Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Νέες προκλητικές προσπάθειες διείσδυσης της Τουρκίας στην Θράκη


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εξωτερικών, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με νέες προκλητικές προσπάθειες διεισδύσεως της Τουρκίας στην Θράκη. Το πλήρες κείμενο της ερωτήσεως έχει ως εξής.

Συμφώνως με δημοσιεύματα της εφημερίδος «Ο Κόσμος του Επενδυτή» (29/4/11 και 25/5/11), μία νέα παράμετρος έρχεται να προστεθεί στην πολύπλευρη και εντεινόμενη το τελευταίο διάστημα προσπάθεια της Τουρκίας για τουρκοποίηση της Θράκης και του ελληνικού μουσουλμανικού πληθυσμού της. Συγκεκριμένως, στην περιοχή άρχισε να δραστηριοποιείται εδώ και μερικά χρόνια το ισλαμικό κίνημα των «Νουρτζού» του Φετουλάχ Γκιουλέν, του «πλέον επικινδύνου ισλαμιστή του πλανήτη», όπως έχει χαρακτηρισθεί διεθνώς.

Το κίνημα αυτό εμφανίζεται ψευδώς ως μετριοπαθές ισλαμικό το οποίο προάγει τον διαθρησκευτικό διάλογο και την ανεκτικότητα, αλλά στην πραγματικότητα δίνει έμφαση στην ισλαμοτουρκική κουλτούρα και στην διαμόρφωση φιλοτουρκικών ελίτ στις χώρες στις οποίες λειτουργούν τα σχολεία του.

Στην Θράκη λοιπόν τα δύο πρώτα σχολεία του Γκιουλέν λειτουργούν από το 2006, ενώ από πέρυσι είναι γνωστόν ότι υπάρχουν σχέδια για την ανέγερση ενός συγχρόνου πολυτελούς κτηρίου σε ακίνητο της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας στο κέντρο της Κομοτηνής με χρηματοδότηση της οργανώσεως.

Στοιχεία από την δράση του κινήματος σε άλλες χώρες δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η διείσδυση του Γκιουλέν σχεδόν παντού συνοδεύθηκε από μία παράλληλη οικονομική διείσδυση επιχειρηματιών-οπαδών του, οι οποίοι είναι οργανωμένοι στην επιχειρηματική ένωση Tuskon και θεωρούνται το βασικό εργαλείο της τουρκικής οικονομικής διεισδύσεως στον Καύκασο, στα Βαλκάνια και στην Αφρική.

Στις χώρες δε όπου δραστηριοποιήθηκε το εν λόγω κίνημα ελήφθησαν αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο και περιορισμό των χρηματοδοτήσεων των σχολείων του Γκιουλέν αλλά και των εν γένει οικονομικών του δραστηριοτήτων (Ολλανδία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν κ.λπ.). Σε ορισμένες δε απαγορεύθηκε εντελώς η λειτουργία τέτοιων σχολείων και στο Ουζμπεκιστάν απεδείχθει ότι οι τουρκικές εταιρείες είχαν δημιουργήσει μία σκιώδη οικονομία χρησιμοποιώντας διπλά βιβλία και ότι είχαν εμπλακεί στην διάδοση εξτρεμιστικών θρησκευτικών ιδεολογιών. Συνεπώς

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Είναι εις γνώσιν της κυβερνήσεως η δραστηριότητα του συγκεκριμένου ισλαμικού κινήματος στην Θράκη;
2. Εάν ναι, και δεδομένων των αποκαλυφθέντων επεκτατικών τουρκικών σχεδίων του κινήματος σε άλλες χώρες, σε τι ενέργειες προβαίνει σχετικώς;
3. Σε τι γενικότερες ενέργειες προβαίνει η ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να ανακοπή η ευρύτερη και πολύπλευρη τουρκική επιθετικότητα στην Θράκη;
4. Τα δύο σχολεία του κινήματος που λειτουργούν στην περιοχή έχουν τις απαιτούμενες άδειες;

http://kostasxan.blogspot.com/2011/06/blog-post_6617.html

Read more...

Ο “ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΜΑΜΗ ” -Δούρρειος Ίππος της Τουρκίας στη Θράκη


Του Μάνου Ηλιάδη (Συγγραφέας, Δημοσιογράφος)

Ελληνοτουρκικά-Το νέο «βαθύ κράτος» υπό τον Φετχουλάχ Γκιουλέν

Η δομή της πολυπλόκαμης οργάνωσης του «πλέον επικίνδυνου ισλαμιστή του πλανήτη» - Πώς αφαίρεσε τον κρατικό μηχανισμό και τις δυνάμεις ασφαλείας από τον έλεγχο των κεμαλιστών
Μετά την αναφορά του «ΚτΕ» (29.4.2011) στη διείσδυση στη Θράκη του «πλέον επικίνδυνου ισλαμιστή του πλανήτη», όπως έχει χαρακτηρισθεί ο Φετχουλάχ Γκιουλέν για τις υπόγειες μεθόδους που ακολουθεί και την υπονομευτική του δράση σε άλλες χώρες (βλ. «ΚτΕ» 28.5.2011), νέα στοιχεία ήλθαν να ρίξουν περισσότερο φως στη δράση αυτού του «Δούρειου Ίππου» της Τουρκίας.

Αυτή τη φορά τα στοιχεία έρχονται μέσα από την ίδια την Τουρκία. Συγκεκριμένως, στις 3 Μαΐου, ο πασίγνωστος Τούρκος δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ συνελήφθη και φυλακίστηκε με την προσχηματική κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση Εργκένεκον, αλλά ο πραγματικός λόγος για τη δίωξή του ήταν, διότι σκόπευε να εκδώσει ένα βιβλίο για τον Φ. Γκιουλέν με τίτλο «Ο στρατός του ιμάμη». Μαζί με τον Σικ, που εργαζόταν στην εφημερίδα «Ραντικάλ» του ομίλου Ντογάν, συνελήφθη και ο συνάδελφός του Ντετίμ Σενέρ, που εργαζόταν στην εφημερίδα «Μιλιέτ» του ίδιου ομίλου, τον οποίον ο Ερντογάν προσπάθησε να καταστρέψει, επιβάλλοντάς του εξοντωτικά πρόστιμα.

Για πολλούς παρατηρητές, η σύλληψη του Αχμέτ Σικ ενίσχυσε τις υποψίες (καθώς και προγενέστερους ισχυρισμούς των στρατιωτικών) ότι η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί την υπόθεση Εργκένεκον, για να εξοντώσει τους αντιπάλους της, καθώς επίσης και όσους αντιτίθενται στο κίνημα Γκιουλέν, που την στηρίζει. Το ανυπόστατο της κατηγορίας εναντίον του Σικ προκύπτει από το γεγονός ότι ο ίδιος ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που δημοσίευσε μία έρευνα (στο περιοδικό «Νοκτά») σχετικά με τα σχέδια των στρατιωτικών για πραξικόπημα και ότι το ημερολόγιο ενός ναυάρχου που αποκάλυψε τότε, σχετικά με τα σχέδια του πραξικοπήματος, αποτελεί μέρος του κατηγορητηρίου στην υπόθεση Εργκένεκον.

Εκτός από τους Σικ και Σενέρ, υπάρχουν και άλλοι που έχουν συλληφθεί πρόσφατα με την κατηγορία-πρόσχημα της συμμετοχής στην Εργκένεκον. Ένας από αυτούς είναι ο εισαγγελέας Ιλχάν Τζιχανέρ, ο οποίος ερευνούσε διάφορα τοπικά παρακλάδια της κοινότητας Γκιουλέν. Ένας άλλος είναι ο δημοσιογράφος Νεντίμ Σενέρ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, διότι συμμετείχε σε μία έρευνα που επέκρινε τους τρόπους, τους οποίους χρησιμοποιούσαν τα μέλη της κοινότητας, για να επηρεάσουν νεαρά άτομα και να κυριαρχήσουν στην επαγγελματική τους ζωή.

Ο ίδιος στο τελευταίο βιβλίο του είχε επικρίνει την κίνηση Γκιουλέν σε σχέση με τη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ (το 2007), είχε αποκαλύψει τα ψέματα της αστυνομίας για την υπόθεση αυτή, ενώ είχε κατηγορήσει μέλη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και πολλούς ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας, ως υποστηρικτές του Γκιουλέν. Ένας ακόμη ήταν ο Χανεφί Αβτζί, πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος συνελήφθη και είναι στην φυλακή, διότι έγραψε και αυτός ένα βιβλίο για την κοινότητα του Γκιουλέν, το οποίο πώλησε άνω του 1 εκατομμυρίου αντίτυπα.

Συνωμότες
«Όποιος τον αγγίζει καίγεται», είχε δηλώσει ο Σικ για τον Γκιουλέν, τη στιγμή που έμπαινε στο όχημα της αστυνομίας μετά τη σύλληψή του. Τι έλεγε τελικά το βιβλίο του Αχμέτ Σικ, που κατασχέθηκε πριν δημοσιευθεί, αλλά κατάφερε όμως να το βγάλει στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να κατέβει 100.000 φορές μέσα στις πρώτες 24 ώρες; Ότι ο Γκιουλέν ελέγχει ήδη το 80% των ανδρών της τουρκικής αστυνομίας (σ.σ.: μόνο σε τέσσερις νομούς ελέγχει 144 υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, αναφέρει ως παράδειγμα) και επεκτείνεται ταχύτατα παντού, ότι οι άνδρες της αστυνομίας που ανήκουν στην κίνησή του ανέρχονται ταχύτατα στην ιεραρχία, ότι οι αστυνομικοί που επηρεάζει παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα στελεχών της στρατοχωροφυλακής, υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών κ.ά.

Ένα από τα χαρακτηριστικά περιστατικά που αναφέρει είναι ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2009, σε επιχείρηση της στρατοχωροφυλακής, χωρίς τη γνώση της αστυνομίας, συνελήφθησαν περί τα 30 άτομα, με την κατηγορία ότι παρείχαν θρησκευτική εκπαίδευση σε 60 εσώκλειστα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών. Στους 9 από αυτούς, γράφει ο Σικ, απαγγέλθηκε η κατηγορία συγκροτήσεως και συμμετοχής σε (παράνομη) οργάνωση. Το αποτέλεσμα ήταν στις 28 Νοεμβρίου 2009 να συλληφθούν όλα τα στελέχη της στρατοχωροφυλακής, που οργάνωσαν την επιχείρηση και η υπόθεση να κλείσει.

Εγχειρίδιο
Την περίοδο 1997-1998, αναφέρει ο Σικ, όταν οι Αρχές ασφαλείας άρχισαν να καταγράφουν τα μέλη της κοινότητας Γκιουλέν (σ.σ.: την ίδια περίοδο η ΜΙΤ ολοκλήρωσε έρευνα για τον ίδιο τον Φ. Γκιουλέν), η κοινότητα, προκειμένου να διαφυλάξει τους οπαδούς της, τους διένειμε ένα κείμενο με 21 οδηγίες, οι οποίες μόνο οδηγίες θρησκευτικής οργανώσεως δεν είναι. Πρόκειται για ένα κανονικό εγχειρίδιο συνωμοτικής δράσεως, μίας πραγματικά παρακρατικής οργανώσεως.
Μερικές από αυτές:

- Αφαιρέστε από τα σπίτια σας βιβλία, τα οποία σας ενοχοποιούν.
- Ανοίγοντας την κεντρική είσοδο του σπιτιού, να φαίνεται η φωτογραφία του Κεμάλ.
- Πηγαίνοντας στη δουλειά σας, να αγοράζετε τις εφημερίδες «Σαμπάχ», «Μιλιέτ» και «Τζουμχουριέτ», τις οποίες θα τοποθετείτε σε σημείο εμφανές σε όλους.
- Την εφημερίδα «Ζαμάν» και τα περιοδικά «Αksyon» και «Sizinti» (ελεγχόμενα από τον Γκιουλέν) θα τα αγοράζετε με συνδρομή υπό άλλο όνομα. Δεν θα τα αφήνετε στα σπίτια σας.
- Στις τηλεφωνικές σας επικοινωνίες δεν θα αναφέρεστε σε θέματα θρησκείας και σε θέματα που αφορούν την οργάνωση.
- Για συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία θα χρησιμοποιείτε τη φράση «πού θα δούμε τον ποδοσφαιρικό αγώνα;».
- Δεν θα πηγαίνετε κάθε Παρασκευή για προσευχή. Θα χωρισθείτε σε τρεις ομάδες και κάθε μία θα πηγαίνει μία φορά κάθε τρεις Παρασκευές. Επίσης, τις Παρασκευές που δεν θα πηγαίνετε στο τζαμί θα προσκαλείτε στο σπίτι σας κεμαλιστές για καφέ ή φαγητό.
- Στον χώρο εργασίας σας δεν θα βοηθάτε κανέναν πλην των μελών της οργανώσεως.
- Για κάθε τι που λέγεται στον χώρο εργασίας σας, υπέρ ή κατά της οργανώσεως, θα ενημερώνεται άμεσα ο ιμάμης.
- Εάν η σύζυγος κάποιου μέλους της οργανώσεως δεν φοράει μαντίλα, θα την εμφανίζει σε εορτές και γεύματα στις λέσχες της αστυνομίας.
- Οι σπουδαστές στις αστυνομικές σχολές τα Σαββατοκύριακα δεν θα πηγαίνουν στα φροντιστήρια της οργανώσεως. Τις συναντήσεις τους θα τις πραγματοποιούν σε εστιατόρια και καφετέριες.
- Στο «κουρμπάν μπαϊράμ», κανένα μέλος της οργανώσεως δεν θα σφάξει ζώα.
- Στους χώρους εργασίας σας θα συμμετέχετε σε συζητήσεις για τον ατατουρκισμό και τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και δεν θα εμπλέκεστε σε συζητήσεις για τη θρησκεία.
- Από τα σκουπίδια (των άλλων) θα παίρνετε άδεια κουτιά από μπίρα και θα τα βάζετε έξω από τα σκουπίδια του σπιτιού σας (ώστε να φαίνονται).

Ιεραρχία
Μία από τις δυσκολίες κατανοήσεως της πραγματικής φύσεως αυτής της ύπουλης ισλαμικής οργανώσεως, η οποία επικαθορίζει τα πάντα πλέον στην Τουρκία και κατά την άποψή μας αποτελεί το «βαθύ κράτος» της ισλαμικής κυβερνήσεως του Ερντογάν, είναι «η ανυπαρξία ιεραρχίας και κάποιας κεντρικής οργανώσεως», όπως υποστήριξε η Helen Ebaugh, του πανεπιστημίου του Χιούστον, η οποία ερευνά τα οικονομικά του κινήματος. Η οργάνωση και η σχετική πυραμίδα της ιεραρχίας της, όμως, λειτουργεί και αυτή -όπως την αποκαλύπτει ο Σικ στο κατασχεθέν βιβλίο του- έχει ως εξής:
- Συμβουλευτική Ομάδα: Αποτελείται από επτά άτομα με πρόεδρο τον Φ. Γκιουλέν.
- Παγκόσμιος ιμάμης (σ.σ.: το πάνε για επανίδρυση του χαλιφάτου): Ένας από τους ιμάμηδες της συμβουλευτικής ομάδας, ο οποίος εφαρμόζει τις αποφάσεις για την τοποθέτηση ιμάμηδων τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες (άντε, με το καλό και εδώ, στη Θράκη).
- Περιφερειακός ιμάμης: Ιμάμης υπεύθυνος για μία ευρύτερη περιοχή, όπως Κ. Ασία, Ειρηνικός κ.ο.κ.
- Ιμάμης της χώρας: Π.χ., για Αγγλία, Γαλλία κ.λπ. (εδώ ποιος θα είναι; Ο Μέτε;).
- Περιφερειακός ιμάμης Τουρκίας: Π.χ., περιοχή Μαρμαρά, Αιγαίου, Μαύρης Θάλασσας κ.λπ.).
- Ιμάμης νομού.
- Ιμάμης επαρχίας.
- Ιμάμης συνοικίας.
- Ιμάμης οικίας: Υπεύθυνος για τις οικίες και τις εστίες συγκεντρώσεως των οπαδών.
- Διδάσκαλοι και, τέλος,
- Μαθητές και μέλη της οργανώσεως.

Και αυτή την ύπουλη οργάνωση, που εμφανίζεται με τη λεοντή του μετριοπαθούς ισλάμ και της δήθεν σύγχρονης εκπαιδευτικής δραστηριότητας, με την οποία καμουφλάρει τα σχολεία της, η οποία όπως γράψαμε πρόσφατα έχει ήδη βάλει πόδι στη Θράκη, ο κομψευόμενος υπουργός Εξωτερικών και ο άνθρωπός του στη Θράκη, όχι μόνο ανέχονται τη δράση της, αλλά δεν κάνουν καν τον κόπο να ρωτήσουν τις αρμόδιες Αρχές για την πραγματική φύση της…

Copyright: Κόσμος του Επενδυτή
http://rieas.gr

Read more...

Δίνουμε την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη, στη Τουρκία,υποστηρίζει η Sabah.


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η τουρκική εφημερίδα “Sabah” με τον τίτλο «το πρόβλημα με τους μουφτήδες τελειώνει μετά από 25» χρόνια κάνει αναφορά στι θέμα της εκλογής των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη. Σύμφωνα με τη Sabah η κυβέρνηση Παπανδρέου, έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την εκλογή των μουφτήδων και όχι τον διορισμό τους από το ελληνικό κράτος. Η Sabah τονίζει πως ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος είναι αυτός που θα εκλέγει τους μουφτήδες δηλαδή οι Μουσουλμάνοι της Θράκης ή κάποιοι θρησκευτικοί λειτουργοί της κοινότητας αυτής. Ο «ψευδομουφτής» Ξάνθης Ιμπραχίμ Σερίφ τονίζει πως είναι θετική η προσπάθεια αλλά και πάλι υπερασπίζεται την άποψη του του διορισμού από το κράτος των εκλεγμένων από την ίδια τη Μουσουλμανική κοινότητα. Η τουρκική εφημερίδα γράφει πως η αλλαγή αυτή στάσης του Παπανδρέου, αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή μετά από 25 χρόνια.

http://www.onalert.gr/

Read more...

Η τράπεζα T.C. Ziraat ανοίγει υποκατάστημα στην Ρόδο


Ανακοινώθηκε πως ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες για το άνοιγμα υποκαταστήματος της τράπεζας T.C. Ziraat στη Ρόδο. Μετά από τη συνάντηση της διοίκησης της T.C. Ziraat με την Τράπεζα της Ελλάδος, άναψε το πράσινο φως, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μπιρλίκ» (TourkikaNea).

Το νέο υποκατάστημα αναμένεται να ανοίξει στην Ρόδο στους επόμενους 2-3 μήνες και η τουρκική Ziraat φτάνει πλέον τα τέσσερα υποκαταστήματα στην Ελλάδα (μετά την Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη). Θα ακολουθήσει στη συνέχεια η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα και η Δράμα.

Αξίζει να προσέξουμε δυο στοιχεία του δημοσιεύματος. Το πρώτο λέγει ότι «οι Έλληνες επενδυτές θέλουν να δουν την Ziraat σε αυτά τα μέρη». Δεν γνωρίζουμε φυσικά να έχει εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και το εκλαμβάνουμε ως διαφημιστικό τέχνασμα της Τράπεζας.

Το άλλο όμως σημείο έχει ενδιαφέρον. Υποστηρίζεται ότι «Η Ziraat στοχεύει στους ελληνικής καταγωγής συνταξιούχους της Τουρκίας που εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο. Προβλέπεται επίσης πως η τουρκική τράπεζα θα παρέχει πιστώσεις στους συνταξιούχους και στους συγγενείς τους». Τι γνωρίζουν οι ελληνικές υπηρεσίες γι’ αυτούς τους «συνταξιούχους» που εγκαθίστανται στα ελληνικά νησιά; Πόσοι μπορεί να είναι αυτοί, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας Τράπεζας και να προβεί σε επένδυση σε περιοχή με ελάχιστους μουσουλμάνους;

http://voria.gr

Read more...

Τουρκία-Ιράν: Μια εύθραυστη ισορροπία


Με τις πρόσφατες ενδείξεις από την Τεχεράνη να προκαλούν εκ νέου συναγερμό, οι αξιωματούχοι στην Τουρκία συμφωνούν με τους Δυτικούς ομολόγους τους ότι ένα πυρηνικό Ιράν θα επηρέαζε αρνητικά την ασφάλεια στην περιοχή. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται διαφορές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Ένα πυρηνικό Ιράν "θα μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Η Τουρκία δεν θα ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο αφού θα σήμανε μια ρητή διαφορά ανάμεσα στο Ιράν και την Τουρκία", είπε ο Νουχ Γιλμάζ, διευθυντής του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (SETA), στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, όμως, η Άγκυρα επιθυμεί διακαώς να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή και διστάζει να ακολουθήσει μια πιεστική διπλωματία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις θα επιφέρουν δυσανάλογες επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία και δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να μην προχωρήσει η Τεχεράνη με το πυρηνικό του πρόγραμμα -- και ίσως να ενισχύουν τη θέση των σκληροπυρηνικών του ιρανικού καθεστώτος.

"Το συμφέρον της Τουρκίας είναι να έρθει σε επαφή με το Ιράν με σκοπό την μη απόκτηση πυρηνικών όπλων και, συνάμα, να υπερασπίζεται το δικαίωμα του Ιράν να επιδιώξει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα" εξήγησε ο Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αντίθετη σε ξένες στρατιωτικές παρεμβάσεις οι οποίες ενδέχεται να διαταράξουν περαιτέρω την περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, και πολλοί από τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, πασχίζουν να πιέσουν το Ιράν να εγκαταλείψει βασικές συνιστώσες του πυρηνικού του προγράμματος, οι οποίες θα συνέβαλαν ενδεχομένως σε ένα πηρηνικό όπλο. Μια βασική πτυχή της στρατηγικής αυτής αφορά στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, επιδιώκοντας με αυτή την αποκοπή του Ιράν από τους διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης.
Αντίθετα, η Τουρκία επέλεξε την σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω διαπραγματέυσεων που έχουν ως σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

"Οι Τούρκοι βασίζονται σε αυτό που πιστεύουν ότι αποτελεί φιλικές σχέσεις και την πολιτική της κυβέρνησης του κυβερνώντος ΑΚΡ που αποβλέπει στη δημιουργία φιλικών σχέσεων με τις γείτονες χώρες" είπε ο Χένρι Μπάρκι, επισκεπτόμενος συνεργάτης του Προγράμματος Καρνέγκι για τη Μέση Ανατολή. "Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι η οικονομική ολοκλήρωση βοηθά στο να ξεπεραστούν οι πολιτικές διαφορές".

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλί Μπαμπακάν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους το 2010 ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις ήταν ελεύθερες "να αποφασίσουν μόνες τους" για το εάν θα πρέπει να τηρήσουν τις μονομερείς κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους The Los Angeles Times. Όπως έχουν γράψει οι SETimes, πολλές ιρανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στο προσκήνιο στην Τουρκία δραστηριοποιούνται και στην προμήθεια υλικών και τεχνολογίας διπλής χρήσης.

"Η τουρκική κυβέρνηση, και οι διαμορφωτές γνώμης, δεν είναι μονολιθικοί, όπως δεν είναι και οι Αμερικανοί ομόλογοί τους. Σε γενικές γραμμές όμως οι Τούρκοι φαίνεται να πιστεύουν λιγότερο ότι το Ιράν επιδιώκει στ' αλήθεια την απόκτηση της δυνατότητας πυρινικών όπλων -- κρίση που συμμερίζονται και άλλοι -- και ότι δεν απειλείται και τόσο από την προοπτική ενός Ιράν με δυνατότητα πυρηνικών όπλων ή εξοπλισμένου με πυρηνικά" είπε ο δρ. Φίλιπ Μπλικ, πραγματογνώμονας σε θέματα μη διάδοσης των πυρηνικών και επίκουρος καθηγητής του Ινστιτούτου Monterey.

Στο θέμα των σχέσεων, οι Τούρκοι αξιωματούχοι σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε αυτές τις δύο αρχαίες δυνάμεις της περιοχής παραμένουν σχετικά σταθεροί αφότου υπεγράφη η συμφωνία του Κασρ-ι Σιρίν, το 1639, με την οποία οριοθετήθηκαν τα σημερινά σύνορα Τουρκίας-Ιράν. Αφότου έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος, οι αμοιβαίες ανησυχίες για την άνοδο του κουρδικού εθνικισμού, καθώς και η αυξανόμενη εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, έχουν παγιώσει την εταιρική σχέση.

Ωστόσο, οι Δυτικοί εταίροι της Τουρκίας ακολουθούν διαφορετική πορεία. Σύμφωνα με τον δρ. Στήβεν Κουκ, έμπειρο συνεργάτη για τα Μεσανατολικά του Συμβουλίου Ξένων Σχέσεων, η Δύση "απομακρύνθηκε σταδιακά από την πολιτική της δέσμευσης αναφορικά με το Ιράν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια σκληρότερη πολιτική μπορεί να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για αλλαγή πορείας στο Ιράν".

Βασικό μέρος της πολιτικής αυτής είναι η οικονομική απομόνωση της ισλαμικής δημοκρατίας προκειμένου να αυξηθεί το κόστος του πυρηνικού της προγράμματος, με την ελπίδα ότι τα κόστη αυτά θα ανάγκαζαν τους αξιωματούχους να επανεξετάσουν τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου προγράμματος. Κατά τον Κουκ, η Δύση θα "ανησυχούσε λιγότερο για τη δέσμευση της Τουρκίας εάν υπήρχε το αίσθημα ότι η προσέγγιση της Άγκυρας προς το Ιράν δεν θα ήταν τόσο ανοιχτή. Επί το παρόντος, φαίνεται ως δέσμευση χάριν δέσμευσης".

"Ο Μπλικ και ο Κουκ συμφωνούν και οι δύο ότι η οικοδόμηση γεφυρών από μόνη της δεν επαρκεί για τη λύση του σημερινού διπλωματικού αδιεξόδου. Διατείνονται δε ότι η Άγκυρα δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο πέρα από τις διαπραγματεύσεις και τη διπλωματική επαφή. Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας και της Δύσης να χαμηλώσουν οι τόνοι του συνεχιζόμενου διπλωματικού αδιεξόδου, το Ιράν παραμένει εριστικό, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού. Το Ιράν πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα εγκαταστήσει 164 σειρές εξελιγμένων φυγοκεντρητών σε εγκατάσταση εμπλουτισμού στο Φόρντοου, που ήταν πριν κρυφή.

Οι νέοι αυτοί φυγοκεντρητές "θα τριπλασίαζαν μέχρι το τέλος του έτους την παραγωγή από το Ιράν ελαφρώς εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 19,75%", σύμφωνα με έκθεση των Ντέιβιντ Ολμπράιτ, Πολ Μπράναν και Άντρεα Στρίκερ, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Επιστημών και Διεθνούς Ασφάλειας. Οι επωνομαζόμενες P5+1 χώρες -- που περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα -- έχουν ήδη εκδώσει κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν το Ιράν για τη μη πλήρη συμμόρφωσή του με το IAEA.

Σε πρόσφατη εξέλιξη, που ενίσχυσε περαιτέρω τις ανησυχίες, η ιρανική ιστοσελίδα Gerdab.ir -- όργανο του παντοδύναμου Σώματος Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης -- ανάρτησε εκ νέου μήνυμα του Σεγέντ Αλί Πουρταμπαταμπάι, ενός 30χρονου από το Κομ, ο οποίος διατηρεί δικτυακό ιστολόγιο με την επωνυμία "Kheyrazanonline".

Το άρθρο υπό τον τίτλο "Η Ημέρα που ακολουθεί την Πρώτη Πυρηνική Δοκιμή του Ιράν είναι μια Συνήθης Ημέρα" συζητά τις επιπτώσεις μιας δοκιμής πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Το άρθρο είδε το φως της δημοσιότητας λίγο πριν την επίπληξη του Ιράν από την πρόσφατη Έκθεση του Γενικού Διευθυντή του IAEA ότι αποφεύγει τις ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού του προγράμματος.

SETimes.com.

Read more...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ ΣΤΟΝ ΟΖΑΝ ΑΧΜΕΤΟΓΛΟΥ


Η υπεύθυνη του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Καθηγήτρια κα. Άννα Φραγκουδάκη, απάντησε στους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου Οζάν Αχμέτογλου. Η υπεύθυνη του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Καθηγήτρια κα. Άννα Φραγκουδάκη απάντησε στην επιχειρηματολογία του δημοσιογράφου Οζάν Αχμέτογλου που ισχυρίστηκε ότι το ΠΕΜ επειδή δεν έχει κάνει τίποτα σχετικά με την τουρκική, οδηγεί στην «αφομοίωση» στο άρθρο που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα Γκιουνδέμ με τίτλο: «Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων και η αντίπερα όχθη».

Το απαντητικό δημοσίευμα της κας. Φραγκουδάκη, δημοσιεύτηκε στο φύλλο τη 24ης Ιουνίου της εφημερίδας Γκιουνδέμ στη στήλη του Οζάν Αχμέτογλου. Ο Οζάν Αχμέτογλου ευχαρίστησε την καθηγήτρια Άννα Φραγκουδάκη που έδωσε αξία στο άρθρο του και τον απήντησε σημειώνοντας: «κατά την γνώμη μου το πρόγραμμα που είστε επικεφαλής εσείς, δεν έχει σχέση με την αφομοίωση».

Το απαντητικό δημοσίευμα της καθηγήτριας Άννα Φραγκουδάκη έχει ως εξής:
« Προς την εφημερίδα Γκιουνδέμ
Αθήνα, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011
Αγαπητοί κύριοι και κυρίες υπεύθυνοι της Γκιουνδέμ,
Στις 17.6.2011 η εφημερίδα σας δημοσίευσε σχόλιο του κου Οζάν Αχμέτογλου για τη συνέντευξη τύπου που δώσαμε στην Κομοτηνή στις 9.6 για το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης των παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας.

Ο κος Οζάν Αχμέτογλου αναφέρει ερώτησή του για τη μητρική γλώσσα και την απάντησή μου και ύστερα σχολιάζει.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μερικές διορθώσεις στην απάντησή μου, καθώς ο προφορικός λόγος αλλάζει νόημα όταν γίνεται γραπτός.

Δεν είπα μόνο ότι το θέμα της μητρικής γλώσσας με προβληματίζει. Είπα επίσης ότι όλοι οι υπεύθυνοι του προγράμματος από το 1997 έχουμε πολλές φορές δηλώσει δημόσια και το διδάσκουμε χρόνια στις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών ότι η μητρική γλώσσα έχει για όλα τα παιδιά πολύ μεγάλη σημασία για τη μάθηση.

Στο αίτημα το πρόγραμμα βελτίωσης της εκπαίδευσης να γίνεται όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα τουρκικά απάντησα ότι τα εμπόδια είναι τρία.

Το πρώτο είναι ότι το θέμα της μητρικής γλώσσας δεν περιορίζεται στις δύο γλώσσες του μειονοτικού σχολείου αλλά είναι πολύ πιο περίπλοκο, δηλαδή δεν αφορά μόνο την τουρκική γλώσσα.

Το δεύτερο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει αυτά τα κονδύλια για την ελληνομάθεια. Το σκεπτικό είναι ότι είναι απαραίτητη η καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας για την αρμονική ένταξη των παιδιών της μειονότητας στην κοινωνία και τη σχολική άνοδο. Σε αυτό, το πρόγραμμα έχει βοηθήσει πολύ, καθώς τα ποσοστά στα γυμνάσια και τα λύκεια κι από κει στα πανεπιστήμια έχουν αυξηθεί θεαματικά από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα.

Το τρίτο είναι το πιο δύσκολο εμπόδιο που κάνει το αίτημα να ασχοληθεί το πρόγραμμα και με τα τουρκικά αδιέξοδο. Οι εκπρόσωποι της μειονότητας δεν θέλουν να ασχοληθεί το ελληνικό κράτος με την τουρκική γλώσσα. Και έδωσα το παλιό παράδειγμα «των βιβλίων Ζεγκίνη». Άρα δεν μπορεί το πρόγραμμα να αλλάξει τη διδασκαλία της τουρκικής όπως έκανε για την ελληνική, με νέα βιβλία και ηλεκτρονικά παιγνίδια μάθησης.

Τέλος, να μου επιτρέψετε να πω μερικά λόγια για το σχόλιο του κου Οζάν Αχμέτογλου που γράφει ότι όσο βελτιώνεται η εκπαίδευση στα ελληνικά και δε γίνεται τίποτα από το πρόγραμμα για τα τουρκικά, «αυτό οδηγεί σε αφομοίωση».

Σωστό είναι ότι πρέπει να βελτιωθεί η εκπαίδευση στα τουρκικά. Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει το πρόγραμμα και η ηγεσία της μειονότητας δε θέλει να το κάνει το πρόγραμμα. Άρα αυτό το αίτημα έτσι διατυπωμένο είναι αδιέξοδο.

Για την αφομοίωση, έχω να πω τα εξής.
Το πρόγραμμα και όλοι όσοι εργάζονται γι’αυτό έχουμε δείξει μεγάλο σεβασμό στους μαθητές της μειονότητας, στους γονείς τους και στις πολιτισμικές, θρησκευτικές και γλωσσικές τους διαφορές.

Δεν πιστεύουμε στην αφομοίωση, γιατί θεωρούμε πλούτο της χώρας την πολιτισμική της παράδοση.

Ζούμε στην ευρωπαϊκή εποχή και όχι την εποχή της οικοδόμησης των εθνών κρατών, που όλα, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, επέβαλαν σκληρά μέτρα και ανταλλαγές πληθυσμών για να πετύχουν την αφομοίωση. Άλλωστε η αφομοίωση ήταν άλλοτε πολιτικός στόχος, επειδή τα κράτη θεωρούσαν ότι κινδυνεύουν από την πολιτισμική ποικιλία. Σήμερα, παρά τις κάποιες εξαιρέσεις, η πολιτισμική ποικιλία είναι γενικά σεβαστή σε όλη την Ευρώπη.

Το πρόγραμμα δεν έχει καμιά σχέση με την αφομοίωση. Το πρόγραμμα ανοίγει το δρόμο της σχολικής επιτυχίας και της κοινωνικής προκοπής στα παιδιά της μειονότητας, δρόμος που δεν μπορεί να ανοίξει χωρίς την καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Το πρόγραμμα καλεί το Σεπτέμβριο συγγραφείς των βιβλίων στην τουρκική για σεμινάρια επιμόρφωσης των δασκάλων του τουρκικού προγράμματος των μειονοτικών σχολείων. Είναι όμως ελάχιστα όσα μπορεί να κάνει το πρόγραμμα για την τουρκική γλώσσα, για πολλούς λόγους αλλά και επειδή η ηγεσία της μειονότητας δε θέλει να πάρει το πρόγραμμα στα χέρια του τη διδασκαλία και τα βιβλία της τουρκικής γλώσσας. Τουλάχιστον έτσι καταλαβαίνω αυτό το θέμα.

Αν καταλαβαίνω λάθος, θα παρακαλούσα τον κο Οζάν Αχμέτογλου να απαντήσει τα εξής: - Πώς οραματίζεται την παρέμβαση του Προγράμματος, ή ενός παρόμοιου προγράμματος στην τουρκόγλωσση εκπαίδευση; Με ποια κονδύλια θα γινόταν αυτή η παρέμβαση; Με Ευρωπαϊκά; Ποιά δομή θα είχε; Ποιοι θα προσλαμβάνονταν και με ποιες διαδικασίες; Πώς θα λαμβάνονταν οι αποφάσεις; Και ό,τι άλλο νομίζει.

Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε αυτό το σημείωμα και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη φιλοξενία του στην εφημερίδα σας.Εύχομαι σε όλους τους συνεργάτες σας, καλό καλοκαίρι, με υγεία και κάθε καλό για την οικογένεια του καθενός και για όλη την κοινωνία της Θράκης.
Άννα Φραγκουδάκη»-

http://www.birlikgazetesi.info/

Read more...

Προσπάθεια σύγκλισης Τουρκίας και Ισραήλ Μυστικές συνομιλίες για επίλυση της περυσινής διπλωματικής κρίσης


Τούρκοι και Ισραηλινοί αξιωματούχοι διεξάγουν απευθείας μυστικές συνομιλίες, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η μεταξύ τους διπλωματική κρίση, όπως έγραψε, την Τρίτη, η έγκριτη ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο απέφυγαν να σχολιάσουν οι δύο πλευρές, οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ ενός Ισραηλινού αξιωματούχου, για λογαριασμό του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, ένθερμου υποστηρικτή της αποκατάστασης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Συνομιλίες διεξάγονται επίσης μεταξύ του Ισραηλινού και του Τούρκου αντιπροσώπου στην επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο με προορισμό τη Γάζα, τον Μάιο του 2010, Γιοσέφ Σιχανόβερ και Οζντέμ Σανμπέρκ, αντιστοίχως. Οι δύο άνδρες έχουν εργαστεί από κοινού, για πολλούς μήνες, στο πλαίσιο της επιτροπής του ΟΗΕ, ευρισκόμενοι σε διαρκή επικοινωνία με τις κυβερνήσεις τους, στην προσπάθειά τους να εξευρεθεί έξοδος από την κρίση.

«Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία, που είναι προς όφελος και των δύο πλευρών», είπε, την Τρίτη, Ισραηλινός αξιωματούχος στο AFP, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της «Χααρέτζ». Οι σχέσεις των δύο αλλοτινών στενών συμμάχων κλονίστηκαν σοβαρά μετά τη βίαιη εισβολή των Ισραηλινών στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, πέρυσι τον Μάιο, που κατέληξε στον θάνατο εννέα Τούρκων πολιτών.

Επιπλέον, η αμερικανική κυβέρνηση συνομιλεί με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους, κυρίως για να αποτρέψει ένα νέο ταξίδι του στολίσκου στη Γάζα, αργότερα μέσα στον μήνα, αλλά και προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ. Το περασμένο Σάββατο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον σε συνομιλία της με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση της τουρκικής ανθρωπιστικής οργάνωσης ΙΗΗ ότι το πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» δεν θα συμμετέχει αυτήν τη φορά στον στολίσκο.

Σε συνάντηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με υπουργούς του, την προηγούμενη Πέμπτη, με αντικείμενο το επικείμενο ταξίδι του στολίσκου στη Γάζα και τις σχέσεις με την Τουρκία, το κυριότερο σημείο διαφωνίας ήταν αν το Ισραήλ θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία ή να εκφράσει απλώς τη λύπη του, και αν οι τουρκικές οικογένειες, που θα αποζημιωθούν για την απώλεια των οικείων τους από την ισραηλινή επιδρομή, θα μπορούσαν να προβούν σε περαιτέρω αγωγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι η τρίτη προσπάθεια, που καταβάλλουν το Ισραήλ και η Τουρκία για τον τερματισμό της μεταξύ τους κρίσης. Η πρώτη προσπάθεια έγινε τον Δεκέμβριο. Οι Σιχανόβερ και Σανμπέρκ έφθασαν σε κάποιου είδους συνεννόηση, αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκτορ Λίμπερμαν απέρριψε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη το Ισραήλ για τα περυσινά συμβάντα και οι συνομιλίες διεκόπησαν. Μια άλλη ανεπιτυχής προσπάθεια πραγματοποιήθηκε προ διμήνου.

Μια από τις παραμέτρους που συνέβαλαν στην τρέχουσα προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης είναι το πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ, που θα δημοσιευτεί στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Οι αντιπρόσωποι της Τουρκίας και του Ισραήλ στην επιτροπή θέλουν να χρησιμοποιήσουν την έκδοση του πορίσματος ως ευκαιρία για να αφήσουν οι δύο χώρες πίσω τους την υπόθεση και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για το περιεχόμενο ενός σχεδίου του πορίσματος, το οποίο τους γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες, αφού τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ συμφώνησαν στην έκδοση του πορίσματος στις αρχές Ιουλίου.

Μια δεύτερη παράμετρος είναι οι τουρκικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας. Κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν είχε μεγάλα περιθώρια ευελιξίας στις απαιτήσεις του πριν από την ψηφοφορία. Μετά την εκλογική του νίκη, ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική στάση, παρατηρούν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Μια τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με την κατάσταση στη Συρία. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και το κύμα προσφύγων προς την Τουρκία έχει ανησυχήσει την Αγκυρα. Οπως υποστηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι Τούρκοι εξεπλάγησαν από το γεγονός ότι ο Ασαντ απέρριψε τις προτάσεις τους, τους είπε ψέματα και προτιμά για πάτρωνά του το Ιράν.

«Η κατάσταση στη Συρία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, τόσο στην Τουρκία όσο και στο Ισραήλ κι έχουν συμφέρον να επιλύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα», είπε κορυφαίος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ισραήλ και Τουρκία έχουν προβεί ήδη σε πολλές σημαντικές χειρονομίες.

Δεν θα συμμετάσχει το «Μαβί Μαρμαρά»

Το «Μαβί Μαρμαρά», το τουρκικό σκάφος που έγινε πέρυσι διεθνές σύμβολο του αντιισραηλινού ακτιβισμού, δεν θα συμμετάσχει στη φετινή αποστολή για την άρση του αποκλεισμού στη Γάζα. Αν και οι διοργανωτές επιμένουν ότι δεν υπέκυψαν στις πιέσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης, η απουσία συμμετοχής του συγκεκριμένου πλοίου απομακρύνει ένα πιθανό στοιχείο αντιπαράθεσης. Ο επικεφαλής της τουρκικής οργάνωσης ΙΗΗ που διοργάνωσε την αποστολή, Μπουλέντ Γιλντιρίμ, επέμεινε ότι «τεχνικοί λόγοι» είναι αυτοί που δεν θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του «Μαβί Μαρμαρά».

Ωστόσο, τουρκικά δημοσιεύματα το αμφισβητούν και κάνουν λόγο για πιέσεις από μέρους της κυβέρνησης. Σ’ ένα τέτοιο σχετικό δημοσίευμα, αρθρογράφος της «Χουριέτ» επικαλείται επίσης τον παράγοντα «Φετχουλάχ Γκιουλέν», τον ηγέτη μιας σημαντικής τουρκικής ισλαμικής οργάνωσης, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και έχει πολλούς υποστηρικτές στο κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), και ο οποίος εναντιώθηκε σε μια νέα προσπάθεια του «Μαβί Μαρμαρά» να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Επιπλέον, κάποιοι από τους ξένους διοργανωτές της αποστολής άφησαν να εννοηθεί ότι είναι δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι το Ισραήλ πέτυχε να παρουσιάσει μια διεθνή προσπάθεια ως τουρκοϊσλαμική πρωτοβουλία. Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έδωσε άδεια στην τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο να μεταφέρει όλο το απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό υλικό για τη Γάζα μέσω του περάσματος Ερέζ, αφαιρώντας από την ΙΗΗ το επιχείρημα ότι μεταφέρονται απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες με το «Μαβί Μαρμαρά». Επειτα, είναι η κρίση στη Συρία, στην οποία η ΙΗΗ ως ανθρωπιστική οργάνωση δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια, ενώ καμία εταιρεία δεν θα αναλάμβανε να ασφαλίσει το «Μαβί Μαρμαρά». Εντέλει η Αγκυρα δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει μια νέα κρίση εν καιρώ αυξημένων περιφερειακών της υποχρεώσεων.

http://news.kathimerini.gr

Read more...

«Casus Belli» από το ΡΚΚ στην Τουρκία…


Δε είναι δυνατόν η Άγκυρα να εκτοξεύει με περισσό θράσος απειλές πολέμου εναντίον όσων είναι προδιατεθειμένοι να υποκύψουν (ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε…), ωστόσο, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει και αυτή το ίδιο πρόβλημα…

«Αν η Τουρκία εκδιώξει τους φυλακισμένους ανεξάρτητους Κούρδους βουλευτές από το κοινοβούλιο, η κίνηση αυτή θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου κατά του Κουρδικού λαού», δήλωσε ο ηγέτης του ΡΚΚ Μουράτ Καραϊλάν, απειλώντας ανοιχτά την Τουρκία με πόλεμο. Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, τον τελευταίο καιρό, «παραπατώντας», ανάμεσα σε σκοπέλους που δεν είναι σε θέση να ελέγξει, όπως η κρίση στη Συρία, ο συνεπαγόμενος αυξανόμενος κίνδυνος στο Κουρδικό, και η κρίση στη Λιβύη.

Η αυξανόμενη οργή του κουρδικού στοιχείου, μετά και τη συνεχιζόμενη κράτηση έξι Κούρδων που εξελέγησαν βουλευτές στις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία και η άρνηση των υπολοίπων 30 Κούρδων εκλεγμένων βουλευτών να συμμετάσχουν στις εργασίες του τουρκικού κοινοβουλίου, φαίνεται να πυροδοτεί μια νέα σοβαρή κρίση στην κατά τα άλλα «ισχυρή» Τουρκία, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί ιδιαιτέρως δυσάρεστα για τους νέο-οθωμανικούς οραματισμούς του Αχμέτ Νατβούτογλου.

Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που η Τουρκία σταμάτησε τους λεονταρισμούς κατά του Ισραήλ και επιχειρεί να εμφανιστεί και πάλι ως «υπάκουο παιδί» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού κατανόησε ότι οι επιπτώσεις θα ήταν και άμεσες και εξαιρετικά δυσμενείς…

http://www.defence-point.gr

Read more...

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΙΙΤΩΝ - ΣΟΥΝΙΤΩΝ:Τύμπανα πολέμου στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας



Τύμπανα πολέμου άρχισαν να ηχούν στα σύνορα Τουρκίας –Συρίας. Έντονη στρατιωτική κινητικότητα παρατηρείται και στις δυο πλευρές. Τα τανκς βρίσκονται σε θέση μάχης.Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν η Τουρκία λαμβάνει μέτρα προστασίας για να σταματήσει το κύμα προσφύγων, όπως επισήμως δηλώνει, ή μήπως ετοιμάζεται να λάβει μέρος στην επίθεση που ετοιμάζει η Δύση για να «σώσει» τους Σύριους από το καθεστώς του Άσαντ.

Πώς έφτασαν οι δυο χώρες, μετά τη θεματική βελτίωση των σχέσεων τους πριν από λίγο καιρό, στα πρόθυρα του πολέμου; Από τη στιγμή που η Άγκυρα συντάχθηκε στο πλευρό της Δύσης, ήταν φυσικό να έρθει σε ρήξη με το καθεστώς Άσαντ. Αντίθετα το Ιράν έμεινε πιστό στο πλευρό της Δαμασκού. Εάν λάβουμε υπόψη μας και τη στήριξη της Ρωσίας στον Άσαντ αντιλαμβανόμαστε ότι το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Από τη στιγμή που θα πληροφορηθούμε την οριοθέτηση της περιοχής, όπου θα απαγορεύονται οι πτήσεις, θα καταλάβουμε ότι ξεκινά η επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στη Λιβύη.

Η ενδεχόμενη επίθεση στη Συρία θα επεκταθεί αυτόματα και στο Λίβανο. Διεθνή ΜΜΕ εξέφρασαν ήδη την αγωνία τους για την πιθανότητα να χτυπήσει η Χιτζμπουλλάχ το Ισραήλ. Ενδεχομένως η Τουρκία να συμβάλει στη χερσαία επιχείρηση που θα ακολουθήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Δαμασκού, για να είναι πιο αποτελεσματική η επιχείρηση.

Όλα αυτά βέβαια θα γίνουν για τον εκδημοκρατισμό της Συρίας και την απαλλαγή του λαού από το αυταρχικό καθεστώς του Άσαντ! Ο σκοπός στην πραγματικότητα είναι η σύγκρουση Σιιτών-Σουνιτών, σύμφωνα με το δόγμα «διαίρει και βασίλευε», για να ζουν ήσυχα κάποιοι άλλοι στην επίμαχη περιοχή.
Όταν ο πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ Ουέσλι Κλαρκ έλεγε πριν από πέντε χρόνια πως «θα καταληφθούν το Ιράκ, η Συρία, η Υεμένη, το Σουδάν και η Σομαλία», κανείς δεν τον πίστευε. Ο άνθρωπος γνώριζε το σενάριο και ήθελε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη.

http://www.elzoni.gr

Read more...

«Οι δυσκολίες του Ερντογάν»


«ΜΕ ΤΑαποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία οι ψηφοφόροι ανέθεσαν για τρίτη περίοδο τηδιακυβέρνηση της χώρας στον Ερντογάν. Ουδείς αμφισβητεί τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας, ειδικά τώρα με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τον κόσμο και στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και αριθμός άλλων κρατών-μελών της ΕΕ παλεύουν με την οικονομική κρίση, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία συνεχίζει την οικονομική της ανόρθωση και σταθερότητα.

Στο εσωτερικό μέτωπο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η "τρομοκρατία" που στοχεύει στον διαμελισμό της χώρας. Στις 14 Ιουνίου στο Ντιγιάρμπακιρ οι 36 ανεξάρτητοι βουλευτές που υποστηρίχτηκαν από το Κόμμα Ειρήνης-Δημοκρατίας, γιόρτασαν τη νίκη τους με ομιλητή το δημοσιογράφο Αχμέτ Ταν που προέρχεται από το κόμμα αυτό και εξασφάλισε βουλευτική έδρα. Στην ομιλία του χαρακτήρισε το Ντιγιάρμπακιρ, πρωτεύουσα του Κουρδιστάν και είπε ότι ως Κούρδοι θέλουν να είναι συνεταίροι στην Τουρκική Δημοκρατία. Παρά το ότι ο Ταν είναι ένας μετριοπαθής δημοσιογράφος, οι δηλώσεις του ήταν ρατσιστικές και αποσχιστικές.

Η Τουρκία έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο σύνταγμα. Δεν είναι δυνατόν τα τρία μεγάλα κόμματα να ανεχθούν παρόμοιες αποσχιστικές θέσεις. Φαίνεται ότι ο Ερντογάν θα δυσκολευτεί να τερματίσει την τρομοκρατία και να διαφυλάξει το ενιαίο του κράτους και του έθνους. Ενώ υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Πρόκειται για επίσης σοβαρό θέμα. Ο αρχιδιαπραγματευτής Εγκεμεν Μπαγίς δήλωσε σε εφημερίδα των Αθηνών: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να λύσουμε τα χρονίζοντα προβλήματα της Κύπρου και του Αιγαίου».

Πολύ καλή ευχή κ. Μπαγίς, αλλά πώς θα επιλυθούν; Μήπως εγκρίνοντας τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο στο Αιγαίο; Πολλές δυσκολίες περιμένουν τον Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και ειρήνης. Λέτε κ. Μπαγίς ότι ήλθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για επίλυση του Κυπριακού. Κατά την γνώμη μας, ήδη ο χρόνος έχει παρέλθει προ καιρού. Αιτία του προβλήματος είναι η ε/κ διοίκηση και η Ελλάδα, αμφότερες κράτη μέλη της ΕΕ. Θα επιλύσετε το Κυπριακό προστατεύοντας την κυριαρχία των Τ/κ; Μήπως υποκύπτοντας στις αξιώσεις των Ε/κ που ετοιμάζονται να αναλάβουν την προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να μην ασκήσουν βέτο στην ένταξη της Τουρκίας;

Θα είναι καλό να αναφερθεί ότι οι Τ/κ δεν πρόκειται να αποδεχτούν λύσεις σαν αυτές του 1878.
Η κυβέρνηση ΚΔΑ εξελέγη από το λαό αφού πέτυχε πολλά στην οικονομική σταθερότητα.Τον Ερντογάν όμως τον περιμένουν δυσκολίες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στο Αιγαίο και Κύπρο. Αν η Τουρκία χειριστεί σωστά την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της ισχύ στο τέλος θα είναι ο νικητής».

Αρθρο του Χουσείν Αλάσια στη «Βολκάν».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 25/06/2011

Read more...

ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ASELSAN


Η εταιρία ASELSAN θα αναπτύξει πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα χαμηλού και μέσου βέλους τροχιάς.
Με βάση την ανακοίνωση της ASELSAN , υπογράφηκε ανάμεσα στην Διέυθυνση Αμυντικών Βιομηχανία και στην ASELSAN συμφωνία για ανάπτυξη εθνικού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος χαμηλού και μέσου βέλους τροχιάς. Εκ μέρους της Διεύθυνσης Αμυντικών βιομηχανιών ο υφυπουργός Μουράτ Μπαγιάρ...και εκ μέρους της ASELSAN ο πρόεδρος του Δ. Σ. Χασάν Μεμίσογλου και ο Γενικός Διευθυντής Τζενγκίζ Εργκενεμάν υπέγραψαν συμφωνία αξίας για το μεν χαμηλού βέλους τροχιάς 287.371.118 λίρες συν 193.059.102 ευρώ, ενώ για το μέσου βέλους τροχιάς 250.720.295 λίρες συν 132.113.714 ευρώ. Τα ραντάρ για το σύστημα αυτό, τα συστήματα βολής, τα συστήματα διοίκησης, επικοινωνιών καθώς και οι επίγειοι σταθμοί θα αναπτυχθούνε εξ ολοκλήρου από την ASELSAN. Στο σχέδιο θα μετάσχει και η εταιρία ROKETSAN ως κύριος ανάδοχος για την κατασκευή των πυραύλων. Τα λινκ και τα σκάνερ των πυραύλων θα αναπτυχθούνε επίσης από την εταιρία ASELSAN.

H εταιρία ASELSAN άρχισε πριν 20 χρόνια με την συμπαραγωγή των πυραύλων Στίνγκερ, αργότερα συνέχισε με το πρόγραμμα KMS σχετικά με τους Στίνγκερ, και συνέχισε τα επόμενα χρόνια με το αντιαεροπορικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και συστήματος διοίκησης (HERİKKS) και με το ραντάρ αεράμυνας KALKAN.
………………….
Σχόλιο : Κι ¨εμείς¨ την ίδια ώρα μιλάμε για ¨μέρισμα ειρήνης¨ από την μείωση των εξοπλισμών και άλλα πράσινα άλογα….

http://tourkikanea.gr/2011/06/24/savunma-6/

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP