Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ταξίδι-έκπληξη του Τούρκου Αρχηγού Στόλου στην Ελλάδα!


Με μία λιτή ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Αρχηγού Στόλου (ΑΣ) στην χώρα μας ο οποίος επισκέφθηκε και μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού!
Η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως σήμερα ολοκληρώθηκε "η πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου Αρχηγού Στόλου στην Ελλάδα" και συνεχίζει πως "Ο Τούρκος Ναύαρχος Uǧur Yνǧνt έφθασε τη Δευτέρα 6 Απριλίου 2009 στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Καραΐσκος ΠΝ.


Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ο Τούρκος ΑΣ πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Γεώργιο Καραμαλίκη ΠΝ.
Στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου καθώς και μονάδες του Στόλου."
Είναι σαφές πως η επί τέσσερις ημέρες παραμονή του Τούρκου ΑΣ στην χώρα μας κρατήθηκε μυστική και ανακοινώθηκε μόνο όταν η επίσκεψη ολοκληρώθηκε.
Από την πλευρά του ο Τούκος ΑΣ είχε την ευκαιρία να δει από "κοντά" και τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας τον οποίο η τουρκική φρεγάτα δεν κατάφερε να δει όταν έφτασε πριν μερικούς μήνες μέχρι το Σούνιο. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον πως αυτά που είδε τελικά τον ... ανησύχησαν.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Read more...

Επιβεβαίωση του defencenet.gr από τον A/ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα


Πλήρη επιβεβαίωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα του defencenet.gr για την μη ύπαρξη "σε ισχύ" σεναρίου "θερμής" κρίσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας η οποία κρίση, κατά το σενάριο, θα είχε ως επακόλουθο την έναρξη διαπραγματεύσεων μετά την απώλεια ελληνικού εθνικού εδάφους.
Τι σημαίνει "δεν υπάρχει σενάριο σε ισχύ": Παλαιότερο σενάριο υπήρξε, από ομάδα διπλωματών και ακαδημαϊκών, αλλά ουδέποτε υπήρξε αμυντικός σχεδιασμός επί αυτού του σεναρίου, το οποίο έμεινε ένα απλό κείμενο. Την Τρίτη 14/04 η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κυκλοφορεί με τα πέντε ισχύοντα βασικά σενάρια κρίσης που επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ, όπως και ανάλυση του εν λόγω σεναρίου που οδηγούσε σε ήττα την Ελλάδα και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.


Ο Α/ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψας μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι «δεν γνωρίζει το ΓΕΕΘΑ τέτοιο σενάριο και ούτε μπορεί να υπάρξει τέτοιο σενάριο. Αυτά τα πράγματα (σ.σ. διαπραγματεύσεις μετά από αιφνιδιαστική κατάληψη εθνικού εδάφους) δεν γίνονται». Υπενθυμίζεται ότι την επομένη του δημοσιεύματος για το σενάριο στον «Τύπο της Κυριακής» το defencenet.gr είχε δημοσιοποιήσει ότι δεν υπάρχει σε ισχύ κανένα σενάριο που να προβλέπει διαπραγματεύσεις με τον εχθρό μετά από απώλεια εθνικού εδάφους και στο οποίο σενάριο οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην απαντήσουν άμεσα με τον ίδιο τρόπο ή σε μεγαλύτερη έκταση.
Ωστόσο πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν, όπως προαναφέραμε, ότι πράγματι και εν αγνοία του ΓΕΕΘΑ, είχε υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο από ομάδα πρώην διπλωματών-ακαδημαϊκών συνεργαζόμενων με τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, το οποίο όμως σενάριο ουδέποτε περιελήφθη στα υπό μελέτη σενάρια-παίγνια των Ενόπλων Δυνάμεων – και πως θα μπορούσε άλλωστε.
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι αποκαταστάθηκε η επιχειρησιακή λειτουργία των ρανταρ επιτήρησης ΒΟR-A που βρίσκονται εγκατεστημένα στο Αιγαίο και όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Επίσης, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανακοινώθηκαν και κάποια σημαντικά μέτρα και αλλαγές οι οποίες θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και αναμένεται να αλλάξουν την δομή, την σύνθεση, την αποστολή αλλά και τον χώρο τάξης και δράσης των ελληνικών δυνάμεων οι οποίες δρουν στην χώρα της κεντρικής Ασίας.
Κατά την διάρκεια των επερχόμενων εκλογών στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2009, η Ελλάδα θα αποστείλει στην περιοχή της Καμπούλ δύο ομάδες υγειονομικού, συνολικά 17 με 20 άτομα.
Από τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα αναλαμβάνει την διοίκηση της ΚΑΙΑ (Kabul Afghanistan International Airport). H Αθήνα για να ανταποκριθεί στην συγκεκριμένη αποστολή θα στείλει επιπλέον 40 άτομα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Η Αθήνα θα στείλει μία αμιγώς ελληνική μονάδα των 18 ατόμων, η οποία προβλέπεται να αναλάβει την αποστολή της εκπαίδευσης των επιτελείων των μονάδων του Στρατού του Αφγανιστάν οι οποίες έχουν ως χώρο ευθύνης την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Η αποστολή αυτή πρόκειται να αναλυφθεί μέσα στα πλάισια του προγράμματος OMLT (Operational Mentor and Liaison Team) του ΝΑΤΟ.
Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες προκαταρτικές αποστολές αναγνώρισης, από μέλη της ελληνικής αποστολής, στην περιοχή της Χεράτ και πιο συγκεκριμένα στο στρατόπεδο της ιταλικής δύναμης στο οποίο σχεδιάζεται να μεταφερθεί και η ελληνική πλευρά μέσα στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται πως η ΤΕΣΑΦ από το στρατόπεδο Invictia που είναι στην Καμπούλ, και παραδίδεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, θα μεταβεί στην Χεράτ χωρίς για την ώρα ναέχει γνωστοποιηθεί ο χρόνος της μετακίνησης. Επίσης, βρίσκεται υπό μελέτη και η αλλαγή του ρόλου της δύναμης η οποία αυτή την στιγμή είναι μηχανικό κατασκευών σε μηχανικό ειδικευμένο στην κατασκευή γεφυρών.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Read more...

Απίστευτη πρόκληση Ομπάμα, εν μέσω παραβιάσεων στο Αιγαίο.


Απίστευτη πρόκληση Ομπάμα, εν μέσω παραβιάσεων στο Αιγαίο. Έτσι, η μεν τουρκική Αεροπορία συνέχισε να «υπενθυμίζει» τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, ο δε Μ.Ομπάμα παραβίασε την Ιστορία μιλώντας στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Τούρκικα μαχητικά στο Αιγαίο... ξανά.


Συγκεκριμένα, τρεις σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών, συνολικά 18 μαχητικά αεροσκάφη, προέβησαν σήμερα σε 13 παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ και 3 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, όλα στο Βόρειο & Κεντρικό Αιγαίο.
Εξ αυτών τα 10 τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα ενώ σημειώθηκε και μια εμπλοκλή με τα φίλια μαχητικά φυλακής τα οποία σε όλες τις περιπτώσεις αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τους εισβολείς κατά την πάγια τακτική.

Στο μεταξύ, ενώ οι Τούρκοι πιλότοι "ξεσάλωσαν" στο Αιγαίο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα "ξεσάλωσε" και "παραβίασε" την ιστορία κατά την ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μιλώντας για τον «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Τούρκων και την εγκαθίδρυση του κεμαλικού καθεστώτος» (οι Τούρκοι απελευθερώθηκαν από τους Έλληνες το 1922, κατά τον Μπάρακ Ομπάμα)!
Ακόμα και το συνήθως "ψύχραιμο" ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε, ας πούμε "έντονα": "Η ιστορία δεν ξαναγράφεται και τα γεγονότα είναι ο αδιάψευστος αυτόπτης μάρτυρας, όπως και ο τότε Αμερικανός πρόξενος στη Σμύρνη, Τζορτζ Χόρτον, που τα καταγράφει στο βιβλίο του «The blight of Asia»" αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι "Σε κάθε περίπτωση, την ιστορία δεν την προσδιορίζουν οι φωτογραφίες, αλλά η ουσία των γεγονότων, η οποία καταγράφεται στις δηλώσεις που έκανε ο Πατριάρχης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ," σε ερώτηση για την καθυστερημένη δημοσιοποίηση φωτογραφίας από την συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, τα δικά τους ανοιχτά προβλήματα και τις δικές τους μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουν», δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών απαντώντας στην παρατήρηση ότι ο Μπ.Ομπάμα επέλεξε να επισκεφθεί την Τουρκία.
Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία «συνδέεται με τις αξιολογήσεις που κάνουν και τις ιεραρχήσεις που θέτουν οι ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα ευπαθή περιοχή, η οποία είναι γειτονιά της Τουρκίας», (σ.σ. εμείς προφανώς είμαστε σε άλλη γειτονιά).

Read more...

Τουρκο-ισλαμικός θρίαμβος στη Θράκη


Όπως όλα τα σημαντικά πράγματα στη χώρα, περνάει κι αυτό χωρίς να ασχοληθεί κανείς. Μέσα στους σκυλοκαυγάδες των πολιτικών, την τρομολαγνεία της οικονομικής κρίσης και την τιποτολογία του λάιφσταϊλ, ο εν εξελίξει θρίαμβος της Τουρκίας στη Ροδόπη αγνοείται και κανείς δεν σκοτίζεται. Η ελληνική πολιτική κατακρημνίζεται κι εμείς αδιαφορούμε, λες και πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα κάποιας μακρινής, άγνωστης χώρας!

Κι όμως, πρόκειται για το μείζον ζήτημα των θρησκευτικών λειτουργών (ιμάμηδων), στο οποίο επιχειρήθηκε να μπει μία τάξη, με τη ρύθμιση εκκρεμοτήτων δεκαετιών. Καθώς πρόκειται για τον «κλήρο» της μουσουλμανικής θρησκείας, δηλαδή για το «προσωπικό» της κάθε μουφτείας, ήταν προφανές ότι η επί τρεις δεκαετίες κόντρα Αθήνας – Άγκυρας για το θέμα των μουφτήδων θα εκρίνετο εκεί. Θυμίζουμε ότι αφενός η μειονότητα στη Θράκη είναι χαρακτηρισμένη επισήμως – στη Συνθήκη της Λωζάνης – και αναγνωρισμένη από τη χώρα μας ως θρησκευτική και αφετέρου το ισλάμ είναι μία πέρα για πέρα κοσμική θρησκεία, που εννοεί να παρεμβαίνει σε κάθε πτυχή της ζωής των πιστών, άρα έχει και άκρως πολιτική διάσταση.

Έτσι, το ποιος ελέγχει ή δεν ελέγχει την θρησκευτική ηγεσία και ιεραρχία, για όσα πράττει εντός κι εκτός Ελλάδος (τα μηνύματα και τα κηρύγματα που διαβάζονται στα τεμένη, τις προσκλήσεις θρησκευτικών λειτουργών από την Τουρκία κι αλλού, τις επίσημες επαφές με τον ισλαμικό κόσμο και τους επισκέπτες της Θράκης…), είναι αυτονοήτως εξαιρετικά σημαντικό. Κανείς δεν δικαιούται να το σνομπάρει, αφού αποτελεί καίρια παράμετρο της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή - εκτός κι αν έχει ήδη προαποφασίσει την παραίτησή του από αυτήν…
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Τι γινόταν λοιπόν τόσα χρόνια; Η Ελλάδα στήριζε τους τρεις διορισμένους μουφτήδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο και η Τουρκία τους αμφισβητούσε με τους «εκλεγμένους» Ιμπράμ Σερήφ στην Κομοτηνή και Αχμέτ Μέτε (διαδέχθηκε τον θανόντα Μεχμέτ Εμίν Αγκά) στην Ξάνθη. Με αυτούς δηλαδή που ονομάζαμε επί χρόνια «ψευτομουφτήδες» αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επέτρεψε να φέρουν κι αυτοί τον τίτλο του μουφτή, εφόσον μια μερίδα πιστών τους ακολουθεί. Εμείς επισήμως εξακολουθούσαμε να δεχόμαστε μόνο τους νόμιμους μουφτήδες και ησυχάζαμε. Τι ρόλο όμως έχει ένας στρατηγός όταν δεν έχει αξιωματικούς, ένας διευθυντής χωρίς υπαλλήλους; Τον ίδιο έχει και ο μουφτής χωρίς τους ιμάμηδες. Χωρίς τους ανθρώπους που θα περάσουν τον λόγο του στα τεμένη, που θα τον φέρουν σε επαφή με τον λαό είναι μία μαριονέτα, ένα ανδρείκελο της βιτρίνας. Δυστυχώς αυτή ήταν περίπου η κατάσταση στην Ξάνθη, μετά τις τραγικές επιλογές της ελληνικής διοίκησης στη δεκαετία του ‘80 και την αδράνεια και την ευθυνοφοβία που ακολούθησε. Αντιθέτως στη Ροδόπη μία ικανοποιητική ισορροπία είχε εγκατασταθεί χάρη στο πρόσωπο του νόμιμου μουφτή, Μέτσο Τζεμαλή, ο οποίος με την μετριοπάθεια και το κύρος του κατάφερνε να ελέγχει την πλειοψηφία των 120 ιμάμηδων του νομού - κι αυτό παρά την καταθλιπτική τουρκοκρατία στο εσωτερικό της τοπικής μειονοτικής κοινωνίας.
Πώς όμως αμείβονταν αυτοί οι άνθρωποι; Επί χρόνια η κατάσταση ήταν γνωστή: Όσοι ήταν πιστοί στην Άγκυρα πληρωνόντουσαν από τον θηριώδη προϋπολογισμό του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής κι όσοι μένανε πιστοί στην Ελλάδα έπαιρναν μία απίθανα χαμηλή αποζημίωση μέσα από τις αδιαφανείς διαδικασίες των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, όπου στην πραγματικότητα κανείς δεν είχε πραγματικό έλεγχο και πολλά τρωκτικά ανατράφηκαν*. Έτσι, ξεκίνησε προ λίγων ετών μία προσπάθεια με στόχο τον εξορθολογισμό και την διαφάνεια του συστήματος και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας αυτών των ανθρώπων που αποδέχονται την νομιμότητα και αρνούμενοι το πρακτόρικο μισθολόγιο τιμούν την ελληνική τους υπηκοότητα. Ήδη από την εποχή της αλήστου μνήμης Γιαννάκου συντάχθηκε ένα νομοσχέδιο για την υπογραφή 240 (για το σύνολο της Θράκης) εννιάμηνων συμβάσεων που θα έδιναν έναν αξιοπρεπή μισθό, μία ασφάλεια και μία προοπτική σύνταξης σε όσους θρησκευτικούς λειτουργούς θα το ζητούσαν. Το νομοσχέδιο προχώρησε επί υπουργίας Στυλιανίδη, συνάντησε τις λυσσαλέες τουρκικές αντιδράσεις, καθυστέρησε από τους γνωστούς ρυθμούς της γραφειοκρατίας, ψηφίστηκε τελικά το περασμένο καλοκαίρι, συντάχθηκαν οι συμβάσεις για το διάστημα 1/9/2008 – 31/5/2009 και ξεκίνησε η διαδικασία συνεντεύξεων για τις προσλήψεις με μία παράλληλη προσπάθεια εκταμίευσης (επιτέλους!) των χρημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών. Παρά τον ανηλεή πόλεμο, τους εκβιασμούς και τις απειλές της μειονοτικής ηγεσίας, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις 100 θέσεις ιμάμηδων στον νομό Ροδόπης υπερέβησαν κάθε προσδοκία.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η Τουρκία δεν έμεινε αδρανής, ούτε φυσικά περιορίστηκε σε απλές διαμαρτυρίες των εγκάθετών της στην περιοχή. Οι νέοι μισθοί των ανθρώπων της αυξήθηκαν στα 700-800 ευρώ για τους έχοντες στοιχειώδη θρησκευτική κατάρτιση και στα 1300 ευρώ για τους πτυχιούχους. Παράλληλα, σε κάθε οικισμό και γειτονιά της Ροδόπης οι πράκτορές της άρχισαν να διαβάλουν τους ιμάμηδες που μέχρι χθες υπηρετούσαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα (ότι «γίνονται υπάλληλοι του χριστιανικού κράτους», ότι «προδίδουν τον κόσμο» κτλ) και να μαζεύουν υπογραφές (σε …κενές σελίδες) για το ποιοι προτιμούν ιμάμη πιστό στον Τζεμαλή ή στον Σερήφ. Ξεσηκώνουν τον κόσμο που αγνοεί το θέμα, απειλούν τους νομοταγείς ιμάμηδες - που ούτως ή άλλως είναι έναν χρόνο σχεδόν απλήρωτοι! - και τους πιέζουν να προσχωρήσουν στον τουρκομουφτή, ποντάροντας και στην ανασφάλεια που τους έχει δημιουργήσει η διάχυτη φήμη για αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των μουφτήδων.
Ας σημειωθεί εδώ η άθλια αυτή ιστορία που ξεκίνησε από κύκλους του Κωλονακίου (ΚΕΜΟ και το κακό συναπάντημα…) οι οποίοι εμφανίζονται τελευταίως ξιπασμένοι με τη «σαρία» που ισχύει στη Θράκη και ζητούν να καταργηθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή. Πρόκειται για την παραδοσιακή δυνατότητα που έχει ο θρησκευτικός ηγέτης του ισλάμ να ρυθμίζει ζητήματα γάμων, διαζυγίων και κληρονομιών, κάτι που ισχύει στη Θράκη (μόνον εφόσον το επιθυμούν οι ενδιαφερόμενοι) και που αποτελεί ένα πανίσχυρο ελληνικό επιχείρημα υπέρ της νόμιμης διαδικασίας: Δεν είναι δυνατόν ο δικαστής, ως δημόσιος λειτουργός, να εκλέγεται. Όμως οι εκσυγχρονιστές καθηγητάδες των Αθηνών δεν μπορούν να ανεχθούν τέτοιον «αναχρονισμό», έστω κι αν ποτέ κανένας μειονοτικός δεν ζήτησε την άρση του, έστω κι αν ποτέ κανείς δεν τους ρώτησε! Βάλθηκαν λοιπόν να τον καταργήσουν, ώστε να ανοίξει τελικά και ο δρόμος για την παραχώρηση του θεσμού (δια του «ώριμου», πλέον, υπουργείου Εξωτερικών**) στην Άγκυρα. Ποιος άλλωστε θα τους ζητήσει τον λόγο όταν θα έχει καταστραφεί το παν; Αυτοί θα έχουν κάνει το «επιστημονικό» τους καθήκον, που φυσικά και δεν έχει να κάνει με οποιοδήποτε εθνοκρατικό συμφέρον…
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Έχουμε λοιπόν, ως Ελλάδα: Μία πολιτεία χωρίς καμμία δυνατότητα παρέμβασης στο επίπεδο της καθημερινής προπαγάνδας στο εσωτερικό της μειονοτικής κοινωνίας, όπου η Τουρκία αλωνίζει με τον μισθοφορικό της στρατό. Έναν κρατικό μηχανισμό ανίκανο να ολοκληρώσει στοιχειωδώς ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση. Μία ξενόμυαλη «ιντελιγκέντσια» να υπονομεύει τους ανθρώπους οι οποίοι για χρόνια στήριξαν τη νομιμότητα και τον τόπο. Μία τοπική κοινω νία ανίδεη και αδιάφορη για τις εξελίξεις που θα καθορίσουν το μέλλον της.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό είχαμε και το αναμενόμενο αποτέλεσμα: Μια πλήρη καταστροφή. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που δήλωναν νομιμόφρονες στον νόμιμο μουφτή έχουν είτε αποσυρθεί είτε προσχωρήσει στις τουρκικές γραμμές. Όταν τελικά θα έρθουν (οσονούπω;) τα χρήματα, με τις τελικές υπογραφές στις συμβάσεις, είναι αμφίβολο αν θα βρεθεί ένας διψήφιος αριθμός συμβασιούχων για το δίμηνο που απομένει! Κι αυτά σε έναν νομό όπου, παρά τις αδυναμίες, επί χρόνια ένας στοιχειώδης έλεγχος της κατάστασης, μία παρήγορη νομιμότητα διετηρείτο. Οι άνθρωποι που για χρόνια άντεξαν τις τουρκικές πιέσεις και απειλές παραιτούνται απογοητευμένοι με την ανυπαρξία της Ελλάδας και με την επικράτηση των πρακτόρων της Άγκυρας. Η μουφτεία Κομοτηνής χάνεται για την Ελλάδα πριν ακόμα αμφισβητηθεί ο θεσμός της. Από δίπλα τα άτυπα σχολεία Κορανίου αυξάνονται αλματωδώς – ξεπερνούν τα 100! – μαζεύοντας κάθε απόγευμα τα παιδιά για τα κατηχητικά του Σερήφ και του Μέτε, όπου καθένας μπορεί να φανταστεί τι είδους θρησκευτική συνείδηση προωθείται (με πρώτο μάθημα τον …εθνικό ύμνο της Τουρκίας και με τη φάτσα του Κεμάλ προμετωπίδα!). Το τοπίο στο μειονοτικό της Θράκης αλλάζει άρδην και αλλάζει οριστικά, όσο κι αν κάποιοι αρμόδιοι θέλουν να τρέφουν ελπίδες αναστροφής της πορείας για τον μέλλον. Ποιος τρελλός θα ξαναεμπιστευόταν το ελληνικό κράτος, αυτό που γελοιοποιήθηκε αδυνατώντας (ή μήπως αρνούμενο;) να πράξει το αυτονόητο; Το ωραίο είναι ότι ορισμένοι, παραβλέποντας τις αθλιότητες του υπουργείου Εξωτερικών και την αβελτηρία του υπουργείου Οικονομικών, ψάχνουν να χρεώσουν την πανωλεθρία στον κύκλο του νόμιμου μουφτή!
ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Πριν δύο χρόνια επισημαίναμε το γενικότερο πρόβλημα που συνιστά για την θρακική πολιτική της Αθήνας η τουρκοϊσλαμική σύνθεση και ο λαϊκότροπος εκσυγχρονισμός του Ερντογάν. Σημειώναμε («Αντιφωνητής», 16-9-07) ότι το - βολικό για μας - χάσμα μεταξύ λαϊκού αισθήματος και πολιτικής εκπροσώπησης που διατηρούσε ο άθρησκος κεμαλισμός τείνει να εξαλειφθεί και χρειαζόμαστε νέα πολιτική αντιμετώπιση. Ήδη η Τουρκία κάνει περίπατο στην περιοχή. νομιμοποιημένη από τα δεκάχρονα φληναφήματα περί ελληνοτουρκικής φιλίας, ενισχυμένη από την οικονομική της άνθιση, ενθαρρυμένη από την ελλαδική αποσύνθεση, αλωνίζει στη Θράκη, αποδεκατίζοντας τα ερείσματα της πολιτείας στην μειονοτική ζωή και κοινωνία. Το θέμα των ιμάμηδων που ανέκυψε είναι υψίστης σημασίας για τον τόπο μας, πραγματικός οδοδείκτης, και η κυριολεκτικά τραγική του εξέλιξη πρέπει να αφυπνίσει όσους ακόμη διατηρούν μια έγνοια για την πατρίδα μας. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό – κι αυτό ΔΕΝ είναι σχήμα λόγου.
ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Read more...

Τουρκία: Οι εκλογές τελείωσαν και άρχισαν οι μάχες με το ΡΚΚ


σχυρότατες συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, από χθες ξημερώματα, μεταξύ Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ και του Τουρκικού Στρατού. Τουλάχιστον 2 Ταξιαρχίες μεικτής σύνθεσης, του Τουρκικού Στρατού, με την συνδρομή επιθετικών ελικοπτέρων, δεκάδων αρμάτων μάχης, πυροβολικού και βαρέων όπλων, επιχειρούν στα όρη Καμπούρ στις επαρχίες Σιρνάκ και Τζουντί και στην περιοχή Μπεστλέρ Ντερελέρ, αντίστοιχα.

Μάχες διεξάγονται και στην περιοχή Ντερετζίκ της επαρχίας Χακαρί.
Οι Τουρκικές Στρατιωτικές Δυνάμεις, υπέστησαν σήμερα το πρωί, ισχυρό αιφνιδιασμό και είχαν αρκετές απώλειες. Στην περιοχή από τις μεσημβρινές ώρες, σπεύδουν τουλάχιστον δύο επιλαρχίες αρμάτων μάχης, καθώς οι μάχες λαμβάνουν έκταση και είναι σφοδρότατες.

Πλήρη αιφνιδιασμό υπέστησαν οι Τουρκικές Στρατιωτικές Δυνάμεις, από μεγάλες ομάδες Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών, και στην περιοχή του Ακτουτούν, όπου ήδη κινούνται ισχυρές μηχανοκίνητες δυνάμεις ενίσχυσης, του Τουρκικού Στρατού.
Ισχυρές συγκρούσεις πραγματοποιούνται και στα περίχωρα του Ντιγιαρμπακίρ και σποραδικές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της επαρχίας Χακαρί.
Μεγάλοι σχηματισμοί του Τουρκικού Στρατού κινούνται κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας και Βορείου Ιράκ, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν ισχυρές επιθέσεις, εντός του εδάφους του Βορείου Ιράκ, από το απόγευμα σήμερα.
Πληροφορίες φέρουν, τις δυνάμεις των Κούρδων αυτονομιστών, να έχουν προμηθευθεί, αντιαεροπορικούς φορητούς πύραυλους,, αγνώστου προελεύσεως και να έχουν διεισδύσει εντός του Τουρκικού εδάφους με σκοπό να απαντήσουν, με αντίστοιχες επιθέσεις τους, στα εναέρια μέσα του Τουρκικού Στρατού, στις βάσεις τους. Κύριοι στόχοι των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ είναι η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και άλλα προωθημένα αεροδρόμια, πλησίον των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ.
Υψηλόβαθμοι Κούρδοι αξιωματούχοι της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ, διέψευσαν τις πληροφορίες που διέρρευσαν πριν λίγες ημέρες, πως το Ιράν, προμήθευσε το ΡΚΚ με ανατολικού τύπου αντιαεροπορικές ρουκέτες τύπου «STRELA» και έναν μικρό αριθμό ρουκετών «IGLA» Τσεχικής κατασκευής.
Πρόσφατα, οι δυνάμεις των Κούρδων αυτονομιστών που επιχειρούσαν στο έδαφος του Ιράν, το γνωστό «PJAK», έσπευσαν προς ενίσχυση των θέσεων, του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, γεγονός που ενισχύει τις πληροφορίες, για πιθανή ενίσχυση των Κούρδων μαχητών με οπλικά συστήματα από το Ιράν.
Οι ευρείας κλίμακας συγκρούσεις μεταξύ των Δυνάμεων του Τουρκικού Στρατού, ξέσπασαν σε όλη την έκταση της Ν/Α Τουρκίας, αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία, γεγονός που καταδεικνύει τις προθέσεις της Τουρκίας, για την μορφή που επέλεξε να δώσει λύση στο Κουρδικό ζήτημα.

Read more...

Διαψεύδει ο Νταβούτογλου για τη ΜΙΤ


Sabah
(8/4/2009)

Ο Σύμβουλος του Ερντογάν, καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, διέψευσε τα λεχθέντα σχετικά με το ότι θα διοριστεί επικεφαλής της ΜΙΤ.
Ο Νταβούτογλου είπε: «Ούτε κάποιο τέτοιο αίτημα υπάρχει, ούτε κάποια σχετική προετοιμασία, ούτε κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει».

Έγινε γνωστό πως, αντί για κάποιο νέο διορισμό στην εν λόγω θέση, θα παραταθεί για ένα ακόμη χρονικό διάστημα η θητεία του Εμρέ Τανέρ, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα αυτά εδώ και δύο χρόνια. Ο ισχυρισμός περί διορισμού του Συμβούλου της Πρωθυπουργίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη θέση του επικεφαλής της ΜΙΤ είχε αναγραφεί στην εφημερίδα Habertürk.

Ο Νταβούτογλου ανέφερε την αντίδρασή του στον Γενικού Διευθυντή Έκδοσης της εφημερίδας Φατίχ Αλταϊλί λέγοντας: «Συχνά το όνομά μου χρησιμοποιείται για διάφορες θέσεις. Θεωρώ ότι αυτό δεν είναι σωστό. Και παλαιότερα είχε γίνει το ίδιο για τη θέση του Τ/ΥΦΥΠΕΞ. Ενοχλούμε τόσο εγώ όσο και οι συνάδελφοι, που ασκούν τα καθήκοντα αυτά».

Ο Νταβούτογλου είπε ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ Τανέρ ασκεί με επιτυχία τα καθήκοντά του και πρόσθεσε: «Εγώ δεν γνωρίζω τίποτε για τα καθήκοντα αυτά. Δεν συζητήθηκε τίποτε με εμένα. Πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για μια τέτοια εξέλιξη;».

Εξάλλου, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η θητεία του Τανέρ θα παραταθεί για ένα χρόνο. Η θητεία του Τανέρ, ο οποίος έπρεπε να είχε αποχωρήσει πριν ένα χρόνο λόγω ορίου ηλικίας [65 ετών], εξαιτίας της επιτυχούς δράσης του ανωτέρω τύγχανε εξαμηνιαίων παρατάσεων.

Με την ευκαιρία της ρύθμισης, που προβλέπεται στον υπ’ αριθμ. 657 Νόμο της ΜΙΤ, σχεδιάζεται η παράταση της θητείας του κ. Τανέρ για δύο χρόνια. Η προθεσμία της τρίτης εξάμηνης παράτασης της θητείας του ανωτέρω έγινε γνωστό ότι λήγει το Μάιο.

Read more...

Στρατιωτική κινητικότητα στο Ντιγιάρμπακιρ


Cumhuriyet
(8/4/2009)

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για το ΡΚΚ επικράτησε έντονη αεροπορική κινητικότητα στο Ντιγιάρμπακιρ. Περισσότερα από 30 F-16 και F-4, που απογειώθηκαν από τη δεύτερη τακτική διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων, πραγματοποίησαν πτήσεις στους αιθέρες του Β. Ιράκ.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν κατά της παρουσίας του ΡΚΚ στο Β. Ιράκ, και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων αυτών επικρατεί έντονη αεροπορική κινητικότητα στο Ντιγιάρμπακιρ. Αεροσκάφη που απογειώθηκαν, ενώ ήταν οπλισμένα, παρατηρήθηκε ότι επιστρέφοντας δεν ήταν. Οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εδώ και μια βδομάδα στις επαρχίες Λίτζε, Χάνι, Μπίνγκιολ και Γκεντς του Ντιγιάρμπακιρ συνεχίζονται. Λόγω των εντεινόμενων επιχειρήσεων στην επαρχία Χάνι, προωθήθηκαν στην περιοχή πολλοί στρατιώτες και πολεμοφόδια. Οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται από αέρος, από ελικόπτερα Sikorsky και Cobra.


Read more...

Ταγίπ Ερντογάν: " «Δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη»


«Δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της.
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με δηλώσεις και του αρμόδιου για θέματα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Τούρκου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Σαΐντ Γιαζιτζίογλου.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός ερωτηθείς σχετικά είπε πως «δεν μπορεί στην Τουρκία να λειτουργήσει ιδιωτική θρησκευτική σχολή, αφού αυτό είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Αυτά που κάνουμε πρέπει να είναι σύμφωνα προς το δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια. Τελικά θα βρεθεί μια λύση».
Ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής για να απαντήσει ότι «αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό στις αντιλήψεις. Με το να το πει, όμως, εκείνος δεν αλλάζει κάτι. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για δικό μας πρόβλημα».
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε, τέλος, ότι «δεν γίνεται αποδεκτή η λύση περί λειτουργίας της σχολής στο πλαίσιο του Ιερατικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Κάποια ειδική λύση πέραν αυτής, ωστόσο, θα προκαλούσε πρόβλημα». Η «Μιλιέτ» δημοσιεύει τις δηλώσεις του υπουργού υπό τον τίτλο «το πρώτο ‘no’ στον Ομπάμα»

Read more...

Το Μπακού φοβάται προσέγγιση Άγκυρας – Ερεβάν


Η προσέγγιση ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία που επιχειρεί η Άγκυρα και η προσπάθειά της για διάλογο και άνοιγμα των συνόρων με τη γειτονική της χώρα, χωρίς να έχει "λυθεί" το πρόβλημα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ θα προκαλέσει, όπως πιστεύουν πολιτικοί παρατηρητές στην Άγκυρα, αντίδραση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Αλίγιεφ.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρονται στα τηλεφωνήματα των Προέδρων Ομπάμα και Γκιουλ προς τον Αζέρο Πρόεδρο μέσω των οποίων καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί εγγύηση ότι η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας δεν θα προκαλέσει αποξένωση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή.
Η ΡΑΝΤΙΚΑΛ σε σχέση με το θέμα αυτό έχει σήμερα τον τίτλο "Τεταμένες οι σχέσεις με τον Αλίγιεφ", ενώ η ΤΟΥΡΚΙΕ τιτλοφορεί το σχετικό θέμα της "Ερντογάν: Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Αζερμπαϊτζάν".



Read more...

Ο Ταλάτ μετέφερε αισιοδοξία στον Μπαν Κι Μουν


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, αφού εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, έκανε έκκληση "στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν τη μέγιστη ελαστικότητα προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό".

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον οποίο η ΧΟΥΡΙΕΤ αποκαλεί "ηγέτη των Τούρκων!", ο οποίος παρουσίασε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ως αισιόδοξη τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και ότι με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια υπάρχει προσέγγιση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Μπαν Κι Μουν εκφράζει την πίστη ότι "η φιλία Χριστόφια - Ταλάτ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού".
Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε χθες βράδυ την εκτίμηση ότι οι απευθείας συνομιλίες προχωρούν, όπως ο ίδιος τις είχε οραματιστεί. Οι δηλώσεις αυτές του Ντάουνερ έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
«Πολλά θέματα έχουν αναμειχθεί. Είναι λογικό η διαδικασία να διαρκεί τόσο καιρό. Ακόμα και αν υπάρξει πλήρης συμφωνία, χρειάζεται ακόμη συζήτηση. Έτσι, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο", είπε ο κ. Ντάουνερ.
Σήμερα, η κυπριακή εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην ενημέρωση των πρέσβεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Ντάουνερ, χθες, επισημαίνοντας και τα εξής:
«Την ανάγκη εντατικοποίησης του μομέντουμ για να περάσει η διαδικασία στο δεύτερο στάδιο τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση είναι το μηνιαίο γεύμα που πραγματοποιούν οι πέντε με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ και χθες ο κ. Ντάουνερ έκανε μια ενδελεχή ενημέρωση για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Αυτό που συνάγεται, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, είναι πως ο κ. Ντάουνερ υποδεικνύει ότι το πάρε-δώσε πρέπει να αρχίσει το συντομότερο. Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού σημείωσε, τέλος, πως η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς αμφότεροι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα".

Read more...

Συμβούλιο της Ευρώπης: Επείγει η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία


Το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα υπογραμμίζει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία είναι επείγουσα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται ότι η πολιτική κρίση της άνοιξης του 2008 στην Τουρκία ανέδειξε τις αδυναμίες του Συντάγματος του 1982 (εμπνεύσεως των στρατιωτικών) και την επείγουσα ανάγκη για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμισή του.

Στην ίδια έκθεση επικρίνεται η Τουρκία για την επιμονή της να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα του ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να χρησιμοποιεί τον όρο "οικουμενικό" και γενικότερα να μην αναγνωρίζει τη νομική προσωπικότητα θρησκευτικών κοινοτήτων.
Υπογραμμίζεται ότι τα δημοκρατικά "στάνταρντς" που ισχύουν στη γείτονα υπολείπονται κατά πολύ από τα ισχύοντα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα επικρίνεται η Τουρκία για το υψηλό εκλογικό όριο του 10% που χρειάζονται τα πολιτικά κόμματα για να μπουν στη Βουλή, καθώς επίσης για την καθυστέρηση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση της χώρας.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα επιτύχει την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής για μηδενική ανοχή στα βασανιστήρια, στην απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση πολιτών. Επίσης, τονίζεται ότι δεν έχουν διασφαλιστεί στη χώρα αυτή τα δικαιώματα ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και των συναθροίσεων.

Read more...

Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου και των μεταρρυθμίσεων προβληματίζει


Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, Ruprecht Polenz (CDU) σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης από την Άγκυρα, με το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της για τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα. Τόνισε δε ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία πρέπει να εντατικοποιηθεί. Όπως δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός ο οποίος ανήκει στη μειοψηφία του CDU, η οποία θεωρεί σωστό ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, υπό δύο προϋποθέσεις, οι οποίες για την ώρα δεν υπάρχουν: πρώτον, η Τουρκία να ικανοποιήσει όχι μόνο στα χαρτιά άλλα και στην πραγματικότητα το περιεχόμενο των κριτηρίων της Κοπεγχάγης ?από τα οποία απέχει ακόμη- και δεύτερον, αν η Ε.Ε είναι σε θέση να δεχτεί στους κόλπους της μια τόσο μεγάλη χώρα.

Ο κ. Polenz εκτιμά ότι οι παραινέσεις Ομπάμα δε θα έχουν άμεση επιρροή στην Ε.Ε και θεωρεί πολύ πιο σημαντικό να συνεχίσει η Τουρκία τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες, οι οποίες ξεκίνησαν με την κυβέρνηση Ερντογάν, να επιδείξει σοβαρότητα στην πορεία της προς την Ε.Ε και «κυρίως να επικυρώσει τελικά το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, κάτι που έχει πολλές φορές υποσχεθεί, και να επιτρέψει κυπριακά πλοία στα λιμάνια της, ακόμη και αν η διένεξη με την Κύπρο δεν έχει μέχρι τότε επιλυθεί ολοκληρωτικά».
Όσον αφορά την ανησυχία να εκληφθεί η αντίσταση της Τουρκίας στην εκλογή του κ. Ρασμούσεν στη θέση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ως πρότυπο συμπεριφοράς που ενδεχομένως θα μπορούσε να επιδείξει και ως μέλος της Ε.Ε, ο κ. Polenz παρατηρεί μεν ότι το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν έχει άμεση σχέση με την Ε.Ε, παραδέχεται όμως ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας να αντιταχθεί σε όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και μάλιστα με το επιχείρημα των γελοιογραφιών, είναι απορριπτέα και δεν οδήγησε σε επιτυχία, καθώς ένας Πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας οφείλει αυτονόητα να τάσσεται υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Read more...

Ο Σογιέρ κατηγορεί Ντενκτάς και Έρογλου για την Εργκενεκόν


Τα πλοκάμια της υπόθεσης Εργκενεκόν έχουν φθάσει ήδη στην Κύπρο και το ζήτημα απασχολεί τις στήλες του τουρκικού Τύπου. Όλα τα τουρκικά ΜΜΕ με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις καλύπτουν ευρύτατα τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας, την οποία ζήτησε ο "Πρωθυπουργός" του ψευδοκράτους, Σογιέρ, κατά του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς και του αρχηγού του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ντερβίς Έρογλου, τα ονόματα των οποίων φέρονται να εμπλέκονται στη δράση του δικτύου. Στοιχεία γι' αυτό βρέθηκαν στο γραφείο του τέως επικεφαλής του τουρκικού Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου, Μουσταφά Οζμπέκ, ο οποίος είναι υπόδικος για την υπόθεση Εργκενεκόν στην Τουρκία.
Ορισμένες όμως τουρκικές εφημερίδες ερμηνεύουν αυτή την εξέλιξη με τις επικείμενες "βουλευτικές" εκλογές στα κατεχόμενα και την άνοδο που παρουσιάζει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Έρογλου.



Read more...

Η Άγκυρα αδιαφορεί για την υπόδειξη Ομπάμα ως προς τη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το οποίο επιμόνως προτάσσει επί χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται ότι δημιουργεί σύγχυση στην ηγεσία της Τουρκίας μετά και την αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιτακτική ανάγκη της επαναλειτουργίας της.

Η ΧΟΥΡΙΕΤ αναφερόμενη σε αυτό ακριβώς το θέμα σημειώνει πως "η τουρκική πλευρά εξήγησε στον Πρόεδρο Ομπάμα το πρόβλημα, ενημερώνοντάς τον για όλες τις φόρμουλες λύσης που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα". Όμως, από τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σήμερα συνάγεται ότι οι πρώτες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς στην υπόμνηση Ομπάμα φαίνεται να είναι αρνητικές. "Η έκκληση του Αμερικανού Προέδρου δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι", δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Γιαζιτζίογλου. Εξήγησε δε ο ίδιος ότι "έχει προταθεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υπό τη σκέπη του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως", πράγμα που δεν έγινε δεκτό από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Γιαζιτζίογλου υπογράμμισε ότι η λειτουργία μη κρατικών Ιδρυμάτων Εκπαίδευσης Θρησκευτικών Λειτουργών δεν είναι δυνατή στην Τουρκία, γιατί έτσι επιτάσσει το τουρκικό σύνταγμα. Αν υπάρξει κάποια διαφορετική διευθέτηση για τη Χάλκη, σημείωσε ο Γιαζιτζίογλου, αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στη χώρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά προετοιμασία σε σχέση με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Read more...

Ο Γκιουλ υπεραμύνεται των τουρκικών θέσεων


Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα FINANCIAL TIMES χαρακτήρισε επικίνδυνες τις επικρίσεις που δέχτηκε η Άγκυρα για τις ενστάσεις που προέβαλε στην τοποθέτηση του Δανού Πρωθυπουργού Άντερς Ρασμούσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, την περασμένη εβδομάδα. "Ούτε εκβιάσαμε, ούτε προβάλαμε παράλογες απαιτήσεις, ενεργήσαμε με λογικό και σύγχρονο τρόπο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συμβιβασμού, όπως συνηθίζεται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα", υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

"Ως εκ τούτου εκπλήσσομαι όταν βλέπω σχόλια αυτής της φύσης που προέρχονται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν βρίσκω σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πνεύμα", πρόσθεσε.
Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα συγκρούστηκε με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, όταν απείλησε να θέσει βέτο στο διορισμό του Δανού Πρωθυπουργού, λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση δημοσίευσης σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ σε δανέζικη εφημερίδα το 2006, τα οποία είχαν εξοργίσει τον μουσουλμανικό κόσμο. Η Γαλλία και η Γερμανία στήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητα Ρασμούσεν και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν επέκριναν με έντονο τρόπο τη στάση της Τουρκίας. Ο κ. Κουσνέρ δήλωσε πολύ σοκαρισμένος για τη στάση της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι λόγω της αρνητικής στάσης που ακολούθησε δεν υποστηρίζει πλέον την ένταξή της στην Ε.Ε.

Read more...

Γκιουλ: Ο ΟΗΕ πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, παρότρυνε τα Ηνωμένα Έθνη να επιλύσουν τη διαφωνία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να μπορέσει η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέφθηκε την Τουρκία αυτή την εβδομάδα, ζήτησε από την Άγκυρα και το Ερεβάν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες με αντικείμενο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, εξέλιξη που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής του Καυκάσου.


Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με την Αρμενία το 1993, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Αζερμπαϊτζάν, που πολεμούσε εναντίον των υποστηριζόμενων από την Αρμενία αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η ομάδα του Μινσκ, που συγκροτήθηκε το 1992 και στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, επιζητεί την εξεύρεση λύσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου αργά χθες το βράδυ ότι πρέπει να προηγηθεί διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πριν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και του Ερεβάν, που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των συνόρων.
«Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει να χαρακτηρίσει την Αρμενία δύναμη κατοχής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να ζητήσει την αποχώρησή της από την περιοχή», πρόσθεσε.
Το Αζερμπαϊτζάν, που έχει κοινούς γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία, έχει εκφράσει βαθειά ανησυχία για το ενδεχόμενο προόδου στις τουρκοαρμενικές σχέσεις, φοβούμενο πως ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων θα αποδυναμώσει τη θέση του αναφορικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Εν τω μεταξύ εντείνονται οι εικασίες ότι η Άγκυρα θα ανακοινώσει κάποια θετική εξέλιξη στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ως αντίδραση στη νέα προσπάθεια ορισμένων Αμερικανών βουλευτών να χαρακτηρίσουν γενοκτονία τη δολοφονία Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Read more...

Την ενόχλησή της στο αίτημα του Αμερικανού Προέδρου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εκφράζει η Τουρκική ηγεσία


Το αίτημα του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, δεν απασχολεί μόνον την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, αλλά και το σύνολο του Τουρκικού τύπου που μεταφέρει κλίμα δυσαρέσκειας, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας». Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι «το αίτημα του Προέδρου Ομπάμα είναι ακόμα υπό εξέτασιν».

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια. Όταν θα προκύψει, θα σας ενημερώσουμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος συζήτησε το θέμα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκική ηγεσία απήντησε ότι «εξετάζουμε τρόπους για να βρούμε λύση, αλλά χρειάζεται ειδική ρύθμιση με αλλαγή του Συντάγματος που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου».
Ο Μπ. Ομπάμα ενημέρωσε για τις συνομιλίες του με την Τουρκική ηγεσία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «το προσωπικό του ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον της Αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι συνεχές».
Σύμφωνα με το τουρκικό CNN, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως «είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας».
CNN TURK: «Ο υπουργός Επικρατείας Σαϊντ Γιαζιτζίογλου, αρμόδιος για θρησκευτικά θέματα, δήλωσε ότι δεν αλλάζει κάτι για τη Χάλκη, επειδή το ζήτησε ο Πρόεδρος Ομπάμα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΙΛΙΕΤ, «η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξόργισε αξιωματούχους στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων του Τουρκικού Υπουργείου Επικρατείας, που εξέφρασε «έκπληξη» για τη συνάντηση αυτή και ενόχλησε, γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε το θέμα της Χάλκης στον Αμερικανό Πρόεδρο».

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP