Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης μεταξύ Ταλάτ και Έρογλου


Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης των βασικών υποψηφίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Ντερβίς Έρογλου, μία μόλις εβδομάδα πριν από τις « προεδρικές εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αλήθεια» υποστηρίζει ότι είναι ταυτισμένος με την ιδέα της λύσης, ενώ κατηγορεί τον Έρογλου ότι είναι εναντίον της λύσης. Ο Ταλάτ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Τουρκοκύπριοι θα τον επανεκλέξουν, για να μην επιστρέψουν στην κατάσταση πριν από το 2004. Αν το πράξουν, είπε, είναι «σαν να αυτοκτονούν».

Είπε, επίσης, ότι στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια συμφωνήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία και ότι απομένει να καθοριστεί ο χρόνος εναλλαγής στην προεδρία και ο αριθμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκτιμά ότι είχε αρνητικό αντίκτυπο η στήριξη με ευθύ τρόπο, που του πρόσφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
«Αντί ο Δημήτρης να εκφράζει στήριξη στην υποψηφιότητα μου, θα ήταν καλύτερα να εξηγήσει στον κόσμο σε τι συμφωνήσαμε», ανέφερε ο κ. Ταλάτ.
Ο Ντερβίς Ερογλου, βασικός αντίπαλος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έκανε λόγο για «δύο λαούς», που δεν μπορεί, όπως είπε, παρά να είναι «συνέταιροι σε ένα νέο κράτος». Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Ντερβίς Ερογλου άφησε επίσης να εννοηθεί ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν από μηδενική βάση.
Εάν εκλεγώ, είπε επί λέξει, το πρώτο που θα συζητήσω είναι από ποια κεφάλαια θα αρχίσουν οι συνομιλίες και από ποιο σημείο θα αρχίσουμε να συνομιλούμε. Ισχυρίστηκε ότι για τους Τουρκοκύπριους διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σημαίνει «ύπαρξη δύο χωριστών κυρίαρχων λαών σε χωριστές περιοχές».
Κόκκινες γραμμές για την τουρκική πλευρά, είπε ο κύριος Έρογλου, είναι η ασφάλεια, οι εγγυήσεις της Τουρκίας, που πρέπει να συνεχιστούν, και η λύση στη βάση «δύο ίσων συνιστώντων κρατών».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP