Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τουρκικές προκλήσεις προς Αθήνα, Λευκωσία και ΕΕ


Ο επικεφαλής του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος (στις τελευταίες εκλογές έλαβε λιγότερο του 1%) έθεσε κατά την προεκλογική δραστηριότητα στην Τουρκία θέμα κυριαρχίας για τα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι! Ειδικότερα, ο επικεφαλής του Κόμματος Ν. Ζεϊμπέκ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα… κατέλαβε το 2004 το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Τουλάχιστον περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ, φέρονται να δήλωσαν ότι τα θέματα που αναφέρονται στο Αιγαίο συζητώνται στις διερευνητικές συνομιλίες. Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση: Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, που συχνά ως εκφράζων τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τουρκικός κίνδυνος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε: «Οι δηλώσεις του κ. Ζεϊμπέκ συνιστούν παραλήρημα άνευ προηγουμένου. Είναι ανάξιες σχολιασμού. Ως θέμα αρχής δεν σχολιάζουμε δημοσιεύματα.

Ωστόσο, αναφορικά με τις φερόμενες αντιδράσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στις εν λόγω δηλώσεις, οφείλω να επαναλάβω ότι οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με αντικείμενο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών από τον Έβρο έως το Καστελλόριζο και είναι αυτονόητο ότι δεν αφορούν και δεν θα μπορούσαν να αφορούν ζητήματα κυριαρχίας επί ελληνικών νησιών. Τέτοιες ακραίες εθνικιστικές θέσεις ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις προσπάθειες επίτευξης προόδου στο χρονίζον θέμα οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Βούλησή μας παραμένει η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με γνώμονα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας. Βούληση που κατ’ επανάληψη έχει διακηρύξει ότι έχει η ηγεσία της γειτονικής χώρας».

Πρόκληση και στην Κύπρο

Στο μεταξύ, η κυπριακή κυβέρνηση με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου, απέρριψε απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου σχετικά με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας δήλωση του Έρογλου που δημοσιεύτηκε στον τουρκοκυπριακό Τύπο ότι συνιστά “αιτία πολέμου” τυχόν ενέργεια των Ελληνοκυπρίων να αξιοποιήσουν υποθαλάσσιες φυσικές πηγές της Κύπρου, τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και όποιον πλούτο διαθέτει και οι απειλές δεν έχουν καμία θέση σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. “Εάν έχει λεχθεί κάτι τέτοιο από τον Ντερβίς Έρογλου, τότε πρόκειται για απαράδεκτη και επικίνδυνη δήλωση“, πρόσθεσε.

Ταυτοχόνως ο κ. Έρογλου, που επισκέφθηκε την Άγκυρα, επιτιθέμενος στην ΕΕ υποστήριξε ότι «… αποτελεί πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών το γεγονός ότι η Ε. Ε ζητά το άνοιγμα του τουρκικού εναέριου χώρου και των λιμανιών στους Ρωμιούς χωρίς να εφαρμόσει την άρση του αποκλεισμού». Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ συνεχίζοντας, αφού επέστησε την προσοχή στο ότι είπανε στην Τουρκία ότι πρέπει να λύσει πρώτα το Κυπριακό και μετά να ενταχθεί στην ΕΕ, τόνισε ότι ”ακόμη και σε περίπτωση λύσης, υπάρχει η πιθανότητα μη ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα”.»

http://e-dragoumanos.gr/?p=12225

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP