Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Βαριά η βαριοπούλα.


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Ολο και πιο βαριά γίνεται η «υπόθεση Βαριοπούλα» στην οποία κατηγορούνται διάφοροι απόστρατοι και εν ενεργεία αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων για σχεδιασμό επιχειρήσεων αποσταθεροποίησης με απώτερο σκοπό την πτώση της κυβέρνησης Ερντογάν. Τώρα τίθεται θέμα κατάθεσης άλλων 25 ανώτατων αξιωματικών.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2003 από την Α’ Στρατιά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έχει έδρα στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από μερικές μέρες ο τουρκικός Τύπος είχε γράψει ότι υπάρχει έγγραφο που σχετίζεται με την εν λόγω άσκηση και φέρει την υπογραφή του σημερινού αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ιλκέρ Μπάσμπουγ.

Το τουρκικό γενικό επιτελείο διέψευσε με ανακοίνωσή του την είδηση, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε το περασμένο Σάββατο και ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ασλάν Γκιουνέρ.
Ο στρατηγός διέψευσε τα περί υπογραφής, ενώ είπε πως τα έγγραφα που περιέχουν τις εκθέσεις που είχαν συντάξει οι παρατηρητές του γενικού επιτελείου σχετικά με την εν λόγω άσκηση έχουν καταστραφεί, επειδή έχουν περάσει πέντε χρόνια, αλλά σημείωσε ότι οι πρωταγωνιστές είναι εν ζωή, είτε ως απόστρατοι είτε ως εν ενεργεία αξιωματικοί.
Οι 25 αξιωματικοί.
Ο στρατηγός αναφέρθηκε και στην υπόθεση των 25 αξιωματικών και την κατάθεσή τους. Ενα από τα σημεία που προκάλεσαν συζητήσεις αυτές τις μέρες ήταν η διαμαρτυρία των στρατιωτικών αρχών προς την οδηγία της Εισαγγελίας για την κατάθεση των «25». Ο στρατηγός είπε πως οι στρατιωτικές αρχές «ενημέρωσαν απλώς τον εισαγγελέα, αναφέροντας ότι το έγγραφο με το οποίο τέθηκε θέμα κατάθεσης, δεν έφερε την υπογραφή του» και υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα επέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης».
Ο στρατηγός είπε επίσης ότι παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα σχετικά με την «υπόθεση Βαριοπούλα», συνεχίζεται και η αντίστοιχη έρευνα της στρατιωτικής εισαγγελίας.
Οζκιόκ με Ντογάν.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η φραστική αντιπαράθεση που υπήρξε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του πρώην γενικού επιτελάρχη στρατηγού ε.α. Χιλμί Οζκιόκ και του πρώην διοικητή της Α’ Στρατιάς στρατηγού ε.α. Τσετίν Ντογάν, με αφορμή την εν λόγω άσκηση, έχει προκαλέσει εντυπώσεις. Ο πρώτος, εδώ και καιρό, άφηνε υπονοούμενα για αν μη τι άλλο περίεργες κινήσεις ανώτατων αξιωματικών κατά την περίοδο για την οποία γίνεται λόγος.
Υποτίθεται ότι το έργο της Δικαιοσύνης, αλλά και της στρατιωτικής εισαγγελίας, θα αποκαλύψει αν κατά τη διάρκεια της άσκησης έχει γίνει παρατυπία, δηλαδή αν επαληθεύεται ο ισχυρισμός ότι υπό την επίφαση στρατιωτικής άσκησης, υπήρξε σχεδιασμός ανατροπής της κυβέρνησης.
Ετσι κι αλλιώς πάντως το όλο θέμα περιλαμβάνεται μεταξύ του υλικού στη διάθεση ειδικά των πολιτικών κομμάτων στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP