Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Η Τουρκία θα επιλέξει έναν από τους δύο γίγαντες - Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή ελικοπτέρων


Σύμφωνα με τις ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων [ΤΕΔ] για την προμήθεια των 123 ελικοπτέρων γενικής χρήσης, ο διαγωνισμός, ο οποίος έχει πραγματοποιηθεί για την αγορά αυτή, πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου. Οι δύο κύριοι διεκδικητές είναι η αμερικανική εταιρεία Σικόρσκι και η ιταλική εταιρεία Αγκούστα. Οι δύο αντιπρόεδροι των εταιρειών, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφεραν τα εξής:

Ο Ούγκο Ροσίνι [αντιπρόεδρος της Αγκούστα] είπε ότι στην περίπτωση, κατά την οποία κερδίσουν το διαγωνισμό, θα καταστήσουν την Τουρκία έναν από τους μεγάλους παίχτες της αγοράς ελικοπτέρων, ύψους 16 δις. δολαρίων. Εντός των επόμενων 20 ετών, αναμένεται να παραχθούν περίπου 8.000 ελικόπτερα τύπου TUHP - 149, τον οποίο η εταιρεία έχει εισηγηθεί στην Τουρκία. Επεσήμανε, επίσης, ότι τα πλέον ευαίσθητα από τεχνολογικής πλευράς σημεία του ελικοπτέρου πρόκειται να παραχθούν από κοινού. Παράλληλα, και ο υπολογιστής αποστολής πρόκειται να παραχθεί σε συνεργασία με την τουρκική ASELSAN. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι κωδικοί παραγωγής θα είναι ανοικτοί και για τις δύο πλευρές. Οι Αμερικανοί, είπε, αυτό δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν. Το ελικόπτερο αυτό θα παραχθεί σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Τουρκία και εκεί θα δοκιμαστεί. Ανέφερε, επίσης, ότι η προσφορά της Αγκούστα έχει προκύψει από σύμπραξη κατά 50% με την ΤΑΙ. Η Τουρκία, εφόσον παραγάγει τα 109 ελικόπτερα για τις δικές της ανάγκες, θα μπορεί να πωλεί ελικόπτερα σε τρίτες χώρες με τους όρους που η ίδια επιθυμεί. Όσον αφορά το ελικόπτερο Τ - 129, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία Αγκούστα - ΤΑΙ, οι εργασίες ολοκλήρωσής του συνεχίζονται ταχύτατα.

Ο Στέφεν Εστίλ [αντιπρόεδρος της Σικόρσκι] ανέφερε, από την πλευρά του, ότι στην περίπτωση κατά την οποία κερδίσουν το διαγωνισμό, για κάθε ελικόπτερο Blackhawk που θα αγοράσουν από τη Σικόρσκι, η εταιρεία θα παρέχει στην ΤΑΙ μια παραγγελία ελικοπτέρου προκειμένου να εξαχθεί. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία μέσα σε 25 χρόνια τόσο από τις πωλήσεις του Blackhawk, αλλά και από την παραγωγή εξαρτημάτων, καθώς και από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει, θα αποκτήσει ένα έσοδο της τάξης των 8 δις. δολαρίων. Τα ελικόπτερα αυτά πρόκειται να παραχθούν στην Τουρκία από κοινού με τη Σικόρσκι. Στα ελικόπτερα που θα πουληθούν σε όλο τον κόσμο, θα υπάρχει και η ενημέρωση ότι έχουν παραχθεί στην Τουρκία. Σε περίπτωση δε υπογραφής της συμφωνίας, η αμερικανική εταιρεία θα δώσει στην ΤΑΙ μια παραγγελία εξαρτημάτων του ελικοπτέρου ύψους 1 δις. δολαρίων. Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η εταιρεία του για τα επόμενα πέντε χρόνια έχει λάβει παραγγελίες ύψους 12 δις. δολαρίων και πρόσθεσε: «Προκειμένου να παραγάγουμε τα ελικόπτερα αυτά, έχουμε ανάγκη από βοήθεια. Και δεν έχουμε να πάμε κάπου αλλού καλύτερα από την Τουρκία, η οποία άλλωστε διαθέτει και την κατάλληλη υποδομή». Για την Τουρκία, είπε, έχουμε προσφέρει τον τύπο Τ - 70 του ελικοπτέρου αυτού, ο οποίος είναι προϊόν τελευταίας τεχνολογίας. Ανέφερε, ακόμη, ότι οι ξένοι κυβερνήτες των ελικοπτέρων θα έρχονται για εκπαίδευση στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιούνται και οι επισκευές των εξαρτημάτων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP