Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η Τουρκία ξεκίνησε τεχνητή κρίση στο Αιγαίο


Σε Έκτακτη ανακοίνωση του το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο γνωστοποιεί προς τον Τουρκικό λαό οτι: “ Τρία τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά”. Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα έγιναν λίγες ώρες μετά την παραβίαση του θαλάσσιου χώρου στην περιοχή της Μυκονου απο την τουρκική κορβέτα TCG BODRUM (F501) A-69 α. Εδώ και ημέρες σας είχαμε γνωστοποιήσει σε αρκετά άρθρα μας και ρισκάροντας να χαρακτηριστούμε γραφικοί οτι δεν είναι τυχαία γεγονότα οι κατά συρροή παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου Ελλαδικού χώρου από την Γείτονα χώρα.βλεπε ( Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις Παπούλια, δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Καρατζαφέρη της 08ης/2/2011 (βυθίσατε …), δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις Χριστόφια, δεν ήταν τυχαίος ο Έκτακτος συντονισμός του ΓΕΣ σε βραχονησίδες και Εβρο. Δεν ήταν τυχαίες οι χθεσινές δηλώσεις του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου “ ΕΞ. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: 09/02/2011. Δήλωση Βόμβα της Ηγεσίας του Τουρκικού Στρατού. Επίδειξη ισχύος και αμφισβήτηση της Πολιτικής Ηγεσίας.”

Είχαμε μάλιστα εκτιμήσει οτι το χρονικό διάστημα έναρξης των Γεγονότων θα ήταν μεταξύ 10 & 15 Φεβρουαρίου 2011. Είχαμε μάλιστα θεωρήσει Ύποπτες τις Ασκήσεις στο Καστελόριζο μεταξύ 7&11 Φεβρουαρίου 2011.βλέπε (Ύποπτη Aεροναυτική Aσκηση (7-11/2/2011) των Tουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «ACIK DENIZ» στο Καστελόριζο. Σε επιφυλακή το Αμερικανικό Ναυτικό).
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την Αρχή.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα …τουρκικά F-16 “ εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις” και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μ-2000 και F-4 τρεις φορές δυτικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Λέσβου.
Τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας, της Ανδραβίδας και της Σκύρου, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό Επιτελείο.

Είναι δεδομένο πλέον οτι το Τουρκικό Γενικό επιτελείο εφαρμόζοντας την Τεχνική της προπαγάνδας στον Τουρκικό Λαό συσπειρώνει Εθνικιστές και μή και τεκμηριώνει τις μελλοντικές του Ενέργειες.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τις επόμενες ενέργειες της γείτονος. Με ψυχραιμία αξιοπρέπεια και σύνεση, αλλά προπάντων προνοητικότητα και όχι πανικό.

Read more...

Η αποκαλυπτική οργή Ερντογάν και η αδίστακτη στρατηγική της Τουρκίας


Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

Οτι για την Τουρκία οι Τουρκοκύπριοι δεν ήσαν παρά ο προσχηματικός παράγων για την προαγωγή των στρατηγικών της στοχοθεσιών στην περιοχή, ουδείς μπορούσε ποτέ ν' αμφιβάλει.
Τα περί σωτηρίας των Τουρκοκυπρίων και τα συναφή εθνικοπατριωτικά ούτε τους ιδίους τους ενδιαφερομένους πείθουν. Αλλά και αν ακόμη κάποιοι μπορούσαν να «έχαφταν» το παραμύθι, τώρα τίποτε δεν δικαιολογεί τέτοιες επιπόλαιες προσεγγίσεις.
Μετά, δηλαδή, το τελευταίο και οργίλο ξέσπασμα του Τούρκου πρωθυπουργού, που, μιλώντας έξω από τα δόντια, όχι μόνον επετέθη σκαιότατα κατά των Τουρκοκυπρίων (τους οποίους χαρακτήρισε περίπου βαρίδια και σίγουρα χαραμοφάηδες), αλλά και τους προειδοποίησε με ύφος τελεσιγραφικό, υπενθυμίζοντας ότι:

Δεν ενδιαφέρει την Αγκυρα εάν οι κάτοικοι των κατεχομένων θέλουν την παρουσία ή όχι της Τουρκίας στα κυπριακά εδάφη. Δεν ενδιαφέρει αν «ως αχάριστοι» (sic) φωνάζουν και διαμαρτύρονται. Γιατί: «Εχουμε νεκρούς, έχουμε πεσόντες, έχουμε χύσει αίμα εκεί. Και, κυρίως, έχουμε στρατηγικά συμφέροντα και δικαιώματα, όπως και η Ελλάδα...».

Οπερ σημαίνει: Εχουμε εισβάλει και διατηρούμε στρατεύματα, που επιβάλλουν διά της λόγχης συγκεκριμένο «πολιτειακό σχήμα» και ταυτοχρόνως πολιτική κηδεμονία σ' αυτή τη γεωγραφία, για λόγους πέραν όσων με τα εθνικά λογύδρια και στερεότυπα συνήθως αναμηρυκάζομεν. Και δεν θα το κουνήσουμε, γιατί θα είμεθα μέρος των ρυθμίσεων.

Αυτά μεν δεν τα είπε ακριβώς έτσι ο Ταγίπ Ερντογάν. Αλλ' αυτά συνιστούν τις εύγλωττες παραμέτρους των οργισμένων επισημάνσεών του, οι οποίες και δίδουν το στίγμα των τελικών αντικειμενικών στόχων της Αγκυρας, σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές προοπτικές στην περιοχή, όπως αυτή θέλει να τις διευθετήσει. Ξεπερνώντας (και κατ' ακρίβειαν ακυρώνοντας) τελικά τον παράγοντα εκείνον που εχρησιμοποίησε ως αφορμή για να αιτιολογήσει την επεκτατική της εφόρμηση. Και την προέκτασή της.

Υποθεμελιώνοντας τα περαιτέρω, στο στρατηγικό προγεφύρωμα του ψευδοκράτους. Αφού στο μεταξύ επέτυχε ν' ανατρέψει άρδην τις δημογραφικές δομές, καθιστώντας τους Τουρκοκυπρίους καταθλιπτική πλέον μειονότητα στην ίδια την περιοχή, που υποτίθεται ότι αποτελεί κρατικό τους μόρφωμα!

Ο Ερντογάν ξέρει ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν πλέον μόνον Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι σήμερα δεν ξεπερνούν τις 85.000, αφού οι περισσότεροι «πήραν των ομματιών τους», λόγω και καταπιέσεως και κυρίως λόγω οικονομικο-κοινωνικής εξαθλιώσεως. Στα κατεχόμενα διαβιούν αυτή τη στιγμή κάπου 450.000! Από τους οποίους, οι 360-370.000, είναι κυριολεκτικώς εμβόλιμος πληθυσμός από την Ανατολία. Και τα στοιχεία γι' αυτή την πρωτοφανή πληθυσμιακή ανατροπή -που, παρεμπιπτόντως, επιταχύνεται- απορρέουν από τουρκοκυπριακούς υπολογισμούς, τους οποίους ουδείς άλλωστε -ούτε και η Αγκυρα- έχει μέχρι στιγμής αμφισβητήσει. Κι αυτό (το κατά τη Συνθήκη της Γενεύης έγκλημα πολέμου) αποβαίνει τελικά η κρισιμότερη τομή του Κυπριακού. Η αθέατη -παρόλο κραυγαλέα- διάστασή του.

Γιατί, εάν δεν υπάρξουν τρόποι ανάσχεσης και κυρίως αναστροφής αυτού που εξελίσσεται ως δημογραφική μετάλλαξη, τότε η προοπτική για τον Ελληνισμό σ' αυτή την κατακρεουργημένη γεωγραφία θ' αποβεί έως και ζοφερή. Με ό,τι αυτό σημαίνει. Κατ' ακρίβειαν, μοιραία...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

"Δραστήρια" η τουρκική Αεροπορία σήμερα με 13 παραβιάσεις


Δραστήρια εμφανίστηκε σήμερα η τουρκική Αεροπορία καθώς συγκέντρωσε 14 μαχητικά τα οποία προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό παραβιάσεων πάνω από το Αιγαίο.

Από τα 14 τουρκικά αεροσκάφη, τα 6 έφεραν οπλισμό πραγματοποιώντας συνολικά 13 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 3 παραβάσεις των κανόνων του FIR Αθηνών.

Η τουρκική δραστηριότητα εκδηλώθηκε σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Οι αναχαιτίσεις των μαχητικών της ΠΑ διατηρήθηκαν, σύμφωνα με πάγια τακτική, στο επίπεδο της απλής παρακολούθησης-αναγνώρισης των σχηματισμών από απόσταση και για αυτό υπήρξε απουσία εμπλοκών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Έγινε κι αυτό: Ανακλήθηκε ο Τούρκος πρεσβευτής από τα Κατεχόμενα!


Ανακλήθηκε στην Άγκυρα ο Τούρκος πρέσβης στην Λευκωσία, στα πλαίσια των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης να επιβάλει δομικές αλλαγές στην οικονομική διαχείριση των τουρκοκυπρίων. Ο πρέσβης Καγιά Τουρκμέν που εκπροσωπεί την Τουρκία στην τουρκοκυπριακή διοίκηση ανακλήθηκε «για να γίνει καλύτερα ο συντονισμός της (οικονομικής) αναδόμησης», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε διπλωματική πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN TURK.

Από το Γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Λευκωσία έγινε γνωστό ότι ο πρέσβης που διορίσθηκε στη θέση αυτή πριν από έξι περίπου μήνες, πήρε πριν από λίγο την εντολή της ανάκλησης, και αναμένεται στη Λευκωσία η επίσημη αλληλογραφία της ανάκλησης του.

Τον ουρκμέν θα αναπληρώνει (προσωρινά) ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βοηθείας της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά.

Τις τελευταίες μέρες έχει εκδηλωθεί πρωτοφανής σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση της Άγκυρας και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη για πολλά χρόνια η οικονομική σπατάλη του τουρκοκυπριακού τομέα.

Ο προϋπολογισμός της τουρκοκυπριακής διοίκησης εμφανίζει ελλείμματα της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φυσικά καλείται να καλύψει η Άγκυρα, ενώ οι τουρκοκύπριοι -σε πλήρη συνεργασία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης- , αρνούνται να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για τον περιορισμό των ελλειμμάτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Σενάρια..συνομωσίας από τον Μπαγίς για τη κρίση με τα κατεχόμενα.


Αποκαλυπτικός για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση με τους τουρκοκύπριους στο εσωτερικό της Τουρκίας ήταν ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος δήλωσε ότι "όσοι θέλουν να επέμβουν στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας και να προκαλέσουν κάποιες ταραχές στην Τουρκία μέσω Κύπρου, θα απογοητευτούν όπως πάντα". Μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τουργκάϊ Αβτζί, ηγέτη του τουρκοκυπριακού Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης, ο Μπαγίς έκανε δηλώσεις.



"Όλοι έχουμε αδυναμία στη μητέρα και τον πατέρα μας, αλλά οι γονείς πάντα έχουν περισσότεροι αδυναμία. Όλοι θέλουν την επιτυχία για τα παιδιά τους. Όπως η μητέρα δεν θέλει να αντιμετωπίζουν δυσκολίες τα παιδιά της, ακόμη και αν αυτά σφάλλουν, έτσι είναι και η ΤΔΒΚ από πλευράς Τουρκίας. Κανείς δεν μπορεί να πλήξει τη σχέση αυτή", είπε ο Μπαγίς και πρόσθεσε ότι "ορισμένοι κύκλοι στην ΤΔΒΚ συνεργάζονται με τους ελληνοκύπριους και προσπαθούν να προκαλέσουν διχόνοια". Τόνισε επίσης ότι θα είναι αναποτελεσματικές "οι προσπάθειες αυτών που επιθυμούν να προκαλέσουν διχόνοια μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ".


http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=3160

Read more...

Δυσαρέσκεια Άγκυρας και για τον Έρογλου.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ


Στην Τουρκία, κυκλοφορούν έντονες φήμες για «δυσαρέσκεια» της Άγκυρας προς το πρόσωπο του πρόεδρου του «ψευδοκράτους», Ντερβίς Έρογλου. Η τουρκική κυβέρνηση τον θεωρεί υπεύθυνο που δεν εμπόδισε τα συλλαλητήρια και τα συνθήματα κατά της Τουρκίας.

Ο Έρογλου φαίνεται ότι έλαβε το μήνυμα και στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναγκάστηκε να δηλώσει πόσο αγαπά τη «Μητέρα Πατρίδα»!. « Ο κύριος Ερντογάν με γνωρίζει και με τον κύριο Τζεμίλ Τσιτσέκ ,(σ.σ αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης)έχουμε φιλία πολλών ετών. Γνωρίζουν πόσο πιστός είμαι προς τη «Μητέρα Πατρίδα». Δεν είμαι αδιάφορος» τόνισε ίδιος και συνέχισε « ίσως υπάρξουν διαφωνίες μέσα στην οικογένεια. Γνωρίζω ότι τα συνθήματα που ακούστηκαν και τα πανό που ανοίχτηκαν , στενοχώρησαν τους κυβερνώντες της «Μητέρας Πατρίδας». Αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν πρέπει να πω ότι προκάλεσαν λύπη στους τουρκοκυπρίους.»
Ο Έρογλου εξέφρασε την ελπίδα πως σύντομα θα συναντηθεί με τον Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του «ψευδοκράτους», τόνισε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στις συνομιλίες για το Κυπριακό «αστειεύτηκε» για το θέμα της έντασης με την Άγκυρα. « Τέτοιες αναταραχές με αποδυναμώνουν , ο Χριστρόφιας δεν μου ανέφερε το θέμα ξεκάθαρα αλλά μου έκανε ένα αστείο. Επίσης στην προηγούμενη μας συνάντηση μου είπε “αφού και μέρος του δικού σου λαού , είναι εναντίον των εποίκων . Φωνάζουν συνθήματα ότι έχει αλλάξει η δημογραφική σύνθεση”.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=3163

Read more...

Το Ισραήλ δεν θέλει συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για το Αιγαίο


H αποκάλυψη της ύπαρξης επιστολής του Γουόρεν Κρίστοφερ, υπουργού...Εξωτερικών των ΗΠΑ στη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, προς τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Τουρκίας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Ντενίζ Μπαϊκάλ, με την οποία «τσιμέντωνε» τη συμφωνία αποχώρησης από τις βραχονησίδες, σημάδεψε το τέλος μιας πολύχρονης έρευνας που ξεκινήσαμε με το συνάδελφο Αθανάσιο Έλλις – αν και ως δημοσιογράφοι και ερευνητές ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ...

Ξεκινώντας την έρευνα αυτή, γνωρίζαμε πως θα αντιμετωπίζαμε άπειρες δυσκολίες, αλλά –όσο και να προκαλεί εντύπωση αυτό που θα ομολογήσω– είχαμε πίστη στον αμερικανικό νόμο που καλύπτει το χώρο της έρευνας, υπό την έννοια ότι υπάρχει απεριόριστος σεβασμός γι’ αυτόν που κερδίζει, ιδιαίτερα εάν δεν παρανομεί.

Πιστεύουμε ότι ήταν μια έρευνα-σταθμός και πρότυπο μαζί, όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας. Και με νοσταλγία θυμόμαστε τις νίκες αλλά και τις ήττες που μας δυνάμωναν για να συνεχίσουμε να υποβάλλουμε τις εφέσεις τη μία μετά την άλλη. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι γνωστά και περιέχονται στο βιβλίο μας Ίμια: Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών, το οποίο έχει ήδη κριθεί από τους αναγνώστες.
Παρά το γεγονός ότι είχαμε την τύχη να ζήσουμε τα γεγονότα τη στιγμή που συνέβαιναν, εντούτοις δεν περιμέναμε πως η έρευνα θα αποκάλυπτε ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση είπε τη μισή αλήθεια στο λαό. Προσωπικά έμεινα έκπληκτος όταν διάβασα το περιεχόμενο της συμφωνίας, αν και εκείνο το βράδυ ο μακαρίτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν έκρυψε πως οι «όροι αποχώρησης» περιελάμβαναν και τη σημαία. Και ο τότε πρωθυπουργός στη Βουλή και ο τότε υπουργός Εξωτερικών είχαν υποστηρίξει με πάθος ότι στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβανόταν και η απόσυρση της ελληνικής σημαίας – μόνο των πλοίων και των στρατών. Απλά δεν είπαν την αλήθεια... Διαβάζοντας μέρος του κειμένου της συνομιλίας του κ. Κρίστοφερ με τον κ. Πάγκαλο, που έχει μαγνητοφωνηθεί από τους Αμερικανούς, αντιλήφθηκα ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα ο σημερινός αντιπρόεδρος να μην αντικαταστήσει τη σημαία σε ένα ελληνικό νησί. Δεν σας κρύβω ότι ήταν ένα μεγάλο σοκ η ομολογία του, καθώς –ούτε αυτό μπορώ να το κρύψω– πίστευα πως η φράση που αποδιδόταν στο ναύαρχο Λυμπέρη ήταν υπερβολική. Δεν ήταν. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων είχε δηλώσει πως την ίδια φράση, ότι «θα πάρουν τη σημαία οι άνεμοι», είπε και στον ίδιο ο κ. Πάγκαλος.
Το χειρότερο όλων, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι οι Αμερικανοί μπόρεσαν, μέσω της επιστολής του κ. Κρίστοφερ προς τους κυρίους Πάγκαλο και Μπαϊκάλ, να «βάλουν στο χαρτί» μια προφορική, υποτίθεται, συμφωνία, η οποία νομιμοποιεί τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Ουδείς πρέπει να έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι τα Ίμια είναι «αμφισβητούμενη περιοχή» – όχι μόνο επειδή ουδείς μπορεί να ξαναπάει στις βραχονησίδες. Αυτό αποφάσισαν εκείνη τη νύχτα της κρίσης οι Αμερικανοί, αυτό συμφώνησε και η τότε κυβέρνηση...


Υ.Γ.: Συζητώντας τις τελευταίες ημέρες το θέμα του Αιγαίου με σοβαρούς διπλωμάτες, πληροφορήθηκα μία σημαντική λεπτομέρεια που ίσως αλλάξει τις σκέψεις της Αθήνας για το Αιγαίο. Το Ισραήλ, που επέβαλε τον εαυτό του ως παίκτη και στην περιοχή μας λόγω των ανακοινώσεών του για την ΑΟΖ, δεν επιθυμεί καμία συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο...


epikaira

Read more...

Νέος στρατηγικός ρόλος για την Τουρκία


Σοβαρές ανακατατάξεις στις γεωστρατηγικές ισορροπίες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της...Μέσης Ανατολής, που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα, προκαλεί η εξέγερση στην Αίγυπτο…Η Τουρκία προβάλλεται από παντού ως το νέο «μοντέλο» που πρέπει να προβληθεί στο μουσουλμανικό κόσμο, καθώς συνδυάζει το Ισλάμ, τη δημοκρατία –ή τουλάχιστον τις δημοκρατικές εκλογές– και την ελεύθερη οικονομία. Διαβάστε στο περιοδικό «Επίκαιρα» που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα, αναλύσεις, άρθρα και ρεπορτάζ για τη νέα εποχή της Τουρκικής διπλωματίας.

Ποια είναι τα σχέδια του «μοντέλου» Ερντογάν - Νταβούτογλου για τον μουσουλμανικό κόσμο, και πως εμπλέκονται στα σχέδια του Μπάρακ Ομπάμα για τον Αραβικό Κόσμο και τη Μέση Ανατολή. Το ντόμινο στη Μέση Ανατολή και η επόμενη ημέρα. Ποιος ο ρόλος της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Αδελφών Μουσουλμάνων στις εξελίξεις.


epikaira


Read more...

Τουρκικές παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης


Ν. Λυγερός

- Η διαχρονική μελέτη των τουρκικών δεδομένων, μετά την υπογραφή και την επίσημη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, αποδεικνύει ότι υπάρχουν συστηματικές παραβιάσεις των άρθρων: 2, 14, 27, 37, 38, 39, 40, 41,42 και 43. Το ερώτημα είναι το εξής: τι σημαίνει ότι είναι σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάννης; Μήπως εννοούμε απλώς ότι έγινε η ανταλλαγή πληθυσμών; Διότι αυτό ήταν αναμενόμενο να το τηρήσει η Τουρκία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι οι εξαιρέσεις. Με άλλα λόγια, τι έγινε με την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Θεωρούμε πράγματι ότι η Τουρκία τήρησε τη Συνθήκη της Λωζάννης; Είναι δυνατόν, με όλα τα γεγονότα που γνωρίζουμε από το 1923, να το πιστεύουμε;

Kατά συνέπεια, το σωστό ερώτημα είναι: υπάρχει πραγματικά η Συνθήκη της Λωζάννης; Έχει νόημα να την τηρούμε μονόπλευρα; Και μάλιστα να βασιζόμαστε σε αυτή, όταν ξέρουμε πόσο μας αδίκησε; Όταν ξέρουμε ότι απέρριψε την ύπαρξη των Αρμενίων και των Ασσυρίων; Επιπλέον, τι σημαίνουν οι διαπραγματεύσεις που θεωρούν ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι δεδομένη; Μήπως, αντιθέτως, χρησιμοποιώντας τη Συνθήκη που δεν τηρείται από την Τουρκία με συστηματικό τρόπο σε διαχρονικό πλαίσιο, μας επιτρέπει να χάσουμε κάθε αξιοπρέπεια όσον αφορά στη διπλωματία μας; Διότι μπορεί η διπλωματία μας για διάφορους λόγους, να μην γνωρίζει καν τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάννης, αυτό όμως αποκλείεται από την τουρκική πλευρά. Θα ήταν μια ορθολογική κίνηση να σκεφτούμε πώς μας αντιμετωπίζει η Τουρκία, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα και ξέροντας ότι τα αποδεχόμαστε. Αυτή η κίνηση απαραίτητη στη θεωρία παιγνίων, διότι δεν είμαστε μόνο στο πλαίσιο της θεωρίας αποφάσεων. Επιπλέον, παρόλο που δηλώνουμε το αντίθετο και πάλι για λόγους διπλωματίας, ξέρουμε ότι δεν βρισκόμαστε σε πλαίσιο συνεργατικό. Ευτυχώς, το θεώρημα της ισορροπίας του Nash μπορεί να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, αλλιώς και η μαθηματική μας βάση θα ήταν λανθασμένη. Με άλλα λόγια, μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε αρκεί να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Το γενικότερο πρόβλημα του διπλωματικού τομέα είναι ότι στην πραγματικότητα πιστεύει αυτά που λέει, ενώ ούτε η Τουρκία δεν τα πιστεύει. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε ουσιαστικά τις εξαιρέσεις της Συνθήκης της Λωζάννης; Η απάντηση δεν ανήκει στη διπλωματία αλλά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να κατατεθούν αγωγές για κάθε τουρκική παραβίαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και το αποτέλεσμα δεν θα είναι μόνο και μόνο συμβολικό, όπως νομίζουν μερικοί. Διότι για ένα πλαίσιο όπου δεν υπάρχουν ανθρώπινες αξίες μόνο το οικονομικό κόστος έχει νόημα. Και αυτό το γνωρίζει ήδη η Τουρκία με τις κυπριακές προσφυγές. Η Συνθήκη της Λωζάννης παρόλο που είναι αρνητική, μπορεί να μετατραπεί σε ισχυρό εργαλείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αρκεί να το θέλουμε.


lygeros

Read more...

Και επισήμως στην Τουρκία το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera


Και επισήμως στην Τουρκία το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, αφού το τουρκικό συμβούλιο ασφάλειας καταθέσεων, ενέκρινε την πώληση του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού Cine 5 στο αραβικό δίκτυο. Το τουρκικό κανάλι είχε περιέλθει στο δημόσιο λόγω χρεών του ιδιοκτήτη του. Ο διαγωνισμός για την πώλησή του είχε γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. Το Αλ Τζαζίρα είχε κερδίσει με πρόταση 40,5 εκ. δολαρίων. Η αγορά θα εγκριθεί τώρα από το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. Αμέσως μετά το διαγωνισμό της 4ης Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της τουρκικής εταιρείας Intercity, συνέταιρος του αραβικού δικτύου, είχε δηλώσει ότι το κανάλι Αλ Τζαζίρα Τουρκ θα αρχίσει να εκπέμπει το προσεχές καλοκαίρι.

protothema

Read more...

Η Τουρκία αγοράζει ελικόπτερα Chinook


Σε άλλη μια μεγάλη παραγγελία στρατιωτικού υλικού προχωράει η Τουρκία, επενδύοντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην προμήθεια ελικοπτέρων τύπου CH-47 Chinook. Ο ακριβής αριθμός δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, θα είναι όμως από έξι έως δέκα μονάδες. Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει την προμήθεια και αναμένονται διαπραγματεύσεις με την εταιρία για τον καθορισμό της τιμής, η οποία πιθανότατα θα είναι που θα κρίνει και τον τελικό αριθμό των ελικοπτέρων του τύπου τα οποία θα προμηθευτεί η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, τα ελικόπτερα θα αξιοποιηθούν επιχειρησιακά από τις χερσαίες δυνάμεις της χώρας και τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Οι Τούρκοι φέρονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν σκληρά, όπως άλλωστε παγίως πράττουν, για την εξασφάλιση βιομηχανικού έργου για την αμυντική τους βιομηχανία.

Στα σχόλια των αναλυτών, η προμήθεια θεωρείται πολύ σημαντική αφού μέχρι στιγμής οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν ελικόπτερα τύπου Cougar και Blackhawk για να καλύπτει τις ανάγκες βαρέων μεταφορών (πέραν των μεταφορικών αεροσκαφών), κυρίως όμως στοιχεία πυροβολικού σε σημεία που δεν μπορούν να προσγειωθούν αεροσκάφη λόγω έλλειψης υποδομής.


defencepoint

Read more...

Οι Τούρκοι ανοικοδομούν τα αεροδρόμια των Σκοπίων


Του Κώστα Τζεβελέκου

- Η τουρκική TAV Airpots Holding επενδύει 200 εκατ.ευρώ προκειμένου να ανακαινίσει τα δυο αεροδρόμια της πΓΔΜ. Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και της Οχρίδας. Επίσης 11 εκατ. ευρώ προκειμένου να ιδρυθεί η πρώτη σχολή Ικάρων στα Σκόπια όπου θα εκπαιδεύονται οι Σκοπιανοί πιλότοι από Τούρκους εκπαιδευτές. Η συμφωνία που έχει υπογραφεί με την τουρκική εταιρία είναι 20ετίας ,όπου δεσμεύεται να κρατήσει τους 800 εργαζόμενους που ήδη εργάζονται για επτά χρόνια χωρίς να μειώσεις τους μισθούς της. Οι αεροπορικές εγκαταστάσεις θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και τα συγκεκριμένα αεροδρόμια θα είναι μεγαλύτερα από αυτό της Σερβίας.



Στόχος των Τούρκων είναι το αεροδρόμιο των Σκοπίων να γίνει εμπορευματικός και τουριστικός κόμβος . Προκειμένου να έρχονται εμπορεύματα από την Τουρκία και στη συνέχεια να διοχετεύονται στις χώρες των Βαλκανίων. Οι Τούρκοι με αυτό το τρόπο προσπαθούν να αναπτύξουν οικονομικά , τουριστικά και στρατιωτικά τη περιοχή ελέγχοντας παράλληλα τον εναέριο χώρο. Αυτό που παλιά κυκλοφορούσε ως ανέκδοτο ότι: “ Η Ελλάδα εάν θέλει να κατατροπώσει τα Σκόπια αρκεί να πετάξουν δύο σμήνη F 16” τώρα δεν ισχύει. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “news code” στην ανακατασκευή του αεροδρομίου ο αεροδιάδρομος επεκτείνεται σε 500 μέτρα που θα έχει ως στόχο να προσγειώνονται και τουρκικά μαχητικά . Από τα 200 εκατ ευρώ της συνολικής επένδυσης τα 11 εκατ ευρώ προορίζονται να κατασκευάσουν την πρώτη σχολή πιλότων , υπόστεγα για την πολεμική αεροπορία καθώς επίσης και εκπαίδευσης των σκοπιανών πιλότων από Τούρκους εκπαιδευτές. Οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.


newscode

Read more...

Και η Σύμη ανήκει στην Τουρκία σύμφωνα με την Google


Κατ΄ εξακολούθηση πλέον ασχημονεί η Google Earth. Πλοήγηση στον χάρτη της και πληκτρολόγηση της λέξης Σύμη με λατινικούς χαρακτήρες εμφανίζει το ακριτικό νησί μας να ανήκει στην Τουρκία!!!

Το θέμα έφερε στη βουλή ο Ιωάννης Κοραντής με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή.

Ερωτώνται οι Υπουργοί :
Δεν θεωρούν ότι ήλθε πλέον η ώρα να ασχοληθούν σοβαρά με την συστηματική διαστρέβλωση, που επιχειρεί η Google Earth;
Έχουν δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να ερευνήσουν, σπιθαμή προς σπιθαμή, τον χάρτη της Ελλάδος για να εντοπίσουν τυχόν παρόμοιες περιπτώσεις;
Έχουν ερευνήσει ποιοί κρύβονται πίσω από τις «τεχνικές» αυτές επιδόσεις;
Ο κ. Υπουργός Εξωτερικών προτίθεται να κινητοποιήσει τους απανταχού της γης ομογενείς μας και ειδικότερα τους διαβιούντες στις ΗΠΑ, ώστε να κατακλύσουν την Google με μηνύματα διαμαρτυρίας, για να γίνει έτσι η σχετική διόρθωση και να φαίνονται τα ελληνικά νησιά εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στην Ελλάδα;

elora.gr

Read more...

Οι Τούρκοι παραπονούνται…ότι τους αναχαιτίζουμε!


Και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο το βιολί του! Στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει –στα σοβαρά- ότι “ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν τρεις φορές αντίστοιχα τουρκικά που εκτελούσαν «εκπαιδευτικές πτήσεις στον εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο».

Τα τουρκικά F-16 που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά Μ-2000 και F-4 τρεις φορές δυτικά, βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά της Λέσβου, υποστηρίζει το τουρκικό Επιτελείο.

Τα ελληνικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια της Τανάγρας, της Ανδραβίδας και της Σκύρου, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το τουρκικό επιτελείο ενώ οι πληροφορίες αυτές αναδημοσιεύονται ευρύτατα σ΄ όλο τον τουρκικό τύπο.

Τα ελληνικά Μ-2000 που απογειώθηκαν από την Τανάγρα παρενόχλησαν τη Δευτέρα το πρωί (10.05’) τουρκικά F-4 και F-16 για 15 λεπτά, υποστηρίζουν οι αναρτήσεις , ενώ τα ελληνικά Μ-2000 που απογειώθηκαν από τη Σκύρο παρενόχλησαν τουρκικά F-16 για περίπου 40 δευτερόλεπτα νοτιοδυτικά της Λέσβου στις 15.09 τη Δευτέρα.
Και καλά τους έκαναν…

onalert

Read more...

Κορυφώνεται η κόντρα Τουρκίας – Ισραήλ


Ειδικού Συνεργάτη

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί σήμερα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσσεν.

Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εξωτερικών κ.κ. Νετανιάχου και Λίμπερμαν, ενώ η επίσκεψη συνδέεται μ ε τις πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού Γενικού Επιτελάρχη, σύμφωνα με τις οποίες «η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο». Από την άλλη πλευρά συνεχίζεται αμείωτη η ένταση στις σχέσεις Ισραήλ –Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Τελ Αβίβ , ο κ. Ερντογάν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, για να ζητήσει την παρέμβασή τους, ώστε να πάψει το Ισραήλ να αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Αιγύπτου.

Το υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Αξιωματούχοι της Αιγύπτου ζήτησαν από την Τουρκία να μην αναμιγνύεται στα εσωτερικά της χώρας τους.
Μόνο οι αρχές της Αιγύπτου είναι αρμόδιες να μιλήσουν για αυτά τα θέματα, γιατί χωρίς καμία αμφιβολία τα γνωρίζουν καλύτερα από τον κ. Ερντογάν που βραβεύτηκε από τον Καντάφι για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

elzoni.gr

Read more...

Ερντογάν Vs Μουμπάρακ


Γιάννης Νάκος

Λίγο οι αναλύσεις στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι βλέπουν την κυβέρνηση Ερντογάν ως επιτυχές πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα τους, λίγο οι προτροπές του ίδιου του Τούρκου πρωθυπουργού προς την Αιγυπτιακή ηγεσία να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του λαού της, δεν άργησε να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ του καθεστώτος Μουμπάρακ και της Τουρκικής κυβέρνησης.

Το αιγυπτιακό καθεστώς απέστειλε χθες ειδικό απεσταλμένο στην Άγκυρα, ο οποίος κομίζει επιστολή προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία φημολογείται ότι του ζητεί να σταματήσει τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Αιγύπτου.

Έχουν ήδη προηγηθεί δύο ανακοινώσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης με τις οποίες ζητείται ρητώς από την κυβέρνηση Ερντογάν να απέχει από κάθε παρέμβαση στην αιγυπτιακή εξέγερση.

Από την πλευρά της η Τουρκική κυβέρνηση έχει επιλέξει να αποφύγει την αντιπαράθεση με το καθεστώς Μουμπάρακ αλλά δεν προτίθεται να αποφύγει να τοποθετείται επί της Αιγυπτιακής εξέγερσης.

Η νευρικότητα του καθεστώτος Μουμπάρακ για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, εξηγείται και από τη σκληρή στάση που έχει τηρήσει η Τουρκία απέναντι στο Ισραήλ και την υποστήριξή της για τους Παλαιστίνιους, στοιχεία τα οποία θαυμάζουν οι αιγύπτιοι εξεγερμένοι που ταυτόχρονα μέμφονται την κυβέρνησή τους για τη συμμαχία της με τους Ισραηλινούς.

Οι αναλυτές πάντως, θεωρούν ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση Ερντογάν σιγήσει απόλυτα για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, ο παράγων «Τουρκία» θα συνεχίσει να βαρύνει στις εξελίξεις στη χώρα δεδομένου του θαυμασμού που τρέφουν οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι για την αλλαγή που επέφερε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

elzoni.gr

Read more...

Πόσο “ευρωπαϊκή” είναι η Τουρκία; Άρθρο του καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους.


Του ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ
Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και του Ισραήλ στις 13 Ιανουαρίου σε σχέση με την οριοθέτηση οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών δεν αποτελεί έκπληξη. Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θεωρούν άκυρη τη συμφωνία , διότι το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει άλυτο.

Η Τουρκία στην ουσία τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει καμμία διεθνή συμφωνία που υπέγραψε η «ελληνική-κυπριακή διοίκηση “, όπως περιγράφει τη Δημοκρατία της Κύπρου.

Με την ίδια λογική η καγκελάριος Μέρκελ επικρίθηκε έντονα και μάλιστα δέχτηκε επίθεση από τον πρωθυπουργό Ερντογάν και από τον τουρκικό Τύπο για τις δηλώσεις της κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο στις 11 Ιανουαρίου σε σχέση με τις ευθύνες της Τουρκίας για το στάτους κβο στο νησί.

Εξάλλου, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ισχυρή εθνικιστική ρητορική δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στη Κύπρο και δεν θα δώσει ούτε μια ίντσα πίσω.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη λειτουργήσει σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και το σύστημα αξιών.

Πράγματι, ο Πρόεδρος της Αρμενίας Σαργκσιάν έκανε μια πολύ σοφή δήλωση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο στις 17 Ιανουαρίου: “.
Η Τουρκία πρέπει να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της πριν από την ένταξη στην ΕΕ”.

Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την αλλαγή αυτή στη στάση της Άγκυρας .

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι Τούρκοι αξιωματούχοι αντιδρούν με άρνηση όταν χώρες και ιδρύματα εκδίδουν ψηφίσματα που αφορούν τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Και σε σχέση με την Κύπρο,η Άγκυρα θεωρεί ότι η κατοχή του βορείου τμήματος της νήσου είναι μια φυσιολογική κατάσταση.

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να υπάρχει.
Αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που δεν έχει ακόμη επιτρέψει την επίλυση του ζητήματος της Κύπρου.

Ομοίως, η στάση αυτή συνεπάγεται πραγματικούς κινδύνους για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο.

Πριν από λίγες εβδομάδες από τις τουρκικές αρχές στην Καρπασία στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρος διακόπηκε η λειτουργία της εκκλησίας των Χριστουγέννων με την αιτιολογία ότι δεν είχε άδεια .
Αν πάρουμε αυτό ως λυδία λίθος της τουρκικής στάσης απέναντι στους ανθρώπους άλλων εθνοτικών ομάδων και θρησκευτικών πεποιθήσεων, σίγουρα τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη άλλα συμβάντα στην Τουρκία, έναντι των μειονοτήτων, αναπόφευκτα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκτήσει η Τουρκία ευρωπαϊκή νοοτροπία.

Από την άποψη αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη η σύγκριση με το πώς η Γερμανία συμπεριφέρθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και πώς η Τουρκία συμπεριφέρεται διαρκώς διαμαρτυρόμενη ότι “οι Ευρωπαίοι κάνουν διακρίσεις εις βάρος της.”

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι σε αρκετές περιπτώσεις η Τουρκία έδειξε πλήρη αδιαφορία για τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αποφάσεις . Και σε αρκετές περιπτώσεις, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν να υποβαθμίσουν τις τουρκικές ενέργειες και τις αντιδράσεις με την ελπίδα ότι, μακροπρόθεσμα, η Άγκυρα θα κινηθεί προς μια διαδικασία εξευρωπαϊσμού στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Για παράδειγμα, όταν είχε συμφωνηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις κλήθηκε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας με τα νέα 10 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Άγκυρα τόνισε ότι δεν αναγνωρίζει την Δημοκρατία της Κύπρου, ότι δεν θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού και ότι δεν θα επεκτείνει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας προς τη Κύπρο. Έως σήμερα δεν το έχει πράξει.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στις 28 Ιανουαρίου με τις οποίες ζητήθηκε την Τουρκία να χαλαρώσει τον ασφυκτικό κλοιό γύρω από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Πράγματι, μια ενοποιημένη οικονομία και κοινωνία και μια ενοποιητική ομοσπονδιακή συνταγματική διάρθρωση μπορεί να οδηγήσει τη Κύπρο προς μια νέα εποχή.
Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί εάν η Τουρκία δεν σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Το τουρκικό ζήτημα απασχολεί αναπόφευκτα και μάλιστα διαιρεί την κοινή γνώμη και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη.
Για διάφορους λόγους, πολλές χώρες επέλεξαν να στηρίξουν την τουρκική ενταξιακή διαδικασία ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Είναι επίσης χρήσιμο να αναφέρουμε ότι το τουρκικό κατεστημένο ωθεί στο εσωτερικό την εδραίωση μιας ταυτότητας και ακολουθεί μια προσέγγιση αφομοίωσης – μια προσέγγιση που κάνει διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες να αισθάνονται ασφυξία.

Ωστόσο, η Άγκυρα έχει την τάση να ενθαρρύνει ανθρώπους που κατοικούν εκτός Τουρκίας να μιλούν τουρκικά για τη διατήρηση της ταυτότητάς τους ακόμη και σε βάρος της μη ολοκλήρωσης της κοινωνίας της χώρας στην οποία ζουν.
Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε διάφορες κοινωνίες. Δεν είναι μόνο η Κύπρος όπου οι τουρκικές απαιτήσεις – εάν εφαρμοστούν – θα οδηγήσουν σε μια βαθιά διαχωρισμένη κοινωνία.
Αυτή η στάση και η πρακτική έχει οδηγήσει για παράδειγμα, τη καγκελάριο Μέρκελ να δηλώσει ότι το ενοποιητικό πολυπολιτισμικό μοντέλο δεν έχει λειτουργήσει στη Γερμανία.

Read more...

Αυξανόμενη η Τουρκική προκλητικότητα!


Εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων παρέμεινε επί τέσσερις και πλέον ώρες η τουρκική κορβέτα «Μποντρούμ» χθες, που εισήλθε στο χώρο των Κυκλάδων από προχθές βράδυ, χωρίς να υπάρξουν πραγματικές αντιδράσεις από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η ΝΔ από την πλευρά της απάντησε στη σιωπή και τις τετριμμένες δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών λέγοντας “Η μυστική διπλωματία του κ. Παπανδρέου αποθρασύνει την τουρκική πλευρά”, ενώ το ΛΑ.Ο.Σ.επανέλαβε τη γνωστή φράση του Α. Παπανδρέου, ” Βυθίσατε το «Μποντρούμ».Κι όλα αυτά την ώρα που η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ διαφήμιζε το “έργο” του Κεμάλ Ατατούρκ!

Αντιδράσεις

«Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας είναι με τη μεριά των ελληνικών συμφερόντων και η μη σθεναρή υπεράσπιση του σοβαρού δικαιώματος το οποίο έχει η χώρα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους». Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος σχολιάζοντας την είσοδο της τουρκικής κορβέτας «Bodrum» στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγή των δικαίων της χώρας στη θάλασσα του Αιγαίου, πρόσθεσε. «Καλά τα διαβήματα, καλές είναι οι διπλωματικές κινήσεις αλλά η εξωτερική πολιτική της χώρας φαίνεται – σε ό,τι σχέση έχει να κάνει με τη γείτονα – όχι απλώς δεν έχει αποδώσει, αλλά προφανώς έχει επιδεινώσει ή έχει αυξήσει την όρεξη της Τουρκίας σε σχέση με το Αιγαίο».

Read more...

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα και Τουρκοκύπριους


Ως «ντροπιαστική ασέβεια» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τζεμίλ Τσιτσέκ, τις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα, κατηγορώντας την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ότι σιώπησε. Σε δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στο χθεσινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Βατάν», ο Τζεμίλ Τσιτσέκ υποστηρίζει ότι «οι επικεφαλής σχετίζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά και γνωρίζουμε ότι πριν από τη διαδήλωση συνομίλησαν με αυτήν». «Στη διαδήλωση εκείνη δεν υπήρχαν σημαίες της ΤΔΒΚ και της Τουρκίας, αλλά υπήρχε η ελληνοκυπριακή σημαία. Κανείς δεν αντέδρασε. Μεταδόθηκε απευθείας από την επίσημη κρατική τηλεόραση BRT. Στη διαδήλωση προσέβαλαν την Τουρκία με χαρακτηρισμούς όπως “εισβολέας” και “εγκληματίας πολέμου”. Οι διαδηλωτές είπαν ό,τι ήθελαν αλλά δεν αντέδρασαν σε αυτό ούτε οι παλιοί ούτε οι νέοι αξιωματούχοι της “ΤΔΒΚ”», υπογράμμισε ο κ. Τσιτσέκ, εξηγώντας πως στην καθυστέρηση αυτή που παρατηρήθηκε στην αντίδραση των Τουρκοκύπριων αξιωματούχων, οφείλονταν οι οργισμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Στόχος του Ερντογάν», διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός, «ήταν αυτοί που προσέβαλαν στη διαδήλωση την Τουρκία και όχι οι 260.000 πολίτες της “ΤΔΒΚ”. Εάν οι αξιωματούχοι της “ΤΔΒΚ” αντιδρούσαν έγκαιρα, ο Ερντογάν δεν θα αισθανόταν την ανάγκη αυτή. Μας έχει λυπήσει το γεγονός ότι σιώπησαν οι παλιοί και νέοι αξιωματούχοι της “ΤΔΒΚ”».

Σύμφωνα με τον Τζεμίλ Τσιτσέκ, στη διαδήλωση πήραν μέρος διάφορα κόμματα: «το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς ήταν εκεί, όπως και το κόμμα του Ταλάτ, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα».

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά των κατεχομένων, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός για το 2011 είναι 2,5 δισ. τουρκικές λίρες και ότι εξαρχής το έλλειμμα είναι 600 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τον Τζεμίλ Τσιτσέκ αυτός είναι ο λόγος των διαδηλώσεων εναντίον της Τουρκίας. «Ένα μέρος του ελλείμματος καλύπτεται από την οικονομική βοήθεια που παίρνουν από μας, αλλά πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα 250 εκατομμυρίων που παραμένει;» διερωτήθηκε, επισημαίνοντας: «Δεν έχουν δυνατότητα δανεισμού. Απαιτούνται σοβαρές δομικές μεταρρυθμίσεις».

«Όταν γίνεται κάτι καλό, αυτό εμφανίζεται σαν να το έχουν κάνει οι αξιωματούχοι της “ΤΔΒΚ”. Όταν όμως απαιτούνται θυσίες από το λαό, λένε ότι το ζητεί και το επιβάλλει η Τουρκία. Δεν έχω δει πιο πονηρούς πολιτικούς. Και μετά όλα αυτά γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αυτούς που πρόσκεινται στους Ελληνοκύπριους», παρατήρησε ο κ. Τσιτσέκ.

Διαρροές

Την ίδια ώρα, Τουρκοκυπριακές πηγές, πληροφορούσαν ανώνυμα Έλληνο-κύπριους πολιτικούς παρατηρητές, ότι τις τελευταίες ημέρες σειρά Τουρκοκυπρίων επωνύμων έχουν γίνει στόχος εκβιαστικών τηλεφωνημάτων και συνομιλιών από στελέχη της ΜΙΤ (Τουρκική ΕΥΠ) Σκοπό είχαν να πείσουν τους συνομιλητές τους, να προβούν σε δημόσιες δηλώσεις στήριξης της πολιτικής του Τ. Ερντογάν και αποκήρυξης όσων μετείχαν στη διαδήλωση και των συνθημάτων τους.

Η ευρεία συμμετοχή στη διαδήλωση αλλά και το γεγονός ότι δεν κοπάζει ο “θόρυβος” που ξεσήκωσε ανάμεσα στους Τούρκο-κυπρίους δείχνει ότι η Άγκυρα έστω και προσωρινά (όπως εκτιμάται από τη Λευκωσία) χάνει έδαφος ανάμεσα στον πληθυσμό των κατεχομένων και δυσκολεύεται να επιβάλλει μια πολιτική κατευνασμού, μη μπορώντας ν’ ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες τους ψευδοκράτους.

Read more...

Δεν υπάρχει “Πρωτόκολλο της Άγκυρας” αποκαλύπτουν τα Wikileaks


Το περίφημο “Πρωτόκολλο της Άγκυρας” στο οποίο τόσο σημαντικά ζητήματα βασίζει η Ελληνική αλλά κυρίως η Κυπριακή Δημοκρατίας σχετικά με τις υποχρεώσεις της Άγκυρας έναντι της ΕΕ… δεν υπάρχει. Αυτό προκύπτει από την ανάγνωση εμπιστευτικού εγγράφου του Σταίητ Ντηπάρτμεντ που διέρρευσε από τις ιστοσελίδες WIKILEAKS, και αναφέρεται σε συζήτηση Αμερικανού διπλωμάτη με τον Ολλανδό διπλωμάτης που μετείχε της Συνόδου Κορυφής στην οποία αποφασίστηκε η απόδοση στην Τουρκία ημερομηνίας εκκίνησης διαπραγματεύσεων, για τη συμμετοχή της στην ΕΕ!

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο του τηλεγραφήματος (σε άλλη στήλη) από το οποίο αβίαστα προκύπτει πως έγινε όλη η τελική διαπραγμάτευση και η ΕΕ υποχρεώθηκε να δεχθεί ένα Τούρκικο εκβιασμό, που από τότε συνεχίζεται αδιαμαρτύρητα!

Σύμφωνα με τον Ολλανδό διπλωμάτη Πήτερ Ντεγκόγιερ (Pieter de Gooijer, διευθυντής Ευρωπαϊκών υποθέσεων, τότε), ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αποχώρησε όταν συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να αποδεχθεί την αναγνώριση της Κύπρου προκειμένου να ου δοθεί ημερομηνία και οι Ολλανδοί, ζήτησαν από τον τότε Βρεταννό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να παρέμβει για να επιλυθεί η κρίση. Ο κ. Μπλερ λοιπόν, κυνήγησε τον Τ. Ερντογάν ως το ξενοδοχείο του όπου τον έπεισε “να μην χάσει την ευκαιρία” και να επιστρέψει μαζί του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ώρα που ο Γάλλος πρόεδρος Ζισκάρ ντ Εσταίνγκ, ο Γερμανός Καγελλάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο προεδρεύων Ολλανδός πρωθυπουργός, Γιάν Π. Μπαλκενέντε, πίεζαν και τελικά έπεισαν τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, να αποδεχθεί τις ρυθμίσεις με τις οποίες εξασφαλιζόταν η Κυπριακή Δημοκρατία. Δηλαδή το “Πρωτόκολλο” με το οποίο (αν και δεν ήταν μέρος του τελικού ανακοινωθέντος) η Τουρκία αποδεχόταν τη διαδικασία έμμεσης αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο συνομιλητής (και βαθύς γνώστης των γεγονότων) του Αμερικανού διπλωμάτη Άντριου Σόφερ (Andrew Schofer), “οι ιστορικοί του μέλλοντος, όσο και να ψάξουν δεν πρόκειται να βρουν ποτέ παρόμοιο πρωτόκολλο γιατί απλά ουδέποτε υπεγράφη κάτι σχετικό”! Όλοι αναφέρονται σ αυτό, λέει ο κ. Ντεγκόγιερ, αλλά κανείς δεν μπορεί να το επιδείξει.

Επειδή τα λεγόμενα του Ολλανδού διπλωμάτη αλλάζουν άρδην πολλές παραμέτρους της Ελληνικής και της Κυπριακής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με το Κυπριακό και τη στάση της Άγκυρας, καλό θα ήταν να υπάρξει έρευνα και αντίδραση στο σχετικό τηλεγράφημα του Σταίητ Ντηπάρτμεντ ενώ θα άξιζε να ερωτηθεί για το σκοπό αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP