Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Σε τροχιά λύσης του Κουρδικού;


ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Θα σκεφτεί κανείς... Η Τουρκία έλυσε όλα τ’ άλλα προβλήματα για να καταπιαστεί με το τόσο σοβαρό πρόβλημα, που την ταλανίζει δεκαετίες; Όχι βέβαια. Αλλά, αν λάβουμε υπόψη την αναφορά του Τούρκου Προέδρου, ότι «το Κουρδικό είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας και πρέπει οπωσδήποτε να τακτοποιηθεί», τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν δεν επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα πρώτα, όλα τα άλλα είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»…
Τι Καυκάσους, Μέσες Ανατολές και Κεντρικές Ασίες; Πώς μπορεί να έχει λόγο σε αυτές τις μακρινές και πιο δύσκολες πολιτικά περιοχές μια Τουρκία, όταν δεν κοιτάζει τη δική της... καμπούρα; Τρεις-τέσσερεις ημέρες μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Γκιουλ, περί ιστορικής ευκαιρίας για την επίλυση του Κουρδικού εντός του 2009, η πολιτική ημερήσια διάταξη της Άγκυρας κυριαρχείται σχεδόν από το θέμα αυτό, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης άρχισαν τις επικρίσεις και τις αποδοκιμασίες, όπως άλλωστε ήταν φυσικό και γίνεται εδώ και δεκαετίες από όλους ανεξαιρέτως τους πολιτικούς (σε κατάσταση αντιπολίτευσης), όταν ανοίγει η συζήτηση για την «καυτή πατάτα», που λέγεται ΡΚΚ, Κούρδοι κλπ. Χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ντενίζ Μπαϊκάλ, αναρωτιέται για το ποια είναι αυτή η ιστορική ευκαιρία και ποιον θα εξυπηρετήσουν οι αποφάσεις αυτές.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Εθνικιστικού Κόμματος Τουρκίας, από την πλευρά του, κάνει λόγο για μυστικές συμφωνίες και κατηγορεί τον πρωθυπουργό Ερντογάν ότι πάει να εμπλέξει όλους τους πολιτικούς φορείς σε εθνική προδοσία! Μόνο ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος DTP, ο Αχμέτ Τουρκ, ήταν θετικός και χαρακτήρισε την εξέλιξη θετική και ελπιδοφόρα. Μόνο που ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει αν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο ή είναι απλά ευχολόγια. Αποκλείεται, βέβαια, να μη γνωρίζει ο συγκεκριμένος για τι από τα δύο πρόκειται. Δεν είναι μόνο, όμως, ο Πρόεδρος Γκιουλ που άνοιξε τη συζήτηση για το Κουρδικό. Και ο Υπουργός Εσωτερικών Αταλάι διακήρυξε: «Θα πράξουμε ό,τι μας αναλογεί», όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

Πολύ κακό για το τίποτα;
Αναλυτές, όπως ο Μουράτ Γετκίν, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας «Ραντικάλ» στην Άγκυρα, εκφράζουν ωστόσο ακόμη επιφυλάξεις για το τι γίνεται στο Κουρδικό. «Τώρα, αν αφήσουμε στην άκρη τα λόγια των πολιτικών, οι οποίοι είναι πολύ φυσικό να επικρίνουν την κυβέρνηση, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα: Αφού το άτομο (σ.σ. Αμπντουλάχ Γκιουλ), το οποίο εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο την Άγκυρα, πραγματοποίησε ένα τέτοιο άνοιγμα, η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα αυτό έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο; Ενδεχομένως κάτι να θέλει να κάνει. Όμως, τι είναι αυτό;» ρωτάει εύλογα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά την αναχώρησή του για το Αζερμπαϊτζάν, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, είπε: «Έχετε να ρωτήσετε κάτι;», τότε, οι δημοσιογράφοι υπέβαλαν ερώτημα γύρω από τις δηλώσεις Γκιουλ και εκείνος, με ένα χαμόγελο στα χείλη, το οποίο υποδήλωνε την έτοιμη απάντηση που θα έδινε, απάντησε: «Αποδέκτης της ερώτησης είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος εξεδήλωσε μια καλή πρόθεση. Τι δηλαδή έπρεπε να πει; Ότι θα γίνουν άσχημα πράγματα; Εάν όλοι συμβάλουμε στο να γίνουν καλά πράγματα, τότε θα γίνουν. Και εγώ ο ίδιος αυτό λέω». Και συνεχίζει τον προβληματισμό του ο κ. Μουράτ Γετκίν: «Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο πρόβλημα; Ή μήπως, αν και στα χέρια της κυβέρνησης δεν υπάρχει ακόμη κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο, εντούτοις υπάρχει η βούληση; Μήπως, ενώ οι προετοιμασίες συνεχίζονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ορμώμενος από αυτό, πραγματοποίησε τη δήλωσή του; Υπάρχει και το ενδεχόμενο το σχέδιο αυτό να είναι έτοιμο και να το γνωρίζουν όλες οι πλευρές της κυβέρνησης. Έτσι, ο πρόεδρος μάς γνωστοποιεί ένα σχέδιο, το οποίο πρόκειται πολύ σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή.
Η συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης (την περασμένη εβδομάδα), μπορεί να έχει και την έννοια της προετοιμασίας του κατάλληλου υπόβαθρου, για την προετοιμασία της κοινής γνώμης;». Τι ακριβώς συμβαίνει, ακόμη κανείς δεν το γνωρίζει. Αρχικά, το είχε θέσει ο στρατηγός Μπασμπούγ, αργότερα το προώθησε ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος Γκιουλ, λέγοντας ότι «το 2009 αποτελεί έτος ευκαιρίας». Άραγε, όλα αυτά θα βάλουν σε μια τροχιά λύσης το πλέον καυτό πρόβλημα της Τουρκίας; Ή μήπως είναι μια πρωτοβουλία καλής θέλησης, όπως είπε άλλωστε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, η οποία έχει έρθει με τον άνεμο αισιοδοξίας που φύσηξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα κατά την άφιξή του εδώ;

Έμμεσες συνομιλίες με ΡΚΚ
Ο ΜΟΥΡΑΤ Γετκίν και κάποιοι άλλοι ίσως είναι ακόμη στη φάση των αποριών, άλλοι όμως φαίνεται να γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται με το Κουρδικό. Ο κοινωνιολόγος Μεσούτ Γεέν, του πανεπιστημίου της Άγκυρας (του μεγαλύτερου της Τουρκίας) θεωρεί ότι η κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με το Εργατικό Κουρδικό κόμμα (ΡΚΚ), που αποτελεί ακόμη την πολιτική φωνή των Κούρδων, παρόλο που αυτή εκφράζεται πολλές φορές με αιματηρό και καταδικαστέο τρόπο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, και του ηγέτη του ΡΚΚ Μουράτ Καραγιλάν, στην εφημερίδα «Μιλιέτ», ότι «δεν ζητάμε αυτονομία και εξετάζουμε ό,τι γίνεται από πλευράς κυβέρνησης προσεκτικά», επίσης λίγες ημέρες πριν, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Άρα κάποια επαφή έγινε, που έφερε ως αποτέλεσμα αυτές τις... παρόμοιες δηλώσεις. Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της συνέντευξης Καραγιλάν στη «Μιλιέτ» ήταν η δήλωση ότι το ΡΚΚ αποφάσισε να μην επιμείνει σε συνταγματική μεταρρύθμιση όσον αφορά το Κουρδικό, πριν η οργάνωση καταθέσει τα όπλα. Αυτό σημαίνει ότι το ΡΚΚ θέλει να μετεξελιχθεί σε μία αστική οργάνωση, με έγκριτο πολιτικό λόγο και που δεν θα προσφεύγει πλέον στη βία.
Οι αναφορές Αταλάι και Καραγιλάν δείχνουν ότι κάποιες -έστω έμμεσες- επαφές μεταξύ κυβέρνησης-ΡΚΚ έχουν ξεκινήσει. Ο πρωταγωνιστής αυτής της διαδικασίας δεν είναι άλλος από τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Αμπντουλάχ Γκιουλ συνάντησε πρόσφατα τον Hasan Cemal, το δημοσιογράφο που πήρε τη συνέντευξη από τον ηγέτη του ΡΚΚ, αν και προσπάθησε να υποβιβάσει ή ακόμη και να αποκρύψει προς τα ΜΜΕ τη συνάντηση αυτή.
Ο δημοσιογράφος της «Μιλιέτ», ο Ταχά Ακγιόλ, αποκάλυψε μάλιστα ότι όχι μόνο ο πρόεδρος Γκιουλ, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ συνάντησε την περασμένη εβδομάδα τον Χασάν Τζεμάλ, ενώ ανάλογη επιθυμία για συνάντηση με τον Τούρκο δημοσιογράφο εξέφρασε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Και για να εμπλέκεται και ο «αρχιτέκτονας» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια σε όλη αυτήν την επαφολογία, σημαίνει ότι κάτι συγκεκριμένο υπάρχει στο «μυαλό» της κυβέρνησης.

Προετοιμασία της κοινής γνώμης
ΘΑ ΗΤΑΝ ψευδαίσθηση, ωστόσο, αν πίστευε κάποιος ότι το ΡΚΚ θα εγκαταλείψει αμέσως τον ένοπλο αγώνα. Φαίνεται ότι οι δύο πλευρές περπατούν τώρα στον ίδιο δρόμο, αλλά ακόμη στέκονται σε διαφορετική πλευρά και οι δυνάμεις που μπορεί να τους κρατήσουν στην αντίθετη κατεύθυνση είναι ακόμη πολύ ισχυρές.
Αλλά ακόμη κι αν το ΡΚΚ καταθέσει τα όπλα, αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκε το Κουρδικό. Θα είναι μόνο η αρχή μιας ώριμης πλέον συζήτησης, η οποία τουλάχιστον δεν θα διεξάγεται υπό την απειλή των όπλων. Και αυτό που θα πρέπει να κάνει τώρα το Κουρδικό Κόμμα (DTP) είναι να πείσει την κοινή γνώμη ότι το ΡΚΚ πράγματι έχει αλλάξει. Και ήδη ο πρόεδρός του Αχμέτ Τουρκ, με συνεντεύξεις που άρχισε να δίνει στον Τύπο, όπως αυτή στο CNN T?rk, τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «το ΡΚΚ άλλαξε». Βέβαια, μέχρι αυτό να φανεί και στην πράξη, πρέπει να περάσει κάμποσος τουλάχιστον καιρός χωρίς να γίνει κάποια βομβιστική ενέργεια. Προς το παρόν, όμως, κάποιοι το τονίζουν για να μπει σιγά -σιγά στη συνείδηση της κοινής γνώμης.
Ο δημοσιογράφος της «Ραντικάλ» Ισμέτ Μπέρκαν αναφέρει, εξάλλου, ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν, σε μία συνάντηση που είχε με αρμόδιους υπουργούς, πρότεινε την άρση της απαγόρευσης να δίνονται κουρδικά ονόματα σε περιοχές, την άρση επίσης των περιορισμών μετάδοσης εκπομπών στην κουρδική γλώσσα στα τοπικά κανάλια και της δημιουργίας κουρδικών τμημάτων στα πανεπιστήμια.
Αν η κοινή γνώμη αρχίσει να μη θεωρεί το οτιδήποτε κουρδικό απαγορευμένο και συμβάλει σε αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας και το Γενικό Επιτελείο φυσικά, τότε η ώρα του συμβιβασμού έχει επέλθει. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί φυσικά ο αφοπλισμός του ΡΚΚ. Η κυβέρνηση το έχει καταστήσει αρκετά σαφές και το ΡΚΚ φαίνεται να το θέλει ή να το περίμενε κιόλας, προκειμένου να προχωρήσει κι αυτό σε μια πιο αποτελεσματική δράση. Το μέλλον είναι πλέον πολύ κοντά και όλη αυτή η «φιλολογία» περί Κουρδικού αναμένεται σύντομα να φανεί αν θα καταλήξει κάπου. Είτε θετικά, είτε γι' άλλη μια φορά αρνητικά. Αλλά κάθε φορά το σίγουρο σε όλα τα προβλήματα είναι ότι τουλάχιστον κάποιο σημαντικό κομματάκι θα προστίθεται.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Read more...

Η μεγάλη αντίφαση...


Σε Δόκτωρα Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ κινδυνεύουν τώρα να μετατραπούν οι πιλότοι της ελληνικής αεροπορίας. Το μισό καιρό θα διακινδυνεύουν τη ζωή τους αναχαιτίζοντας τουρκικά μαχητικά. Τον υπόλοιπο θα εκτελούν τις εντολές που θα τους δίνει από τη Λάρισα ο Τούρκος διοικητής του ΝΑΤΟϊκού υποστρατηγείου, μετά τις καταρχήν αποφάσεις της Συμμαχίας στις οποίες συγκατατέθηκε η Αθήνα στις αρχές του μήνα και οι οποίες, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχουν προκαλέσει την δυσφορία αρκετών επιτελών της ελληνικής αεροπορίας!
Σύμφωνα με αυτές τις αποφάσεις ο έλεγχος του ελληνικού FIR για σκοπούς ΝΑΤΟ θα ασκείται από στρατηγείο στη Σμύρνη μέσω υποστρατηγείου στη Λάρισα, διοικούμενου εναλλάξ από ‘Ελληνα και Τούρκο διοικητή ή, αργότερα, αν θέλουν, από Αλβανό, Αμερικανό ή Βούλγαρο (Και ίσως, σε κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο, κάποιος ειδικός στην επίλυση διενέξεων θα προσπαθήσει να συσχετίσει την ελληνική αμυντική πολιτική και τον αριθμό κρουσμάτων σχιζοφρένειας στους ‘Ελληνες αξιωματικούς).

Μέχρι τώρα, δεν έχουν δοθεί από την κυβέρνηση λεπτομερείς απαντήσεις στο τι συνεπάγονται αυτές οι αποφάσεις από επιχειρησιακής πλευράς στο Αιγαίο και πως θα αποφευχθεί ένα γενικό και επικίνδυνο κομφούζιο ή η εκμετάλλευση από την Τουρκία και τις ΗΠΑ των νέων ρυθμίσεων, όπως και οι επικριτές των ρυθμίσεων δεν έχουν τεκμηριώσει μέχρι τώρα τέτοιες επιχειρησιακές συνέπειες. Τις ρυθμίσεις επέκρινε η υπεύθυνη αμυντικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, ο πρώην Υπουργός ‘Αμυνας της κυβέρνησης Παπανδρέου Γεράσιμος Αρσένης και ο «αρχιτέκτονας» της αμυντικής πολιτικής του εκλιπόντος Πρωθυπουργού πτέραρχος Κουρής. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απάντησε υποστηρίζοντας ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υλοποιεί απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη το 2003 με Υπουργό ‘Αμυνας τον Γιάννο Παπαντωνίου για κατάργηση των εθνικών ορίων ελέγχου των ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων.
Αυτό που ο ελληνικός λαός δεν έχει πάντως πληροφορηθεί είναι γιατί η Ελλάδα επέμενε μέχρι το 2003 να προστατεύει ως κόρη οφθαλμού τον δικό της εθνικό έλεγχο στο FIR και έκτοτε παραιτήθηκε, αποδεχόμενη μάλιστα τελικά και Τούρκο στρατηγό υπεύθυνο στο Αιγαίο, χωρίς μάλιστα η ‘Αγκυρα να έχει τροποποιήσει στο παραμικρό την πολιτική αμφισβήτησης του ελληνικού εναέριου χώρου, της εδαφικής κυριαρχίας σε νησιά, των αρμοδιοτήτων έρευνας και διάσωσης κλπ. Το επιχείρημα ότι αυτό επιβάλλουν τα γενικά συμφέροντα αναδιάρθρωσης της δομής της Συμμαχίας, στην οποία δεν θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα, θα μπορούσε να συζητηθεί. Όχι όμως από μια χώρα που ξοδεύει επί 35 χρόνια τον μισό προϋπολογισμό της στην άμυνα, απειλείται επισήμως με casus belli, βλέπει απέναντι από τη Σάμο τον μεγαλύτερο παγκοσμίως αποβατικό στόλο και τον τουρκικό στρατό να κατέχει πάντα τη μισή Κύπρο!
Στην πραγματικότητα, η αναδιάρθρωση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η δημιουργία κοινών μονάδων με τον στρατό κατοχής της Κύπρου και τα περισσότερα κατά καιρούς προτεινόμενα ΜΟΕ αποσκοπούν στο να «ξεχάσουμε» και όχι να λύσουμε πράγματι τα προβλήματα, να συμπεριφερόμαστε δηλαδή σαν να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Στο τέλος φυσικά αυτού του δρόμου θα κληθείς είτε να αποδεχθείς τις διεκδικήσεις του άλλου, είτε να πας σε κρίση με πολύ δυσμενέστερους όρους. Όχι μόνο αυξάνει ο έλεγχος ΗΠΑ-Τουρκίας στο αρχιπέλαγος, φυσική συνέχεια των Στενών (που κακώς κατά τον κ. Νταβούτογλου «εδόθη» στην Ελλάδα με τη Λωζάννη), αλλά χειροτερεύουν στην πραγματικότητα αντί να επιλύονται τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.
Στρατηγικοί αναλυτές στην Αθήνα υπογραμμίζουν ότι η τελευταία απόφαση ολοκληρώνει μία πολυετή «διολίσθηση» των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο, αλλά και εντείνει ένα στοιχείο πολιτικο-στρατηγικής «ασυναρτησίας», «παραλογισμού», επικίνδυνο στο μέτρο ιδίως που πλησιάζει την καρδιά της ελληνικής άμυνας. Δεν μπορεί τη μια μέρα να πετάνε 300 μέτρα πάνω από το Φαρμακονήσι τουρκικά μαχητικά ή να χρειάζεται να πηγαίνει κοτζάμ Πρόεδρος Δημοκρατίας (διαφωνούντος του Υπουργείου Εξωτερικών) να επιβεβαιώσει ότι μιλάμε για ελληνικά νησιά (!) και την άλλη να συνεργάζεται η Ελλάδα με Τούρκους πτεράρχους για τον έλεγχο του Αιγαίου, ωσάν να πρόκειται για σύμμαχο και φιλική χώρα! Δεν χρειάζεται να είσαι Ναπολέων ή Κλαούζεβιτς για να αντιληφθείς ότι ένα αμυντικό σύστημα, για να μην αποσυντεθεί, πρέπει τουλάχιστο να ξέρει ποιος είναι ο φίλος του και ποιος είναι ο εχθρός του, σημειώνει ‘Ελληνας επιτελής.
‘Αλλωστε δεν είναι το μόνο στοιχείο «ασυναρτησίας» και «παραλογισμού». Δεν περνάει πια ούτε μια μέρα για να μην υπογραμμίσει η ελληνική κυβέρνηση την ενθουσιώδη υποστήριξή της στην ένταξη της Τουρκίας, που μοιάζει να έχει γίνει στην Ελλάδα ισχυρότερη εθνική ιδέα από όσο είναι στην ίδια την Τουρκία (έστω κι αν κάποτε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγραφε, σε ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε μετά θάνατον στα ομώνυμα Αρχεία, ότι κύριος λόγος της ελληνικής ένταξης στην ΕΟΚ ήταν η προσπάθεια να γίνει το ελληνοτουρκικό ευρωτουρκικό σύνορο!). Ο ελληνικός ενθουσιασμός με την τουρκική ένταξη μοιάζει μάλιστα να αυξήθηκε μετά τα επεισόδια σε Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι. Μετά την επίσκεψη στη Λευκωσία του κ. Καραμανλή, και ο κ. Χριστόφιας έκανε τις πιο ενθουσιώδεις δηλώσεις που έχει κάνει ποτέ υπέρ της τουρκικής ένταξης (Και, αφού τα είπε, είδε ΗΠΑ-Βρετανία να τον... ευχαριστούν ασκώντας του ισχυρές πιέσεις στον ΟΗΕ, με αφορμή την ανανέωση της UNIFICYP).
Η υποβάθμιση από την Αθήνα της απειλής στο Αιγαίο, αλλά και, πολύ περισσότερο, η τόσο ένθερμη συνηγορία, φροντίδι της Αθήνας, από το ίδιο θύμα της τουρκικής εισβολής της τουρκικής ένταξης, είναι φυσικά τεράστιο πολιτικο-διπλωματικό δώρο στην ‘Αγκυρα. Σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναγκάζει τους πολιτικούς ηγέτες Γερμανίας-Γαλλίας να στρέφονται αποφασιστικότερα εναντίον της τουρκικής ένταξης. Η πολιτική αυτή κινδυνεύει τελικά να αξιολογηθεί ως προϊόν φόβου από τον άξονα Λονδίνου, Ουάσιγκτον, ‘Αγκυρας, αποξενώνοντας ταυτόχρονα Βερολίνο και Παρίσι! Με τις παρούσες συνθήκες και τη δυσκολία επίλυσης του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών μέχρι τον Δεκέμβρη, όπως επιδιώκουν Λονδίνο και Ουάσιγκτον, η πιθανότερη εξέλιξη μοιάζει η αποδοχή «προσωρινών ρυθμίσεων» σε Κύπρο (και Αιγαίο), που θα «ξεμπλοκάρουν» τον Δεκέμβρη την ενταξιακή πορεία της ‘Αγκυρας, κατά την αξιολόγησή της, πιθανώς επιδεινώνοντας τη διαπραγματευτική θέση Αθήνας-Λευκωσίας.
Υποτίθεται ότι η πολιτική αυτή ασκείται βάσει του δόγματος «πλήρης ένταξη, πλήρης συμμόρφωση». Παραμένει όμως τελείως ασαφές το πότε, πως και σε τι ακριβώς θα συμμορφωθεί η Τουρκία. Και μόνο το ότι μια υποψήφια χώρα άρχισε ενταξιακές διαπραγματεύσεις αρνούμενη να αναγνωρίσει ένα μέλος της ‘Ενωσης, διατηρώντας στρατό κατοχής στο έδαφός του και απειλώντας στρατιωτικά ένα άλλο, εγείρει σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο με κοινό νου, αν μη τι άλλο, σοβαρές απορίες για την κατάληξη της ιστορίας, εκτός αν ένα θαύμα προσφέρει ξαφνικά στους Έλληνες πολιτικούς στο μέλλον, το θάρρος που σήμερα δεν διαθέτουν, σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη στο ΥΠΕΞ.
Τα προβλήματα που αποφεύγονται, μπαλώνονται και αναβάλλονται, έχουν την τάση να εκδικούνται επανερχόμενα πολύ δριμύτερα και με πολύ επικίνδυνες συνέπειες.

Read more...

Η Τουρκία εξάγει με δόλο λαθρομετανάστες προς την Ελλάδα


Το μαλακό υπογάστριο της Ελλάδας και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό ζήτημα-πρόβλημα, είναι τα σύνορά μας με την Τουρκία από όπου «ορδές» λαθρομεταναστών μετακινούνται ελέω μίας αδιάφορης για το θέμα Άγκυρας.
Δεν είναι μόνο η γειτονική θέση της Τουρκίας που την έχει μετατρέψει ως τον κύριο δρόμο μετακίνησης των καραβανιών λαθρομεταναστών από τουλάχιστον πέντε χώρες. Είναι κυρίως η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε αυτό το σημαντικό για την Ευρώπη πρόβλημα, για λόγους που αφορούν και στις σχέσεις της ιδίας με τις όμορες χώρες Ιράν και Ιράκ, αλλά και στην πίεση που μεταφέρει στην Ελλάδα από τα κύματα των λαθρομεταναστών. Ταυτόχρονα, η πίεση γίνεται και προς την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας την λαθρομετανάστευση και την αναχαίτισή της ως «όπλο» για τις διαπραγματεύσεις της Άγκυρας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρουν εκθέσεις που συντάσσονται συνεχώς τα τελευταία δέκα χρόνια, παρ’ όλο που η ανατολική πλευρά της Τουρκίας είναι αδιαμφισβήτητα στρατοκρατούμενη και ουσιαστικά σε κατάσταση πολέμου λόγω των συγκρούσεων με τους Κούρδους αυτονομιστές, εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες σε ετήσια βάση από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία φτάνουν με χαρακτηριστική άνεση στα μικρασιατικά παράλια. Από εκεί, οργανωμένα κυκλώματα Τούρκων δουλεμπόρων –με αδιαμφισβήτητη συνεργασία με Τούρκους στρατιωτικούς- τους στέλνουν κατά κύματα με μικρά σαπιοκάραβα στα ελληνικά νησιά.
Αυτή η… περίεργη ευκολία (εν μέσω πεδίων μαχών) με την οποία εκατό έως εκατόν πενήντα χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται ετησίως κάθε χρόνο προς τα Ευρωπαϊκά σύνορα της Ελλάδας, έχει καταγραφεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Βρυξέλλες και έχει ανεβάσει την Τουρκία ψηλά στη λίστα των συνιστωσών του προβλήματος και φυσικά ικανοποιεί την Άγκυρα σε σχέση με τα μελλοντικά της εκβιαστικά σχέδια προς την Ε.Ε. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν ενταθεί από Ελληνικής πλευράς οι προσπάθειες να υποχρεωθεί η Τουρκία από την Ε.Ε. να εφαρμόζει τις συμφωνίες επαναπατρισμού και να ισχυροποιηθεί η FRONTEX, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας των Συνόρων, για να αναλάβει συνολικά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο…
Πρακτικά αδύνατη αποδεικνύεται και η απέλαση των λαθρομεταναστών στη χώρα τους, τη στιγμή που δεν είναι δυνατή η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Μία άλλη παράμετρος του προβλήματος είναι νομική και αφορά ευθέως την Ελλάδα. Από το 2000 υπογράψαμε σύμφωνο με την Τουρκία στο οποίο προβλέπεται η υποχρέωση επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών. Οι Τουρκικές αρχές όμως, παρουσιάζοντας διάφορα κωλύματα αλλά ακόμη και ευθέως, αρνούνται να δεχθούν πίσω τους λαθρομετανάστες που συσσωρεύονται στην Ελλάδα. Χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν θεωρούν τους πολίτες τους εξαγώγιμους για δύο βασικούς λόγους: για την εκτόνωση των εσωτερικών κοινωνικών εντάσεων με την –έστω και παράνομη- οικονομική μετανάστευση, αλλά και διότι τα χρήματα που κερδίζουν οι μετανάστες επιστρέφουν στη χώρα.
Οι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα δεν έχουν το παραμικρό έγγραφο που να αποδεικνύει την υπηκοότητά τους. Ακόμη όμως και αν καταθέσουν τα αληθινά τους στοιχεία, οι χώρες τους δεν τους αναγνωρίζουν!!! Σύμφωνα με το νόμο, τους δίνεται χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αναχωρήσουν μόνοι τους και οικειοθελώς από την Ελλάδα… Από εκεί και μετά αρχίζει ένας φαύλός κύκλος. Αν παραμείνουν και ξανασυλληφθούν ισχύουν τα ίδια!!! Εάν κατορθώσουν να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα (κάτι που αποτελεί κατά κανόνα βασικό τους στόχο) συλλαμβάνονται εκεί και επιστρέφουν στην Ελλάδα βάσει της συμφωνίας «Δουβλίνο ΙΙ» που έχουμε υπογράψει και που προβλέπει την «επιστροφή τους στο σημείο από το οποίο εισήλθαν στην Ε.Ε.»!
Έτσι, οι Ευρωπαίοι έχοντας εξασφαλίσει την κοινωνική ηρεμία στις χώρες τους μπορούν εκ του ασφαλούς να το «παίζουν» ανθρωπιστές, πιέζοντας ενίοτε τη χώρα μας και κατηγορώντας την για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των λαθρομεταναστών!!!
Όσον αφορά την Τουρκία, αφήνει πολλά ερωτηματικά για εφαρμογή του γνωστού "δόγματος Οζάλ"...

Read more...

Ο... ευέλικτος Ερντογάν ...και η «ομηρία» της Αθήνας


Η εντυπωσιακή αυτοκριτική του κ. Ερντογάν για την κατά καιρούς εκδίωξη από την Τουρκία όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα έχει εξαιρετική σημασία και όχι μόνο για το παρελθόν.
Η ως άνω τοποθέτηση έρχεται να επιβεβαιώσει αρκετά χαρακτηριστικά, κάτι που συντελείται εδώ και καιρό στη γείτονα. Η «χαμηλών τόνων» ισλαμική Τουρκία του κ. Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον παραδοσιακό Κεμαλισμό και κινείται στην τροχιά μιας άλλης παράδοσης, που έχει ως πυρήνα μια σύγχρονη και επικαιροποιημένη εκδοχή του αυτοκρατορικού «Οθωμανισμού»!
Η νέα στρατηγική της Τουρκίας, η οποία συναντά σφοδρές εσωτερικές αντιστάσεις από τον σκληρό πυρήνα του ιστορικού Κεμαλισμού, δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο ηγεμονική και επεκτατική σε σχέση με την παλαιότερη. Αντίθετα, έχει ως κεντρικό στόχο την ανάδειξη της Άγκυρας σε περιφερειακό ηγεμόνα. Η νέα στρατηγική είναι, όμως, πιο τολμηρή στις κινήσεις, πιο σύνθετη στα μέσα και πιο ευέλικτη στην τακτική.

Αποβλέπει στη διασφάλιση της εσωτερικής συνοχής της Τουρκίας, στη διαμόρφωση ευρύτατων πολυσυλλεκτικών συμμαχιών από την καρδιά της Δύσης έως το πλέον σκληρό Ισλάμ, και βασίζεται πολύ στα οθωμανικά «μειονοτικά υπόλοιπα» και τις φυλετικές ή θρησκευτικές συγγένειες, από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία μέχρι την εγγύς και βαθιά Μέση Ανατολή.
Δυστυχώς, αυτές οι θεμελιώδεις αλλαγές στη στρατηγική της Τουρκίας δεν φαίνεται να έχουν γίνει και τόσο αντιληπτές από την Αθήνα. Η άγνοια (;) και φυσικά όχι μόνο αυτή πληρώθηκε πανάκριβα στην περίπτωση της Κύπρου, όταν οι πάντες «οχυρώνονταν» πίσω από την αδιαλλαξία Ντενκτάς και συνυπέγραφαν προεκλογικά το 2004 την κατάπτυστη συμφωνία της Νέας Υόρκης, μη βλέποντας ότι ο Ερντογάν θα «άδειαζε» τον Ντενκτάς και θα πραγματοποιούσε τον μεγάλο ελιγμό, αποδεχόμενος το σχέδιο-έκτρωμα του κ. Ανάν.
Αλλά αν μπορούσε κανείς να μιλήσει για «άγνοια» το 2004, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά, εν μέσω προεκλογικής περιόδου (!), η Αθήνα συνυπέγραψε την εκ περιτροπής διοίκηση του ΝΑΤΟϊκού υποστρατηγείου στη Λάρισα από τούρκο και έλληνα αξιωματικό, επιτείνοντας τη «ρευστοποίηση» του Αιγαίου, σε μια περίοδο μάλιστα που οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις χαμηλού ύψους πάνω από το Αγαθονήσι διευρύνουν επικίνδυνα τις «γκρίζες» χερσαίες ζώνες!
Σε μια ευμετάβλητη περίοδο αναδιατάξεων, κρίσης και αλλαγών στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, η Ελλάδα, με ευθύνη των κυρίαρχων δικομματικών δυνάμεων, όχι μόνο δεν διαθέτει εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό όραμα, αλλά και βυθίζεται οικονομικά και κοινωνικά, ενώ αδυνατεί να ασκήσει στοιχειώδη εθνική εξωτερική πολιτική. Μαζί με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό, το άλλο χρεοκοπημένο, απαρασάλευτο, συναινετικό δόγμα ψευδοπολιτικής είναι η άνευ όρων προσήλωση στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες. Μιλάμε για την τέλεια συνταγή αυτοκαταστροφής! Να αλλάξουμε πολιτική σελίδα στις 7 Ιούνη!

Read more...

Τουρκία: Η συγνώμη που δεν λέχθηκε ποτέ...


Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κράτη ξαναγράφουν έστω και ένα μέρος της Ιστορίας τους. Μέσα από προσωπικές εξομολογήσεις ή εκφράσεις τύπου mea culpa των ηγετών τους.
Στην προσπάθεια αυτή ίσως πρέπει να ενταχθούν και οι δηλώσεις της 23ης Μαΐου του τούρκου πρωθυπουργού, ότι «εκδιώχθηκαν από τη χώρα μας αυτοί που είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Αυτό στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα μιας φασιστικής προσέγγισης. Κάναμε κι εμείς τέτοια λάθη».
Ευπρόσδεκτες οι δηλώσεις αυτές του κουμπάρου μας κ. Ερντογάν. Είναι άγνωστο όμως κατά πόσον οι δηλώσεις αυτές απηχούν και τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε –και αφήνουμε κατά μέρος τις περί αντιθέτου δηλώσεις ουκ ολίγων επισήμων στο παρελθόν...- ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο τούρκος υπουργός Άμυνας τόνιζε σε δηλώσεις του ότι τα δύο βασικά στοιχεία της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας ήταν η οικοδόμηση του έθνους και η οικονομία.
«Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι Έλληνες στην παραλία του Αιγαίου και οι Αρμένιοι σε πολλά σημεία της Τουρκίας θα είχαμε άραγε σήμερα το ίδιο έθνος - κράτος;», αναρωτήθηκε ο κ. Γκιονούλ, σε τελετή που έγινε στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες για την επέτειο του θανάτου του Κεμάλ.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντίδραση ακόμη και στην Τουρκία, όπου η εφημερίδα «Ραντικάλ» κυκλοφόρησε με τίτλο «Ο Γκιονούλ μιλάει σαν ρατσιστής». Προσπάθησε μάλιστα εκ των υστέρων ο τούρκος υπουργός Άμυνας να προβεί σε διορθωτικές δηλώσεις, ήταν όμως αργά αφού οι εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί.
Για να αποκτήσουν τη δέουσα βαρύτητα οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν πρέπει να συνοδευθούν και από συγκεκριμένες πράξεις, που κάθε άλλο παρά φαίνονται στον άμεσο, τουλάχιστον, χρονικό ορίζοντα. Οι περιουσίες των ελληνικών ιδρυμάτων εξακολουθούν να είναι «κατειλημμένες» από την τουρκική διοίκηση, η οποία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο Πατριαρχείο, στο οποίο ανήκει πληθώρα ακινήτων, δεν του αναγνωρίζει οικουμενικότητα ούτε νομική υπόσταση. Παρ' όλα αυτά όταν τη συμφέρει το αποκαλεί «τουρκικό θεσμό»...
Διωγμοί, καταστροφές περιουσιών, εγκληματικές ενέργειες εναντίον της μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, κατά τα τραγικά γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, όταν το βράδυ της 6ης του ίδιου μήνα τουρκικός εξαγριωμένος όχλος λεηλάτησε, πυρπόλησε σπίτια, σχολεία, εκκλησίες, καταστήματα Ελλήνων, ενώ το 1964 μαζικές απελάσεις προστέθηκαν στον ατελείωτο κατάλογο των τουρκικών θηριωδιών. Μέρος της τραγωδίας και των βανδαλισμών του Σεπτεμβρίου αποκαλύπτει και πρόσφατη κινηματογραφική ταινία, γυρισμένη μάλιστα από Τούρκο.
Έφθασε πλέον η ώρα για συγκεκριμένες πράξεις. Αν θέλει ο κ. Ερντογάν να αποκτήσουν μια αξιοπιστία τα όσα λέει, να πιστέψουμε ότι έχει πρακτικό αντίκρισμα η συγγνώμη που ζήτησε, ας δώσει εντολή να λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να ανοίξουν οι διαδικασίες για επιστροφή των ελληνικών περιουσιών. Διαφορετικά οι συγγνώμες είναι κούφια λόγια, για να παραπλανούν τους αφελείς και ευκολόπιστους.

Read more...

Τουρκία: Δηλώσεις που θα μείνουνε δηλώσεις. H Τουρκία προστάτης των μειονοτήτων!!!


Η Τουρκία βρίσκεται σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με αγκυλώσεις δεκαετιών και ταμπού να καταρρέουν και λύσεις να είναι πλέον πολύ κοντά (ή τέλος πάντων να φαίνονται ότι είναι), σε θέματα όπως το Κουρδικό, το Αρμενικό ή το ζήτημα των μειονοτήτων γενικότερα, που απορρόφησαν και απομύζησαν την ενέργεια του κράτους για χρόνια, εμποδίζοντας την οικονομική πολιτική και κοινωνική εξέλιξη.
Η κακοφωνία που παράγεται, όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις στην Τουρκία, συχνά πνίγει κάθε λογική φωνή δημιουργώντας εμπόδια ακόμα και στο να αναδειχθούν πιθανά σημεία προόδου. Ένα τρανό παράδειγμα, οι δηλώσεις Ερντογάν για τις μειονότητες. Η διάσταση που έλαβε το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ενδιαφέρουσα, όχι τόσο για τα καθ’ ημάς άμεσα, όσο για τα εσωτερικά δρώμενα και για τις αέναες αντιφάσεις της πολιτικής ζωής στη γείτονα, όπως αρχίζει να μορφοποιείται. Φυσικά, πρέπει να δοθούν τα εύσημα στον Ερντογάν για την επίσημη και δημόσια παραδοχή των «λαθών» στα οποία υπέπεσε η χώρα κατά το παρελθόν, αλλά και για την πρόθεσή του να αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο το θέμα της εθνικής ταυτότητας.
Αλλά διερωτόμαστε: Ήταν ο ίδιος ο Ερντογάν που πριν από λίγο καιρό είχε υιοθετήσει την άποψη... «ή αγαπάτε τη χώρα ή να φύγετε από αυτήν»; Αναφερόμενος βέβαια στους Κούρδους, που αποτελούν αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη (σε πληθυσμό) «διαφορετική» εθνότητα, μέσα στην Τουρκία. Βέβαια, άλλο Κούρδοι, άλλο Εβραίοι, για παράδειγμα, θα σκεφτεί κανείς!

Η αλήθεια πίσω από τη δήλωση
Η ιστορική αυτοκριτική του Τούρκου Πρωθυπουργού έγινε προκειμένου να εξιλεωθεί η ξενοφοβία και η καχυποψία για τις μειονότητες που επικρατεί στην Τουρκία. Κατ’ επέκτασιν δε να «ξηλωθεί» η κλειστοφοβική νοοτροπία, που διακατέχει έναν τομέα ζωτικό για την επιβίωση της χώρας, αυτόν της οικονομίας και των επενδύσεων. Μια από τις υπολογίσιμες μειονότητες της Τουρκίας είναι φυσικά η εβραϊκή. Υπολογίσιμη γιατί πίσω της βρίσκεται ένα κράτος, το Ισραήλ, που είναι εδώ και χρόνια, και ευελπιστεί να παραμείνει, ένας από τους βασικότερους επενδυτές της Τουρκίας, παρά τις επικρίσεις και τις κορόνες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Νταβός.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός προέβη στην περιβόητη δήλωση περί «φασιστικής αντίληψης» στο θέμα της εκδίωξης των μειονοτήτων από τη χώρα, για ν' απαντήσει σε όλους εκείνους που επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησής του να αναθέσει σε ισραηλινή εταιρεία την αποναρκοθέτηση και μίσθωση για 44 χρόνια μίας τεράστιας έκτασης γης κοντά στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Η αντιπολίτευση εξαπολύει μύδρους και καταγγέλλει την απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» μέρους της χώρας στους Εβραίους.
Στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν ήταν τη δεδομένη χρονική στιγμή να ανοίξει θέμα μειονοτήτων φυσικά, ούτε η δήλωσή του αυτή αναφερόταν στην ελληνική κοινότητα, η οποία ικανοποιήθηκε -ηθικά τουλάχιστον-περισσότερο από όλες τις άλλες εθνότητες μέσα στην Τουρκία. Στόχος του Τούρκου Πρωθυπουργού ήταν να δείξει ότι η καχυποψία προς τις ξένες επενδύσεις και η ροπή προς την ξενοφοβία αντίκειται στα τουρκικά συμφέροντα. Παρόλ’ αυτά, η πλειοψηφία των αρθρογράφων και αναλυτών της Τουρκίας, αλλά και οι μειονότητες της χώρας, έσπευσαν να «εκμεταλλευτούν» αυτή την πολύ σημαντική δήλωση και βέβαια καλά έκαναν. Άρχισαν να αξιώνουν πρακτική απόδειξη της «μετάνοιας» της τουρκικής πολιτικής εξουσίας, αποκαθιστώντας τα δικαιώματα και τις περιουσίες των μειονοτικών.
Πολιτική θύελλα στην Άγκυρα
Η ΔΗΛΩΣΗ του Τούρκου Πρωθυπουργού προκάλεσε μια πολιτική θύελλα στην Άγκυρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντενίζ Μπαϊκάλ, να απαντά ότι «καλό θα ήταν ο Πρωθυπουργός ν' ασχοληθεί με τους «Τούρκους», που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην Ελλάδα» και άλλους να αναρωτιούνται (σαν να μην το έχουν ακούσει ποτέ) πότε έγιναν τέτοιες διώξεις από τη χώρα;
Παρά την έντονη κριτική, ωστόσο, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο Τύπος επικρότησε τη δήλωση Ερντογάν. Ο Hasan Cemal της εφημερίδας Milliyet παραδέχεται ότι «η επίσημη εθνικιστική πολιτική έδιωξε τις μειονότητες από τη χώρα μας» (Milliyet, May 27). Ακόμη και ο Even Bekir Coskun της Hurriyet, που είναι ο πιο σφοδρός επικριτής του Τούρκου Πρωθυπουργού, υποστήριξε απόλυτα την άποψη Ερντογάν περί διακριτικής μεταχείρισης των μειονοτήτων (Hurriyet, May 27).
Η «δήλωση μετανοίας», η οποία βέβαια δεν είχε αρχικώς αυτήν τη διάσταση, αλλά έτσι φυσικά εξελίχθηκε, φαίνεται ότι δημιούργησε ανησυχία στους νεο-εθνικιστές, που ακόμη και σήμερα ζητούν να φύγουν οι εναπομείναντες μειονοτικοί άρον-άρον από τη χώρα. Ο Ερντογάν ερέθισε επίσης τα νεύρα κι εκείνων που εκμεταλλεύονται σήμερα όλα τα καταπατημένα κτίρια των μειονοτήτων. Η δήλωση Ερντογάν δεν ενόχλησε, πάντως, την τουρκική κοινή γνώμη. Ίσα-ίσα είναι συνηθισμένη σε τέτοια κριτική και τη δικαιολογεί μάλιστα. Εκείνοι που ενοχλούνται περισσότερο είναι εκείνοι που δεν θέλουν να «ανασκαλεύεται» η τουρκική ιστορία.
Κόπος και χρόνος για να καθαρίσει τα… αγκάθια
ΑΝ Η ΔΗΛΩΣΗ του Τούρκου Πρωθυπουργού, πάντως, ήταν ένα σημάδι ειλικρίνειας και μια έκφραση αλλαγής νοοτροπίας, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία αυτή η πολυπόθητη πρόοδος σε τέτοια θέματα να πραγματωθεί, προκαλώντας, παράλληλα, ένα βαθύ ρήγμα στην καθεστηκυία κατάσταση, που απειλεί πολλές φορές ακόμη και τον ίδιο. Είναι μια καλή στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δείξει και στην Ευρώπη, αν η Τουρκία οδεύει να γίνει μια χώρα δημοκρατική και πλουραλιστική που θα δίνει τη δυνατότητα στους υπηκόους της να εκφράζουν ελεύθερα και δημοκρατικά τις απόψεις τους και να ασκούν τις θρησκευτικές τους ελευθερίες ή μία ανελεύθερη χώρα που σκοπό έχει να προστατεύσει πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα το κράτος περιορίζοντας τα ατομικά δικαιώματα.
Αν θέλει να γίνει το «καλό παιδί», ο δρόμος είναι σπαρμένος με πολλά αγκάθια, τα οποία θα πάρει χρόνο και κόπο να τα καθαρίσει από μπροστά της. Κατ' αρχάς, η Τουρκία απαιτείται να επικυρώσει τις διεθνείς συνθήκες, που αναφέρονται στα μειονοτικά δικαιώματα και να τις εφαρμόσει. Επίσης, θα πρέπει ν' αλλάξει την έννοια της μειονότητας, έτσι όπως καθορίζεται στη Συνθήκη της Λοζάνης κι έχει μόνο θρησκευτική υφή (μη-μουσουλμανική). Να άρει τις επιφυλάξεις της για το Άρθρο 27 της Χάρτας του ΟΗΕ για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, που αφορούν στις μειονότητες, και το πιο σημαντικό, να σταματήσει να φυλακίζει υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως ο Μπασκίν Οράν και ο Ιμπραχήμ Καμπόγλου.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έχουν καταρτίσει μάλιστα και Χάρτα με όλες τις απαγορεύσεις που επιβάλλονται στις μειονότητες και προτρέπουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό να προβεί στις απαραίτητες τομές. Για παράδειγμα:
Ελευθερία της γλώσσας: Δεν επιτρέπεται η χρήση της μητρικής γλώσσας των μειονοτικών στην πολιτική σκηνή. Κανένας Έλληνας, Αρμένιος, Κούρδος ή Εβραίος δεν μπορεί να μιλήσει στη γλώσσα του από το βήμα της Βουλής ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό βάθρο.
Τουρκικά γράμματα: Νόμος απαγορεύει να χρησιμοποιούνται γράμματα, που δεν υπάρχουν στην τουρκική αλφάβητο, όπως το Q, W and X. Βέβαια οι περισσότερες επιχειρήσεις που διαθέτουν ξένα ονόματα δεν έχουν διωχθεί, αλλά ο νόμος είναι ενεργός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή.
Πολύγλωσσο σύστημα: Η τουρκική γλώσσα αποκαλείται στο Σύνταγμα «γλώσσα του κράτους» κι όχι «επίσημη γλώσσα». Οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν μέχρι και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, αν προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλη γλώσσα.
Βιβλία που προάγουν το ρατσισμό: Στην επίσημη εκπαίδευση υπάρχουν βιβλία, που χρησιμοποιούν απαξιωτικές εκφράσεις κατά των άλλων εθνοτήτων. Η κατάργηση αυτών των βιβλίων ήταν το βασικό αίτημα της χήρας του δολοφονηθέντος Αρμένιου δημοσιογράφου, Χραντ Ντινκ.
Θρησκευτική ελευθερία: Δεν επιτρέπεται η σύσταση ανώτατων θεολογικών σχολών για να εκπαιδεύουν οι μειονότητες τούς θρησκευτικούς τους ηγέτες. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Καταπάτηση περιουσιών: Πολλά ιδρύματα των μειονοτήτων της Τουρκίας έχουν καταπατηθεί από το Δημόσιο ή από τρίτα πρόσωπα, χωρίς να έχει δοθεί αποζημίωση στους πραγματικούς τους ιδιοκτήτες και χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα δικαστικής αξίωσής τους.

Read more...

Η Ευρώπη δεν μπορεί ν' αντέξει την ένταξη της Τουρκίας


Ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" των Αθηνών έδωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάνει έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.
Η συνέντευξη έχει ως ακολούθως:
* Κύριε Πρόεδρε, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 6 στους 10 Έλληνες αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει αυτή η αδιαφορία;
- Θα έλεγα σε όλους τους πολίτες ότι τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή του και αποτελεί ένα δυνατό σώμα, που εγκρίνει νομοσχέδια για καίρια ζητήματα όπως οι κλιματικές αλλαγές, η καλύτερη λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος και η διαφάνεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν, γιατί η Ευρωβουλή περιφρουρεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους.

* Παρ' όλα αυτά, όμως, φαίνεται πως το ποσοστό αποχής θα είναι μεγάλο και στην Ελλάδα. Τι λέτε στους πολίτες;
- Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι με το να μην ψηφίζουν, βοηθούν τα εξτρεμιστικά κόμματα της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, που τάσσονται εναντίον της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Κάνω έκκληση, λοιπόν, να ψηφίσετε! Είναι πολύ σημαντικό, τόσο για τις ζωές σας όσο και για το μέλλον της Ευρώπης.
* Ποια θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για το νέο Κοινοβούλιο;
- Φυσικά, η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Μαζί με το συμβούλιο των υπουργών έχουμε αποφασίσει μέτρα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των αγορών και των τραπεζών, ώστε να υπάρχει πλέον μεγαλύτερη διαφάνεια στον τομέα αυτό. Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν. Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Επίσης, πρέπει να προωθήσουμε την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, την οποία η Ελλάδα υπερψήφισε. Αλλες χώρες, όμως, όπως η Ιρλανδία, ακόμα.
* Υπάρχουν πάντως και αρκετοί που θεωρούν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επηρεάζει την τσέπη του πολίτη, καθώς γι' αυτήν αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας. Πιστεύετε ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει αυτόνομη;
- Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι ξεκάθαρη: Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το Κοινοβούλιο μένει απ' έξω. Ο πρόεδρος Τρισέ έρχεται συχνά τόσο στην ολομέλεια όσο και στο συμβούλιο των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και μας ενημερώνει για την πολιτική που εφαρμόζεται από τους τραπεζίτες. Οι συζητήσεις είναι πολύωρες. Το ξέρω ότι σε αρκετές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και της Βουλής. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, υπάρχει συντονισμός. Σεβόμαστε την αυτονομία της ΕΚΤ, όμως αυτό δεν αναιρεί τη συχνή επικοινωνία μας.
* Θεωρείτε ότι τα μέτρα της Ε.Ε. για την κρίση είναι τα σωστά; Μήπως αργήσαμε να αντιδράσουμε;
- Στην αρχή υπήρχαν αμφιβολίες, που τις εξέφρασαν οπαδοί του προστατευτισμού. Δείξαμε τάσεις εσωστρέφειας. Όμως, εν τέλει, η Ε.Ε. κατάφερε να λειτουργήσει ομαδικά, όπως της το ζήτησαν οι πολίτες της. Τόσο το Κοινοβούλιο όσο η Κομισιόν και το Συμβούλιο κατάφεραν, πιστεύω, να βρουν τις σωστές απαντήσεις.
* Πρέπει να δοθούν και άλλα χρήματα (stimuli packages) για να ανακάμψει η οικονομία;
- Προς το παρόν, έχουμε διοχετεύσει όσα κονδύλια χρειάζονταν. Δεν είναι δυνατόν να υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της σπατάλης, που οδηγεί τα ελλείμματα όλο και πιο ψηλά. Τώρα πιστεύω ότι είναι η ώρα της σύνεσης.
* Η Ελλάδα, μαζί με άλλες χώρες παρουσιάζει υψηλά ελλείμματα και χρέη. Σε περίοδο κρίσης πρέπει να ακολουθούμε πολιτική φόρων ή να διοχετεύσουμε χρήματα στην αγορά;
- Νομίζω πως τώρα είναι η ώρα να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Το ευρώ έχει φέρει σταθερότητα, την οποία πρέπει να υπερασπιστούμε. Κοινωνικά αλλά και πολιτικά πρέπει κι εσείς να επιστρέψετε στην εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Να μειώσετε τα ελλείμματα και να περιορίσετε τις δημόσιες δαπάνες.
* Ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται πολιτικό κόστος;
- Αντιλαμβάνομαι ότι η εφαρμογή της πολιτικής είναι μια δύσκολη διαδικασία. Πρέπει, όμως, να περάσουμε το μήνυμα ότι οι δαπάνες χωρίς όρια δεν μπορούν να συνεχίζονται, γιατί κάποια στιγμή θα έρθει ο λογαριασμός. Και το χρέος τού σήμερα είναι οι φόροι τού αύριο. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά την ελλειμματική πολιτική. Το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας έδωσε κάποιαν ευελιξία ως προς την ερμηνεία του. Ως αποτέλεσμα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις δαπάνες τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Τώρα, όμως, πρέπει οι δαπάνες να σταματήσουν και να επιστρέψουμε στην πολιτική της οικονομικής υπευθυνότητας.
* Πρέπει, μήπως, να χαλαρώσει κι άλλο το Σύμφωνο;
- Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: όχι!
Ευρωπαϊκές λύσεις
* Στην Ελλάδα, τα κόμματα συνέδεσαν την ψήφο για τις ευρωεκλογές με ψήφο εμπιστοσύνης προς αυτά. Συμφωνείτε με αυτήν την τακτική;
- Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της εθνικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής. Σίγουρα το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα της κάθε χώρας. Όμως χωρίς την Ε.Ε. δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, την τρομοκρατία, την κρίση κ.λπ. Έτσι, δεν πρέπει να προβάλλουμε μόνο τις εθνικές απόψεις. Οι ευρωπαϊκές λύσεις πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις εκστρατείες κάθε κόμματος.
* Στην Ελλάδα, ωστόσο, τουλάχιστον οι επικεφαλής στις λίστες των μεγάλων κομμάτων λέγεται ότι θα διακόψουν σύντομα τη θητεία τους στην Ευρωβουλή για να επιστρέψουν στην Αθήνα.
- Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι δική τους απόφαση. Προσωπικά, υπηρετώ το Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία 30 χρόνια. Μερικοί πολιτικοί το βλέπουν ως μια δέσμευση ζωής. Άλλοι όχι. Όλοι, πάντως, πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία της Ευρωβουλής.
Άλλοι πολύ, άλλοι λίγο
* Πώς αξιολογείτε τη δραστηριότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών;
- Κάποια μέλη δουλεύουν περισσότερο από τους άλλους... Γενικά, όμως, μιλώντας, οι Έλληνες κάνουν καλή δουλειά και έχουν σοβαρή συνεισφορά στα δρώμενα της Βουλής με τη συμμετοχή τους σε διάφορες επιτροπές.
Περίοδος αφομοίωσης και μετά διεύρυνση
* Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την ευρωπαϊκή διεύρυνση. Υποστηρίζετε την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.;
- Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να ακολουθήσει μια περίοδος αφομοίωσης και μετά να σκεφτούμε την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. Μακροπρόθεσμα θεωρώ ότι τα Βαλκάνια πρέπει ν' αποκτήσουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Τώρα όσον αφορά ειδικά στην Τουρκία, η πλειοψηφία της Ευρωβουλής τάσσεται υπέρ της ένταξης εφόσον πληροί τα κριτήρια. Προσωπικά, όμως, διαφωνώ. Θεωρώ ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια ειδική σχέση με την Τουρκία, αλλά μέχρι εκεί. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν μπορεί ν' αντέξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας σε αυτήν. Είναι μεγάλη πρόκληση τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αλλά και σε επίπεδο κουλτούρας. Εάν, όμως, επιλέξουμε τελικά το δρόμο της πλήρους ένταξης, τότε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε πλήρη αποδοχή των κριτηρίων από μέρους της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, προβλέπω ότι θα το αποφασίσει μια άλλη πολιτική γενιά.

Read more...

Η Νέο-Οθωμανική Προπαγάνδα. Το έθνος χωρίς πολιτισμό!


Βασικό στοιχείο της προπαγάνδας του νέο-οθωμανισμού αποτελεί η παρουσίαση των χρόνων της οθωμανικής κατάκτησης ως μιας εποχής «ελευθερίας» για τα υπόδουλα έθνη, τα οποία προστάτευε με τον καλύτερο τρόπο ο Σουλτάνος.
Κατά την οθωμανική περίοδο δεν υπήρχε σκλαβιά, δεν υπήρχε έλεγχος και υποβάθμιση της παιδείας, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των υπόδουλων εθνών. Η δεύτερη παράμετρος της νέο-οθωμανικής προπαγάνδας (η οποία πάντα στοχεύει στο να καταστήσει την Τουρκία ρυθμιστικό παράγοντα με ευρωπαϊκές προοπτικές) σχετίζεται με τα οθωμανικά αρχεία πάνω στο ζήτημα των διωγμών και των γενοκτονιών.
Ο καθηγητής Δρ. Ράτσος Αγγελος Ντόνεφ που επί χρόνια μελετά όσα αρχεία σώθηκαν, αλλά και την «ιστορία» όσων καταστράφηκαν, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικός: όσα έγγραφα άφησαν οι τουρκικές αρχές να κυκλοφορήσουν (και στο διαδίκτυο), αναφέρουν κτηνωδίες που διέπραξαν Αρμένιοι και Έλληνες σε βάρος των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι κατακτητές κάθονταν ήσυχα και οι Χριστιανοί τους σκότωναν!

Έχουν σωθεί βέβαια και κάποια στοιχεία για κτηνωδίες σε βάρος των κατακτημένων λαών, τα περισσότερα όμως έχουν καταστραφεί. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει ο Τούρκος ιστορικός Ακτσιάμ: όταν μεταπολεμικά οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη Πολεμικό Δικαστήριο για να τιμωρήσει τους Νεότουρκους, ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε ότι τα περισσότερα έγγραφα της Teskilati Mahsusa (οργάνωσης υπεύθυνης για πολλές σφαγές) εκλάπησαν.
Ιδιαίτερη Σημείωση: ο Ζιγιά Γκιοκάλπ που ήταν κατηγορούμενος στη δίκη, το παραδέχτηκε...
Σήμερα, οι υπεύθυνοι των σχετικών ιστορικών αρχείων για την αρμενική γενοκτονία αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν τέτοια αρχεία, γιατί απλούστατα δεν έγινε ποτέ αρμενική γενοκτονία!
Φυσικά εδώ δεν μιλάμε απλώς για παραχάραξη της ιστορίας αλλά για πλήρη διαγραφή της.
Η τρίτη παράμετρος αφορά το απαραίτητο πολιτιστικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να πατάει ο νέο-οθωμανισμός και να στηρίζει την ύπαρξη του. Αφού «ξεμπέρδεψε» με τις γενοκτονίες αυτό ήταν πλέον πανεύκολο: οικειοποιήθηκε την πολιτιστική κληρονομιά των λαών που είχε εξοντώσει! Οικειοποιήθηκε μουσικές, αρχιτεκτονικές τάσεις, μνημεία, ενδυμασίες, χορούς... οτιδήποτε συνθέτει τον πολιτισμό των λαών που προϋπήρχαν στα εδάφη που είχαν κατακτήσει οι Οθωμανοί.
Τρανή απόδειξη της πρακτικής αυτής τα τουριστικά φυλλάδια, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις (ακόμη και σε ελληνικά περιοδικά) της Τουρκίας, όπου προβάλλονται σήμερα ως «τουρκικά μνημεία» ναοί της Καππαδοκίας, η Αγία Σοφία, ερείπια ελληνικών πόλεων, ο αρχαιοελληνικός πυρρίχιος χορός, αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και άλλα...
Χαρακτηριστικό της τακτικής αυτής είναι το γεγονός ότι το πρώτο μνημείο στο οποίο επέλεξαν οι Τούρκοι να ξεναγήσουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, ήταν η Αγία Σοφία!

Read more...

Υπό κατάρρευση το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου. Οικονομία σε πλήρη διάλυση...


Εμφανέστατα είναι πλέον τα σημάδια της οικονομικής κρίσης που πλήττει έντονα τους τελευταίους μήνες τα κατεχόμενα και παρά τις διαβεβαιώσεις του «υπουργείου» οικονομικών ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας, το φίδι από την τρύπα για τις πληρωμές συντάξεων και μισθών καλείται να βγάλει για άλλη μια φορά η Τουρκία, με αποστολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας.
Σε έκθεσή της η «κεντρική τράπεζα» του ψευδοκράτους εντοπίζει άνοδο στο δείκτη της ανεργίας, καταγράφοντας για το 2008 συνολικά 9.882 ανέργους από τους οποίους το 24,7% είναι στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 24 ετών.Η εφημερίδα «Κίμπρις» έγραφε χθες στο πρωτοσέλιδό της, πως το έλλειμμα στον «προϋπολογισμό» του ψευδοκράτους κατά το τελευταίο τρίμηνο έφθασε περίπου στα 48 εκατομμύρια ευρώ.

Η κρίση έχει συμπαρασύρει και την «αρχή ηλεκτρισμού» του ψευδοκράτους, η οποία παρουσιάζεται να χρωστάει σε «τράπεζες» περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ. Οι πλείστοι «δήμοι» αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς την «αρχή ηλεκτρισμού», αναφέρει η «Κίπρις», ενώ οι οφειλές των ξενοδόχων για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Εν τω μεταξύ, οι ήδη προβληματικές τ/κ «αερογραμμές» είναι ένα βήμα πριν την χρεοκοπία, έχοντες οφειλές που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Μιλώντας σχετικά με την κατάσταση στις «αερογραμμές», ο Ντερβίς Έρογλου έκανε λόγο για ανεξέλεγκτες προσλήψεις προσωπικού από την προηγούμενη «κυβέρνηση».
Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» γράφει ότι το ποσοστό της ανεργίας στα κατεχόμενα για το 2008 ήταν 9,8%.
Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα και σε άλλα στοιχεία που αφορούν την οικονομία του ψευδοκράτους, όπως ότι πληθωρισμός έφθασε το 14,5%, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,37% και έφθασαν τα 1.575 εκατομμύρια δολάρια ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 9,92% και έφθασαν τα 48 εκατομμύρια ευρώ.
Εκτός από την «Γενί Ντουζέν» και η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην οικονομία των κατεχομένων και γράφει ότι ενώ η δανειοδότηση από τις τράπεζες το 2007 ήταν 9,0%, το 2008 μειώθηκε στο 5,5%. Η εφημερίδα «Βολκάν» γράφει ότι από τους 100 νέους οι 25 είναι άνεργοι.

Read more...

Η Τουρκία κινείται για την άρση της ασυλίας του ηγέτη της Κουρδικής Δημοκρατικής Κοινωνίας. Προσπαθούν να ηρεμήσουν τους Κούρδους


Ακολουθώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, οι δικαστικές αρχές συνεργαζόμενες με τις υπηρεσίες ασφαλείας, κινούνται προς την κατεύθυνση εκείνη που θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα προκειμένου να σταματήσουν οι στρατιωτικές συγκρούσεις με τα στρατιωτικά τμήματα των Κούρδων του ΡΚΚ.
Μέσα στα πλαίσια καλής θέλησης που θέλει να προωθήσει η Άγκυρα συγκαταλέγεται και η πρόσφατη απόφαση για απελευθέρωση ενός Κούρδου πολιτικού ηγέτη, τον οποίο οι Τούρκοι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ως "συνδετικό κρίκο" με τους αυτονομιστές που έχουν την έδρα τους στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και σε άλλα στρατιωτικά τμήματα του ΡΚΚ.

Το γραφείο του εισαγγελέα στο Ντιγιαρμπακίρ ζητά από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προτείνει την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αχμέτ Τουρκ, ηγέτη της φιλο-Κουρδικής Δημοκρατικής Κοινωνίας, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή (29 Μαΐου).
Η έρευνα ξεκίνησε τον Απρίλιο, μετά από αντιφατικά σχόλια που έκανε τον Μάρτιο ο Τουρκ, ορισμένα αό τα οποία θεωρήθηκαν ως προπαγάνδα υπέρ του τρομοκρατικού Κόμματος Εργαζομένων του Κουρδιστάν (ΠΚΚ). Σε ομιλία του στο Ντιγιαρμπακίρ, ο Τουρκ σύγκρινε τον φυλακισμένο ηγέτη του ΠΚΚ Αμπντουλά Οτσαλάν με τον πρώην νοτιο-αφρικανό πρόεδρο Νέλσον Μαντέλα.
Εν τω μεταξύ, ο Τουρκ προσέφερε τις υπηρεσίες του ως μεσολαβητής για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή. Ο Τουρκ δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ότι είναι έτοιμος να μεταβεί στο Όρος Καντίλι, στο βόρειο Ιράκ, για συζητήσεις με τους τοπικούς ηγέτες του ΡΚΚ στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ειρηνικής λύσης.

Read more...

Έντονη η δραστηριότητα των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών στη νότια Βουλγαρία Συνεχείς στρατολογήσεις πρακτόρων...


Οι Τουρκικές Μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), φαίνεται πως έχουν ανεβάσει έντονα την παρουσία τους στην Βαλκανική και ιδιαίτερα στην Βουλγαρία όπου στρατολογούν Βούλγαρους, κυρίως μεταξύ της πολυπληθούς Τουρκικής μειονότητας στην Βουλγαρία, για να διενεργούν κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδος, για λογαριασμό της Τουρκίας.
Πρόσφατα, εξάλλου, είχε απελαθεί Τούρκος θρησκευτικός λειτουργός που συμμετείχε σε ΜΚΟ για θέματα των Μουσουλμάνων της Βουλγαρίας, με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Οι Τουρκογενείς Μουσουλμάνοι κυρίως της ορεινής Ροδόπης στην Βουλγαρία, γίνονται "στόχος" των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας και στρατολογούνται έναντι ελάχιστων αμοιβών, καθώς είναι πολύ φτωχοί, για κατασκοπεία εις βάρος της Ελλάδος.

Η είσοδος της Βουλγαρίας στην ΕΕ και η ελευθερο-επικοινωνία με την Ελλάδα, χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους και με συνοπτικές διαδικασίες, αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την Τουρκική ΜΙΤ, το οποίο φροντίζει να εκμεταλλεύεται δεόντως προκειμένου να ικανοποιήσει τα σχέδιά της (στη νότια Βουλγαρία αλλά και στην Ελληνική Θράκη).
Επίσης, η είσοδος της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, ενίσχυσε τις συνεργασίες μεταξύ Τουρκίας-Βουλγαρίας και στον τομέα των Υπηρεσιών Πληροφοριών. Οι Ελληνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και τα κλιμάκια αντικατασκοπίας μας, παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα, και οι συλλήψεις των Βουλγάρων υπηκόων, αποτελούν σημαντικές επιτυχίες, καθώς είναι αυτονόητο πως οι συλληφθέντες θα έδωσαν πολύτιμες και σημαντικές πληροφορίες για την δράση της ΜΙΤ.
Παράλληλα, εξάγεται το συμπέρασμα, πως υπάρχει σημαντική διείσδυση των Ελληνικών Υπηρεσιών, στους Τουρκικούς κύκλους της Βουλγαρίας, και «εσωτερική πληροφόρηση» καθώς οι Βούλγαροι υπήκοοι τέθηκαν σε παρακολούθηση αμέσως μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα.
Το Τουρκικό Γεν. Προξενείο της Φιλλιπούπολης, το οποίο φιλοξενεί, μεγάλο κλιμάκιο της ΜΙΤ με επικεφαλή Ταξίαρχο, είναι επιφορτισμένο με την διεξαγωγή ευρείας κλίμακας δράσεων στρατολόγησης μεταξύ των Τουρκογενών της Ροδόπης. Ισχυρός πυρήνας κατασκοπευτικής δράσης και άλλων δραστηριοτήτων της ΜΙΤ θεωρείται η Μουσουλμανική πόλη του Κίρτζαλι, η οποία λειτουργεί ως υπομονάδα της ΜΙΤ της Φιλλιπούπολης.
Κατά την Ισραηλινή επίθεση στην Γάζα, στις αρχές του έτους, και όταν υπήρχε γενικότερη μουσουλμανική δυσαρέσκεια παγκοσμίως και σημειώθηκε το σοβαρό επεισόδιο, μεταξύ Τούρκου Πρωθυπουργού και του Ισραηλινού Προέδρου, στην Βουλγαρία εξελίχθηκαν πρωτοφανείς διαδηλώσεις μουσουλμάνων που διαμαρτύρονταν για τα γεγονότα της Γάζας. Ουδέποτε οι Βούλγαροι Μουσουλμάνοι, δώσανε παρουσία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Βουλγαρίας, καθώς διαμένουν στα ορεινά και μακριά από αυτά. Ειδικά στην Φιλιππούπολη, επικράτησε μεγάλη ένταση στις μουσουλμανικές διαδηλώσεις και ακούστηκαν ακραία Ισλαμικά συνθήματα, αλλά και φιλοτουρκικά, υπέρ του Τ. Ερντογκάν, ενώ υπήρχαν πλήθος Τουρκικές σημαίες. Οι τοπικές εφημερίδες κατηγόρησαν ευθέως το Τουρκικό Προξενείο της Φιλλιπούπολης για την διοργάνωση των διαδηλώσεων αυτών. Παρόμοιες σε ένταση μουσουλμανικές εκδηλώσεις, έγιναν και στην πόλη της Στενήμαχου (Ασένοβγκράντ) στην οποία δεν κατοικούν μουσουλμάνοι, αλλά η πόλη γειτνιάζει με χωρία με Τουρκογενή πληθυσμό.
Η Φιλιππούπολη, η οποία και θεωρείται «πνευματική πρωτεύουσα» της Βουλγαρίας, κοντεύει να καταντήσει κάτι σαν την δική μας Κομοτηνή, από την δράση του Τουρκικού Προξενείου και του εκεί κλιμακίου της ΜΙΤ.
Οι Τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, δρουν ως παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και εκμεταλλεύονται τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς για κατασκοπευτικές δραστηριότητες.
Φαίνεται πως η έντονη δράση της ΜΙΤ και το γεγονός πως έχει αποθρασυνθεί εσχάτως, θα οδηγήσει τις χώρες Ελλάδα και Βουλγαρία, σε έντονες παραστάσεις στο ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα.

Read more...

40% πτώση στις εξαγωγές της Τουρκίας


Παρά την μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, πτώση ρεκόρ σημείωσαν οι εξαγωγές της Άγκυρας, ένας από τους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας της χώρας, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έχουν μειωθεί κατά 39,97% τον μήνα Μάιο, σε σχέση με τον Μάιο του 2008.
Το ποσό των εξαγωγών άγγιξε τα 7,3 δις. δολάρια. Η κατάσταση σε σχέση με τον Απρίλιο είναι σαφώς χειρότερη αφού η πτώση του Απριλίου του 2009 σε σχέση με την πτώση του Απριλίου του 2008 ήταν μόλις … 9,95%.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης εξαγωγέων, τους πρώτους πέντε μήνες του 2009, οι εξαγωγές άγγιξαν το ποσό των 35,8 δις. δολαρίων ενώ οι συνολικές εξαγωγές της περιόδου Απρίλιος 2009 – Απρίλιος 2009 να αγγίξει το ποσό των 108,4 δις. δολαρίων.
Η Άγκυρα για παρά τα αποθαρρυντικά αυτά αποτελέσματα φαίνεται ιδιαιτέρως αισιόδοξη αφού αναμένει η ανάκαμψη να έρθει μέσα στο 2010, ενώ η κυβέρνηση επιμένει πως θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα της επιτρέψουν να βγάλει την χώρα από το τέλμα της οικονομικής κρίσης.



Read more...

Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.


Η προεδρία στο Συμβούλιο ανατίθεται με αλφαβητική σειρά στην αγγλική και διαρκεί ένα μήνα.

Η Τουρκία που είναι μη μόνιμο μέλος, παραλαμβάνει την προεδρία από την Ρωσία και θα την παραδώσει την 1η Ιουλίου στην Ουγκάντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε διεθνή θέματα που μπορεί να προκύψουν σε ένα μήνα.

Ο Νταβούτογλου είπε πως στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα προεδρεύσει ο ίδιος σε ορισμένες εργασίες του διεθνούς οργανισμού.

Κατά την επίσκεψη αυτή θα οριστεί επίσης χρονοδιάγραμμα για τα προέχοντα ζητήματα.

Οι χώρες μέλη οφείλουν να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις που παίρνει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στο διάστημα αυτό η ημερήσια διάταξη θα αποφασίζεται από την Τουρκία η οποία θα έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τα θέματα που θεωρεί σημαντικά.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει 15 μέλη εκ των οποίων η Αγγλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Αμερική και η Γαλλία είναι μόνιμα, ενώ τα υπόλοιπα 10 όπου συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία θεωρούνται μη μόνιμα και η παρουσία τους είναι διετής.

Η Τουρκία θα παραμείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Read more...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΚΟΣΟΒΟΥ.


Τουρκία και Κόσοβο υπέγραψαν Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Τούρκος Υπουργός Προεδρίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κοσόβου Αχμέτ Σάλα.

Στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κοσόβου-Τουρκίας που φιλοξένησε η πρωτεύουσα του Κοσόβου, η Πρίστινα πέρα από υπουργούς συμμετείχαν και εκατοντάδες επιχειρηματίες.

Τον υπουργό προεδρίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν που επισκέπτεται το Κόσοβο συνοδεύει αποστολή 120 ατόμων.

Έπειτα από το επιχειρηματικό φόρουμ που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών υπογράφηκε η συμφωνία οικονομικής και οικονομικής συνεργασίας.

Στην συμφωνία συγκαταλέγονται θέματα όπως τελωνειακή συνεργασία και αποφυγή της διπλής φορολογίας.


Read more...

Σημαντικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού,για το Κουρδικό.


Ο Ερντογάν, προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις μετά από τους έξι στρατιώτες που έπεσαν νεκροί, από νάρκη του ΡΚΚ.

Ο Ερντογάν στην ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, του κόμματος του στον νομό Μπίνγκολ (Bingöl), είπε «τώρα είμαστε πολύ πιο κοντά στην επίλυση» και κάλεσε όλους να προσφέρουν στην επίλυση, λέγοντας «δεν υπάρχουν μαγικές συνθέσεις που μπορούν να προσφέρουν λύσεις από τη μια μέρα στην άλλη, όμως υπάρχει διάθεση επίλυσης, υπάρχει καλή πρόθεση, υπάρχει ειλικρινή προσπάθεια».

Τέλος ο Ερντογάν, επέστησε την προσοχή στο ότι η «τρομοκρατική οργάνωση» προσπαθεί με τις άνανδρες επιθέσεις ναρκών, να εμποδίσει την διαδικασία επίλυσης και δήλωσε πως δεν θα το επιτρέψουν αυτό.


Read more...

98 χρονών η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία


H Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας εξελίσσεται με την αρχή του Μουσταφά Κεμάλ: "Το μέλλον είναι στα ουράνια".-

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK-Türk Hava Kuvvetleri), μια από τις πρώτες αεροπορικές υπηρεσίες του κόσμου, γιορτάζει τα 98α (ενενηκοστά όγδοα) γενέθλια της.

Έπειτα από την πραγματοποίηση της πρώτης μηχανικά προωθούμενης ανθρώπινης πτήσης στις 17 Δεκεμβρίου 1903 από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπουρ Ράιτ, το 1911 σχηματίστηκε η υπηρεσία πολεμικής αεροπορίας του Οθωμανικού κράτους.

Η Τουρκία άρχισε να εκπαιδεύει τους πιλότους της, στην Αεροπορικής Σχολής στο Γιεσιλκόϊ της Κωνσταντινούπολης, στις 3 Ιουλίου 1912.

Μετά από την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918 η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, συνέχισε την παρουσία της μόνο ονομαστικά.

Μετά από την πρώτη λειτουργία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Τουρκίας στις 23 Απριλίου 1920, ιδρύθηκε ως Τμήμα Πολεμικής Αεροπορίας στις 13 Ιουνίου 1920 υπαγόμενη στο Γραφείο Πολέμου.

Τα Τουρκικά Αστέρια (Türk Yıldızları) είναι το ακροβατικό σμήνος της ΤΗΚ.

Η πολιτική ηγεσία εξέδωσε μηνύματα με αφορμή την 98η (ενενηκοστή όγδοη) επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Τουρκίας Κοκσάλ Τοπτάν είπε τα εξής:

"Η Πολεμική Αεροπορία από την ημέρα ίδρυσης της είναι εθνική μας υπερηφάνεια, με το υψηλό επίπεδο πειθαρχίας και με την υλοποίηση όλων των σύγχρονων αεροπορικών αρχών. "

Ενώ ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε τα παρακάτω:
"Με τους πιλότους μας που διαθέτουν υψηλές ικανότητες, πνεύμα και συνείδηση η σύγχρονη και δυναμική Πολεμική Αεροπορία μας σήμερα είναι πιο ισχυρή και αποτρεπτική όσο ποτέ

Read more...

Στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση 2 σημαντικά νομοσχέδια.


Στην επικαιρότητα το νομοσχέδιο για τον καθαρισμό από τις νάρκες το σύνορο της Συρίας.-

Η εβδομάδα αυτή παρουσιάζει έντονη κινητικότητα στην πολιτική σκηνή της Τουρκικής Βουλής, καθώς αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο που προβλέπει τον καθαρισμό από τις νάρκες των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, που εκκρεμεί εδώ και ένα μήνα στη βουλή.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελείται από 6 άρθρα και ήδη τα 4 από αυτά ήδη έχουν ψηφισθεί.

Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει στην επικαιρότητα της βουλής είναι σχετικό με τη συγκρότηση του Υφυπουργείου Ασφαλείας και Δημόσιας Τάξης.


Read more...

Συμμετοχή της Τουρκίας στην Άσκηση Loyal Arrow-2009


Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία THK θα συμμετάσχει, στην άσκηση Loyal Arrow-2009 που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 4 Ιουνίου στη Σουηδία.

Στην άσκηση που θα διεξαχθεί στην αεροπορική βάση Καλάξ (Kallax) θα συμμετάσχουν 5 μαχητικά F-16 και 43μελές προσωπικό από την 161η μοίρα (Yarasa-Νυχτερίδα) που εδρεύει στη Μπαντίρμα του Μπαλίκεσιρ.

Στην άσκηση, τα Τουρκικά μαχητικά θα ανεφοδιαστούν με καύσιμα από τάνκερ KC-135R της ΤΗΚ και το προσωπικό θα μεταφερθεί με μεταγωγικό C-160 Transall.

Η πτήση προς τη Σουηδία θα διαρκέσει 4 ώρες και 30 λεπτά.

Τα Τουρκικά μαχητικά, θα πετάξουν απευθείας στην Σουηδία και θα ανεφοδιαστούν και κατά την επιστροφή τους στην Τουρκία, αποκλειστικά από τα KC-135R της ΤΗΚ.

Στην άσκηση Loyal Arrow-2009 που θα διεξαχθεί μεταξύ 4-17 Ιουνίου συμμετέχουν Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, Φινλανδία, Αγγλία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία και αεροπορικά στοιχεία του ΝΑΤΟ.

Read more...

ATC- Το ΡΚΚ κοινός εχθρός Τουρκίας-ΗΠΑ.


Ο Τούρκος στρατηγός ο οποίος εκφώνησε ομιλία κατά τις εργασίες του 28ου ετήσιου συνεδρίου του Τουρκο-Αμερικανικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, εστιάστηκε κυρίως στην τρομοκρατία και την καταπολέμηση της Κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την Αμερική δεν είναι μια επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα.

"Η χώρα μας είναι ανοιχτή προς τη χρήση κάθε μέσου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά κανένα από αυτά δεν πρόκειται να δώσει αποτέλεσμα αν δεν αφήσουν τα όπλα οι τρομοκράτες", διαμήνυσε ο Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

Είπε επίσης ότι η παρουσία της «τρομοκρατικής οργάνωσης»(ΡΚΚ), στα βόρεια του Ιράκ από το Δεκέμβριο του 2007 έχει μεν εξασθενήσει αλλά παραμένει, αναφέροντας ότι όσο δεν αλλάζουν οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ δυνατό να εξαφανιστεί εντελώς.

"Αυτή η κατάσταση απειλεί όχι μόνο την Τουρκία αλλά και το Ιράκ και σίγουρα επηρεάζει αρνητικά και τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις", συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Βετζντί Γκιονούλ (Vecdi Gönül) δήλωσε ότι η καταπολέμηση της «τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ» αποτελεί από τους κυριότερους στόχους στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και ότι χαιρετούν την υποστήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στο θέμα αυτό.

Ο Γκιονούλ, σημείωσε πως είναι ικανοποιητική η πρόοδος που σημειώθηκε στη συνεργασία ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ ενάντια στην «τρομοκρατική οργάνωση» κυρίως στον τομέα πληροφοριών.

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία και ΗΠΑ κήρυξαν κοινό εχθρό την «τρομοκρατική οργάνωση», εξήρε τη σημασία της επιβεβαίωσης της αμερικανικής υποστήριξης στον αγώνα της Τουρκίας κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης», κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία.

Αναφερόμενος και στη συνεργασία στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δυο χωρών, υπογράμμισε πως αυτή βασίζεται σε γερά θεμέλια και ότι διάφορες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας, κρίσιμης σημασίας, στην Τουρκία αποτελούν καρπό των κοινών προσπαθειών με την Αμερική.

Κληθείς τέλος να απαντήσει στην ερώτηση, αν το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα επηρεάσει τις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αρμενία, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το σημαντικότερο εμπόδιο μπροστά από την εξομάλυνση των σχέσεων είναι η συνέχιση της κατοχής στο Καραμπάχ και η μη λειτουργία του εγγράφου της ομάδας Μινσκ.

Η Haber Türk δημοσιεύει τις δηλώσεις του προέδρου της εκτελεστικής επιτροπής του συμβουλίου Τουρκίας-Αμερικής Brent Scowcroft. Στην είδηση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον Scowcroft, η Τουρκία ως ισχυρή δύναμη της περιοχής, είναι σε θέση να πείσει το Ιράν να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP