Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Αναγνώριση μειονοτήτων και τουρκικών ενώσεων ζητάει επίτροπος του Συμβ. Ευρώπης


Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Επιμένει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ, στο θέμα της αναγνώρισης όλων των μειονοτήτων αλλά και των τουρκικών ενώσεων στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα των πολιτών που, όπως υποστηρίζει, ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν αποστερηθεί της ελληνικής ιθαγένειας, με βάση το άρθρο 19 του ομώνυμου Κώδικα.

Σε επιστολές του που απέστειλε, στις 8 Μαρτίου, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και στην αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Θεοδώρα Τζάγκρη, και τις οποίες επρόκειτο να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα, ο επίτροπος, αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα μας, αποκαλύπτει ότι:


- Σε συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, για το θέμα της αναγνώρισης των μειονοτήτων στην Ελλάδα και την αναγκαιότητα της υπογραφής της Σύμβασης του ΣτΕ για τις μειονότητες, ο Ελληνας πρωθυπουργός φάνηκε να είναι σύμφωνος ότι η υπογραφή τής εν λόγω σύμβασης αποτελεί «ένα θετικό εργαλείο».

- Από τη διετία 2006-2009 έχει να λάβει απάντηση σε δύο επιστολές που έστειλε στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, σχετικά με την πολιτική που επιβάλλεται να ακολουθήσει η Ελλάδα για τους Ρομά και ειδικότερα στα θέματα της ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία και την πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση.

Ο επίτροπος, αφού χαρακτηρίζει απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υποδοχής και διαμονής μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η νομοθεσία για την πολιτική ασύλου στη χώρα μας θα πρέπει να έχει αλλάξει μέχρι τον Μάιο του 2010 και μέχρι τον Ιούνιο, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί το νέο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη.

Επικαλούμενος, δε, τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περί αναγνώρισης της Τουρκικής Ενωσης Θράκης, ο κ. Χάμαρμπεργκ προχωρεί παραπέρα επιμένοντας ότι πέραν της εφαρμογής τής εν λόγω απόφασης, η Ελλάδα θα πρέπει να αναγνωρίσει και όλες τις μειονότητες που, κατά την άποψή του, υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και όλες τις τουρκικές ενώσεις στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, που έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις γι' αυτό το θέμα.

Στις απαντήσεις που του απέστειλαν οι κύριοι Χρυσοχοΐδης και Καστανίδης (η κυρία Τζάγκρη δεν απάντησε) επισημαίνεται ότι:

- Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης των μειονοτήτων και με βάση τις διεθνείς συμβάσεις, η μόνη αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

- Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ, για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης ενώ έχει απορριφθεί η αίτηση αναγνώρισης μόνο της Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Ενωσης Νοτίου Εβρου Δυτικής Θράκης και εκκρεμούν, ακόμη, προς εξέταση τρεις αιτήσεις αναγνώρισης Μουσουλμανικών Ενώσεων στην περιοχή της Κομοτηνής.

sisour@orange.fr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_5936.html#ixzz0l0mMzNvt

Read more...

Δεκαοχτώ αεροσκάφη και πεντε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου


Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισαν σήμερα 13 Απριλίου, 3 σχηματισμoύς αποτελούμενους από 18 συνολικά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν 3 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 5 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ 4 από αυτά ήταν οπλισμένα. Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.


Read more...

Παρουσίαστηκε το πρώτο εξ ολοκλήρου σχεδιασμένο στην Τουρκία τροχοφόρο ΤΟΜΑ


Η τουρκική εταιρεία Otokar παρουσίασε το νέο τροχοφόρο 6x6 ΤΟΜΠ/TOMA Arma με το οποίο η εταιρεία συμμετέχει στο διαγωνισμό OMTTZA του τουρκικού Στρατού για την προμήθεια συνολικά 366 τροχοφόρων οχημάτων διαφορετικών εκδόσεων. Ο διαγωνισμός αφορά την προμήθεια ενός θωρακισμένου τροχοφόρου οχήματος το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την κάλυψη διαφορετικών αποστολών.

Πιο συγκεκριμένα από τα 366 οχήματα τα 30 θα είναι οχήματα ΠΒΧ, 36 φορείς συστημάτων ραντάρ, 108 οχήματα με αισθητήρα, 39 οχήματα διοίκησης, και 108 οχήματα ΤΟΜΑ εξοπλισμένα με πυροβόλο των 20 χλστ. Το συγκεκριμένο όχημα συμμετέχει στο διαγωνισμό μαζί με το όχημα Pars της τουρκικής FNSS Defence Systems και το Anafarta της επίσης τουρκικής HEMA Endustri.

Το όχημα της εταιρείας Otokar, η οποία ανήκει στον όμιλο Koc Group, βασίζεται στην εμπειρία που έχει αποκτήσει η εταιρεία Otokar από την κατασκευή εκατοντάδων τροχοφόρων οχημάτων Cobra και Akrep καθώς και από τις διεθνείς συνεργασίες της εταιρείες με ξένους ομίλους που κατασκευάζουν στρατιωτικά οχήματα. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Otokar, είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την εταιρεία ST Engineering από τη Σιγκαπούρη για την εγχώρια κατασκευή του οχήματος 8x8 Τerrex Infantry Carrier Vehicle (ICV) το οποίο η Otokar το προωθούσε εμπορικά με το όνομα Yavuz.

Το νέο ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ Arma πρόκειται για ένα όχημα μήκους 6,4 μέτρα, πλάτος 2,7 μέτρα, ύψους 2,2 μέτρα, η απόσταση οχήματος από το έδαφος είναι 425 χλστ και βάρους κενό 18,5 τόνους. Το όχημα ζυγίζει έμφορτο 23 τόνους και μπορεί να μεταφέρει το πλήρωμα του, το οποίο αποτελείται από τον οδηγό, τον αρχηγό καθώς και μία οκταμελή ομάδα στρατιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες το επίπεδο προστασίας που το όχημα παρέχει είναι STANAG 4569 Level II.

Η ανάρτηση του οχήματος είναι ανεξάρτητη υδροπνευματική επιτρέποντας στο όχημα να κινείται χωρίς δυσκολία σε δύσκολα εδάφη, ενώ μπορεί να υπερπηδήσει κωλύματα πλάτους 1,2 μέτρων και ύψους 0,6 μέτρων. Το όχημα διαθέτει ένα υδρόψυκτο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα ντίζελ 450 ίππων, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ μπορεί μα πετύχει μέγιστη ταχύτητα 105 χλμ/ώρα με σχέση βάρους ώσης 24,3 ίππους/τόνο.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία πριν το τέλος του 2010 θα παρουσιαστεί η επιμηκυμένη 8x8 έκδοση του οχήματος η οποία βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Read more...

«Αποκαλύψεις» για δράση της ΕΥΠ στην Τουρκία!


Είτε η ΕΥΠ κέρδισε πολλά και το κρύβουν, είτε την εμφανίζουν σαν «υπηρεσία ηλιθίων». Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις διαρροές της τουρκικής ΜΙΤ στον τουρκικό τύπο για «δραστηριότητες» έλληνα κατασκόπου. Η Milliyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο “Ο κατάσκοπος των Ελλήνων τα είπε όλα”, με την υπογραφή του συνεργάτη της Τολγκα Σαρντάν γράφει ότι ο Nuri H., o οποίος συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση της ΜΙΤ και της Ασφάλειας της Σμύρνης, με την υποψία ότι προέβαινε σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Ελληνικής Μυστικής Υπηρεσίας, ομολόγησε μια προς μια τις επαφές του, τους πράκτορες με τους οποίους ήταν σε επαφή και τις πληροφορίες που έδωσε. Ο κατάσκοπος ενημέρωνε ακόμα και για τις περιοδείες του πρωθυπουργού. Ο Νuri H. γεννήθηκε το 1944 στην Κω ως τουρκικής καταγωγής έλληνας πολίτης και ήταν ο δεύτερος από τα 4 αδέλφια του. Όταν έπρεπε να παρουσοαστεί για την θητεία του το 1962, εστάλη από τον πατέρα του στην Τουρκία. Πήρε την τουρκική υπηκοότητα και έμεινε κοντά στους συγγενείς του στην Σμύρνη, Το 1966 παντρεύτηκε στο Μίλας, Από την πρώτη σύγυζό του χώρισε μετά από 20 χρόνια και τώρα ζει περίπου επί 20 χρόνια με άλλη γυναίκα που λέγεται Η.Κ. με την οποία έχει μόνο θρησκευτικό γάμο και όχι επίσημο. Στην Αλικαρνασσό έχει την διαχείριση ζαχαροπλαστείου και καντίνας. Τον δε τελευταίο καιρό έκανε τον ξεναγό σε τουρίστες.

Στο κινητό του Nuri H. που κατασχέθηκε, μετά την εξέταση που έγινε, διαπιστώθηκε ότι αυτός που έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του με το όνομα “Οσμάν” είναι ο Δ/ντης της ΕΥΠ στην Κω Δημήτρης. Αυτός με τον οποίο έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του ο Nuri H. με το όνομα “Ομέρ” είναι γραφέας που ασκεί καθήκοντα στην ίδια υπηρεσία και λέγεται επίσης Δημήτρης. Επίσης αυτός τον οποίο έχει καταγράψει στο τηλέφωνό του ως “Καλύμνιαλι” είναι ο πράκτορας της ΕΥΠ, Γιώργος. Ο Nuri H. oμολόγησε επίσης πως εκτός από τους παραπάνω είχε επαφή με τους Έλληνες πράκτορες Παύλο και Στέφανο.
Ο Nuri H., o oποίος είχε συλληφθεί με τον ισχυρισμό ότι έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας ΕΥΠ, ομολόγησε όλες αυτές τις δραστηριότητές του. Αποκαλύφθηκε πως ο Νuri H. έδωσε πληροφορίες κατά την κρίση των Ιμίων μεταξύ 1995-1996 και για την μετάβαση του Π/Θ Ερντογάν στο Τοργκούτρεις της Αλικαρνασσού το 2003 για τα εγκαίνια της εκεί μαρίνας. Αποκαλύφθηκε πως ο Nuri H, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τον Ismet S και τον Ahmet H είχε γνωστοποιήσει στους πράκτορες της ΕΥΠ ακόμα και τις διακοπές του Π/Θ Ερντογάν με την σύζυγό του στο ξενοδοχείο Rıxos της Αλικαρνασσού.


Ο Nuri H, που συνελήφθη με κοινή επιχείρηση της ΜΙΤ και της Ασφάλειας της Σμύρνης, στην κατάθεσή του εξηγώντας ότι ήταν σε επαφή με το γραφείο της ΕΥΠ στην Κω, έδωσε και τα ονόματα των πρακτόρων με τους οποίους ήταν σε επαφή. Ο Nuri H για πρώτη φορά το 1986 ήρθε σε επαφή με την ΕΥΠ, της οποίας η ονομασία τότε ήταν ΚΥΠ, μέσω της κόρης ενός φίλου του και έδωσε τις εξής πληροφορίες:
• Μέχρι την ημερομηνία που με συλλάβανε ανέφερα στην ΕΥΠ τα σημεία όπου κινούνταν οι ΤΕΔ, την κινητικότητά τους, τις ασκήσεις που έκαναν, τις στρατιωτικές πληροφορίες και τα έγγραφα που είχαν σημασία για εκείνους [δηλαδή για την ΕΥΠ]. Αυτά τα ανέφερα με τηλέφωνα που άλλαζα κατά καιρούς ή ο ίδιος προσωπικά. Στην δουλειά ξεκίνησα με 300 δολάρια και συνέχισα με 700 Ευρώ. Τα χρήματα τα έπαιρνα τακτικά χέρι με χέρι.
• Το πρώτο καθήκον, μου ανατέθηκε από τον υπηρετούντα στην ΚΥΠ, Γιώργο. Ήταν σε εξέλιξη η κρίση των Ιμίων 1995-1996. Με ρώτησε για την κίνηση των αεροσκαφών και των πλοίων των ΤΕΔ και των πλοίων της ακτοφυλακής στην περιοχή των Ιμίων, για το πότε έρχονται και φεύγουν και από ποιες μονάδες προέρχονται. Εγώ εκτέλεσα το καθήκον που μου ανατέθηκε.
• Μετέφερα στους πράκτορες της ΕΥΠ και τις πληροφορίες αναφορικά με τα δυο προγράμματα [περιοδείας] του Π/Θ Ερντογάν στην Αλικαρνασσό και στα περίχωρα. Το πρόσωπο με το οποίο ήρθα σε επαφή για το θέμα αυτό ήταν ο Δ/ντης Δημήτρης.
Ο Δημήτρης έμαθε για την μετάβαση του Π/Θ Ερντογάν και της συζύγου του στο Τοργκούτρεις της Αλικαρνασσού για την μαρίνα Ντογούς. Μου ζήτησε να επιβεβαιώσω την πληροφορία και εγώ την επιβεβαίωσα και του είπα ότι ο Ερντογάν ήρθε στην περιοχή. Επίσης άλλη φορά ο Π/Θ Ερντογάν και η σύζυγός του είχαν έρθει πάλι στο ξενοδοχείο Rıxos της Αλικαρνασσού και εγώ τον ενημέρωσα.
• Ένα άλλο στέλεχος της ΕΥΠ με το οποίο είχα επαφή σχετικά με τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης των ΤΕΔ στο Ιμσίκ της Αλικαρνασσού ήταν ο Στέφανος. Μου ζήτησε πληροφορίες για το Κέντρο Εκπαίδευσης. Έδωσα στον ανιψιό μου Ahmet H μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και εκείνος μου έφερε τις φωτογραφίες που τράβηξε περασμένες στην μνήμη. Τότε εγώ πήγα στην Κω και τις έδωσα στον Δημήτρη. Τις εμφάνισε στον υπολογιστή του και υπολόγισε το μήκος της στρατιωτικής περιοχής. Επειδή γνώριζα την περιοχή από παλιά του έδωσα τις πληροφορίες.
• Μετέφερα επίσης πληροφορίες και σχετικά με την άσκηση Ντογάνμπει στην περιοχή Αιγαίου. Σχετικά με το θέμα είπα στον Δημήτρη από το τηλέφωνο τα εξής : «Στο Σεφερίχισαρ υπάρχουν τρεις πύραυλοι και δυο πυροβόλα όπλα. Το νούμερο είναι 108. Αυτό που έχει το νούμερο αυτό είναι φοβερό. Μπορεί να είναι και δυο πυροβόλα με βλήματα. Μόνο στο Ντογάνμπει υπάρχουν τρία έως πέντε πλοία που φαίνονται τα πυροβόλα τους. Στις 12 του μηνός ο Διοικητής θα κατεβεί στο υποβρύχιο στην Μαρμαρίδα και θα κάνουν δοκιμαστικές βολές Akston ή Akton. Οι Διοικητές θα κατεβούν στο υποβρύχιο στο Άκσαζ».
• Με αναζήτησε ο Δ/ντης του γραφείου πληροφοριών Δημήτρης. Με ρώτησε για τις τουρκικές μονάδες που πηγαινοέρχονται στα Ίμια και για τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στο Γκιουλλούκ. Μου ζήτησε να δω και να συγκεντρώσω πληροφορίες, Του μετέφερα τις πληροφορίες που είχα από πριν.
• Το 2005-2006 με αναζήτησε ο Δημήτρης και μου ζήτησε να παρακολουθήσω μια γυναίκα γερμανικής υπηκοότητας για την οποία που μου είπε που βρίσκεται και μου την περιέγραψε. Και εγώ την παρακολούθησα. Η γυναίκα αυτή μπήκε στο σπίτι του Αλλαντίν Τσακιτζί στην Αλικαρνασσό.

Read more...

Τουρκία: Τα τελευταία είκοσι χρόνια δολοφονήθηκαν 47 δημοσιογράφοι!


Στα τελευταία είκοσι χρόνια, δηλαδή από το Μάρτιο του 1990 έως και τον Απρίλιο του 2010, δολοφονήθηκαν 47 δημοσιογράφοι στην Τουρκία, γιατί εκτέλεσαν συνειδητά το δημοσιογραφικό τους λειτούργημα. Πρόκειται για ασυμβίβαστα άτομα, για πραγματικούς πολεμιστές της δημοσιογραφίας και όχι, φυσικά, του καναπέ και του αφράτου κομποδέματος.

Στην τετραετία, μόνον, 1990-1994 δολοφονήθηκαν 33 δημοσιογράφοι εκ των οποίων οι 22 εργάζονταν στις κουρδικές περιοχές και ήταν κουρδικής καταγωγής. Μέχρι σήμερα οι περισσότερες δολοφονίες δεν έχουν διαλευκανθεί παρότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις εδώ και χρόνια απαιτούν να δοθούν περισσότερα στοιχεία για την στυγνή δολοφονία των συναδέλφων τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Σύγχρονων Δημοσιογράφων, Αχμέτ Αμπακάι, υπογραμμίζει ότι στην Τουρκία το πιο σημαντικό ζήτημα στον Τύπο είναι οι φόνοι των δημοσιογράφων παρά η ελευθεροτυπία και η λογοκρισία.

Ο Νετζατί Αμπάι, εξάλλου, που είναι εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας για τους Κρατούμενους Δημοσιογράφους, δηλώνει ανοικτά ότι οι δράστες των δολοφονιών βρίσκονται μέσα στον κρατικό μηχανισμό και προστατεύονται από αυτόν…
Οι δημοσιογράφοι που δολοφονήθηκαν στην Τουρκία από το 1990 έως σήμερα είναι οι ακόλουθοι:
1- Çetin Emeç, Hürriyet gazetesi, İstanbul, 7 Mart 1990
2- Turan Dursun, İkibine Doğru veYüzyıl Dergisi, İstanbul, 4 Eylül 1990
3- Gündüz Etil, Yeni Günaydın Gazetesi, İstanbul,18 Eylül1991
4- Mehmet Sait Erten, Azadi-Denk dergisi, Diyarbakır, 3 Kasım 1992
5- Halit Güngen, İkibine Doğru dergisi, Diyarbakır, 18 Şubat 1992
6- Cengiz Altun, Yeni Ülke gazetesi, Batman, 25 Şubat 1992
7-İzzet Kezer, Sabah gazetesi, Cizre, 23 Mart 1992
8- Bülent Ülkü, Körfeze Bakış, Bursa, 31 Mart 1992
9- Mecit Akgün, Yeni Ülke gazetesi, Nusaybin, 2 Haziran 1992
10- Hafız Akdemir, Özgür Gündem gazetesi, Diyarbakır, 8 Haziran 1992
11- Çetin Ababay, Özgür Halk dergisi, Batman, 29 Temmuz 1992
12- Yahya Orhan, Özgür Gündem gazetesi, Ceylanpınar, Gercüş, 9 Ağustos 1992
13- Hüseyin Deniz, Özgür Gündem gazetesi, Ceylanpınar, 9 Ağustos 1992
14- Musa Anter, Özgür Gündem gazetesi, Diyarbakır, 20 Eylül 1992
15- Yaşar Aktay, Türkiye gazetesi, Hani, 9 Kasım 1992
16- Hatip Kapçak, Hürriyet gazetesi, Mazıdağı, 18 Kasım 1992
17- Namık Tarancı, Gerçek dergisi, Diyarbakır, 20 Kasım 1992
18- Orhan Karaağar, Özgür Gündem gazetesi Van muhabiri, Van, 19 Ocak 1993
19- Uğur Mumcu, Cumhuriyet gazetesi, Ankara, 24 Ocak 1993
20- Kemal Kılıç, Yeni Ülke gazetesi, Şanlıurfa, 18 Şubat 1993
21- Mehmet İhsan Karakuş, Silvan gazetesi, Silvan, 13 Mart 1993
22- Ercan Güre, HHA, Bergama, 20 Mayıs 1993
23- İhsan Uygur, Sabah gazetesi, İstanbul, 6 Temmuz 1993
24- Rıza Güneşer, Halkın Gücü gazetesi, İstanbul, 14 Temmuz 1993
25- Ferhat Tepe, Özgür Gündem gazetesi, Bitlis, 28 Temmuz 1993
26- Muzaffer Akkuş, Milliyet gazetesi, Bingöl, 20 Eylül 1993
27- Ruhi Can Tul, TDN, Kırıkkale, 14 Ocak 1994
28- Nazım Babaoğlu, Gündem gazetesi, Siverek-Urfa, 12 Mart 1994
29- Kamil Koşapınar, Zaman gazetesi, Erzurum, 19 Mart 1994
30- İsmail Ağay, Özgür Ülke gazetesi, Batman, 29 Mayıs 1994
31- Erol Akgün, Devrimci Çözüm dergisi, Gebze, 8 Eylül1994
32- Bahri Işık, Çağdaş Marmara gazetesi, İstanbul, 17 Eylül 1994
33- Ersin Yıldız, Özgür Ülke gazetesi, İstanbul, 3 Aralık 1994
34- Onat Kutlar, Cumhuriyet gazetesi, İstanbul, 11 Şubat 1995
35- Seyfettin Tepe, Yeni Politika gazetesi, Bitlis, 28 Ağustos 1995
36- Metin Göktepe, Evrensel gazetesi, İstanbul, 8 Ocak 1996
37- Kutlu Adalı, Yeni Düzen gazetesi, Kıbrıs, 8 Temmuz 1996
38- Yemliha Kaya, Halkın Gücü gazetesi, İstanbul, 27 Temmuz 1996
39- Selahattin Turgay Daloğlu, serbest gazeteci, İstanbul, 9 Eylül 1996
40- Reşat Aydın, AA, TRT, 20 Haziran 1997
41- Ayşe Sağlam, serbest gazeteci, Derince, 3 Eylül 1997
42- Abdullah Doğan, Candan FM, Konya, 13 Temmuz 1997
43- Ünal Mesuloğlu, TRT, Manisa, 8 Kasım 1997
44- Mehmet Topaloğlu, Kurtuluş dergisi, Adana, 1998
45- Ahmet Taner Kışlalı, Cumhuriyet gazetesi, Ankara, 21 Ekim 1999
46- Hrant Dink, Agos gazetesi, İstanbul, 19 Ocak 2007
47- Engin Çeber, Yürüyüş dergisi, İstanbul, 9 Ekim 2008

Read more...

Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Παπαρήγα για «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.


Επίκαιρη ερώτηση προς στον πρωθυπουργό για τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο κατέθεσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας λόγο για εξελίξεις που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή.

«Τα δημοσιεύματα για τον διαχωρισμό του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό, όπως και το έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή του Νατοϊκού Αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης που κηρύσσει το Αιγαίο ως “γκρίζα ζώνη” καθώς επίσης και οι θέσεις που θεωρούν ότι οι ελληνοτουρκικές συζητήσεις, για τις διαφορές των δυο χωρών ξεπερνούν το θέμα της υφαλοκρηπίδας, προκαλούν έντονες ανησυχίες», επισημαίνει μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα και προσθέτει:

«Επί της ουσίας είναι εξελίξεις που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τα ταξίδια του Πρωθυπουργού στη Γερμανία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ δεν μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του λαού, γιατί δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα. Οι ανησυχίες εντείνονται για τα ανταλλάγματα που φαίνεται ότι έδωσε η κυβέρνηση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπέρ της προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή».

«Η κυβέρνηση», τονίζει η κ. Παπαρήγα, «οφείλει να ενημερώσει το λαό τι δεσμεύσεις ανέλαβε στις αξιώσεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο, όσον αφορά την συνεκμετάλλευση του πετρελαίου από την ελληνική και την τουρκική πλουτοκρατία, την ένταξη του Αιγαίου στο σχεδιασμό της “αντιπυραυλικής ασπίδας” και στην αξίωση για την νομιμοποίηση των “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο. Καθώς επίσης και ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε σχετικά με το Κυπριακό».

Read more...

Ιλκέρ Μπασμπούγ: Η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει κρίση με την Ελλάδα για το Αιγαίο.


ΕΛΑΦΡΑ ΣΤΡΟΦΗ έκανε ο αρχηγός των Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ιλκέρ Μπασμπούγ, δηλώνοντας λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις Αθήνας και Αγκυρας για διμερείς συνεργασίες και νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει κρίση με την Ελλάδα για το Αιγαίο.

Ο κορυφαίος στρατηγός της Τουρκίας επανέλαβε ότι η Τουρκία «πάντα θα προστατεύει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο». Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «ποτέ δεν είχαμε σκοπό να δημουργήσουμε προβλήματα ή να προκαλέσουμε τεχνητές κρίσεις». Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ ισχυρίστηκε ακόμα ότι τα τουρκικά F-16 πετούν χωρίς οπλισμό κατά τις «περιπολίες» τους στο Αιγαίο, πως η τουρκική πλευρά ζητά «καλή θέληση, συντονισμό και συνεργασία» και ότι είναι τα ελληνικά αεροσκάφη που πετούν οπλισμένα.

Αν και οι δηλώσεις του τούρκου στρατηγού απηχούν τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για το Αιγαίο, στην Αθήνα εκτιμώνται ως «ηπιότερες» σε σχέση με το παρελθόν και επίσης ενδεικτικές του μεταβατικού σημείου στο οποίο βρίσκονται αυτήν την ώρα οι σχέσεις του στρατού με την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα θεωρεί πως οι εξελίξεις στην Τουρκία θα είναι κατά τους επόμενους μήνες κρίσιμες και σε μεγάλο βαθμό αυτές που θα κρίνουν και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το επόμενο μεγάλο τεστ του τούρκου πρωθυπουργού είναι το πακέτο συνταγματικής μεταρρύθμισης που προσπαθεί να περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και το οποίο θίγει άμεσα εξουσίες του στρατού και των δικαστών.

Πάντως, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έχει ήδη προτείνει στην κυβέρνηση μικρές αλλαγές στο νομοσχέδιο, αλλά αυτές δεν αφορούν τα άρθρα που αναφέρονται στη δομή του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και στο δικαίωμά του να αποφασίζει για το κλείσιμο πολιτικών κομμάτων, άρθρα ιδιαίτερα σημαντικά. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο στρατός έχει προτείνει αλλαγές στα άρθρα που αφορούν τις διώξεις εναντίον στρατιωτικών και συγκεκριμένα στην επιδίωξη της κυβέρνησης Ερντογάν να μπορούν να δικάζονται οι στρατιωτικοί από πολιτικά δικαστήρια.

Read more...

Δύο τουρκικοί σχηματισμοί, με 10 συνολικά αεροσκάφη προχώρησαν και σήμερα σε παραβιάσεις


Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν και σήμερα σε παραβάσεις του FIR Αθηνών αλλά το κυριότερο και σε παραβιάσεις του ορίου των 10 μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι και πάλι οι Τούρκοι στέλνουν οπλισμένα τα αεροσκάφη τους πάνω από το Αιγαίο, κίνηση που θεωρείται καθαρά επιθετική.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι τουρκικοί σχηματισμοί αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της Ελλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.


Read more...

Συνάντηση Αρμένιου προέδρου-Τούρκου πρωθυπουργού


O Aρμένιος πρόεδρος Σέρζ Σαρκισιάν δήλωσε χθες στον Tούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεθχεί την περίπτωση να εξαρτηθεί η πορεία εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων από «προκαταβολικές προϋποθέσεις», ανακοίνωσε η αρμενική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στα περιθώρια της διεθνούς συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια, τονίζεται στο ανακοινωθέν. Η συνάντηση είχε οργανωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εμποδίζουν την προσέγγιση.

«Συναντήθηκα το πρωΐ με τον Tούρκο πρωθυπουργό. Η θέση μας ήταν και παραμένει σαφής: η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλεί με την Αρμενία και με τους Αρμενίους θέτοντας προκαταβολικά προϋποθέσεις», δηλώνεται στο ανακοινωθέν.

«Σε καμμία περίπτωση δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το θέμα της γενοκτονίας, ή να προσποιηθούμε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει κάποιον θετικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», την αρμενική περιοχή που διεκδικεί και το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ο Σαρκισιάν.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Read more...

Ήρθε η ώρα για ένα νέο θετικό κεφάλαιο στις σχέσεις μας με την Τουρκία - Παπανδρέου στο "Βήμα"


Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στο «Βήμα», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλάει για τη σχέση του με τον κ. Σαμαρά και διευκρινίζει πως «δεν μου αρέσει στην πολιτική να ανάγονται οι πολιτικές διαφωνίες σε προσωπικές διαφορές. Η προσωπική μου σχέση με τον κ. Σαμαρά είναι άριστη, και αναγνωρίζω ότι έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο. Ο ελληνικός λαός όμως περιμένει από την πολιτική ηγεσία της χώρας, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης, μια ειλικρινή και σε βάθος αναθεώρηση της στάσης του πολιτικού συστήματος έναντι όλων των στρεβλών πρακτικών και φαινομένων που μας οδήγησαν εδώ». Συνεχίζοντας, αναφέρεται στη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ και τονίζει πως «το γεγονός ότι οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα, ακόμη και ο ΛΑΟΣ, αντιλαμβάνεται ορισμένες πτυχές της πραγματικότητας και αποφασίζει να στηρίξει έστω και λίγες από τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για να γυρίσει η χώρα σελίδα είναι θετικό για τη χώρα και τους πολίτες».

Παράλληλα, αναφέρει πως είναι υπέρ μιας συνεργασίας με την Αριστερά, λέγοντας όμως πως «Αριστερά δεν είναι η μόνιμη άρνηση κάθε αλλαγής στον τόπο μας, δεν είναι οι εύκολες καταγγελίες των αυτονόητων αδυναμιών του σημερινού οικονομικού συστήματος, ούτε είναι ιδεοληψίες που οδηγούν σε διχασμούς. Η Αριστερά είναι για μένα ταυτισμένη με τους αγώνες για την πρόοδο και την αλλαγή σε καθημερινή βάση». Τέλος, μιλάει για τον Κώστα Καραμανλή και δηλώνει πως «δεν θέλω λοιπόν να κρίνω το πρόσωπο, ειδικά τώρα που δεν είναι πια εν ενεργεία πρωθυπουργός. Οσον αφορά τις πολιτικές, είναι γνωστό ότι μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας».

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον Παντελή Καψή για το «Βήμα»

- Είστε ικανοποιημένος από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ποια η σχέση σας με τον κ. Σαμαρά;

«Δεν μου αρέσει στην πολιτική να ανάγονται οι πολιτικές διαφωνίες σε προσωπικές διαφορές. Η προσωπική μου σχέση με τον κ. Σαμαρά είναι άριστη, και αναγνωρίζω ότι έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο. Ο ελληνικός λαός όμως περιμένει από την πολιτική ηγεσία της χώρας, ειδικά στις σημερινές συνθήκες κρίσης, μια ειλικρινή και σε βάθος αναθεώρηση της στάσης του πολιτικού συστήματος έναντι όλων των στρεβλών πρακτικών και φαινομένων που μας οδήγησαν εδώ. Μια κοινή προσπάθεια να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Εμείς κάνουμε καθημερινή πράξη ριζικές τομές σε σχέση με το παρελθόν. Φοβάμαι ότι η ΝΔ διατυπώνει έναν αόριστο αυτοκριτικό λόγο. Εμπράκτως καλύπτει όλες τις πολιτικές που η ίδια ακολούθησε όσο κυβέρνησε. Πολιτικές που πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Εξίσου αόριστα ομιλεί περί συναίνεσης. Στην πράξη αντιμάχεται και πολεμά τις πρωτοβουλίες υπέρβασης της πολύπλευρης κρίσης που η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, το φορολογικό νομοσχέδιο και η κατάργηση των σταζ, όπου θα μπορούσε πραγματικά με τη στάση του να δείξει ότι αντιπροσωπεύει μια νέα και υγιή αντίληψη».

- Υπάρχει φλερτ με τον ΛΑΟΣ;

«Ως κυβέρνηση της χώρας σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, έχουμε καλέσει όλους, όλα τα κόμματα, σε έναν διάλογο και μια συστράτευση μπροστά στις δυσκολίες. Γνωρίζετε καλά ότι μας χωρίζει τεράστιο πολιτικό και φιλοσοφικό χάσμα με τον ΛΑΟΣ. Ωστόσο το γεγονός ότι οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό κόμμα, ακόμη και ο ΛΑΟΣ, αντιλαμβάνεται ορισμένες πτυχές της πραγματικότητας και αποφασίζει να στηρίξει έστω και λίγες από τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για να γυρίσει η χώρα σελίδα είναι θετικό για τη χώρα και τους πολίτες».

- Εχετε εκφραστεί υπέρ της συνεργασίας με την Αριστερά. Την ίδια στιγμή ο κ. Πάγκαλος έχει ανοίξει βεντέτα. Τι ισχύει; Υπάρχει περιθώριο προσέγγισης αυτή την περίοδο;

«Είναι αλήθεια ότι όχι μία αλλά πολλές φορές έχω πει ότι είμαι ανοιχτός σε κάθε μορφή συνεργασίας με την Αριστερά. Περιθώρια προσέγγισης υπάρχουν πάντα, και σήμερα, αυτό όμως προϋποθέτει ειλικρινείς προθέσεις και από τις δύο πλευρές, όχι μόνο από το ΠαΣοΚ. Σε κάθε περίπτωση όμως ξεκαθαρίζω ότι Αριστερά δεν είναι η μόνιμη άρνηση κάθε αλλαγής στον τόπο μας, δεν είναι οι εύκολες καταγγελίες των αυτονόητων αδυναμιών του σημερινού οικονομικού συστήματος, ούτε είναι ιδεοληψίες που οδηγούν σε διχασμούς. Η Αριστερά είναι για μένα ταυτισμένη με τους αγώνες για την πρόοδο και την αλλαγή σε καθημερινή βάση, με ορατές αλλαγές- όχι θεωρητικές- υπέρ των πολλών, υπέρ των αποκλεισμένων, υπέρ των μη προνομιούχων σε μια κοινωνία. Και αυτό πολλές φορές σημαίνει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες, να αλλάξουμε και εμείς, να φύγουμε από την αντίδραση και το δόγμα, για να υπηρετήσουμε αξίες μέσα σε ένα νέο περιβάλλον».

- Είχατε σκληρές συγκρούσεις και με προσωπικό χαρακτήρα με τον κ. Καραμανλή. Τι θα του λέγατε αν τον συναντούσατε σήμερα;

«Προσωπικές συγκρούσεις δεν είχα ποτέ. Πάντα η κριτική που ασκούσαμε είχε σαφέστατο πολιτικό περιεχόμενο. Και η ίδια η Ιστορία απέδειξε ότι είχαμε τότε απόλυτο δίκιο. Δεν θέλω λοιπόν να κρίνω το πρόσωπο, ειδικά τώρα που δεν είναι πια εν ενεργεία πρωθυπουργός. Οσον αφορά τις πολιτικές, είναι γνωστό ότι μας οδήγησαν στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής ιστορίας μας. Σήμερα, στόχος δικός μας είναι να κοιτάξουμε μπροστά, να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και τα προβλήματα, όποιος και αν ευθύνεται στο παρελθόν, και να γυρίσουμε σελίδα για τη χώρα. Και αυτό κάνουμε καθημερινά».

- Σας ανησυχούν τα συνεχόμενα κρούσματα έντασης με την Τουρκία;

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση, σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο. Ξεκινάμε όμως μια νέα προσπάθεια προσέγγισης και συνεργασίας με την Τουρκία, με οδηγό την πολιτική που ασκήσαμε και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε κατά την περίοδο 1999-2004. Θέλουμε αποτελέσματα και μάλιστα σε εύλογο χρονικό διάστημα, πάντα όμως με προσεκτικά βήματα και σοβαρή προετοιμασία. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον επόμενο μήνα κατόπιν πρόσκλησής μου. Θέλουμε να πιστέψουμε στα θετικά μηνύματα που εκπέμπει ο κ. Ερντογάν. Ηρθε η ώρα να δείξει ότι τα εννοεί με πράξεις. Να ανοίξουμε ένα νέο και θετικό κεφάλαιο στις σχέσεις μας. Είναι μια ευκαιρία και πιστεύω ότι οφείλουμε να προσπαθήσουμε».

- Θεωρείτε ότι οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι το πρώτο πολιτικό τεστ της κυβέρνησης; Θα επηρεάσουν την πολιτική σας;

«Οι ερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι ένα ιστορικό πολιτικό ορόσημο που πρέπει να περάσει- και θα περάσει με επιτυχία- όχι η κυβέρνηση αλλά ολόκληρη η χώρα. Θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που έγινε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Με αιρετό περιφερειάρχη και ενοποιημένους και ισχυρούς δήμους. Το σχέδιο “Καλλικράτης” είναι η απαρχή ενός εντελώς διαφορετικού μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας. Με αποκεντρωμένες υπηρεσίες, που θα παρέχονται κοντά στον πολίτη, με τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων στις γειτονιές και στις κοινοτικές δράσεις που τους αφορούν, με την προσαρμογή μας στην πράσινη ανάπτυξη, ακόμη με την εκπαίδευση να συνδέεται με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, της κοινωνίας, της νεολαίας μας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της κάθε περιοχής. Αποδεσμεύουμε την κεντρική διοίκηση από πολλές αρμοδιότητες. Καταργούμε στην πράξη τη γραφειοκρατία- την ταλαιπωρία του πολίτη. Δίνουμε ρόλο και λόγο στη νεολαία κάθε περιοχής. Αποτελούν και αυτές οι εκλογές ένα ακόμη δείγμα γραφής των ριζοσπαστικών αλλαγών που φέρνουμε στην Ελλάδα».

- Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί για μυστική διπλωματία με αφορμή τις συναντήσεις σας με τον ομόλογό σας της πΓΔΜ. Τι απαντάτε;

«Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει πολιτική, σε όλα τα επίπεδα. Είναι επιλογή μας, είναι ξεκάθαρη εντολή του ελληνικού λαού, να μπει τέλος στην απραξία και στον ρόλο του παθητικού παρατηρητή. Αυτές οι πρακτικές οδήγησαν τη χώρα στην κατάσταση που καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε. Παίρνουμε πρωτοβουλίες, εργαζόμαστε για να δώσουμε στην Ελλάδα τη θέση που της αξίζει. Μιλάμε ξεκάθαρα και λέμε σε όλους ότι η Ελλάδα θέλει λύση στο θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Και θέλουμε λύση άμεσα. Μπορούμε να φθάσουμε σε λύση. Χρειάζεται πολιτική βούληση και από τα Σκόπια. Οι συναντήσεις μου με τον κ. Γκρούεφσκι μόνο να βοηθήσουν μπορούν σε αυτή την προσπάθεια και στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και η θέση μας είναι σαφής και γνωστή πλέον σε όλους: ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αυτά μεταφέρω πάντα στον κ. Γκρούεφσκι. Δεν υπάρχει, κατά συνέπεια, “μυστική διπλωματία”».

Read more...

Δόγμα "μηδενικών προβλημάτων" και στο Αιγαίο;


Με διάθεση συνεργασίας για την αντιμετώπιση των εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εμφανίστηκαν οι Δ. Δρούτσας και Α. Νταβούτογλου, ύστερα από τη συνάντησή τους. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι είναι ώρα να μην εμμένουμε στις αμοιβαίες απειλές, αλλά να προωθηθούν τα αμοιβαία συμφέροντα. Οι δύο πλευρές προτίθενται να συνεχίσουν τις διερευνητικές επαφές, ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα χρόνια προβλήματα, ωστόσο, φαίνεται ότι υπήρξε προσπάθεια να αποσιωποιηθούν, καθώς τόσο η ελληνική όσο και η τουρκική πλευρά, δεν επιθυμούν την όξυνση των εντάσεων, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τις δύο χώρες. Σε άρθρο της Κύρας Αδάμ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η αρθρογράφος αναφέρει ότι όπως και με τις υπόλοιπες γειτονικές της χώρες, η Τουρκία επιδιώκει την προώθηση της συνεργασίας, αποφεύγοντας τα επίμαχα ζητήματα, σε μια πολιτική "μηδενικών προβλημάτων".

Νίκος Μελέτης, εφημερίδα Ημερησία (ημερομηνία δημοσίευσης 09.04.2010)

"Προσπάθεια αναβίωσης εμπιστοσύνης"

"Με παλιά υλικά και εργαλεία Αθήνα και Άγκυρα επιχειρούν να οικοδομήσουν κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε έδαφος που παραμένει όμως σαθρό, και την ελληνική κυβέρνηση να ελπίζει ότι μέχρι την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα τον Μάιο, θα γίνει καποιο «θαύμα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, στις συνομιλίες που είχαν χθες στην Άγκυρα επεχείρησαν να αναβιώσουν τη διαδικασία προσέγγισης που είχε αρχίσει το 1999, ρίχνοντας το βάρος στα θέματα της διμερούς συνεργασίας, ώστε να καλυφθεί το σοβαρό κενό και το χάσμα που υπάρχει στον σκληρό πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων...

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην εντατικοποίηση των εργασιών των διερευνητικών επαφών (όπου από ελληνικής πλευράς αναλαμβάνει επικεφαλής ο πρέσβης ε.τ. και πρώην διοικητής της ΕΥΠ Π. Αποστολίδης) και επιδιώκουν η πρώτη συνάντηση να γίνει πριν από την έλευση του κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Οι κ. Νταβούτογλου και Δρούτσας ανακοίνωσαν ότι στη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου θα συνέλθει για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας (που είχε προτείνει ο κ. Ερντογάν) στο οποίο θα συμμετάσχουν σχεδόν δέκα υπουργοί από τουρκικής πλευράς και επτά από ελληνικής και υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών θα εξετάζουν σε υψηλότατο επίπεδο την διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, το περιβάλλον, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, η παιδεία και οι επικοινωνίες. Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο ενώ θα συνεχιστεί η πρακτική της ανταλλαγής μιας τουλάχιστον επίσκεψης ανά έτος των υπουργών Εξωτερικών.

Συνάντηση

Σύντομα επίσης θα υπάρξει πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας για το πρόβλημα των νερών του Έβρου, ενώ με ελληνική πρωτοβουλία έχουν προσκληθεί Κινέζοι τουριστικοί πράκτορες για να διερευνηθεί η διοργάνωση κοινών τουριστικών πακέτων σε Ελλάδα και Τουρκία."

Γιάννης Καρτάλης, εφημερίδα Το Βήμα (ημερομηνία δημοσίευσης 11.04.2010)

"Τα λουλούδια"

"Χωρίς να έχει αλλάξει τίποτε στο θέμα των μονομερών τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα μία ακόμη προσπάθεια για ελληνοτουρκική προσέγγιση και το ερώτημα είναι ποια θα είναι τη φορά αυτή η τύχη της. Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διεξαχθεί αλλεπάλληλες διμερείς επαφές σε όλα τα επίπεδα χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα, απλούστατα επειδή και από τις δύο πλευρές έλειψε η αναγκαία πολιτική βούληση, η οποία προϋποθέτει την υιοθέτηση αμοιβαίων συμβιβασμών. Αν και τώρα, λόγω του γνωστού φόβου του πολιτικού κόστους, δεν επιδειχθεί η βούληση αυτή τότε το αποτέλεσμα θα είναι εκ των προτέρων γνωστό. Η ελπίδα πάντως είναι ότι μέσα από το πλέγμα των όσων συμφωνήθηκαν θα επέλθει τουλάχιστον η μείωση της έντασης, που αποτελεί και το κύριο ζητούμενο από την Αθήνα την περίοδο αυτή της δεινής οικονομικής κρίσης. Θα φανεί άλλωστε πολύ γρήγορα αν θα επαληθευθούν οι ρομαντικοί οραματισμοί του κ. Νταβούτογλου ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα αεροπλάνα να πετούν, αλλά να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα».

Προς το παρόν πάντως λουλούδια δεν φαίνονται στον ορίζοντα και τα παράθυρα των ακριτικών νησιών τρίζουν από τον βόμβο των τουρκικών F-16 που περνούν σε χαμηλές πτήσεις πάνω από τις στέγες των σπιτιών. Και όχι μόνον αυτό, αλλά έρχεται το ΝΑΤΟ για πολλοστή φορά να αμφισβητήσει το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, συντασσόμενο με τις γνωστές απαράδεκτες τουρκικές θέσεις...

Εντυπωσιάζει βέβαια η βαρύγδουπη τουρκική πρόταση για το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που συμφωνήθηκε στην Αγκυρα, ενώ χαμόγελα προκαλούν τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την ανταλλαγή διαλέξεων κτλ., αλλά διερωτάται κανείς πού μπορούν να οδηγήσουν όλα αυτά όταν ο κ. Νταβούτογλου παραμένει αμετακίνητος στη θέση του ότι στο Αιγαίο υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες εκτός από την υφαλοκρηπίδα, ενώ ο κ. Δρούτσας επαναλαμβάνει ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας..."

Δημήτρης Μητρόπουλος, εφημερίδα Τα Νέα (ημερομηνία δημοσίευσης 09.04.2010)

"Υπεραξίες"

"Ο φυσικός ατλαντισµός του Παπανδρέου και των ανθρώπων του δεν βρήκε ανταπόκριση στον Μπαράκ Οµπάµα. Αλλωστε, ο αµερικανός πρόεδρος έχει γυρίσει την πλάτη όχι µόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Ευρώπη. Ας πούµε, η επίσκεψη του Μπαράκ στην Τουρκία δεν είχε περιφερειακό χαρακτήρα. Στόχος να δηµιουργηθεί ένας συµβολισµός που να εξοµαλύνει κάπως τη σχέση της Αµερικής µε τον µετριοπαθή ισλαµικό κόσµο.

ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΗΠΑ στο κάδρο, η ελληνοτουρκική σχέση δεν έχει την ίδια υπεραξία. Και µε τους ΓαλλοΓερµανούς να µιλούν ανοιχτά -η Μέρκελ τα ‘'πε στην Άγκυρα- για προνοµιακή σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. και τίποτε παραπάνω, δεν υπάρχει ευρωπαϊκό «τυράκι». Ακόµη περισσότερο: η µετανάστευση είναι µια παράµετρος που έχει αλλάξει τα κλασικά δεδοµένα στο Αιγαίο. Είναι τα εναέρια µέσα της Frontex -τα οποία δεν είναι µόνο ελληνικά- που παρενοχλούν οι Τούρκοι. Οι λαθροµετανάστες τείνουν να κάνουν την ελληνική µεθόριο ευρωπαϊκή.

ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ,η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το momentum, τον «ρυθµό» της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Εξ ου και η επίσκεψη του Δηµήτρη Δρούτσα στη γειτονική χώρα. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ εξακολουθεί να έχει τη στήριξη -για να µην πούµε, την εύνοια- του Γιώργου Παπανδρέου. Κατά τα λοιπά, η ιστορία όταν δεν επαναλαµβάνεται, αντιστρέφεται. Το 1999-2000 η Ελλάδα της ευρωζώνης προσέγγισε τη σεισµόπληκτη Τουρκία. Το 2010 η Τουρκία είναι G-20 και ο Ταγίπ Ερντογάν δικαιούται να προσφέρεται να βοηθήσει την Αθήνα στην οικονοµική κρίση. Ξέρει, άλλωστε, από ΔΝΤ.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, αν η φετινή χρονιά σηµαδευτεί από τα εξωτερικά δεν θα είναι στα ελληνοτουρκικά, θα είναι στο Σκοπιανό. Προσδεθείτε!"

Κύρα Αδάμ, εφημερίδα Ελευθεροτυπία (ημερομηνία δημοσίευσης 11.04.2010)

"Προσέγγιση με νέα μέθοδο"

"Στην πραγματικότητα στην Αγκυρα αποφασίστηκε να εφαρμοστεί στην πράξη και στην περίπτωση της Αθήνας το «μοντέλο Νταβούτογλου», δηλαδή ο τρόπος προσέγγισης της Τουρκίας με τους προβληματικούς γείτονές της. Με αυτόν τον τρόπο, τα επίμαχα διμερή προβλήματα και οι μεγάλες διαφορές επικαλύπτονται από διάφορες πτυχές διμερούς και αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας και κινούνται στο περιθώριο, έως ότου οι δύο κυβερνήσεις «τα καταργήσουν» εφαρμόζοντας στην πράξη τη θεωρία των «μηδενικών προβλημάτων»...

Ο κ. Δρούτσας επέμεινε ότι οι διερευνητικές επαφές θα ασχοληθούν μόνον με τη νομική διαφορά της υφαλοκρηπίδας. Αλλά ο κ. Νταβούτογλου έκλεισε πονηρά το μάτι και επέμεινε ότι το θέμα είναι ο «καθορισμός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας» που συνδέεται και με άλλα θέματα στο Αιγαίο. Αυτό που σαφώς περιγράφει ο Τούρκος υπουργός είναι η τουρκική θέση σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο επικάθονται στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και επομένως δεν έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.

Επιπροσθέτως όμως, οι μέχρι τώρα διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας ασχολούνται με την υφαλοκρηπίδα, αλλά και το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και με τα θαλάσσια σύνορα και με τις γκρίζες ζώνες. Επομένως, είναι μάλλον απίθανο οι «νέες» διερευνητικές επαφές να διαγράψουν τα υπόλοιπα θέματα πλην της «νομικής διαφοράς» της υφαλοκρηπίδας.

Είναι όμως προφανές ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας δεν σκοπεύει να «κολλήσει» και πάλι σε αναζήτηση λύσεων σε παγιωμένα προβλήματα, με κίνδυνο να αυξηθεί η δυσαρέσκεια, αλλά και η πιθανότητα έντασης στο Αιγαίο. Αντιθέτως, οι δύο πρωθυπουργοί στη συνάντησή τους τον Μάιο δεν έχουν άλλη επιλογή από τη «μείωση της έντασης στο Αιγαίο», με ανάλογα «μέτρα».

«Τα μέτρα» αυτά -στρατιωτικής φύσης κυρίως- είναι πολύ φυσικό να έχουν ως υπόβαθρο την κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και την ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων και από τις δύο πλευρές. Ηδη η τουρκική πλευρά έχει διαδώσει την ανάγκη «μείωσης είτε εξοπλιστικών δαπανών είτε και της μείωσης των εξοπλισμών των δύο χωρών, πάντα κατ' αναλογίαν».

Το περίγραμμα αυτό μπορεί να εμφανίζεται ελκυστικό εκ πρώτης όψεως. Ομως, «τα μέτρα» θα εφαρμοστούν μόνον σε χώρο με ελληνική κυριαρχία ή άσκησης διεθνούς ελέγχου από την Ελλάδα, ενώ η Τουρκία θα μειώσει μόνον «κατ' αναλογίαν» με την Ελλάδα στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμούς, που ελάχιστα θα επηρεάσουν τη συνολική ισχύ των δυνάμεών της.

Όμως το πρόσθετο βάρος για την Ελλάδα είναι ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, με την οικονομική αδυναμία της, δεν έχει ούτε τις δυνάμεις αλλά ούτε και τα εργαλεία να «πιέσει» την Τουρκία σε ορθολογικές συμφωνίες. Το πολυδιαφημισμένο «όπλο» της ευρωπαϊκής προσαρμογής της Τουρκίας έχει προ πολλού ξεφύγει από τα χέρια της Ελλάδας, το ίδιο και η «πίεση» προς την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού."

Read more...

Παράπονα κι ενστάσεις Ντ. Έρογλου για Λευκωσία


Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου θα συνεχιστούν, όμως οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποδεχθούν ισότητα εξουσιών για τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Ντερβίς Ερόγλου, υποψήφιος στις “προεδρικές εκλογές” που θα διεξαχθούν στις 18 Απριλίου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο “σκληροπυρηνικός” Ντ. Έρογλου προηγείται στην “προεδρική” κούρσα, και οι διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία ότι μία πιθανή νίκη του θα ότι υπονόμευε τη συμφιλίωση στη νήσο.

“Πώς γνωρίζουν οι Ελληνοκύπριοι τι θα πράξω και τι θα συμβεί πριν ακόμη εισέλθω στο προεδρικό γραφείο και κάτσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων“, διερωτήθηκε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος θα μπορούσε ίσως να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει συμφωνία από τον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη και αντίπαλό του στις επικείμενες εκλογές, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Περίπλοκα ζητήματα κατανομής των εξουσιών, που συνδέονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε μιας πλευράς, έχουν οδηγήσει τις συνομιλίες σε ένα μακροχρόνιο “τέλμα” που αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας.

Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν μία επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή εξέλιξης της υπάρχουσας Δημοκρατίας της Κύπρου, ενώ ο Ερόγλου επιμένει ότι, «για μας, μία δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία σημαίνει την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κυρίαρχων λαών, σε δύο χωριστές περιοχές».

Αναφερόμενος εξάλλου στις έως τώρα συνομιλίες Ταλάτ-Χριστόφια, ο Ντ. Ερόγλου άφησε να εννοηθεί ότι εάν εκλεγεί επιθυμεί να εξετάσει εκ νέου ό,τι έχει τεθεί στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Εφόσον τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και τα έξι κεφάλαια που έχουν συζητηθεί έως τώρα», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Read more...

Μια τούρκικη άποψη για τις συνομιλίες Δρούτσα – Νταβούτογλου


Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουρκικών στρατιωτικών και διπλωματικών πηγών, η ιδέα μείωσης των εξοπλισμών από Ελλάδα και Τουρκία λόγω της οικονομικής κρίσης θα παραμείνει ουτοπική, αν δεν επιλυθεί πρώτα σειρά ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, αναφέρει δημοσίευμα, που υπογράφει ο Σερκάν Νεμιρτάς, επικεφαλής στην Άγκυρα της αγγλόφωνης Hürriyet Daily News, με τίτλο «Weapon-free Aegean remains a dream». Λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ζητηθεί από Ελλάδα και Τουρκία να μειώσουν τους αμυντικούς εξοπλισμούς τους, όμως θα είναι δύσκολο να μεταβάλουν τις στρατηγικές τους διατάξεις στο Αιγαίο πριν από την επίλυση ορισμένων ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου και της υφαλοκρηπίδας, τονίζουν στρατιωτικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Τουρκία.

Ενώ η πρόσφατη επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας φαίνεται να αποβαίνει προς όφελος των πολιτικών και οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, ωστόσο το αδιέξοδο των διαφορών στο Αιγαίο είναι πιθανό να διαψεύσει τις ελπίδες για να καταστεί το Αιγαίο μια αποστρατικοποιημένη περιοχή (Weapon free zone). Όπως δήλωσε Τούρκος ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση δημοσιογράφων το περασμένο Σαββατοκύριακο, «δεν είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες να υλοποιηθεί μια αναδιάρθρωση της στρατηγικής στο Αιγαίο». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο όρος για την ελαχιστοποίηση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αιγαίο είναι η επίτευξη προόδου στην επίλυση μιας σειράς ζητημάτων, όπως η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναερίου χώρου και της υφαλοκρηπίδας.

Τα ζητήματα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια, έπειτα από τη σοβαρή οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα τόσο ισχυρά, ώστε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν από την Αθήνα να προβεί σε περικοπές των αμυντικών της προμηθειών. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έδωσε την ίδια συμβουλή και στην Άγκυρα κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, καθώς , όπως αναφέρει και το ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης, οι δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ διέθεσαν το 2008 πάνω από 20 δις. δολάρια για αμυντικές προμήθειες (11,7 δις. η Τουρκία, 9,7 δις. η Ελλάδα) . Οι ελπίδες για ένα αποστρατικοποιημένο Αιγαίο, μιας περιοχής πολύ σημαντικής για τις δύο χώρες λόγω των προσόδων που τους αποφέρει ο τουρισμός, αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ο Έλληνας ΑΝ/ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας επισκέφθηκε την Άγκυρα.

Ο κ. Δρούτσας και ο Τούρκος ομόλογός του Νταβούτογλου δήλωσαν ότι συμφώνησαν για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, που θα συγκληθεί τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα παρουσία των Π/Θ τω δύο χωρών. Επίσης, οι δύο ΥΠΕΞ δήλωσαν ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα ενός κοινού μέλλοντος, όπου θα αποτρέπονται οι υπερβολικά πολυέξοδοι εξοπλισμοί.
«Τα προβλήματα του Αιγαίου δεν είναι εύκολα, καθώς συνδέονται με ζητήματα ασφαλείας. Συνεπώς μπορούμε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή μόνο για τις διαδικασίες. Αν κατορθώσουμε να πραγματοποιήσουμε πρόοδο, τότε αυτό θα καταστεί μια ένδειξη για μελλοντικές αποφάσεις», δήλωσε ανώτατη πηγή του Τ/ΥΠΕΞ στην εφημερίδα.

Οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου δια μέσου σειράς «διερευνητικών επαφών», που ξεκίνησαν το 2002, ωστόσο έπειτα από 40 συναντήσεις δεν κατέστη δυνατή η δημιουργία ενός συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Διπλωματικές πηγές, που σημειώνουν ότι τα δύο μέρη απέτυχαν ακόμη να συμφωνήσουν για τον ορισμό των προβλημάτων αυτών, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ωστόσο προσδοκίες ότι θα επανέλθουν με νέα οργανωτική διαμόρφωση για να συζητήσουν τρόπους επίλυσης.

Δηλώσεις Μπασμπούγ

Στο μεταξύ ο Τούρκος Γενικός Επιτελάρχης, στρατηγός Μπασμπούγ, δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση πρόκλησης κρίσης με την Ελλάδα. «Η Τουρκία πάντοτε θα προστατεύει τα δικαιώματά της (στο Αιγαίο), που καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο. Ποτέ δεν σκοπεύομε να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να προκαλέσουμε κρίσεις», δήλωσε ο στρατηγός Μπασμπούγ σε ομάδα δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής στην Άγκυρα.

Ο ανωτέρω προσέθεσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη στην Τουρκία διενεργούν περιπολίες στο Αιγαίο άοπλα. «Ανέκαθεν κάναμε έκκληση για επίδειξη καλής θέλησης, για συντονισμό και συνεργασία και τα πολεμικά μας αεροσκάφη για πολλά χρόνια πετούν στο Αιγαίο χωρίς οπλισμό, ωστόσο τα ελληνικά αεροσκάφη είναι πλήρως οπλισμένα», υπογράμμισε ο στρατηγός Μπασμπούγ.

Read more...

Κενή περιεχομένου η επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Λευκωσία


Τα μεγάλα χαμόγελα των μελών της πρωθυπουργικής ακολουθίας στην Κύπρο και τα χαμόγελα του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, δεν αποδίδουν την πολιτική πραγματικότητα την οποία αντιμετώπισε στη Μεγαλόνησο. Τη απόλυτη πολιτική διάσπαση σχετικά με τις αποφάσεις και κινήσεις του προέδρου Δ. Χριστόφια αλλά και την αστειότητα των επιχειρημάτων, που τα έκανε δεκτά δια της … σιωπής του! Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Κύπρο, αποτέλεσε μια ευκαιρία να αναδεχθεί το “διπλό παιχνίδι” που παίζεται με τους ευρωπαίους εταίρους μας, πίσω από την πλάτη του Κυπριακού ελληνισμού αλλά και του Ελληνικού λαού, καθώς αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι κυβερνήσεις της Λευκωσίας (κυρίως) και της Αθήνας (δευτερευόντως) ξεπούλησαν σημαντικό τμήμα του ισχυρού οπλοστασίου τους, έναντι της Τουρκίας και των κατεχομένων, επιτρέποντας την συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ζητήματος του “εμπορίου με τα κατεχόμενα” (έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα), με εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Φούλε.

Η χθεσινή δήλωση (τουλάχιστον γελοία!) του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια ότι “δεν μας τηλεφώνησαν να μας πουν τι έγραφε το κείμενο του Correper, του περασμένου Δεκεμβρίου αγγίζει τα όρια της αθλιότητας καθώς υποστήριξε πως η σχετική πρόταση βρισκόταν στη δεύτερη σελίδα και δεν το είδαν! Αν ισχύει αυτό αποτελεί έγκλημα γιατί Λευκωσία και Αθήνα ομολογούν πως κανείς στις δύο χώρες δεν διαβάζει τα επίσημα πολιτικά κείμενα της ΕΕ… Η σιωπηλή αποδοχή αυτή της άποψης από τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι σαφές πως υποδεικνύει ευθύνες και της ελληνικής πλευράς καθώς “δεν το είδε” επί τρίμηνο!

Κατά τα άλλα η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου αναλώθηκε σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί “πλήρους υποστήριξης” της πολιτικής Χριστόφια. Πρόκειται για επανάληψη της θέσης Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον “Σχέδιο Ανάν” και φυσικά στο τυχόν μελλοντικό δημοψήφισμα θα δοθεί ανάλογη απάντηση από την πλειοψηφία των Κυπρίων που, τόσο σαν κόμματα όσο και σε δημοσκοπήσεις, απορρίπτουν τα βασικά στοιχεία των “ως τώρα “συμφωνιών” του κ. Χριστόφια!

Στελέχη των κυπριακών κομμάτων με τα οποία ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ ήρθε σε επαφή υποστήριξαν ότι ο κ. Παπανδρέου στις επαφές του μαζί τους υποστήριξε την άποψη για “κοινή πολιτική θέση” των κομμάτων του Εθνικού Συμβουλίου αλλά δεν αντιπρότεινε ιδέες ή λύσεις στα σημεία που η συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτει τις προτάσεις Χριστόφια, ιδιαίτερα στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιών.

Γιατί τώρα;

Ερώτημα εξακολουθεί να υφίσταται για ποιό λόγο επελέγη τώρα η “επίλυση” του ζητήματος του “απ ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα”, εκ μέρους της ΕΕ. Είναι κάτι που παρά τις “δραστήριες” προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα “περάσει” πλειοψηφικά από το επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Μια πιθανότητα είναι να σχετίζεται με τη νέα κρίση της πορείας της Τουρκίας. Γιατί να ανοίξει το εμπόριο με τα κατεχόμενα η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη -με βάση της διακηρύξεις της- να ανοίξει ένα λιμάνι κι ένα αεροδρόμιο στα πλοία και αεροσκάφη με κυπριακή σημαία. Αλλά αυτό δεν αποτελεί νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά σχεδόν de facto. Και το αντάλλαγμα στη συνέχεια ποιό θα είναι που θα ζητήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι; Μήπως την άρση των Κυπριακών αντιρρήσεων για το άνοιγμα των 8 κεφαλαίων, ανάμεσά τους και του “Ενεργειακού”;

Πέραν αυτού όμως θα έχουμε έμμεση αναγνώριση των αρχών των κατεχομένων, κάτι που ιδιαιτέρως θα φέρει σε ακραία αμυντική θέση τους Ελληνοκύπριους καταδικάζοντας ακόμη περισσότερο τις όποιες πιθανότητες για “λύση του Κυπριακού κι επανένωση του νησιού“!

Τέλος, υπάρχει και μία παράμετρος, που σχετίζεται με το πόσο “ηλίθιοι” είναι οι λαοί των δυο χωρών, που πρέπει να πιστέψουν το παραμύθι του “δεν διαβάσαμε τη δεύτερη σελίδα”! Ποιός αλήθεια τιμωρήθηκε, μετατέθηκε εξοβελίστηκε από το σύστημα; Ή μήπως κάποιοι το είδαν κι απλά τους είπαν… σκάστε!

Read more...

Ναυάγησε στο Αιγαίο η Τουρκία!


Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας που παρακολουθήσαμε να διαδραματίζεται πριν από τρεις μέρες δεν ήταν στην πραγματικότητα τίποτα παραπάνω από το επίσημο επισφράγισμα του αδιεξόδου. Οι δύο άνδρες, με στραμμένα πάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας, αρκέστηκαν μόνο να διατυπώσουν κάποια χλιαρά «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».Μία εικόνα που θυμίζει την κονσέρβα που βγαίνει στο τραπέζι όταν αποτυγχάνει το μαγείρεμα…
Το «ναυάγιο» της επαφής αυτής, πριν να πραγματοποιηθεί, ήταν γνωστό εδώ και καιρό και στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Είχαν αποτύχει οι συνομιλίες των εντεταλμένων διερευνητικών ομάδων. Η παράσταση, όμως, δόθηκε για διπλωματικούς λόγους.
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, για να μη φανεί αδιάλλακτη και η Τουρκία για να δείξει στον ανυποψίαστο λαό της και στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για ειρήνη. Προσπάθησε να εμφανιστεί πως δεν είναι ο κακός γείτονας με την παραβατική συμπεριφορά και πως κάνει τα πάντα για τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης!


Βέβαια ο έμπειρος και πανέξυπνος Νταβούτογλου, την ώρα που πρότεινε την αμοιβαία αποκλιμάκωση των εξοπλισμών, είχε στο μυαλό του την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κάτι βέβαια που έχει αναφέρει ανοιχτά ή συγκαλυμμένα κατά κάποιους άλλους στο συγγραφικό του έργο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από κυβερνητικούς αξιωματούχους -που δεν αποδέχονται διάψευση- η Αγκυρα ζήτησε ουσιαστικά κατά τις διερευνητικές επαφές τη συνδιαχείριση του Αιγαίο με καμουφλάζ διάφορες επιχειρησιακές προφάσεις.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν συμφώνησε ούτε στα αυτονόητα. Συγκεκριμένα:
* Αρχές Μαρτίου η Αγκυρα εξέφρασε την επιφύλαξή της στη Αθήνα στο να υπάρξει ακόμα και κοινή διατύπωση σε παλαιότερα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το πρότειναν προκειμένου να αποφεύγονται λεκτικές διαφοροποιήσεις που δυσχεραίνουν τη συνεννόηση και να δουν με ποιο πνεύμα κάθεται η Τουρκία στο Τραπέζι του διαλόγου. Ποιες είναι οι διαθέσεις της και για τα πιο απλά πράγματα.

* Απαίτησαν από την Ελλάδα να μη διατηρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διεθνή ύδατα δεσμευμένες περιοχές ως πεδία βολής αδιαφορώντας για το γεγονός ότι τα τμήματα αυτά βρίσκονται εντός του FIR Αθηνών.

* Οι γείτονες κατά τα άλλα εκβίασαν κατά τις διερευνητικές συνομιλίες ότι εάν δεν αποδεσμεύσει η Αθήνα αυτά τα συγκεκριμένα τμήματα του Αιγαίου τότε η Αγκυρα θα εκδώσει άλλες Νόταμ. Ακόμα και για τις ίδιες περιοχές που χρησιμοποιεί η Ελλάδα βορείως της Λήμνου και δυτικά της Ικαρίας για πεδία βολής. Οι Ελληνες εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών τούς επισήμαναν ότι για οτιδήποτε περιοχή εντός του FIR Αθηνών οι μόνοι που μπορεί να εκδώσουν Νόταμ είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κανένας άλλος, σύμφωνα εξάλλου και με τους διεθνείς κανόνες και το ICAO. Ωστόσο, οι Τούρκοι, αδιαφορώντας για τη νομιμότητα, είπαν ότι θα εκδίδουν μονομερώς Νόταμ. Μάλιστα, άφησαν να εννοηθεί ότι τους είναι αδιάφορο αν επιλέγοντας την ίδια περιοχή ασκήσεων σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

* Επίσης προτάθηκε από την τουρκική πλευρά η δημιουργία ενός ελληνοτουρκικού στρατιωτικού συντονιστικού οργάνου που θα αναλαμβάνει τα διαδικαστικά την υλοποίηση των εθνικών ετήσιων ασκήσεων μεγάλης κλίμακας. Αυτό θα αναλαμβάνει την αμοιβαία ανταλλαγή των προγραμμάτων για τις εθνικές ασκήσεις των δύο χωρών και θα συζητιούνται τα τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν. Δηλαδή στο FIR Αθηνών να μην αποφασίζουμε και να μην πράττουμε αυτοβούλως αυτό που απαιτούν οι ανάγκες αλλά να ενεργούμε κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης της Αγκυρας. Μάλιστα η Αγκυρα προθυμοποιήθηκε να εκδίδει και Νόταμ για το Αιγαίο προκειμένου να γίνονται άνετα οι ασκήσεις. Ενέργεια που δήλωσε και υπογράμμισε την πάγια θέση της που δεν είναι άλλη από τη συνδιαχείριση του Αιγαίου. Δυστυχώς όμως για εκείνη, η μόνη χώρα που μπορεί να εκδίδει Νόταμ για περιοχές του FIR Αθηνών είναι η Ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και κανείς άλλος.

* Ενα άλλο βασικό θέμα που έθιξε η τουρκική πλευρά ήταν η αποχή από τις ασκήσεις κατά τις εθνικές αργίες κα πρότεινε να τεθεί ως ΜΟΕ. Η Ελλάδα απάντησε πως από καλή της θέληση και μόνο το εφαρμόζει αλλά η Τουρκία δεν το σέβεται. Και αναφέρθηκαν ενδεικτικά οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά τα Χριστούγεννα του 2009 και τα Θεοφάνια του 2010.

Η αίσθηση που είχαν οι Ελληνες αξιωματούχοι κατά τις διερευνητικές συνομιλίες ήταν ότι οι απέναντί τους εξέφραζαν τις πιέσεις που δέχονται από τους στρατιωτικούς και όχι μόνο. Ευτυχώς δηλαδή που συμφωνήθηκε έστω και η κοινή διατύπωση παλαιοτέρων ΜΟΕ.
Το συμπέρασμα είναι, βλέποντας το πόρισμα της ελληνικής Διερευνητικής Ομάδας που προηγήθηκε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας κινήθηκε βάσει του πορίσματος που του δόθηκε. Και ευθυγραμμίστηκε. Θα ήταν επιπολαιότητα να σκεφτεί κανείς ότι από μία συνάντηση θα μπορούσε να τερματίζονταν η τουρκική επεκτατική πολιτική. Βέβαια στην πολιτική όλα μπορούν αλλάξουν.

Δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ούτε και κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Αθήνα. Εκτός αν η Ουάσιγκτον λειτουργήσει παρασκηνιακά και ασκήσει πιέσεις οπότε και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάντα στην πολιτική όλα εξάλλου είναι αναμενόμενα.

Ωστόσο η τελευταία εξέλιξη στο Αιγαίο εκνεύρισε την Αγκυρα. Οπως αποκάλυψε ο «Α.Τ.», ο Αμερικανός διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Υποστρατηγείου στη Σμύρνη επιχείρησε να χαρακτηρίσει «γκρίζα ζώνη» όλο το Αιγαίο στη νέα δομή της Συμμαχίας. Και σίγουρα δεν ήταν προσωπική του έμπνευση καθώς ήταν νέος στα καθήκοντά του. Βέβαια η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα υποχρέωσε τον Αμερικανό διοικητή σε στροφή 180ο μοιρών, ενώ εξόργισε την Αγκυρα που το προσπαθούσε τόσον καιρό. Αλλά το μεθόδευε και όταν κάθονταν οι Διερευνητικές Επιτροπές στο τραπέζι για τα ΜΟΕ.

ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ, ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ
Και ενώ οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έφτασαν τις 305 μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ακούσαμε εμβρόντητοι τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούντογλου, τον άνθρωπο που ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, να λέει στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον κ. Δ. Δρούτσα… «έχουμε κάνει πολλά βήματα έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, όχι για να βλέπουμε μέσα από τα παράθυρα, αεροπλάνα να πετούν, αλλά για να πετάμε λουλούδια από τα παράθυρα».

Φράσεις που ειπώθηκαν και θεωρήθηκαν ότι το λιγότερο προσβάλλουν την ελληνική νοημοσύνη καθώς τα τουρκικά μαχητικά πέρα από τις καθημερινές παραβιάσεις προβαίνουν συχνά και σε υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους.

Ισως βέβαια ο κ. Νταβούντογλου να εξέφρασε την επιθυμία όταν οι τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες περιπολούν στο Αιγαίο και φτάνουν έως το Σούνιο και την Κέα η Ελλάδα να μη διαθέτει ούτε μία τορπιλάκατο για να στέλνει έστω και για διακριτική παρακολούθηση.

Και βέβαια ξέχασε να αναφερθεί στις αναχαιτίσεις των ελληνικών ελικοπτέρων της Frontex εντός του FIR Αθηνών. Οπως δεν θυμάται και τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Αγκυρα με τη χώρα μας για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών.

Ενδεικτικό της διγλωσσίας της Τουρκίας είναι ότι την ώρα που προτείνει μείωση εξοπλισμών έχει παραγγείλει έξι σύγχρονα υποβρύχια, κατασκευάζει νέο σύγχρονο πολεμικό πλοίο εκτοπίσματος 12.000-15.000 τόνων, που θα μπορεί να μεταφέρει 8 ελικόπτερα, τρία μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη UAV, έως και 1.000 στρατιώτες, 13 άρματα μάχης και 81 θωρακισμένα οχήματα. Επίσης συνεχίζονται οι εργασίες ναυπήγησης της πρώτης τουρκικής κορβέτας «Milgem».

Στο μεταξύ η Τουρκία ήδη έχει παραγγείλει το μαχητικό 5ης γενιάς. Από το 2015 θα αρχίσει να παραλαμβάνει 100 μαχητικά τεχνολογίας Stealth (αόρατα) που ενδείκνυνται για επιθετικές επιχειρήσεις και ανατρέπει πλήρως τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα προχωρά στον εκσυγχρονισμό τετρακοσίων αρμάτων μάχης πέρα από τα Λέοπαρντ που αγόρασε πρόσφατα. Επίσης αναβαθμίζει όλα τα F-16 που διαθέτει.

Και δεν είναι μόνο αυτά . Οι Τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν προγραμματίσει να αποκτήσουν: 4 ιπτάμενα ραντάρ, 2 ιπτάμενα κέντρα διοίκησης, 1 κατασκοπευτικό δορυφόρο, 8 κορβέτες, 6 αντιτορπιλικά AAW, 16 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 4 κορβέτες για το Λιμενικό Σώμα, 8 αποβατικά σκάφη LCT, 2 αποβατικά πλοία LST, 127 ελικόπτερα γενικής χρήσης, 51 επιθετικά ελικόπτερα, 250 νέα άρματα μάχης εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής, 54 πλωτές επιθετικές αμφίβιες γέφυρες (για τον Εβρο).
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_8509.html#ixzz0kvq94RT5

Read more...

Αιγαίο-Κύπρος


Του Φοίβου Κλόκκαρη*
Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ επιθετικότητα στο Αιγαίο είναι αμείωτη στο θαλάσσιο και εναέριο χώρο και εκτιμάται ότι η πίεση θα συνεχισθεί, όπως τονίζει και ο διανοητής Παναγιώτης Κονδύλης στο έργο του «Η θεωρία του πολέμου», επειδή ανετράπει η ισορροπία γεωπολιτικού δυναμικού μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε βάρος της τελευταίας.

Στην Κύπρο η ατονία του δόγματος το ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου οφείλεται κατά βάση στην πιο πάνω αιτία, σε συνδυασμό και με τη μείωση των συντελεστών ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως στους τομείς της άμυνας και της διπλωματίας.
Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιμετωπίζουν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ υπό το κράτος φοβικού συνδρόμου, που είναι απότοκο της ανατροπής της ισορροπίας γεωπολιτικού δυναμικού μεταξύ Ελλάδος/Κύπρου-Τουρκίας. Αυτή η πολιτική αδρανοποιεί το όπλο που διαθέτουμε ως κράτη μέλη της ΕΕ, για ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας κατά του ελληνισμού.


Ελλάδα και Κύπρος προβάλλουν ως προϋποθέσεις για το άνοιγμα κεφαλαίων συνέχισης της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, τα επουσιώδη (Θεολογική Σχολή Χάλκης, άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων) και όχι τα ουσιώδη (παραβιάσεις στο Αιγαίο, casus belli, απομάκρυνση τουρκικών δυνάμεων κατοχής και εποίκων). Η φοβερή οικονομική αιμορραγία της Ελλάδας λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και η κατοχή εδάφους της ΕΕ στην Κύπρο από τη Τουρκία, θα έπρεπε να αποτελούν τις κόκκινες γραμμές για να μην ανοίξει κανένα κεφάλαιο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ποια προοπτική υπάρχει ανακοπής της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, όταν η ηγεσία του ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο κραδαίνουν τη σημαία των επουσιωδών για τη πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ γνωρίζουν ότι μόνο τα ουσιώδη μπορούν να αποτελέσουν πραγματικό μοχλό πίεσης, για ουσιαστικά αποτελέσματα;
Τα ουσιώδη βέβαια, προϋποθέτουν καθορισμό στόχων στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, αγωνιστικότητα, διεκδικητικότητα και κυρίως ενίσχυση των συντελεστών ισχύος μας. Είναι ο δύσκολος δρόμος που αποφεύγουμε.

Η σοφία του πρόγονού μας Θουκιδίδη παραμένει διαχρονική «Το δίκαιον και καλόν μετά κινδύνου δράσθαι» (Βιβλίο Ε’ Κεφάλαιο 107).Χωρίς αναθεώρηση της εθνικής στρατηγικής μας, το μέλλον του ελληνισμού θα είναι δυσοίωνο.

* Ο Φοίβος Κλόκκαρη είναι αντιστράτηγος ε.α.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_291.html#ixzz0kvpYGAfH

Read more...

Μετά τα δανεικά η ώρα του Αιγαίου


Είναι προφανές πως οι επίσκεψη του κυρίου Δρούτσα στην Τουρκία με την παράλληλη ανακοίνωση της επίσκεψης Ερντογάν μόλις ένα μήνα μετά, είναι δύο ακόμη κομμάτια του συνολικού πάζλ που ενδεχομένως να είχε προετοιμαστεί πριν καν την εκλογή της κυβέρνησης όταν διαφαίνονταν πως θα αναλάμβανε στις εκλογές της 4/10/2009,
ήταν χαρακτηριστικές οι επισκέψεις του νεοεκλεγέντος κου Παπανδρέου στην Τουρκία.
Τους τελευταίους έξι μήνες υπάρχει εμφανώς μια προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος πως ένα μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ίσως θα έπρεπε να το παραχωήσουμε προς όφελος της ειρήνης της ευημερίας και της καλοζωίας του λαού.Βέβαια αυτό που δε μας λένε είναι πως θα γίνει όταν περικόπτουν τους μισθούς , λαμβάνουν μέτρα που γονατιζουν την αγορά και οδηγούν στην ανέχεια ένα μεγάλο ποσοστό του λαού.ίσως στην πραγματικότητα τους ενδιαφέρει η καρέκλα τους και μόνο.


Ένα λοιπόν τέτοιο δημοσίευμα ήταν στο χθεσινό φύλλο της Καθημερινής απο τον έγκριτο και με πολύ καλή πληροφόρηση στην Αμερική κο Αθανάσιο Έλλις. Θυμίζω πως ο κος Έλλις μαζί με τον κο Ιγνατίου αποτελούν τους συγγραφείς του γνωστού βιβλίου για τα Ίμια απο τις εκδόσεις Λιβάνη με την τεράστια επιτυχία του αποχαρακτηρισμού και της δημοσίευσης απορρήτων τηλεγραφημάτων της Αμερικανικής κυβέρνησης που αφορόύσαν τις κρίσιμες ώρες της αντιπαράθεσης στην περιοχή.
Ο κος Έλλις λοιπόν στο άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ, μιλά μεταξύ άλλων για: «δημιουργικές προτάσεις», όπως το εύρος του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων να μην είναι το ίδιο σε όλο το Αιγαίο, ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο δημιουργεί η διαφαινόμενη πρόθεση της Αθήνας να εγείρει θέμα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που θα υπερκεράσει την υφαλοκρηπίδα και θα βελτιώσει την ελληνική θέση.
Είναι προφανές πως αν και επίσημα η κυβέρνηση μιλά μόνο για υφαλοκρηπίδα ουσιαστικά στο τραπέζι έχουν πέσει όλες οι διαφορές στο Αιγαίο με διαθέσεις απο εμάς τουλάχιστον να τις συζητήσουμε.
Υπάρχει όμως μια είδηση που ίσως ισορροπεί κάποια πράγματα σχετικά με τις πιθανότητες ενδοτισμού που μπορεί να έχουν κάποιοι και σίγουρα αν επαληθευτεί αποτελλεί κατ’ έμέ τουλάχιστον αρχικά μια πολύ καλή επιλογή του Πρωθυπουργού.
Μιλώ για την επιλογή του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ και πρέσβη επι τιμή κου Αποστολίδη ως επικεφαλή αυτής της αντιπροσωπίας. Ένας άνθρωπος που ανέλαβε την ΕΥΠ σε μια δύσκολη περίοδο(φιάσκο Οτσαλάν) και αν μη τι άλλο ουσιαστικά την προετοίμασε για την δύσκολη αποστολή της Ολυμπιάδος.
Σίγουρα είναι ένας άνθρωπος που έχει τις δυνατότητες τις πηγές και την πληροφόρηση να λάβει σαφείς θέσεις για τα δίκαια της χώρας αρκεί να δεχθέι, που πιστεύω πως θα γίνει αφου είναι επιλογή του, να τον βλέπει ο Πρωθυπουργός αποφεύγοντας τα άσχημα παραδείγματα του κόμματός του.
Εν κατακλείδει φαίνεται πως ανοίγουν πλέον τα θέματα του Αιγαίου και κυρίως ένα απο αυτά που ενδεχομένως να οδηγήσει σε σύγκρουση τις δυο χώρες.Ως γνωστόν το casus beli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ισχύει ακόμη για την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών μας υδάτων, δεν μπορώ να καταλάβω πως οι δημιουργικές προτάσεις που αναφέρει ο κος Έλλις και η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα γίνει χωρίς την διευθέτηση και αυτού του θέματος.
Ελπίζω μόνο για το καλό του ελληνικού λαού και την πραγματική ευημερία του το Καστελόριζο να εξακολουθήσει να είναι ελληνικό και να έχει υφαλοκρηπίδα.
Ευχαριστώ

Διαβάστε περισσότερα: http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/blog-post_9433.html#ixzz0kvoF3K1Y

Read more...

Η δήλωση του μήνα


"Δεν επιδιώξαμε ποτέ να δημιουργήσουμε προβλήματα ή να προκαλέσουμε κρίσεις. Ανέκαθεν κάναμε έκκληση για επίδειξη καλής θέλησης, για συντονισμό και συνεργασία και τα μαχητικά μας αεροσκάφη πετούν για χρόνια άοπλα στο Αιγαίο σε αντίθεση με τα ελληνικά που είναι πλήρως οπλισμένα".

Στρατηγός Ilker Başbuğ προς δημοσιογράφους, λίγους μήνες μετά τη δημόσια παραδοχή του τουρκικού Γενικού Επιτελείου για την ύπαρξη του Σχεδίου Balyoz, που προέβλεπε κατάρριψη ελληνικού αεροσκάφους και εισβολή στο βόρειο Έβρο.


Read more...

Δύο παραβάσεις του FIR και τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ από την τουρκική Αεροπορία


Το δίκτυο των ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της ΠΑ εντόπισαν σήμερα12 Απριλίου, 2 σχηματισμoύς αποτελούμενους από 10 συνολικά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ενώ 2 από αυτά ήταν οπλισμένα.


Read more...

Καθελκύστηκε το πρώτο περιπολικό ανοικτής θαλάσσης κλάσης YTKB-400 του τουρκικού Ναυτικού


Ακολουθώντας κατά γράμμα την εξοπλιστική φρενίτιδα της γείτονας χώρας, καθελκύστηκε στα ναυπηγεία Dearsan την Παρασκευή 9 Απριλίου με χρονική καθυστέρηση δύο μηνών, το πρώτο (P1200) από τα συνολικά 16 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης κλάσης YTKB-400. Όπως φαίνεται από την φωτογραφία αυτή την περίοδο ναυπηγούνται δύο ακόμα πλοία στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων Dearsan.

Τα περιπολικά ανοικτής θαλάσσης κλάσης YTKB-400 είναι η απάντηση της Τουρκίας στις απαιτήσεις για συνεχή παρουσία στο Αιγαίο και ειδικότερα στην περιοχή των νησιών του Αν. Αιγαίου. Τα πλοία της συγκεκριμένης κλάσης έχουν εκτόπισμα 400 τόνων, μήκος 55,75 μέτρα, πλάτος 8,85 μέτρα, βύθισμα 2,5 μέτρα, μέγιστη ταχύτητα 22-25 κόμβους και αυτονομία 2000 ναυτικά μίλια. Το σκάφος προωθείται από δύο κινητήρες ντίζελ οι οποίοι κινούν 2 προπέλες.

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός του YTKB-400 περιλαμβάνει, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης AMICOS της Aselsan, Sonar Χαμηλής Συχνότητας, X-Band Radar ναυσιπλοΐας, ηλεκτροπτικό σύστημα θερμικής απεικόνισης πολλαπλών ρόλων (ναυσιπλοΐα, επιτήρηση, έρευνα και διάσωση, αυτόματη παρακολούθηση στόχων, αναγνώριση στόχων και στόχευση) AselFlir 300T, καθώς και ηχοβολιστικό σύστημα υψηλής αναλύσεως ιδανικό για την επιτήρηση κλειστών παράκτιων περιοχών.

O εξοπλισμός του τουρκικού σκάφους είναι ιδιαίτερα βαρύς και περιλαμβάνει ένα διπλό πυροβόλο 40mm OTO Melara Twin Compact Gun, δύο βαριά σταθεροποιημένα επί βάθρου πολυβόλα STAMP των 12,7 mm, ένα εξαπλό εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών της Aselsan καθώς και βόμβες βυθού.

Read more...

Τουρκία: Όχι στον αφοπλισμό του Αιγαίου, έχουμε διαφορές...


«Η Ελλάδα και η Τουρκία επλήγησαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και έχουν κληθεί να μειώσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, αλλά είναι δύσκολο να αλλαχθεί η διευθέτηση της ασφάλειας στο Αιγαίο Πέλαγος αν δεν υπάρξει πρόοδος προς λύση σε μια σειρά προβλημάτων» Τα παραπάνω αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η τουρκική εφημερίδα ‘Χουριέτ’ η οποία επισημαίνει πως οι στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι λένε όχι στον αφοπλισμό του Αιγαίου. Εκκρεμούν και αμφισβητούνται από τους Τούρκους, κυρίως: η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων, του εναέριου χώρου, της υφαλοκρηπίδας και δεκάδες ακατοίκητα νησιά. Η «Χουριέτ» σημειώνει πως παρόλη την πρόσφατη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και Ελλάδας, από την οποία θα έχουν ένα πολιτικό και οικονομικό όφελος τα δύο κράτη, εντούτοις υπάρχει ένα συνεχές αδιέξοδο, το οποίο αδιέξοδο. θα αναβάλλει τις ελπίδες για μια «ελεύθερη από όπλα ζώνη στο Αιγαίο Πέλαγος». Το θέμα του αφοπλισμού ήρθε στην ημερήσια διάταξη μετά την οικονομική κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία τόσο σοβαρά, ώστε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητήσουν από την Αθήνα να μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες που ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανέλαβε η ίδια πρωτοβουλία για το θέμα όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα το «International Peace Research Institute» της Στοκχόλμης το σύνολο των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας και της Ελλάδας – που είναι μέλη του ΝΑΤΟ- ήταν πάνω από 20 δις δολ. Το 2008 με τους Τούρκους να έχουν δαπανήσει 11,6 δις.δολ και τους Έλληνες 9,7 δις. δολ.
Ελπίδες, βέβαια, για αφοπλισμό στο Αιγαίο εξέφρασαν οι δύο πλευρές, όταν ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Δρούτσας, επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.
Στην πραγματικότητα οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου μέσω των ‘διερευνητικών συνομιλιών’ από το 2002, αλλά πάνω από 40 γύρους συνομιλιών απέτυχαν από τότε, ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την επίλυση των προβλημάτων.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να πυροδοτήσει μια κρίση με την Ελλάδα πάνω από το Αιγαίο.
«Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της (στο Αιγαίο) όπως προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει η Τουρκία στόχο να δημιουργήσει προβλήματα ή κρίσεις», είπε ο Μπασμπούγ στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα μετά από μια στρατιωτική τελετή.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως ενώ τα τουρκικά αεροπλάνα πετούν άοπλα, τα ελληνικά πολεμικά είναι με πλήρη οπλισμό.
Η τουρκική εφημερίδα κάνει μια αναφορά για τις κρίσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια αρχίζοντας από το 1987 μέχρι το 1996.
Αναφερόμενη επιπρόσθετα η «Χουριέτ» στα χωρικά ύδατα σημειώνει τα εξής:
«Η συνθήκη της Λωζάνης καθόρισε τα χωρικά ύδατα σε τρία ναυτικά μίλια που αργότερα επεκτάθηκαν στα έξι, στη δεκαετία του 1930. Η Ελλάδα δήλωσε την πρόθεσή της να αυξήσει αυτήν την απόσταση στα 12 ναυτικά μίλια μετά την έγκριση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982. Αντιδρώντας στην ελληνική δήλωση, η Τουρκία δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα θεωρείτο ως αιτία πολέμου».
Και για τα νησιά του Αιγαίου η «Χουριέτ» θα επισημάνει:
«Το Αιγαίο φιλοξενεί εκατοντάδες νησάκια των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται. Η Τουρκία και η Ελλάδα έρχονται αντιμέτωπες συχνά για τις βραχονησίδες όπως συνέβη το 1996».

Read more...

Tayyip Erdogan: «Το Ισραήλ πρέπει να αφοπλίσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο»


Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει ακλόνητος την κριτική του εναντίον του Ισραήλ, σε κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Αυτή τη φορά την «τιμητική» του είχε το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ. Πριν αναχωρήσει για την διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια που γίνεται στην Ουάσιγκτον ο Tayyip Erdogan δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ώστε να αφοπλιστεί το Ισραήλ από πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για μια Μέση ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα «κάνει τα στραβά μάτια» σε ότι αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα υπογραμμίζοντας το γεγονός πως το Ισραήλ είναι ο μοναδικός κάτοχος πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή και δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων είπε¨ «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κανένα αίτημα ή πρόθεση από τη διεθνή κοινότητα σε ότι αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ. Θα πρέπει να ρωτήσουμε τη διεθνή κοινότητα γιατί δεν έχετε κάνει κάτι για αυτό;» Τέλος ο τούρκος πρωθυπουργός είπε πως θα φέρει προς συζήτηση το θέμα των πυρηνικών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εργασιών της διάσκεψης, ενώ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δήλωσε πως η χώρα αυτή έχει εξεταστεί σχολαστικά και αυτό επειδή είναι μέλος της Διεθνούς επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ενώ το Ισραήλ που δεν είναι μέλος «μπορεί να κάνει ότι θέλει».

Read more...

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ Ταλάτ και Έρογλου


Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης των βασικών υποψηφίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου, μία μόλις εβδομάδα πριν από τις « προεδρικές εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αλήθεια» υποστηρίζει ότι είναι ταυτισμένος με την ιδέα της λύσης, ενώ κατηγορεί τον Έρογλου ότι είναι εναντίον της λύσης. Ο Ταλάτ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα τον επανεκλέξουν, για να μην επιστρέψουν στην κατάσταση πριν από το 2004. Αν το πράξουν, είπε, είναι «σαν να αυτοκτονούν».

Είπε, επίσης, ότι στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια συμφωνήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία και ότι απομένει να καθοριστεί ο χρόνος εναλλαγής στην προεδρία και ο αριθμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκτιμά ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο η στήριξη με ευθύ τρόπο, που του πρόσφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
«Αντί ο Δημήτρης να εκφράζει στήριξη στην υποψηφιότητα μου, θα ήταν καλύτερα να εξηγήσει στον κόσμο σε τι συμφωνήσαμε», ανέφερε ο κ. Ταλάτ.
Ο Ντερβίς Ερογλου, βασικός αντίπαλος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έκανε λόγο για «δύο λαούς», που δεν μπορεί, όπως είπε, παρά να είναι «συνέταιροι σε ένα νέο κράτος». Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Ντερβίς Ερογλου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν από μηδενική βάση.
Εάν εκλεγώ, είπε επί λέξει, το πρώτο που θα συζητήσω είναι από ποια κεφάλαια θα αρχίσουν οι συνομιλίες και από ποιο σημείο θα αρχίσουμε να συνομιλούμε. Ισχυρίστηκε ότι για τους Τουρκοκύπριους διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σημαίνει «ύπαρξη δύο χωριστών κυρίαρχων λαών σε χωριστές περιοχές».
Κόκκινες γραμμές για την τουρκική πλευρά, είπε ο κύριος Έρογλου, είναι η ασφάλεια, οι εγγυήσεις της Τουρκίας, που πρέπει να συνεχιστούν, και η λύση στη βάση «δύο ίσων συνιστώντων κρατών».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Read more...

Ο Τούρκος είναι πάντα ο ίδιος!


Tου ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΔΙΖΕΛΟΥ

1. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας πραγματοποίησε τελικά το ταξίδι του στην Άγκυρα. Όχι βέβαια για να διαμαρτυρηθεί για τις παραβιάσεις των Τούρκων εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο και στο FIR Αθηνών, αλλά απλώς για να εκτελέσει την εντολή των αφεντικών μας για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία.

Στο μεταξύ, οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο, φτάνοντας μέχρι την Τζια, και χωρίς ειδοποίηση. Και με παρενόχληση αεροσκαφών μέσα στον εναέριο χώρο της χώρας μας, όχι μόνον ελληνικών, αλλά ευτυχώς για μας και αεροσκαφών άλλων χωρών της ΕΕ που μετέχουν στη δύναμη Frontex, η οποία είναι δύναμη της ΕΕ με αρμοδιότητα να προλαμβάνει τη λαθρομετανάστευση εις βάρος της Ελλάδας. Έτσι, πολλά αεροσκάφη της ευρωπαϊκής αυτής δύναμης (ρουμανικά, λιθουανικά, σουηδικά, φινλανδικά κ.λπ.) δέχτηκαν παρενοχλήσεις από τουρκικές βάσεις ενώ πετούσαν σε ελληνικό εναέριο χώρο. Και το γεγονός αυτό το ανέφεραν στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον μόνον η Ελλάδα που γκρινιάζει και διαμαρτύρεται για τις τουρκικές παραβιάσεις, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία.

Τώρα υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας εκ μέρους της Τουρκίας. Και οι παραβιάσεις αυτές θα έπρεπε να προκαλέσουν την οργή της ελληνικής κυβέρνησης και τη ματαίωση κάθε επαφής με τον κακό μας γείτονα, για να καταλάβει ότι οφείλει να σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, που αποτελούν θεμελιώδη θεσμό της διεθνούς νομιμότητας και απαράβατο στήριγμα της διατήρησης της ειρήνης. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ματαιώσει την εδώ επίσκεψη του Ερντογάν. Για να σταματήσει επιτέλους η χώρα μας να χλευάζεται από εχθρούς και φίλους για τη δουλικότητα της εξωτερικής της πολιτικής. Φτάνει ο διασυρμός της χώρας μας για τα οικονομικά της χάλια. Ας μην έχουμε διασυρμό και για τη δουλική εξωτερική μας πολιτική. Αρκετά δώσαμε στην Τουρκία.
Όπως, για παράδειγμα, το «προξενιό» για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ή την «επίθεση ειρήνης» του Γ. Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και την υποστήριξη του φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν από τον Γ. Παπανδρέου πάλι. Δεν φταίνε οι Τούρκοι μόνον. Βασικά φταίμε εμείς που ανεχόμαστε μέσα στα υπουργεία να υπάρχει μια Ρεπούση, μια Δραγώνα και άλλες προσωπικότητες νεωτεριστικών απαράδεκτων αντιλήψεων.
2. Γιατί άραγε η Τουρκία πραγματοποιεί αυτές τις παράνομες «επισκέψεις» πολεμικών της πλοίων σε ελληνικά λιμάνια και τις παρενοχλήσεις των αεροσκαφών της κοινοτικής δύναμης Frontex; Απλώς θέλει να εδραιώσει την επιδίωξή της ότι το Αιγαίο δεν αποτελεί ελληνική θάλασσα. Και αυτές τις επιδιώξεις τις μετατρέπει σε ιδιοκτησιακούς τίτλους, τους οποίους προβάλλει με τον δειλό χαρακτηρισμό «γκρίζες ζώνες». Και γι’ αυτό το δεύτερο εξάμηνο του 2009 οι παραβιάσεις και οι παρενοχλήσεις είχαν πυκνώσει, αλλά δυστυχώς εδώ στη χώρα μας εσχάτως παρατηρείται αδράνεια του υπουργείου Άμυνας για την αναχαίτιση των παραβιάσεων και την απομάκρυνση των τουρκικών πολεμικών από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το πρόβλημα της αυθαίρετης παρουσίας των Τούρκων στο Αιγαίο δεν είναι βέβαια τωρινό! Κατ’ επανάληψη σημειώνονταν τέτοιες τουρκικές «ασέβειες» σκοπιμότητας. Ας μην ξεχνάμε την περίφημη ρήση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου: «Βυθίσατε το “Χόρα”».
Ας δημιουργήσουμε κι εμείς ένα ατύχημα εις βάρος της Τουρκίας, μήπως αυτό τους συνετίσει.
Η γειτονική μας χώρα βρήκε την ευκαιρία τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, λόγω των δημοσιονομικών της προβλημάτων, και προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της στο Αιγαίο και στο Κυπριακό. Αν με τη βοήθεια της Frontex, δηλαδή της ΕΕ, αναγνωριστεί το FIR Αθηνών όπως είναι σήμερα και τα χωρικά ύδατα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου ως σύνορα της ΕΕ, η Τουρκία θα έχει χάσει οριστικά το παιχνίδι. Γι’ αυτό και πύκνωσε τώρα την παράνομη παρουσία της στο Αιγαίο, για να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη. Μήπως θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι χρειάζεται για την αναγνώριση των ελληνικών συνόρων ως κοινοτικών; Καμία προσπάθεια δεν γίνεται σ’ αυτόν τον τομέα.

Read more...

Παρουσιάστηκε σχέδιο τριών διαστάσεων του υπό ανάπτυξη τουρκικού άρματος μάχης Altay.


Ένα ακόμα εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας προχωρά κανονικά αποδεικνύοντας ότι η πολεμική βιομηχανία της χώρας διαθέτει τα μέσα και την πολιτική υποστήριξη. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης του τελευταίου εκσυγχρονισμένου Μ60Τ στον τουρκικό Στρατό, παρουσιάστηκε το τρισδιάστατο σχέδιο του υπό εξέλιξη τουρκικού άρματος μάχης Altay της εταιρείας OTOKAR του επιχειρηματικού ομίλου Koc Group.

Με την πολιτική ηγεσία του τουρκικού ΥΠΕΘΑ παρούσα στην τελετή παράδοσης του τελευταίου εκσυγχρονισμένου Μ60Τ, οι σχεδιαστές της OTOKAR παρουσίασαν για πρώτη φορά δημοσίως, το σχέδιο του υπό ανάπτυξη άρματος. Το σασί του νέου άρματος φαίνεται να μοιάζει αρκετά σε αυτό του κορεατικού XK-2 Black Panther το οποίο κατόπιν συμφωνίας των Τούρκων με τους Κορεάτες θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του Altay.

Επιπρόσθετα ο πύργος του Altay αν και έχει και αυτός βασιστεί στο κορεατικό άρμα, έχει επανασχεδιαστεί από τούρκους μηχανικούς, με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερος σε μήκος και να μοιάζει στο εμπρόσθιο τμήμα του σε μεγάλο βαθμό με αυτόν του Leopard 2A6.
Το νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός του άρματος θα είναι το σπονδυλωτής σχεδίασης και κατασκευής Volkan-III της τουρκικής εταιρείας Aselsan, ενώ ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά του άρματος είναι ότι το τουρκικό άρμα διαθέτει 7 εδαφιαίους τροχούς σε σχέση με τους έξι που διαθέτει το κορεατικό XK-2 Black Panther. Μία ακόμα προσθήκη είναι η τοποθέτηση τηλεχειριζόμενο βαρύ πολυβόλο Mini STAMP των 12,7 χλστ στο πίσω μέρος της οροφής του πύργου.
Τέλος πληροφορίες αναφέρουν ότι το άρμα πιθανόν να διαθέτει κινητήρα των 1800 ίππων σε σχέση με τον κινητήρα των 1500 ίππων του XK-2. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συγκεκριμένη τελετή παρευρέθη και ο ακόλουθος της Κολομβίας ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για το υπό ανάπτυξη τουρκικό άρμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρμα ενσωματώνει προσθαφαιρούμενα πάνελ θωράκισης σε μεγάλο εύρος της επιφάνειας του πύργου τόσο στο εμπρόσθιο τόξο όσο και στα πλάγιά του.

Read more...

Βαριά η βαριοπούλα.


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Ολο και πιο βαριά γίνεται η «υπόθεση Βαριοπούλα» στην οποία κατηγορούνται διάφοροι απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων για σχεδιασμό επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης με απώτερο σκοπό την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν. Τώρα τίθεται θέμα κατάθεσης άλλων 25 ανώτατων αξιωματικών.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2003 από την Α’ Στρατιά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από μερικές μέρες ο τουρκικός Τύπος είχε γράψει ότι υπάρχει έγγραφο που σχετίζεται με την εν λόγω άσκηση και φέρει την υπογραφή του σημερινού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο διέψευσε με ανακοίνωσή του την είδηση, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε το περασμένο Σάββατο και ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ.
Ο στρατηγός διέψευσε τα περί υπογραφής, ενώ είπε πως τα έγγραφα που περιέχουν τις εκθέσεις που είχαν συντάξει οι παρατηρητές του γενικού επιτελείου σχετικά με την εν λόγω άσκηση έχουν καταστραφεί, επειδή έχουν περάσει πέντε χρόνια, αλλά σημείωσε ότι οι πρωταγωνιστές είναι εν ζωή, είτε ως απόστρατοι είτε ως εν ενεργεία αξιωματικοί.
Οι 25 αξιωματικοί.
Ο στρατηγός αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 25 αξιωματικών και την κατάθεσή τους. Ενα από τα σημεία που προκάλεσαν συζητήσεις αυτές τις μέρες ήταν η διαμαρτυρία των στρατιωτικών αρχών προς την οδηγία της Εισαγγελίας για την κατάθεση των «25». Ο στρατηγός είπε πως οι στρατιωτικές αρχές «ενημέρωσαν απλώς τον εισαγγελέα, αναφέροντας ότι το έγγραφο με το οποίο τέθηκε θέμα κατάθεσης, δεν έφερε την υπογραφή του» και υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα επέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης».
Ο στρατηγός είπε επίσης ότι παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα σχετικά με την «υπόθεση Βαριοπούλα», συνεχίζεται και η αντίστοιχη έρευνα της στρατιωτικής εισαγγελίας.
Οζκιόκ με Ντογάν.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η φραστική αντιπαράθεση που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του πρώην γενικού επιτελάρχη στρατηγού ε.α. Χιλμί Οζκιόκ και του πρώην διοικητή της Α’ Στρατιάς στρατηγού ε.α. Τσετίν Ντογάν, με αφορμή την εν λόγω άσκηση, έχει προκαλέσει εντυπώσεις. Ο πρώτος, εδώ και καιρό, άφηνε υπονοούμενα για αν μη τι άλλο περίεργες κινήσεις ανώτατων αξιωματικών κατά την περίοδο για την οποία γίνεται λόγος.
Υποτίθεται ότι το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και της στρατιωτικής εισαγγελίας, θα αποκαλύψει αν κατά τη διάρκεια της άσκησης έχει γίνει παρατυπία, δηλαδή αν επαληθεύεται ο ισχυρισμός ότι υπό την επίφαση στρατιωτικής άσκησης, υπήρξε σχεδιασμός ανατροπής της κυβέρνησης.
Ετσι κι αλλιώς πάντως το όλο θέμα περιλαμβάνεται μεταξύ του υλικού στη διάθεση ειδικά των πολιτικών κομμάτων στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP