Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ "FRONTEX" ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ


Ο ευρωπαϊκός οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ «FRONTEX» βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακής συνεργασίας αναφορικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση που έδωσε σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετική με την πρόσφατη παρενόχληση ελικοπτέρου της Frontex από τουρκικό ραντάρ, ο Ρικάρντο Μόσκα, ο οποίος είναι υπεύθυνος τύπου για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της απάντησης του υπεύθυνου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:
"H Frontex συντονίζει την κοινή επιχείρηση “Ποσειδώνας 2009” που προώθησε η Ελλάδα και η οποία έχει ως στόχο τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης στην ανατολική Μεσόγειο. Το ελικόπτερο το οποίο αναπτύχθηκε σε αυτή την κοινή επιχείρηση περιπολεί κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Το επιχειρησιακό σχέδιο και οι οδηγίες που δόθηκαν στο πλήρωμα του ελικοπτέρου διασφαλίζουν ότι οι περιπολίες διεξάγονται αποκλειστικά στον ελληνικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την υπηρεσία Frontex, ο έλεγχος του τουρκικού εναερίου χώρου επιχείρησε να αποκαταστήσει ραδιοφωνική σύνδεση με το συγκεκριμένο ελικόπτερο ώστε να αναγνωριστεί. Η επικοινωνία αυτή δεν κατέστη δυνατή λόγω της διαφορετικής χρήσης ραδιοσυχνοτήτων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει ακόμη να υπογραμμιστεί ότι τα εναέρια μέσα που αναπτύσσονται στη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων δεν παραβίασαν ποτέ τον τουρκικό εναέριο χώρο και δεν απειλήθηκαν ποτέ από τις τουρκικές αρχές. Η Frontex βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές για μια διευθέτηση που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου επιχειρησιακής συνεργασίας αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων. Η υπηρεσία ενημέρωσε ακόμη του Τούρκους ομολόγους για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της επιχείρησης Ποσειδώνας 2009».

Εξ άλλου, στο θέμα αναφέρθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης.
Ειδικότερα,την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εξέθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπαστάμκος,στο πλαίσιο της συζήτησης για την μετανάστευση,το ρόλο της Frontex και την συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης μίας συνεκτικής Κοινής Μεταναστευτικής Πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, ενίσχυσης της FRONTEX και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, πρωτίστως δε με την Τουρκία και την Λιβύη, χώρες κλειδιά στις εξωτερικές μεταναστευτικές πιέσεις προς την ΕΕ.
Ο κ.Παπαστάμκος ζήτησε την αποτελεσματική λειτουργία του πλαισίου επανεισδοχής και επανεγκατάστασης μέσω ευρωπαϊκής δημοσιονομικής στήριξης.
Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, σε συνέχεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου που άσκησε η Ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παπαστάμκος κατήγγειλε στην Ολομέλεια τις τουρκικές παρενοχλήσεις ευρωπαϊκών πτητικών μέσων της FRONTEX και ζήτησε την άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση.
Τέλος,ο κ.Παπαστάμκος ζήτησε τόσο από τον αρμόδιο Επίτροπο Μπαρό, όσο και από τον Σουηδό Υπουργό να επισπεύσουν την επίσκεψή τους στην Τουρκία με σκοπό την ανάδειξη των ευθυνών μίας υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
Παράλληλα, το θέμα των επανειλημένων παρενοχλήσεων ελικοπτέρων του Ευρωπαικού Οργανισμού διαχείρισης συνόρων FRONTEX από τουρκικά ραντάρ και μαχητικά έθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σταύρος Λαμπρινίδης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,ο Στ. Λαμπρινίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία,εκτός από χώρα προέλευσης και διέλευσης λαθρομεταναστών είναι και προς ένταξη υποψήφια χώρα. Έχει επομένως ένα διπλό επίπεδο υποχρέωσης σεβασμού των αρχών, των πολιτικών και των επιχειρησιακών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κι όμως, σε τουλάχιστον 4 περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα ελικόπτερα της FRONTEX παρενοχλήθηκαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο από τουρκικά ραντάρ καθώς επιτελούσαν το έργο τους, κατά τη διάρκεια δηλαδή επιχειρήσεων επιτήρησης συνόρων. Κατά χτεσινή μάλιστα παρενόχληση το ελικόπτερο της FRONTEX απειλήθηκε με αναχαίτιση από τουρκικά μαχητικά, ανέφερε ο Στ. Λαμπρινίδης ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί ποια θα είναι η αντίδραση της ΕΕ σε αυτές τις προκλήσεις.
Σύμφωνα με τον Στ. Λαμπρινίδη, το Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει μια ουσιαστική Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική για τη μετανάστευση, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 4 βασικές αρχές:

1. Μηχανισμούς υποχρεωτικής αλληλεγγύης προς τις χώρες του Νότου, που αποτελούν δηλαδή τα νότια εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από μεταναστευτικά κύματα,

2. Την οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης,

3. Την ομαλή ένταξη των μεταναστών που ήδη ζουν ανάμεσά μας και

4. Εξωτερική πολιτική οικονομικής ανάπτυξης και ειρήνευσης στον πλανήτη.
Όπως αναφέρει ακόμη ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη σχετική ανακοίνωση, τα βήματα για την υλοποίηση των τριών τελευταίων μέτρων είναι πενιχρά. Μόνο ο ΦΡΟΝΤΕΞ, ως υλοποίηση της πολιτικής της υποχρεωτικής αλληλεγγύης, και μόνον του σκέλους της αστυνομικής της διάστασης, υπάρχει σήμερα. Το Συμβούλιο αρνείται να υιοθετήσει την "υποχρεωτική αλληλεγγύη" μεταξύ των Κρατών -Μελών της ΕΕ όσον αφορά στην υποδοχή μεταναστών που φτάνουν στις χώρες του Νότου. Αρκείται ως τώρα σε εκκλήσεις "προαιρετικής αλληλεγγύης" που τελικά στην πράξη μένουν στα χαρτιά.
«Επίσης, κ. Επίτροπε, γιατί εφαρμόζετε πιλοτικά προγράμματα επαναπροώθησης μεταναστών μεταξύ Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης και όχι με την Τουρκία, η οποία αρνείται επιτακτικά να διαπραγματευτεί μια συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ; Τι συνέβη; Σας ζήτησε η Ελληνική Κυβέρνηση να υπάρξει τέτοιο πιλοτικό πρόγραμμα και εσείς προτιμήσατε την Ιταλία και τη Μάλτα; Η μήπως δε σας το ζήτησε ποτέ εγκαίρως;” επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση του Στ. Λαμπρινίδη.
Τέλος, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ιταλία με την επαναπροώθηση στη Λιβύη μεταναστών χωρίς να τηρηθούν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο, απέδειξαν ότι ο ΦΡΟΝΤΕΞ χρειάζεται επειγόντως επανεξέταση της εντολής του προκειμένου όχι μόνο να ενισχύσει τον ρόλο του και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του αλλά και να βεβαιώνεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα κράτη μέλη τα οποία συνεπικουρεί σέβονται βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου",καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Στ. Λαμπρινίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP