Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟΥ Έλληνες και Τούρκοι θα προκαλέσουν από κοινού ελεγχόμενες πλημμύρες


Μέσω του δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας, οι νομάρχες στις δύο χώρες, έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν σε ήπιο κατακλυσμό, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, πρακτική γνωστή και από το παρελθόν
Στα 6.000 στρέμματα έφτασαν χθες οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στο βόρειο τμήμα του νομού, κυρίως λόγω της υψηλής στάθμης του Ερυθροποτάμου, που έφρασε τα 7,42 μ., τη στιγμή που το όριο επιφυλακής είναι τα 5,60 μ. και το όριο συναγερμού τα 6,80 μ.

Το ίδιο διαχρονικό σκηνικό ανησυχίας ζουν τις τελευταίες μέρες κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών του Έβρου, αλλά και των αντίστοιχων τουρκικών, όσο τα νερά του Έβρου ή Μερίτς, όπως ονομάζεται στην τουρκική γλώσσα, φουσκώνουν. Η διασυνοριακή συνεργασία στην περίπτωση αυτή είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη. Το δίκτυο συνεργασίας των νομαρχιών δίνει την δυνατότητα συνεχούς επικοινωνίας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό, αφού μέχρι και χθες η κατάσταση ήταν κρίσιμη εξαιτίας της συνεχούς ανόδου της στάθμης του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του, όπως κατέγραψαν τα σταθμήμετρα Κομμάρων και Πυθίου στο βόρειο τμήμα το νομού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στον Ερυθροπόταμο, στην περιοχή Διδυμοτείχου, όπου από τα 6 μέτρα που ήταν η στάθμη την Πέμπτη, χθες αυξήθηκε στα 7,42 μ., ενώ το όριο επιφυλακής είναι τα 5,60 μ. και το όριο συναγερμού τα 6,80. Έτσι τα 1.500 πλημμυρισμένα στρέμματα, αυξήθηκαν χθες στα 6.000 στρέμματα. Την πλημμυρισμένη έκταση 6.000 στρεμμάτων στο Τυχερό από την υποχώρηση του υπερβλητού αναχώματος επισκέφθηκαν χθες ο αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα – Ανάπτυξης & Υποδομών Μιχάλης Κογιομτζής και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Κυριάκος Κρόκος, ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΛΓΑ Παναγιώτης Τσέτουρας και υπηρεσιακοί παράγοντες της νομαρχίας Έβρου, ο πρόεδρος και τα μέλη του συνεταιρισμού σπαραγγοπαραγωγών προκειμένου να γίνει μια κατ’ αρχήν εκτίμηση του μεγέθους της ζημιάς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλημμυρισμένη έκταση βρίσκονται οι δυναμικές καλλιέργειες των σπαραγγιών της περιοχής.

Κλειστός, λόγω πλημμύρας, είναι από το βράδυ της Πέμπτης ο νότιος κόμβος του Διδυμοτείχου. Μετ’ εμποδίων διεξάγεται και η κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο μεταξύ Ελληνοχωρίου και Λάδης, όπου επίσης τα νερά του Ερυθροποτάμου έχουν σκεπάσει το οδόστρωμα. Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε από χθες η κυκλοφορία των οχημάτων στο 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πάλλης-Πενταλόφου, στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πύργου-Λαγού και στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πρωτοκκλησίου-Σουφλίου, που είχε διακοπεί εχθές λόγω της υπερχείλισης τοπικών χειμάρρων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ελεγχόμενη απελευθέρωση νερών από βουλγαρικά φράγματα
Σημειώνεται ότι η κατάσταση με την αύξηση των υδάτινων όγκων του Έβρου και των παραποτάμων του επιδεινώνεται από εχθές, οπότε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή άρχισε η ελεγχόμενη απελευθέρωση νερών από τα βουλγαρικά φράγματα. Ο νομάρχης Χασκόβου Ρούμεν Δάνεβ είχε φροντίσει να ενημερώσει το νομάρχη Έβρου, καθώς και το δίκτυο νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τη ροή των υδάτων στα φράγματα Ιβαΐλοβγκραντ, Στούντεν Κλάντενετς και Κίρτζαλι, και για τις στάθμες των νερών. Στο έγγραφο επισημαίνονται οι έντονες καιρικές συνθήκες των ημερών (χιόνια 10-11 Φεβρουαρίου, στη συνέχεια βροχές), καθώς και οι αναμενόμενες ποσότητες νερού για το νομό Κίρτζαλι 40-50 lit/τμ και νομό Χασκόβου 30-40 lit/τμ. Ο κ. Ζαμπουνίδης, μετά την ενημέρωση από βουλγαρικής πλευράς, εμφανίστηκε ανήσυχος στις εκτιμήσεις του, «από την εμπειρία μου, προβλέπω ότι αν όλα αυτά τα νερά μαζευτούν ταυτόχρονα, θα φτάσουμε στα 4,5 με 5 χιλιάδες κυβικά το δευτερόλεπτο, δηλαδή τρεις φορές τουλάχιστον παραπάνω από αυτά που αντέχει ο Έβρος. Ο Έβρος αντέχει 1500 κυβικά το δευτερόλεπτο, άρα αν συμβεί αυτό θα έχουμε μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα, όμως αυτό θα το εκτιμήσουμε».

Ήπιος κατακλυσμός σε ελληνικό και τουρκικό έδαφος
Η κατάσταση επιδεινώνεται και λόγω των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, αλλά και των νερών που διοχετεύονται στον Έβρο μέσω παραποτάμων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος. Για να εκτονωθεί η στάθμη, ήδη μέσω του δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας νομαρχιών, οι νομάρχης Έβρο με τον Τούρκο ομόλογό του αποφάσισαν την πρόκληση ελεγχόμενων πλημμυρών, όταν βέβαια αυτό κριθεί απαραίτητο. Όπως σημείωσε ο κ. Ζαμπουνίδης, «είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Τουρκία και έχουμε αποφασίσει εκ των προτέρων τι θα κάνουμε, δηλαδή ποια αναχώματα θα σπάσουν εκείνοι και ποια εμείς, προκειμένου να προκληθούν ελεγχόμενες πλημμύρες. Να κάνουμε δηλαδή έναν ήπιο κατακλυσμό για να μην υπάρξουμε στη συνέχεια μεγάλες καταστροφές στα αγροκτήματα. Θα πλημμυρίσουμε ηθελημένα, αγροκτήματα τα οποία δεν έχουν μεγάλες υποδομές, τόσο εμείς όσο και οι Τούρκοι. Αυτό το έχουμε κάνει πολλές φορές, υπάρχει αξιοπιστία μεταξύ μας, ό,τι συμφωνούμε ισχύει. Εκτός βέβαια αν έχουμε πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε με τίποτα».

Σε ισχύ οι συστάσεις προς τους κατοίκους των παρέβριων περιοχών
Όσο η στάθμη των νερών παραμένει σε υψηλό επίπεδο, παραμένουν σε ισχύ οι συστάσεις προς τους κατοίκους των παρέβριων περιοχών, να μην πλησιάζουν τον ποταμό και τα αναχώματά του και να κρατήσουν απομακρυσμένα τα αγροτικά μηχανήματα και το ζωικό τους κεφάλαιο. Ο νομάρχης Έβρου συμβούλεψε σε κατοίκους να μην προσεγγίσουν τις παραποτάμιες περιοχές, καθώς κάθε στιγμή είναι ορατός ο κίνδυνος να σπάσει κάποιο ανάχωμα, «δεν χρειάζεται να είναι κανείς πάνω στα αναχώματα, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει, ειδικά στα υπερβλητά, στην περιοχή Πετράδων, Πυθείου, Πραγγί. Είναι σαθρά τα υπερβλητά αναχώματα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαφανιστεί κάποιος μαζί με το αυτοκίνητο, με το τρακτέρ, ακόμα και πεζός. Ξαφνικά εξαφανίζεται ολόκληρο υπερβλητό ανάχωμα, το καταπίνει το νερό, γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πλησιάζει κανείς, τα νερά είναι πολλά, αλλά εφόσον πάρουμε τα μέτρα που πρέπει, δεν υπάρχει κίνδυνος».

Εν μία νυκτί κατασκεύασαν μικρό φράγμα στη θέση Δορούτσα στο Τυχερό
Στο μεταξύ μικρό φράγμα στη θέση Δορούτσα στο Τυχερό κατασκεύασαν χθες οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας Έβρου προς αναχαίτιση μεγαλύτερης ποσότητας νερών στον κάμπο Γεμιστής – Τυχερού έκτασης 10.000 στρεμμάτων. Στον τόπο εργασίας, όπου δούλευαν τρία μηχανήματα της νομαρχίας και τρία ιδιωτικά, βρίσκονται ο αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα – Ανάπτυξης & Υποδομών Μιχάλης Κογιομτζής και ο προϊστάμενος μηχανημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Σιάτρης. Πάντως μηχανήματα της νομαρχίας, της ΔΕΣΕ και των παρακείμενων δήμων βρίσκονται υπ’ ατμόν για προβλήματα που τυχόν προκύψουν, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Read more...

Τελείωσε η περίοδος "σιγά σιγά" και ξεκίνησε η περίοδος "γρήγορα γρήγορα"


Ο πρόεδρος του Διοικητικού συμβούλιου του Εμπορικού Επιμελητήριου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμίρτας, δήλωσε ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τελείωσε η περίοδος "σιγά σιγά" και ξεκίνησε η περίοδος "γρήγορα γρήγορα".

Ο Ντεμίρτας, ο οποίος παραβρέθηκε στην Σμύρνη στο πλαίσιο της έκθεσης JEWEX 2010 με τον πρόεδρο του Διοικητικού συμβούλιου Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητήριου Π. Κ. Κουτσίκο , ανέφερε ότι "η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή γειτονική χώρα μας.Είμαστε σε μια περίοδο που πρέπει να αναπτύξουμε την οικονομική συνεργασία.Σε αυτό το θεμα, εμείς ως Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης κάναμε αρκέτα βήματα.Ελπίζω ότι με την προοπτική 'μηδενικό πρόβλημα με τους γείτονες' θα επιλυθούν τα προβλήματα σχετικά με το Αιγαίο,το Κυπριακό και με την Σχολή της Χάλκης.Από 'δω και πέρα τελείωσε η περίοδος 'σιγά σιγά' και ξεκίνησε η περίοδος 'γρήγορα γρήγορα'.Για να ενδυναμώσουμε αυτές τις σχέσεις θα συνεχίσουμε ασταμάτητα τις προσπάθειες μας".


Ο πρόεδρος του Ελληνο-Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητήριου Π. Κ. Κουτσίκος είπε ότι θα συνεχίσουν την συνεργασία τους για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί η αναθεώρηση των διαβατηρίων που εφαρμόζει η Ελλάδα για τους Τούρκους σε ορισμένες περιοχές.

Ο κ. Κουτσίκος πρόσθεσε ότι το διμερές εμπορίου Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο το 1999 ήταν 700 εκατ.δολ., ανήλθε σήμερα στα 3.5 δισ. δολ.

http://turkishgreeknews.org

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_1038.html#ixzz0fRxeBAJ1

Read more...

Αχμέτ Χατζηοσμάν (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): «Επικίνδυνη χώρα η Τουρκία για την ασφάλεια των μουσουλμάνων της Θράκης»


Ενώ γινόταν συζήτηση στην ελληνική Βουλή για το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, με θέμα την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα», άρπαξε την ευκαιρία ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν και ζήτησε την αναίρεση της απόφασης περί ακύρωσης της ιθαγένειας σε μουσουλμάνους που έφυγαν από τη Θράκη.
Συγκεκριμένα στην ελληνική Βουλή ο μουσουλμάνος κυβερνητικός βουλευτής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, με θέμα την «Πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα», άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε διάταξη που θα αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια στους ανιθαγενείς της μειονότητας μέσω της ανάκλησης της απόφασης αφαίρεσής της.
Επικαλούμενος τη διάταξη που αφορά την ελληνοποίηση των παιδιών δεύτερης γενιάς των (λαθρο)μεταναστών, χαρακτήρισε ως «μεγαλύτερα θύματα» τους μουσουλμάνους που έφυγαν –οριστικά- από την Ελλάδα αποδεχόμενοι την απώλεια της ελληνικής υπηκοότητας και ιθαγένειας…!

Ο κύριος Χατζηοσμάν, συμπλήρωσε τα λεγόμενά του, ισχυριζόμενος πως «αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν σε καθεστώς μετανάστευσης χωρίς να το επιλέξουν οι ίδιοι». Μάλιστα, απορίας άξιο είναι πως ο κύριος Χατζηοσμάν θεωρεί πως η Τουρκία δεν αποτελεί χώρα ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά «βρέθηκαν σε ένα καθεστώς που δεν τους παρείχε καμία προστασία και καμία ασφάλεια, εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους και πρωτίστως έμαθαν να ζούνε με τον φόβο και την ανασφάλεια»!!!
Ο κύριος Χατζηοσμάν δεν δίστασε να βάλει και τον κατάλληλο συναισθηματισμό στα λεγόμενά του, προσθέτοντας πως «το μοναδικό έγκλημα γι αυτά τα παιδιά ήταν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους (εννοώντας την Ελλάδα), συνήθως χωρίς να έχουν καμία άλλη επιλογή, στην προσπάθεια των γονιών τους να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».
Το καλύτερο, ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, το άφησε για το τέλος, λέγοντας επακριβώς:
«Θέλω στη σημερινή μου παρέμβαση να προτείνω κι εγώ κάτι χρήσιμο που πιστεύω ότι μπορεί να προστεθεί στο παρόν νομοσχέδιο ως συμπληρωματική ειδική διάταξη.
Το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1955, καταργήθηκε το 1998 χωρίς αναδρομική ισχύ. Το άρθρο αυτό αφαιρούσε αυθαίρετα ιθαγένειες από πολλούς συμπολίτες μας. Θύματά του υπήρξαν κατά κύριο λόγο Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας της Θράκης.
Σήμερα πολλοί συμπολίτες μας, μέλη της μειονότητας, υφίστανται καθημερινά τις αρνητικές συνέπειες της απώλειας ιθαγένειας. Πρότασή μου είναι να υπάρξει μία διάταξη η οποία θα αποδίδει την ελληνική ιθαγένεια στους ανιθαγενείς της μειονότητας μέσω της ανάκλησης της απόφασης αφαίρεσης της ελληνικής τους ιθαγένειας.
Πρόκειται για μία άδικη πολιτική που εφαρμοζόταν επί πολλές δεκαετίες, αλλά πρωτίστως πρόκειται για μία πολιτική καταπάτησης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι άδικο οι συνέπειες αυτής της καταπάτησης να βαραίνουν μέχρι και σήμερα τα θύματα του άρθρου 19. Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Παρακαλώ κύριε υπουργέ να μελετήσετε προσεκτικά την πρότασή μου με την ευκαιρία του παρόντος νομοσχεδίου που αφορά ζητήματα ιθαγένειας».
Σε αυτό το σημείο, όμως θα πρέπει ίσως ο κύριος Χατζηοσμάν να θυμηθεί τα την προεκλογική εκστρατεία και τα λεγόμενα της Ζεϊμπέκ Αϊσέλ, της κοπέλας που επέστρεψε στην Ελλάδα και που έφτασε μέχρι και να διεκδικήσει βουλευτικό αξίωμα (με την ομπρέλα της Νέας Δημοκρατίας) υποσχόμενη πολλά χρήματα, στους Πομάκους της Ξάνθης, ενώ χρησιμοποιούσε την τουρκική γλώσσα (πόσο ελληνίδα είναι άραγε;) προκαλώντας τους έλληνες πομάκους με τον εμφανέστατο τουρκισμό τους.
Προφανώς, ο κύριος Χατζηοσμάν, ονειρεύεται να επιστρέψουν Τούρκοι πολίτες στην Θράκη, όλοι εκείνοι που την εγκατέλειψαν φοβούμενοι για πιθανά αντίποινα από την Ελλάδα, αμέσως μετά το γνωστό πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης. Φυσικά, έφυγαν επειδή είχαν σαφέστατους λόγους να αποφύγουν το νόμο λόγω αδικημάτων κατά της Ελλάδας ή λόγω ιδιότυπων συμπεριφορών έναντι συμπολιτών τους. Στο μεγαλύτερο αριθμό τους, οι «εκδιωχθέντες» (αποχώρησαν με την θέλησή τους και ας ισχυρίζονται η Άγκυρα και ο κύριος Χατζηοσμάν οτιδήποτε άλλο…) ήταν άνθρωποι που προκάλεσαν ποικιλοτρόπως στην Θράκη, η οποία ποτέ δεν έπαψε να είναι στρατηγικός στόχος της «μητέρας πατρίδας».
Κλείνοντας, θα ήθελα να απευθύνω μία ερώτηση στον κύριο Χατζηοσμάν, αφού είναι γνωστές οι καλές του σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν και οι στενές επαφές που διατηρεί με πλήθος αξιωματούχων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Τουρκίας:
Κύριε Χατζηοσμάν, μπορείτε να υποβάλλετε μία τέτοια πρόταση και στο τουρκικό κοινοβούλιο, αιτούμενος να επιστρέψουν ΟΛΟΙ οι εκδιωχθέντες έλληνες από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο, την Τένεδο, τον Πόντο και τις πλούσιες πόλεις της Μικράς Ασίας;
Δεν θα ήταν άσχημο εάν ήσασταν αρκετά «χουβαρντάς» και ζητούσατε και την επιστροφή των περιουσιών όλων αυτών των αδίκως εκδιωχθέντων ελλήνων, των οποίων ο πλούτος και οι ικανότητες έκαναν τον Κεμάλ Ατατούρκ και τους συνεχιστές της πολιτικής του να τρέμουν στην ιδέα πως θα κυβερνούν μία Τουρκία της οποίας πλούτος (άρα και η δύναμη) βρισκόταν στα χέρια των «ρωμιών»…
Κωνσταντίνος

Read more...

Η συνδιοίκηση Ελλάδας – Τουρκίας στην Ελληνική Θράκη έχει ήδη αρχίσει!


Εδώ και καιρό καταγγέλλεται η εγκατάλειψη της Θράκης. Εδώ και χρόνια η ελληνική πολιτεία έχει εγκαταλείψει στην πράξη την ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας και δυστυχώς, οι φόβοι όλων αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά.
Πολλοί ήταν εκείνοι που το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφερόντουσαν σε μία ιδιότυπη λειτουργία της Θράκης, η οποία έδειχνε (και συνεχίζει ολοένα και περισσότερο να δείχνει) πως «προωθείται» σε μία πολιτική «ακαταστασία», την οποία επιθυμεί διακαώς η Άγκυρα.
Τα όργανα του τουρκικού προξενείου και της εξωτερικής πολιτικής του νέο-οθωμανιστή Νταβούτογλου, είχαν προαναγγείλει την αλλαγή κάποιων σχεδιασμών στην Θράκη. Τελικά, αυτό που αρχικά δημοσιεύτηκε σε τοπική τουρκόφωνη εφημερίδα, έγινε γεγονός!
Ο κάθετος άξονας που σε λίγο καιρό θα ενώνει την Κομοτηνή με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα άλλαξε σχεδιασμό την τελευταία στιγμή και αντί να περάσει από χωριά με χριστιανικό πληθυσμό, περνάει τελικά από χωριά μουσουλμάνων λίγα μόλις χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Το πρόβλημα όμως είναι πως το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κάθε αλλαγή σε θέματα όπως ο σχεδιασμός, μπορεί να αποφέρει την ακύρωση της χρηματοδότησης.
Άραγε υπάρχει… εναλλακτικός σχεδιασμός γι αυτό το ενδεχόμενο;
Και, επίσης, ποιος και γιατί οδήγησε την «αλλαγή» του σχεδιασμού του συγκεκριμένου οδικού άξονα; Οι κακές γλώσσες αναφέρουν τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον κύριο Πεταλωτή (τι σου κάνουν οι ψήφοι τελικά!!!) κατάφερε να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό, με βάση τον οποίο δεν διαταράσσονταν το φυσικό περιβάλλον και δεν ενοχλούνταν ορεινοί οικισμοί της ευρύτερης περιοχής…
Οι αντιδράσεις των ντόπιων κατοίκων ήταν πολλές και έντονες, αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, επωφελούνται εκείνοι που στηρίχθηκαν από το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής και τον τουρκόφωνο τύπο του Νομού Ροδόπης. Γιατί όμως υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο και την χάραξή του; Γιατί, τελικά, περνάει μόνο από μουσουλμανικά χωριά, καθιστώντας μάλιστα αυτόματα «κρυφή» την κίνηση της οδού από μάτια χριστιανών κατοίκων;
Μήπως το γεγονός πως στη Νότια Βουλγαρία υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί «τουρκόφωνων» βουλγάρων (οι οποίοι έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας) βολεύει τις «σχέσεις» που ο τούρκος πρόξενος κύριος Σαρνίτς προσπάθησε να ενδυναμώσει με πάρα πολλά και συνεχόμενα ταξίδια του στην γειτονική Βουλγαρία;
Μήπως, η Άγκυρα προετοιμάζει μία μικρής ισχύος «βόμβα» στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη; Μπορεί, άραγε, κάποιος υπεύθυνος (αν συνεχίζουν να υπάρχουν) από την σημερινή κυβέρνηση να διαννοηθεί την επικινδυνότητα αυτής της αλλαγής; Πάντως, η αλλαγή αυτή, από μόνη της, προδίδει μία νέα δυναμική που αναπτύσσεται από τους μουσουλμάνους βουλευτές της Ροδόπης, οι οποίοι καταφέρνουν να συναποφασίζουν με τον Γιώργο Παπανδρέου ή και να επιβάλουν τις απόψεις της Άγκυρας στην περιοχή. Το γεγονός πως τουρκόγλωσση εφημερίδα γνώριζε μερικές ημέρες πριν την συγκεκριμένη εξέλιξη, ουσιαστικά «πρόδωσε» τον σχεδιασμό που υπήρξε για την οργάνωση και τελικά την αλλαγή των κατασκευαστικών σχεδίων της οδού που θα συνδέει την Κομοτηνή με την Βουλγαρία μέσω Νυμφαίου… Κάποιοι βιάστηκαν να διατυμπανίσουν την επιτυχία τους και ουσιαστικά εξέθεσαν την άτυπη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης (και ίσως των τοπικών αρχών και υπηρεσιών) με τους «αντιπροσώπους» του κυρίου Σαρνίτς και της Άγκυρας…
Δηλώσεις Ευριπίδη Στυλιανίδη (βουλευτής Ν.Δ. Ροδόπης)
Σε δηλώσεις του για το συγκεκριμένο θέμα, ο κύριος Στυλιανίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, εκλεγείς στο Νμό Ροδόπης, είπε χαρακτηριστικά:
«Ο φόβος ο οποίος εγώ διατυπώνω, με σεβασμό στην άποψη των ανησυχούντων κατοίκων, είναι ότι υπάρχει κίνδυνος η οποιαδήποτε μεταβολή να ακυρώσει το έργο με συνέπειες για τους ίδιους τους κατοίκους. Διότι αν ξεκινήσουμε τώρα την μελέτη, μιας εναλλακτικής χάραξης, στην οποία θα χρειάζονται πολλές απαλλοτριώσεις, είναι αβέβαιο αν θα υπάρχουν τα λεφτά για να πληρωθεί η νέα χάραξη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι αναστατώσεις θα δημιουργηθούν όσον αφορά το νομικό κομμάτι, δηλαδή προσφυγές στο συμβούλιο της επικρατείας και τα λοιπά.
Επειδή αυτό μπορεί να καθυστερήσει, αντιλαμβάνεστε ότι αν ολοκληρωθεί ο σταθμός και ο υπόλοιπος δρόμος, όλος ο φόρτος ο μεταφορικός θα διέρχεται μέσα από το υφιστάμενο δίκτυο το οποίο περνάει μέσα από τα χωριά, δηλαδή θα έχουμε κάνει μια τρύπα μέσα στο νερό. Θα έχουμε επιστρέψει στην αρνητική εκείνη πρόταση η οποία ξεσήκωσε τους κατοίκους, τους οποίους εμείς ακούσαμε και αναζητήσαμε τότε την εναλλακτική λύση η οποία και διαμορφώθηκε. Διατυπώνω λοιπόν την επιφύλαξη και τον φόβο, διότι ο δρόμος αυτός πρέπει να ολοκληρωθεί όπως είχε οριστικοποιηθεί, να τελειώσει γρήγορα, για να επιφέρει οικονομικά αποτελέσματα στην περιοχή χωρίς να αναστατώσει ούτε το οικοσύστημα, ούτε την ησυχία των δύο οικισμών.
Για σκοπιμότητα, δεν γνωρίζω. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν εκείνοι που κινούν το ζήτημα. Εγώ διατυπώνω μια άποψη γνωρίζοντας την Ελληνική πραγματικότητα και βλέποντας τους κινδύνους που υπάρχουν μπροστά μας. Σε κάθε περίπτωση, από κάθε απόφαση, υπάρχουν οι δυσαρεστημένοι και οι ευχαριστημένοι. Το σύνολο της περιοχής εκτιμώ ότι από αυτό τον δρόμο θα ικανοποιηθεί και διατυπώνω και έναν φόβο, μην εγκλωβιστούν οι ίδιοι οι κάτοικοι στις συνέπειες της λάθος επιλογής στην οποία ίσως τους ωθούν κάποιοι ίσως για να πάρουν πέντε ψήφους παραπάνω».
Το συγκεκριμένο έργο, λοιπόν, κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί λόγω έλλειψης των περισσότερων χρημάτων που απαιτούνται. Όμως, έχει ήδη επιτευχθεί κάτι πολύ σημαντικότερο: Η αλλαγή αυτή σηματοδότησε και την εμπλοκή πλέον της Άγκυρας σε θέματα που αφορούν αποκλειστικά την ελληνική πολιτεία. Εξάλλου, ο κύριος Στυλιανίδης, ήταν σαφής όταν αναφέρθηκε λέγοντας πως «γνωρίζει τους κινδύνους»… Η άτυπη συνδιοίκηση της Θράκης έχει ήδη ξεκινήσει, και στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται σαφέστατο αυτό. Ο κύριος Παπανδρέου, προφανώς ενοχλημένος από τις τελευταίες οικτρές του αποτυχίες στις Βρυξέλλες, ίσως να θέλησε να «ηρεμήσει» την Άγκυρα για να μπορέσει να κοιμηθεί ήσυχος… Τα ερώτημα είναι παλιό, αλλά πάντα επίκαιρο: «Πόσο θα μας κοστίσει τελικά ο ύπνος του Γιώργου;»
Οι επιπλέον μουσουλμανικοί ψήφοι που ξεκάθαρα μετακινούνται στο ΠΑΣΟΚ μέσα από την συγκεκριμένη «αλλαγή στάσης», μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά έτσι όπως «εξελίσσεται» η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο κύριος Πεταλωτής να χρειασθεί ακόμη και τις ψήφους νεκρών προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος πολιτικά. Κι αυτό, γιατί στις επόμενες εκλογές, θα κυριαρχεί ένα άλλο σύνθημα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω…»!!!
Κωνσταντίνος


Read more...

To Economist συνδράμει τον Ερντογάν και "δεν βλέπει" πραξικόπημα στην Τουρκία


Ο άτυπος πόλεμος μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και των στρατηγών δεν έχει ξεκινήσει σήμερα. Ουσιαστικά σήμερα βλέπουμε τα "στρατηγικά" χτυπήματα του τούρκου πρωθυπουργού, απέναντι στον μοναδικό του αντίπαλο, τον Τουρκικό Στρατό. Και οι μεθοδεύσεις του κυρίου Ερντογάν τυχαίνει να διαφημίζονται ποικιλοτρόπως, ενώ την ίδια στιγμή αποκρύπτονται σειρά από ύποπτους θανάτους τούρκων στρατιωτικών, που κάποιοι πολύ εύκολα τρέχουν να χαρακτηρίσουν ως... "αυτοκτονίες"!
Το περιοδικό The Economist σε άρθρο του σχολίασε πως λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο οι πιθανότητες παρέμβασης του τουρκικού στρατού στην πολιτική.
Στο βρετανικό περιοδικό οικονομικού περιεχομένου δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Τουρκικός Στρατός: Μακριά από πραξικοπήματα».

Στο άρθρο ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) İlker Başbuğ (Ιλκέρ Μπασμπούγ) χαρακτηρίζεται ως «ένας μοντέρνος στρατηγός», δημιουργώντας έτσι εντυπώσεις εις βάρος του προσώπου του τούρκου αρχιστράτηγου, ο οποίος παρουσιάζεται ως πρόσωπο της εμπιστοσύνης του Ερντογάν. Και αυτή η "τοποθέτηση" του βρετανικού περιοδικού μόνο προβλήματα δημιουργεί στην συνοχή των τούρκων στρατηγών.
«Παρά τις ξέφρενες ιστορίες πραξικοπημάτων, λιγοστεύουν ολοένα και περισσότερο οι πιθανότητες παρέμβασης του τουρκικού στρατού στην πολιτική» γράφει το περιοδικό, αλλά ξεχνάει ο συντάκτης του να αναφέρει πως η πίεση που ασκεί η κυβέρνηση Ερντογάν (μέσω κυρίως της υπόθεσης Εργκένεκον), σταματάει (σχεδόν πάντα) προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Ακόμη και η πρόσφατη "αποκάλυψη" της "Βαριοπούλας", αποτελούσε ένα "σενάριο" των τούρκων στρατιωτικών. Ή μήπως ο βρετανός δημοσιογράφος δεν γνωρίζει πως στην χώρα του οι στρατιωτικοί δεν περιορίζονται σε "σενάρια" αλλά περνάνε -τις περισσότερες φορές- και σε πρακτική εφαρμογή της "αμμοδόχου";
Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση, αλλά και στην ιστοσελίδα του The Economist επισημαίνεται πως δημοκρατίες όπως το Πακιστάν και η Ινδονησία παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκία, ασκώντας έτσι έμεσα πίεση για την παρακολούθηση των εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας, από ισλαμικά καθεστώτα, δηλαδή από ομόθρησκους των τούρκων πολιτών.
Παραδόξως, το βρετανικό περιοδικό "ξεχνάει" να αναφέρει σειρά παράδοξων θανάτων τούρκων στρατιωτικών, που η κυβέρνηση Ερντογάν "τρέχει" να χαρακτηρίσει ως αυτοκτονίες. Αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, φροντίζουν να παρουσιάζουν αυτούς τους "θανάτους" παράλληλα με την δράση της Εργκενεκόν...!
Αναβρασμός στο τουρκικό στράτευμα
Στο προσκήνιο της επικαιρότητας συνεχίζουν να βρίσκονται οι Τούρκοι αξιωματικοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ηθικό των Τoυρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). Ο Πλοίαρχος Berk Erden που υπηρετούσε στη Ναυτική Διοίκηση Νότου βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα στην οικία του στη Σμύρνη και προστίθεται στη μακρά λίστα των αυτόχειρων των ΤΕΔ. Πρόκειται για τον έβδομο αξιωματικό του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) που αυτοκτoνεί τη τελευταία επταετία. Τη περασμένη Τρίτη, αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι ο οπλίτης Μurat Y., κατά τη διάρκεια υπηρεσίας σκοπού σε στρατόπεδο στο Ικόνιο.
Εντωμεταξύ συνελήφθη ο Συνταγματάρχης Recep Gençoğlu, ο οποίος κατηγορείται ότι οδήγησε στο θάνατο 9 οπλίτες όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν, προσέκρουσε σε νάρκη στις 11 Αυγούστου του 2008 στην επαρχία Ερζιντσάν, με αποτέλεσμα το ακαριαίο θάνατό τους. Ο ανώτερος αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού, που είχε αποδώσει την ενέργεια στο κουρδικό ΡΚΚ, κατηγορείται από τον Εισαγγελέα του Ερζερούμ για καλλιέργεια κλίματος έντασης και προβοκάτσια.
Και όλα αυτά, ενώ το ΝΑΤΟ εισηγείται στην Άγκυρα την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου εθιμοταξίας απέναντι στην ιεραρχία των ΤΕΔ. Σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο της Ατλαντικής Συμμαχίας δε παρευρέθη ο Στρατηγός Ilker Basgug, αρνούμενος να καθίσει πίσω από τον υπουργό Άμυνας Vecdi Gönül. Σύμφωνα με τη τουρκική εθιμοτυπία, ο Αρχηγός των ΕΔ βρίσκεται στη 4η θέση της ιεραρχίας μετά το Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και το Πρωθυπουργό ενώ αντίστοιχα στο Ισραήλ στην 7η θέση, στη Γαλλία στη 17η, στην Ισπανία στη 33η και στις ΗΠΑ στη 48η θέση.

Read more...

Γιατί δε δημοσιοποιείται η απαντητική επιστολή Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του;


Ενημέρωση για το περιεχόμενο των επιστολών Παπανδρέου - Ερντογάν έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, στη συνάντηση που είχαν χθες. Ωστόσο, ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Αβραμόπουλος που συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε ότι οι επιστολές Παπανδρέου-Ερντογάν "δεν επεδόθησαν, απλώς ανεγνώσθησαν", παρά τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ότι θα "επιδοθούν μόνο στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και έκτοτε θα δημοσιοποιηθούν". Γιατί δε δημοσιοποιείται η απαντητική επιστολή Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του για ένα ύψιστης εθνικής σημασίας ζήτημα; Αυτή είναι η αξιοπιστία και η απόλυτη διαφάνεια που ευαγγελιζόταν ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά;


Read more...

Διαβεβαιώσεις Χριστόφια για απόρριψη αντεθνικών λύσεων στο Κυπριακό


«Δεν υπάρχει περίπτωση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής να κάνω απαράδεκτες παραχωρήσεις στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στον κ. Ταλάτ χάριν της πιθανής επανεκλογής του κ. Ταλάτ», αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη που "κόπτεται", όπως και το 2004 για "άμεση επίλυση" με οποιοδήποτε τρόπο του Κυπριακού, ο πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας.

Στη δική του επιστολή ο Ν.Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εντοπίζω τον κίνδυνο να προσπαθήσουν κάποιοι να παρουσιάσουν τη δική μας πλευρά ως αυτή που κωλυσιεργεί και συνεπώς υπονομεύει τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας»!

Επίης στην επιστολή-απάντηση ο κ. Χριστόφιας αναφέρει ότι με λύπη διαπιστώνει «μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς συγκεκριμένων παραγόντων να παρουσιαστεί η δική μας πλευρά ως αρνητική για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

Τονίζει ακόμη ότι «ο κ. Ταλάτ, για λόγους δικής του προεκλογικής σκοπιμότητας αρνείται στο παρόν στάδιο να συζητήσει το εδαφικό».

Απορρίπτει δε κατηγορηματικά πιθανές σκέψεις να επιρριφθεί ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά για πιθανή αποτυχία του κ. Ταλάτ στις λεγόμενες εκλογές και αποκαλύπτει:

«Ο κ. Ταλάτ με παρακάλεσε να διακόψουμε το διάλογο μετά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα, για να επικεντρωθεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Επιδεικνύοντας κατανόηση συμφώνησα μαζί του. Στην τελευταία ημέρα του εντατικοποιημένου διαλόγου ο κ. Ταλάτ επανήλθε με νέα παράκληση να συνεχίσουμε τις συναντήσεις και μετά την 1/2/2010, γιατί έκρινε ότι είναι ωφέλιμο για τον ίδιο. Συμφώνησα και πάλι με τον κ. Ταλάτ».

Είναι σε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου πολύ γνωστές οι θέσεις της τουρκικής πλευράς, στις οποίες, σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο, «δυστυχώς, ο κ. Ταλάτ επιμένει και με γινάτι υποστηρίζει και υπερασπίζεται».

Read more...

Επιχείρηση καταστολής κατά PKK στην Τουρκία


Mεγάλη επιχείρηση σύλληψης πολιτικών στελεχών ή φίλα προσκείμενων στο ΡΚΚ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την στιγμή στην Τουρκία.

Μέχρι στιγμής έχου συλληφθεί 72 άτομα για σχέσεις με το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στη διάρκεια συντονισμένων επιχειρήσεων στις ανατολικές και νοτιο-ανατολικές περιοχές της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσαν πηγές των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "η επιχείρηση αποσκοπεί στην αποτροπή τυχόν επεισοδίων στην περιοχή αυτή, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 11 χρόνων από τη σύλληψη του ηγέτη του PKΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στις 15 Φεβρουαρίου του 1999 στην Κένυα".

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι στελέχη και τοπικοί βουλευτές του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), μετεξέλιξης του Κόμματος για μία Δημοκρατική Κοινωνία (DTP), το οποίο διαλύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου κατηγορούμενο για σχέσεις με το PKK.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP