Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τα “στρίβει” τώρα η Άγκυρα σχετικά με το Ιρανικό ουράνιο…


Προκειμένου να διασκεδάσει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ λόγω του Ιράν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε πως δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών λέγοντας χαρακτηρηστικά πως “οι προσπάθειες πρόκλησης μιας κρίσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ θα αποτύχουν“. Επεσήμανε ότι πίσω από την επιτυχία που σημειώθηκε βρίσκεται η πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και σημείωσε πως δεν είναι προς όφελος κανενός να παρουσιάζεται μια εικόνα σαν να υπάρχει κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. «Οι πρωτοβουλίες σχετικά με την ανταλλαγή του ιρανικού ουρανίου πλήττουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ», φέρεται να δήλωσε ο Μπάρακ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην πραγματικότητα ωστόσο στο Σταίητ Ντηπάρτμεντ, τόσο η επικεφαλής του Χίλαρι Κλίντον όσο και πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη κα Ράϊς, εμφανίζονταν εξαιρετικά ενοχλημένες ως εξοργισμένες, καθώς ομολογούσαν ότι “μετά τα όσα ο Πρόεδρος έκανε για την Τουρκία, για μια ακόμη φορά ο κ. Ερντογάν προτίμησε να σκήσει διαφορετική πολιτική από αυτή των αμερικανικών συμφερόντων”, αναφερόμενες στην επίθεση του τούρκου πρωθυπουργού κατά του Ισραήλ.
Ο κυριώτερος λόγος της αμερικανικής αντίδρασης είναι ότι η Άγκυρα επιχείρησε μαζί με τη Βραζιλία να ανατρέψουν αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες 6 μηνών, προκειμένου για πρώτη φορά ν’ ακολουθήσουν την αμερικανική πολιτική αντιμετώπισης του ιράν, χωρες όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP