Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ταγίπ Ερντογάν: " «Δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη»


«Δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα αναφέρονται στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της.
Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο με δηλώσεις και του αρμόδιου για θέματα της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Τούρκου υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Σαΐντ Γιαζιτζίογλου.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός ερωτηθείς σχετικά είπε πως «δεν μπορεί στην Τουρκία να λειτουργήσει ιδιωτική θρησκευτική σχολή, αφού αυτό είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Αυτά που κάνουμε πρέπει να είναι σύμφωνα προς το δίκαιο. Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα και πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια. Τελικά θα βρεθεί μια λύση».
Ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής για να απαντήσει ότι «αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και καιρό στις αντιλήψεις. Με το να το πει, όμως, εκείνος δεν αλλάζει κάτι. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για δικό μας πρόβλημα».
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε, τέλος, ότι «δεν γίνεται αποδεκτή η λύση περί λειτουργίας της σχολής στο πλαίσιο του Ιερατικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης. Κάποια ειδική λύση πέραν αυτής, ωστόσο, θα προκαλούσε πρόβλημα». Η «Μιλιέτ» δημοσιεύει τις δηλώσεις του υπουργού υπό τον τίτλο «το πρώτο ‘no’ στον Ομπάμα»

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP