Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Η Τουρκία μελετά μέτρα κατά της Αρμενίας


Η Τουρκία μελετά τα μέτρα που θα λάβει μετά την απόφαση τριών κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης της Αρμενίας να παγώσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. “Εξετάζουμε το (αρμενικό) ανακοινωθέν και το τί σημαίνει“, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκεργκιν. “Σ’ αυτό το πλαίσιο, συζητούμε επίσης μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν την επόμενη περίοδο”, πρόσθεσε χωρίς διευκρινίσεις. Νωρίτερα σήμερα, τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αρμενία ανακοίνωσαν ότι θα παγώσουν τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

“Δεδομένου ότι η τουρκική πλευρά αρνείται να επικυρώσει τα πρωτόκολλα χωρίς προαπαιτούμενα και σε εύλογο χρόνο, πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να διακόψουμε τη διαδικασία“, αναφέρεται σε ανακοίνωση των τριών κομμάτων. Τα τρία κόμματα θα αποσύρουν το θέμα από την ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης μέχρις ότου η Τουρκία να είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία χωρίς όρους, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση. Η Τουρκία και η Αρμενία υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο δύο ιστορικά πρωτόκολλα που προβλέπουν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών και το άνοιγμα των κοινών τους συνόρων. Τα πρωτόκολλα αυτά πρέπει να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια των δύο χωρών, σε μία διαδικασία η οποία χρονίζει.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν κατηγόρησε πρόσφατα την Τουρκία ότι συνδέει την επικύρωση των πρωτοκόλλων στην πρόοδο της διευθέτησης της διαφοράς επί του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι εντάσεις γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον αζερικό θύλακα που ελέγχεται ντε φάκτο από τους Αρμένιους, αναζωπυρώθηκαν μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων, απέναντι στα οποία το Αζερμπαϊτζάν διάκειται αρνητικά.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP