Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Η Κύπρος στο Τρίγωνο των Βερμούδων.


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ Γ. ΣΥΚΑ*
Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον πολλών, διαφορετικών και δύσκολων προκλήσεων:
α) Η πιο κρίσιμη φάση του Κυπριακού,
β) η δεύτερη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας και
γ) η ανάγκη να προσαρμοστούμε και να λειτουργήσουμε στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών απαιτεί μια πολύστοχη στρατηγική, ένα συνδυασμό μέτρων που να καλύπτει όλους τους άξονες πολιτικής. Ενδεικτικά αναφέρονται οι κάτωθι τομείς:

1. Επιθετική διπλωματία με στόχο την ηθική και επικοινωνιακή υπεροχή έναντι της Τουρκίας,
2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,
3. Βελτίωση της αποδοτικότητας,
4. Έξυπνες επενδύσεις,
5. Στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές,
6. Καθιέρωση της Κύπρου ως Διεθνούς Κέντρου Υπηρεσιών,
7. Αναγνώριση και αξιοποίηση του κεντρικού ρόλου της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Η μείωση της γραφειοκρατίας (απλοποίηση διαδικασιών, αποκέντρωση), οι καινοτόμες πρακτικές και η επένδυση στις νέες τεχνολογίες στο Δημόσιο Τομέα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να λειτουργούν με ευελιξία. Στον επιχειρηματικό τομέα η στρατηγική ανάκαμψης μπορεί να συνοψιστεί ως ακολούθως:
«Βελτίωση αποδοτικότητας – στρατηγικές επενδύσεις – καινοτομία – value for money – διαφοροποίηση – ενδιαφέροντα προϊόντα – δημιουργικό μάρκετινγκ». Η Μεγάλη Ύφεση σήμανε το τέλος των επιχειρηματικών πλάνων όπως τα γνώριζε ο μέσος επιχειρηματίας μέχρι τις αρχές του 2008. Οι νέες προκλήσεις για το επιχειρείν του μέλλοντος εστιάζονται στην ανάγκη για
α) προσαρμοστικότητα,
β) διαφοροποίηση της διαδικασίας διαχείρισης κινδύνου και
γ) αέναη καινοτομία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, στις τρεις προηγούμενες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις οι επιχειρήσεις με τα καλύτερα αποτελέσματα ήταν εκείνες που μείωσαν το κόστος τους με τη βελτίωση της αποδοτικότητας και όχι με τη μείωση του προσωπικού. Οι νικητές αυτοί, κατά τη διάρκεια της ύφεσης πέτυχαν τη χρυσή τομή «βελτίωση αποδοτικότητας – στρατηγικές επενδύσεις». Οι στρατηγικές επενδύσεις κατά τη διάρκεια της ύφεσης είναι απαραίτητες ώστε η επιχείρηση να είναι προετοιμασμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που θα αρχίσουν να παρουσιάζονται μετά την κρίση.
H Κύπρος δεν πρέπει απλώς να τρέξει σε όλα τα πεδία, πρέπει να απογειωθεί. Ο αγώνας αυτός απαιτεί τη συστράτευση όλων – ο συντονισμός, η συνέργεια και η έγκαιρη λήψη μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να καταβάλουμε αποφασιστικές προσπάθειες για να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας και να εκμεταλλευτούμε τα πολλά ισχυρά μας σημεία. Εισηγούμαι την ίδρυση διεπιστημονικού – διαθεματικού Κέντρου Καινοτομίας. Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Κύπρο, σε όλους τους τομείς.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP