Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Δεν τιμάται η ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων στην Κομοτηνή για να μην προκληθούν αντιδράσεις


Αίσθηση έχει προκαλέσει η «αποφυγή» εορτασμού της ημέρας της Γενοκτονίας των Ποντίων από το Δήμο Κομοτηνής με αιτιολογία την μη πρόκληση των μουσουλμάνων πολιτών της πόλης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΣΤΟΠ, σε ερώτηση που κατέθεσε στο δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Κομοτηνής η παράταξη του «Σπάρτακου» για τη διερεύνηση των προθέσεων της δημοτικής Αρχής σε σχέση με την επικείμενη Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μαίου), ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πετρίδης, άφησε να εννοηθεί ότι και φέτος δεν πρόκειται να διοργανωθεί κάποια εκδήλωση.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος ο Δήμος δεν θα πραγματοποιήσει κάποια εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας καθότι δεν επιθυμεί να οξύνει τα πάθη. Αντίστοιχη ή απόλυτη σιωπή ήταν η απάντηση και των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου παρά το γεγονός ότι στην πόλη ζουν σημαντικός αριθμός Ποντίων.

Προφανώς η μνήμη των 353.000 νεκρών της γενοκτονίας θα πρέπει να θυσιαστεί προς όφελος της ανάγκης για την προσέγγιση των λαών και της νέας, οικονομικής αυτή τη φορά, υποδούλωσης των Ελλήνων πολιτών των παραμεθόριων περιοχών από τους καλοσυνάτους και πάντα πρόθυμους να επενδύσουν και να αγοράσουν μισοτιμής Τούρκους επιχειρηματίες.

Την ίδια στιγμή όμως που το δημοτικό Συμβούλιο δείχνει την ευαισθησία του για την μή όξυνση των παθών όπως ισχυρίζεται, ο αντιδήμαρχος της πόλης της Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν συμμετείχε ανοικτά στην Κωνσταντινούπολη στις αρχαιρεσίες της ανθελληνικής και αλυτρωτικής τουρκικής οργάνωσης «Σύλλογος Αλληλοβοηθείας Τούρκων Δυτικής Θράκης», η οποία χωρίς δυσκολία αναρτά την σημαία της Δυτικής Θράκης σε κάθε δραστηριότητα της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τις προκλήσεις της τράπεζας Ziraat επισήμαινε σε ερώτηση του, ο βουλευτής (ΛΑΟΣ) Η. Πολατίδης


Εκτός του θέματος με τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής που (όπως σας αναφέραμε στο προηγούμενό μας δημοσίευμα) παρέστη στις αρχαιρεσίες του αλυτρωτικού BTTDD (και πλην βεβαίως και των άλλων παρεμβάσεων που δεν τις αναφέρουμε εδώ, γιατί θεματολογικά δεν σχετίζονται με την παρούσα ιστοσελίδα), υπήρξε και ένα ακόμη ζήτημα που έθεσε προ ημερησίας διατάξεως στην ίδια συνεδρίαση (12 Μαΐου 2011) του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής η παράταξη του «Σπάρτακου» μέσω του επικεφαλής του Νεκτάριου Δαπέργολα.

Αφορούσε στη διερεύνηση των προθέσεων της νυν δημοτικής αρχής σε σχέση με την επικείμενη (στις 19 Μαΐου) Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δεδομένου ότι (αν και επισήμως ανακηρυγμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο) κανείς δεν την τιμούσε επίσημα στην πόλη μας τα προηγούμενα χρόνια (οι μόνοι που πραγματικά την τιμούν αλλά με κάπως…διαφορετικό περιεχόμενο είναι οι τουρκόφρονες μέσα στο Προξενείο Κομοτηνής ή με διάφορες προκλητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του φασίστα γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ). Το κείμενο που κατέθεσε ο “Σπάρτακος” είχε ως εξής:

«Σε μιά βδομάδα η Ελλάδα θυμάται και τιμά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μιά γενοκτονία που το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μνημονεύει επίσημα στις 19 Μαϊου, αλλά η λήθη υπερίσχυσε θεσμικά της μνήμης. Δεν μπορώ να προσπεράσω το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν κάνει κάποιαν εκδήλωση μνήμης για να τιμήσει τους αδικοχαμένους παππούδες μας, τους ανθρώπους που ξερρίζωσαν μαζί τους φεύγοντας μιά ιστορία 2500 ετών από την γή του Πόντου. Και μιλάμε για μια πόλη κι έναν δήμο με χιλιάδες Πόντιους πρόσφυγες, που ήρθαν στη θρακική γη σε κύματα, από την δεκαετία του 1920 μέχρι τις μέρες μας, είτε απευθείας από τον Πόντο είτε μέσω Ρωσίας, Γεωργίας, Καζακστάν κτλ.
Ναι, λέμε – όχι και πολύ…φωναχτά - πως θυμόμαστε την γενοκτονία αλλά συστηματικά δεν ονομάζουμε τον φονιά, τον άνθρωπο που οραματίστηκε τη μικρασιατική γη με μία μόνο γλώσσα και μία θρησκεία. Αντιθέτως, στη Θράκη του παραλόγου, στις 19 Μαΐου, θα τιμήσουμε ιδιωτικώς, χωρίς δηλαδή παρουσία θεσμικών αρχόντων, τη μνήμη των νεκρών μας, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι από την Τουρκία θα κάνουν πομπή με τα αυτοκίνητά τους πρός τη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή ντόπιων μουσουλμάνων από Κομοτηνή και Ξάνθη για να τιμήσουν τον αυτουργό της σφαγής Μουσταφά Κεμάλ πασά. Παράλληλα, ορισμένοι παράγοντες της μειονοτικής κοινωνίας θα συμμετέχουν και στην γελοία τελετή με το χώμα από τη Θεσσαλονίκη που παραδίδεται κάθε χρόνο στους Κήπους, στην άλλη πλευρά των συνόρων.
Κύριε δήμαρχε, κύριοι σύμβουλοι.
Με τη σύντομη αυτή παρέμβαση θα ήθελα να θέσω το Δημοτικό Συμβούλιο προ των ευθυνών του και να πάρει μιά καθαρή θέση για το θέμα. Πολλοί κάτοικοι της Κομοτηνής νιώθουν προσβεβλημένοι από αυτήν την πράξη. Πώς είναι δυνατόν σήμερα κάποιοι να τιμούν στην Ελλάδα τον Μουσταφά Κεμάλ έχοντας απέναντί τους την σιωπή των θεσμικών παραγόντων; Πάρτε μιά θέση! Ή θα τιμήσετε τον Κεμάλ ή τους αδικοσφαγμένους Ποντίους, δεν γίνεται να είσαι και με τον θύτη και με το θύμα! Είναι καιρός να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας…
Ν.Δαπέργολας (Δημ. Σύμβουλος-Επικεφαλής «Σπάρτακου»)

Η απάντηση βέβαια των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι στην παρέμβαση αυτή του «Σπάρτακου» (αλλά και στην περαιτέρω τοποθέτηση του Ν. Δαπέργολα) ήταν ως επί το πλείστον μια βαθιά, αμήχανη σιωπή. Κανείς, ούτε από τη συμπολίτευση (ΠΑΣΟΚ), αλλά ούτε και από τη μείζονα αντιπολίτευση (ΝΔ), δεν τόλμησε να πάρει θέση επί του ζητήματος, κι ας υπήρχαν βεβαίως ανάμεσά τους και πολλοί Πόντιοι (μερικοί εκ των οποίων μάλιστα και επαγγελματίες…Πόντιοι – φαίνεται όμως ότι η εν λόγω…ποντιοφροσύνη τους έχει την παράδοξη τάση να…εξαντλείται προεκλογικά). Κάτι πήγε να ψελλίσει μόνο ο (εκ του ΚΚΕ) δημ. σύμβουλος Φακιρίδης, λέγοντας ότι η γενοκτονία είναι ένα γεγονός, που έχει πράγματι κάποιαν ιστορική βάση (πάλι καλά!), αλλά καλύτερα να μην το πολυσκαλίζουμε, στον βωμό της ανάγκης για προσέγγιση των λαών. Τα ίδια περίπου σιγομουρμούρισε και η (εκπρόσωπος του Τουρκικού Προξενείου) Σιμπέλ Μουσταφάογλου (ναι, ναι, και τα όργανα της φασιστικής Τουρκίας που δεν υπονομεύουν μόνο συνεχώς την εθνική μας ασφάλεια, αλλά και σπέρνουν καθημερινά στη μειονότητα τον διχασμό και το μίσος έναντι των χριστιανών, κι αυτοί για την προσέγγιση των λαών κόπτονται!!!). Τις απόψεις βεβαίως αυτές (περί δήθεν προσέγγισης των λαών μέσα από το κουκούλωμα και την παραχάραξη της Ιστορίας) δεν τις άφησε αναπάντητες ο Ν.Δαπέργολας, τονίζοντας ότι μόνο η πραγματική γνώση της Ιστορίας θα βοηθήσει τους λαούς να ξεπεράσουν μια μέρα τις διαφορές τους, αντίθετα οι παραχαράξεις και οι διαστρεβλώσεις είναι πάντα εκ του πονηρού, άλλα παιχνίδια εξυπηρετούν και δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς απλώς κουκουλώνουν ζητήματα και αιτίες έντασης και διχασμού, που όσο δεν λύνονται οριστικά βάσει της ιστορικής αλήθειας, θα επανέρχονται συνεχώς στο προσκήνο. Ε, ο Ν.Δαπέργολας, ως Δρ Ιστορίας του ΑΠΘ, δεν αποκλείεται τελικά όλο και κάτι παραπάνω να γνωρίζει περί Ιστορίας από τη Σιμπέλ…
Ας δούμε όμως και την απάντηση του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, που εκ των πραγμάτων έχει και τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Η απάντηση ήταν ότι πράγματι τα προηγούμενα χρόνια ο Δήμος δεν προέβαινε σε εκδηλώσεις και ουσιαστικά καλώς έπραττε, επιλέγοντας τη γραμμή της μη όξυνσης των παθών, πράγμα που θα γίνει και φέτος. Όσο για την έννοια του πατριωτισμού, επισήμανε προς τον επικεφαλής του «Σπάρτακου» ότι μαλλον υπάρχει ανάμεσά τους απόκλιση ως προς τι σημαίνει «πατριωτισμός». Ο τελευταίος (σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο) μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα και ενίοτε για λόγους εθνικού συμφέροντος μπορεί να εμφανίζεται ακόμα και με μορφές που θυμίζουν φοβικότητα ή και ενδοτικότητα. Ο ίδιος λοιπόν και η παράταξή του διατηρούν τον πατριωτισμό τους, όπως είπε, αλλά επιλέγουν να μην…προκαλούν.
Αφήνουμε φυσικά ασχολίαστες τις δηλώσεις του δημάρχου Κομοτηνής, πέραν του γενικού σχολίου ότι τις θεωρούμε κωμικοτραγικές: δηλαδή, τραγικές ως προς το περιεχόμενό τους και την εξόφθαλμη δειλία την οποία κρύβουν και ταυτόχρονα κωμικές ως προς τη μορφή της επιχειρηματολογίας η οποία επελέχθη για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και να βαφτιστούν (για μια ακόμη φορά) το ψάρι κρέας, η φοβία πατριωτισμός και η…σφαγή συνωστισμός. Δεν μπορούμε ωστόσο να μην επισημάνουμε και την άποψη περί προκλήσεως. Δεν προκαλεί δηλαδή η παρουσία του αντιδημάρχου του σε υπονομευτικές τουρκοεκδηλώσεις και θα προκαλούσε με μια απλή και σεμνή (κανείς δεν θέλει κορώνες, για μέρα πένθους μιλάμε άλλωστε) απότιση τιμής στο αίμα των παππούδων μας; Τι να πούμε όμως, ζούμε σε μια εποχή που ακόμη και οι πιο απλές λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους και χρήζουν, όπως φαίνεται, άμεσου επαναπροσδιορισμού…
Πως το έγραφε στ’ αλήθεια στον επίλογό του το κείμενο του «Σπάρτακου»; Ότι «είναι καιρός να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας»; Φαίνεται δυστυχώς ότι για τους περισσότερους δεν είναι ακόμη καιρός. Ούτε για να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας, ούτε για να σταματήσουμε να κρύβουμε και τα κεφάλια μας μέσα στην άμμο, όπως οι στρουθοκάμηλοι. Καληνύχτα…

Προξενείο ΣΤΟΠ

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Read more...

Τουρκικές προκλήσεις προς Αθήνα, Λευκωσία και ΕΕ


Ο επικεφαλής του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος (στις τελευταίες εκλογές έλαβε λιγότερο του 1%) έθεσε κατά την προεκλογική δραστηριότητα στην Τουρκία θέμα κυριαρχίας για τα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι! Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Κόμματος Ν. Ζεϊμπέκ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα… κατέλαβε το 2004 το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Τουλάχιστον περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ, φέρονται να δήλωσαν ότι τα θέματα που αναφέρονται στο Αιγαίο συζητώνται στις διερευνητικές συνομιλίες. Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, που συχνά ως εκφράζων τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τουρκικός κίνδυνος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε: «Οι δηλώσεις του κ. Ζεϊμπέκ συνιστούν παραλήρημα άνευ προηγουμένου. Είναι ανάξιες σχολιασμού. Ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα.

Ωστόσο, αναφορικά με τις φερόμενες αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στις εν λόγω δηλώσεις, οφείλω να επαναλάβω ότι οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών. Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας».

Πρόκληση και στην Κύπρο

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, απέρριψε απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας δήλωση του Έρογλου που δημοσιεύτηκε στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι συνιστά “αιτία πολέμου” τυχόν ενέργεια των Ελληνοκυπρίων να αξιοποιήσουν υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της Κύπρου, τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και όποιον πλούτο διαθέτει και οι απειλές δεν έχουν καμία θέση σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. “Εάν έχει λεχθεί κάτι τέτοιο από τον Ντερβίς Έρογλου, τότε πρόκειται για απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωση“, πρόσθεσε.

Ταυτοχόνως ο κ. Έρογλου, που επισκέφθηκε την Άγκυρα, επιτιθέμενος στην ΕΕ υποστήριξε ότι «… αποτελεί πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών το γεγονός ότι η Ε. Ε ζητά το άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου και των λιμανιών στους Ρωμιούς χωρίς να εφαρμόσει την άρση του αποκλεισμού». Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ συνεχίζοντας, αφού επέστησε την προσοχή στο ότι είπανε στην Τουρκία ότι πρέπει να λύσει πρώτα το Κυπριακό και μετά να ενταχθεί στην ΕΕ, τόνισε ότι ”ακόμη και σε περίπτωση λύσης, υπάρχει η πιθανότητα μη ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα”.»

http://e-dragoumanos.gr/?p=12225

Read more...

Με δυο συνδυασμένες ασκήσεις την ημέρα της επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως απαντά η Άγκυρα


Με δυο συνδυασμένες ασκήσεις οι οποίες ολοκληρώνονται την ημέρα της επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως απαντά η Άγκυρα σε όλους όσοι επιμένουν να διακηρύσσουν ότι επίκειται «ρύθμιση» των ελληνοτουρκικών στο Αιγαίο…Η πρώτη είναι η αεροναυτική άσκηση DENIZ GORDU (θαλασσόλυκος) η οποία ξεκίνησε χθες και διεξάγεται κυριολεκτικά σε όλο το Αιγαίο. Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχές στο Βόρειο, το κεντρικό και το Νότιο τμήμα του Αιγαίου και στην κυριολεξία έχουν βγάλει όλον τον αεροπορικό και τον ναυτικό τους στόλο.

Περιττεύει να συμπληρώσουμε ότι το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και τα επιμέρους Επιτελεία παρακολουθούν τις τουρκικές δραστηριότητες εκ του σύνεγγυς ώστε να παρέμβουν άμεσα σε περίπτωση που απαιτηθεί από τις εξελίξεις…

Η δεύτερη άσκηση έχει ξεκινήσει από τις 9 Μαΐου και είναι η άσκηση με την επωνυμία EFES 2011. Κορύφωση των τουρκικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα θα αποτελέσει η αποβατική ενέργεια που θα διενεργηθεί στα τουρκικά παράλια, μεταξύ Σάμου και Χίου.
Οι ασκήσεις συνδυάζονται τις τελευταίες ημέρες διεξαγωγής τους, καθότι σε ενδεχόμενη αποβατική ενέργεια σε ελληνικό νησί, οι κλάδοι των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ασκούνται ώστε να δράσουν οργανωμένα και αποτελεσματικά…

Δεν έχει γίνει γνωστό εάν, ως είθισται, στην τελική φάση των ασκήσεων παραστεί σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας να την παρακολουθήσει. Ασχέτως του εάν οι αποβατικές ενέργειες στο Αιγαίο προφανώς αφορούν την Ελλάδα… Και θα είναι οι ίδιοι που θα δίνουν «όρκους φιλίας» προς την εύπιστη (;) ελληνική πολιτική ηγεσία, η οποία προφανώς δεν συγκινείται από τη σημειολογία της καταληκτικής ημερομηνίας των τουρκικών ασκήσεων…

Να προσθέσουμε, ότι συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις όλο και κάποιο καράβι του τουρκικού Ναυτικού… ξεκόβει, και βγαίνει για μια κρουαζιέρα αναψυχής στο Αιγαίο, κακοποιώντας στην πορεία την έννοια της «αβλαβούς διέλευσης» όπως αυτή προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να πείσει και τους τελευταίους στην Ελλάδα για τις ειρηνικές προθέσεις της χώρας που εκπροσωπεί.

http://greeknation.blogspot.com/2011/05/blog-post_7943.html#more

Read more...

Η ΑΟΖ έγινε ΡΟΖ


Κωνσταντίνος Χολέβας - Πολιτικός Επιστήμων

Ώστε έτσι, λοιπόν! Ο Υπουργός των Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε δημοσίως ότι η Ελλάς δεν θα ανακηρύξει, όπως θα εδικαιούτο να το κάνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, και τούτο για να μη δυσαρεστήσει την Τουρκία. Δεν εκπλήσσομαι, προσωπικώς, διότι από τα πρώτα βήματά του στον χώρο της εξωτερικής πολιτικής ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ήταν οπαδός των συνεχών υποχωρήσεων και της ηττοπάθειας. Αυτό το κάνει λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, όχι από σκοπιμότητα. Όλα δε αυτά καμουφλάρονται με λεκτικά περιτυλίγματα, όπως εκσυγχρονιστική πολιτική, φιλειρηνική διπλωματία, καταπολέμηση του εθνικισμού ( πάντα του ελληνικού και ποτέ του τουρκικού) και άλλα παρεμφερή.

Ο κ. Δρούτσας έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αυστρία και όφειλε να γνωρίζει ότι η χώρα αυτή γέννησε τον Καγκελλάριο Μέτερνιχ, φανατικό αντίπαλο της Ελληνικής Επαναστάσεως. Όμως ο Μέτερνιχ είχε απέναντί του σε κάθε διπλωματική μάχη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Κερκυραίος διπλωμάτης και επί έτη σύμβουλος του Τσάρου της Ρωσίας, εφοδιασμένος με μία στέρεα ελληνορθόδοξη παιδεία, αντιμετώπισε με επιτυχία τον Μέτερνιχ, Ο Χένρυ Κίσσιντζερ στη διδακτορική διατριβή του για την εποχή εκείνη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Ιστορία υπάρχουν δύο είδη πολιτικών και διπλωματών: Οι Μέτερνιχ και οι Καποδίστριες. Οι πρώτοι αγωνίζονται να καταπνίξουν τα δικαιώματα των μικρότερων λαών και υπερασπίζονται παλαιολιθικές αυτοκρατορίες. Οι δεύτεροι αρθρώνουν λόγο πατριωτισμού, εθνικής αξιοπρέπειας και στηρίζουν τα δικαιώματα και των αριθμητικά μικρότερων λαών. Ο κ. Δρούτσας παραμένει οπαδός του Μέτερνιχ, ο οποίος πίστευε στη διατήρηση της Αυστρουγγαρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώ όσοι προτείνουμε την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ διδασκόμαστε από τη συγκρατημένη αισιοδοξία και τη μαχητικότητα του Καποδίστρια. Οι κ.κ. Παπανδρέου και Δρούτσας γοητεύονται από το νεο-οθωμανικό πρότυπο του Αχμέτ Νταβουτογλου, γι’ αυτό και τον αφήνουν να αλωνίζει προκλητικά στη Θράκη. Όσοι πιστεύουμε στη γραμμή Καποδίστρια χαρακτηριζόμαστε από τον κ. Δρούτσα ότι απλώς ακολουθούμε μια μόδα. Καλύτερα να είσαι του συρμού (της μόδας) παρά να είσαι του διασυρμού, όπως κατήντησε η εξωτερική πολιτική μας.

Ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου ως Υπουργός ή Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών έχει συνδέσει τα βήματά του με .....επιτεύγματα του νεοελληνικού εκσυγχρονισμού όπως η υποχώρηση στα Ίμια, η Μαδρίτη του 1997 με αναγνώριση ζωτικών συμφερόντων της Άγκυρας στο Αιγαίο, η παράδοση του Οτσαλάν, τα ζεϊμπέκικα με τον μακαρίτη Τζεμ, η υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία για περικοπή από τα σχολικά μας βιβλία των σημείων που ενοχλούν την Άγκυρα. Η γραμμή του κ Παπανδρέου δεν απαντά στο ερώτημα «πώς θα αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο», αλλά διέπεται από το φοβικό σύνδρομο «μην ενοχληθεί η Τουρκία». Η λογική Παπανδρέου- Δρούτσα εντάσσει την Ελλάδα στη ζώνη επιρροής της Τουρκίας και φοβούμαι ότι κάθε υποχώρησή μας δίνει γενικότερα μηνύματα υποχωρητικότητας προς κάθε ξένη χώρα. Ακόμη και προς το υπό διάλυσιν κράτος των Σκοπίων.

Τον Απρίλιο του 2000, λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές που κερδήθηκαν οριακά από τον Κώστα Σημίτη, ο κ. Γ. Παπανδρέου εγκαινίασε μία ηλεκτρονική πύλη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών με τον τίτλο www. greece.gr. Υποτίθεται ότι αυτός ο αγγλόφωνος ιστότοπος θα προέβαλλε τις εθνικές μας θέσεις διεθνώς. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του -ευτυχώς σταμάτησε μετά από λίγους μήνες- η άποψη του κ. Παπανδρέου κατέστη εμφανής. Δημοσιεύθηκε, λοιπόν, ως κύριο άρθρο της πρώτης εβδομάδας ένα κείμενο στα αγγλικά με ελληνική υπογραφή, το οποίο κατηγορούσε τα ... ελληνικά σχολικά βιβλία ότι καλλιεργούν μίσος κατά των Τούρκων. Άρα η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα αρχίσει από την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων Ιστορίας των δύο χωρών. Κατέληγε μάλιστα ο αρθρογράφος με την πρόταση προς εμάς τους Έλληνες να υιοθετήσουμε μία νέα εθνική ταυτότητα για ... να μάς αγαπήσουν οι Τούρκοι. Έκτοτε έχουν γίνει πολυάριθμα εθνικώς απαράδεκτα ψαλιδίσματα ηρώων, μαρτύρων, μαχών και γενοκτονιών από τα ελληνικά εγχειρίδια, ενώ οι Τούρκοι καλλιεργούν μέσω της παιδείας τον νεο-οθωμανισμό και τον επεκτατισμό. Στην προσπάθεια των κ. Παπανδρέου και Δρούτσα να μας πείσουν πόσο καλοί γείτονες είναι οι Τούρκοι ήλθαν ως αρωγοί και οι ανιστόρητοι «ιστορικοί» που επιχείρησαν μέσω τηλεοπτικών ντοκυμανταίρ να υπονομεύσουν το κύρος της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και των πρωταγωνιστών της.

Με τη λογική του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών ότι δεν ασκούμε νόμιμα δικαιώματα για να μη χαλάσουμε την καρδιά των Τούρκων η Ελλάς δορυφοροποιείται. Με πρόσχημα μάλιστα το ανεκδιήγητο Μνημόνιο οδηγούμαστε σε πλήρη απεμπόληση και απάρνηση καιρίων εθνικών συμφερόντων. Από τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο προχωρούμε προς τις ροζ ζώνες των ελληνικών υποχωρήσεων. Η ελληνική ΑΟΖ ουσιαστικά παραχωρείται στην Τουρκία και αποκτά ροζ χρώμα από την ανάμιξη της λευκής πετσέτας που πετάξαμε και της κόκκινης τουρκικής σημαίας. Αντί για το γαλάζιο της σημαίας μας και της θάλασσάς μας οι χειριζόμενοι τα εθνικά μας θέματα προτίμησαν το ροζ. Αντί του δυναμισμού προτίμησαν την υποταγή. Αντί της αξιοπρέπειας την υποτέλεια.

Στο Αιγαίο, στη Θράκη, στην Κύπρο διακυβεύεται η ασφάλεια, η άμυνα , η εθνική αξιοπρέπεια και η οικονομική και ενεργειακή επιβίωση του Ελληνισμού. Δυστυχώς οι θαυμαστές του Τζεμ και του Νταβούτογλου υποθηκεύουν το μέλλον όλων μας και κυρίως των παιδιών μας.


Read more...

Επιχείρησαν να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι στο Αιγαίο


Του Μανώλη Κυπραίου

Κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε την Δευτέρα «θερμό επεισόδιο» πάνω από τον ουρανό του Αιγαίου. Με προκλητικό τρόπο τουλάχιστον 36 τουρκικά μαχητικά, δέκα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο από το βορρά έως τον νότο, εκμεταλλευόμενοι τη διενέργεια δύο αεροναυτικών ασκήσεων, την «Θαλασσόλυκο» (Deniz Kurtu) μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και την «Εφές» (Efes).

Σε όλες τις περιπτώσεις μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, F-16 και Mirage 2000 βρέθηκαν στις περιοχές όπου είχαν κυριολεκτικά εισβάλλει οι Τούρκοι και έδωσαν σε αρκετές περιπτώσεις σκληρές αερομαχίες κλειστού τύπου (dogfights) για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την ελληνικό εναέριο χώρο.

Η προκλητικότερη όμως πράξη της τουρκικής αεροπορίας (Türk Hava Kuvvetleri), η οποία βάσει των κανόνων εμπλοκής θεωρείται «εχθρική ενέργεια», ήταν πως τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου της τουρκικής αεροπορίας, προσπάθησαν να «τυφλώσουν» τα ελληνικά μαχητικά (electronic measures), τα οποία ενεργοποίησαν τα ηλεκτρονικά αντίμετρα (electronic counter-measures) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ραντάρ και οι επικοινωνίες των Ελλήνων χειριστών με τους συναδέλφους τους και τα επίγεια ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, έδωσε εντολή στους πιλότους μας κατά τη διάρκεια των εμπλοκών να υπάρξει αυτοσυγκράτηση, ενώ βρισκόταν σε «κόκκινο συναγερμό» έτσι ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο όπου οι Τούρκοι είχαν αποφασίσει κλιμάκωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι Τούρκοι στρατιωτικοί όπως φαίνεται, προσπάθησαν να ελέγξουν το σύστημα άμυνας ηλεκτρονικού πολέμου των ελληνικών μαχητικών και την ανθεκτικότητά του στα αντίμετρα, κίνηση η οποία δεν είναι μόνο ασυνήθιστη αλλά και ύποπτη», όπως μας τόνισαν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι καιρός τώρα, στρατιωτικοί και διπλωμάτες ανησυχούν πως λόγω της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας αλλά και των επερχόμενων εθνικών εκλογών τον ερχόμενο μήνα, οι Τούρκοι στρατιωτικοί είναι πολύ πιθανό να επιχειρήσουν «θερμό επεισόδιο» για να πλήξουν όχι μόνο τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και την Ελλάδα, σε διπλωματικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, με κύριο στόχο τον τουρισμό.

http://www.newscode.gr

Read more...

Επίσκεψη Αμερικανού Στρατηγού James Cartwright στην Τουρκία


Ο Υπαρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Στρατηγός James Cartwright, επισκέπτεται την Τουρκία από 15-17 Μαιου μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου Στρατηγού Aslan Güner -αναπληρωτή επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας -και σε ανταπόδοση της επίσκεψης του Aslan Güner το 2009 στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, προκειμένου να συζητήσει θέματα περιφερειακής ασφάλειας,

Στα θέματα αυτά περιλαμβάνεται και η καταπολέμηση της δράσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), με την βελτίωση της παρεχόμενης υποστήριξης των ΗΠΑ πρός τον τουρκικό στρατό στον πόλεμο που διεξάγει κατά του PKK, καθώς και το καθοδηγούμενο απο τις ΗΠΑ σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή σύνοδο του Ιουνίου.

Αναφορικά με την δραστηριότητα του Τουρκικού στρατού στα σύνορα με το Ιράκ - η οποία έχει ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα-οι πληροφορίες που συλλέγουν οι ΗΠΑ στην περιοχή του Βορείου Ιράκ θεωρούνται απο τους Τουρκους επιτελείς ως μείζονος σημασίας και επιθυμούν διακαώς την βελτίωση του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ Μάλιστα οι Τούρκοι επικεφαλείς ζήτησαν την άμεση παροχή ενημέρωσης απο τις ΗΠΑ ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το ειρηνικό κλίμα της προεκλογικής περιόδου και η ασφαλής διενέργεια των εκλογών της 12ης Ιουνίου.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν την επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού κατά του PKK μετά την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου όπου και έμεινε στην τουρκική πρωτεύουσα για διαπραγματεύσεις και συνομιλίες 5 ημέρες.Αξίζει να σημειωθεί και η επισήμανση του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν -έγκλειστου στο νησί του Ιμραλί- ότι η επίσκεψη Πανέτα αποτελεί την απαρχή μιας μυστικής συμφωνίας ΗΠΑ-Τουρκίας με βάση την οποία θα στέκεται αρωγός της πολιτικής των ΗΠΑ σε Ιράν,Λιβύη και Συρία με ντάλλαγμα την υπονόμευση του PKK.

Ο Υπαρχηγός του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ Στρατηγός James Cartwright είχε συναντήσεις με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Βετσντί Γκονούλ, τον Αρχηγό του Τουρκικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Ισίκ Κοσανέρ και αναμένεται να επισκεφθεί την Νατοϊκή Βάση στην Σμύρνη λίγο πρίν την αναχώρηση του απο την Τουρκία

http://infognomonpolitics.blogspot.com

Read more...

Ουσιώδεις διαφορές


Του ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*
Η εθιστική κατανάλωση ευδαιμονικών ψευδαισθήσεων και τα συναφή φοβικά σύνδρομα προκάλεσαν τραγικά αδιέξοδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην οικονομία -μ' αυτή την ιεράρχηση- και παραπέμπουν στη συμπεριφορά που πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε για να μη βουλιάξουμε. Στην πρώτη περίπτωση αγκιστρωθήκαμε στον, ελληνικών προδιαγραφών και διά της εντάξεως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας και στη δεύτερη, στα «κοινωνικά κεκτημένα» των δανεικών.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο υπουργός των Εξωτερικών εδήλωσε ότι «μετά τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία σε εύλογο χρονικό διάστημα [πρέπει] να εξευρεθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας καθώς το εύρος της καθορίζει στην πραγματικότητα το εύρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η προσέγγιση αυτή είναι διφορούμενη. Παρακάμπτει τις ουσιώδεις εννοιολογικές και διαδικαστικές διαφορές ανάμεσα στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ των άρθρων 121, 122 και 123 της Συμβάσεως του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης (ΔΔΘ)· και η σύγχυση επιτείνεται απ' το ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο αλλά της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Εκτός απ' αυτό η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της περιοχής, κωφεύει στις εκκλήσεις της Κύπρου για την, κατά το ΔΔΘ, οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ.

Η παρατήρηση του κ. Δρούτσα, πως «η ΑΟΖ είναι της μόδας», είναι εύστοχη και ενθαρρυντική στο βαθμό που σηματοδοτεί διαρθρωτική αλλαγή της μόδας που επί δεκαετίες καλλιεργούσε ευδαιμονικές ψευδαισθήσεις.

* Ομότιμος καθηγητής Θερμοδυναμικής [γενικός γραμματέας της εν Λονδίνω Ελληνικής Αντιδικτατορικής Επιτροπής (1967-1974)]

http://www.enet.gr/

Read more...

Η έκρηξη της κουρδικής οργής στην Τουρκία


Βίαιες συγκρούσεις έγιναν τη Δευτέρα 16 Μάη στο περιθώριο των διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Τουρκία, ειδικά στην περιοχή των Κούρδων, κατά των στρατιωτικών επιχειρήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα 12 θανάτους στις τάξεις του ΡΚΚ μεταξύ 12 και 14 Μαΐου. Χιλιάδες Κούρδοι αψήφησαν τον τουρκικό στρατό περνώντας τα ιρακινά σύνορα για να φέρουν πίσω στη Τουρκία τα πτώματα των νεκρών μαχητών.

Διεκδικώντας τα πτώματα των μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που σκοτώθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα, παρά την μονομερή κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει η εν λόγω οργάνωση, χιλιάδες Κούρδοι διαδηλωτές πήγαν στα σύνορα τις δύο τελευταίες ημέρες. Βρήκαν τα σώματα τεσσάρων μαχητών, αψηφώντας τους Τούρκους στρατιώτες που άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Στη Σιζρε, πόλης του Σιρνάκ, περίπου 50.000 άτομα παρακολούθησαν την κηδεία των ανταρτών. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιού νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές που ανταπέδωσαν με βόμβες μολότοφ.

Στο Ντιγιάρμπακιρ, η κουρδική πρωτεύουσα, πάνω από 20 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της τουρκικής κυβέρνησης, φωνάζοντας εκδίκηση.

Στη Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακάρι, 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά των στρατιωτικών και αστυνομικών επιχειρήσεων. Φώναζαν συνθήματα όπως «Οι Μάρτυρες δεν πεθάνουν ποτέ», «εκδίκηση» και «Ερντογάν δολοφόνε», αναφερόμενοι στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Στην Κωνσταντινούπολη, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Ταξίμ, όπου προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία. Οι οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς οι οποίοι παρενέβησαν βίαια στην περιοχή της Ταρλαμπασι. Περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη.

Τριήμερο πένθος

Άλλες διαδηλώσεις έγιναν σε πόλεις όπως η Σιίρτ, Χακάρι, Μερσίνα, Ούρφα και Αγκρι. Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα καταστήματα τους, οι μαθητές και οι φοιτητές μποϊκοτάρισαν τα μαθήματα σε ολόκληρο το Κουρδιστάν της Τουρκίας. Το κύριο κουρδικό κόμμα BDP κήρυξε τριήμερο πένθος.

Πάνω από 160 συλλήψεις

Πάνω από 160 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σε δέκα πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 54 στο Χακάρι, 30 στην Κωνσταντινούπολη, 20 στο Ντιγιάρμπακιρ, 20 στη Σιίρτ και 11 στη Σιζρε.

La Tribune de Genève

Read more...

Τουρκικό λιμάνι αντίβαρο του Πειραιά


ΝΕΟλιμάνι στην περιοχή Τσαρνταρλί στο βόρειο Αιγαίο, θα χτίσει η Τουρκία, το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαμπερτούρκ», θα συμπεριληφθεί στα 10 μεγαλύτερα του κόσμου. Οπως αναφέρεται, ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε προχθές και σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, με το δυναμικό του λιμανιού για κοντέινερ, το συνολικό της Τουρκίας θα φτάσει από τα 6 εκ. τα 12 εκ. τόνους. Ο κ. Γιλντιρίμ υπενθύμισε πως εδώ και χρόνια το φορτίο που ερχόταν στην Τουρκία περνούσε από τον Πειραιά, λέγοντας πως μετά από λίγα χρόνια το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο οι Τούρκοι ναυτικοί βλέπουν σαν γίγαντα, θα είναι σαν «ψύλλος». (σ.σ. πρόκειται για λογοπαίγνιο καθώς Ρire με κεφαλαίο γράμμα στην τουρκική γλώσσα είναι ο Πειραιάς, ενώ pire με πεζό σημαίνει ψύλλος).

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 17/05/2011

Read more...

Όλα τα όπλα που παράγουν οι Τούρκοι! Εμείς περικοπές,αυτοί παραγωγές!


Η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, κατόρθωσε να πραγματοποιήσει με επιτυχία προγράμματα σε πολλούς τομείς. Μεταξύ των στόχων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το έτος 2023, είναι τα προγράμματα για το εθνικό άρμα, το εθνικό αεροσκάφος και τον εθνικό δορυφόρο και ότι το κράτος συνεχίζει με μεγάλη αποφασιστικότητα. Προκειμένου η Τουρκία να αυξήσει την αξίωσή της για ηγετικό ρόλο στην περιοχή και για να πατάξει την τρομοκρατία, έχει αποφασίσει να ενισχύσει και να αυξήσει τη Στρατιωτική Ισχύ. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Ελλάδα προχωρά σε δραστικές περικοπές των δικών της εξοπλισμών.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΜΑ – «ΑΛΤΑΪ»

Το πρόγραμμα άρχισε το έτος 2007, από τον κύριο ανάδοχο του έργου που είναι η OTOKAR, του ομίλου Κότς. Η ανάπτυξη του βασικού άρματος μάχης «ΑΛΤΑΪ» 3ης γενεάς, πήρε το όνομά του από το Διοικητή του 5ου Σώματος Ιππικού Φαχρετίν Αλτάϊ, ο οποίος ήταν Διοικητής κατά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Για το πρόγραμμα «ΑΛΤΑΪ», η παροχή τεχνικής υποστήριξης εξασφαλίστηκε από την εταιρία «ROTEM» της Νότιας Κορέας. Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του άρματος «ΑΛΤΑΪ», την ανάπτυξη, την παραγωγή του πρωτοτύπου, τις δοκιμές και την πιστοποίηση, απαιτήθηκε το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.



ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΡΠΙΛΗ – «ΑΚΥΑ»

Έχοντας την αποκλειστική ευθύνη η Διοίκηση του Κέντρου Ερευνών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (ARMERKOM) και με την υποστήριξη της Νότιας Κορέας, παρήγαγε τη νέου τύπου τορπίλη κανονικής διαμέτρου 553 χιλιοστών, στην οποία δόθηκε το όνομα «ΑΚΥΑ». Στο πρόγραμμα της τορπίλης, την κεφαλή παρήγαγε η ROKETSAN, ενώ τα τμήματα των «σόναρ» την ευθύνη ανέλαβε η TÜBITAK.



ΕΘΝΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ – «MILGEM»

Με το πρόγραμμα «MILGEM», το οποίο προήλθε από τη σύντμηση των λέξεων «Μilli» (εθνικό) και «Gemi» (σκάφος), στόχος ήταν η παραγωγή σύγχρονων πολεμικών σκαφών με εθνικές δυνατότητες. Η προμελέτη του σκάφους ολοκληρώθηκε το έτος 2004 και η πρώτη συγκόλληση έγινε στις 26 Ιουλ 2005, στη Δκση των Ναυπηγείων της Κων/πολης, οπότε και πέρασε στην κατασκευή. Έτσι στις 27 Σεπ 2008, με την ευκαιρία της 470ης επετείου της ναυτικής μάχης της Πρεβέζης και της ημέρας του Πολεμικού Ναυτικού, το πρώτο εγχώριο σκάφος μας με την ονομασία «ΧΑΛΚΗ» (F-511), καθελκύστηκε στη θάλασσα. Από τις 9 Νοε 2010 άρχισε τις θαλάσσιες περιοδείες και πραγματοποιούνται έλεγχοι επιδόσεων. Στα πλαίσια του προγράμματος «MILGEM», συνεχίζεται η κατασκευή του δεύτερου σκάφους στα ναυπηγεία Κων/πολης, με την ονομασία «ΠΡΙΓΚΗΠΟΣ» (F-512). Το σκάφος (κορβέτα) έχει μήκος 99 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14,40 μέτρα.



ΕΘΝΙΚΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ – «ΑΝΚΑ»

Το όνομά τους το πήραν από τη θρυλικό παραμύθι του σμαραγδένιου πουλιού- το φοίνικα- και τα μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα «ΑΝΚΑ», παρήχθησαν εκ μέρους της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Εταιρίας (ΤΑΙ). Μετά την επιτυχή πτήση του «Φοίνικα», ο οποίος έχει άνοιγμα φτερών 17,3 μέτρα, ύψος 8 μέτρα και βάρος κατά την απογείωση 1600 κιλά, θεωρείται για την κατηγορία του ως ένα από τα αεροσκάφη με την μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Το «ΑΝΚΑ» έχει κινητήρα 155 hp diesel, μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 24 ώρες και μεταφέρει περισσότερο φορτίο από τα άλλα της κατηγορίας του. Έχει δυνατότητες, ημέρα και νύχτα, να πραγματοποιεί αναγνώριση, παρατήρηση και εξακρίβωση στόχου, διαθέτει τα πλέον προηγμένα αυτόματα συστήματα για απογείωση-προσγείωση. Αποτελείται σχεδόν από 7000 τεμάχια, το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται σύνθετο υλικό άνθρακα, ενώ έχει επιδειχτεί ιδιαίτερη μέριμνα στην άτρακτο, τα φτερά και την ορατότητα του ραντάρ, για να είναι χαμηλή. Το «ΑΝΚΑ» πετάει στα 23000 πόδια και αναμένεται να παραμένει στον αέρα για 18 ώρες.



ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ «ATMACA»

Για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκε ένα σύστημα πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, το οποίο πήρε το όνομα «ATMACA» (Atmaca”=Είδος γερακιού, ξεφτέρι). Με την υπογραφή της σύμβασης άρχισαν οι εργασίες ανάπτυξης του πρωτότυπου μοντέλου, το κόστος των οποίων ανήλθε στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος είναι η εταιρία ROKETSAN, ενώ οι κεφαλές αναζήτησης RF που θα χρησιμοποιηθούν στους πυραύλους, την ευθύνη έχει η ASELSAN.



ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ ΜΑΧΗΣ «ARMA»

Το τεθωρακισμένο όχημα μάχης με το όνομα «ARMA», το οποίο παράγεται από την OTOKAR, έχει τη δυνατότητα χωρίς να ανάβει κανένα φως, να προχωράει στο σκοτάδι, την ομίχλη και τον καπνό, με τη βοήθεια θερμικής κάμερας και να βρίσκει το δρόμο και την κατεύθυνση. Χωρίς καμιά προετοιμασία, μπορεί να πλεύσει στο νερό ως αμφίβιο μέσο και είναι ικανό να διανύσει 8 χιλιόμετρα την ώρα.

Το όχημα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια σπονδυλωτή πλατφόρμα και στο σύστημα του πύργου, μπορεί να φέρει διαφόρων ειδών όπλα, ανάλογα με τις ανάγκες. Εκτός από τον οδηγό και τον Διοικητή, μπορεί να μεταφέρει 12 άτομα προσωπικό, μέγιστο φορτίο 24 τόνους, διαθέτει κινητήρα 450 ίππων, έχει 7 ταχύτητες έμπροσθεν και 1 όπισθεν και αυτονομία για 750 χιλιόμετρα.



BMC KiRPi

Κατασκευάστηκε εκ μέρους της εταιρίας BMC σε ποσοστό 70% από εγχώριες δυνατότητες, ονομάστηκε «KİRPİ» (σκαντζόχοιρος) και είναι για την προστασία από τις νάρκες. Είναι τακτικό τροχοφόρο όχημα 2,5 τόνων, 5 τόνων και 10 τόνων. Το τεθωρακισμένο όχημα έχει αυτονομία 800 χιλιόμετρα και σε περίπτωση που σκάσουν τα ελαστικά του, με ένα φούσκωμα, μπορεί να πάει μέχρι και 40 χιλιόμετρα.



ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΤΡΟΧΟΦΟΡΟ ΟΧΗΜΑ «COBRA»

Το τεθωρακισμένο τροχοφόρο όχημα «COBRA» της OTOKAR αναπτύχθηκε από την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της OTOKAR, σύμφωνα με τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 9 ατόμων, είναι τροχοφόρο 4 χ 4, τεθωρακισμένο και έχει παραχθεί σε διαφορετικούς τύπους. Το όχημα έχει και αμφίβιες δυνατότητες.

Το «COBRA» για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο της Νότιας Οσετίας, στον τομέα των επικοινωνιών. Το «COBRA» προς το παρόν χρησιμοποιείται στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αλγερία, στο Μπαχρέϊν, στο Μπαγκλαντές, στη Γεωργία, Στη Μαλαισία, στις Μαλβίδες, στη Νιγηρία, στη Σλοβενία, στο Πακιστάν, στο Περού, στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή σ’ αυτές τις χώρες έχουν παραγγελθεί..



ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΟΣ ΔΟΡYΦΟΡΟΣ «GÖKTÜRK»

H Τουρκία σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά το δορυφόρο αναγνώρισης και παρακολούθησης «GÖKTÜRK» το έτος 2013, ο οποίος έχει την ικανότητα να συλλέγει εικόνες υψηλής ανάλυσης, για αντικείμενα που έχουν μέγεθος πάνω από 2 μέτρα.

Ο δορυφόρος αναγνώρισης και παρατήρησης «Göktürk» χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, για συλλογή πληροφοριών στρατιωτικού σκοπού, λόγω συλλογής εικόνων υψηλής ανάλυσης. Ο δορυφόρος θα ενισχύσει και τη θέση της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η συμφωνία για το δορυφόρο υπογράφτηκε το έτος 2009 με την Ιταλική εταιρία TELESPAZİO. Η Ιταλική εταιρία πραγματοποιεί το έργο μαζί με την Γαλλική αμυντική εταιρία THALES. Οι εταίροι του προγράμματος από πλευράς Τουρκίας είναι η ASELSAN, η TUBITAK και το Ινστιτούτο Ερευνών Εθνικών Ηλεκτρονικών και Κρυπτογραφικών (συστημάτων).



ΜΙΝΙ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ – GÖZCÜ (Παρατηρητής)

Τα μίνι μη επανδρωμένα αεροπορικά μέσα «GÖZCÜ» (Παρατηρητής) κατασκευάστηκαν από την Τουρκική εταιρία μηχανημάτων Baykar και την επίσης Τουρκική εταιρία Kale KALIP. Τα μίνι αεροπορικά μέσα χρησιμοποιούνται εκ μέρους των ΤΕΔ σε αποστολές αναγνωρίσεων από αέρος και σε καθήκοντα συλλογής πληροφοριών. Μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται από τις ΤΕΔ στο πεδίο. Ο «παρατηρητής», για να μπορεί να κάνει αναγνωρίσεις περιορισμένων αποστάσεων και δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών, διαθέτει ένα ρομποτικό σύστημα. Για τις προδιαγραφές των ΤΕΔ, ο «παρατηρητής» έχει κατασκευαστεί για να πετάει περισσότερο από 25000 ώρες πτήσεως και έχει δυνατότητες να εργαστεί κάτω από αντίξοες γεωγραφικές και μετεωρολογικές συνθήκες. Έχει μήκος 1,2 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 1,9 μέτρων, βάρος 4,5 κιλά και πετάει σε ύψος μέχρι 12000 πόδια. Ο «παρατηρητής» εκτοξεύεται με τα χέρια και η ταχύτητά του μπορεί να φθάσει μέχρι τα 55 χιλιόμετρα την ώρα.



ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ «HÜRKÜS»

Το αεροσκάφος «HÜRKÜS» σχεδιάστηκε σε εγχώριο επίπεδο εκ μέρους της ΤΑΙ (Τουρκική Αεροδιαστημική Εταιρία), προκειμένου να χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία, για δευτεροβάθμιο επίπεδο εκπαίδευσης. Το αεροσκάφος αυτό σχεδιάζεται να πουληθεί και στο εξωτερικό, το όνομά του το πήρε από τον φημισμένο αεροπόρο μας Vecihi Hürkuş και έχει τη δυνατότητα να εκτελεί τα καθήκοντά του ημέρα και νύχτα. Διαθέτει δύο θέσεις, την μία πίσω από την άλλη για τον εκπαιδευτή και τον εκπαιδευόμενο και έχει ένα κινητήρα turboprop .



ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ

Τα μη επανδρωμένα ναυτικά μέσα (IDA) έχουν μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, κόστισαν 3 εκατομμύρια δολάρια και κατασκευάστηκαν από τους μηχανικούς της Ανώνυμης Τεχνικής Εταιρίας Global, με την υποστήριξη και της TÜBİTAK. Με τη βοήθεια δορυφόρου μπορεί να κατευθυνθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και φέρει επάνω του συσκευές όπως ραντάρ, βυθόμετρο, υποβρύχια κάμερα, ρομποτικούς βραχίονες και σύστημα ελαφρού πολυβόλου όπλου.

Τα IDA έχουν μήκος 4 μέτρα και πρωτοβγήκαν στο προσκήνιο του κόσμου από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ υπάρχει φιλοδοξία και για τη συμμετοχή της Τουρκίας. Τα IDA μπορούν να παρακολουθήσουν κάθε είδους μέσο που υπάρχει πάνω στο νερό και τα δεδομένα που λαμβάνουν τα διαβιβάζουν στα κέντρα των σταθμών που εγκαθίστανται επί εδάφους και αφορούν ασύμμετρες απειλές, προστασία ακτών, λαθρεμπόριο, τελωνεία, διάσωση ζωών, εκπαίδευση βολών επιφανείας, καταπολέμηση ναρκωτικών, προστασία έναντι σαμποτάζ, έλεγχο θαλάσσιας κυκλοφορίας, μέτρα κατά των κινδύνων της θάλασσας, στον πόλεμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως όπλο στον τομέα των πληροφοριών, της αναγνώρισης και της παρατήρησης.

Τα IDA μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες της θάλασσας και μέσα στο νερό, χάρη δε στην ειδική κατασκευή του, μπορεί να συνεχίζει το δρόμο του χωρίς να αναποδογυρίζει. Ελέγχεται εξ αποστάσεως με τηλεχειριστήριο και χάρη στο σύστημα κεραίας που φέρει επάνω του, αυτό μπορεί να γίνει και από απόσταση 50 χιλιομέτρων. Με το σύστημα GPS και το δορυφόρο, μπορεί να κατευθυνθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ακόμα και στην περίπτωση βλάβης του ελέγχου εξ αποστάσεως ή διακοπής της επικοινωνίας, το IDA έχει σχεδιαστεί να επιστρέφει με αυτόματο πιλότο στο σημείο που πρωτοαφέθηκε στη θάλασσα.



ΠΥΡΑΥΛΟΣ «KASIRGA» TR-300 (KASIRGA= ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, ΛΑΙΛΑΠΑ)

Ο πύραυλος «KASIRGA» έχει διαμέτρημα 302 mm, έχει σχεδιαστεί πάνω στο σύστημα WS-1 και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 80 χιλιόμετρα εάν του έχει τοποθετηθεί δακτύλιος φρεναρίσματος (περιορισμού βεληνεκούς) ή τα 100 χιλιόμετρα χωρίς αυτό το δακτύλιο.



ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑΣ «MELTEM»

Είναι ένα πρόγραμμα ενοποίησης συστημάτων σε αεροπορική πλατφόρμα, τα οποία αναπτύχθηκαν για την διοίκηση και τον έλεγχο και συμμετέχουν 9 αεροσκάφη τύπου CN-235, από τα οποία τα 6 ανήκουν στη Δκση του Πολεμικού Ναυτικού και τα 3 στη Διοίκηση Ακτοφυλακής.

Σ’ αυτό το πρόγραμμα, σε ένα από τα δύο κύρια υποσυστήματα, το υποσύστημα υποστήριξης εδάφους, σε ποσοστό 90% αναπτύχθηκε από την HAVELSAN. Το άλλο κύριο υποσύστημα, το τμήμα της αεροπορικής πλατφόρμας, αναπτύχθηκε με το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.


ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ ΠΕΖΙΚΟΥ (ΜΡΤ)

Ως αποτέλεσμα των μελετών που διεξήχθησαν εκ μέρους της ΜΚΕ (Ινστιτούτο Μηχανικής και Χημείας) και της εταιρίας Kale Kalıp ως υπεργολάβου, αποφασίστηκε ο σχεδιασμός του Εθνικού τυφεκίου Πεζικού (ΜΡΤ).

Τρεις διαφορετικές ομάδες με 40 εμπειρογνώμονες, εργάστηκαν για δύο χρόνια και αφού έλαβαν υπόψη τις ιδιαιτερότητες (προδιαγραφές) των ΤΕΔ, παρήγαγαν ένα μοντέρνο τυφέκιο, το οποίο μπορεί να εξαχθεί και στο εξωτερικό.

Το μοντέρνο τυφέκιο του πεζικού, χρησιμοποιεί ένα μέρος από το σύστημα του τυφεκίου Μ-16. Έχει βάρος 4,3 κιλά, διαμέτρημα 7,62 χιλ, μήκος 88 εκατοστά, γεμιστήρα 20 φυσιγγίων και κάνει δραστική βολή στα 400 μέτρα.



ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟ ΟΧΗΜΑ ΜΑΧΗΣ «PARS»

Το τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα νέας γενεάς, στο οποίο δόθηκε η ονομασία PARS 8 X 8, κατασκευάστηκε στο μοντέλο PARS 6 χ 6 . Με την τοποθέτηση του κινητήρα του οχήματος στο μέσον της μπροστινής πλευράς, κέρδισε μεγάλο πλεονέκτημα στο θέμα της κατανομής του φορτίου.

Με την τοποθέτηση καμερών στο εμπρόσθιο και οπίσθιο μέρος του οχήματος, η γωνία ορατότητος είναι ευρεία, όπως και στα άλλα ομοειδή μέσα.

Το όχημα διαθέτει συστήματα νυχτερινής οράσεως και μπορεί να φέρει διαφορετικά οπλικά συστήματα. Το PARS 6 Χ 6 μπορεί να κινηθεί στο νερό με ταχύτητα μέχρι και 10 χιλιόμετρα, ενώ διαθέτει και υψηλό βαλλιστικό επίπεδο προστασίας από τις νάρκες.

Το όχημα διαθέτει ένα σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην προστασία του προσωπικού, σε περίπτωση έκρηξης νάρκης. Το σημείο στο οποίο το προσωπικό τοποθετεί α πόδια του, έχει ειδικά σχεδιαστεί και ως τελευταίος δακτύλιος στην προστασία, είναι το σύστημα των καθισμάτων που διαθέτει.



ΕΞΥΠΝΗ ΒΟΜΒΑ «TÜBİTAK»

Το Ινστιτούτο Αμυντικής Βιομηχανίας Έρευνας και Ανάπτυξης (TÜBİTAK - SAGE), δίνει τη δυνατότητα ρίψης βομβών από τα αεροσκάφη με δυνατότητα καθοδήγησης. Οι βόμβες αυτές είναι 2000 lb Mk-84 και λόγω της ρίψης και καθοδήγησης από το αεροσκάφος, από γενικές βόμβες μετονομάστηκαν σε έξυπνες βόμβες.



ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΡΜΑΤΩΝ LEOPARD 2 A4

Μετά τον εκσυγχρονισμό τους από την ASELSAN τα άρματα LEOPARD 2A4, μετονομάστηκαν σε «LEOPARD 2 Επόμενης Γενιάς».

Αντικαταστάθηκαν όλα τα ηλεκτρονικά, ηλεκτρο-οπτικά, ηλεκτρο-μηχανικά, ηλεκτρο-υδραυλικά συστήματα του άρματος Leopard 2A4, με προϊόντα νέας τεχνολογίας.

Στη διαμόρφωση του εκσυγχρονισμού του άρματος Leopard 2, συμπεριλαμβάνονται οι ανεξάρτητες λειτουργίες των δύο περισκοπίων που το ένα ανήκει στον πυροβολητή και το άλλο στον αρχηγό του άρματος και στο σύστημα ελέγχου βολών νέας γενιάς της ASELSAN.

Στη διαμόρφωση του εκσυγχρονισμού του άρματος ελήφθησαν υπόψη οι λόγοι για τη μη χρήση εύφλεκτου λαδιού στο υδραυλικό σύστημα, τη μείωση του θορύβου, τη λιγότερη κατανάλωση ενέργειας, τη μείωση του παλμού της θερμότητας, την αύξηση της αξιοπιστίας, τη μείωση των αναγκών συντήρησης, ενώ ενσωματώθηκε ολοκληρωμένο ηλεκτρικό σύστημα στον πύργο και το πυροβόλο.

Για τον έλεγχο του πυροβόλου και του πύργου, για τη λειτουργία κίνησης των περισκοπίων του πυροβολητή και του αρχηγού, τοποθετήθηκε ηλεκτρικός κινητήρας, ενώ επιτεύχθηκε και σταθεροποιητής υψηλής απόδοσης για βολή του άρματος εν κινήσει. (İAVİ)


Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης από ΣΑΜΠΑΧ.

onalert

Read more...

Παραδίνονται τελικά στην τουρκική Αεροπορία τα ισραηλινής κατασκευής ατρακτίδια Condor


Παραδίνονται τελικά στην τουρκική Αεροπορία τα ισραηλινής κατασκευής ατρακτίδια φωτοαναγνώρισης (Long Range Oblique Photography/LOROP) Condor που είχαν παραγγελθεί το 1999 έναντι 35,1 εκατ. δολαρίων. Τα συστήματα αυτά κατασκευάζονται από την εταιρεία Elbit και προορίζονται να εξοπλίσουν τα αεροσκάφη F-4E/2020 Terminator.

Η σύμβαση προέβλεπε την παράδοση των 3-4 συστημάτων το 2003 όμως η απόδοση τους δεν ήταν ικανοποιητική αφού οι Τούρκοι ζητούσαν από τους Ισραηλινούς τα Condor να μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες που λάμβαναν στους επίγειους σταθμούς ελέγχου σε αληθινό χρόνο. Έτσι το 2006 τα συστήματα επεστράφησαν στο Ισραήλ για την πραγματοποίηση κάποιων τροποποιήσεων με ένα τουλάχιστον σύστημα να παραμένει στην Τουρκία.

Ακολούθησε μία νέα συμφωνία για το σύστημα το 2008 η οποία περιελάμβανε την πώληση τεσσάρων Condor έναντι 87 εκατ. δολαρίων με κύριο ανάδοχο του προγράμματος την Aselsan. Σήμερα εν μέσω σοβαρών προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών τα συστήματα τελικά παραδίνονται στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι το Condor είναι εξοπλισμένο με την κάμερα που χρησιμοποιείται από τον ισραηλινό κατασκοπευτικό δορυφόρο Ofeq.

Όπως δηλώνουν οι Ισραηλινοί δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την εθνική τους ασφάλεια απλό την πώληση του συστήματος και όπως ισχυρίζονται επιθυμία τους είναι να τηρήσουν το συμβόλαιο που υπέγραψαν με την παράδοση των συστημάτων μέχρι το 2012, παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις σχέσεις των δύο κρατών.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Εντός του Μαΐου η πρώτη πτήση του τουρκικού πρωτοτύπου του επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129


Η τουρκική εταιρεία ΤΑΙ πρόκειται να δοκιμάσει το πρωτότυπο του επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 αυτό τον Μάιο σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της εταιρείας. Το ελικόπτερο P6 είναι το πρώτο από τα πέντε πρωτότυπα του ελικοπτέρου Τ-129 του προγράμματος ΑΤΑΚ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της ΤΑΙ κατά τη διάρκεια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού IDEF 2011 και τα πέντε ελικόπτερα θα πετάξουν εντός του 2011. Ο τουρκικός Στρατός έχει παραγγέλλει συνολικά 51 ελικόπτερα Τ-129 με δικαίωμα προαίρεσης για 41 ακόμα. Στο πρόγραμμα ανάπτυξης συμμετέχουν εκτός από την ΤΑΙ οι τουρκικές εταιρείες Aselsan, Havelsan και Roketsan. Οι πτητικές δοκιμές των πρωτοτύπων θα ολοκληρωθούν ντο 2013.

Στο μεσοδιάστημα η ΤΑΙ ξεκινά την κατασκευή 9 ελικόπτερα της ενδιάμεσης έκδοσης του ελικοπτέρου η οποία ονομάζεται T129 EDH με το πρώτο ελικόπτερο να παραδίνεται το 2012. Επιπλέον έγινε γνωστό ότι τα επιθετικά ελικόπτερα Τ-129 θα είναι εξοπλισμένα με κινητήρες LHTEC T800A-4.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Αφήνουν την Άγκυρα να αλωνίζει στο Αιγαίο-34 παραβιάσεις και παραβάσεις!


Μεγάλης έκτασης αεροναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο διεξήγαγε για δεύτερη συνεχή ημέρα η τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα επίδειξη δύναμης και όλα αυτά στο πλαίσιο της άσκησης «Deniz Gordu».

Τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αλώνισαν ουσιαστικά σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου, βόρειο, κεντρικό και νότιο εκτελώντας πλήθος αποστολών και με την ΠΑ –με ουσιαστικά «δεμένα τα χέρια»- να παρακολουθεί την τουρκική αυθαιρεσία από τα...3 μίλια απόσταση.

Πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον 11 εναέρια μέσα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, 2 αεροσκάφη CN-235 και 9 ελικόπτερα διαφόρων τύπων πραγματοποίησαν 15 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 29 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ).

Η πρώτη αεροναυτική άσκηση DENIZ GORDU ("Θαλασσόλυκος") ξεκίνησε χθες. Η δεύτερη άσκηση έχει ξεκινήσει από τις 9 Μαΐου και είναι η άσκηση με την επωνυμία EFES 2011. Κορύφωση των τουρκικών δραστηριοτήτων στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα θα αποτελέσει η αποβατική ενέργεια που θα διενεργηθεί στα τουρκικά παράλια, μεταξύ Σάμου και Χίου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Πιέσεις Αμερικανών προς Ερντογάν για τη νέα φλοτίλα


Του Κ.Βοσπορίτη

Απρόσμενες πιέσεις δέχτηκε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας από μέλη του Κογκρέσου για τη νέα «ανθρωπιστική» φλοτίλα με προορισμό τη Γάζα. Η στάση της τουρκικής ηγεσίας προμηνύει νέα ένταση με το Τελ Αβίβ και μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της περιοχής

Η ένταση που δημιουργήθηκε πέρσι κατά την προσπάθεια παραβίασης του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από την «ανθρωπιστική» φλοτίλα και την αιματηρή επέμβαση του Ισραήλ που ακολούθησε, δεν αποκλείεται να επαναληφθεί και φέτος. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που είχαν διοργανώσει τη νηοπομπή έναν χρόνο πριν, τέτοια εποχή, απ' ό,τι φαίνεται, ετοιμάζονται να επαναλάβουν το εγχείρημά τους στις αρχές Ιουνίου.

Την εβδομάδα που κύλησε, μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων απηύθυναν επιστολή στον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία του ζητούσαν να συμβάλει στις προσπάθειες αποτροπής μιας κρίσης που θα μπορούσε να προξενήσει η νέα ανθρωπιστική βοήθεια. Έχοντας ενημερωθεί για τις ενέργειες του «Κινήματος για την Απελευθέρωση της Γάζας» και της τουρκικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ΙΗΗ, τα 36 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης με το Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι η ΙΗΗ έχει ισλαμικό προσανατολισμό και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στα διεθνή ύδατα λίγο έξω από τη Γάζα τον περασμένο Μάιο.

Οι βουλευτές συγκεκριμένα ζήτησαν από τον Ερντογάν να συμβάλει στην αποθάρρυνση τυχών προβοκατόρικων ενεργειών της φλοτίλας και να συνεργαστεί στενά με την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία, ισχυρίζονται, έχει επιτρέψει τη «νόμιμη» ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους, αλλά όχι τον εφοδιασμό τους με όπλα. Προειδοποίησαν δε τον ισλαμιστή πρωθυπουργό ότι σε περίπτωση που δεν αποτρέψει τον απόπλου της ανθρωπιστικής φλοτίλας, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να παρέμβει στη νηοπομπή και να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο για όπλα, με τη δικαιολογία ότι το Τελ Αβίβ οφείλει να προστατεύσει τους πολίτες του («Χααρέτζ», 12/5/2011). Τέλος, απευθυνόμενοι στον Ερντογάν, τόνισαν ότι με τη συμμετοχή της Άγκυρας σε μια προσπάθεια εύρεσης «εναλλακτικών» τρόπων ανθρωπιστικής βοήθειας θα μπορούσαν να σωθούν αρκετές ανθρώπινες ζωές, υποδεικνύοντας έτσι και τη σκληρή στάση που είναι διατεθειμένοι να τηρήσουν οι Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι έχουν λάβει την εν λόγω επιστολή, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι μια πρωτοβουλία διεθνών μη κυβερνητικών οργανισμών, στην οποία συμμετέχει και μία τουρκική οργάνωση. Ωστόσο, αξιωματούχος της τουρκικής διπλωματίας φέρεται να δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να απαντήσει στην επιστολή, καθώς δεν είναι το άμεσα εμπλεκόμενο μέρος («Ραντικάλ», 13/5/2011). Η απάντηση, όμως, ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ερωτηθείς σχετικά με τη φλοτίλα ο Ερντογάν στην εκπομπή του Charlie Rose στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό PBS, απάντησε ότι οι απαιτήσεις της Άγκυρας είναι πάγιες, υποδηλώνοντας ότι θα τηρήσει αδιάλλακτη στάση έναντι του Ισραήλ. Οι εν λόγω απαιτήσεις είναι οι εξής: α) το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη, β) άμεση αποζημίωση, και γ) άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Τέλος, σημείωσε ότι η Χαμάς δεν θα πρέπει να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, καθώς συμμετείχε στις εκλογικές διαδικασίες στην Παλαιστίνη. Εξάλλου στον ίδιο δημοσιογράφο έδωσε συνέντευξη και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος, αφού επανέλαβε τα αιτήματα της Άγκυρας, σημείωσε ότι, όταν το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη, τότε θα συνεχίσει η Τουρκία να το βλέπει ως φίλη χώρα.

Η στάση της τουρκικής ηγεσίας απέναντι στο αίτημα των αμερικανών βουλευτών για συνεργασία της Άγκυρας στη «συγκράτηση» των ριζοσπαστικών κινημάτων που σχεδιάζουν να κινηθούν έναντι του Ισραήλ υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής νηοπομπής υποδηλώνει τη διάθεση της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να αυξήσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Τελ-Αβίβ. Το ενδεχόμενο αυτό εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει ήδη επιβαρυνθεί από τις εξεγέρσεις των αραβικών λαών. Η ισλαμική ηγεσία επιχειρεί, δηλαδή, να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, γεγονός που δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τη μοίρα του καθεστώτος Αλ Άσαντ της Συρίας, το οποίο πνέει τα λοίσθια. Μια ένταση με το Ισραήλ θα μπορούσε εύκολα να αποπροσανατολίσει τη διεθνή κοινή γνώμη από τα κοσμογονικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο στη Συρία και βεβαίως να αποφέρει στον Έρντογαν την πολυπόθητη δημοτικότητα και ψήφους ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Μέλλει να δούμε αν η Άγκυρα θα βγει ενισχυμένη από την αναστάτωση που πάει να προκαλέσει.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

http://paratiritirio-tourkias.blogspot.com

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP