Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Μπαχτσελί: Θα αποκαλύψω όσα διαμειφθούν στη μυστική συνεδρίαση της Βουλής


Η Hurriyet σε σημερινό δημοσίευμα της ανέφερε ότι, ο αρχηγός του ΜΗΡ, Μπαχτσελί, ανέφερε ότι, εφόσον πραγματοποιηθεί μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Βουλής για το κουρδικό άνοιγμα, τότε θα πει στο λαό όλα όσα διαμείφθηκαν εκεί. Παράλληλα, η εφημερίδα σημειώνει ότι όσα διαμείβονται σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίες της Βουλής, θεωρούνται κρατικά απόρρητα και δεν μπορούν να ανακοινωθούν πριν την παρέλευση 10ετίας.

Ο Μπαχτσελί σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο αρχηγός του ΑΚΡ είναι ένας Π/Θ, ο οποίος αισθάνεται ανησυχία από την εθνική ταυτότητα της Τουρκίας και αναζητεί κάποιο πρότυπο για να τη διαμελίσει. Είναι ο εργολάβος του σχεδίου κατεδάφισης και είναι έτοιμος να διαπράξει αντισυνταγματικό έγκλημα. Γυρίζει πόρτα ? πόρτα, προσπαθώντας να το προωθήσει. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο σκοπός του σχεδίου κατεδάφισης. Αναζητεί συνεταίρους σε μια προδοσία. Εάν συνεχιστεί η επιμονή του ΑΚΡ για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, διακηρύττω από τώρα ότι εγώ ο ίδιος θα ανακοινώσω στον τουρκικό λαό όλα όσα θα ειπωθούν εκεί. Διότι οι συζητήσεις για ένα σχέδιο διαμελισμού της Τουρκίας δεν είναι δυνατό να αποτελούν κρατικό μυστικό. Άλλωστε, είναι γνωστό και το πού θα βρίσκεται το κόμμα μας προκειμένου να μην επιτρέψει να ευοδωθούν τέτοιοι σκοποί προδοσίας, που φέρουν σε κίνδυνο την εθνική ύπαρξη της Τουρκίας. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε την άδεια κανενός προκειμένου να προστατεύσουμε τη χώρα. Συνεπώς, δεν έχουμε τίποτε να συζητήσουμε με τον Π/Θ».

Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Σκληρή απάντηση προς Μπαχτσελί: Μην παίζεις για τις κερκίδες» γράφει ότι η απάντηση για τα όσα ανέφερε ο Μπαχτσελί ήλθε από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Τσιτσέκ, ο οποίος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε: «Εμείς δεν έχουμε καμία ανησυχία για κλειστή ή ανοικτή συνεδρίαση. Εάν απαιτηθεί μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε και ανοικτή. Όμως, για ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα το να μιλάμε παίζοντας για τις κερκίδες δεν είναι σωστό. Η ιδέα [για κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Βουλής] τέθηκε, προκειμένου να υπάρξουν συζητήσεις ψύχραιμες και περισσότερο ενδελεχείς. Άλλωστε, το θέμα αυτό δεν το έχουμε φέρει εμείς στο προσκήνιο για πρώτη φορά. Εμείς δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε από το λαό μας, ούτε πρόκειται για κάτι το οποίο δεν μπορούμε να του πούμε. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση για συζήτηση των θεμάτων αυτών πίσω από κλειστές πόρτες. Εμείς, πάντοτε, βρισκόμαστε κοντά στο λαό, στον οποίο μιλάμε ευθέως».

Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Φυλάκιση μέχρι 10 έτη» γράφει ότι, σύμφωνα με το Νόμο περί Δημοσιοποίησης Κρατικών Μυστικών που άπτονται της κρατικής ασφάλειας, και ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 329, για το άτομο που προβαίνει σε αποκαλύψεις τέτοιου είδους προβλέπεται φυλάκιση από πέντε έως 10 έτη.

Η ίδια εφημερίδα με τίτλο «Ο Σαχίν υπέδειξε το άρθρο 70» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Σαχίν, αναφερόμενος και αυτός σε όσα δήλωσε ο Μπαχτσελί, υπέδειξε το άρθρο 70 του Εσωτερικού Κανονισμού της Βουλής, βάσει του οποίου ρυθμίζονται «ο τρόπος διεξαγωγής κλειστών συνεδριάσεων και το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται αυτοί, οι οποίοι μετέχουν στις συνεδριάσεις αυτές». Εάν μελετήσετε το άρθρο αυτό ? είπε ο Σαχίν ? θα λάβετε άνετα και όλες τις απαντήσεις τις οποίες ζητάτε. Πέραν αυτού δεν έχω να δηλώσω τίποτε άλλο.

****
Στις δηλώσεις Μπαχτσελί για τη συζήτηση του κουρδικού ανοίγματος σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Βουλής, καθώς και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν, αναφέρεται και ο λοιπός γραπτός Τύπος.

Read more...

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


Η ε/φ NZZ (12-13/9/2009) με τίτλο «Ο Ερντογάν σε τεντωμένο σχοινί για το Κουρδικό» περιγράφει τα διλήμματα της κυβέρνησης Ερντογάν και της τουρκικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση του κουρδικού προβλήματος. «Όποιος λύσει το Κουρδικό θα γράψει ιστορία. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την Τουρκία», δηλώνει ένα ηγετικό μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν να προτείνει ένα σχέδιο επίλυσης του Κουρδικού έχει διαιρέσει την τουρκική κοινωνία ακόμη μια φορά, αφού οι Κεμαλιστές κατηγορούν τον Ερντογάν για προδοσία και διαμελισμό του κράτους. Για αυτούς οι Κούρδοι, παρότι η πλειοψηφία τους είναι πιστοί πολίτες της χώρας, αποτελούν ένα δυνητικό κίνδυνο.

Η δήλωση Ερντογάν τον περασμένο Αύγουστο που έθεσε στην ίδια μοίρα τις τουρκάλες και κούρδες μητέρες που έχουν χάσει τους γιούς της στην ένοπλη σύρραξη, θα ήταν αδιανόητη στο παρελθόν. Η παλαιά πολιτική της μιας και μοναδικής τουρκικής ταυτότητος που χρησιμοποίησε ως όπλα την καταπίεση και αφομοίωση των Κούρδων φαίνεται ότι έχει αποτύχει. Τώρα γίνεται αντιληπτό ότι το κουρδικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τον τρόμο και στρατιωτικά μέσα., μία ιδέα που φαίνεται να αρχίζει να ενστερνίζεται και η ηγεσία του τουρκικού στρατού.

Πολλοί Κούρδοι αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γι αυτούς σημασία δεν έχει τόσο η εδαφική αυτονομία, όσο η προστασία της κουρδικής ταυτότητας, κουλτούρας και γλώσσας. Η ένοπλη σύρραξη από το 1984 έως το 1989 έχει προκαλέσει βαθιές πληγές και δυσπιστία μεταξύ των δύο μερών. Η ιδέα όμως μιας ομοιογενούς Τουρκίας χρειάζεται μια νέα ριζική αναθεώρηση, αφού ένας Τούρκος μπορεί να έχει κουρδική ή άλλη εθνοτική ταυτότητα, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Εκφράζονται αμφιβολίες αν και κατά πόσο ο Ερντογάν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των Κούρδων, καθώς δεν διαθέτει υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και «το σχέδιο για αδελφοσύνη», που αρέσκεται να διακηρύττει η κυβέρνηση, δεν φαίνεται να ωφελεί τις μη μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες, όπως τους Έλληνες, Αρμενίους και Εβραίους, των οποίων τα παράπονα αγνοούνται.

Και άλλες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κουρδικού στο παρελθόν έχουν αποτύχει. Το Κουρδικό χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Το ερώτημα παραμένει αν οι Κούρδοι εξτρεμιστές θα καταθέσουν τα όπλα τους, αξιολογώντας θετικά την πρόταση Ερντογάν. Ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης των Κούρδων θα αυξηθεί, αν το εγχείρημα αποτύχει, όπως συνέβη και με τον Οζάλ το 1993. Εάν ο Ερντογάν πετύχει σε αυτό το εγχείρημα, τότε θα γράψει ιστορία, καταλήγει ο δημοσιογράφος.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ


Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Τα Πρωτόκολλα με την Αρμενία θα υπογραφούν πριν τον ποδοσφαιρικό αγώνα» γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών, προβλέπεται τα Πρωτόκολλα για τη διεύρυνση των σχέσεων Τουρκίας ? Αρμενίας να υπογραφούν μεταξύ Νταβούτογλου - Ναλμπαντγιάν στις 13 Οκτωβρίου, ήτοι μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων των δύο χωρών.


Το Τ/ΥΠΕΞ, επειδή η τελική απόφαση θα ληφθεί από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αποδίδει μεγάλη σημασία και στην περίοδο των εσωτερικών διαβουλεύσεων. Η βασική ανησυχία του Υπουργείου πηγάζει από το γεγονός του προβληματισμό που παρατηρείται στα πολιτικά κόμματα ότι τα Πρωτόκολλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν ζημία στις σχέσεις Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν, αναφορικά με το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις Νταβούτογλου με τα πολιτικά κόμματα θα εστιάζονται στο γεγονός της παροχής εγγυήσεων ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Read more...

Η Τουρκία θα επιλέξει έναν από τους δύο γίγαντες - Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή ελικοπτέρων


Σύμφωνα με τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων [ΤΕΔ] για την προμήθεια των 123 ελικοπτέρων γενικής χρήσης, ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί για την αγορά αυτή, πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου. Οι δύο κύριοι διεκδικητές είναι η αμερικανική εταιρεία Σικόρσκι και η ιταλική εταιρεία Αγκούστα. Οι δύο αντιπρόεδροι των εταιρειών, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφεραν τα εξής:

Ο Ούγκο Ροσίνι [αντιπρόεδρος της Αγκούστα] είπε ότι στην περίπτωση, κατά την οποία κερδίσουν το διαγωνισμό, θα καταστήσουν την Τουρκία έναν από τους μεγάλους παίχτες της αγοράς ελικοπτέρων, ύψους 16 δις. δολαρίων. Εντός των επόμενων 20 ετών, αναμένεται να παραχθούν περίπου 8.000 ελικόπτερα τύπου TUHP - 149, τον οποίο η εταιρεία έχει εισηγηθεί στην Τουρκία. Επεσήμανε, επίσης, ότι τα πλέον ευαίσθητα από τεχνολογικής πλευράς σημεία του ελικοπτέρου πρόκειται να παραχθούν από κοινού. Παράλληλα, και ο υπολογιστής αποστολής πρόκειται να παραχθεί σε συνεργασία με την τουρκική ASELSAN. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι κωδικοί παραγωγής θα είναι ανοικτοί και για τις δύο πλευρές. Οι Αμερικανοί, είπε, αυτό δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν. Το ελικόπτερο αυτό θα παραχθεί σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Τουρκία και εκεί θα δοκιμαστεί. Ανέφερε, επίσης, ότι η προσφορά της Αγκούστα έχει προκύψει από σύμπραξη κατά 50% με την ΤΑΙ. Η Τουρκία, εφόσον παραγάγει τα 109 ελικόπτερα για τις δικές της ανάγκες, θα μπορεί να πωλεί ελικόπτερα σε τρίτες χώρες με τους όρους που η ίδια επιθυμεί. Όσον αφορά το ελικόπτερο Τ - 129, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία Αγκούστα - ΤΑΙ, οι εργασίες ολοκλήρωσής του συνεχίζονται ταχύτατα.

Ο Στέφεν Εστίλ [αντιπρόεδρος της Σικόρσκι] ανέφερε, από την πλευρά του, ότι στην περίπτωση κατά την οποία κερδίσουν το διαγωνισμό, για κάθε ελικόπτερο Blackhawk που θα αγοράσουν από τη Σικόρσκι, η εταιρεία θα παρέχει στην ΤΑΙ μια παραγγελία ελικοπτέρου προκειμένου να εξαχθεί. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία μέσα σε 25 χρόνια τόσο από τις πωλήσεις του Blackhawk, αλλά και από την παραγωγή εξαρτημάτων, καθώς και από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει, θα αποκτήσει ένα έσοδο της τάξης των 8 δις. δολαρίων. Τα ελικόπτερα αυτά πρόκειται να παραχθούν στην Τουρκία από κοινού με τη Σικόρσκι. Στα ελικόπτερα που θα πουληθούν σε όλο τον κόσμο, θα υπάρχει και η ενημέρωση ότι έχουν παραχθεί στην Τουρκία. Σε περίπτωση δε υπογραφής της συμφωνίας, η αμερικανική εταιρεία θα δώσει στην ΤΑΙ μια παραγγελία εξαρτημάτων του ελικοπτέρου ύψους 1 δις. δολαρίων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η εταιρεία του για τα επόμενα πέντε χρόνια έχει λάβει παραγγελίες ύψους 12 δις. δολαρίων και πρόσθεσε: «Προκειμένου να παραγάγουμε τα ελικόπτερα αυτά, έχουμε ανάγκη από βοήθεια. Και δεν έχουμε να πάμε κάπου αλλού καλύτερα από την Τουρκία, η οποία άλλωστε διαθέτει και την κατάλληλη υποδομή». Για την Τουρκία, είπε, έχουμε προσφέρει τον τύπο Τ - 70 του ελικοπτέρου αυτού, ο οποίος είναι προϊόν τελευταίας τεχνολογίας. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι ξένοι κυβερνήτες των ελικοπτέρων θα έρχονται για εκπαίδευση στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιούνται και οι επισκευές των εξαρτημάτων.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ


Η Yeni Safak στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Εγκαταλείψτε τα όπλα, ελάτε και το κράτος θα σας συγχωρήσει» γράφει ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ, λίγο πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία, δέχθηκε ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων, στους οποίους και ανέφερε: «Η πολιτική ανοίγματος της Άγκυρας θα επηρεάσει θετικά όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή. Στην καταπολέμηση του ΡΚΚ η Συρία βρίσκεται στο πλευρό της Τουρκίας. Τους περίπου 1.500 Σύριους τρομοκράτες, οι οποίοι βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ, σε περίπτωση που εγκαταλείψουν τα όπλα, θα τους δεχθούμε στη Συρία». Για το αρμενικό άνοιγμα είπε: «Το άνοιγμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα κι εμάς. Πέρα από τη σημασία που παρουσιάζει για την αρμενική μειονότητα της Συρίας, είναι θέμα το οποίο θα συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας - Αρμενίας, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και τις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, εμείς έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη σε ανοίγματα και σε λύσεις».

Ο Άσαντ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες στη Μ. Ανατολή και στον Καύκασο, πρωτοβουλίες οι οποίες είναι αποδεκτές και από τις ΗΠΑ, ότι ο Νταβούτογλου κινητοποιήθηκε άμεσα και στην κρίση μεταξύ Ιράκ ? Συρίας και ότι προσεχώς για το θέμα αυτό θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, αύριο, Τετάρτη, στη συνάντηση που θα έχει με τον Π/Θ Ερντογάν θα συζητηθούν και τα θέματα του κουρδικού ανοίγματος και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και πρόσθεσε: «Άλλωστε, το θέμα του ΡΚΚ ενδιαφέρει τρεις γειτονικές χώρες, την Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία, και θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πώς μπορούμε να το λύσουμε από κοινού. Ως κράτος αγκαλιάσαμε αυτούς που εγκατέλειψαν την τρομοκρατία. Θα το πράξουμε και πάλι και θα τους συγχωρήσουμε. Το κράτος συγχωρεί, διότι στόχος μας είναι η εξάλειψη της τρομοκρατίας».

Read more...

ΚΟΥΡΔΙΚΟ


Η Radikal σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν μπορέσαμε να θέσουμε ούτε το όνομά του» γράφει ότι ο Ομάι, πρύτανης του πανεπιστημίου Αρτουκλού του Μάρντιν, έδειξε την αντίδρασή του στην απόφαση του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης [ΥΟΚ], το οποίο παρέσχε την έγκρισή του όχι για τη σύσταση Τμήματος Κουρδικής Γλώσσας και Φιλολογίας, αλλά για τη δημιουργία «Ινστιτούτου Ζωντανών Γλωσσών», λέγοντας: «Η εφαρμογή αυτή δεν αντιμετωπίζει τις προσδοκίες και παράλληλα μπορεί να πληγώσει και τους Κούρδους συμπολίτες μας. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε, από επιστημονικής άποψης, το γεγονός ότι σε 30 περίπου πανεπιστήμια του κόσμου υπάρχει Τμήμα, Έδρα ή Ινστιτούτο Κουρδικών Σπουδών. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει κάτι ανάλογο και στη χώρα μας»;

Ο ίδιος ανέφερε ότι το αίτημα του Πανεπιστημίου του Μάρντιν για σύσταση Κουρδικού Τμήματος συνεχίζει να υφίσταται.


Read more...

Οι Τούρκοι συνεχιζουν το χαβά τους.......


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 14/9/2009 τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν δύο φορές, ανατολικά της Ρόδου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια του Καστελίου και της Σούδας.

Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ΝΔ της Λέσβου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου.


Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ EURONEWS


Σύμφωνα με είδηση, η οποία καταχωρείται στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu με τίτλο «Η TRT εταίρος στο EURONEWS», η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση με ποσοστό 15,70% έγινε εταίρος στο διεθνές [ευρωπαϊκό] πολυγλωσσικό κανάλι EURONEWS. Όντας δε ο τέταρτος μεγαλύτερος εταίρος θα συμμετέχει και στην Ελεγκτική Επιτροπή του καναλιού.

Ο Γενικός Δ/ντής της TRT, Ιμπραήμ Σαχίν, ανέφερε σήμερα ότι η τουρκική κρατική τηλεόραση, όντας ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους του καναλιού, πραγματοποίησε ένα μεγάλο βήμα. Ο συνεταιρισμός αυτός θα συμβάλει όχι μόνο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και στην προβολή της στο εξωτερικό. Έτσι, το EURONEWS από τον Ιανουάριο του 2010 θα εκπέμπει επί 24ώρου βάσεως και στην τουρκική.


Read more...

Η Τουρκία απομακρύνεται από τη δημοκρατία


Η εφημερίδα Information δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Robert Ellis με τίτλο «Η Τουρκία απομακρύνεται από τη δημοκρατία», το οποίο αναφέρεται στις εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα στην τουρκική κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία αποτελεί τη μοναδική, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα , η οποία αρνήθηκε να υπογράψει ανακοίνωση της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασχολούνται με όλα τα θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη και να σχολιάζουν τον κρατικό μηχανισμό. Η Κροατία και η «Μακεδονία», καθώς και Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, οι οποίες ενδεχομένως θα είναι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία υπέγραψαν την εν λόγω ανακοίνωση. Η Τουρκία αρνήθηκε, κατά το παρελθόν, να υπογράψει ανάλογη ανακοίνωση, η οποία κατηγορούσε το Ουσμπεκιστάν για καταπάτηση της ελευθερίας του τύπου.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2002, προσπάθησε, πολλές φορές να μειώσει την ελευθερία του τύπου, παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου της ΕΕ, Olli Rehn, ο οποίος υπογράμμισε, το 2005, ότι οι αρχές της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού είναι θεμελιώδεις για την ΕΕ. Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι δεν το έλαβε ποτέ η κυβέρνηση στην Άγκυρα. Η νυν κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει τη δομή της τουρκικής κοινωνίας και να την μετατρέψει, από δυτική και κοσμική, σε ισλαμική και συντηρητική. Η ισλαμική κυβέρνηση αλλάζει τους αξιωματούχους του κράτους με οπαδούς του κόμματός της, ενώ πολλοί ανώτεροι υπάλληλοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε θρησκευτικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, Recep Tayip Erdogan. Επίσης, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να μειώσει τη δύναμη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ενώ οι οπαδοί του κόμματός της έχουν αναλάβει τον έλεγχο σημαντικών συμβουλίων, όπως, για παράδειγμα, αυτών που ασχολούνται με την οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τα ΜΜΕ. Παράλληλα, προσπαθεί να μειώσει την επιρροή του στρατού και επιβάλλει βαρύτατα και ασυνήθιστα πρόστιμα σε μερίδα του τύπου, η οποία της ασκεί δριμεία κριτική.
Όπως ανέφερε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Radikal, Ismet Berkan, «η κατάσταση στη σημερινή Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί δημοκρατική αλλά αγγίζει τα όρια του φασισμού».

Read more...

Επαφές Ερντογάν με Υπουργούς και Α/ΓΕΕΘΑ


Όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα και όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNN Turk, ο Π/Θ Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τους Υπουργούς, οι οποίοι μετέχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας [ΣΕΑ]. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πρωθυπουργία και διήρκεσε 1.50΄. Δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή.

Ακολούθως, ο Π/Θ Ερντογάν πραγματοποίησε την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή του με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μπασμπούγ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ήταν το κουρδικό άνοιγμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Π/Θ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μπασμπούγ, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Πρόεδρο Γκιούλ, η οποία χαρακτηρίστηκε ως «έκπληξη» από τα τουρκικά ΜΜΕ. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε μία ώρα.


Read more...

ΕΠΑΦΕΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ


Σύμφωνα με είδηση, που καταχωρείται στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu με τίτλο «Ο Νταβούτογλου άρχισε τους ενημερωτικούς γύρους», ο Τ/ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου άρχισε σήμερα τo γύρο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής από το [ισλαμικό] Κόμμα Ευτυχίας [Saadet], συναντηθείς με τον αρχηγό του κόμματος Κουρτουλμούς.

Ο Τ/ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σημαντική, όπως σημαντική είναι και η δυνατότητα, που του παρουσιάζεται να ακούσει και τις δικές τους απόψεις.


τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, όπως οι εξελίξεις στον Καύκασο, οι σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας, η τελευταία ένταση μεταξύ Ιράκ - Συρίας και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, οι σχέσεις Ιράν - Δύσης και το Κυπριακό.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν και διάφορα άλλα θέματα, τα οποία έφερε στο προσκήνιο ο Κουρτουλμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να εξαντλήσουν τα πάντα. Γι’ αυτό το λόγο, έμειναν σύμφωνοι για μια νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με είδηση, που καταχωρείται στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ihlas Haber με τίτλο «Συνάντηση Νταβούτογλου ? Μπαϊκάλ», ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, συναντήθηκε με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης [CHP] Μπαϊκάλ.

Ο Τ/ΥΠΕΞ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του, είπε: «Εξετάσαμε τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Διαβίβασα προς την αξιωματική αντιπολίτευση τα αιτήματα του Π/Θ για τα θέματα αυτά. Επίσης, συζητήσαμε και τα θέματα του Καυκάσου και της Αρμενίας, το πρόβλημα της Κύπρου, τις εξελίξεις Ιράκ ? Συρίας, καθώς και την ενεργειακή πολιτική. Είχαμε μια ωραία συνομιλία και τον ευχαριστώ».

Ο Μπαϊκάλ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε: «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για τα θέματα αυτά με την κυβέρνηση, τις οποίες και εκφράσαμε. Μεταφέραμε στον Υπουργό τις προσεγγίσεις μας για κάθε θέμα, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό και το Αρμενικό. Οι δηλώσεις του Υπουργού απέδειξαν το δίκαιο των δικών μας θέσεων. Στον Καύκασο υπάρχει μια αστάθεια και θα πρέπει να εξετάσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή και πώς μπορούμε να την υπερκεράσουμε. Η περιοχή Ναχτσιβάν έχει σημασία και για την Τουρκία. Σημαντικό είναι, επίσης, και το Αζερμπαϊτζάν. Τώρα έχουν θέσει ενώπιόν μας δύο Πρωτόκολλα. Όμως, η Αρμενία δεν αποδέχεται τη Συνθήκη του Καρς και με τα Πρωτοκόλλα αυτά δεν εξασφαλίζεται καμία συμφωνία για την αποδοχή της. Στον Καύκασο η Αρμενία κατέχει το 1/5 των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν. Εάν, λοιπόν, αναζητούμε μια ειρήνη στον Καύκασο, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια λύση στο θέμα αυτό».

****
Σύμφωνα με είδηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, η τρίτη και τελευταία για σήμερα επίσκεψη Νταβούτογλου έγινε στον αρχηγό του DSP, Μασούμ Τουρκέρ. Ο Τ/ΥΠΕΞ κατά την έξοδό του, σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε όλα τα κόμματα, αναφέρθηκε και στα θέματα, τα οποία συζήτησε με τους αρχηγούς των κομμάτων, όπως: Καύκασος, Αζερμπαϊτζάν ? Αρμενία, οι συνομιλίες με την Αρμενία, Κυπριακό, Ιράκ και Μ. Ανατολή.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε, επίσης, ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ότι βρήκε μεγάλη κατανόηση από τα πολιτικά κόμματα.

Ο Τ/ΥΠΕΞ, απαντώντας στην ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα του κουρδικού ανοίγματος, είπε: «Δεν θέλω να μοιραστώ μαζί σας ούτε και να συζητήσω λεπτομέρειες των όσων συζητήσαμε με τους αρχηγούς. Βεβαίως, όταν συζητούμε τα θέματα της Μ. Ανατολής και του Ιράκ, όλα αυτά τα ζητήματα έρχονται στο προσκήνιο. Όχι ως θέματα εσωτερικής πολιτικής, διότι δεν εμπίπτουν στο δικό μου τομέα. Όμως, όσο αυτά εγγίζουν την εξωτερική πολιτική, βεβαίως και κάποια από αυτά συζητούνται κατά την ανταλλαγή απόψεων».

Ο αρχηγός του DSP, Τουρκέρ, ανέφερε με τη σειρά του ότι ο Τ/ΥΠΕΞ τους ενημέρωσε για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι οι ίδιοι ζήτησαν πληροφόρηση όσον αφορά τις διεργασίες «για το σχέδιο Μεγάλης Μέσης Ανατολής». Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Νταβούτογλου ζήτησε την υποστήριξη του DSP στο θέμα της ψήφισης των απαραίτητων νομοσχεδίων για την εναρμόνιση με την Ε.Ε.. Επ’ αυτού, ο Τουρκέρ δήλωσε: «Του είπαμε ότι θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας στο θέμα αυτό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ορισμένοι Νόμοι δεν έχουν καμία σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο και ότι είναι Νόμοι, οι οποίοι κακώς έχουν περιληφθεί στο σχεδιασμό αυτό. Κυρίως, ο Νόμος περί Δικαιοσύνης, ο οποίος περιορίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Επίσης, εκφράσαμε επιφυλάξεις και για κάποια άλλα νομοσχέδια».

Read more...

Νέα παρενόχληση ελικοπτέρου της Frontex


Νέα παρενόχληση ελικοπτέρου της Frontex πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας χειριστές τουρκικού ραντάρ.


Το ελικόπτερο από τη Λετονία, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση επιτήρησης της ελληνικής ακτογραμμής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Frontex, έλαβε κλήση στις 7:59 και ενώ πετούσε ανατολικά του Φαρμακονησίου, από το τουρκικό ραντάρ της περιοχής Ντάτσα (απέναντι από τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου). Οι Τούρκοι χειριστές κάλεσαν τους Λετονούς να απομακρυνθούν άμεσα υποστηρίζοντας ότι πετούν σε δήθεν τουρκικό εναέριο χώρο.

Ακολούθησε και δεύτερη κλήση τέσσερα λεπτά αργότερα, ωστόσο το ελικόπτερο συνέχισε κανονικά την πορεία του, εκτελώντας την προγραμματισμένη πτήση από Κω προς Σάμο και ξανά πάλι πίσω στην Κω.

Ακριβώς το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί πριν 6 ημέρες, με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία να αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα παρενοχλώντας ελικόπτερο της Frontex στην περιοχή του Φαρμακονησίου.


Read more...

Η δύναμη και η αδυναμία της Τουρκίας


«Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της».Με δεδομένο το στόχο της Τουρκίας για ένταξη, οτιδήποτε τελματώνει τις ενταξιακές, θα της προκαλούσε σημαντικό κόστος. Τόσο κόστος ώστε ο Νταβούτογλου απειλεί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοχλό πίεσης. Άλλωστε, η προώθηση των ενταξιακών της Τουρκίας είναι και στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ. Παρεμπόδιση των ενταξιακών θα ενεργοποιήσει πιθανώς δυνάμεις (προφανώς και τις ΗΠΑ) με σκοπό ένα συμβιβασμό στο κυπριακό.



Τις προάλλες, ο Νταβούτογλου (Τούρκος ΥΠΕΞ) απευθυνόμενος προς την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δυνατότητα να παρεμποδίζει τις ενταξιακές της Τουρκίας δήλωσε: «Το να προσπαθεί κανείς να κρατήσει έτσι υπό πίεση την Τουρκία, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη δύναμή της». Αυτό ερμηνεύτηκε ως απειλή προς την ηγεσία μας να μην χρησιμοποιήσει το μοχλό της Ε.Ε. για πίεση εναντίον της Τουρκίας. Όμως, τα περί δύναμης φανερώνουν και την αδυναμία στην οποία είναι εκτεθειμένη η Τουρκία διότι η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να παρεμποδίζει άμεσα ή έμμεσα τις ενταξιακές της Τουρκίας. Ποιος θυμάται σήμερα τα νταηλίκια ενός άλλου Τούρκου ΥΠΕΞ που απειλούσε με αντίδραση χωρίς όρια αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ;

Με δεδομένο το στόχο της Τουρκίας για ένταξη, οτιδήποτε τελματώνει τις ενταξιακές, θα της προκαλούσε σημαντικό κόστος. Τόσο κόστος ώστε ο Νταβούτογλου απειλεί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοχλό πίεσης. Άλλωστε, η προώθηση των ενταξιακών της Τουρκίας είναι και στρατηγική επιδίωξη των ΗΠΑ. Παρεμπόδιση των ενταξιακών θα ενεργοποιήσει πιθανώς δυνάμεις (προφανώς και τις ΗΠΑ) με σκοπό ένα συμβιβασμό στο κυπριακό.

Η συγκυρία μπροστά μας έχει τη μοναδικότητά της. Αφενός, οι πιέσεις πάνω στην Κυπριακή Δημοκρατία μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν έχουν εκτονωθεί. Αφετέρου, οι χώρες που αντιτίθενται στην Τουρκία, θα έχουν την ευκαιρία να την απορρίψουν στο τέλος της μακρόχρονης διαδικασίας. Ο επικεφαλής μιας Επιτροπής που προωθεί την Τουρκία στην ΕΕ τοποθετεί υπό το πλέον αισιόδοξο σενάριο ενδεικτική καταληκτική χρονιά των διαδικασιών το 2023! Γι αυτό και δεν γίνεται να αφεθεί το κυπριακό στο απροσδιόριστο των ενταξιακών της Τουρκίας. Ο μοχλός πίεσης υπάρχει κατά τη διαδικασία - όχι στο τέλος- και ενόσω η Τουρκία προσδοκεί σε ένταξη. Όπως σήμερα.

Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ της πλειοψηφίας στις ελεύθερες περιοχές για ανακοπή των ενταξιακών της Τουρκίας με σκοπό να διαπραγματευτούμε μιαν αποδεχτή λύση καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις. Το ποσοστό θα αυξηθεί κατακόρυφα αν η πολιτική ηγεσία συνταχθεί με τους πολίτες και αγνοήσει τις απειλές. Και στην ουσία, είναι η ηγεσία και όχι η κοινωνία, που θα πάρει την απόφαση. Εντούτοις, οι «εργολάβοι» επιχειρούν να μειώσουν αυτή την απαίτηση με απίστευτα επιχειρήματα. Έφτασαν στο σημείο να γράφουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει οτιδήποτε που να παρεμποδίζει τις ενταξιακές της Τουρκίας! Μα αν δεν μπορεί να προκαλέσει οτιδήποτε στην πορεία της Τουρκίας, γιατί αγωνιά ο Νταβούτογλου και μας απειλεί να μην το χρησιμοποιήσουμε; Μόνο εκείνοι (εντός και εκτός) που δεν θέλουν να εμποδίσουμε την Τουρκία (κατά τα άλλα ανησυχούν για την παρέλευση του χρόνου), σκαρφίζονται οτιδήποτε για να μειώσουν τις αντοχές και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Μοναδική στρατηγική επιλογή που προκαλεί κόστος στην Τουρκία είναι η παρεμπόδιση των ενταξιακών της. Η επιλογή ανήκει στην ηγεσία. Ήδη, ο Ν. Αναστασιάδης (όπως άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του) αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για όσους δεν στηρίζουν παρεμπόδιση των ενταξιακών της Τουρκίας και ούτε προτείνει επιλογή που να της προκαλεί κόστος. Έτσι, σέρνει το κόμμα του ξανά στα ίδια, όπως το 2004, αρνούμενος να συνταχθεί με την απαίτηση της κοινωνίας για πρόκληση κόστους στην Τουρκία. Αντιθέτως, επιλέγει την προσαρμογή μας στους όρους της όποιας λύσης τώρα. Η περιλάλητη στρατηγική του Ν. Αναστασιάδη είναι στην ουσία η άτακτη υποχώρηση. Από την άλλη όμως, η υπόλοιπη ηγεσία καλείται να συστρατευθεί για τα δύσκολα με στόχο μιαν αποδεχτή λύση.

Κώστας Μαυρίδης
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Αλλαγές προωθούμενων προσώπων από το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής;


Είναι γνωστή, σε όσους ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, η παρεμβατικότητα και ο ρόλος του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής στην ανάδειξη πολιτικών προσώπων στον χώρο της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Στο πέρασμα της ιστορίας έχουμε δει να γίνονται πάμπολλες αλλαγές προωθούμενων πολιτικών, από τις οποίες ελάχιστες ήταν άξιες λόγου. Πραγματικά, τις περισσότερες φορές οι επιλογές του Τουρκικού Προξενείου αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και τα πρόσωπα που επιλέγονται για να προωθηθούν στον πολιτικό στίβο δεν έχουν ούτε την πνευματική ικανότητα να αντιληφθούν το βάθος και το βάρος των απαιτήσεων της «μητέρας πατρίδας». Δηλαδή, είναι «περιορισμένης ευθύνης»…

Παρ’ όλα αυτά, η Άγκυρα συνεχίζει να παρεμβαίνει, ευελπιστώντας στο να βρεθεί εκείνο το πρόσωπο που θα μπορέσει να συσπειρώσει γύρω του την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης και να την μεταφέρει στην «αγκαλιά» της Τουρκίας, ικανοποιώντας τον βασικό στόχο του εκτουρκισμού των Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης. Τα χρήματα που δαπανώνται είναι πάρα πολλά και δίνονται κυρίως προς την εξαγορά συνειδήσεων των γηγενών μουσουλμάνων κατοίκων της Θράκης. Όμως, η ανάδειξη ενός προσώπου, ικανού να δημιουργήσει έναν πολιτικό πόλο έλξης ικανό και ρυθμιστή (όχι μόνο πολιτικό) στον χώρο της Θράκης, απαιτεί πολλές και συχνές αλλαγές.
Πρόσφατη περίπτωση, μαθαίνουμε, είναι ο κύριος Μαλκότς, κομμουνιστής από τη μέρα που γεννήθηκε, όπως δηλώνει ο ίδιος, στέλεχος του ΣΥΝ και δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ξάνθης. Ο κύριος Μαλκότς, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία και πρόσφατα δημιούργησε θέμα στο «Σπίτι Πολιτισμού» της Ξάνθης, όταν πίεσε για την εκδήλωση Τούρκου μουσικοσυνθέτη στις γιορτές της πόλης που γίνονται προς τιμήν του αείμνηστου έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μάνου Χατζιδάκι. Η πίεση που άσκησε, μάλιστα, τον ξεχώρισε για την δυναμική του αλλά και για το θράσος του απέναντι στις τοπικές αρχές…
Σήμερα, ο κύριος Μαλκότς δηλώνει την βεβαιότητά του πως θα βγει βουλευτής εάν τον επιλέξει ως υποψήφιο το κόμμα στο οποίο ανήκει…!!! Και αυτή τη βεβαιότητα μόνο το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής μπορεί να του την έχει «περάσει»…
Κόπηκε από το Προξενείο ο Μάντατζη
Την ίδια στιγμή, ο έτερος σοβαρός υποψήφιος μουσουλμάνος, νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη, φαίνεται ιδιαίτερα αποκαρδιωμένος και χωρίς την διάθεση να «επενδύσει» στην επανεκλογή του… Βασικός λόγος γι αυτό είναι η σχεδόν μηδενική του επιρροή στους Πομάκους της Ξάνθης, στους κύκλους των οποίων έχει ελάχιστη πρόσβαση, γεγονός το οποίο κατέγραψε πρόσφατα ο ίδιος ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής κύριος Σαρνίτς, όταν παραβρέθηκε σε πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσαν στον Κένταυρο (πομακικό χωριό) νεολαίοι της περιοχής. Η παρουσία του κυρίου Μάντατζη ήταν κυριολεκτικά μηδαμινή, αφού σύσσωμη σχεδόν η πομακική παρουσία αγνοούσε ακόμη και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του εν λόγω μουσουλμάνου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.
Δεν επενδύει προκλογικά
Η «αδιαφορία» του εν λόγω βουλευτή έγινε ξεκάθαρη, όταν αρνήθηκε να συμμετάσχει οικονομικά και να βοηθήσει μουσουλμάνους της Ξάνθης(!) να μεταβούν για ιερό προσκύνημα με τη λήξη του ραμαζανιού σε τζαμί στην Τουρκία.
Αυτό το προσκύνημα οργανώνεται κάθε χρόνο και οι μουσουλμάνοι βουλευτές (ή το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής;) βάζουν το χέρι στην τσέπη και συνεισφέρουν στην ενοικίαση του λεωφορείου, αλλά και στην πιθανή φορολόγηση (γίνεται στο Ελληνικό τελωνείο) διαφόρων ειδών (θρησκευτικού περιεχομένου) που αγοράζονται στην «μητέρα πατρίδα» Τουρκία. Φέτος, ο κύριος Μάντατζη απλά αδιαφόρησε να συνεισφέρει και δημιούργησε πλείστες όσες απορίες για την απόφασή του αυτή… Ουσιαστικά ο κύριος Μάντατζη έχει παραιτηθεί... ή τον έχουν "παραιτήσει"...
Το κλίμα υπέρ Μαλκότς στήνεται ήδη...
Σε αντιδιαστολή, ο κύριος Μαλκότς, άρχισε να συζητείται στις παρέες των μουσουλμάνων (αντρών και γυναικών) ως σοβαρός υποψήφιος – εκπρόσωπος των μουσουλμάνων της Ξάνθης. Οι συζητήσεις αυτές αυξάνουν καθημερινά και δημιουργούν την σαφή εντύπωση πως το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχει επιλέξει τον άνθρωπό του, ο οποίος είναι νέος, ορεξάτος, δυναμικός, θρασύς, μορφωμένος και πιστός μουσουλμάνος, σε πλήρη αντιδιαστολή με επιλογές του παρελθόντος όπου υπήρξαν υποψήφιοι που γύριζαν μέσα στην πόλη της Ξάνθης καβαλάρηδες πάνω σε γαϊδούρι και διαλαλούσαν την πραμάτεια τους (δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά πραγματικό γεγονός μουσουλμάνου υποψήφιου που έγινε τελικά βουλευτής κάτω από την ομπρέλα του ΠΑΣΟΚ και με επιλογή του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής)…
Η επιλογή αυτή της Άγκυρας δείχνει πως το βάρος της προπαγάνδας στο αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να πέσει στο νομό Ξάνθης, όπου η διαφοροποίηση των Ελλήνων μουσουλμάνων είναι αρκετά έντονη. Η επιλογή ενός νέου προσώπου, άφθαρτου, που δεν έχει αφήσει «κενά» και ανικανοποίητους (σε διάφορα αιτήματα) μουσουλμάνους, είναι μία καθαρή κίνηση πολιτικής παρέμβασης μέσω ενός προσώπου που δείχνει να συγκεντρώνει αρκετά θετικά στοιχεία προς την πλευρά της Άγκυρας και των στόχων που αυτή έχει θέσει για την Ελληνική Θράκη.
Η Νέα Δημοκρατία χωρίς βουλευτή στην Ξάνθη;
Ουσιαστικά μία τέτοια ενέργεια «κόβει» την μία (σχεδόν βέβαιη) έδρα της Νέας Δημοκρατίας από την Ξάνθη και αλλάζει τον πολιτικό χάρτη του νομού, ελέω κομματικής και κυβερνητικής ανυπαρξίας. Η πλήρης απραξία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, έχει επιφέρει μία «ανώμαλη κατάσταση» (για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας) στο νομό, παραδίδοντας στα χέρια του κυρίου Σαρνίτς (του Τούρκου Προξένου της Κομοτηνής, που είναι επίσημος έμμισθος πράκτορας της ΜΙΤ) την δυνατότητα πολιτικής εκμετάλλευσης (και όχι μόνο) ενός σημαντικού, εθνικά, χώρου της Ελλάδας…
Τώρα νομίζω πως όλοι μας μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αποφεύγουν οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου να συζητήσουν προεκλογικά για τα εθνικά θέματα της χώρας… Είναι τόσο απλό… Επειδή τα έχουν παρατήσει κυριολεκτικά στα χέρια των «φίλων», των «συμμάχων» και των «κουμπάρων»…
Ποιος είναι ο Μαλκότς
Γεννημένος το 1965 στον Έρανο Ξάνθης, πτυχιούχος οδοντίατρος του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης κ. Χασάν Μαλκότς. Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Στέγης Γραμμάτων και Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης. Αξίζει να σημειώσουμε μία δήλωση του κυρίου Μαλκότς προς την τοπική εφημερίδα της Ξάνθης "Μαχητής" (26/8/2009) στην οποία απερίφραστα είπε: "Δεν είμαι πολιτικός..."
Κωνσταντίνος

Read more...

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ "FRONTEX" ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ


Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ «FRONTEX» βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακής συνεργασίας αναφορικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση που έδωσε σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετική με την πρόσφατη παρενόχληση ελικοπτέρου της Frontex από τουρκικό ραντάρ, ο Ρικάρντο Μόσκα, ο οποίος είναι υπεύθυνος τύπου για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της απάντησης του υπεύθυνου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:
"H Frontex συντονίζει την κοινή επιχείρηση “Ποσειδώνας 2009” που προώθησε η Ελλάδα και η οποία έχει ως στόχο τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης στην ανατολική Μεσόγειο. Το ελικόπτερο το οποίο αναπτύχθηκε σε αυτή την κοινή επιχείρηση περιπολεί κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οδηγίες που δόθηκαν στο πλήρωμα του ελικοπτέρου διασφαλίζουν ότι οι περιπολίες διεξάγονται αποκλειστικά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την υπηρεσία Frontex, ο έλεγχος του τουρκικού εναερίου χώρου επιχείρησε να αποκαταστήσει ραδιοφωνική σύνδεση με το συγκεκριμένο ελικόπτερο ώστε να αναγνωριστεί. Η επικοινωνία αυτή δεν κατέστη δυνατή λόγω της διαφορετικής χρήσης ραδιοσυχνοτήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει ακόμη να υπογραμμιστεί ότι τα εναέρια μέσα που αναπτύσσονται στη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων δεν παραβίασαν ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο και δεν απειλήθηκαν ποτέ από τις τουρκικές αρχές. Η Frontex βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές για μια διευθέτηση που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακής συνεργασίας αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων. Η υπηρεσία ενημέρωσε ακόμη του Τούρκους ομολόγους για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης Ποσειδώνας 2009».

Εξ άλλου, στο θέμα αναφέρθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης.
Ειδικότερα,την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εξέθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος,στο πλαίσιο της συζήτησης για την μετανάστευση,το ρόλο της Frontex και την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης μίας συνεκτικής Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, ενίσχυσης της FRONTEX και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, πρωτίστως δε με την Τουρκία και την Λιβύη, χώρες κλειδιά στις εξωτερικές μεταναστευτικές πιέσεις προς την ΕΕ.
Ο κ.Παπαστάμκος ζήτησε την αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου επανεισδοχής και επανεγκατάστασης μέσω ευρωπαϊκής δημοσιονομικής στήριξης.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, σε συνέχεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε η Ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παπαστάμκος κατήγγειλε στην Ολομέλεια τις τουρκικές παρενοχλήσεις ευρωπαϊκών πτητικών μέσων της FRONTEX και ζήτησε την άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Τέλος,ο κ.Παπαστάμκος ζήτησε τόσο από τον αρμόδιο Επίτροπο Μπαρό, όσο και από τον Σουηδό Υπουργό να επισπεύσουν την επίσκεψή τους στην Τουρκία με σκοπό την ανάδειξη των ευθυνών μίας υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
Παράλληλα, το θέμα των επανειλημένων παρενοχλήσεων ελικοπτέρων του Ευρωπαικού Οργανισμού διαχείρισης συνόρων FRONTEX από τουρκικά ραντάρ και μαχητικά έθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,ο Στ. Λαμπρινίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία,εκτός από χώρα προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών είναι και προς ένταξη υποψήφια χώρα. Έχει επομένως ένα διπλό επίπεδο υποχρέωσης σεβασμού των αρχών, των πολιτικών και των επιχειρησιακών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι όμως, σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα ελικόπτερα της FRONTEX παρενοχλήθηκαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο από τουρκικά ραντάρ καθώς επιτελούσαν το έργο τους, κατά τη διάρκεια δηλαδή επιχειρήσεων επιτήρησης συνόρων. Κατά χτεσινή μάλιστα παρενόχληση το ελικόπτερο της FRONTEX απειλήθηκε με αναχαίτιση από τουρκικά μαχητικά, ανέφερε ο Στ. Λαμπρινίδης ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ σε αυτές τις προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον Στ. Λαμπρινίδη, το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει μια ουσιαστική Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη μετανάστευση, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 βασικές αρχές:

1. Μηχανισμούς υποχρεωτικής αλληλεγγύης προς τις χώρες του Νότου, που αποτελούν δηλαδή τα νότια εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από μεταναστευτικά κύματα,

2. Την οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης,

3. Την ομαλή ένταξη των μεταναστών που ήδη ζουν ανάμεσά μας και

4. Εξωτερική πολιτική οικονομικής ανάπτυξης και ειρήνευσης στον πλανήτη.
Όπως αναφέρει ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη σχετική ανακοίνωση, τα βήματα για την υλοποίηση των τριών τελευταίων μέτρων είναι πενιχρά. Μόνο ο ΦΡΟΝΤΕΞ, ως υλοποίηση της πολιτικής της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, και μόνον του σκέλους της αστυνομικής της διάστασης, υπάρχει σήμερα. Το Συμβούλιο αρνείται να υιοθετήσει την "υποχρεωτική αλληλεγγύη" μεταξύ των Κρατών -Μελών της ΕΕ όσον αφορά στην υποδοχή μεταναστών που φτάνουν στις χώρες του Νότου. Αρκείται ως τώρα σε εκκλήσεις "προαιρετικής αλληλεγγύης" που τελικά στην πράξη μένουν στα χαρτιά.
«Επίσης, κ. Επίτροπε, γιατί εφαρμόζετε πιλοτικά προγράμματα επαναπροώθησης μεταναστών μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης και όχι με την Τουρκία, η οποία αρνείται επιτακτικά να διαπραγματευτεί μια συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ; Τι συνέβη; Σας ζήτησε η Ελληνική Κυβέρνηση να υπάρξει τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα και εσείς προτιμήσατε την Ιταλία και τη Μάλτα; Η μήπως δε σας το ζήτησε ποτέ εγκαίρως;” επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση του Στ. Λαμπρινίδη.
Τέλος, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιταλία με την επαναπροώθηση στη Λιβύη μεταναστών χωρίς να τηρηθούν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο, απέδειξαν ότι ο ΦΡΟΝΤΕΞ χρειάζεται επειγόντως επανεξέταση της εντολής του προκειμένου όχι μόνο να ενισχύσει τον ρόλο του και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του αλλά και να βεβαιώνεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα κράτη μέλη τα οποία συνεπικουρεί σέβονται βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου",καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Στ. Λαμπρινίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

142.000 ευρώ καθημερινώς για τις αναχαιτίσεις. Και λοιπόν;


Tου Σάββα Δ. Βλάσση* για το "εν κρυπτώ"

Το «μπαράζ» παραπλανήσεως και παραπληροφορήσεως της κοινής γνώμης, επί θεμάτων Εθνικής Αμύνης, συνεχίζεται από τα ΜΜΕ και ιδίως τον μη ειδικό Τύπο.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, δημοσίευμα εφημερίδος μεγάλης κυκλοφορίας ανέλυε το οικονομικό κόστος των καθημερινών αναχαιτίσεων τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Μάθαμε λοιπόν ότι την περίοδο 2000-2008 η Ελλάδα «ξόδεψε» 416,3 εκατ. ευρώ για καύσιμα αεροσκαφών που απογειώθηκαν προκειμένου να αναχαιτίσουν τουρκικούς σχηματισμούς.

Σχόλιο 1ο: Ο συντάκτης δεν δείχνει να ενδιαφέρεται αν, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ο εχθρός το ίδιο διάστημα δαπάνησε 1,04 δισ. ευρώ στέλνοντας τα αεροσκάφη του στο FIR Αθηνών. Η Τουρκία δεν σκέπτεται το οικονομικό κόστος, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις εθνικές επιδιώξεις της εις βάρος της Ελλάδος. Γιατί άραγε θα έπρεπε να το σκέφτεται η Ελλάδα;
Σχόλιο 2ο: Με την μεθοδολογία που ακολουθεί ο συντάκτης, διαιρώντας το κόστος στις 2.920 ημέρες της οκταετίας, ανακαλύπτουμε ότι το καθημερινό κόστος ανέρχεται σε περίπου 142.000 ευρώ. Και λοιπόν; Γιατί τόσος «θόρυβος»; Ξέρει ή μπορεί να φανταστεί ο συντάκτης πόσο είναι το καθημερινό κόστος λειτουργικών εξόδων του κρατικού μηχανισμού; Μήπως κάποια δισεκατομμύρια ευρώ; Και τό ποσοστό από αυτό, που αφορά απλές σπατάλες; Γιατί λοιπόν θα έπρεπε ο Έλληνας πολίτης να χάσει τον ύπνο του από τις 142.000 ευρώ που δαπανά καθημερινώς προκειμένου να αναχαιτίσει τον εχθρικό Ασιάτη γείτονα; Σιγά το ποσόν!!!
Σχόλιο 3: Το ανωτέρω δημοσίευμα, αφού έχει σκορπίσει την απελπισία, διευρύνει την ψευτοανάλυση προχωρώντας στο παρακάτω… άσχετο: «Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον σε επίπεδο Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, γίνεται όλο και περισσότερο κατανοητό ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα του καθορισμού του εναέριου χώρου της Ελλάδας, καθώς είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο της οποίας τα χωρικά ύδατα δεν συμπίπτουν με τον εναέριο χώρο, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συνθήκες».
Ο συντάκτης, αφού έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η ελληνική οικονομία περίπου… καταρρέει από το κόστος των αναχαιτίσεων, διαστρεβλώνει το νόημά τους. Δείχνει να μην γνωρίζει ότι τα ελληνικά μαχητικά δεν απογειώνονται επειδή τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, αλλά πρωτίστως επειδή εισέρχονται στο FIR Αθηνών δίχως να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως στην ελληνική ΥΠΑ. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο το εύρος του ΕΕΧ αλλά και τα όρια του FIR Αθηνών. Το δημοσίευμα προωθεί την ιδέα της «λύσεως - πακέτου» που επιδιώκει η Άγκυρα στο Αιγαίο.
Σχόλιο 4: Η παραπλανητική ανάλυση συνεχίζεται: «Χαρακτηριστικό είναι ότι όλο και περισσότεροι αξιωματικοί εκφράζουν ανοιχτά πλέον την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί μια ρύθμιση στο θέμα του Αιγαίου, καθώς δεν είναι δυνατόν να θρηνούμε θύματα σε καιρό ειρήνης, ούτε να ξοδεύουμε τεράστια ποσά τόσο σε καύσιμα όσο και σε εξοπλισμούς, όταν μπορεί να βρεθεί μια πολιτική λύση στο θέμα».
Ο συντάκτης (μη παραλείποντας το δακρύβρεχτο σχόλιο περί ανθρωπίνων απωλειών) προβάλλει την άποψη ότι μπορεί να βρεθεί λύση, με τρόπο που αφήνει την εντύπωση ότι αυτή εμποδίζεται από την Ελλάδα! Η Ελλάδα όμως απογειώνει αεροσκάφη από αντίδραση (άμυνα) στην τουρκική δράση (επίθεση).
Σχόλιο 5: Είναι κρίμα που τα τελευταία 15 χρόνια η Πολεμική Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Η πλειοψηφία των αμυντικών συντακτών, και όχι μόνο, έχει πετάξει με μαχητικά αεροσκάφη. Αντί να προβληθεί το έργο, η προσφορά, η προσπάθεια της ΠΑ και του Έλληνα αεροπόρου, ενισχύοντας το ηθικό αυτών όσο και της κοινής γνώμης, πολλοί δημοσιογράφοι προτιμούν αστείες «οικονομικές» προσεγγίσεις, όπως η παραπάνω. Είναι προφανές ότι πολλές φορές δεν έχουν θέμα να γράψουν για να δικαιολογήσουν τον μισθό τους. Ρεπορτάζ χαμηλής αξιοπιστίας και επιπέδου όπως το παραπάνω, είναι μια εύκολη μέθοδος για να γεμίσεις σελίδες. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα από αυτές, παραπλανούν και παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, προκαλούν προβληματισμό επί εσφαλμένης βάσεως και περνούν μηνύματα ηττοπάθειας και υποταγής για έναν «έντιμο συμβιβασμό», με τον εχθρικό γείτονα.

* Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι Διευθυντής του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια».

Read more...

Ρωσοτουρκική αμυντική συνεργασία


Οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας στη μεταψυχροπολεμική εποχή έχουν περάσει από διάφορες φάσεις, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με τον -υπό εξέλιξη- ανταγωνισμό ισχύος στις περιοχές του Εύξεινου Πόντου, του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Η άνοδος του Vladimir Putin στην εξουσία και η ισχυροποίησή του έδωσε μία νέα ώθηση στη ρωσοτουρκική συνεργασία τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα, η οποία επισημοποιήθηκε με την επίσκεψή του στην Τουρκία το Δεκέμβριο του 2004.
Σύντομα, η θεαματική βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων είχε αντίκτυπο και στη διμερή στρατιωτική συνεργασία. Eίχε προηγηθεί τον Ιανουάριο του 2002 η επίσκεψη στην Άγκυρα του Στρατηγού Anatoly Kvashnin, Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι δύο πλευρές υπέγραψαν τις πρώτες συμφωνίες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα για να ακολουθήσει ανταπόδοση της επίσκεψης από τον Τούρκο ομόλογό του, Στρατηγού Hussein Kivrikoglu τον Ιούνιο και εκ νέου συνεδρίαση της Διμερούς Μικτής Επιτροπής για συνεργασία στον αμυντικό τομέα, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Τα ρωσικά οπλικά συστήματα μπήκαν αμέσως στη short list των τουρκικών Γενικών Επιτελείων, αν και η Άγκυρα έχει μέχρι σήμερα πικρή εμπειρία από την απόκτηση 19 μεταφορικών ελικοπτέρων Μi-17 στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 (για την ιστορία: 3 κατέπεσαν, 12 παραμένουν καθηλωμένα και τα υπόλοιπα 4 βρίσκονται εδώ και χρόνια κάπου στη Ρωσία, στις εγκαταστάσεις εταιρίας που ανέλαβε τη συντήρησή τους και στη συνέχεια πτώχευσε).
Η Μόσχα επανακτώντας σταδιακά τη χαμένη αίγλη της υπερδύναμης, προσέφερε στην Άγκυρα τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα σε παραγωγή: κατασκευή των ρωσικών αρμάτων μάχης Τ-90 με πυροβόλο διαμετρήματος 120mm σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, σε τουρκικά εργοστάσια, ενώ υποψήφιο για το πρόγραμμα Συστημάτων Άμυνας Μακράς Ακτίνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (Τ-LORAMIDS) εμφανίστηκε το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, βελτιωμένη εκδοχή των γνωστών S-300 που αγοράστηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και βρίσκονται σε χρήση σήμερα από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η επιλογή του ιταλικού Τ-129 ως νέου επιθετικού ελικοπτέρου του Τουρκικού Στρατού απογοήτευσε τους Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι διατηρούσαν σοβαρές ελπίδες για ένα μεγάλο deal συμπαραγωγής του Κamov Ka-50-2 (έκδοση ανεπτυγμένη ειδικά για τον τουρκικό διαγωνισμό που έλαβε την ονομασία "Erdogan"). Ως αντίδραση, η Μόσχα μείωσε τη παρουσία της Rosoboronexport στις ετήσιες τουρκικές εκθέσεις αμυντικού υλικού IDEF, όμως οι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης των Τ-129 και η άρνηση της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει μεταχειρισμένα ΑΗ-1W Super Cobra έστρεψαν το ενδιαφέρον των Τούρκων επιτελών και πάλι προς βορράν. Οι δύο πλευρές έφθασαν πολύ κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση από την Τουρκία 12 με 32 επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-28N, εκκρεμεί όμως μέχρι σήμερα η υπογραφή της.
Αποκορύφωμα της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας αποτέλεσε πάντως η υπογράφη σύμβασης το Σεπτέμβριο του 2008 για την προμήθεια 80 αντιαρματικών συστημάτων μέσης ακτίνας Κornet-E με 800 βλήματα για τον Τουρκικό Στρατό, συνολικής αξίας $70 εκατ. Υπενθυμίζεται ότι απαράβατος όρος της κατάθεσης προσφοράς ήταν η έγγραφη διαβεβαίωση προς την Τουρκική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (ΤΚΚΚ) για δυνατότητα χρήσης των συστημάτων χωρίς κανέναν περιορισμό (βλ. Κύπρος). Η παράδοση όλων των αντιαρματικών συστημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2010. Η συμφωνία αυτή θεωρήθηκε από πολλούς ως η απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Μόσχας-'Αγκυρας, που θα μπορούσε να λάβει ακόμα και τη μορφή στρατηγικής συμμαχίας (συγκλονιστική πρόβλεψη αν σκεφτεί κανείς τους 14 Ρωσο-τουρκικούς πολέμους από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης). Μια λιγότερο γνωστή πτυχή της ρωσοτουρκικής προσέγγισης είναι η ναυτική συνεργασία των δύο χωρών στη Μαύρη Θάλασσα (επιχείρηση ΒLACK SEA HARMONY), η οποία έλαβε τη δέουσα δημοσιότητα τον Ιανουάριο του2009 όταν η ναυαρχίδα του Ρωσικού Στόλου, το αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov, επισκέφθηκε τη μεγάλη ναυτική βάση του Ακσάζ και στη συνέχεια διεξήγαγε κοινά ναυτικά γυμνάσια με φρεγάτα και περιπολικά σκάφη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (άσκηση TURRUS-2009).
Ριζικές αλλαγές στις ρωσοτουρκικές σχέσεις συντελούνται ιδιαίτερα μετά τις γιγαντιαίες ενεργειακές συμφωνίες (στις οποίες περιλαμβάνεται και η πυρηνική συνεργασία), όπως προδιαγράφεται από τα πρωτόκολλα που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, στις συνομιλίες που είχαν στην Άγκυρα το περαμένο Αύγουστο. Τα τρομακτικά οικονομικά μεγέθη και το εύρος των γεωστρατηγικών συμφερόντων είχαν ως αποτέλεσμα το σαρδάμ (lapsus linguae στη γλώσσα των διπλωματών) του Putin περί "δύο τμημάτων της Κύπρου" και την Αθήνα ...χαμένη στη μετάφραση.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP