Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Την ενόχλησή της στο αίτημα του Αμερικανού Προέδρου για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εκφράζει η Τουρκική ηγεσία


Το αίτημα του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, δεν απασχολεί μόνον την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, αλλά και το σύνολο του Τουρκικού τύπου που μεταφέρει κλίμα δυσαρέσκειας, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα είναι εσωτερική υπόθεση της χώρας». Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, ότι «το αίτημα του Προέδρου Ομπάμα είναι ακόμα υπό εξέτασιν».

ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια. Όταν θα προκύψει, θα σας ενημερώσουμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός Πρόεδρος συζήτησε το θέμα στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Α. Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρ. Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκική ηγεσία απήντησε ότι «εξετάζουμε τρόπους για να βρούμε λύση, αλλά χρειάζεται ειδική ρύθμιση με αλλαγή του Συντάγματος που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου».
Ο Μπ. Ομπάμα ενημέρωσε για τις συνομιλίες του με την Τουρκική ηγεσία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «το προσωπικό του ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον της Αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι συνεχές».
Σύμφωνα με το τουρκικό CNN, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως «είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας».
CNN TURK: «Ο υπουργός Επικρατείας Σαϊντ Γιαζιτζίογλου, αρμόδιος για θρησκευτικά θέματα, δήλωσε ότι δεν αλλάζει κάτι για τη Χάλκη, επειδή το ζήτησε ο Πρόεδρος Ομπάμα».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΙΛΙΕΤ, «η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξόργισε αξιωματούχους στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων του Τουρκικού Υπουργείου Επικρατείας, που εξέφρασε «έκπληξη» για τη συνάντηση αυτή και ενόχλησε, γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε το θέμα της Χάλκης στον Αμερικανό Πρόεδρο».

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP