Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Νυχτερινή αποβατική ενέργεια απέναντι από τη Χίο από τη 4η τουρκική στρατιά.


Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
Νυχτερινή αποβατική ενέργεια, που πραγματοποιείται από ελάχι­στους στρατούς στον κόσμο, όπως σημειώνεται σχετικώς, και στην οποία ασκήθηκαν περίπου 7.000 άνδρες των επίλεκτων δυνάμεων των πεζοναυτών, πραγματοποίησε η 4η τουρκική στρατιά, η επονομα­ζόμενη και «Στρατιά του Αιγαίου», λίγες ημέρες μετά το πέρας της επι­σκέψεως Ερντογάν στην Αθήνα.
Η αποβατική ενέργεια πραγμα­τοποιήθηκε στο πλαίσιο της μεγά­λης τουρκικής ασκήσεως «Εφές 2010», ήταν εν γνώσει της Ελλά­δας και υπό τον επιχειρησιακό έλεγ­χο του διοικητή της «Στρατιάς του Αιγαίου» Χαίρι Κιβρίκογλου.

Η σπου­δαιότητα, όμως, της ασκήσεως έγκειτο, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, στο ότι μιας τέτοιας εκτά­σεως αμφίβια ενέργεια, που πραγματοποιήθηκε βεβαίως «συμπτω­ματικά» απέναντι από τη Χίο στα νότια του Τσεσμέ, διεξήχθη νύχτα, γεγονός που απαιτεί τη χρήση από­λυτα εξειδικευμένου εξοπλισμού (π.χ. διόπτρες νυχτερινής οράσεως για το προσωπικό κ.λπ.) και αυξημένο βαθμό ασφαλείας, αφού πραγ­ματοποιήθηκαν πυρά με αληθινά πυρομαχικά.
Σημειώνεται ότι εκτός από τις πεζοπόρες δυνάμεις των Τούρκων πεζοναυτών αποβιβάστηκαν στην ξηρά τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα, ενώ πραγματοποιήθη­κε νυχτερινό άλμα αλεξιπτωτιστών και ρίψη εφοδίων υπό την κάλυψη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και της αεροπορίας στρατού, που πραγματοποίησε πλήθος απο­στολών υποστήριξης της όλης ενερ­γείας (με αεροσκάφη F-16, F-4 και έξι επιθετικά ελικόπτερα Super Cobra, καθώς και επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου, έρευνας και διάσωσης και επιχειρήσεις χημι­κού, βιολογικού και πυρηνικού πολέ­μου.
Επισημαίνεται το παράδοξο ότι η συγκεκριμένη αποβατική ενέρ­γεια δεν είχε «εχθρό», αλλά όλοι μπορούν να αντιληφθούν ποιος είναι ο στόχος που ασκούνται οι επίλε­κτες δυνάμεις της «Στρατιάς του Αιγαίου» και των Ειδικών Δυνάμε­ων της γείτονος σε αμφίβιες νυχτε­ρινές επιχειρήσεις.
Και κάτι τελευταίο από την Τουρ­κία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σης 24/5/2010, στη στήλη περί «παρα­βιάσεων του (τουρκικού) εναερίου χώρου» και με αύξοντα αριθμό 117 της προηγουμένης, 23/5/2010, καταχωρήθηκε ότι «τουρκικά F-16, που πετούσαν στο διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου σε πτήσεις υποστήριξης του τουρκικού στόλου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια και ΝΔ της Καρπάθου, πυροβόλα, ενώ πραγματοποιήθη­κε νυχτερινό άλμα αλεξιπτωτιστών και ρίψη εφοδίων υπό την κάλυψη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και της αεροπορίας στρατού, που πραγματοποίησε πλήθος απο­στολών υποστήριξης της όλης ενερ­γείας (με αεροσκάφη F-16, F-4 και έξι επιθετικά ελικόπτερα Super Cobra, καθώς και επιχειρήσεις ηλε­κτρονικού πολέμου, έρευνας και διάσωσης και επιχειρήσεις χημι­κού, βιολογικού και πυρηνικού πολέ­μου.
Επισημαίνεται το παράδοξο ότι η συγκεκριμένη αποβατική ενέρ­γεια δεν είχε «εχθρό», αλλά όλοι μπορούν να αντιληφθούν ποιος είναι ο στόχος που ασκούνται οι επίλε­κτες δυνάμεις της «Στρατιάς του Αιγαίου» και των Ειδικών Δυνάμε­ων της γείτονος σε αμφίβιες νυχτε­ρινές επιχειρήσεις.
Και κάτι τελευταίο από την Τουρ­κία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σης 24/5/2010, στη στήλη περί «παραβιάσεων του (τουρκικού) εναερίου χώρου» και με αύξοντα αριθμό 117 της προηγουμένης, 23/5/2010, καταχωρήθηκε ότι «τουρκικά F-16, που πετούσαν στο διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου σε πτήσεις υποστήριξης του τουρκικού στόλου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια και ΝΔ της Καρπάθου ασκούνται οι επίλε­κτες δυνάμεις της «Στρατιάς του Αιγαίου» και των Ειδικών Δυνάμε­ων της γείτονος σε αμφίβιες νυχτε­ρινές επιχειρήσεις.
Και κάτι τελευταίο από την Τουρ­κία. Στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου σης 24/5/2010, στη στήλη περί «παρα­βιάσεων του (τουρκικού) εναερίου χώρου» και με αύξοντα αριθμό 117 της προηγουμένης, 23/5/2010, καταχωρήθηκε ότι «τουρκικά F-16, που πετούσαν στο διεθνή εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου σε πτήσεις υποστήριξης του τουρκικού στόλου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, νότια και ΝΔ της Καρπάθου, από ελληνικά F-16 που απογειώ­θηκαν από το αεροδρόμιο του Καστελλίου». Σημειώνουμε ότι την Κυρια­κή 23 του μηνός δεν υπήρχαν προ­γραμματισμένες ασκήσεις και δεν πετά καμία αεροπορία του ΝΑΤΟ σε «εκπαιδευτικές πτήσεις».
Απλώς ήταν η επέτειος της δολοφονίας του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη από το Τούρκο αεροπόρο και την ίδια ώρα στην προαναφερθείσα περιο­χή, πραγματοποιούνταν η ετήσια τελετή στη μνήμη του.
Ασφαλώς πρόκειται για συνει­σφορά νέων ηθών της Τουρκίας στα ήθη και έθιμα της Ευρώπης περί της παράδοσης τιμής στους νεκρούς.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP