Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Συμβούλιο Ευρώπης: ανεξέλεγκτη η διαφθορά των πολιτικών στην Τουρκία


του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Σοβαρές ελλείψεις στο νομικό πλαίσιο για την ποινικοποίηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας, αλλά και εμφανείς αδυναμίες στον έλεγχο χρηματοδότησης υποψηφίων και πολιτικών κομμάτων αποκαλύπτει για την Τουρκία η τρίτη έκθεση της Ομάδας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι αρχές της Τουρκίας δεν έλαβαν υπόψη τους προηγούμενες συστάσεις της GRECO, για την ποινικοποίηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών και κομμάτων, ενώ υποβάλλονται εκ νέου δεκαεπτά συνολικά συστάσεις, για τον εκσυγχρονισμό του ποινικού οπλοστασίου της Τουρκίας κατά της διαφθοράς.


Ειδικά για τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων και υποψήφιων βουλευτών τονίζεται ότι για τους υποψήφιους πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητους υποψήφιους και εκλεγμένους αντιπρόσωπους, δεν εφαρμόζονται οι κανόνες ελέγχου και διαφάνειας στη χρηματοδότησή τους, οι οποίοι ισχύουν συνολικά για τα πολιτικά κόμματα.

Κατά την GRECO, η πλέον προφανής ανεπάρκεια του ισχύοντος συστήματος είναι η έλλειψη ειδικής νομοθεσίας για την παρακολούθηση των δαπανών πολιτικών κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών για βουλευτικές, προεδρικές και τοπικές εκλογές.

Αλλά και σ' ό,τι αφορά τη γενική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, δεν θεωρείται ικανοποιητικός στην πράξη ο έλεγχος των προεκλογικών τους δαπανών.

Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους δεν δημοσιεύουν αναλυτικές καταστάσεις για τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν και για τις δαπάνες που πραγματοποίησαν, ενώ δεν υπάρχει καμία εποπτεία από τις δικαστικές αρχές στις αδήλωτες χρηματοδοτήσεις και στις δωρεές σε είδος, καταλήγει σ' αυτό το σημείο η έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει ακόμη ότι η σχετική νομοθεσία στην Τουρκία πρέπει να αναθεωρηθεί διεξοδικά και να καθοριστεί επακριβώς τι είδους αδίκημα θεωρείται η δωροδοκία.

Μερικές από τις σημαντικότερες ελλείψεις που διαπιστώνονται, εντοπίζονται στη στενή έννοια των αδικημάτων δωροδοκίας, στη δωροδοκία των αλλοδαπών και των διεθνών αξιωματούχων, καθώς και στη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα και στο εμπόριο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_9330.html#ixzz0lxdYnNTm

Read more...

Οι "Τούρκοι" Δυτικής Θράκης καταγγέλουν το "Προξενείο-Στοπ" για... αδικήματα μίσους!!!


Για όποιον δεν το γνώριζε έως τώρα, η ιστοσελίδα μας αποτελεί πλέον…σχεδόν προγραμμένο διαδικτυακό εγκληματία! Ο λόγος για την 31 σελίδων αντι-έκθεση περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έφτιαξε (φανταστείτε τώρα εσείς με τι…οργασμούς επιστημονικής φαντασίας*) η “Ευρωπαική Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης” (γνωστή και με το τουρκο-αρχικά της ABTTF) ως απάντηση στην αντίστοιχη αμερικανική έκθεση του Φεβρουαρίου 2010 (και απέστειλε ακολούθως προς διάφορες κατευθύνσεις). Σε ένα κεφάλαιο λοιπόν της εν λόγω έκθεσης, υπό τον τίτλο “Αδικήματα Μίσους”, υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην ιστοσελίδα «Προξενείο-Στοπ», ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μίσους και προκατάληψης. Μας κατηγορούν ότι με τη συγκέντρωση υπογραφών και τις δημοσιεύσεις μας, επιχειρούμε τη στοχοποίηση των…Τούρκων της Θράκης, αλλά και τον εθνικό τους διαχωρισμό (προφανώς επειδή μιλάμε – οι θρασύτατοι – και για Πομάκους και Ρομά). Έτσι λοιπόν είναι που καλλιεργούμε το μίσος και υποδαυλίζουμε τα πάθη εναντίον τους!

Εμείς πάντως – μετά από αυτό – από σήμερα δηλώνουμε ότι κρυβόμαστε στο πατάρι (σαν την Άννα Φρανκ, ένα πράμα). Πετάξαμε βέβαια και τα Καλάσνικωφ στη χωματερή (ε, τουλάχιστον, αν μας μπαγλαρώσουν και μας στείλουν σιδηροδέσμιους να δικαστούμε στη Χάγη, να είναι μόνο για…διαδικτυακά εγκλήματα κι όχι τίποτ’ άλλο)! Μα το χειρότερο απ’ όλα είναι βεβαίως οι τύψεις μας! Καθότι άφνω ανανήψαμε απ’ το εμπαθές εθνικιστικό μας παραλήρημα και συνειδητοποιήσαμε πόσο άθλια υποκείμενα είμαστε! Και ως έμπρακτη βεβαίως απόδειξη της μετάνοιάς μας, δείτε ευθύς αμέσως τι βάζουν στα μικρά παιδάκια να λένε κάποιοι εκεί στην Ξάνθη και αντιληφθείτε ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι εμείς είμαστε πράγματι εκείνοι που επιδιώκουν το μίσος, τη στοχοποίηση και την υποδαύλιση των παθών. Και να διευκρινίσουμε βέβαια ότι το παρακάτω βίντεο είναι απλά ο πρόλογος, ε; Θα ακολουθήσουν και άλλα στο πολύ εγγύς μέλλον…
* Ή μάλλον, μην μπείτε καν στον κόπο! Τα εγγόνια του Ισαάκ Ασίμωφ να είστε, είναι βέβαιο ότι ΤΟΣΗ φαντασία ΔΕΝ την έχετε! Άλλωστε, χαρακτηριστικά αποσπάσματα του συγκεκριμένου κωμικού τουρκο-έπους θα τα δείτε (μεταφρασμένα) και στην ιστοσελίδα μας κάποια στιγμή…

Read more...

Νέα πραγματικότητα στήνεται στην Κύπρο


Η νίκη του κ. Ντερβίς Ερογλου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, συνιστά από μία άποψη την πρώτη σημαντική επιτυχία του παραδοσιακού κατεστημένου στην αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και της κυβερνήσεώς του.
Εντυπωσίασε ο κ. Ερντογάν, όταν το 2004 εξανάγκασε –επί της ουσίας– τον τότε ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ραούφ Ντενκτάς να..ανακοινώσει ότι δεν επρόκειτο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο. Αλλά η προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ήταν ακόμη ισχυρή και η ρήξη της ισλαμικής κυβερνήσεως με το παραδοσιακό κατεστημένο δεν είχε πάρει τις σημερινές της διαστάσεις.
Στο κλίμα μιας πλασματικής αισιοδοξίας που κυριαρχούσε τότε, ανεδείχθη το 2005 στην ηγεσία των κατεχομένων ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ηττήθη την περασμένη Κυριακή. Με την νίκη του κ. Ερογλου επανέρχεται στο προσκήνιο ως μέλος της τουρκοκυπριακής διαπραγματευτικής ομάδος ο κ. Σεντάρ Ντενκτάς, ενώ κάποιοι επιφυλάσσουν ρόλο σημαντικό και παρασκηνιακό στον κ. Ραούφ Ντενκτάς.

Μία νέα κατάσταση τείνει να δημιουργηθεί στα κατεχόμενα, η σημασία της οποίας είναι μέχρι στιγμής συμβολική, διότι ούτε ο κ. Ερογλου ούτε ο πατήρ και υιός Ντενκτάς μπορούν να αντισταθούν στην πίεση στου «εθνικού κέντρου», με άλλα λόγια του κ. Ερντογάν. Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως όχημα ή πρόσχημα, μετωπικής και ως εκ τούτου κρισίμου αντιπαραθέσεως του παραδοσιακού κατεστημένου με την ισλαμική κυβέρνηση. Μία τέτοια προοπτική –εάν τελικώς υφίσταται– δεν είναι ασφαλώς του παρόντος.
Στη φάση αυτή τα δεδομένα είναι ότι ο λαός απεφάνθη, ο κ. Ερογλου εξελέγη, ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες θα συνεχισθούν από όπου διακόπησαν, ο νέος ισχυρός άνδρας ων κατεχομένων εν μέρει συνετάγη, και οι πάντες πλέον τελούν εν αναμονή.
Η νέα πραγματικότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δεν θα είναι ασφαλώς δίχως συνέπειες για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Θα υπάρξουν συστάσεις ασφαλώς προς τον κ. Ερογλου –από την Αγκυρα και τους ξένους εμπλεκομένους στη λύση του Κυπριακού– να μετριάσει τις ακραίες θέσεις του. Ταυτοχρόνως θα υπάρξουν παραινέσεις προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια να επιδείξει μεγαλύτερη «ευελιξία», ώστε να ξεπερασθεί το αδιέξοδο και να επιτευχθεί η επανένωση της νήσου.
Χρονοδιαγράμματα δεν έχουν τεθεί, αλλά ο Τούρκος πρωθυπουργός διακινδύνευσε πρόβλεψη λύσεως του Κυπριακού έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Τίποτε, ωστόσο, δεν συνηγορεί ότι μπορεί κανείς να ευελπιστεί σε ρύθμιση του συγκεκριμένου προβλήματος στη διάρκεια του προσεχούς οκταμήνου, μετά την ανάδειξη του νέου ηγέτη των κατεχομένων. Ο αιφνιδιασμός μπορεί να προέλθει, εάν ο κ. Ερογλου αναθεωρήσει τις ανελαστικές του θέσεις. Αλλά οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξελίξεως είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Read more...

ΕΡΟΓΛΟΥ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΥΣΩ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό από εκεί όπου έμειναν και τονίζει ότι «θα βρίσκομαι σε σύμπνοια με τον κ. Νταβούτογλου».

Σε δηλώσεις του στο συνεργάτη της εφημερίδας "Ραντικάλ" Ερντάλ Γκιουβέν, ο κ. Έρογλου σημειώνει ότι θα διατηρηθεί η μέχρι σήμερα δομή των συνομιλιών, ενώ μιλώντας για τις απόψεις που παλιότερα είχε εκφράσει και με τις σε όποιες εξέφραζε την αντίθεσή του στην ήδη συμφωνημένη στην Κύπρο «ενιαία κυριαρχία», φαίνεται να προαναγγελει κάποια «τακτική υποχώρηση».

«Είμαι έτοιμος να συζητήσω τα πάντα. Θα ήθελα να φύγω ως ένας ηγέτης που έλυσε το Κυπριακό», είπε. Πρωταρχικός σκοπός του Έρογλου είναι να καταρρίψει την εικόνα του αδιάλλακτου,σχολιάζει ό συνομιλητής του. «Ο λαός θα αποδεχτεί πάραυτα την συμφωνία που θα υπογράψω εγώ», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και σημείωσε ότι "και εγώ εύχομαι να επιτευχθεί συμφωνία, μέχρι το τέλος του έτους».

Τέλος ο Έρογλου σημείωσε πως «και ο λαός πλέον κουράστηκε. Παρακολουθώ τις συνομιλίες από το 1977 και ακόμη λένε πως δεν ξέρω το Κυπριακό. Κουράστηκα εγώ ο ίδιος. Κουράστηκαν και τα παιδιά μου, τουλάχιστον να μην κουραστούν και τα εγγόνια μου. Όμως, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Εξαρτάται και από τον Χριστόφια».

Ο Ντ. Έρογλου δεν ακόμα συστήσει τη δική του διαπραγματευτική ομάδα και δεν έχει ακόμα συζητήσει με την Άγκυρα και τον Τούρκο υπουργό των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. "Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Θα είμαι σε σύμπνοια με τον κ. Νταβούτογλου", επανέλαβε σε διάφορα σημεία της συνέντευξής του στη "Ραντικάλ".

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η ΥΠΑ εγκρίνει τουρκική άσκηση στις "περιοχές τουρκικής ευθύνης αποστολών SAR Σκύρου-Λέσβου-Ψαρών"!


Την ώρα που η προσοχή των πάντων ήταν στραμμένη στις οικονομικές εξελίξεις και στο Ταλίν της Εσθονίας οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Δ.Δρούτσας (αναπληρωτής) και Α.Νταβούτογλου, μιλούσαν για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, υπήρξε μία εξέλιξη στα εθνικά θέματα και ειδικά στον έλεγχο του Αιγαίου, άκρως αρνητική για την ελληνική πλευρά.

Όλα ξεκίνησαν χθες με την έκδοση ΝΑVTEX από την Άγκυρα με την οποία εξαγγέλονταν άσκηση έρευνας και διάσωσης στις «τουρκικής αρμοδιότητας περιοχές SAR» οι οποίες ήταν οι περιοχές μεταξύ ... Σκύρου-Λέσβου-Αγίου Ευστρατίου-Ψαρών και μεταξύ Χίου-Λέσβου (SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE ON 29-30 APR 10, IN THE TURKISH SAR AREAS BOUNDED...) !

Δηλαδή όλο το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο από την Σκύρο μέχρι την Λέσβο και την Χίο η Άγκυρα το χαρακτηρίζει «τουρκική ευθύνης περιοχή έρευνας και διάσωσης».


ΑΜΥΝΑ
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
FORUM
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήστης
Κωδικός
Είσοδος Εγγραφή
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ arrow Η ΥΠΑ εγκρίνει τουρκική άσκηση στις "περιοχές τουρκικής ευθύνης αποστολών SAR Σκύρου-Λέσβου-Ψαρών"!
Η ΥΠΑ εγκρίνει τουρκική άσκηση στις "περιοχές τουρκικής ευθύνης αποστολών SAR Σκύρου-Λέσβου-Ψαρών"! Εκτύπωση E-mail
23-04-2010 21:41:49
ImageΤην ώρα που η προσοχή των πάντων ήταν στραμμένη στις οικονομικές εξελίξεις και στο Ταλίν της Εσθονίας οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Δ.Δρούτσας (αναπληρωτής) και Α.Νταβούτογλου, μιλούσαν για στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, υπήρξε μία εξέλιξη στα εθνικά θέματα και ειδικά στον έλεγχο του Αιγαίου, άκρως αρνητική για την ελληνική πλευρά.

Όλα ξεκίνησαν χθες με την έκδοση ΝΑVTEX από την Άγκυρα με την οποία εξαγγέλονταν άσκηση έρευνας και διάσωσης στις «τουρκικής αρμοδιότητας περιοχές SAR» οι οποίες ήταν οι περιοχές μεταξύ ... Σκύρου-Λέσβου-Αγίου Ευστρατίου-Ψαρών και μεταξύ Χίου-Λέσβου (SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE ON 29-30 APR 10, IN THE TURKISH SAR AREAS BOUNDED...) !

Δηλαδή όλο το κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο από την Σκύρο μέχρι την Λέσβο και την Χίο η Άγκυρα το χαρακτηρίζει «τουρκική ευθύνης περιοχή έρευνας και διάσωσης».

Ας δούμε και την σχετική NAVTEX, η οποία έχει δημοσιευθεί από χθες στο defencenet.gr:

ZCZC DA95
220653 UTC APRIL 2010
ISTANBUL TURK RADIO

NAVTEX-N/W NR:313/10

AEGEAN SEA

SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE ON 29-30 APR 10,IN THE TURKISH SAR AREAS BOUNDED BY ;

AREA.I
39 04 N 024 55 E
39 04 N 025 30 E
38 44 N 025 30 E
38 44 N 024 55 E

AREA.II
38 55 N 026 00 E
38 51 N 026 20 E
38 43 N 026 12 E
38 44 N 025 53 E

CAUTION ADVISED

Κι εδώ αρχίζουν τα παράξενα: Η ελληνική απάντηση ήρθε με ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ (σημειώνουμε ότι τουρκική ΝΟΤΑΜ δεν έχει προϋπάρξει) με την οποία ... εγκρίνεται η τουρκική άσκηση της οποίας η περιοχή έχει προδιοριστεί ως «τουρκικής ευθύνης περιοχή έρευνας-διάσωσης»!

Προσοχή: Δεν απαγορεύεται να κάνει άσκηση έρευνας και διάσωσης η Τουρκία εντός του FIR Αθηνών. Μπορεί να το κάνει κατόπιν αίτησης στην ΥΠΑ και κατόποιν έγκρισης από την ΥΠΑ και βέβαια αποδεχόμενη ότι η άσκηση γίνεται εντός του FIR Αθηνών και σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας. Και όχι σε «τουρκικής ευθύνης περιοχή» όπως αναφέρουν.

Στην ελληνική ΝΟΤΑΜ γίνεται βέβαια στο τέλος μία απλή αναφορά περί «ελληνικής αρμοδιότητας (THE ATHINAI RCC - PIRAEUS JRCC) σε αποστολές έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών» (πάλι καλά...), αλλά μέχρι εκεί! Δεν γίνεται σαφής αναφορά στο παράνομο της τουρκικής θέσης περί «τουρκικής ευθύνης περιοχή», ούτε απορρίπτεται η τουρκική θέση.

Είναι μία απόλυτα «ευγενική» («KINDLY REQUESTED» αναφέρεται χαρακτηριστικά) έγκριση της τουρκικής άσκησης έρευνας και διάσωσης, χωρίς να έχει καν προϋπάρξει τουρκική ΝΟΤΑΜ στις περιοχές τουρκικής αρμοδιότητας!

Απλά σημειώνουμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι τα όρια του FIR του κάθε κράτους είναι τα όρια ευθύνης του για αποστολές έρευνας και διάσωσης. Δηλαδή τα τουρκικά όρια για αποστολές έρευνας και διάσωσης περιορίζονται στα μικρασιατικά παράλια, όπου και τα όρια του τουρκικού FIR.

Βέβαια αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από μία: Οταν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κρατών για παραχώρηση ευθύνης αποστολών SAR εντός του FIR ενός κράτους. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Παραχωρήσαμε τις αποστολές έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού;

Ας δούμε ολόκληρη την ελληνική ΝΟΤΑΜ και ας ελπίσουμε σε κάποια απάντηση:

A0762/10 - TURKISH NAVY AND AIRFORCE WILL MAKE A SEARCH AND RESCUE EXERCISE
WITHIN ATHINAI FIR AS DESCRIBED BELOW:
1.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING) : 390400N0245500E,
390400N0253000E,384400N0253000E, 384400N0245500E.
VERTICAL LIMITS: 0-05000FT AMSL.
DATE AND TIMES: APR 29 0630-0900.
2.- EXERCISE AREA (WITHOUT FIRING): 385500N0260000E,
385100N0262000E,384300N0261200E, 384400N0255300E.
VERTICAL LIMITS: 0-05000FT AMSL.
DATE AND TIMES: APR 29 1100-1300.
3.- PROCEDURES FOR EXERCISE AIRCRAFT:
3.1.- EXERCISE AIRCRAFT SHALL FLY VFR AND SHALL DISPLAY NAVIGATION
AND ANTI-COLLISION LIGHTS CONTINUOUSLY.
3.2.- EXERCISE AIRCRAFT SHALL NOT AFFECT HELLENIC NATIONAL AIRSPACE
LESS THAN 10NM ACCORDING TO AIP-GREECE RAC 0-1, PARA 2.
3.3.- EXERCISE AIRCRAFT SHALL SUBMIT FLIGHT PLANS ACCORDING TO
AIP-GREECE, RAC 1-1.1, PARA 2.1.4.1.
3.4.- CONCERNING AERONAUTICAL AND MARITIME SAR OPERATIONS WITHIN THE
ATHINAI FIR BOUNDARIES, THE RCC RESPONSIBLE IS THE ATHINAI RCC-
PIRAEUS JRCC AND THEREFORE TRAINING MEANS ARE KINDLY REQUESTED TO
TAKE APPROPRIATE MEASURES TO AVOID PURPOSELESS ALERT OF SAR SERVICES. 00000FT
AMSL - 05000FT AMSL, DATES AND TIMES AS ITEM E, 29 APR 06:30 2010 UNTIL 29 APR
13:00 2010. CREATED: 23 APR 07:09 2010

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Παγώνει την προσέγγιση με Τουρκία


Ως «τακτικό ελιγμό» της Αρμενίας και πίεση στον πρόεδρο Ομπάμα να αναφέρει τη λέξη «Γενοκτονία», στην ομιλία του προς την αρμενική διασπορά στις 24 Απριλίου, αντιμετώπισαν Τούρκοι διπλωμάτες το «πάγωμα» της αρμενο-τουρκικής διαδικασίας προσέγγισης, που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση του Ερεβάν.
«Αποφασίσαμε να μην εγκαταλείψουμε τη διαδικασία προς το παρόν, αλλά να αναβάλουμε την ψήφιση των πρωτοκόλλων της Ζυρίχης από τη Βουλή μας. Θα επανεξετάσουμε τη στάση μας όταν δούμε ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά», τόνισε ο πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν, δύο μέρες πριν από την 95η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας του 1915 από τον οθωμανικό στρατό.

Η κίνησή του ικανοποίησε όλα τα αρμενικά κόμματα, καθώς σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος θεωρεί απαράδεκτους τους όρους που θέτει ο Ερντογάν για να κυρώσει τα πρωτόκολλα στην τουρκική Βουλή: Να αποχωρήσουν τα αρμενικά στρατεύματα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και να πάψει η Αρμενία να επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.


Read more...

14-15 Mαίου στην Αθήνα ο Τ. Ερντογάν για συζήτηση εφ’όλων των τουρκικών διεκδικήσεων


Στις 14 και 15 Μαΐου θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να συζητήσει με τον πρωθυπουργό για τις απαιτήσεις και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, συνοδευόμενος από 10 υπουργούς της κυβέρνησής του, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην πρώτη σύνοδο του νεοσυσταθέντος Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. H επίσκεψή του θα έρθει την επαύριο ή τις ημέρες που θα έχει αποφασιστεί η πρσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και υπολογίζεται από την κυβέρνηση ότι το πακέτο παραχωρήσεων στην Άγκυρα θα πέράσει σε δεύτερη “μοίρα.”

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το πρωί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε κοινές δηλώσεις που έκαναν στο Ταλίν της Εσθονίας, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Ο Α.Νταβούτογλου χαρακτήρισε την επερχόμενη επίσκεψη “ιστορικής σημασίας” για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι θα ανοίξει νέα εποχή και στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.
Ήδη εκφράζονται φόβοι ότι έχουν προσυμφωνηθεί παραχωρήσει στην Άγκυρα στο πλαίσιο των όσων είχε αποδεχθεί η κυβέρνηση Σημίτη στην Μαδρίτη, περί “ζωτικών συμφερόντων τη Τουρκίας στο Αιγαίο”.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Δ.Δρούτσα στη γείτονα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τη χαρακτήρισε εξαιρετική και μιλώντας για την απόφαση σύστασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας έκανε λόγο για σημαντικά πρακτικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύεται από 10 υπουργούς -μεταξύ αυτών οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικού Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ενέργειας, Μεταφορών, Παιδείας και Περιβάλλοντος- που θα μετάσχουν στην ορώτη Σύνοδο του Συμβουλίου.
«Είμαι πολύ ευτυχής που ανακοινώνω αυτό σήμερα από το Ταλίν . Είναι καλά νέα για τις δύο χώρες, για το μέλλον της περιοχής μας και για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία που δίνουν τα διεθνή φόρα για να συναντηθούμε», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Ασφαλώς θα είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός η επίσκεψη, καθώς και η αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών, στις διαβουλεύσεις και στη συνεργασία», πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας και κατάλεηξε: «Σας περιμένουμε και προσβλέπουμε σ΄αυτή την επίσκεψη».

Read more...

Το Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ*

Ενα από τα ζητήματα που στοιχειώνουν τις σχέσεις της σύγχρονης Τουρκίας με τον σύγχρονο κόσμο είναι η ανάμνηση της ακραίας εθνικιστικής πολιτικής και των τεχνικών γενοκτονίας που επέλεξαν οι Νεότουρκοι, ως μηχανισμό μετατροπής της πολυεθνικής προνεοτερικής ισλαμικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε τουρκικό έθνος-κράτος.
Οι χριστιανικές κοινότητες των Ελλήνων της Ανατολής, των Αρμενίων, των Ασσυροχαλδαίων, των Αραμαίων θα βιώσουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την πολιτική ενός ακραίου εθνικιστικού, μιλιταριστικού κινήματος.

Το γνωστότερο επεισόδιο αυτής της ιστορικής διαδικασίας είναι η γενοκτονία των Αρμενίων. Μέσα στα όρια της αυταρχικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρμένιοι υπήρξαν μια ομάδα που ανέπτυξε έντονα την εθνική της ταυτότητα και διατύπωσε τους πολιτικούς της στόχους. Παράλληλα όμως, επηρεάστηκαν και συνδέθηκαν με διεθνή κέντρα που επιζητούσαν την καταστροφή της Αυτοκρατορίας.

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα φάνηκε ότι η συμμαχία με τους Ρώσους -οι οποίοι συγκροτούσαν μια νέα ανερχόμενη δύναμη η οποία είχε ήδη κατακτήσει τον Καύκασο- θα έδινε τέλος στην αρμενική εθνική περιπέτεια. Ο σκληρός ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων (Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία) τα χρόνια 1894-1896 και η κυριαρχία του τυραννικού σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ -τον οποίο ο Γλάδστον αποκάλεσε «Ο Μέγας Δολοφόνος»- οδήγησε στην πρώτη μεγάλη σφαγή του αρμενικού λαού με 300.000 θύματα.
Ο Αβδούλ Χαμίτ πίστευε ότι «ο καλύτερος τρόπος να τελειώνουμε με το Αρμενικό Ζήτημα είναι να τελειώνουμε με τους Αρμένιους». Με τον τρόπο αυτό, το Αρμενικό Ζήτημα αναβαθμίζεται και καταγράφεται από τα πρώτα στη διπλωματική ατζέντα. Ηδη όμως, οι Γερμανοί ανακηρύσσονται υπέρτατοι προστάτες του μουσουλμανικού κόσμου και του χαλιφάτου που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. Ο δρόμος του μεταξιού, που στη σύγχρονη εποχή σημαίνει πετρέλαιο και πλούσιες πρώτες ύλες, διεκδικείται σκληρά. Οι περιοχές των Αρμενίων, όπως και των Ελλήνων της Ιωνίας και του Πόντου, βρίσκονται πάνω σ’ αυτό τον δρόμο. Στο θολό πολιτικό περιβάλλον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σύντομα κυριάρχησαν οι αυθεντικοί εθνικιστές: οι Νεότουρκοι.
Ο τουρκικός εθνικισμός, με κέντρο δράσης του την οθωμανική Θεσσαλονίκη, έλαβε τις αποφάσεις του σε νεοτουρκικό Συνέδριο το 1911. Το Συνέδριο αυτό προέβλεπε την επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξόντωση των γηγενών χριστιανικών εθνοτήτων. Για τους Νεότουρκους το πρόβλημα ήταν απλό: «Ή η πατρίδα των άλλων θα γίνει δική μας πατρίδα, και μάλιστα σύντομα, ή δεν θα υπάρχει πλέον πατρίδα για μας». Τον Οκτώβριο του 1911 οι Νεότουρκοι -ως κυβέρνηση της χώρας- είχαν αποφασίσει σε συνέδριό τους την εξόντωση των μη μουσουλμανικών εθνοτήτων και τη βίαιη τουρκοποίηση των -πολυεθνοτικής καταγωγής- μουσουλμανικών πληθυσμών. Η απόφαση όριζε με σαφήνεια τις νέες κατευθύνσεις που αναιρούσαν πλήρως την παλιότερη πολιτική της σχετικής ανοχής.
Με την πράξη τους αυτή θέτουν ουσιαστικά τέλος σε μια μακραίωνη περίοδο οθωμανικής παράδοσης, που συγκροτούσε ένα πολυεθνικό μουσουλμανικό κράτος με κύρια έμφαση στη θρησκευτική επιλογή. Εφεξής, για τους Τούρκους εθνικιστές το αίτημα θα είναι η κυριαρχία της εθνικιστικής τουρκικής εκδοχής, τόσο κατά των χριστιανικών κοινοτήτων όσο και κατά των πολυεθνοτικών και πολύγλωσσων μουσουλμανικών μαζών. Το παραγνωρισμένο αυτό Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε το 1914 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1924 με την περάτωση της ανταλλαγής των πληθυσμών, αποτέλεσμα της αναθεωρητικής Συνθήκης της Λωζάννης. Θύματα ήταν οι περισσότερες γηγενείς χριστιανικές ομάδες, πλην των λεγόμενων Φραγκολεβαντίνων και των ελάχιστων τουρκοορθόδοξων της Καππαδοκίας.
Οι μονοφυσίτες (Αρμένιοι, Ασσύριοι και λίγοι Κούρδοι), οι ορθόδοξοι (Ελληνες στον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη, καθώς και Αραβες Σύροι στον οθωμανικό Νότο), οι προτεστάντες (Αρμένιοι και Ελληνες) και οι καθολικοί (Αρμένιοι και Αραβες) ανέρχονταν σε 4 εκατ., περίπου. Μετά το τέλος της μεγάλης ανθρωποσφαγής, λίγες μόνο δεκάδες χιλιάδες παρέμειναν στα πατρικά τους εδάφη. Οι Ελληνες που εξοντώθηκαν την περίοδο αυτή πιθανόν να ανέρχονται σε 1 εκατ. άτομα. Συμβολικό τέλος της διαδικασίας αυτής θα είναι η καταστροφή της Σμύρνης από τα κεμαλικά στρατεύματα στις αρχές Σεπτεμβρίου του ’22.
Με έναν πρωτοφανή τρόπο για τη σύγχρονη εποχή, ο Μουσταφά Κεμάλ πασά -που αργότερα οι Τούρκοι θα τον αναγνωρίσουν ως γεννήτορά τους (Ατατούρκ)- θα γιορτάσει τη νίκη του με τη σφαγή του άμαχου χριστιανικού πληθυσμού και την πυρπόληση της πόλης, έχοντας και πάλι ως πρώτο στόχο τους Αρμένιους της Σμύρνης. Με το Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαμόρφωσης του σύγχρονου τουρκικού έθνους-κράτους, το οποίο θα ιδρυθεί τυπικά το 1923. Στην Ελλάδα θα καταφύγουν περίπου ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τις αρμενικές πηγές, από τους 2.026.000 Αρμένιους που ζούσαν πριν από το 1914 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εξοντώθηκαν 1,5 εκατ., ενώ οι Ελληνες της Ανατολής (Ιωνία, Πόντος, Καππαδοκία, Ανατολική Θράκη) είχαν περίπου ένα εκατομμύριο νεκρούς. Η συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στα ιστορικά εκείνα γεγονότα είναι αμφιλεγόμενη. Παρ’ ότι αναγνώρισε τόσο τη γενοκτονία των Αρμενίων όσο και τις γενοκτονίες των ελληνικών πληθυσμών στον Πόντο αλλά και σ’ όλη τη Μικρά Ασία και θέσπισε και δύο επίσημες Ημέρες Μνήμης (19 Μαΐου και 14 Σεπτεμβρίου), εν τούτοις δεν φαίνεται να θεωρεί την ιστορική εμπειρία των Ελλήνων της Ανατολής ως μέρος της εθνικής ιστορίας.
Η άρνηση των γεγονότων, που φτάνει μέχρι την αιτιολόγηση και τον εγκωμιασμό της πολιτικής γενοκτονιών που άσκησαν οι Νεότουρκοι και ολοκλήρωσαν οι κεμαλικοί, φαίνεται να εκφράζει ένα μεγάλο μέρος της κρατικής γραφειοκρατίας και των νεοελλήνων ιστορικών. Ετσι ερμηνεύεται η διαρκής υποβάθμιση των προσπαθειών για αναγνώριση των γενοκτονιών που υπέστησαν οι χριστιανικοί λαοί από τον εθνικισμό.

*Ιστορικός / ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Σκόπια: Οι Τούρκοι πίσω από θρησκευτικές αντιμαχίες.


Ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας Σουλεϊμάν Ρετζέπι έθεσε τα θεμέλια του τεμένους ‘Arasta’στο Παλιό Παζάρι της πόλης των Σκοπίων.
Με δική του πρωτοβουλία, όπως καταγγέλλεται από το διευθυντή του Κέντρου για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Ρετζέπι έβαλε τις μπουλντόζες και κατέστρεψαν ότι είχε απομείνει από το παλιό τζαμί που έπεσε από σεισμό το 1963.

Η μουσουλμανική κοινότητα της γείτονος χώρας παρουσιάζει, πράγματι, μια έκδηλη δραστηριότητα, αντιτιθέμενη στην κυβερνητική πολιτική την οποία κατηγορεί ότι ακολουθεί πολιτική θρησκευτικών διακρίσεων. Χρονολογικά το φαινόμενο παρουσιάζεται μετά την επίσκεψη του τούρκου υπουργού εξωτερικών στην πΓΔΜ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ‘προστάτης’ της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρα αυτής. Το εν λόγω τζαμί, ‘Arasta’, τα ερείπια του οποίου ‘καθάρισαν’ με μπουλντόζες, οι μουσουλμάνοι της πόλης των Σκοπίων, κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 15ου αιώνα και ανακαινίστηκε το 1689, ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά που αποτέφρωσε το κτίριο και το τελειωτικό του χτύπημα ήταν ο σεισμός του 1963.

Ο διευθυντής του Κέντρου πολιτιστικής κληρονομιάς, Μπεχιντζουντίν Σεχάπι, χαρακτήρισε την πράξη της μουσουλμανικής κοινότητας ως ‘έγκλημα και παράνομη πράξη’ και ότι ο χώρος δεν ανήκει στην μουσουλμανική κοινότητα αλλά στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.
Όπως δημοσιεύεται στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, τα κονδύλια για την ανέγερση του νέου τεμένους προέρχονται από προσφορά του Δήμου της Προύσας της Τουρκίας…

Read more...

Η Τουρκία μας πιάνει στον ύπνο


Δυστυχώς φαίνεται ότι χάνουμε την εθνική μας υπόθεση και το Κυπριακό οδηγείται από το κακό στο χείριστο σημείο, από μέρα σε μέρα. Δεν χρειάζεται και πολύ μεγάλη εξυπνάδα για να καταλάβει και να εκτιμήσει κάποιος, το πόσο δύσκολη είναι η θέση της Κύπρου μας. Μας βάλλουν από παντού κι αντί να ευρισκόμαστε σε επιθετική διάταξη, ούτε και άμυνα δεν μπορούμε να προβάλουμε. Συνεχώς χάνουμε έδαφος κι ακόμη από το πολύ αυτονόητο δίκαιό μας. Εκεί που είμαστε τα θύματα, κινδυνεύουμε να γίνουμε οι θύτες, όπου ήδη σχεδόν είμαστε.
Το δίκαιο του παραλογισμού στη διεθνή σκηνή και ιδιαιτέρως στην Ε.Ε. κατίσχυσε του πραγματικού και πασιφανέστατου δικαίου μας.

Κι όλα αυτά κυρίως λόγω της δικής μας ατολμίας, αδιαφορίας, ηττοπάθειας, τεμπελιάς, άγνοιας, υπνηλίας και μέτριας ικανότητας για πολιτική διαχείριση. Εκεί όπου θα έπρεπε ο κάθε πολιτικός εντεταλμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και ενημέρωση για το καθετί που αφορά την εθνική μας υπόθεση και να κάνει τις ανάλογες παρεμβάσεις γι’ αποτροπή των συνεχών και αναβαθμισμένων σχεδιασμών και οραμάτων της Τουρκίας, μας πιάνουν στον ύπνο. Μάλιστα δε, είναι τόση η εγκληματική αμέλεια και άγνοια των πολιτών εντεταλμένων μας στην Ε.Ε., που συνυπογράφουν έγγραφα μαζί με τους άλλους που μας σφάζουν.
Εκεί που θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί εντεταλμένοι, Υπουργός Εξωτερικών, οι διάφοροι λειτουργοί του Υπουργείου εδώ και στην Ε.Ε., η δική μας Επίτροπος στην Ε.Ε. και άλλοι, να έχουν συνεχή συντονισμό, αλληλοενημέρωση και μάλιστα έγκαιρα και προληπτικά, μαθαίνουμε ότι πιάνονται στον ύπνο, αφήνοντας την Τουρκία να κερδίζει συνεχώς σε βάρος μας.
Πρόεδρε της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δεν πάει άλλο αυτός ο ερασιτεχνισμός σ’ αυτά τα θέματα, ήδη φουντάραμε στο βάραθρο.
ΑΔΑΜΟΣ ΚΟΜΠΟΣ

Read more...

Η Τουρκία μελετά μέτρα κατά της Αρμενίας


Η Τουρκία μελετά τα μέτρα που θα λάβει μετά την απόφαση τριών κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης της Αρμενίας να παγώσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. “Εξετάζουμε το (αρμενικό) ανακοινωθέν και το τί σημαίνει“, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν. “Σ’ αυτό το πλαίσιο, συζητούμε επίσης μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν την επόμενη περίοδο”, πρόσθεσε χωρίς διευκρινίσεις. Νωρίτερα σήμερα, τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αρμενία ανακοίνωσαν ότι θα παγώσουν τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

“Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να επικυρώσει τα πρωτόκολλα χωρίς προαπαιτούμενα και σε εύλογο χρόνο, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να διακόψουμε τη διαδικασία“, αναφέρεται σε ανακοίνωση των τριών κομμάτων. Τα τρία κόμματα θα αποσύρουν το θέμα από την ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης μέχρις ότου η Τουρκία να είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία χωρίς όρους, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. Η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο δύο ιστορικά πρωτόκολλα που προβλέπουν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και το άνοιγμα των κοινών τους συνόρων. Τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, σε μία διαδικασία η οποία χρονίζει.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν κατηγόρησε πρόσφατα την Τουρκία ότι συνδέει την επικύρωση των πρωτοκόλλων στην πρόοδο της διευθέτησης της διαφοράς επί του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι εντάσεις γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον αζερικό θύλακα που ελέγχεται ντε φάκτο από τους Αρμένιους, αναζωπυρώθηκαν μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων, απέναντι στα οποία το Αζερμπαϊτζάν διάκειται αρνητικά.

Read more...

Δρούτσας – Νταβούτογλου μαζί στο περιθώριο του ΝΑΤΟ


Ημίωρη διμερή συνάντηση είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Ταλίν της Εσθονίας. Κύριο αντικείμενο της διμερούς συνάντησης ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, περί τα μέσα Μαΐου. Κοινή διαπίστωση των δύο υπουργών ήταν ότι οι προετοιμασίες που περιλαμβάνουν και τη διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με έμφαση, την ενίσχυση της πολυμερούς οικονομικής συνεργασίας με τον συντονισμό των υπουργείων Εξωτερικών, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και η πρώτη συνάντηση των διερευνητικών επαφών, η οποία τοποθετείται στις αρχές Μαΐου, τις οποίες από Ελληνικής πλευράς θα διαχειριστεί ο πρέσβης Λ. Αποστολίδης. Ο κ. Δρούτσας ενημέρωσε τον αρχηγό της τουρκικής διπλωματίας ότι στην Αθήνα έγινε ήδη η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συντονιστών εκάστου υπουργείου που εμπλέκεται στις δράσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, υπό τον ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ζέπο, ενώ ο κ. Νταβούτογλου έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο της Άγκυρας για την προώθηση της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Εντός της προσεχούς εβδομάδας, φτάνει επίσης στην Αθήνα ο ΓΓ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σινιρλίογλου, για πολιτικές διαβουλεύσεις, στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του μηχανισμού που εγκαινιάστηκε κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές θετική και επιτυχής.

To NATO
Ώς προς το περιεχόμενο της διήμερης άτυπης συνόδου, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, συζήτησαν σήμερα, πρώτη ημέρα για το νέο στρατιωτικό δόγμα και την προσέγγιση της Βοσνίας στην Ατλαντική Συμμαχία, ενώ το βράδυ στο δείπνο, αναμένεται να συζητηθεί η πυρηνική πολιτική και η αντιπυραυλική άμυνα.
Και στα τρία θέματα η ελληνική πλευρά συνεισφέρει με τις δικές της θέσεις. Η επεξεργασία του νέου δόγματος γίνεται από 12μελή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων, στην οποία μετέχει ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Ζέπος και αναμένεται να καταθέσει τις εισηγήσεις της την 1η Μαΐου, ενώ η τελική έγκρισή του θα γίνει από τη σύνοδο κορυφής στη Λισαβόνα, τον Νοέμβριο.
Στο θέμα της Βοσνίας, η οποία ζητάει τη θεσμοθέτηση της προσέγγισής της στο ΝΑΤΟ, με την ένταξή της στο λεγόμενο Action Plan, η Συμμαχία έκανε σήμερα ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της αποδοχής του βοσνιακού αιτήματος – αν και με προϋποθέσεις που εγγυώνται καλύτερη λειτουργία του κράτους – κατεύθυνση στην οποία συντάσσεται και η ελληνική πλευρά, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα στείλει μήνυμα σταθερότητας στην περιοχή των Δ. Βαλκανίων, παρά το γεγονός ότι η σχετική πρόταση προήλθε κυρίως από την Τουρκία. Η πυρηνική πολιτική της Συμμαχίας θα εξεταστεί, στο αποψινό δείπνο, παρούσης της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον, υπό το φως της νέας συμφωνίας START μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που συγκάλεσε πριν λίγες ημέρες στην Ουάσιγκτον ο Μπάρακ Ομπάμα. Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης και μάλιστα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο αναθέρμανσης της ιστορικής «πρωτοβουλίας των έξι» από τον Α. Παπανδρέου, αυτή τη φορά μέσω της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Σημερα, δεύτερη ημέρα της συνόδου, αναμένεται στην εσθονική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σ. Λαβρόφ, με τη συμμετοχή του οποίου θα συνέλθει το Εύρω-Ατλαντικό Συμβούλιο, ενώ ένα κεφάλαιο αναμένεται να αφιερωθεί στο Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή των συμμετεχουσών χωρών στη δύναμη ISAF, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών του Αφγανιστάν. Στη διάρκεια της συζήτησης του Αφγανιστάν, αναμένεται η Χ. Κλίντον να επιχειρήσει να καταβάλλει προσπάθειες για την αύξηση των δυνάμεων των χωρών που μετέχουν στις εκεί δυνάμεις της συμμαχίας και ειδικότερα στην παροχή επιπλέον μέσων λογιστικής υποστήριξης (αεροσκάφη) αλλά και μαχητικών ελικοπτέρων και πληρωμάτων.

Read more...

Όταν εγκαταλείπουμε θέσεις και ανθρώπους…


”Είναι ντροπή να παρακαλάμε για λίγο νερό την ελληνική Πολιτεία, ενώ η Τουρκία είναι έτοιμη να μας προμηθεύσει με πόσιμο νερό δωρεάν” λέει ο δήμαρχος Μεγίστης Καστελόριζου, Παύλος Πανηγύρης, βγάζοντας κραυγή αγωνίας για την εγκατάλειψη των κατοίκων στα ακριτικά νησιά. ”Δεν ξέρουμε αν ανήκουμε στην Ελλάδα ή στην Τουρκία” ξεσπά ο κ. Πανηγύρης. (Η ΝΙΚΗ,22.4)

Η εξωτερική πολιτική μιας χώρας, είναι συνάρτηση πολλών διαφορετικών αποφάσεων και πρακτικών. Δεν στηρίζεται πάντοτε στην αποτρεπτική ή επιθετική χρήση των όπλων, στην ύπαρξη μικρών ή μεγάλων διεκδικήσεων αλλά και ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα και την εσωτερική διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η παραπάνω είδηση, αλιευμένη από καθημερινή εφημερίδα χθες, δείχνει ότι ένα ελληνικό νησί, με έλληνες κατοίκους και ιστορία, έφθασε στην αγωνία του για να τύχει της ελάχιστης προσοχής από το Ελληνικό κράτος, να “απειλεί” ότι θα επαιτήσει νερό, από την γειτονική Τουρκία!

Το “κράτος” επείσθη τελικώς να προμηθεύσει νερό το Καστελόριζο, λόγω της καμπάνιας ραδιοφωνικού σταθμού που προέβαλλε το θέμα, ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση. Αλλά είναι λύση αυτή, που εξασφαλίζει τον “ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα του κράτους”; Ή μήπως πρέπει να αναλογισθούμε ότι αποτελεί την αρχή δεινών στην εξωτερική πολιτικής μας, καθώς όλο και λιγότερο καθιστούμε σαφές πως η Ελλάδα μπορεί και προστατεύει τους Έλληνες, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, ζουν ή εργάζονται;

Γιατί φυσικά, δεν είναι μόνο το Καστελόριζο. Οι φωνές των Ελλήνων της Θράκης, δύσκολα ακούγονται στην πολύβουη καθημερινότητα της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Όμως, οι Έλληνες αυτοί, μακράν εθνικισμών και ακροτήτων, αυτό που επαναλαμβάνουν είναι ότι με τη συνεχή προτροπή και βοήθεια της Άγκυρας, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες τους “απειλούν” την χριστιανική πλειοψηφία, λειτουργούν πέραν της κειμένης νομοθεσίας και συχνά, απειλούν άλλες εθνοτικές ομάδες, όπως οι Πομάκοι με μέτρα σε βάρος τους. Σε αυτά τα ζητήματα, που συχνά εμφανίζονται και σε διπλωματικά έγγραφα, η απάντηση είναι… νεκρική σιγή ή φράσεις αποστεωμένες από πραγματικές έννοιες όπως «η ακεραιότητα της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτη». Αλλά τι σημαίνει αυτό, όταν δεν έχεις μέσα και βούληση να την επιβάλλεις αυτή την πολιτική;

Οι βόλτες με τα αεροπλανάκια, τα μεγάλα λόγια, η συχνά επανάληψη φράσεων κενών περιεχομένου, δεν οδηγούν πουθενά. Τα χαμόγελα και χειραψίες, με όσους διεκδικούν από την Ελλάδα, γη, νερό ή αέρα, δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο. Απλά, ικανοποιούν όλους εκείνους που μας βλέπουν να υποχωρούμε παντού και τον πρωθυπουργό «μόνο το βράδυ, σπίτι του, να κλαίει αναλογιζόμενος που οδηγεί την Ελλάδα, στη διάρκεια της ημέρας»!

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP