Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Ο Ταλάτ μετέφερε αισιοδοξία στον Μπαν Κι Μουν


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, αφού εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, έκανε έκκληση "στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν τη μέγιστη ελαστικότητα προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό".

Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο Μπαν Κι Μουν συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον οποίο η ΧΟΥΡΙΕΤ αποκαλεί "ηγέτη των Τούρκων!", ο οποίος παρουσίασε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ ως αισιόδοξη τη σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και ότι με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια υπάρχει προσέγγιση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Μπαν Κι Μουν εκφράζει την πίστη ότι "η φιλία Χριστόφια - Ταλάτ θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού".
Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ εξέφρασε χθες βράδυ την εκτίμηση ότι οι απευθείας συνομιλίες προχωρούν, όπως ο ίδιος τις είχε οραματιστεί. Οι δηλώσεις αυτές του Ντάουνερ έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
«Πολλά θέματα έχουν αναμειχθεί. Είναι λογικό η διαδικασία να διαρκεί τόσο καιρό. Ακόμα και αν υπάρξει πλήρης συμφωνία, χρειάζεται ακόμη συζήτηση. Έτσι, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο", είπε ο κ. Ντάουνερ.
Σήμερα, η κυπριακή εφημερίδα Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην ενημέρωση των πρέσβεων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Ντάουνερ, χθες, επισημαίνοντας και τα εξής:
«Την ανάγκη εντατικοποίησης του μομέντουμ για να περάσει η διαδικασία στο δεύτερο στάδιο τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σε συνάντηση που είχε με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση είναι το μηνιαίο γεύμα που πραγματοποιούν οι πέντε με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ και χθες ο κ. Ντάουνερ έκανε μια ενδελεχή ενημέρωση για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Αυτό που συνάγεται, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, είναι πως ο κ. Ντάουνερ υποδεικνύει ότι το πάρε-δώσε πρέπει να αρχίσει το συντομότερο. Ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού σημείωσε, τέλος, πως η διεθνής κοινότητα έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς αμφότεροι μπορούν να φέρουν αποτελέσματα".

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP