Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Κενή περιεχομένου η επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Λευκωσία


Τα μεγάλα χαμόγελα των μελών της πρωθυπουργικής ακολουθίας στην Κύπρο και τα χαμόγελα του ίδιου του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, δεν αποδίδουν την πολιτική πραγματικότητα την οποία αντιμετώπισε στη Μεγαλόνησο. Τη απόλυτη πολιτική διάσπαση σχετικά με τις αποφάσεις και κινήσεις του προέδρου Δ. Χριστόφια αλλά και την αστειότητα των επιχειρημάτων, που τα έκανε δεκτά δια της … σιωπής του! Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Κύπρο, αποτέλεσε μια ευκαιρία να αναδεχθεί το “διπλό παιχνίδι” που παίζεται με τους ευρωπαίους εταίρους μας, πίσω από την πλάτη του Κυπριακού ελληνισμού αλλά και του Ελληνικού λαού, καθώς αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι κυβερνήσεις της Λευκωσίας (κυρίως) και της Αθήνας (δευτερευόντως) ξεπούλησαν σημαντικό τμήμα του ισχυρού οπλοστασίου τους, έναντι της Τουρκίας και των κατεχομένων, επιτρέποντας την συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ζητήματος του “εμπορίου με τα κατεχόμενα” (έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα), με εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Φούλε.

Η χθεσινή δήλωση (τουλάχιστον γελοία!) του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια ότι “δεν μας τηλεφώνησαν να μας πουν τι έγραφε το κείμενο του Correper, του περασμένου Δεκεμβρίου αγγίζει τα όρια της αθλιότητας καθώς υποστήριξε πως η σχετική πρόταση βρισκόταν στη δεύτερη σελίδα και δεν το είδαν! Αν ισχύει αυτό αποτελεί έγκλημα γιατί Λευκωσία και Αθήνα ομολογούν πως κανείς στις δύο χώρες δεν διαβάζει τα επίσημα πολιτικά κείμενα της ΕΕ… Η σιωπηλή αποδοχή αυτή της άποψης από τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι σαφές πως υποδεικνύει ευθύνες και της ελληνικής πλευράς καθώς “δεν το είδε” επί τρίμηνο!

Κατά τα άλλα η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου αναλώθηκε σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί “πλήρους υποστήριξης” της πολιτικής Χριστόφια. Πρόκειται για επανάληψη της θέσης Παπανδρέου – ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τον “Σχέδιο Ανάν” και φυσικά στο τυχόν μελλοντικό δημοψήφισμα θα δοθεί ανάλογη απάντηση από την πλειοψηφία των Κυπρίων που, τόσο σαν κόμματα όσο και σε δημοσκοπήσεις, απορρίπτουν τα βασικά στοιχεία των “ως τώρα “συμφωνιών” του κ. Χριστόφια!

Στελέχη των κυπριακών κομμάτων με τα οποία ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ ήρθε σε επαφή υποστήριξαν ότι ο κ. Παπανδρέου στις επαφές του μαζί τους υποστήριξε την άποψη για “κοινή πολιτική θέση” των κομμάτων του Εθνικού Συμβουλίου αλλά δεν αντιπρότεινε ιδέες ή λύσεις στα σημεία που η συντριπτική πλειοψηφία τους απορρίπτει τις προτάσεις Χριστόφια, ιδιαίτερα στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιών.

Γιατί τώρα;

Ερώτημα εξακολουθεί να υφίσταται για ποιό λόγο επελέγη τώρα η “επίλυση” του ζητήματος του “απ ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα”, εκ μέρους της ΕΕ. Είναι κάτι που παρά τις “δραστήριες” προσπάθειες Ελλάδας και Κύπρου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα “περάσει” πλειοψηφικά από το επόμενο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Μια πιθανότητα είναι να σχετίζεται με τη νέα κρίση της πορείας της Τουρκίας. Γιατί να ανοίξει το εμπόριο με τα κατεχόμενα η Άγκυρα θα είναι υποχρεωμένη -με βάση της διακηρύξεις της- να ανοίξει ένα λιμάνι κι ένα αεροδρόμιο στα πλοία και αεροσκάφη με κυπριακή σημαία. Αλλά αυτό δεν αποτελεί νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά σχεδόν de facto. Και το αντάλλαγμα στη συνέχεια ποιό θα είναι που θα ζητήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι; Μήπως την άρση των Κυπριακών αντιρρήσεων για το άνοιγμα των 8 κεφαλαίων, ανάμεσά τους και του “Ενεργειακού”;

Πέραν αυτού όμως θα έχουμε έμμεση αναγνώριση των αρχών των κατεχομένων, κάτι που ιδιαιτέρως θα φέρει σε ακραία αμυντική θέση τους Ελληνοκύπριους καταδικάζοντας ακόμη περισσότερο τις όποιες πιθανότητες για “λύση του Κυπριακού κι επανένωση του νησιού“!

Τέλος, υπάρχει και μία παράμετρος, που σχετίζεται με το πόσο “ηλίθιοι” είναι οι λαοί των δυο χωρών, που πρέπει να πιστέψουν το παραμύθι του “δεν διαβάσαμε τη δεύτερη σελίδα”! Ποιός αλήθεια τιμωρήθηκε, μετατέθηκε εξοβελίστηκε από το σύστημα; Ή μήπως κάποιοι το είδαν κι απλά τους είπαν… σκάστε!

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP