Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Το δεύτερο σχέδιο της Άγκυρας για την Κύπρο Ενδιάμεση συμφωνία ή αδιέξοδο και αναβάθμιση των κατεχομένων ο στόχος της Τουρκίας


Άγκυρα και Ταλάτ ασκούνται σε εναλλακτικά σενάρια στο Κυπριακό ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακή πορείας της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα κατεχόμενα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι συνεργάτες του, σε συνεχή συνεννόηση με την Άγκυρα, εξετάζουν σενάρια στα πλαίσια ενός σχεδίου Β΄ για το Κυπριακό, έχοντας ως φόντο τα ευρωτουρκικά και τις «εκλογές» του Απριλίου.
Το πρώτο σενάριο, αφορά την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας. Στόχος είναι πριν τον Απρίλιο υπάρξει μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει κι όλες τις μέχρι τότε συγκλίσεις, με εκατέρωθεν δέσμευση, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μετά τις «εκλογές» από το σημείο που έμειναν. Αυτό θεωρητικά θα ευνοήσει τον Ταλάτ, που θα προσέλθει στις ψευδοεκλογές με προίκα «την προοπτική λύσης».

Η ενδιάμεση συμφωνία, όπως εκτιμάται από τους Τούρκους, θα κλειδώσει εκ των πραγμάτων τις συγκλίσεις, ανεξαρτήτως πώς θα κινηθούν οι συζητήσεις στα υπόλοιπα θέματα, που ειρήσθω εν παρόδω θα αφορούν τα ακανθώδη κεφάλαια.
Το δεύτερο σενάριο, ασχολείται με την εξέταση του ενδεχόμενου να καταρρεύσει η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Τότε ο στόχος είναι να επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνική πλευρά. Αυτό ήδη γίνεται.
Η Άγκυρα άρχισε να καλλιεργεί το θέμα των ευθυνών. Σε κατ΄ ιδίαν επαφές προβάλλει τον ισχυρισμό ότι «η Λευκωσία δεν βιάζεται, γι’ αυτό και δεν δέχεται χρονοδιαγράμματα και παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας» (επιδιαιτησία).
Αυτό θα επιτρέψει στην τουρκική διπλωματία να επαναφέρει στο προσκήνιο πιεστικά ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Όπως είναι το θέμα του απευθείας εμπορίου.
Η Τουρκία γνωρίζει πως ο στόχος της αναγνώρισης δεν είναι εφικτός, είναι ωστόσο προφανές ότι δεν συνιστά ούτε προτεραιότητά της. Εκείνο που θα γίνει είναι αυτό που λέχθηκε και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:
- Ενίσχυση του ψευδοκράτους.
- Πολιτική και οικονομική αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.
Το παιχνίδι των εντυπώσεων και της τακτικής δεν ασκείται μόνο από τουρκικής πλευράς. Η Λευκωσία φαίνεται ότι έχει αντιληφθεί την προσπάθεια να φορτωθεί την καθυστέρηση που σημειώνεται στη διαδικασία και σε μεταγενέστερο στάδιο και την αποτυχία. Ως εκ τούτου άρχισε τον τελευταίο καιρό να καταγγέλλει την τουρκική στάση και συμπεριφορά.

Read more...

Ανέτοιμοι για πόλεμο ήταν η Άγκυρα το βράδυ των Ιμίων....Οι ΗΠΑ τους γλύτωσαν από πανωλεθρία


Από το βιβλίο του Σάββα Καλεντερίδη "Παράδοση Οτζαλάν - Η ώρα της αλήθειας", το κεφάλαιο "Τα Ίμια και ο Οτζαλάν":
"Απ' ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, όταν άρχισε να ανεβαίνει η ένταση στα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν συσκεφθεί στο τουρκικό επιτελείο και είχαν προβεί στην εκτίμηση ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, οι ίδιοι ήσαν εντελώς ανέτοιμοι να χειριστούν στρατιωτικά μια κρίση και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να διεξάγουν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή γι' αυτούς. Από την άλλη πλευρά, αν ήθελαν να θέσουν... θέμα αμφισβητούμενων νησιών, είχαν μια σειρά από άλλα νησιά να το κάνουν.
Τα Ίμια ήσαν τα πλέον ακατάλληλα, αφού η Τουρκία τα είχε παραχωρήσει με συμφωνία στην Ιταλία και αυτή με τη σειρά της, τα παραχώρησε πάλι με συμφωνία στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που λίγες μέρες μετά ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ισμαήλ Χακκί Καράνταϊ, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων, δήλωνε: "Ήταν ένα στρατηγικό λάθος".

Ο Σημίτης, πρωθυπουργός δύο ημερών, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, δεν κατάφερε να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση και στην ουσία κρεμόταν από τις διαθέσεις των Αμερικανών. Από τη μια μεριά η Τουρκία, η οποία παρόλο που ήταν σε μειονεκτική θέση από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή, έθετε προκλητικά τελεσίγραφα προς την Ελλάδα με την απειλή βίας, και από την άλλη ένας άπειρος πρωθυπουργός, που δεν είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας δούμε όμως την κατάσταση.
Στα Ίμια ήμασταν σαφώς σε πλεονεκτική θέση, αφού, αφ' ενός μεν είχαμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και αφ' ετέρου ο συσχετισμός των ναυτικών δυνάμεων που είχαν καταπλεύσει στην περιοχή ήταν υπέρ ημών. Στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε. Στον Έβρο ήμασταν απολύτως ασφαλείς και σε σαφώς πλεονεκτική θέση, αφού γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε ένα άρμα, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είχαν καταστήσει όλα τα δρομολόγια των αρμάτων αδιάβατα. Την ίδια στιγμή όλες οι μονάδες του ελληνικού Δ΄ Σώματος Στρατού είχαν κινητοποιηθεί άμεσα και βρίσκονταν έγκαιρα στις θέσεις που προβλέπουν τα σχέδια, σε ποσοστό 100%.Σε επίπεδο προετοιμασίας και κινητοποίησης κρατικών μηχανισμών, ήμασταν μερικές μέρες μπροστά από τους Τούρκους, λόγω της διακλαδικής άσκησης "Αλέξανδρος - 99", που ήταν σε εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, τα δύο από τα τέσσερα αρματαγωγά των Τούρκων ήσαν εκτός ενεργείας για διάφορους λόγους, άρα οι Τούρκοι δε μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Δεν μπορούσαν να κάνουν πόλεμο δηλαδή.
Και ενώ η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα σε επίπεδο στρατιωτικής δύναμης, δεχόταν από την Τουρκία προκλητικά τελεσίγραφα με την απειλή χρήσης βίας. Και αντί να διαπραγματευτεί πολιτικά την υπεροχή που είχε σε στρατιωτικό επίπεδο, τελικά, υποχώρησε. Τι να πεις! Κανείς δε θέλει πόλεμο, αλλά και κανείς δεν μπορεί να ακυρώνει την υπόσταση και τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός κράτους. Και όταν ένα άλλο κράτος προσπαθεί να σου αποσπάσει πολιτικά οφέλη με απειλή χρήσης βίας, δεν υποχωρείς άτακτα, τη στιγμή μάλιστα που έχεις και το πλεονέκτημα στον τομέα αυτό.
Ανεξάρτητα με το ποιος και γιατί προκάλεσε την κρίση, τα Ίμια ήταν μια ευκαιρία να πάρουν οι Τούρκοι ένα ιστορικό μάθημα και να συμμορφωθούν με αυτά που επιβάλλει η διεθνής νομιμότητα και ο πολιτισμένος κόσμος. Και δεν υπονοώ φυσικά τον πόλεμο, αλλά τη σωστή διαχείριση της κρίσης, που θα ξεγύμνωνε τις αδυναμίες της Άγκυρας, που ήταν πολλές. Όλα αυτά όμως δεν μπορούσε να τα δει και να τα αξιολογήσει η νεοσύστατη κυβέρνηση και ο άπειρος, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, πρωθυπουργός. Δεν μπόρεσε να δει την Ελλάδα και την ιστορία της και εξέλαβε τα γεγονότα ως μια συνωμοσία εναντίον του. Είδε το δένδρο και δεν είδε το δάσος."

Read more...

Η Τουρκία ζητά ηπιότερες αναχαιτίσεις των αεροσκαφών της Οδηγίες προς τους Έλληνες πιλότους για αποφυγή αναχαιτίσεων και εμπλοκής σε αερομαχίες!


Ο τρόμος που υπάρχει στους ιπτάμενους των πολεμικών τουρκικών αεροσκαφών τα οποία πaραβιάζουν τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, αποτυπώνεται πλέον και επίσημα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία με πρότασή της ζητάει από τη Ελλάδα να μην αναχαιτίζει και να μην φωτογραφίζει τους "εισβολείς" τούρκους πιλότους.
Μάλιστα, στην ίδια αίτηση, η Άγκυρα ζητάει να μην καταδιώκονται τα τουρκικά αεροσκάφη έως ότου γυρίσουν πίσω στον εναέριο χώρο της Τουρκίας!!!
Ουσιαστιακά, η Άγκυρα επιθυμεί έναν "κώδικα συμπεριφοράς", τέτοιο που να μην προκαλεί τρόμο στους δικούς της πιλότους!!!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", η 'Αγκυρα έχει υποβάλει αρμοδίως πρόταση για έναν «κώδικα συμπεριφοράς» (code of conducts) που αφορά κυρίως την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Η τουρκική πλευρά επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα περιορισθεί ο αριθμός των αναχαιτίσεων ειδικά στα ακρότατα όρια του FIR Αθηνών ή τουλάχιστον θα γίνουν «ηπιότερες» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση τα τουρκικά αεροσκάφη για να τα φωτογραφίσουν (οι φωτογραφίες υποβάλλονται στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, ενώ θεωρούν ότι οι Ελληνες αεροπόροι υπερβάλλουν εαυτούς, αφού μετά την αναχαίτιση «καταδιώκουν» τα τουρκικά αεροσκάφη μέχρις ότου βγουν από το FIR Αθηνών.
Η Αγκυρα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης και αναχαίτισης στρατιωτικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών και δεν παραδέχεται ότι πραγματοποιεί εσκεμμένα υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά (επικαλούμενη τους ελιγμούς που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη στη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά).
Ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει συζήτηση για την τουρκική πρόταση θα δώσει την αφορμή για την επανεξέταση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία όμως αποκτούν διαφορετική βαρύτητα και περιεχόμενο από αυτήν που είχαν τη δεκαετία του ‘90 με το Μνημόνιο Παπούλια -Γιlmaz

Read more...

Οι πρώτες αντιδράσεις του Ισραήλ στην ακύρωση της άσκησης 'Αετός της Ανατολίας"


Η πρώτη επίσημη αντίδραση από πλευράς του Ισραήλ, μετά την ακύρωση της άσκησης "Αετός της Ανατολίας", όπως πρώτοι στην Ελλάδα δημοσιεύσαμε προχθές, ήλθε από τα χείλη του υφυπουργού εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon.
Ο Ισραηλινός πολιτικός, αφού σημείωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είναι δυο πολύ σημαντικές στρατηγικές χώρες στη Μέση Ανατολή καθώς και ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν τις χώρες της περιοχής, δήλωσε ότι η ακύρωση της διεθνούς αεροπορικής άσκησης "Αετός της Ανατολίας" θα επηρεάσει τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και την Αμερική.

Ο Danny Ayalon χρησιμοποίησε συγκεκριμένα την εξής έκφραση: "Όλοι μας θέλουμε μια Τουρκία πολιτισμένη, τμήμα της πολιτισμένης κοινωνίας της Δύσης, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είναι του Ιράν".
Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παρεμποδίστηκε η συμμετοχή του Ισραήλ στην προγραμματισμένη αεροπορική άσκηση που επρόκειτο να διεξαχθεί στην περιοχή του Ικονίου.
Οι στρατιωτικοί αρμόδιοι του Ισραήλ δηλώνουν τη μεγάλη τους απογοήτευση από την ακύρωση της άσκησης και σημειώνουν ότι εκτός από τις επιπτώσεις σε διπλωματικό επίπεδο, χάθηκε μια σοβαρή ευκαιρία για εκπαίδευση των πιλότων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.
Οι ισραηλινές εφημερίδες έγραψαν ότι η τουρκική πλευρά δεν ήθελε να χρησιμοποιήσουν τον τουρκικό εναέριο χώρο αεροπλάνα και πιλότοι που βομβάρδισαν τη λωρίδα της Γάζας την προηγούμενη περίοδο και δεν επέτρεψε τη συμμετοχή του Ισραήλ σ' αυτήν, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ και την Ιταλία σε άρνηση συμμετοχής στην άσκηση, που οδήγησε στην ακύρωση του διςθνούς της σκέλους.

Read more...

Συμφωνία σε τεντωμένο σχοινί. Τουρκία- Αρμενία υπέγραψαν την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων


ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία έχουν όλες συμφέρον να εντάξουν την κάρτα της Αρμενίας στο περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι. Οι δύο πρώτες για να αποκτήσουν μια επιπλέον εναλλακτική λύση αν οι αγωγοί που τώρα περνούν μέσα από τη Γεωργία χρησιμοποιηθούν ως «όμηροι» σε περίπτωση νέας κρίσης στον Καύκασο η Ρωσία, για να αποδυναμώσει τη Γεωργία. Οι καλές σχέσεις ΑζερμπαϊτζάνΑρμενίας- Τουρκίας, βοηθούν στο να διαφοροποιηθούν οι διαδρομές των αγωγών.

Χειροκροτήματα, αφού έπειτα από ένα τρίωρο διπλωματικό θρίλερ, η συμφωνία υπογράφηκε. Ο Αρμένιος Ναλμπαντιάν και ο Τούρκος Ντεβέτογλου εν μέσω (από αριστερά) του Ξ. Σολάνα, του Γάλλου ΥΠΕΞ Κουσνέρ, της Ελβετίδας ομολόγου τους Μ. ΚαλμίΡέι, της Χίλαρι Κλίντον και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ

Έπειτα από ένα τρίωρο διπλωματικό θρίλερ που ευοδώθηκε χάρη στη Χίλαρι Κλίντον, Τουρκία και Αρμενία υπέγραψαν το Σάββατο στη Ζυρίχη συμφωνία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων. Η εφαρμογή της προαναγγέλλεται δύσκολη- ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσία θα παρακολουθούν με μεγάλο (ενεργειακό) ενδιαφέρον.

Η συμφωνία που υπέγραψαν στη Ζυρίχη ο Τούρκος και ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών έχει μεν ιστορική σημασία, δεν επιλύει όμως τις ιστορικές διαφορές που χωρίζουν τα δύο έθνη: την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς (1915-1917) και την επονομαζόμενη «παγωμένη διαμάχη» στο ΝαγκόρνοΚαραμπάχ, τον αποσχισθέντα από το Αζερμπαϊτζάν θύλακα που έδωσε την αφορμή να κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας- Αρμενίας το 1993. Οι εθνικιστές και των δύο πλευρών, λοιπόν, θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εκτροχιαστεί η συμφωνία. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή του Αζερμπαϊτζάν, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε χθες πως προκειμένου να έχει ελπίδες η συμφωνία στο τουρκικό Κοινοβούλιο, η Αρμενία πρέπει να αποχωρήσει από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ. Από την πλευρά του, ο Αρμένιος πρόεδρος Σαρκισιάν προσπαθεί να πείσει τους Αρμένιους- κατοίκους και διασπορά - πως «οι εποχές επιβάλλουν την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις» και πως η σύσταση μιας επιτροπής που θα μελετήσει την «ιστορική διάσταση» της γενοκτονίας, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη, αποτελεί ήδη ένα σημαντικό βήμα.

«Ρωσία και ΗΠΑ παρακολουθούν την προσέγγιση Τουρκίας- Αρμενίας όπως το γάλα πάνω στη φωτιά», σχολιάζει η γαλλική «Figaro». Η «παγωμένη διαμάχη» στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ επηρεάζει τη διαδρομή των ενεργειακών αγωγών στην περιοχή: ο αγωγός πετρελαίου Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν παρακάμπτει ήδη την Αρμενία. Το ίδιο σχεδιάζεται να γίνει και με τον αγωγό φυσικού αερίου Νabucco. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία έχουν όλες συμφέρον να εντάξουν την κάρτα της Αρμενίας στο περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι. Οι δύο πρώτες για να αποκτήσουν μια επιπλέον εναλλακτική λύση αν οι αγωγοί που τώρα περνούν μέσα από τη Γεωργία χρησιμοποιηθούν ως «όμηροι» σε περίπτωση νέας κρίσης στον Καύκασο η Ρωσία, για να αποδυναμώσει τη Γεωργία. Οι καλές σχέσεις ΑζερμπαϊτζάνΑρμενίας- Τουρκίας, βοηθούν στο να διαφοροποιηθούν οι διαδρομές των αγωγών.

ΤΑ ΔΥΟ ΑΓΚΑΘΙΑ

Αγκάθια η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και η «παγωμένη διαμάχη» στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ


Τρίωρο διπλωματικό θρίλερ

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο στις 20.00, ώρα Ελλάδας, στην αίθουσα Τσώρτσιλ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Η πομπή των αυτοκινήτων που μετέφερε τη Χίλαρι ξεκίνησε κανονικά από το ξενοδοχείο Dolder για το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Όμως λίγο αργότερα σταμάτησε απότομα και έκανε στροφή 180 μοιρών.

Στο παρά πέντε και οι δύο πλευρές είχαν εκφράσει αντιρρήσεις όσον αφορά τις δηλώσεις που θα γίνονταν από τους υπουργούς Εξωτερικών μετά την υπογραφή. Η Κλίντον έμεινε σε πάρκινγκ, μέσα στη μαύρη ΒΜW, με δύο κινητά τηλέφωνα στα χέρια: μίλησε τρεις φορές με τους Αρμένιους και τέσσερις με τους Τούρκους. Όλη αυτήν την ώρα, συνεργάτες της πηγαινοέρχονταν τρέχοντας στο ξενοδοχείο. Κάποια στιγμή, ένα περιπολικό της ελβετικής αστυνομίας κατέφτασε με τις σειρήνες να ουρλιάζουν: μετέφερε έναν Τούρκο διπλωμάτη, με νέο προσχέδιο του τουρκικού ανακοινωθέντος. Η συμφωνία υπογράφηκε με τρεις ώρες καθυστέρηση και χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να κάνει δηλώσεις. Η Χίλαρι Κλίντον έπεισε Τούρκους και Αρμένιους πως οι ανακοινώσεις μπορούσαν να περιμένουν ενώ η υπογραφή όχι- και πιστώθηκε μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία.
NEA

Read more...

Ανησυχητικά "γειτονικά" σήματα


Της Ελίνας Γαληνού
Η έλευση μιας νέας κυβέρνησης, μπορεί να δημιουργεί μια πρόσκαιρη ελπίδα, τόσο για την διευθέτηση των εσωτερικών όσο και εξωτερικών μας ζητημάτων. Ομως ειδικά για τα εξωτερικά ζητήματα, τα σημάδια από τις γειτονικές μας χώρες΄, μάλλον δεν επιτρέπουν καθόλου εφησυχασμό. Τουλάχιστον λογικά έτσι δείχνουν τα πράγματα, καθώς μια σειρά από ενοχλητικούς οιωνούς, πυκνώνουν ολοένα στον ορίζοντα...
Η πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα πρωθουποργού στην Τουρκία, του έδωσε την ευκαιρία να διατυπώσει εκ νέου τις ελληνικές θέσεις πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν. Κυρίως για το Κυπριακό και το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, που συνδέονται άμεσα με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Τονίστηκε επίσης από την ελληνική πλευρά ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, "περνάει μέσα από την συμμόρφωσή της στους κανόνες καλής γειτονίας".

Θέσεις ορθές και λογικές, αλλά χιλιοειπωμένες. Ελπίζουμε ότι δεν θα εφησύχασε ο πρωθυπουργός μας που δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις στον εναέριο χώρο μας από τουρκικά αεροσκάφη, κατά την μέρα της επίσκεψής του στην γείτονα...Διότι η Τουρκία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και ευκαιρίας δοθείσης, θα μας το υπενθυμίσει πάλι...
Από την άλλη πλευρά, οι Σκοπιανοί γείτονές μας δηλώνουν "ότι ο συμβιβασμός μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων είναι εφικτός όσον αφορά το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου τους" αλλά δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι " μέσα στις πολυετείς συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, έχουν συμπεριληφθεί ζητήματα όπως η εθνική ταυτότητα της Μακεδονίας και η μακεδονική γλώσσα, που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων". Παράλληλα με αυτές τις δηλώσεις τους όμως, κυκλοφορεί στα Σκόπια από την κρατική Ακαδημία Επιστημών, ιστορική εγκυκλοπαίδεια που αναφέρει ότι "η Ελλάδα κατέχει την αιγαιακή Μακεδονία και έχει κάνει εθνική εκκαθάριση του μακεδονικού στοιχείου..." Μαζί με αυτό, η Ελλάδα βάλλεται συνεχώς από προσβλητικές προκλήσεις των Σκοπιανών οι οποίοι ευθαρσώς παραποιούν επιστημονικά τεκμηριωμένες ιστορικές αλήθειες! Και τώρα προστίθεται σ΄αυτά η "βόμβα" εκ μέρους του Αλβανού πρωθυπουργού, που ζητεί να καταργηθούν τα σύνορα ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες στις οποίες ζούν αλβανικοί πληθυσμοί... Αυτό σημαίνει κατάργηση συνόρων του Κοσσόβου (και άρα της Σερβίας αφού η νομιμοποίηση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου εκκρεμεί ακόμα), τα δυτικά σύνορα της FYROM και τα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας. Ισως βέβαια τα αιτήματά του κ. Μπερίσα να ακούγονται σαν μεγαλοστομίες, καθώς από λογική άποψη ισχύουν αυτά που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και η τελική Πράξη του Ελσίνκι. Ας θυμηθούμε όμως ότι στο παρελθόν, κατά την διάρκεια προηγουμένων προστριβών στα Βαλκάνια, ο κ. Μπερίσα τηρούσε πολύ ευνοική στάση προς τους υποκινητές ταραχών. Αυτό και μόνον, επιβάλει σοβαρούς προβληματισμούς όσον αφορά το βάρος των λεγομένων του... Γενικά το κλίμα αυτό, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό τόσο από μέρους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ όσο και του Ελληνα πρωθυπουργού που είναι ταυτόχρονα και υπουργός Εξωτερικών. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τα σημάδια που εκπέμπουν οι γείτονές μας, είναι πολύ ανησυχητικά...

Read more...

Τουρκική πρόταση για κώδικα συμπεριφοράς στο Αιγαίο


Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή, η τουρκική πλευρά ελπίζει ότι θα πάρει απάντηση στην πρόταση που έχει υποβάλει αρμοδίως για έναν «κώδικα συμπεριφοράς» (code ofconducts) που αφορά κυρίως την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο (το θέμα είχε αποκαλύψει από την άνοιξη το «Εθνος», καθώς ο κ. Μπαγίς είχε ενημερώσει την Ε.Ε. για την τουρκική πρόταση). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα περιορισθεί ο αριθμός των αναχαιτίσεων ειδικά στα ακρότατα όρια του FΙR Αθηνών ή τουλάχιστον θα γίνουν «ηπιότερες» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση τα τουρκικά αεροσκάφη για να τα φωτογραφίσουν (οι φωτογραφίες υποβάλλονται στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, ενώ θεωρούν ότι οι Ελληνες αεροπόροι υπερβάλλουν εαυτούς, αφού μετά την αναχαίτιση «καταδιώκουν» τα τουρκικά αεροσκάφη μέχρις ότου βγουν από το FΙR Αθηνών.

ΕΠΙΘΕΣΗ φιλίας στην τουρκική κοινή γνώμη, που συνδυάστηκε με την έναρξη μιας φιλόδοξης και συγχρόνως τολμηρής προσπάθειας για αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων σφράγισε την πρώτη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου ως πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δύο χωρών την Παρασκευή διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και το γεγονός ότι συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με την παρουσία μόνο ενός διερμηνέα (ο κ. Ερντογάν προτιμά αυτή τη μέθοδο από το να συνομιλεί στην αγγλική), τους έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουν σε απόλυτα εμπιστευτικό περιβάλλον όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών και να αναζητήσουν τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Παράλληλα με τα ευρωτουρκικά, ιδιαίτερη προτεραιότητα δίνεται και από τις δύο πλευρές στην προσπάθεια μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και αποτροπής εκτός έλεγχου καταστάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένη πηγή, η τουρκική πλευρά ελπίζει ότι θα πάρει απάντηση στην πρόταση που έχει υποβάλει αρμοδίως για έναν «κώδικα συμπεριφοράς» (code ofconducts) που αφορά κυρίως την αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο (το θέμα είχε αποκαλύψει από την άνοιξη το «Εθνος», καθώς ο κ. Μπαγίς είχε ενημερώσει την Ε.Ε. για την τουρκική πρόταση). Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά επιδιώκει να αποσπάσει τη δέσμευση της Ελλάδας ότι θα περιορισθεί ο αριθμός των αναχαιτίσεων ειδικά στα ακρότατα όρια του FΙR Αθηνών ή τουλάχιστον θα γίνουν «ηπιότερες» και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά μαχητικά πλησιάζουν σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση τα τουρκικά αεροσκάφη για να τα φωτογραφίσουν (οι φωτογραφίες υποβάλλονται στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.), με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος, ενώ θεωρούν ότι οι Ελληνες αεροπόροι υπερβάλλουν εαυτούς, αφού μετά την αναχαίτιση «καταδιώκουν» τα τουρκικά αεροσκάφη μέχρις ότου βγουν από το FΙR Αθηνών.

Η Αγκυρα επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης και αναχαίτισης στρατιωτικών αεροσκαφών στο FΙR Αθηνών και δεν παραδέχεται ότι πραγματοποιεί εσκεμμένα υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά (επικαλούμενη τους ελιγμούς που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη στη διαδικασία αναχαίτισής τους από τα ελληνικά).

Ενδεχόμενη απόφαση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσει συζήτηση για την τουρκική πρόταση θα δώσει την αφορμή για την επανεξέταση νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, τα οποία όμως αποκτούν διαφορετική βαρύτητα και περιεχόμενο από αυτήν που είχαν τη 10ετία του ‘90 με το Μνημόνιο Παπούλια -Γιλμάζ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP