Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

98 χρονών η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία


H Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας εξελίσσεται με την αρχή του Μουσταφά Κεμάλ: "Το μέλλον είναι στα ουράνια".-

Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK-Türk Hava Kuvvetleri), μια από τις πρώτες αεροπορικές υπηρεσίες του κόσμου, γιορτάζει τα 98α (ενενηκοστά όγδοα) γενέθλια της.

Έπειτα από την πραγματοποίηση της πρώτης μηχανικά προωθούμενης ανθρώπινης πτήσης στις 17 Δεκεμβρίου 1903 από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπουρ Ράιτ, το 1911 σχηματίστηκε η υπηρεσία πολεμικής αεροπορίας του Οθωμανικού κράτους.

Η Τουρκία άρχισε να εκπαιδεύει τους πιλότους της, στην Αεροπορικής Σχολής στο Γιεσιλκόϊ της Κωνσταντινούπολης, στις 3 Ιουλίου 1912.

Μετά από την υπογραφή της Συνθήκης του Μούδρου το 1918 η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, συνέχισε την παρουσία της μόνο ονομαστικά.

Μετά από την πρώτη λειτουργία της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Τουρκίας στις 23 Απριλίου 1920, ιδρύθηκε ως Τμήμα Πολεμικής Αεροπορίας στις 13 Ιουνίου 1920 υπαγόμενη στο Γραφείο Πολέμου.

Τα Τουρκικά Αστέρια (Türk Yıldızları) είναι το ακροβατικό σμήνος της ΤΗΚ.

Η πολιτική ηγεσία εξέδωσε μηνύματα με αφορμή την 98η (ενενηκοστή όγδοη) επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Τουρκίας Κοκσάλ Τοπτάν είπε τα εξής:

"Η Πολεμική Αεροπορία από την ημέρα ίδρυσης της είναι εθνική μας υπερηφάνεια, με το υψηλό επίπεδο πειθαρχίας και με την υλοποίηση όλων των σύγχρονων αεροπορικών αρχών. "

Ενώ ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε τα παρακάτω:
"Με τους πιλότους μας που διαθέτουν υψηλές ικανότητες, πνεύμα και συνείδηση η σύγχρονη και δυναμική Πολεμική Αεροπορία μας σήμερα είναι πιο ισχυρή και αποτρεπτική όσο ποτέ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP