Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΓΓ ΝΑΤΟ Ράσμουσεν: η Ευρώπη ν’ ανοίξει στην Τουρκία τις επιχειρήσεις άμυνας!


Η EUROPOLITIQUE σε δημοσίευμα του Paul Ames με τίτλο «Μικρή πρόοδος στην άρση των εμποδίων για τη συνεργασία Ε.Ε. – ΝΑΤΟ» αναφέρει ότι χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της Ε.Ε. από τότε που η Catherine Ashton ανέλαβε το αξίωμα της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για εξωτερικές σχέσεις. Παρόλα αυτά δεν υπήρξε κανένα απτό σημάδι προόδου στο ζήτημα της επίλυσης της διαφοράς ανάμεσα στην Κύπρο και στην Τουρκία και που αποτελεί την αιτία της στασιμότητας των σχέσεων των δύο οργανισμών εδώ και χρόνια. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Rasmussen δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. χρειάζεται να συνομιλούν και να συνεργάζονται περισσότερο». Η αντίθεση ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο «παραλύει» τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο οργανισμούς από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. το 2004. Η Άγκυρα εμποδίζει τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να μην γίνονται γνωστές στις κυπριακές αρχές ευαίσθητες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Κύπρος από την πλευρά της απάντησε εμποδίζοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις άμυνας.

Ο κ. Rasmussen παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να δεχθεί την Κύπρο, ως συνομιλήτρια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, η Ε.Ε. πρέπει να ανοίξει τις επιχειρήσεις ασφάλειάς της στην Τουρκία και να επιτρέψει σε μη ευρωπαίους εταίρους να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις επιχειρήσεις της, όπως έκανε το ΝΑΤΟ όταν επέτρεψε σε κράτη –μη μέλη της Συμμαχίας να μετάσχουν στη Διεθνή Δύναμη στο Αφγανιστάν. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε να συνάψει η Ε.Ε. ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Τουρκία καθώς και μία συμφωνία που να επιτρέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα «πολιτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη».

Από την πλευρά της η κα Ashton δεν σχολίασε τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Περιορίστηκε να πει ότι «οι δύο οργανισμοί πρέπει να εξακολουθούν να βρίσκουν πραγματιστικές λύσεις» που θα τους επιτρέπουν να συνεργάζονται σε επιχειρήσεις, όπως αυτή κατά της πειρατείας στη Σομαλία, ακόμα κι αν οι επίσημες συζητήσεις ανάμεσα στους δύο οργανισμούς εξακολουθούν να είναι περιορισμένες. Εξαιτίας της διαμάχης Κύπρου – Τουρκίας, αναφέρει το δημοσίευμα, οι επίσημες συναντήσεις των πολιτικών οργάνων των δύο οργανισμών περιορίζονται σε συζητήσεις για την κατάσταση στη Βοσνία, όπου η Ε.Ε. έχει την ευθύνη της επιχείρησης διατήρησης της ειρήνης με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με μία συμφωνία που είχε συναφθεί πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Η διαδικτυακή πύλη euobserver.com σε δημοσίευμα της Valentina Pop με τίτλο: « Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ καλεί την ΕΕ να προωθήσει Σύμφωνο Ασφαλείας με την Τουρκία » αναφέρει ότι ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Rasmussen αναφέρθηκε χθες στα πολιτικά βήματα που χρειάζεται να γίνουν από την πλευρά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έτσι ώστε να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο. Σε χθεσινή συνεδρίαση του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, ο κ. Rasmussen υποστήριξε ότι η ΕΕ χρειάζεται να συνάψει συμφωνία ασφάλειας με την Τουρκία, όπως αναφέρει η συντάκτρια. ‘Περιπλοκή πολιτικής φύσεως’ αποτελεί για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ το κυπριακό ζήτημα, το οποίο δεν είναι δυνατό να λυθεί άμεσα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Η ΕΕ χρειάζεται να επιλύσει ζητήματα που αφορούν ανησυχίες κρατών μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ χρειάζεται να συμπεριλάβει κράτη που συνεισφέρουν – κράτη μη μέλη της ΕΕ- στη διαδικασία λήψης στρατιωτικών αποφάσεων. Χρειάζεται να συνάψει συμφωνία ασφάλειας με την Τουρκία» δήλωσε ο Rasmussen, όπως αναφέρει η αρθρογράφος. Από την άλλη πλευρά , ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι : « Η Κύπρος είναι χώρα που δικαιούται να παρευρίσκεται στο διάλογο ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Στις παρατηρήσεις αυτές ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος έχουν απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Τουρκική συμπεριφορά αλλά και η πολιτική θέση που λαμβάνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, τις αφορά άμεσα.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP