Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από την τουρκική οικονομία


Σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από την τουρκική οικονομία η οποία κινδυνεύει όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί αναλυτές με υπερθέρμανση αφού η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης έχει οδηγήσει το εμπορικό έλλειμμα σε νέα επίπεδα παρόμοια με αυτά που είχαν καταγραφεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας για τον μήνα Μάιο έφτασε τα 7 δις ευρώ με τις εισαγωγές να φτάνουν τα 14,5 δις ευρώ (αύξηση 43% σε σχέση με τον Μάιο του 2010) και τις εξαγωγές τα 7,5 δις ευρώ (αύξηση 11% σε σχέση με τον Μάιο του 2010).

Το συγκεκριμένο νούμερο αποτέλεσε έκπληξη για τους οικονομικούς αναλυτές οι οποίοι εκτιμούσαν ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί στα 6,7 δις ευρώ. Νωρίτερα αυτό το χρόνο είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο την περίοδο Απρίλιος 2010-Απρίλιος 2011 έφτασε τα 43,7 δις ευρώ περισσότερο από το διπλάσιο σε σχέση με την περίοδο 2009-2010.

Ο βασικός λόγος για αυτή την επιδείνωση της κατάστασης είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας η οποία παρουσίασε αύξηση σε ετήσια βάση 11% τους πρώτους τρείς μήνες του 2011 με τις τράπεζες να δίνουν δάνεια ακόμα και μετά από αίτηση μέσω sms και την κεντρική τράπεζα να προσπαθεί να ελέγξει την επέκταση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Τουρκίας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί τους τρείς τελευταίους μήνες του 2011. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος για την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας παραμένει υπαρκτός.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP