπίδες ότι θα μπορούσε να πείσει του κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας αυτής. Μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη. Για τα άλλα δύο κεφάλαια, υπήρξε κάποια καθυστέρηση, η οποία είχε σχέση με το νομοθετικό έργο της Βουλής μας. Το θέμα Ασφάλειας Τροφίμων θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή. Ελπίζω ότι εντός μιας εβδομάδας θα έχει νομοθετηθεί ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε αυτό το κεφάλαιο δίχως κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά το κεφάλαιο Κοινωνικής Πολιτικής και Εργασίας, δυστυχώς η ημερήσια διάταξη της Βουλής μας δεν ήταν κατάλληλη για τη συζήτησή του, διότι εμβόλιμα τέθηκε το θέμα της τροποποίησης του Συντάγματος. Άλλωστε, αυτό είναι μια πραγματικότητα, ότι μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν κατέστη μέλος της Ε.Ε. με ένα στρατιωτικό Σύνταγμα. Η τροποποίηση του Συντάγματος, εφόσον γίνει αποδεκτή από το λαός μας στις 12 Σεπτεμβρίου, θα μας επιτρέψει και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.. Όσον αφορά το μη άνοιγμα του Κεφαλαίου Ενέργειας μας λένε: ‘Γιατί η Τουρκία δεν υπογράφει κάποιες συμφωνίες που έχουν σχέση με τη Θάλασσα;’ Η Τουρκία βεβαίως και θα προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα. Εμείς, επειδή θα ανοίξουμε ένα κεφάλαιο, δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε όλες τις έωλες προσδοκίες κάθε χώρας. Η Κύπρος για την Τουρκία αποτελεί μια εθνική υπόθεση. Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει την Κύπρο για την Ε.Ε.. Βεβαίως, δεν θα απεμπολήσει και την Ε.Ε. για την Κύπρο. Θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε με τον τρόπο της λογικής να βρεθεί λύση στα προβλήματα αυτά. Κατά την ενταξιακή μας διαδικασία, επιθυμία και δική μας είναι να υπάρξει μια λύση για την Κύπρο, η οποία θα βασίζεται στη διμερή πολιτική ισότητα. Όμως, εάν το 76% αυτών που ζουν στο νότο είπαν ‘όχι’ στην ειρήνη και στην από κοινού διαβίωση, τότε θα πρέπει να τους παρασχεθεί και ο κατάλληλος χρόνος ώστε να επανεξετάσουν τις ιδέες τους. Τόσο η Τουρκία, όσο και η ΤΔΒΚ, έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους και έχουν πραγματοποιήσει τις αυτοθυσίες τους. Εάν το κυπριακό πρόβλημα ήταν τόσο σημαντικό για την Ε.Ε., γιατί έκαναν μέλος την Κύπρο; Αφού το κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελούσε εμπόδιο για την ένταξη της Κύπρου, τώρα γιατί καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου αυτή [η Κύπρος] να τεθεί ως εμπόδιο ενώπιον της Τουρκίας; Αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί ούτε να το αντιληφθεί ουδείς Τούρκος πολίτης ».

Ο Μπαγίς, απαντώντας και στην ερώτηση του Τάκη Χατζηγεωργίου, μέλους της Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι προτείνει για το άνοιγμα του Κεφαλαίου Ενέργειας να αποσύρει η Τουρκία τους στρατιώτες της από την Κύπρο, είπε: «Εσείς προβάλατε το εμπόδιο προκειμένου να μην αποσυρθούν οι Τούρκοι στρατιώτες από το νησί. Στη χώρα σας οι πολιτικοί άσκησαν πιέσεις στους κατοίκους της νοτίου Κύπρου, προκειμένου να πουν ‘όχι’ στο σχέδιο Ανάν. Αυτοί, όντας κάτω από την επιρροή αυτή, αρνήθηκαν το σχέδιο Ανάν και η Τουρκία αναγκάστηκε να διατηρήσει το στρατό της στο νησί. Άλλωστε, δεν είμαστε η μόνη χώρα, η οποία έχει στρατό στο νησί. Υπάρχουν αρκετές χώρες. Οι στρατιώτες αυτοί εξασφάλισαν την ειρήνη στο νησί. Από το 1974 και εντεύθεν δεν άνοιξε μύτη ούτε Τούρκου, ούτε και Ρωμιού. Εάν δεν υπήρξαν νεκροί, αυτό οφείλεται στην παρουσία των στρατιωτών μας στο νησί. Ούτε κι εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την παραμονή των στρατιωτών μας εκεί. Θα επιθυμούσαμε αυτοί να βρίσκονται πίσω στη χώρα τους. Όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την ασφάλεια των εκεί ομοεθνών μας. Τώρα, εάν με ρωτάτε τι θα πράξει η Τουρκία στη μετέπειτα περίοδο, θα σας πω: Εάν στο νησί υπάρξει μια περιεκτική λύση εντός των παραμέτρων των Η.Ε., η Τουρκία θα πράξει όσα της αναλογούν. Όμως, δεν θα πρέπει να είναι και η μοναδική χώρα. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουν και οι άλλες χώρες, οι οποίες διατηρούν στρατό στο νησί».

Ο Μπαγίς, απαντώντας και σε άλλη ερώτηση, ανέφερε: «Ο προσδιορισμός της εκλογικής αναμέτρησης στη βόρεια Κύπρο ως παράνομη είναι ασέβεια προς τη δημοκρατία. Η ΤΔΒΚ παρ` όλες τις δύσκολες συνθήκες στο νησί έχει μια κρατική δομή, η οποία θέτει επί τάπητος τα δημοκρατικά της πρότυπα».

Ο Μπαγίς, αναφερόμενος και σε όσα είπε ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Μαντλενέρ ότι «εάν σήμερα στην Ολλανδία διενεργούταν κάποιο δημοψήφισμα, το ποσοστό εναντίον της ένταξης της Τουρκίας θα ανερχόταν στο 80%» [ο οποίος αμέσως μετά την ερώτησή του αποχώρησε από την αίθουσα], είπε: «Είναι ένα άτομο, το οποίο τόσο σέβεται την πολιτική ώστε αποχωρεί χωρίς να αναμένει ούτε καν την απάντηση στο ερώτημά του. Ο ρατσισμός είναι μια επικίνδυνη ασθένεια. Η Ευρώπη υπέφερε πολύ. Βλέπουμε ότι ακόμη στην Ευρώπη υπάρχουν άτομα, τα οποία δεν έχουν απαλλαγεί από την ασθένεια αυτή».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP