Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Σε όλους τους καταργημένους συλλόγους ο Κ. Κιλιτσντάρογλου


Στην Ελλάδα φτάνει στο τέλος της εβδομάδας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κ. Κιλιτσντάρογλου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα βρίσκεται στην Αθηνά, προκειμένου να μετάσχει στην σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Όπως αναφέρουν πηγές του κόμματός του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα μεταβεί και στην Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί το σπίτι του Ατατούρκ.

Παράλληλα θα επισκεφτεί και τη Θράκη, πριν την αναχώρησή του στην Τουρκία. Συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στην Κομοτηνή το Σάββατο 2 Ιουλίου. Ένα πρώτο πρόγραμμα επισκέψεων έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του στις τουρκόφωνες ιστοσελίδες της περιοχές. Σύμφωνα με αυτό ο κ. Κιλιτσντάρογλου θα φτάσει στην Κομοτηνή περίπου στις 4 το μεσημέρι και η πρώτη του στάση αναμένεται να γίνει στο τουρκικό προξενείο της πόλης, όπου θα τον αναμένει ο πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς. Από εκεί, όπως αναφέρεται, θα μεταβεί στα γραφεία του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, απέναντι από τη δημοτική αγορά και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τα γραφεία της «Ένωσης Τούρκων Δασκάλων». Θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην πόλη μας με επίσκεψη στην «τουρκική» νεολαία Κομοτηνής, όπου μάλιστα θα συνομιλήσει με τον κόσμο.

http://www.xronos.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με έγκυρες πηγές θα πραγματοποιήσει 15 λεπτη στάση στο δημαρχείου του Ιάσμου όπου θα γίνει δεκτός από τον δήμαρχο Καδή Ισμέτ.



Read more...

Κινδυνεύει να ανατραπεί η εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ


Απρόσμενη τροπή έλαβε η απόφαση ακύρωσης της εκλογής κούρδων υποψηφίων βουλευτών από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο. Μετά την εν λόγω εξέλιξη, κινδυνεύει να ανατραπεί άρδην η εκλογική επιτυχία που σημείωσε το ΑΚΡ την 12η Ιουνίου. Το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί στις τάξεις της κυβερνητικής παράταξης στην Τουρκία ανατράπηκε μετά την απόφαση των ανεξάρτητων βουλευτών να μην παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας στην Εθνοσυνέλευση. Η εν λόγω απόφαση μειώνει τις πιθανότητες της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ να πετύχει τους στόχους που είχε θέσει προεκλογικά, προβαίνοντας σε συνταγματική αναθεώρηση κοινής αποδοχής.

Πίσω από την ομόφωνη απόφαση των υποψήφιων βουλευτών που έχαιραν της υποστήριξης του κουρδικού Κόμματος της Ειρήνης και της Δημοκρατίας (BDP), βρίσκεται η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) της Τουρκίας, η οποία ακύρωσε την εκλογή συνολικά έξι ανεξάρτητων υποψηφίων, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους για να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση. Ένας από τους εν λόγω ανεξάρτητους βουλευτές είναι και ο Χατίπ Ντιτζλέ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 20 μηνών «για προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», ενώ οι υπόλοιποι πέντε κρατούνται στο πλαίσιο της δίκης της «Ένωσης των Κοινοτήτων του Κουρδιστάν» (ΚCK).

Εκείνο που προκαλεί την έντονη αντίδραση του κουρδικού μετώπου που στήριξε τους ανεξάρτητους υποψηφίους, είναι το γεγονός ότι το YSK είχε εγκρίνει τη συμμετοχή των εν λόγω υποψηφίων στην εκλογική διαδικασία. Αρνήθηκε, όμως, να επικυρώσει το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, παραχωρώντας τις θέσεις στους υποψήφιους που είχαν έρθει δεύτεροι στην περιφέρειά τους.

Η απόφαση των κούρδων ανεξάρτητων βουλευτών να μην παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας, δεν είναι μια απλή ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά συνιστά και ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς την ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ να συμβιβαστεί προτού εκτραπεί η κατάσταση. Οι Κούρδοι απαίτησαν από την κυβέρνηση ΑΚΡ: α) να μην ορκιστεί βουλευτής ή υποψήφιά τους που επρόκειτο να αντικαταστήσει τον Ντιτζλέ, β) να τροποποιηθεί η νομοθεσία που εμποδίζει την ορκωμοσία του υποψηφίου τους, και γ) μετά την εν λόγω τροποποίηση να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του Ντιτζλέ.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κούρδων ανεξάρτητων βουλευτών είναι τέτοιος που απειλεί να δυσχεράνει τη θετική εικόνα του ΑΚΡ. Η ισλαμική κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση εμβόλιμων εκλογών με βασικούς αντιπάλους τους Κούρδους, καθώς ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση μαζικής παραίτησης τουλάχιστον 28 βουλευτών προκηρύσσονται εκλογές για να αναπληρωθούν οι κενές θέσεις. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αδράνεια και η επιπολαιότητα με την οποία χειρίστηκε την υπόθεση το κυβερνών κόμμα, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στο κλίμα ευφορίας και αυτοπεποίθησης που δημιούργησε το πρόσφατο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα (50%).

Εξάλλου, θα πρέπει κανείς να σημειώσει ότι ακυρώθηκε επίσης η εκλογή δύο υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι είναι κρατούμενοι στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Οι εν λόγω υποψήφιοι, ένας καθηγητής και ένας δημοσιογράφος, ωστόσο, δεν έχουν δικαστεί ακόμη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την επίσημη θέση της τουρκικής δικαιοσύνης, η ανακριτική διαδικασία και η συλλογή των απαραίτητων αποδείξεων.

Εν κατακλείδι μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η σημαντική εκλογική επιτυχία που σημείωσε το ΑΚΡ πριν από δύο εβδομάδες έχει ήδη ξεπεραστεί. Η ισλαμική κυβέρνηση ΑΚΡ θα είναι αναγκασμένη στο προσεχές διάστημα να ασχοληθεί με μια μεγάλη πρόκληση του μεγέθους του Κουρδικού ζητήματος. Η επιτυχία που θα σημειώσει στο εν λόγω θέμα, θα κρίνει και το μέλλον τόσο της ισλαμικής παράταξης όσο και του κεμαλικού κατεστημένου στη γείτονα χώρα.

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 26/6/2011

Read more...

Σοβαρή πολιτική κρίση στη Τουρκία


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Σοβαρή πολιτική κρίση έχει προκύψει στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας, με την άρνηση της συμμετοχής στην ορκωμοσία των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην απόφαση του Εκλογοδικείου, που απαγορεύει σε τρεις νεοεκλεγέντες βουλευτές να αναλάβουν τα καθήκοντα τους, με την δικαιολογία της καταδίκης τους από τουρκικά δικαστήρια. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), δεν συμμετείχε στην τελετή ορκωμοσίας στην πρώτη συνεδρίαση του τουρκικού Κοινοβουλίου. Το CHP , το οποίο κέρδισε 135 έδρες στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη σημερινή ορκωμοσία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της δικαιοσύνης να απαγορεύσει σε δύο νεοεκλεγέντες βουλευτές του, που προφυλακίστηκαν με την κατηγορία της συμμετοχής σε μυστικό δίκτυο πτο οποίο σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση, να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, παρότι δεν έχουν καταδικαστεί.

O ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσνάρογλου, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα την Πέμπτη, ζητεί την άμεση ανάκληση της απόφασης του Εκλογοδικείου με πολιτική παρέμβαση. "Δεν θα ορκιστούμε εκτός εάν ανοίξει ο δρόμος ώστε όλοι οι βουλευτές μας να ορκιστούν", δήλωσε ο ίδιος αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο για κάποια πρωτοβουλία από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο μόνος βουλευτής του CHP που ορκίστηκε είναι ο προσωρινός πρόεδρος του Κοινοβουλίου Οκτάϊ Εκσί, ως γηραιότερος, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση του εκλογοδικείου «είναι σε αντίθεση με το επίπεδο της δημοκρατίας μας»

Παρόμοια αλλά πιο σκληρή απόφαση έχουν ήδη πάρει η Κούρδοι βουλευτές που αποφάσισαν να απέχουν από την ορκωμοσία και από τις συνεδριάσεις μετά την απόφαση του Εκλογοδικείου που αποφάσισε πως ο Χατίπ Ντιτζλέ εκπίπτει της έδρας του λόγω της παρελθούσης καταδίκης του για "προπαγάνδα υπερ του PKK". Οι Κούρδοι βουλευτές την ώρα της ορκωμοσίας στην Άγκυρα, συγκεντρώθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ στη Νοτιοανατολική Τουρκία δείχνοντας την δύναμη του Κουρδικού πληθυσμού. Οι Κούρδοι βουλευτές που στηρίζονται από το φιλο-κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) είναι αποφασισμένοι να μην επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο μέχρι την επιστροφή της βουλευτικής έδρας στον Ντίτζλε που εξελέγη από το Ντιγιαρμπακίρ.

“ H απόφαση του CHP είναι ένα βήμα για να εμποδίσει τις προσπάθειες για το νέο Σύνταγμα. Πως μπορεί το Κοινοβούλιο να ετοιμάζει νέο Σύνταγμα με την απουσία του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ουσιαστικά το CHP βρήκε την ευκαιρία να βάλει εμπόδια στο AKP. » δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο αρθρογράφος της εφημερίδας Taraf, Ρασίμ Οζάν.

Στην τελετή ορκωμοσίας πήραν μέρος μόνο οι βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και τoυ Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Στην Τουρκία έχει συμβεί παράλογο για τα δημοκρατικά δεδομένα γεγονός. Το Εκλογοδικείο πριν τις εκλογές είχε κρίνει πως οι υποψήφιου του CHP Mουσταφά Μπαλμπάι και Μεχμέτ Χαμπέραλ όπως και του BDP Χατίπ Ντίτζλε, μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένα εμπόδιο για δίκες που συνεχίζονται εναντίον τους λόγω ύπαρξης κάποιας καταδικαστικής απόφασης εναντίον τους. Όμως μόλις οι τρεις αυτοί υποψήφιοι κέρδισαν τις εκλογές λίγες ημέρες μετά το ίδιο Εκλογοδικείο απαγόρευσε να αναλάβουν τα καθήκοντα τους.

Εντύπωση προκαλεί η στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που τονίζει πως δεν μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή σε απόφαση δικαστηρίου, ενώ στο παρελθόν τα ίδια δικαστήρια του απαγόρευαν την πολιτική δράση και ο ίδιος τα κατηγορούσε ότι δρουν ως όργανα του καθεστώτος.

http://www.onalert.gr

Read more...

Στον εισαγγελέα ο Τούρκος Αρχηγός της Στρατιάς του Αιγαίου-κατηγορείται για προβοκάτσια


ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Στο γραφείο του εισαγγελέα Τζιχάν Κανσίζ θα βρεθεί εντός λίγων ημερών οι αρχηγός της Στρατιάς του Αιγαίου στρατηγός, Νουσρέτ Τάσντελερ με την κατηγορία δημιουργίας εθνικιστικών ιστοσελίδων για τη δημιουργία προβοκάτσιας. Ο εισαγγελέας θα ανακρίνει τον Τάσντελερ αν έχει δώσει ο ίδιο εντολή για τις ιστοσελίδες αυτές, αν ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο η δημιουργία τους. Πάντως το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας υποστηρίζει ότι η εντολή για τη δημιουργία των ιστοσελίδων είχε δοθεί από την τουρκική κυβέρνηση πριν το 2002 , δηλαδή λίγους πήνες πριν την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

http://www.onalert.gr

Read more...

Συμβόλαια 55 εκ. ευρώ υπέγραψε η Otokar με το τουρκικό στρατό για 600 νέα 4x4 θωρακισμένα οχήματα


κατασκευή θωρακισμένων οχημάτων για επιχειρήσεις τόσο σε αστικό περιβάλλον όσο και στις δύσβατες περιοχές της ΝΑ Τουρκίας υπέγραψε η ιδιωτική τουρκική εταιρεία Otokar του ομίλου Koc. Πιο συγκεκριμένα το πρώτο συμβόλαιο υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο και αφορά την κατασκευή 400 οχημάτων 4x4 ZPT τα οποία προορίζονται για αντιμετώπιση ταραχών μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Τα οχήματα είναι οπλισμένα με πολυβόλο 7,62 ενώ το ύψος της σύμβασης έφτασε τα 24,6 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο συμβόλαιο αφορά την κατασκευή του θωρακισμένου οχήματος 4x4 Cobra τα οποία μπορούν να φέρουν από ελαφρύ οπλισμό όπως πολυβόλο των 7,62 χλστ μέχρι και εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων TOW II. Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των οχημάτων που παραγγελθήκαν εκτιμάται ότι η παραγγελία ύψους 30,3 εκατ. ευρώ αφορά την κατασκευή άνω των 200 οχημάτων. Το πλέον ενδιαφέρον αυτών των παραγγελιών είναι ότι τα οχήματα αυτά κατά βάση προορίζονται για χρήση σε επιχειρήσεις κατά αστικών πληθυσμών και για την πραγματοποίηση αντιανταρτικών επιχειρήσεων.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ενίσχυση της συνεργασίας της Τουρκίας με τα Σκόπια


Τούρκοι επιχειρηματίες ταξίδεψαν στην ΠΓΔΜ για να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία. Υπήρχαν εκπρόσωποι εταιρειών από διάφορους τομείς: τη βιομηχανία τροφίμων, τις κατασκευές, τον τουρισμό και τις μεταφορές, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα κοσμήματα και άλλους τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για συνεργασία. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις επενδυτικές ευκαιρίες στα Σκόπια και τις δυνατότητες για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Στην παρουσίαση επενδύσεων της ΠΓΔΜ, ο υπεύθυνος προώθησης οικονομικών ζητημάτων στην Άγκυρα, Habil Mustafai, υπογράμμισε "το θετικό επιχειρηματικό κλίμα, καθώς και τα οφέλη από επενδύσεις στην ΠΓΔΜ".

http://www.emea.gr

Read more...

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΒΛΗΜΑΤΩΝ


Λέγεται πως το ισραηλινό ΥΠΕΞ επενέβη και σταμάτησε συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων για αγορά όπλων από τον τουρκικό στρατό. Η κατάσταση αυτή αποτελεί την πιο σκληρή απάντηση προς την κυβέρνηση του Ερντογάν μετά την επιχείρηση στη Γάζα το 2009, οπότε άρχισαν να χειροτερεύουν συνεχώς οι σχέσεις Άγκυρας-Τελ Αβίβ. Λέγεται πως το Ισραήλ μετά την διαρροή πληροφοριών για ¨κρυφές συνομιλίες¨ ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία για την επίλυση της κρίσης, αποφάσισε να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων.

Η ιστοσελίδα Intelligence Online που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι το ισραηλινό ΥΠΕΞ που έχει έρθει πολλές φορές σε αντίθεση με το υπουργείο άμυνας για θέματα έγκρισης εξαγωγής όπλων, πλέον συγκρούονται σχετικά με το θέμα της Τουρκίας
Με βάση την είδηση το ισραηλινό ΥΠΕΞ όταν έμαθε για την συμφωνία εκατομμυρίων δολαρίων που είχε συνάψει με τον τουρκικό στρατό εταιρία παραγωγής βλημάτων, επενέβη. Επενέβη όταν έμαθε ότι το υπουργείο άμυνας είχε δώσει την σχετική έγκριση.

Και ενώ συνήθως η έγκριση του ΥΠΕΞ είναι θεωρητική, αυτή τη φορά δεν έπραξε έτσι, αλλά απείλησε πως θα προσφύγει στην δικαιοσύνη και ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας. Η είδηση αναφέρει πως μετά την επέμβαση του ΥΠΕΞ, το υπουργείο άμυνας υποχώρησε.


http://tourkikanea.gr/2011/06/30/israel-3/

Read more...

Στην Ελλάδα μαραζώνουμε, στην Τουρκία η οικονομία ανθίζει-1η στον κόσμο σε ρυθμούς ανάπτυξης


Εντυπωσιάζουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας που δείχνουν πως η γειτονική μας χώρα είναι πρώτη παγκοσμίως στο ρυθμό ανάπτυξης. Το Α΄ τρίμηνο του 2011 η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατα 11%. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν πως η ανάπτυξη της γειτονικής χώρας δεν θα ξεπερνούσε το 8.6. Η Τουρκία τους εξέπληξε ευχάριστα. Το 2010 η τουρκική οικονομία είχε παρουσιάσει ανάπτυξη 8.9%. Με τα δεδομένα αυτά η Τουρκία ξεπέρασε το 2011 την Αργεντινή που παρουσιάζει ανάπτυξη 9.9% και την Κίνα που έχει αύξηση του ΑΕΠ κατα 9.7%. Ο Υπουργός Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν προέβλεψε πως ο,τι και να συμβεί η Τουρκία στο σύνολο του 2011 θα παρουσιάσει ανάπτυξη τουλάχιστον 7%.

onalert

Read more...

Περίεργη σύλληψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα


Ερωτηματικά προκαλεί το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, σύμφωνα με το οποίο ένας άνδρας, φορτωμένος με όπλα, προσπάθησε να εισέλθει στην Τουρκία, προερχόμενος από την Ελλάδα.
Ο άνδρας συνελήφθη μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στην περιοχή Σιλιβρί και σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα μετέφερε χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι χαρακτηριστικός: «Είχε βόμβες στην τσάντα του». Η εφημερίδα συνδέει τον συλληφθέντα με την τρομοκρατία. Αναφέρει ότι είναι μέλος της παράνομης στην Τουρκία οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) και ότι είχε σκοπό να προβεί σε βομβιστικές επιθέσεις στη γείτονα χώρα. Αναφορά στο θέμα κάνει και η εφημερίδα Posta.

newsbomb

Read more...

Σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από την τουρκική οικονομία


Σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από την τουρκική οικονομία η οποία κινδυνεύει όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές με υπερθέρμανση αφού η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει το εμπορικό έλλειμμα σε νέα επίπεδα παρόμοια με αυτά που είχαν καταγραφεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας για τον μήνα Μάιο έφτασε τα 7 δις ευρώ με τις εισαγωγές να φτάνουν τα 14,5 δις ευρώ (αύξηση 43% σε σχέση με τον Μάιο του 2010) και τις εξαγωγές τα 7,5 δις ευρώ (αύξηση 11% σε σχέση με τον Μάιο του 2010).

Το συγκεκριμένο νούμερο αποτέλεσε έκπληξη για τους οικονομικούς αναλυτές οι οποίοι εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί στα 6,7 δις ευρώ. Νωρίτερα αυτό το χρόνο είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο την περίοδο Απρίλιος 2010-Απρίλιος 2011 έφτασε τα 43,7 δις ευρώ περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο 2009-2010.

Ο βασικός λόγος για αυτή την επιδείνωση της κατάστασης είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας η οποία παρουσίασε αύξηση σε ετήσια βάση 11% τους πρώτους τρείς μήνες του 2011 με τις τράπεζες να δίνουν δάνεια ακόμα και μετά από αίτηση μέσω sms και την κεντρική τράπεζα να προσπαθεί να ελέγξει την επέκταση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Τουρκίας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί τους τρείς τελευταίους μήνες του 2011. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος για την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας παραμένει υπαρκτός.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Ποιο θα είναι το νέο κόλπο του Ερντογάν στο Κυπριακό;


Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του τύπου, στις 20 Ιουλίου, οι Τούρκοι ετοιμάζουν μια μεγάλη φιέστα στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Θα μεταβεί εκεί ο Ερντογάν, ο οποίος παρά την αδιαφιλονίκητη ηγεμονία του στην Τουρκία, δεν έχει κατορθώσει να πείσει και τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι όλο και συχνότερα επιτίθενται στην τουρκική κηδεμονία, η οποία τους έχει αποτρέψει από το να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους Ελληνοκύπριους, φορτώνοντας το νησί με εποίκους, ώστε να προκληθεί δημογραφική αλλοίωση και εν τέλει, τουρκοποίηση της νήσου. Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό από την επικράτησή του στις εκλογές, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα οργανωθούν για να γιορτάσουν τη βάρβαρη εισβολή του Αττίλα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κατεχόμενα, η επίσκεψη μπορεί να συνδυαστεί με μια προσπάθεια του Ερντογάν να προκαλέσει κινητικότητα στο Κυπριακό, κερδίζοντας παράλληλα τις εντυπώσεις. Η πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μιλούν για επίσκεψή του Τούρκου πρωθυπουργού στα Βαρώσια όπου θα ανακοινώσει την τουρκική συναίνεση να περάσουν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών!

Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν το να επιχειρηθεί η μετατροπή της περιοχής σε μια πλατφόρμα δοκιμής των περιθωρίων συνύπαρξης ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ώστε εάν πετύχει, να αποτελέσει ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της νήσου. Είναι προφανές ότι το βασικότερο κέρδος που θα προσδοκούσε ο Ερντογάν από μια τέτοια κίνηση θα ήταν επικοινωνιακό. Θα κέρδιζε όντως τις εντυπώσεις και πολλές από τις πλευρές που σχεδόν παραδοσιακά πιέζουν τους Ελληνοκύπριους θα έχουν πετύχει να αποκτήσουν νέα επιχειρήματα για να πείσουν το διεθνές ακροατήριο για την τουρκική καλή διάθεση.

Πόσο έτοιμη είναι άραγε η ελληνική πλευρά για μια τέτοια «επικοινωνιακή καταιγίδα» από την πλευρά της Τουρκίας; Κι ας μην ξεχνούμε ότι η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή αστάθεια, οπότε μια ενέργεια του Ερντογάν η οποία θα αποσκοπεί στο να πείσει, ανέξοδα επί της ουσίας, τη διεθνή κοινότητα ότι συνδιαλέγεται με έναν υπεύθυνο, λογικό και ισχυρό περιφερειακό δρώντα, ο οποίος έχει ειρηνικές διαθέσεις και όραμα για το μέλλον της περιοχής. Πέραν της αίσθησης απειλής που αισθάνεται η Τουρκία, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η αναίρεση της πολιτικής της απέναντι στο Ισραήλ και η αναζήτηση συμβιβασμού, η συνέχιση της προβολής μιας συναινετικής εικόνας στο εξωτερικό, εξυπηρετεί τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Κατά συνέπεια, η ελληνική πλευρά οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να είναι σε θέση να αρθρώσει λόγο ο οποίος θα εξυπηρετήσει το εθνικό συμφέρον, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο να δώσει εύκολες νίκες στην Τουρκία, η οποία οικοδομώντας προσωπείο «προβάτου», θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο ώστε να προωθήσει τον πάγιο σχεδιασμό της σε μεταγενέστερο και καταλληλότερο χρόνο.

http://www.defence-point.gr/news/?p=13761

Read more...

Συνάντηση Χριστόφια- Έρογλου για τη λύση του Κυπριακού…


Σε θετικό κλίμα φέρεται να διεξήχθη η σημερινή συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ΜπανΚι-Μουν στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, μετά τη σημερινή απευθείας συνάντηση των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε στην οικία της, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

«Οι δύο ηγέτες συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων σε ένα θετικό κλίμα, επικεντρωνόμενοι κυρίως στο θέμα της Αστυνομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι «επίσης συζήτησαν το θέμα των εξωτερικών σχέσεων και την επικείμενη συνάντηση που θα έχουν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη. Οι ηγέτες εξουσιοδότησαν τους συμβούλους τους να συνεχίσουν τη συζήτηση το Σάββατο με σκοπό να καταλήξουν επ’ αυτού. Οι σύμβουλοι θα συναντηθούν στις 10:30 το πρωί, το Σάββατο. Το αποτέλεσμα της συνάντησης του Σαββάτου θα υπόκειται στην έγκριση των ηγετών», κατέληξε η Μπάτενχαϊμ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, απέφυγε πάντως να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση μετά τη συνάντηση.

http://www.defence-point.gr/news/?p=14016

Read more...

Απτόητος ο Ερντογάν από την αποχή των βουλευτών


Αδιάφορη έως σκληρή στάση τηρεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρόβλημα με την εσωτερική πολιτική – κοινοβουλευτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα του. «Είναι δική τους επιλογή, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, διαμηνύοντας εμμέσως ότι θα συνεχίσει κανονικά να κυβερνά χωρίς να ασχολείται με το τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα και οι βουλευτές.

Υπενθυμίζεται, ότι η κρίση ξέσπασε με το κοινοβουλευτικό μποϊκοτάζ 30 Κούρδων βουλευτών που ζητούν την απελευθέρωση των έξι φυλακισμένων συναδέλφων τους, αλλά και των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που διαμαρτύρονται για την φυλάκιση δύο συναδέλφων τους που εμπλέκονται στη υπόθεση Εργκένεγκον.

http://www.defence-point.gr/news/?p=14013

Read more...

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ


Εμφανής είναι πλέον η ανησυχία στην τουρκική ηγεσία για τις εξελίξεις αφού η κρίση στις σχέσεις με τους Κούρδους κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα και απειλεί την εικόνα του κράτους – μοντέλο του ισλαμικού κόσμου που καλλιεργούν με τόση προσπάθεια επί χρόνια οι Τούρκοι.

Όπως έγινε γνωστό, ο τουρκικός Στρατός ανακήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους τρεις επόμενους μήνες στη συνοριακή περιοχή Τουρκίας – Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Ντιγιάρμπακιρ που κατοικείται κατά συντριπτική πλειοψηφία από Κούρδους, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη δράση των ενόπλων μαχητών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) οι οποίοι επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο. Ο PKK, πιστεύουν οι Τούρκοι, χρησιμοποιεί την περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ ως βάση.

Πλέον, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας, μια κατάσταση που θεωρείται βέβαιο ότι θα «εκνευρίσει» τον πληθυσμό και θα τον απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πλάτη στον Ερντογάν, τον οποίο έτσι και αλλιώς δεν τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές όπως είχαν πράξει στο παρελθόν. Η κουρδική ψήφος είναι αυτή που δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να αποσπάσει την πλειοψηφία στο τουρκικό Κοινοβούλιο που θα τον καθιστούσε κυριολεκτικά παντοδύναμο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Το τελευταίο διάστημα κλιμάκωση παρατηρείται και στη στάση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ απέναντι στην Τουρκία. Βουλευτές της περιοχής, αλλά και μέλη του Κοινοβουλίου προερχόμενοι από άλλες περιοχές του Ιράκ έχουν ενοχληθεί σφόδρα με τη στάση της Άγκυρας, την εκτόξευση πυρών πυροβολικού εντός της κυρίαρχης ιρακινής επικράτειας και τις εισβολές μονάδων του τουρκικού Στρατού με το πρόσχημα της καταδίωξης Κούρδων μαχητών, μια πρακτική που βασίζεται σε συμφωνία Τούρκων-Ιρακινών από τη δεκαετία του 1980. Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι πλέον εξαιρετικά τεταμένη και έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία στη μεθόριο με τη Συρία, ώστε να συμπληρωθεί το παζλ της αστάθειας που προβληματίζει έντονα την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο κυριαρχεί η αναταραχή, οι επενδυτές διεθνώς αρχίζουν να βλέπουν με καχυποψία τις αναδυόμενες αγορές, πόσο μάλλον την Τουρκία που εμφανίζεται ασταθής σε πολλαπλά επίπεδα παρά τις διακηρύξεις της ηγεσίας της.

http://www.defence-point.gr/news/?p=13953

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP