Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Παράπονα κι ενστάσεις Ντ. Έρογλου για Λευκωσία


Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου θα συνεχιστούν, όμως οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποδεχθούν ισότητα εξουσιών για τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Ντερβίς Ερόγλου, υποψήφιος στις “προεδρικές εκλογές” που θα διεξαχθούν στις 18 Απριλίου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο “σκληροπυρηνικός” Ντ. Έρογλου προηγείται στην “προεδρική” κούρσα, και οι διπλωματικοί κύκλοι εκφράζουν την ανησυχία ότι μία πιθανή νίκη του θα ότι υπονόμευε τη συμφιλίωση στη νήσο.

“Πώς γνωρίζουν οι Ελληνοκύπριοι τι θα πράξω και τι θα συμβεί πριν ακόμη εισέλθω στο προεδρικό γραφείο και κάτσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων“, διερωτήθηκε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελληνοκυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος». Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος θα μπορούσε ίσως να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει συμφωνία από τον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη και αντίπαλό του στις επικείμενες εκλογές, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Περίπλοκα ζητήματα κατανομής των εξουσιών, που συνδέονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε μιας πλευράς, έχουν οδηγήσει τις συνομιλίες σε ένα μακροχρόνιο “τέλμα” που αποτρέπει την επίτευξη συμφωνίας.

Οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν μία επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή εξέλιξης της υπάρχουσας Δημοκρατίας της Κύπρου, ενώ ο Ερόγλου επιμένει ότι, «για μας, μία δι-ζωνική, δι-κοινοτική ομοσπονδία σημαίνει την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κυρίαρχων λαών, σε δύο χωριστές περιοχές».

Αναφερόμενος εξάλλου στις έως τώρα συνομιλίες Ταλάτ-Χριστόφια, ο Ντ. Ερόγλου άφησε να εννοηθεί ότι εάν εκλεγεί επιθυμεί να εξετάσει εκ νέου ό,τι έχει τεθεί στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Εφόσον τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και τα έξι κεφάλαια που έχουν συζητηθεί έως τώρα», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP