Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ο Γκιουλ υπεραμύνεται των τουρκικών θέσεων


Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βρετανική εφημερίδα FINANCIAL TIMES χαρακτήρισε επικίνδυνες τις επικρίσεις που δέχτηκε η Άγκυρα για τις ενστάσεις που προέβαλε στην τοποθέτηση του Δανού Πρωθυπουργού Άντερς Ρασμούσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, την περασμένη εβδομάδα. "Ούτε εκβιάσαμε, ούτε προβάλαμε παράλογες απαιτήσεις, ενεργήσαμε με λογικό και σύγχρονο τρόπο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συμβιβασμού, όπως συνηθίζεται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα", υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

"Ως εκ τούτου εκπλήσσομαι όταν βλέπω σχόλια αυτής της φύσης που προέρχονται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία δεν βρίσκω σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πνεύμα", πρόσθεσε.
Όπως είναι γνωστό, η Άγκυρα συγκρούστηκε με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, όταν απείλησε να θέσει βέτο στο διορισμό του Δανού Πρωθυπουργού, λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση δημοσίευσης σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ σε δανέζικη εφημερίδα το 2006, τα οποία είχαν εξοργίσει τον μουσουλμανικό κόσμο. Η Γαλλία και η Γερμανία στήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητα Ρασμούσεν και σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ολι Ρεν επέκριναν με έντονο τρόπο τη στάση της Τουρκίας. Ο κ. Κουσνέρ δήλωσε πολύ σοκαρισμένος για τη στάση της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι λόγω της αρνητικής στάσης που ακολούθησε δεν υποστηρίζει πλέον την ένταξή της στην Ε.Ε.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP