Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΑΦΕΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ


Σύμφωνα με είδηση, που καταχωρείται στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu με τίτλο «Ο Νταβούτογλου άρχισε τους ενημερωτικούς γύρους», ο Τ/ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου άρχισε σήμερα τo γύρο ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής από το [ισλαμικό] Κόμμα Ευτυχίας [Saadet], συναντηθείς με τον αρχηγό του κόμματος Κουρτουλμούς.

Ο Τ/ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντηση, μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σημαντική, όπως σημαντική είναι και η δυνατότητα, που του παρουσιάζεται να ακούσει και τις δικές τους απόψεις.


τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, όπως οι εξελίξεις στον Καύκασο, οι σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας, η τελευταία ένταση μεταξύ Ιράκ - Συρίας και οι διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μ. Ανατολή, οι σχέσεις Ιράν - Δύσης και το Κυπριακό.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν και διάφορα άλλα θέματα, τα οποία έφερε στο προσκήνιο ο Κουρτουλμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να εξαντλήσουν τα πάντα. Γι’ αυτό το λόγο, έμειναν σύμφωνοι για μια νέα συνάντηση.

Σύμφωνα με είδηση, που καταχωρείται στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ihlas Haber με τίτλο «Συνάντηση Νταβούτογλου ? Μπαϊκάλ», ο Τ/ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, συναντήθηκε με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης [CHP] Μπαϊκάλ.

Ο Τ/ΥΠΕΞ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του, είπε: «Εξετάσαμε τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Διαβίβασα προς την αξιωματική αντιπολίτευση τα αιτήματα του Π/Θ για τα θέματα αυτά. Επίσης, συζητήσαμε και τα θέματα του Καυκάσου και της Αρμενίας, το πρόβλημα της Κύπρου, τις εξελίξεις Ιράκ ? Συρίας, καθώς και την ενεργειακή πολιτική. Είχαμε μια ωραία συνομιλία και τον ευχαριστώ».

Ο Μπαϊκάλ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε: «Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις για τα θέματα αυτά με την κυβέρνηση, τις οποίες και εκφράσαμε. Μεταφέραμε στον Υπουργό τις προσεγγίσεις μας για κάθε θέμα, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό και το Αρμενικό. Οι δηλώσεις του Υπουργού απέδειξαν το δίκαιο των δικών μας θέσεων. Στον Καύκασο υπάρχει μια αστάθεια και θα πρέπει να εξετάσουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή και πώς μπορούμε να την υπερκεράσουμε. Η περιοχή Ναχτσιβάν έχει σημασία και για την Τουρκία. Σημαντικό είναι, επίσης, και το Αζερμπαϊτζάν. Τώρα έχουν θέσει ενώπιόν μας δύο Πρωτόκολλα. Όμως, η Αρμενία δεν αποδέχεται τη Συνθήκη του Καρς και με τα Πρωτοκόλλα αυτά δεν εξασφαλίζεται καμία συμφωνία για την αποδοχή της. Στον Καύκασο η Αρμενία κατέχει το 1/5 των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν. Εάν, λοιπόν, αναζητούμε μια ειρήνη στον Καύκασο, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια λύση στο θέμα αυτό».

****
Σύμφωνα με είδηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, η τρίτη και τελευταία για σήμερα επίσκεψη Νταβούτογλου έγινε στον αρχηγό του DSP, Μασούμ Τουρκέρ. Ο Τ/ΥΠΕΞ κατά την έξοδό του, σε δηλώσεις του, αφού ευχαρίστησε όλα τα κόμματα, αναφέρθηκε και στα θέματα, τα οποία συζήτησε με τους αρχηγούς των κομμάτων, όπως: Καύκασος, Αζερμπαϊτζάν ? Αρμενία, οι συνομιλίες με την Αρμενία, Κυπριακό, Ιράκ και Μ. Ανατολή.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε, επίσης, ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και ότι βρήκε μεγάλη κατανόηση από τα πολιτικά κόμματα.

Ο Τ/ΥΠΕΞ, απαντώντας στην ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα του κουρδικού ανοίγματος, είπε: «Δεν θέλω να μοιραστώ μαζί σας ούτε και να συζητήσω λεπτομέρειες των όσων συζητήσαμε με τους αρχηγούς. Βεβαίως, όταν συζητούμε τα θέματα της Μ. Ανατολής και του Ιράκ, όλα αυτά τα ζητήματα έρχονται στο προσκήνιο. Όχι ως θέματα εσωτερικής πολιτικής, διότι δεν εμπίπτουν στο δικό μου τομέα. Όμως, όσο αυτά εγγίζουν την εξωτερική πολιτική, βεβαίως και κάποια από αυτά συζητούνται κατά την ανταλλαγή απόψεων».

Ο αρχηγός του DSP, Τουρκέρ, ανέφερε με τη σειρά του ότι ο Τ/ΥΠΕΞ τους ενημέρωσε για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ότι οι ίδιοι ζήτησαν πληροφόρηση όσον αφορά τις διεργασίες «για το σχέδιο Μεγάλης Μέσης Ανατολής». Ανέφερε, ακόμη, ότι ο Νταβούτογλου ζήτησε την υποστήριξη του DSP στο θέμα της ψήφισης των απαραίτητων νομοσχεδίων για την εναρμόνιση με την Ε.Ε.. Επ’ αυτού, ο Τουρκέρ δήλωσε: «Του είπαμε ότι θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας στο θέμα αυτό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ορισμένοι Νόμοι δεν έχουν καμία σχέση με το κοινοτικό κεκτημένο και ότι είναι Νόμοι, οι οποίοι κακώς έχουν περιληφθεί στο σχεδιασμό αυτό. Κυρίως, ο Νόμος περί Δικαιοσύνης, ο οποίος περιορίζει την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Επίσης, εκφράσαμε επιφυλάξεις και για κάποια άλλα νομοσχέδια».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP