Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Η Τουρκία απομακρύνεται από τη δημοκρατία


Η εφημερίδα Information δημοσιεύει άρθρο του δημοσιογράφου Robert Ellis με τίτλο «Η Τουρκία απομακρύνεται από τη δημοκρατία», το οποίο αναφέρεται στις εξελίξεις, που λαμβάνουν χώρα στην τουρκική κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, τα τελευταία χρόνια. Η Τουρκία αποτελεί τη μοναδική, υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα , η οποία αρνήθηκε να υπογράψει ανακοίνωση της ΕΕ, η οποία αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασχολούνται με όλα τα θέματα, τα οποία ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη και να σχολιάζουν τον κρατικό μηχανισμό. Η Κροατία και η «Μακεδονία», καθώς και Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη, οι οποίες ενδεχομένως θα είναι υποψήφιες προς ένταξη χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία υπέγραψαν την εν λόγω ανακοίνωση. Η Τουρκία αρνήθηκε, κατά το παρελθόν, να υπογράψει ανάλογη ανακοίνωση, η οποία κατηγορούσε το Ουσμπεκιστάν για καταπάτηση της ελευθερίας του τύπου.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ, από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το 2002, προσπάθησε, πολλές φορές να μειώσει την ελευθερία του τύπου, παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης Επιτρόπου της ΕΕ, Olli Rehn, ο οποίος υπογράμμισε, το 2005, ότι οι αρχές της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού είναι θεμελιώδεις για την ΕΕ. Το μήνυμα αυτό φαίνεται ότι δεν το έλαβε ποτέ η κυβέρνηση στην Άγκυρα. Η νυν κυβέρνηση προσπάθησε να αλλάξει τη δομή της τουρκικής κοινωνίας και να την μετατρέψει, από δυτική και κοσμική, σε ισλαμική και συντηρητική. Η ισλαμική κυβέρνηση αλλάζει τους αξιωματούχους του κράτους με οπαδούς του κόμματός της, ενώ πολλοί ανώτεροι υπάλληλοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους σε θρησκευτικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως άλλωστε και ο Πρωθυπουργός, Recep Tayip Erdogan. Επίσης, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να μειώσει τη δύναμη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, ενώ οι οπαδοί του κόμματός της έχουν αναλάβει τον έλεγχο σημαντικών συμβουλίων, όπως, για παράδειγμα, αυτών που ασχολούνται με την οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τα ΜΜΕ. Παράλληλα, προσπαθεί να μειώσει την επιρροή του στρατού και επιβάλλει βαρύτατα και ασυνήθιστα πρόστιμα σε μερίδα του τύπου, η οποία της ασκεί δριμεία κριτική.
Όπως ανέφερε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Radikal, Ismet Berkan, «η κατάσταση στη σημερινή Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί δημοκρατική αλλά αγγίζει τα όρια του φασισμού».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP