Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τουρκία: Παραμένουν στο κοινοβούλιο οι βουλευτές του απαγορευμένου «DTP»


Τουρκία:
-Παραμένουν στο κοινοβούλιο οι βουλευτές του απαγορευμένου «DTP»
-Η ΕΕ είδε στην απαγόρευση του Κουρδικού Κόμματος ένα χτύπημα κατά της δημοκρατίας, ενώ οι πολέμιοι της τουρκικής ένταξης άλλο ένα επιχείρημα κατά αυτής.
-Ο συνδυασμός της απαγόρευσης του κόμματος με την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού, αλλά και το προηγούμενο της αυτονομίας των Κούρδων στο γειτονικό Ιράκ, αποτελούν σημεία καθόλου ενθαρρυντικά για την ασφάλεια και την ειρήνη της Τουρκίας.


Την απόφασή τους να παραμείνουν στο τουρκικό κοινοβούλιο, πάρα την απαγόρευση του κόμματός του, γνωστοποίησαν οι βουλευτές του φιλοκουρδικού «Κόμμα για μια Δημοκρατική Κοινωνία» (DTP).

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, Αχμέτ Τουρκ, οι 19 βουλευτές του DTP αναίρεσαν την πρόθεσή τους να παραιτηθούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη διάλυσή του.

Η κίνηση αυτή αναμενόταν να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός.

Την περασμένη Παρασκευή, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του DTP, που κατηγορείται για δεσμούς με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και παραβίαση του Συντάγματος της χώρας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Ποια θα είναι τα θύματα της νέας σύγκρουσης στην Τουρκία;Ευρωπαίοι διπλωμάτες, Τούρκοι αναλυτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία ότι η ομόφωνη απόφαση απαγόρευσης του Κουρδικού Κόμματος θα οδηγήσει σε νέο κύκλο βίας στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας. Το κόμμα έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η απαγόρευση αποτελεί πλήγμα κατά της Τουρκικής Δημοκρατίας, αλλά και κατά του «Κουρδικού Ανοίγματος» που είχε επιχειρήσει η κυβέρνηση. Η ένταση ωφελεί στρατό και ΡΚΚ.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, όχι όμως και ο ομόφωνος χαρακτήρας της. Το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε χωρίς ούτε μία αντίθετη ψήφο, ότι το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) αποτελεί «κέντρο δραστηριοτήτων που στρέφονται κατά της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους και του έθνους». Το δικαστήριο δεν απαγόρευσε μόνο το κόμμα, αλλά επέβαλε και ποινή πενταετούς αποκλεισμού από την πολιτική ζωή σε 37 στελέχη του, ενώ αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από τον πρόεδρο του κόμματος Αχμέτ Τουρκ και τη βουλευτή Αϊσέλ Τουλούκ. Πολλοί στην Τουρκία μιλούν ανοικτά για καταστροφή και για νέο κύκλο βίας που αναμένεται να ανοίξει, ενώ ήδη Κούρδοι έχουν πάρει τους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση.

Ενδεικτικό της νοοτροπίας που προκάλεσε τη δίκη και την οποία επιβραβεύει η δικαστική απόφαση, είναι το γεγονός ότι την προσφυγή με αίτημα την απαγόρευση του DTP υπέβαλε ο εισαγγελέας εφετών Αμπντουρραχμάν Γιαλτσίνκαγια το Νοέμβριο του 2007. Ο ίδιος εισαγγελέας, που προσωποποιεί μία ολόκληρη ιδεολογική – πολιτική τάξη, είχε ταυτόχρονα καταθέσει και προσφυγή με αίτημα την απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Όσον αφορά το ΑΚΡ, ο Γιαλτσίνκαγια ισχυριζόταν πως την απαγόρευσή του υπαγόρευε το γεγονός ότι αποτελεί «κέντρο δραστηριοτήτων στρεφόμενων κατά των κοσμικών θεμελίων του πολιτεύματος».

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε δεχθεί ομόφωνα τον ισχυρισμό του Γιαλτσίνκαγια ότι το ΑΚΡ αποτελεί κέντρο δραστηριοτήτων κατά του κοσμικού πολιτεύματος, δεν είχε όμως επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την απαγόρευση του κόμματος. Έτσι, γλίτωσε όχι μόνο το ΑΚΡ, αλλά και η Τουρκία από ένα «δικαστικό πραξικόπημα» των Κεμαλιστών, που θα είχε φέρει τη χώρα σε ανοικτή αντιπαράθεση με την ΕΕ και τη Δύση. Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, το δικαστήριο δε φαίνεται να έλαβε υπόψη του τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της απαγόρευσης του μόνου κόμματος που εκφράζει τις θέσεις και τα αιτήματα των Κούρδων. Δέχθηκε, μάλλον, άκριτα τη θέση ότι το DTP ταυτίζεται με το ΡΚΚ, αποτελώντας τον πολιτικό βραχίονά του.

Το DTP αποτελεί έτσι το 27ο κόμμα που κλείνει με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Και τα 27 κόμματα απαγορεύθηκαν πάνω στη «λογική Γιαλτσίνκαγια», τη φοβική και αρτηριοσκληρωτική λογική των Κεμαλιστών. Σε όλες τις περιπτώσεις απαγόρευσης, οι λόγοι που επικαλέσθηκε το δικαστήριο ήταν η απειλή κατά του κοσμικού πολιτεύματος που παρουσίαζαν τα ισλαμιστικά κόμματα (απειλή ενίοτε πραγματική που έκανε βάσιμη την αιτιολογία απαγόρευσης) και η απειλή κατά της «ακεραιότητας του κράτους και του έθνους» που έβλεπε στην ύπαρξη Κουρδικών κομμάτων.

Η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης, η δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία αλλά φυσικά και το στράτευμα, δεν ανέχονται καν την ύπαρξη κόμματος που υποστηρίζει πως οι Κούρδοι αποτελούν διαφορετική εθνότητα με διακριτά πολιτιστικά, γλωσσικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Όπως και οι μη-Μουσουλμάνοι της χώρας (Έλληνες, Αρμένιοι, Εβραίοι), αρχές και κοινή γνώμη αναμένουν από τους Κούρδους να υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι είναι Τούρκοι πρώτα και μετά ο,τιδήποτε άλλο. Παρά το γεγονός ότι οι φιλελεύθεροι Τούρκοι διανοούμενοι και μία αυξανόμενη μερίδα αναλυτών στηλιτεύουν το απαράδεκτο και φαιδρό της αξίωσης αυτής, παραμένει δυστυχώς η κρατούσα στάση έναντι των Κούρδων. Έτσι, κάθε κόμμα που ζητεί να εκφράσει τα αιτήματα των Κούρδων για περισσότερη αυτονομία χαρακτηρίζεται ως «αποσχιστικών θέσεων» από μεγάλο μέρος του τύπου και της κοινής γνώμης, και ταυτιζόμενο με το ΡΚΚ.

Πέραν των θέσεων αυτών, που το δικαστήριο υιοθέτησε άκριτα, την απόφασή του – καταπέλτη κατά του DTP επηρέασε, πέραν πάσης αμφιβολίας, η πολιτική ένταση που προκάλεσε η εξαγγελία των προθέσεων της κυβέρνησης Ερντογάν να λάβει σειρά μέτρων για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού. Πρόκειται για το περίφημο «Κουρδικό Άνοιγμα» που η κυβέρνηση εξήγγειλε τον Ιούλιο. Η αντιπολίτευση των Κεμαλιστών (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ και Κίνημα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί) μίλησαν, προτού καν η κυβέρνηση ανακοινώσει επίσημα οποιοδήποτε μέτρο, για ενδοτική στάση στα κουρδικά αιτήματα αυτονομίας και για κίνδυνο διαμελισμού της χώρας de jure ή de facto κατά τα προηγούμενα της Γιουγκοσλαβίας και του Ιράκ.

Από το καλοκαίρι και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης, το Κουρδικό αποτέλεσε την πλατφόρμα ανηλεούς πολιτικής αντιπαράθεσης. Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση έδινε σημεία πως επιθυμεί να δώσει τέλος στο αιματοκύλισμα, που επί εικοσιπέντε χρόνια καταρρακώνει το διεθνές κύρος της Τουρκίας και έχει στοιχίσει τη ζωή σαράντα και πλέον χιλιάδων πολιτών. Από την άλλη, μία αντιπολίτευση χωρίς όραμα και χωρίς πολιτικό λόγο έναντι του ΑΚΡ κατέφευγε στην πατριδοκάπηλο ρητορεία προς άγρα εντυπώσεων.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πολλών αναλυτών πως η δικαστική απόφαση της περασμένης Παρασκευής αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα των Κεμαλιστών κατά του ΑΚΡ και του Ερντογάν ειδικότερα. Σημειωτέον ότι το κυβερνών κόμμα χαίρει της στήριξης μεγάλου μέρους των Κούρδων της χώρας, και ότι σάρωσε κυριολεκτικά τις νοτιανατολικές επαρχίες στις βουλευτικές του 2007. Η ειρηνική, πολιτική λύση του Κουρδικού στη βάση της παροχής περαιτέρω πολιτιστικών ελευθεριών στους Κούρδους αποτελεί εξάλλου προεκλογική υπόσχεση του ΑΚΡ. Η καθυστέρηση στην τήρησή της οδήγησε σε απώλεια ψήφων για το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές του 2009, μειώνοντας την εκλογική του δύναμη κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Η απόφαση ερμηνεύεται ως επιβολή των θέσεων του στρατεύματος και των Κεμαλιστών επί της κυβερνητικής πολιτικής. Με το κλείσιμο του DTP, εξάλλου, το κυβερνών κόμμα χάνει το μόνο σύμμαχό του εντός της εθνοσυνέλευσης – οι βουλευτές του DTP ψήφιζαν πάντοτε υπέρ των προτεινόμενων από το ΑΚΡ μεταρρυθμίσεων. Προφανώς, η απαγόρευση του μόνου κόμματος που θα μπορούσε να αποτελεί το συνομιλητή της κυβέρνησης γύρω από το «Κουρδικό Άνοιγμα», με νομιμοποίηση εκπροσώπησης του κουρδικού στοιχείου της χώρας. Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιβραβεύει όσους επιθυμούν να κτυπήσουν το «Κουρδικό Άνοιγμα» και μέσω αυτού την κυβέρνηση Ερντογάν– το στρατό, την αντιπολίτευση αλλά και το ΡΚΚ.

Το στράτευμα αντίκειται σε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης του Κουρδικού, κατονομάζοντας κάθε τέτοια ως «υποχώρηση». Οι ένοπλες δυνάμεις επικαλούνται την αρχή «μία χώρα – ένα έθνος – μία σημαία – μία γλώσσα», αρχή που αποκρυσταλλώνει το μονολιθικό οικοδόμημα του κεμαλικού έθνους - κράτους, για να δικαιολογήσουν τη λυσσαλέα αντίθεσή τους στις απόπειρες ειρήνευσης. Ωστόσο, ο λόγος της αντίθεσής τους αυτής είναι πολύ βαθύτερος: η ένταση και ο ένοπλος αγώνας του ΡΚΚ τρέφει το στράτευμα, διασφαλίζοντας την εξέχουσα θέση του στο κρατικό οικοδόμημα. Όσο το ΡΚΚ φονεύει στρατιώτες και εμφανίζεται ως απειλών την εδαφική ακεραιότητα του κράτους, τόσο το Γενικό Επιτελείο θα νομιμοποιείται να παρεμβαίνει και να εκφέρει γνώμη για τα πάντα.

Αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει παράδοξο, στρατός και ΡΚΚ έχουν κοινότητα συμφερόντων στη διατήρηση της έντασης. Σε απόλυτη αντίθεση με τη δικαστική απόφαση που εξισώνει το DTP με το ΡΚΚ, υφίσταται διάσταση συμφερόντων ανάμεσα στην ένοπλη οργάνωση και την ηγεσία του κόμματος. Η δεύτερη προτιμά τη συνέχιση της έντασης και του ένοπλου αγώνα παρά την πολιτική λύση. Η τελευταία θα σπρώξει μαζικά τους Κούρδους μακριά από το ΡΚΚ και τον ένοπλο αγώνα, που έχει κουράσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις κουρδικές περιοχές. Απογοητευμένοι με τον αδιέξοδο ένοπλο αγώνα, πολλοί Κούρδοι έδωσαν τις ψήφους τους στο ΑΚΡ και τις υποσχέσεις πολιτικής λύσης του Ερντογάν το 2007. Το ΡΚΚ και η παραδοσιακή του ηγεσία δεν επιθυμεί να χάσει τον έλεγχο του κουρδικού στοιχείου, παραδίδοντάς τον στη συμμαχία ΑΚΡ – DTP. Η πολύνεκρη επίθεση κατά στρατιωτικής περιπόλου από ομάδα του ΡΚΚ στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, στόχευε στον επηρεασμό του δικαστηρίου και την έκδοση καταδίκης για το Κουρδικό Κόμμα. «Μόνη λύση ο ένοπλος αγώνας», επιμένουν πολλά στελέχη της οργάνωσης.

Η αντιπολίτευση των Μπαϊκάλ και Μπαχτσελί, πάλι, βρίσκει στο Κουρδικό την τελευταία ευκαιρία να καταφέρει καίριο πλήγμα σε ένα κόμμα το οποίο δεν μπορεί να νικήσει εκλογικά, ακόμη και αν το κεμαλικό και ακροδεξιό κόμμα συμμαχούσαν. Η κεμαλική παράταξη, συγκεκριμένα, δοκίμασε όλα τα μέσα προκειμένου να επιφέρει την «απομάκρυνση» του κόμματος από την εξουσία, σε ένα λυσσαλέο αγώνα όπου βρήκε σύμμαχο τη δικαιοσύνη. Πρώτη απόπειρα εξωκοινοβουλευτικής ανατροπής, η προσφυγή που κατέθεσαν οι Κεμαλιστές το 2007, προκαλώντας την ακύρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με μία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ευθέως αντίθετη με το γράμμα του Συντάγματος! Στόχος, να «εμποδιστεί» η εκλογή Γκιουλ και η «άλωση» της προεδρίας – προπυργίου ως τότε των Κεμαλιστών – από το ΑΚΡ. Αποτέλεσμα, η κήρυξη πρόωρων εκλογών, όπου το ΑΚΡ θριάμβευσε, με ένα ποσοστό 47%. Δεύτερη απόπειρα, η προσφυγή του Γιαλτσίνκαγια που ζητούσε να τεθεί λουκέτο στο κυβερνών κόμμα. Τρίτη απόπειρα, η παρούσα, με την οποία το ΑΚΡ επιχειρείται να παρουσιαστεί ως συνέταιρος του κόμματος που ταυτίζεται με την τρομοκρατία.

Οι πρακτικές αυτές της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά πρόκειται να της αποφέρουν κέρδη σε ψήφους. Πολλοί Τούρκοι εκφράζουν δημόσια δυσαρέσκεια για την απαγόρευση, πιστεύοντας ότι αποτελεί πισωγύρισμα που θα φέρει το Κουρδικό από την πολιτική αρένα, πίσω σε εκείνη του ένοπλου αγώνα. «Όταν κλείνεις στους Κούρδους το δρόμο της πολιτικής, ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν;» αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές, αλλά και ο απλός κόσμος. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι γονείς των νέων που αναμένεται να εκτίσουν τη θητεία τους στο άμεσο μέλλον, φοβούμενοι ότι κτυπήματα του ΡΚΚ μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή των παιδιών τους.

Η ΕΕ είδε στην απαγόρευση του Κουρδικού Κόμματος ένα χτύπημα κατά της δημοκρατίας, ενώ οι πολέμιοι της τουρκικής ένταξης άλλο ένα επιχείρημα κατά αυτής. Το γραφείο της ΕΕ στην Τουρκία φέρεται να παροτρύνει το Κουρδικό Κόμμα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως το κάλεσε επώνυμα και η πρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ Ελέν Φλωτρ. Ο Αχμέτ Τουρκ επιβεβαίωσε ότι το απαγορευθέν κόμμα θα ακολουθήσει το δρόμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, γνωρίζοντας ότι στο νομικό αυτό αγώνα θα έχουν τη στήριξη της φιλελεύθερης τουρκικής διανόησης.

Στο μεταξύ, διπλωμάτης στην αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα δήλωνε στο newstime.gr πως η τελευταία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου καταδεικνύει την υστέρηση της Τουρκίας στον τομέα του εκδημοκρατισμού. «Παρά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών και την εκκαθάριση του στρατεύματος από τους επίδοξους πραξικοπηματίες, η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη για να φθάσει τους αποδεκτούς σε μας κανόνες και πρακτικές. Η Τουρκία παραπονείται συνεχώς ότι η ΕΕ της βάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Δυστυχώς, υπάρχει μία βαθύτατη διαφορά πολιτικής πρακτικής και νοοτροπίας σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης και του πολιτικού σκηνικού από την αποδεκτή στην ΕΕ. Η τελευταία απόφαση θα ανοίξει άλλο ένα κεφάλαιο έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, πέραν των γνωστών – Κύπρος, μειονότητες, πολιτικός ρόλος του στρατεύματος, ελευθερία του τύπου».

Ο συνδυασμός της απαγόρευσης του κόμματος με την άνοδο του τουρκικού εθνικισμού, αλλά και το προηγούμενο της αυτονομίας των Κούρδων στο γειτονικό Ιράκ, αποτελούν σημεία καθόλου ενθαρρυντικά για την ασφάλεια και την ειρήνη της Τουρκίας. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί «τελειωμένη» η προσπάθεια του «Κουρδικού Ανοίγματος». «Οι προσπάθειες πολιτικής λύσης του Κουρδικού θα συνεχισθούν», επαναλαμβάνουν μηχανικά βουλευτές του ΑΚΡ και κυβερνητικά στελέχη. Πόση όμως υπομονή έχουν οι Κούρδοι των νοτιοανατολικών επαρχιών μετά και το τελευταίο κτύπημα και πόσα περιθώρια πρωτοβουλίας έχει η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με ένα δικαστήριο, αποφασισμένο να συνεχίσει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις;

Το 2010 αναμένεται να είναι ένα έτος δύσκολο, γεμάτο εντάσεις για την Τουρκία και την κυβέρνηση Ερντογάν. Τα τυφλά χτυπήματα και ένα ενδεχόμενο αντάρτικο πόλεων από το ΡΚΚ έχουν αναστατώσει το στομάχι όλων εκείνων των Τούρκων που δεν τρέφονται από την εθνικιστική υστερία. «Ο χειρότερος εχθρός των Τούρκων είναι ο εαυτός τους», σχολίασε στο newstime.gr ξένος διπλωμάτης στην Άγκυρα, μιλώντας για «συνεχείς κινήσεις αυτοκαταστροφής που αποτελούν καρπούς ενός φοβικού συνδρόμου, που η κρατική προπαγάνδα έθρεψε επί δεκαετίες».

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/dtp.html#ixzz0a4hEcROW

Read more...

Τώρα θέλουν να μας «αγοράσουν» οι Τούρκοι


.Βρώμικο πόλεμο κατά της χώρας μας κάνουν οι τούρκοι με όλα τα μέσα. Αυτή τη φορά, επιστράτευσαν τουρκικούς «επιχειρηματικούς» ομίλους, που δήθεν επιθυμούν να «επεκτείνουν» τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα. Όλα τα είχαμε... Βέβαια, χρησιμοποιούν τον τύπο της... γείτονος για να δημιουργήσουν το κατάλληλο «κλίμα».

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας "Ραντικάλ" και τίτλο «Μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσουμε ελληνικές τράπεζες;» ο αρθρογράφος της εφημερίδας Μαφχί Εγιλμέζ (ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ της τουρκικής τράπεζας Garanti Bankasi, που ανήκει στον τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο Dogus και πλέον και στον αμερικανικό όμιλο General Electric Consumer Finance), αναφέρει πως η κρίση επηρέασε περισσότερο την Ελλάδα απ' ό,τι την Τουρκία και στη χώρα μας δημιουργήθηκαν «ευκαιρίες».


Επίσης αναφέρεται ότι «η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από την Τουρκία στον πληθωρισμό και στην ανεργία και σε χειρότερη στο έλλειμμα, στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Είναι ωφέλιμο, οι επιχειρηματίες μας να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ακόμη και στην Ουγγαρία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Θα πρέπει να έχουμε μάθει τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση όταν αυτοί αγόραζαν τις τράπεζές μας ή γίνονταν συνέταιροι. Ίσως να έχει έλθει η ώρα η κίνηση κεφαλαίου να γίνει και λίγο από μας προς αυτούς».Καιρός λοιπόν οι αρμόδιοι στην Αθήνα να ξυπνήσουν. Ήδη, σε νησιά όπως η Κως, λίγα ακίνητα-φιλέτα ανήκουν πια σε Έλληνες και πολλά σε Τούρκους επιχειρηματίες... Και όσοι δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο, ας σκεφτούν γιατί οι ξένοι δεν μπορούν να αγοράσουν γη στη Τουρκία.
elekosmos.gr

Τουρκικές επιχειρήσεις καλούνται να αδράξουν την ευκαιρία στην ΕλλάδαΤούρκοι επενδυτές θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που δημιουργούνται από την κρίση στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα, είπε Selim Egeli, "Ακριβώς όπως δραστηριοποιήθηκαν οι Ελληνικές Τράπεζες στην τουρκική αγορά, τώρα είναι η σειρά των τουρκικών τραπεζών να κάνουν το ίδιο," είπε ο Egeli.

"Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι η κρίση αυξήθηκε γρήγορα και σε ακραίο επίπεδο. Ωστόσο, αν σας ρωτήσω εγώ αν στην Ελλάδα θα λάβουν παρόμοια μέτρα με αυτά που η Τουρκία έλαβε τη διάρκεια του 2001 κατά την τραπεζική κρίση για την μείωση του ελλείματος.

Εάν η Τουρκία αποφασίσει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα 5 τοις εκατό, το επίπεδο των εξαγωγών της χώρας μας στην Ελλάδα, η οποία ανέρχεται σε 3,5 έως $ 4 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα , θα ανέλθει σε ετήσια 8 δισεκατομμύρια δολάρια, είπε Egeli. "Πιστεύω ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το ποσοστό σε ενάμιση χρόνο.

Όταν πρόκειται για την χρηματοδότηση ενός βιομηχανικού κλάδου, ο Egeli είπε: "Οι τουρκικές τράπεζες μπορούν να αποκτήσουν μερίδιο στην Ελλάδα ή με τη σύναψη εταιρικών σχέσεων ή με την αύξηση των εργασιών τους στην αγορά."

Στον τουρισμό, ενώνοντας τις δυνάμεις, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο από ότι στη βιομηχανία. Εκτύπωση από κοινού για τη διανομή φυλλαδίων σε τουρίστες είναι ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό, σύμφωνα με Egeli

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/12/blog-post_1947.html#ixzz0a4gYo079

Read more...

Η επικείμενη διάλυση της Τουρκίας


Έχω αρχίσει, από πέρυσι να παρατηρώ τις διάφορες κινήσεις εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας συμπεριλαμβανόμενων των διαφόρων παραβιάσεων προκειμένου να καταλάβω τι ακριβώς γίνεται και ποιοι είναι οι στόχοι της γείτονος.
Εννοείται ότι όλο αυτό το διάστημα διάβασα διάφορα άρθρα από διάφορους δημοσιογράφους, τα οποία όμως μου φαινόταν ελλειπή. Τελικά νομίζω όμως ότι με αρκετή προσπάθεια, κατάφερα να αποκρυπτογραφήσω τα τεκταινόμενα και τώρα σας τα παρουσιάζω.
Ξεκινώντας από τα βασικά, οι ΗΠΑ έχουν υποβαθμίσει την αξία της Τουρκίας ως στρατηγικού σύμμαχου. Στην θέση της αναδεικνύεται το Κουρδιστάν, το οποίο έχει πάρα πολλά στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν απολέσει κάθε ενδιαφέρον για την Τουρκία, αλλά ότι έχει πάρει άλλη θέση στα σχέδια τους. Ο πρώτος στόχος τους είναι καθαρά η μετατροπή της χώρας αυτής σε μοχλό διάσπασης των χωρών της περιοχής, με απώτερη επιδίωξη έναν γενικό κατακερματισμό τους.
Για να συμβεί βέβαια αυτό, είναι απαραίτητο να μην μετατραπεί η χώρα αυτή σε ισλαμικό προτεκτοράτο. Κάτι που ήδη έχει συμβεί εν μέρει, και επομένως πρέπει να ανασχεθεί αυτή η πορεία πριν να είναι αργά. Ο ισλαμιστής, ακραίος μάλιστα, πρωθυπουργός Ερντογάν, είναι αυτός που φροντίζει για την δημιουργία ενός καθαρά θεοκρατικού κράτους.
Η εγγύηση του κοσμικού κράτους στην Τουρκία, ήταν και παραμένει ο στρατός. Ο οποίος βλέποντας την διολίσθηση προς τον ισλαμισμό, προσπαθεί να βρει τρόπο να ανασχέσει την πορεία αυτή, με οποιαδήποτε μέθοδο. Η προσπάθεια όμως μέσω Εργκένεκον δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, μάλλον δε το αντίθετο συνέβη.
Η μοναδική επιλογή που απομένει είναι η πρόκληση πολέμου ή εσωτερικής αναταραχής, διότι ως γνωστόν τότε η εξουσία ουσιαστικά περνά στα χέρια του στρατού.
Στην πραγματικότητα λοιπόν ο Ερντογάν πέραν των διαφόρων παληκαρισμών που κάνει, δεν επιδιώκει πραγματικά τον πόλεμο, αλλά όποια οφέλη μπορεί να βγάλει μόνο με την απειλή του.
Εκείνοι που πραγματικά επιθυμούν τον πόλεμο είναι οι στρατηγοί.
Αυτό φάνηκε καθαρά φέτος τον Αύγουστο, όταν η κατάσταση έφυγε σχεδόν από τον έλεγχο στο Καστελόριζο, οπότε ο Ερντογάν “άδειασε” ουσιαστικά την χώρα του, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση για το νησί αυτό. Την ίδια στιγμή οι στρατηγοί προσπαθούσαν να ρίξουν λάδι στην φωτιά, δηλώνοντας ακριβώς τα αντίθετα.
Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα με το σκεπτικό μου, για να δούμε αν ευσταθεί ή όχι.
Πέρυσι, άρχισαν οι συλλήψεις για την Εργκένεκον, οι οποίες γλύτωσαν προσωρινά την κυβέρνηση και τον Ερντογάν. Τον Ιανουάριο, όταν εκφράζονταν ανησυχίες από την στρατιωτική μας ηγεσία, λόγω των μακροχρόνιων Τουρκικών ασκήσεων για θερμό επεισόδιο, ξαφνικά έστειλαν οι Ρώσοι την ναυαρχίδα τους, το Κουζνέτσωφ, για κοινές ασκήσεις με τους Τούρκους, δεσμεύοντας ουσιαστικά τον Τουρκικό στόλο και ακυρώνοντας την άσκηση. Πιστεύω ότι ο λόγος που δεν διαμαρτυρήθηκε ο Ερντογάν είναι ότι εκείνες τις ημέρες συνελήφθησαν πολλά στελέχη της Εργκένεκον, τα οποία πρέπει να τα κατέδωσαν οι ρωσικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ουσιαστικά η οργάνωση αυτή και να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος για την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Σε εκείνο το σημείο πιστεύω ότι άλλαξε η ροή των γεγονότων και ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την Τουρκία. Ο Ερντογάν πρέπει να βρήκε στοιχεία που εμπλέκουν τις ΗΠΑ μαζί με τους στρατιωτικούς στην προσπάθεια ανατροπής του και άρχισε πλέον μία πλήρως ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, προσεταιριζόμενος την Ρωσία και επιδεικνύοντας μία μεγάλη κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω ότι ο στόχος του είναι πρώτα από όλα η ενίσχυση της παρουσίας της χώρας στην περιοχή και δεύτερον, αν και δεν θέλουν να το παραδεχτούν, η αναζήτηση συμμαχιών προκειμένου να καλυφθεί όπως και όσο είναι δυνατόν, η Τουρκία από μελλοντικούς κινδύνους.
Οι ΗΠΑ προσπάθησαν κατ΄ αρχάς να ηρεμήσουν τα πνεύματα, και μέσα σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η επίσκεψη Ομπάμα. Μυστικά όμως πρέπει να έχουν έλθει σε συμφωνία με τους στρατηγούς, η οποία προβλέπει ότι θα βοηθηθούν οι στρατηγοί στην κατάλυση του πολιτικού συστήματος, αλλά θα παραχωρήσουν ανεξαρτησία στους Κούρδους. Για να ανακόψουν δε τις διασπαστικές τάσεις που αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν, θα κάνουν έναν πόλεμο με την Ελλάδα, ο οποίος θα φέρει ουσιαστικά την διαίρεση του Αιγαίου, και επομένως και τα έσοδα εκμετάλλευσης των πετρελαίων και των διάφορων άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών.
Επομένως οι Τούρκοι χάνουν το Κουρδιστάν, αλλά κερδίζουν το μισό Αιγαίο, επομένως ουσιαστικά είναι κερδισμένοι. Οι ΗΠΑ κερδίζουν περισσότερο, διότι δημιουργούν το ανεξάρτητο Κουρδιστάν, κάτοχο των κοιτασμάτων του Κιρκούκ, φόβητρο για την ευρύτερη περιοχή, καθόσον Κούρδοι υπάρχουν και στο Ιράν και στην Συρία, διαμελίζουν την Τουρκία και την Ελλάδα και βάζουν χέρι μέσω των Τούρκων στα κοιτάσματα του Αιγαίου.
Οι Κούρδοι κερδίζουν την πολυπόθητη ανεξαρτησία τους και ένα ισχυρό κράτος.
Οι μόνοι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι, όπως ίσως μαντέψατε, οι Έλληνες. Οι οποίοι θα δουν την επικράτεια της χώρας τους να μειώνεται, το όποιο διεθνές κύρος να εξαφανίζεται και ουσιαστικά η χώρα μας θα γυρίσει τουλάχιστον 100 χρόνια πίσω.
Το σχέδιο ανατροπής του πολιτικού σκηνικού μπήκε σε ενέργεια με την πρόσφατη κήρυξη του κουρδικού κόμματος της Τουρκίας ως παράνομου, κάτι που θα δημιουργήσει εσωτερική αστάθεια και πιθανότατα με λίγη “βοήθεια”, όπως αυτή που δόθηκε υπό μορφή χρημάτων και οπλισμού σε κάποιους για να κτυπήσουν Κούρδους διαδηλωτές, θα φθάσει στα πρόθυρα εμφυλίου. Οπότε εκεί θα επέμβουν πυροσβεστικά οι στρατηγοί, και θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω εξελίξεις.
Όταν λοιπόν συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αρνητικές εξελίξεις για την χώρα μας.
Η πολιτική ηγεσία όμως δεν φαίνεται να προβαίνει σε κάποιες συμμαχίες ή κινήσεις για κάλυψη των νώτων μας. Η χώρα πάλι επαναπαύεται στην θεία δίκη και αποδεχόμαστε μοιρολατρικά την θέση μας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Κύριε Τζέφρυ, αναλάβετε πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα τώρα. Αύριο θα είναι πολύ αργά.

Read more...

Νεο-οθωμανισμός και νεο-ραγιαδισμός


Toυ Μάριου Ευρυβιάδη

Δύο σημαντικά βιβλία για την Τουρκία πρόκειται να κυκλοφορήσουν αρχές του 2010 στην Ελλάδα. Το πρώτο από τις εκδόσεις «Ποιότητα» είναι μία υψηλού επιπέδου μετάφραση του opus magnus του γνωστού μας, πλέον, Αχμέτ Νταβούτογλου και νυν Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Στρατηγικό Βάθος, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2001 στην Κωνσταντινούπολη. Το δεύτερο είναι έργο του Χρήστου Δ. Μηνάγια Τουρκία: Γεωπολιτική Στρατηγική και Στρατιωτική Ισχύς από τις εκδόσεις «Κωνσταντίνου Τουρίκη». Και τα δύο βιβλία απευθύνονται σε επαγγελματίες. Αφορούν πρωτίστως στους διαμορφωτές της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στα αντίστοιχα Υπουργεία Ελλάδας και Κύπρου. Έξω από αυτά αφορούν άμεσα τους μελετητές της σύγχρονης Τουρκίας, δηλαδή της κεμαλικής αλλά και της αναδυόμενης ισλαμικής. Αφορούν επίσης τους ενδιαφερόμενους πολίτες λόγω της πρωτογένειάς τους.

Για το βιβλίο του Νταβούτογλου δεν θα μακρυγορήσω διότι ήδη αρκετοί δημοσιογράφοι και επιφανείς μελετητές στον ελλαδικό χώρο (όπως ο καθηγητής Ι. Μάζης και από τις σελίδες του «Φιλελεύθερου») έχουν αναδείξει τις βασικές συνιστώσες της κοσμοθεωρίας ή, πιο ορθά, της κοσμο-ισλαμοθεώρησής του. Με την ελληνική μετάφραση οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να το αξιολογήσουν πρωτογενώς.
Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί ως προς τον Νταβούτογλου είναι ότι η θεώρησή του δεν είναι τόσο ριζοσπαστική όσο παρουσιάζεται ή φαίνεται. Ο νέο-οθωμανισμός, δηλαδή η αντίληψη ότι η Τουρκία είναι μεγάλη και ισχυρή δύναμη η οποία πρέπει να τυγχάνει «σεβασμού» πρέπει να «εξυπηρετείται» και στην οποία οι «μικρές» ή «αδύναμες» χώρες πρέπει να προσαρμόζονται, διαποτίζει την τουρκική ελίτ. Τα κατά τα άλλα νέο-οθωμανικά «οράματα» του Νταβούτογλου μπορεί κανείς να τα εντοπίσει και στο βιβλίο του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Τουρκίας Τ. Οζάλ Turkey in Europe and Europe in Turkey που εξέδωσε ο τουρκοκυπριακός Εκδοτικός Οίκος K. Rustem (1991). Και ίσως πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο Οζάλ υπήρξε «εικονικός συγγραφέας» του βιβλίου αυτού. Πραγματικός συγγραφέας υπήρξε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπό την εποπτεία του διπλωμάτη Gunter Aktam, του οποίου τις φασιστοειδείς αντιλήψεις διαβάζαμε για χρόνια στις σελίδες της Turkish Daily News.
Η σημαντική προσφορά του Νταβούτογλου είναι ότι α) κωδικοποίησε αυτές τις νεο-οθωμανικές και φασίζουσες αντιλήψεις προσφέροντάς τους εσωτερική νομιμοποίηση στη βάση γεωπολιτικών θεωρήσεων και β) τους προσέδωσε δυναμισμό, αποδεσμεύοντάς τις από τις στατικές αντιλήψεις της κεμαλικής θεώρησης. Πάντως επειδή ο νεο-οθωμανισμός είναι ηγεμονική θεώρηση αυτή δεν νοείται χωρίς την ύπαρξη νεο-ραγιαδισμού.
Το πόνημα του Χρήστου Μηνάλια είναι ένα κατ'εξοχήν εγχειρίδιο τόσο για την Τουρκία των ισλαμιστών όσο και αυτή των πασάδων. Και προσφέρει ένα χωρίς προηγούμενο άνοιγμα στο inner sactum του κεμαλικού κράτους που είναι ο Τουρκικός Στρατός.
Η ελληνική βιβλιογραφία για την Τουρκία είναι ελλειπέστατη για το σημαντικό λόγο ότι εξαρτάται από δευτερογενείς και τριτογενείς πηγές και καταλήγει στην Ελλάδα δια της τεθλασμένης. Οι γνώσεις μας για την Τουρκία βασίζονται σε μελέτες ξένων, μεταπολεμικά, κυρίως των Αμερικανών, οι πλείστοι των οποίων υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι «εργαλειακοί» μελετητές της Τουρκίας. Με τον όρο «εργαλειακοί» εννοώ μελετητές που ασχολούνται με την Τουρκία όχι από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον αλλά για λόγους πολιτικής (policy). Σκοπός και στόχος των μελετητών αυτών είναι η εξυπηρέτηση της αυτοκρατορικής στρατηγικής (imperial strategy) της χώρας τους. Οι πιο σημαντικοί εξ' αυτών προέρχονται από κρατικοδίαιτους φορείς και δεξαμενές σκέψης (think tanks) και από επίσης κρατικοδίαιτα περιφερειακά (πανεπιστημιακά) Κέντρα Μελετών ή από ιδιωτικά think tanks. Τα τελευταία λειτουργούν ως δεκανίκια της αυτοκρατορικής πολιτικής των Η.Π.Α.. Κατά κανόνα, τα ιδιωτικά αυτά think tanks χρηματοδοτούνται από αντιδραστικούς και υπερσυντηρητικούς φορείς στις Η.Π.Α. και την τελευταία δεκαετία και από την Τουρκία. Από τους παραπάνω κρατικοδίαιτους φορείς αυτός που ξεχωρίζει είναι το γνωστότατο RAND Corporation. Από αυτό προέρχονται γνωστοί εργαλειακοί επιστήμονες για την Τουρκία (με παράλληλη ή ταυτόχρονη υπηρεσία στη CIA) όπως οι Paul Henze, Graham Fuller, Stephen Larabee, Ian Lesser, κ.α. οι οποίοι αποτελούν συνήθως, και περισσότερο για την Ελλάδα, πηγές αναφοράς για την Τουρκία.
Μαζί με αριθμητικά ελάχιστες φωτεινές περιπτώσεις Ελλήνων μελετητών της Τουρκίας, η μελέτη του Μηνάγια αποτελεί λαμπρή εξαίρεση στην ελληνική βιβλιογραφία. Ο συγγραφέας σταδιοδρόμησε στον Ελληνικό Στρατό, είναι απόφοιτος Στρατιωτικών Σχολών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Γαλλία) και γνωρίζει άριστα την τουρκική γλώσσα. Το πόνημά τους, δηλαδή, είναι μια εργασία που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πρωτογενείς τουρκικές πηγές, η πλειοψηφία μάλιστα των οποίων προέρχεται από τον Τουρκικό Στρατό. Ακόμη και οι πιο εξειδικευμένοι Έλληνες μελετητές της Τουρκίας θα διαπιστώσουν ότι το έργο αυτό περιέχει ένα θυσαυρό πρωτογενών τουρκικών πηγών, εγγράφων, ομιλιών όπως επίσης και οργανογραμμάτων, διαγραμμάτων, γραφικών και αντιγράφων, τα οποία, για πρώτη φορά, βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Όλα τα παραπάνω μαζί με την αφήγηση και ερμηνεία του συγγραφέα, προσφέρουν στο ελληνικό κοινό μια χωρίς προηγούμενο εικόνα του τρόπου σκέψης, των αντιλήψεων, των πεποιθήσεων, των προκαταλήψεων, της αλλαζονίας αλλά και της παράνοιας, τόσο της κεμαλικής ελίτ όσο και της ανερχόμενης ισλαμικής. Η τελευταία συνοψίζεται στη νεο-θωμανική σκέψη και αντίληψη του προαναφερθέντος ισλαμιστή Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας
Το πρωτογενές υλικό του βιβλίου εντυπωσιάζει. Μόνο μια ενδελεχής μελέτη του μπορεί να αποδώσει τα εύσημα στο συγγραφέα για το εύρος των πληροφοριών και τις υπηρεσίες που προσφέρει σε όλους μας. Το περιεχόμενο του βιβλίου του Χ. Μ. είναι αναντικατάστατο για την κατανόηση μιας χώρας που υλοποιεί μια αναθεωρητικά επιθετική πολιτική έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου επιδιώκοντας να περιθωριοποιήσει την πρώτη στο φυσικό της χώρο και να ακυρώσει τη δεύτερη ως κράτος. Κατά το «όραμα» Νταβούτογλου και όχι μόνο, το 2023, στα 100 χρόνια δηλαδή της ίδρυσης του κράτους, η Τουρκία πρέπει να είναι η ισχυρότερη ευρωπαϊκή δύναμη και ισότιμη των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, δηλαδή των Η.Π.Α. της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.
Ολοκληρώνω με δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά στην εντυπωσιακή πρόοδο της Τουρκίας σε ζητήματα γνώσης και τεχνολογίας στην κόψη των οποίων βρίσκεται ο Τουρκικός Στρατός και επ' αυτού προτρέπω να μελετηθεί, ως παράδειγμα, η ομιλία του Αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Yasar Buyukanit, στις Ακαδημίες Πολέμου στις 16-03-07. Ολόκληρη παρατίθεται στο Παράρτημα ΙΣΤ του βιβλίου. Το εντυπωσιακό δεν είναι αυτά που ο Στρατηγός αναφέρει για την τέχνη του πολέμου. Είναι το περιεχόμενο μέσα στο οποίο τα ενσωματώνει. Στο κείμενο ο αναγνώστης θα βρει αναφορές σε Ινδούς ποιητές, στον Αριστοτέλη (Aristo), στο Νεύτωνα, σε θεωρήσεις των πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας του χάους, ακόμη και στην εναλλακτική θεώρηση περί υποδειγμάτων του Imre Lakatos. Η αδυναμία που χαρακτηριστικά ξεχωρίζει στην ομιλία του αρχιπασά είναι η θεοποίηση του Μεγάλου Ηγέτη - του Κεμάλ. Εκεί αυτοεγκλωβίζεται.
Η δεύτερη παρατήρηση αφορά σε ένα από τα βασικά συμπεράσματα του συγγραφέα, ίσως και το πιο βασικό: ότι οι συντελεστές ισχύος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας διαμορφώνονται αρνητικά για την πρώτη με τέτοιους ρυθμούς ώστε επιβάλλεται η άμεση επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων για να περιοριστούν οι απώλειές μας. Αυτό μπορεί να συμπεραίνεται από μια «γραμμική» εξέλιξη των πραγμάτων. Αλλά όπως επισημαίνει και ο Buyukanit στην προαναφερθείσα ομιλία του, τα ανθρώπινα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα αναμένουμε, αλλά απρόσμενα και αναπάντεχα. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βρει απαντήσεις στην τουρκική επιθετικότητα, αν θέλει να διατηρήσει την αυτονομία της και την αξιοπρέπειά της. Και μια καλή αρχή για όσους δεν αποδέχονται τα «οράματα» των ισλαμο-πασάδων και την τουρκική ειρήνη, είναι να μελετηθεί το πόνημα του Μ.Χ. στο σύνολό του. Από αυτό μπορούν να αντληθούν μαθήματα και συμπεράσματα από τις θεωρήσεις των γειτόνων, για το πως αυτοπροσδιορίζονται, για τον τρόπο που λειτουργούν και συνεπώς για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Read more...

YEΘΑ: "Το τουρκικό πρόγραμμα δορυφόρων Gokturk έχει υπερεκτιμηθεί"


Το ΥΕΘΑ σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης βουλευτών σχετικά με το τουρκικό πρόγραμμα κατασκοπευτικών δορυφόρων Gokturk αφού διευκρινίζει ότι παρακολουθεί μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών "όλα τα εξοπλιστικά πρόγραμμα χωρών ενδιαφέροντος μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο τουρκικό πρόγραμμα" επισημαίνει ότι τα "τεχνικά στοιχεία του εν λόγω προγράμματος (...) είναι υπερτονισμένα και ανακριβή" ενώ "στην πραγματικότητα αποτελεί σύστημα υποπολλαπλάσιων δυνατοτήτων και σε καμία περίπτωση συγκρίσιμο με τα δορυφορικά προγράμματα HELIOS-II και ΜUSIS". Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία αφορούν κορυφαία τεχνολογικά ευρωπαϊκά προγράμματα παρατήρησης Γης από το διάστημα στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα.

Επιπλέον, το ΥΕΘΑ αναφέρει ότι υπό έκδοση βρίσκεται η Αρχική Έγκριση Προμήθειας για την υλοποίηση του Δορυφορικού Συστήματος Επικοινωνίας Εθνικής Άμυνας (ΔΣΕΕΘΑ), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καλύψει ολοκληρωμένα τις ανάγκες των ΕΔ και εντάσσεται σε ένα αυτοματοποιημένο ιστό ανταλλαγής πληροφοριών, υπό τη δικτυοκεντρική θεώρηση, για την εξασφάλιση ενός ενιαίου και αποτελεσματικού δικτύου ανταλλαγής πληροφορίας κατά τη σχεδίαση και την εκτέλεση των επιχειρήσεων και των αποστολών.

Read more...

ΚΟΥΡΔΙΚΟ-ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Συνεχίζονται με ένταση σε πολλές περιοχές της Ν/Α Τουρκίας, τα επεισόδια μεταξύ Κούρδων και των Δυνάμεων Ασφαλείας της Τουρκίας.

Συνολικά έχουν συλληφθεί, μέχρι τώρα, 1562 Κούρδοι από τους οποίους φυλακίστηκαν οι 363 με βαριές κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ συνήλθε το «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» υπό τον Τούρκο Πρωθυπουργό Τ. Ερτογάν, για να συζητήσουν την έκρυθμη κατάσταση, που επικρατεί στην Τουρκία και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η απαγόρευση της λειτουργίας του Κουρδικού κόμματος DTP.

Ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός İlker Başbuğ, σε συνέντευξη τύπου, τόνισε πως η «τρομοκρατία» και τα επεισόδια δεν μπορεί να αποτελούν κυρίαρχο θέμα, στα ΜΜΕ της Τουρκίας, κάνοντας έκκληση στα ΜΜΕ, να μην προβάλουν τα ζητήματα αυτά, σε μια προσπάθειά του, να υποβαθμίσει την σημασία τους.

Λόγο της σοβαρότητος της κατάστασης, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα θα συγκληθεί ο τριμερής μηχανισμός που αποτελείται από την Τουρκία, Ιράκ και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα διασυνοριακής καταπολέμησης της δράσης του ΡΚΚ.

Επίσης, αρχής γενομένης από μια Αραβική εφημερίδα, δόθηκε το έναυσμα να υπάρχουν πλήθος αναφορές στα ΜΜΕ της Τουρκίας, πως την επίθεση του ΡΚΚ στην Τοκάτη, οργάνωσαν Ισραηλινοί πράκτορες...

Read more...

H "απάντηση" του Ι. Μπασπούγ στον Τ. Ερντογάν


Πρώτη παρέμβαση εκ μέρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για το Κουρδικό ζήτημα-μετά την απαγόρευση του DTP- έγινε χθες δια στόματος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολία».Την ίδια ώρα προκλήθηκαν σοβαρότατες αντιδράσεις απο Δημοσιογράφους και Δικαστικούς εξαιτίας δηλώσεων του Στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ γιά τον ψυχολογικό πόλεμο που ασκείται εις βάρος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.



Ο Τούρκος ανώτατος αξιωματικός επεσήμανε πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος θα συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στο ΡΚΚ, τονίζοντας με νόημα πως η χώρα περνά δύσκολες στιγμές και αυτό που προέχει είναι η ενότητα, στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση Ερντογάν να «διακόψει» το άνοιγμα προς τους Κούρδους αντάρτες.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν 5 μόλις ημέρες μετά την απαγόρευση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της λειτουργίας του φιλοκουρδικού κόμματος DTP και τις συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει σε όλη την Τουρκία.Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Στην δήλωση που έκανε χθες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός İlker Başbuğ ανέφερε οτι διανοούμενοι,δημοσιογράφοι και συγγραφείς συνδέουν ψευδώς τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις(TSK) με παράνομες Οργανώσεις των οποίων η δράση έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές σταρτιωτών.

«Αυτό που πονάει και προσβάλλει τους περισσότερους απο εμάς είναι ότι ορισμένοι πιστεύουν και ισχυρίζονται ότι υπάρχει και η δυνατότητα, ότι υπάρχουν και οι άνθρωποι μέσα στο TSK που μπορούν να κάνουν αιματηρές υπολογισμούς που αφορούν την ζωή [Τούρκων στρατιωτών] η οποία και έχει ανατεθεί στα χέρια μας. "

Στην Star (καθημερινή εφημερίδα) ο συγγραφέας Μεχμέτ Altan ανέφρε οτι «Το Γενικό Επιτελείο το ίδιο βλάπτει την ζωή των στρατιωτικών, και δεν λέει την αλήθεια, αποκρύπτοντας γεγονότα και θεωρεί ψυχολογικό πόλεμο την κριτική που ασκείται με επιχειρηματα απο τους διανοούμενους,".

Οι Δημοσιογράφοι και συγγραφείς που έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο που φέρεται ότι ορισμένες επιθέσεις που διαπράττονται από τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.Οι παρατηρήσεις του Başbuğ ήρθαν λίγο μετά από μια επίθεση στη περιοχή Reşadiye Tokat κατα την οποία σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες.

Αντιδράσεις Δημοσιογράφων με τη δήλωση του Başbuğ
Δημοσιογράφος Çalışlar αντέδρασε στα λόγια του Başbuğ, ο Çalışlar δήλωσε: "Το Γενικό Επιτελείο θα πρέπει να αλλάξει αυτή η στάση, διότι εξακολουθεί να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Τι έπρεπε εμείς, ως δημοσιογράφοι, να κάνουμε; Θα πρέπει να ζητάμε από το Γενικό Επιτελείο τι να γράψουμε; Το Γενικό Επιτελείο θα αποφασίσει τι θα κάνουμε; Το Γενικό Επιτελείο θα πρέπει να αρχίσει επικεντρώνονται στην προστασία της χώρας.

"Ένας άλλος δημοσιογράφος, Nazli Ilıcak, είπε οτι η στάση του να κατηγορήσει τα μέσα ενημέρωσης, τους πανεπιστημιακούς και τους πολιτικούς για τα δημοσιεύματα του Τύπου ήταν η λανθασμένη. Ο "Başbuğ πρέπει να γυρίσει μια νέα σελίδα και να πει,« Μερικοί έχουν κάνει λάθη στο παρελθόν, αλλά τώρα είμαστε πιο προσεκτικοί "." Υπενθυμίζοντας αμφιλεγόμενες επιθέσεις, όπως η σφαγή Güçlükonak, η θανάτωση των 33 στρατιωτών πριν από 16 χρόνια και κάποια άλλα εκκρεμή δολοφονιών που φαίνεται να διαπράττονται από ομάδες στο εσωτερικό του στρατού, τα κρυμμένα όπλα της TSK που ανακαλύφθηκαν κατά την έρευνα Εργκένεκον, καθώς και πολλά άλλα περιστατικά, υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία κατά την TSK. "Όλοι γνωρίζουμε αυτά. Έχουμε ζήσει και αυτά που είναι έξω στο ύπαιθρο », είπε.

Hasan Güzel Τζελάλ, ένας πρώην υπουργός που γράφει σήμερα μια καθημερινή στήλη για Radikal, είπε ότι το Γενικό Επιτελείο είχε διεξάγει έναν ψυχολογικό πόλεμο κατά της κοινωνίας. Είπε ότι υπήρξε άφθονα στοιχεία που δείχνουν ότι μια τέτοια πράξη έχει διενεργηθεί από το Γενικό Επιτελείο. Ο Güzel είπε η TSK είχε μόνο η ίδια υπεύθυνη για οποιαδήποτε βλάβη της φήμης της.Πρέπει να διαχωρίσει την θέση της απο τους κύκλους σχεδιασμού πραξικόπηματος. Αν δεν γίνει αυτό, η φήμη TSK θα συνεχίσει να είναι κατεστραμμένο. "

"Το μονοπάτι που βαδίζετε και η θέση σας είναι σε λάθος,» είπε ο Başbuğ. "Μόνο οι υποστηρικτές του ΡΚΚ μπορούν να συνδέουν αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις με την TSK. Πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και τα μέλη των μέσων ενημέρωσης που κάνουν έμμεση δηλώσεις υποδηλώνοντας έμμεσα τέτοιες ενώσεις δεν θα πρέπει να το κάνουν"

Ο Altan υπενθύμισε το θάνατο των τεσσάρων φαντάρους που σκοτώθηκαν όταν ένας υπολοχαγός υπέβαλε σε καψόνι με χερομβοβίδα. "Αυτό θα είχε θεωρηθεί σαν «ατύχημα στην εκπαίδευση» και θα είχε καλυφθεί εαν δεν το αποκάλυπτε η Taraf.

"Πάντα μιλούν για την πολιτική.Αυτό είναι κατά Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα το άρθρο 148". «Δεν γνωρίζω άλλη χώρα στην οποία κάθε λέξη που είπε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου κάνει την είδηση. Σηκωθείτε το πρωί, βλέπετε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου από την τηλεόραση? Πάτε για ύπνο τη νύχτα μόνο που πρέπει να ξυπνήσει από την είδηση ότι ο στρατός κυκλοφόρησε μια ακόμη δήλωση. Τώρα λένε, «δεν βλάπτουν τη φήμη του TSK του." Το Κοινοβούλιο δέχθηκε επίθεση εδώ και χρόνια. Αυτό δεν είναι ένα ίδρυμα; Γιατί δεν δείχνουν την ίδια αντίδραση σε επιθέσεις εναντίον του Κοινοβουλίου; Νομίζω ότι δεν είναι άλλο από το οτι το ίδιο το Γενικό Επιτελείο που βλάπτει τη φήμη του TSK. "

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις προκλήθηκαν και απο μέλη της Δικαστικής εξουσίας
στις παρατηρησεις Başbuğ σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση Εργκένεκον, και ιδιαίτερα για τις επιστολές που είδαν το φώς της δημοσιότητας και φέρονται να προέρχονται απο τις Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Başbuğ ζήτησε "τα μέλη του δικαστικού σώματος» για να είναι πιο «ευαίσθητα» σχετικά με τις πληροφορίες αυτές αυτό ερμηνεύθηκε σαν μαι προσπάθεια του Başbuğ να παρέμβει και να ζητήσει να μην διαρρέουν οι πληροφορίες αυτές στα Μ.Μ.Ε. και να υπάρξουν ποινικές ευθύνες για τυχόν διαρροές στον Τυπο.Είπε χαρακτηριστικά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών με τις TSK θα αποτρέψει την "σύγκρουση μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών."

Σύμφωνα με τον πρώην στρατιωτικό δικαστή Ουμίτ Kardaş, τα λόγια του Başbuğ πραγματικά συνιστούν έγκλημα και προσπάθεια καθοδήγησης της δικαστικής εξουσίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, κανείς δεν μπορεί να δώσει εντολές, συστάσεις ή οδηγίες προς τους δικαστές. Παραβιάζοντας αυτό είναι έγκλημα. Εκτός από αυτό, σύμφωνα με το ποινικό κώδικα μας, προσπαθώντας να επηρεάσει μια δίκαιη δίκη είναι ένα άλλο έγκλημα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν κάνω μια σύσταση προς το δικαστικό σώμα και όταν το κεφάλι ενός στρατιωτικού οργάνου κάνει. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ορισμένα μέλη του TSK έχουν διαπράξει εγκλήματα. Αυτά θα πρέπει να εξεταστεί. Λέγοντας «Θα κάνω τη δική μου κάθαρση μέσα στο στρατό» είναι σαν κάτι που αφορά το παρελθόν? Δεν θα λειτουργεί πια. Δεν ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, μπορεί να αποφύγει τη λογοδοσία στη μετάβαση στη δημοκρατία μας. "

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νομικών »Σινάν Kılıçkaya συμφώνησε με Kardaş. «Το Σύνταγμα είναι αρκετά σαφείς ως προς αυτό. Κανείς δεν μπορεί να κάνει συστάσεις ή να δώσει εντολές για τη διενέργεια της δικαστικής εξουσίας ", είπε.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και σχολίασε τις πρόσφατες ταραχές στη χώρα μεταξύ των κουρδικών ομάδων και των εθνικιστών εκδηλώθηκε στις διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα κατά το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP). Κάλεσε όλα τα τμήματα της κοινωνίας να ενεργεί με την κοινή λογική και να μην ενδίδουν στην πρόκληση. "Ο καθένας θα πρέπει να ενεργεί με ηρεμία», είπε.

Είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα: «Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τα περιστατικά αυτά με οποιονδήποτε τρόπο. ... Την κοινωνική σύγκρουση δεν θα ωφελήσει τη χώρα μας με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές. Θα ήταν μόνο κάνει τους εχθρούς μας ευτυχισμένο. "

Είπε ότι πίστευε ότι ο τρόπος για να βρει την κοινωνική ειρήνη ήταν η ενίσχυση των κοινών αξιών. "Φυσικά θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι διαφορές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τονίσουμε τις διαφορές. Το σημαντικό είναι να τονίσει συχνά τις κοινές αξίες που είχαμε εδώ και χιλιάδες χρόνια που μας έφερε κοντά η μία στην άλλη. "

Read more...

ΜΙΤ-ΓΕΕΘΑ-ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ


Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην καταστροφική για τα εθνικά μας συμφέροντα τακτική της εξεύρεσης λύσης στο ένα και μοναδικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μέσω των επαφών αξιωματούχων των υπουργείων εξωτερικών των δυο χωρών για την εξεύρεση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τακτική που επεκτάθηκε με επαφές αρχηγών ΓΕΕΘΑ και των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, με χειροφιλήματα και ασπασμούς, συνοδευόμενες από τις φρικιαστικές πράξεις της κατάθεσης στεφάνου στα μνήμα του σφαγέα του Ελληνισμού Μουσταφά Κεμάλ από Έλληνες αξιωματικούς.

Οι πράξεις αυτές από μόνες τους αποτελούν ύβρι στους αδελφούς μας Κυπρίους, που βλέπουν του Έλληνες ανώτατους αξιωματικούς να εναγκαλίζονται με τους επικεφαλής των στρατευμάτων κατοχής, καθώς και στους κατοίκους του Αιγαίου αλλά και στην πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, που νοιώθουν ταπεινωμένοι, όταν βλέπουν τους ταγούς του Έθνους να εξευτελίζονται μπροστά στους Τούρκους αξιωματικούς.
Η ντροπή και η ταπείνωση γίνεται μεγαλύτερη, όταν αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας με δημοσιεύματα σαν αυτό που ακολουθεί, όπου αποδεικνύεται ότι η ιεραρχία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και της ΜΙΤ είναι μια κοινή συμμορία εγκληματιών, που είναι υπέυθυνη εκτός από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και την επιθετική πολιτική εις βάρος της χώρας μας και για δολοφονίες χριστιανών και χιλιάδvn απλών πολιτών που δεν συντάσσονται με την αρχή της "ακεραιότητας του τουρκικού έθνους και κράτους".
Δια του λόγου το αληθές, διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί:

Μήνυμα του Τούρκου ΓΕΕΘΑ από την Τραπεζούντα στο Ερζερούμ
Η σκληρές δηλώσεις που έκανε ο αχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ, συμπίπτουν με τις ανακρίσεις που διεξάγει ο αρχιεισαγγελέας του Ερζερούμ, Σανάλ, για δράση της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ στην 3η τουρκική στρατιά.
Άγκυρα
Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν στα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής γραφειοκρατείας και της ΜΙΤ από τις ανακρίσεις που διεξάγει ο αρχιεισαγγελέας ειδικών αρμοδιοτήτων του Ερζερούμ, συνεχίζονται. Ακόμα και οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ιλκέρ Μπασμπούγ, από το κατάστρωμα της φρεγάτας Ρεΐς, στην Τραπεζούντα, έχουν ως στόχο τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η εν λόγω ανάκριση. Η ίδια ανάκριση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΜΙΤ, πίσω από κλειστές πόρτες.
Όλα ξεκίνησαν όταν στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγονται για την υπόθεση ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, βρέθηκε στο γραφείο ενός δικηγόρου στην Κωνσταντινούπολη το "Σχέδιο για την αντιμετώπιση της Ισλαμικής απειλής", το οποίο εφαρμόστηκε στην περιοχή του Πόντου και της ΒΑ Τουρκίας, με κέντρο το Ερζιγκιάν (έδρα της 3ης Στρατιάς, σ.τ.μ.).
Όπως ενθυμείστε, το "Σχέδιο για την αντιμετώπιση της Ισλαμικής απειλής" ήταν υπηρεσιακό έγγραφο και είχε την υπογραφή του Συνταγματάρχη-Επιτελή του ΠΝ, Dursun Çiçek, ο οποίος υπηρετεί στο Γραφείο Υποστήριξης Πληροφοριών και Πληροφορικής του ΓΕΕΘΑ. Για το αν το σχέδιο είναι αληθινό ή όχι, έγιναν πολλές και ατελέσφορες συζητήσεις, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανρήθηκε την ύπαρξή του μετά βδελυγμίας.
Όμως, η εξέταση που έγινε στη δημόσια υπηρεσία τεμηρίωσης (Adli Tıp) στο αυθεντικό έγγραφο του σχεδίου, που έφερε την υπογραφή του συνταγματάρχη Çiçek, αποδείχτηκε ότι η υπογραφή ανήκει στον συνταγματάρχη.
Το εν λόγω σχέδιο, μεταξύ άλλων πρότεινε την τοποθέτηση βομβών και όπλων στα σπίτια που πραγματοποιούν συσκέψεις τα στελέχη της κίνησης του Γκιουλέν (Fethullah Gülen), με σκοπό τη διασύνδεση της κίνησης Γκιουλέν με τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο αρχιεισαγγελέας ειδικών αρμοδιοτήτων του Ερζουρούμ, Σανάλ, έχει στα χέρια του στοιχεία που ταυτίζονται με το εν λόγω σχέδιο. Έχει επίσης στη διάθεσή του δυο μυστικούς μάρτυρες, που μιλούν για την εμπλοκή κρατικών εξιωματούχων.
Με βάση τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα μας, ο ένας από τους μυστικούς μάρτυρες είναι το άτομο που βρήκε τυχαία σε ένα φράγμα εκρηκτικά και ένα κινητό τηλέφωνο. Από τα στοιχεία που προέκυψαν από την εξέταση της κάρτας του κινητού τηλεφώνου, προέκυψαν ενδιαφέροντες επαφές.

Συνελήφθησαν τρεις αξιωματικοί και τρεις υπάλληλοι της ΜΙΤ
Με βάση τη μαρτυρία του μάρτυρα αυτού και ενός άλλου μυστικού μάρτυρα, ο αρχιεισαγγελέας Σανάλ συνέλαβε πρώτα έναν ταγματάρχη και δυο μόνιμους υπαξιωματικούς που υπηρετούν στην διοίκηση στρατοχωροφυλακής του Ερζιγκιάν, οι οποίοι προφυλακίστηκαν με απόφαση δικαστηρίου.
Στη συνέχεια ο αρχειεισαγγελέας Σανάλ εισέβαλε στο κτίριο της Περιφεριεακής Διοίκησης της ΜΙΤ, στο Ερζιγκιάν και συνέλαβε τον περιφερειακό διοικητή και τους δυο βοηθούς του.
Η σύλληψη των τριών στελεχών της ΜΙΤ και οι αντιδράσεις του διοικητή της ΜΙΤ καλύφθηκαν με δυο άρθρα του διευθυντή της Radikal στην 'Άγκυρα, Murat Yetkin, στις 10 και στις 11 Δεκεμβρίου. Οι τρεις υπάλληλοι της ΜΙΤ έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να μην μιλήσουν στον εισαγγελέα, ενώ το δικασ΄τηριο διέταξε την προφυλάκισή τους.
Με βάση τις καταθέσεις των μυστικών μαρτύρων, τα στελέχη της στρατοχωροφυλακής και της ΜΙΤ ευθύνονται για προβοκατόρικες ενέργειες και συνωμοσία εις βάρος της κίνησης Γκιουλέν και ορισμένων άλλων ισλαμικών ταγμάτων.
Μετά από τις συλλήψεις αυτές, ο αρχιεισαγγελέας Σανάλ ανέκρινε ως 'ύποπτο' τον διοικητή του συντάγματος στρατοχωροφυλακής Ερζιγικιάν, χωρίς να διατάξει τη σύλληψή του.
Τέλος, με βάση σχετικό δημοσίευμα της χθεσινής Σαμπάχ, ο αρχιεισαγγελέας, στα πλαίσια της ανάκρισης, "ζήτησε πληροφορίες" για την υπόθεση και από τον αντιστράτηγο, Saldıray Berk, διοικητή της 3ης Τουρκικής Στρατιάς. Η Ραντικάλ χθες προσπάθησε να επιβεβαιώσει την είδηση, χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς να υπάρχει σχετική διάψευση από πουθενά.
Τη ώρα που δημοσιεύθηκε η είδηση της ανάκρισης του διοικητή της 3ης στραιτάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ, έχοντας δίπλα του τους αρχηγούς των κλάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, κάλεσε τις τηλεοπτικές κάμερες πάνω σοτ κατάστρωμα της φρεγάτας Oruç Reis, που αγκυροβολεί στην Τραπεζούντα και μεταξύ άλλων είπε τα εξής:
"Οι δικαστικές αρχές πρέπει να είναι πιο προσεκτικές και να μην στηρίζονται σε στοιχεία που προέρχονται από μυστικούς μάρτυρες και μεταμελημένα στελέχη πράνομων οργανώσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συνεργάζονται με τις στρατιωτικές αρχές. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των αρχών".
Τα λόγια αυτά του ΓΕΕΘΑ δείχνουν ότι οι δηλώσεις του Μπασμπούγ γίνονται ως απάντηση στην αάκριση πυο διεξάγει ο αρχιεισαγγελέας του Ερζερούμ.
Ο στρατηγός Μπασμπούγ αναφέρθηκε και πάλι στον "ασύμετρο ψυχολογικό πόλεμο που διεξάγεται εναντίον των τουκρικών ενόπλων δυνάμεων" χωρίς να διαχωρίσει αν η ανάκριση που διεξάγεται στο Ερζερούμ είναι μέρος αυτού του ασύμετρου πολέμου.
Οι αντιδράσεις της ΜΙΤ και του ΓΕΕΘΑ και οι αναφορές σε "συγκρούσεις μεταξύ κρατικών υπηρεσίων", δείχνουν ότι η "υψηλή τάση" μεταξύ Ερζερούμ-Άγκυρας θα συνεχίσει να υπάρχει.
Πηγή: Radikal

Read more...

ΜΙΤ-ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ-ΡΚΚ...


του ΄Ομηρου Φωτιάδη

Στις 29 Νοεμβρίου μια ομάδα οπαδών του ΡΚΚ, επιτέθηκε με βόμβες μολότωφ, στα γραφεία της οργάνωσης «Sura-Der» στο Diyarbakir, και ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μελών της οργάνωσης «Sura-Der», στις 1 Δεκεμβρίου.

Η «Sura-Der» είναι μια οργάνωση «φίλων της Χεζμπολάχ» και αποτελείται από Κούρδους.

Τα αίτια της επίθεσης των Κούρδων οπαδών του ΡΚΚ, έχουν να κάνουν με πλήθος πληροφορίες που διαθέτει το ΡΚΚ, πως υπάρχει μυστική συνεργασία με την Τουρκική Μυστική Υπηρεσία-ΜΙΤ, για την υπονόμευση του Κουρδικού Αγώνα, και πως βρίσκονται μεταξύ των υποστηρικτών της Χεζμπολάχ, προβοκάτορες που θέλουν να δημιουργήσουν επεισόδια με σοβαρές προεκτάσεις, όπως αυτά των τελευταίων ημερών με τους 2 νεκρούς Κούρδους στο Diyarbakir. Οι νεκροί Κούρδοι δολοφονήθηκαν από «αγνώστους» που πληρώθηκαν και εξοπλίσθηκαν για να προβούν στις εκτελέσεις.

Η Τουρκική «Χεζμπολάχ» ήταν δημιούργημα της Τουρκικής ΜΙΤ, στις αρχές του 1980, με μοναδικό σκοπό, την χρήση της κατά του ΡΚΚ. Δαπανήθηκαν πολλά εκ. δολάρια για την δημιουργία της και την ένοπλη δράση της. Με την υποστήριξη του Τουρκικού κράτους, η «Τουρκική Χεζμπολάχ» διατηρούσε ισχυρούς πυρήνες σε ολόκληρη την Ν/Α Τουρκία, και εκτελούσε Κούρδους οπαδούς του ΡΚΚ.

Μεταξύ του 1993 και 1997, οι νεκροί μεταξύ του ΡΚΚ και της «Τουρκικής Χεζμπολάχ» ξεπέρασαν τους 1.000 και οι τραυματίες τις 2.500...

Μεταξύ των αγράμματων και αμόρφωτων Κούρδων, κυρίως στις ορεινές περιοχές, καλλιεργήθηκε η φιλοσοφία, πως «το ΡΚΚ αποτελείται από απίστους προδότες, κομμουνιστές που σκοπό έχουν την καταστροφή του Ισλάμ» κλπ.

Με κατάλληλες μεθόδους και γενναίες χορηγίες, κατάφερε η ΜΙΤ να δημιουργήσει μια οργάνωση με Ισλαμικό χαρακτήρα, αποτελούμενη κυρίως από Κούρδους, η οποία εκπαιδεύθηκε στον ένοπλο αγώνα, με μοναδικό σκοπό τον διχασμό των Κούρδων.

Τα μέλη της «Τουρκικής Χεζμπολάχ» ξεπέρασαν τα 10.000, αλλά στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, μετά από έκκληση του ΡΚΚ, και διάλογο, πολλά στελέχη της προσχώρησαν στο ΡΚΚ ή ουδετεροποιήθηκαν.

Η «Τουρκική Χεζμπολάχ» είχε διαβρωθεί σχετικά εύκολα από το ΡΚΚ και είχε όλα εκείνα τα στοιχεία και τις πληροφορίες, που απέδειξαν πως ήταν αποκλειστικό δημιούργημα της ΜΙΤ σε συνεργασία με τους εξτρεμιστές «Γκρίζους Λύκους».

Η αναποτελεσματικότητα της «Τουρκικής Χεζμπολάχ» υποχρέωσε την ΜΙΤ, να διακόψει την χρηματοδότησή της, αλλά περισσότερο από όλα, η κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Στην «Τουρκική Χεζμπολάχ» είχαν εισχωρήσει ισχυροί εξτρεμιστικοί Ισλαμικοί πυρήνες, που διαφοροποιήθηκαν από τον αγώνα κατά του ΡΚΚ, και επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στον Ισλαμικό αγώνα, θεωρώντας το Τουρκικό κράτος και τον Κεμαλισμό, διώκτη του Ισλάμ και της θρησκευτική του παράδοσης.

Η ΜΙΤ από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, είχε χάσει τον πλήρη έλεγχο της «Τουρκικής Χεζμπολάχ» με αποτέλεσμα, να υπάρξουν τρομοκρατικές ενέργειές της, Ισλαμικού χαρακτήρα, στα μεγάλα αστικά κέντρα της Τουρκίας.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, πυρήνες της «Τουρκικής Χεζμπολάχ», δραστηριοποιήθηκαν και συνεργάστηκαν με πυρήνες της Αλ Κάϊντα, στα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη (Προξενείο της Μ. Βρετανίας, Τράπεζα HCBS, Ισραηλινές Συναγωγές κλπ). Οι μαζικές συλλήψεις των εξτρεμιστικών πυρήνων της «Τουρκικής Χεζμπολάχ» εκ μέρους των Τουρκικών Υπηρεσιών Ασφαλείας, υπήρξαν άμεσες και τάχιστες, μιας και το ίδιο το Τουρκικό Κράτος, υποχρεώθηκε να συλλάβει τα μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης που ίδρυσε! Μάλιστα τα γεγονότα της πάταξης της «Τουρκικής Χεζμπολάχ» προβλήθηκαν σε υπερθετικό βαθμό, για να καταδείξουν πλασματικά, πως η Τουρκία διαθέτει ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας και ελέγχει το εσωτερικό της. Η διάλυση της «Τουρκικής Χεζμπολάχ» κράτησε 2 εβδομάδες...

Δεν ειπώθηκε ποτέ πως τα συλληφθέντα μέλη της «Τουρκικής Χεζμπολάχ», απαγορεύθηκε από τις Τουρκικές Αρχές, να τα ανακρίνουν οι Βρετανοί, Αμερικανοί, Ισραηλινοί κλπ., για ευνόητους λόγους...

Μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Τουρκία από τον Ταγίπ Ερτογάν, η ΜΙΤ, ενεργοποίησε και πάλι, μερικούς απόλυτα ελεγχόμενους πυρήνες της «Τουρκικής Χεζμπολάχ» μεταξύ των Κούρδων της Ν/Α Τουρκίας, και τους οργάνωσε σε διάφορους «συλλόγους», με πάρα πολύ «χλιαρή παρουσία»...

Οι πυρήνες αυτοί και οι οργανώσεις, των «Κούρδων πιστών του Ισλάμ», άρχισαν να κάνουν και πάλι εμφανή την παρουσία τους, μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006 και συνέχισαν εντονότερα, μετά τα γεγονότα της Γάζας, και τις συχνές συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων και Ισραηλινών...Φυσικά η ΜΙΤ, «πουλάει το θέμα» προς την κατεύθυνση των Αράβων, Ιρανών κλπ και ειδικά των Παλαιστινίων, τους οποίους και πιέζει συνεχώς να «ζητάνε την μεσολάβησή της» με το Ισραήλ...Πως αλλιώς θα μπορούσε να τεκμηριώσει τον νεοθωμανικό οραματισμό και τις τάσεις της, για ηγεμονία στην Μέση Ανατολή...

΄Ολοι αυτοί οι «σύλλογοι φιλίας» στις Ν/Α περιοχές της Τουρκίας, πρόσφατα έκαναν πολύ έντονη την παρουσία τους, υπέρ του «Δημοκρατικού Ανοίγματος» του Τ. Ερτογάν.

Η δράση τους δεν περιορίστηκε, ούτε περιορίζετε φυσικά σε «εκδηλώσει ηθικής και πολιτικής στήριξης», αλλά και σε «μυστική συνδρομή» την οποία υπαγορεύει η ΜΙΤ και το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας.

Οι δολοφονίες Κούρδων και άλλες πολλές προβοκατόρικες ενέργειες, που συνήθως δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητος, στην Ν/Α Τουρκία, παράγονται στα υπόγεια της ΄Αγκυρας και εκτελούνται από τους «συλλόγους φιλίας» της Ν/Α Τουρκίας...

Η Ισλαμική Κυβέρνηση του Τ. Ερτογάν, σε πλήρη σύμπνοια και συνεργασία με το «Τουρκικό βαθύ Κράτος» πέραν του «Οδικού Χάρτη» του «Δημοκρατικού Ανοίγματος», διατηρεί και μια ογκώδη «μυστική ατζέντα» με «πολλές προεκτάσεις»...

Το τόσο πολύ προβαλλόμενο «Τουρκικό Ισλάμ» από τον Ερτογάν, ωθεί με βάση μυστικά και σκοτεινά σχέδια της ΜΙΤ και του Τουρκικού ΓΕΕΘΑ, τους «πιστούς Τούρκους και Κούρδους» κατά των «Απίστων Κούρδων του ΡΚΚ»...

Η ιστορία αυτή είναι πλέον παλιά και η μέθοδος ξεπερασμένη...

Το ΡΚΚ θα δώσει και στον τομέα αυτό τις «δέουσες απαντήσεις»...

Read more...

Σε Διεθνή Διαιτησία οδηγείται πιθανότατα η διαφορά Τουρκίας Ισραήλ για τα Heron


Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του τουρκικού Υπουργείο Άμυνας, η Τουρκία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί σε Διεθνή Διαιτησία για την μη επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα ισραηλινής κατασκευής UAV Heron.

Όπως είναι γνωστό πριν από μερικές εδβομάδες, η τουρκική κυβέρνηση έδωσε προθεσμία 50 ημερών στην ισραηλινή εταιρεία που κατασκευάζει τα UAV, για να επιλύσει τα προβλήματα που παρουσιάζει το αερόχημα.

Οι ισραηλινοί από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι το βασικότερο πρόβλημα του Heron, είναι το μεγάλο βάρος του συστήματος AselFlir 300T της εταιρείας Aselsan. Το συγκεκριμένο σύστημα τοποθετήθηκε στο Heron αντί του ισραηλινού αντίστοιχου συστήματος, κατόπιν απαίτησης της τουρκικής Γραμματείας Πολεμικής Βιομηχανίας για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενσωμάτωση τουρκικών υποσυστημάτων στο αερόχημα.

Το πρόγραμμα των UAV Heron ξεκίνησε το 2005 και αφορούσε την αγορά 10 συστημάτων συνολικής αξίας 183 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με το αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος το σύνολο των συστημάτων έπρεπε να έχει παραδοθεί μέχρι τον Μάιο του 2008. Τελικά η παράδοση έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2009 και τα αεροχήματα χρησιμοποιηθήκαν στις επιχειρήσεις κατά του PKK.

Μετά την χρήση τους, οι Τούρκοι μηχανικοί διαπίστωσαν ότι τα συστήματα δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί στη συμφωνία αγοράς τους. Μεταξύ αυτών το Heron δεν κατάφερε να πετύχει την ταχύτητα που υπόσχονταν οι κατασκευαστές του, επιπρόσθετα τα αεροχήματα δεν μπορούσαν να φτάσουν στα 30.000 πόδια που ανέφεραν οι προδιαγραφές, αλλά στα 22.000 πόδια.

Δύο ακόμα προβλήματα που εντόπισαν οι Τούρκοι μηχανικοί ήταν, η μικρότερη αυτονομία του αεροχήματος, και αστοχία στο μηχανικό σύστημα ελέγχου του αεροχήματος κατά τη διάρκεια της προσγείωσης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Έξι μαχητικά, ένα CN-235 στις σημερινές παραβιάσεις


Ένας σχηματισμός αποτελούμενος από έξι μαχητικά αεροσκάφη και ένα CN-235 προχώρησε σήμερα σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και τρεις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Από τα έξι μαχητικά αεροσκάφη τα δύο έφεραν οπλισμό ενώ κατά τη διάρκεια αναχαίτισης των αεροσκαφών δε σημειώθηκε καμία εμπλοκή.

Η δραστηριότητα εκδηλώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Read more...

Πρόσκληση της Άγκυρας στον Ισραηλινό υπουργό Αμύνης


O Ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ δήλωσε πως του επιδόθηκε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα ο ισραηλινός υπουργός είπε πως κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον τούρκο πρέσβη στο Τελ Αβίβ, ο τελευταίος του επέδωσε πρόσκληση για να επισκεφτεί την Άγκυρα.

«Το ζήτημα των σχέσεων των δύο κρατών μας είναι ζωτικής σημασίας, μετά τις απανωτές κρίσεις που υπήρξαν» δήλωσε ο Μπαράκ. Ακόμη δήλωσε πως υπάρχει προοπτική για συνάντηση του ισραηλινού προέδρου Σίμον Περέζ με τον τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιούλ στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπενχάγη.

Ο Μπάρακ επιπλέον δήλωσε πως ελπίζει η συνάντηση αυτή να θέσει ξανά τις σχέσεις των δύο χωρών σε ανοδική τροχιά, υπογραμμίζοντας τέλος τον στρατηγικό, οικονομικό αλλά και ιστορικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στη Μέση Ανατολή

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP