Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Γκιουλ: Ο ΟΗΕ πρέπει να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ


Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, παρότρυνε τα Ηνωμένα Έθνη να επιλύσουν τη διαφωνία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, προκειμένου να μπορέσει η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέφθηκε την Τουρκία αυτή την εβδομάδα, ζήτησε από την Άγκυρα και το Ερεβάν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες με αντικείμενο την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων, εξέλιξη που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιοχής του Καυκάσου.


Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα με την Αρμενία το 1993, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το Αζερμπαϊτζάν, που πολεμούσε εναντίον των υποστηριζόμενων από την Αρμενία αυτονομιστών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η ομάδα του Μινσκ, που συγκροτήθηκε το 1992 και στην οποία συμπροεδρεύουν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, επιζητεί την εξεύρεση λύσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.
Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου αργά χθες το βράδυ ότι πρέπει να προηγηθεί διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πριν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και του Ερεβάν, που θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των συνόρων.
«Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αποφασίσει να χαρακτηρίσει την Αρμενία δύναμη κατοχής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να ζητήσει την αποχώρησή της από την περιοχή», πρόσθεσε.
Το Αζερμπαϊτζάν, που έχει κοινούς γλωσσικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με την Τουρκία, έχει εκφράσει βαθειά ανησυχία για το ενδεχόμενο προόδου στις τουρκοαρμενικές σχέσεις, φοβούμενο πως ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων θα αποδυναμώσει τη θέση του αναφορικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Εν τω μεταξύ εντείνονται οι εικασίες ότι η Άγκυρα θα ανακοινώσει κάποια θετική εξέλιξη στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, ως αντίδραση στη νέα προσπάθεια ορισμένων Αμερικανών βουλευτών να χαρακτηρίσουν γενοκτονία τη δολοφονία Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP