Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Επιβεβαίωση του defencenet.gr από τον A/ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα


Πλήρη επιβεβαίωση από τον Α/ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα του defencenet.gr για την μη ύπαρξη "σε ισχύ" σεναρίου "θερμής" κρίσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας η οποία κρίση, κατά το σενάριο, θα είχε ως επακόλουθο την έναρξη διαπραγματεύσεων μετά την απώλεια ελληνικού εθνικού εδάφους.
Τι σημαίνει "δεν υπάρχει σενάριο σε ισχύ": Παλαιότερο σενάριο υπήρξε, από ομάδα διπλωματών και ακαδημαϊκών, αλλά ουδέποτε υπήρξε αμυντικός σχεδιασμός επί αυτού του σεναρίου, το οποίο έμεινε ένα απλό κείμενο. Την Τρίτη 14/04 η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κυκλοφορεί με τα πέντε ισχύοντα βασικά σενάρια κρίσης που επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ, όπως και ανάλυση του εν λόγω σεναρίου που οδηγούσε σε ήττα την Ελλάδα και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.


Ο Α/ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψας μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι «δεν γνωρίζει το ΓΕΕΘΑ τέτοιο σενάριο και ούτε μπορεί να υπάρξει τέτοιο σενάριο. Αυτά τα πράγματα (σ.σ. διαπραγματεύσεις μετά από αιφνιδιαστική κατάληψη εθνικού εδάφους) δεν γίνονται». Υπενθυμίζεται ότι την επομένη του δημοσιεύματος για το σενάριο στον «Τύπο της Κυριακής» το defencenet.gr είχε δημοσιοποιήσει ότι δεν υπάρχει σε ισχύ κανένα σενάριο που να προβλέπει διαπραγματεύσεις με τον εχθρό μετά από απώλεια εθνικού εδάφους και στο οποίο σενάριο οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην απαντήσουν άμεσα με τον ίδιο τρόπο ή σε μεγαλύτερη έκταση.
Ωστόσο πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν, όπως προαναφέραμε, ότι πράγματι και εν αγνοία του ΓΕΕΘΑ, είχε υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο από ομάδα πρώην διπλωματών-ακαδημαϊκών συνεργαζόμενων με τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, το οποίο όμως σενάριο ουδέποτε περιελήφθη στα υπό μελέτη σενάρια-παίγνια των Ενόπλων Δυνάμεων – και πως θα μπορούσε άλλωστε.
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι αποκαταστάθηκε η επιχειρησιακή λειτουργία των ρανταρ επιτήρησης ΒΟR-A που βρίσκονται εγκατεστημένα στο Αιγαίο και όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.
Επίσης, κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανακοινώθηκαν και κάποια σημαντικά μέτρα και αλλαγές οι οποίες θα γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και αναμένεται να αλλάξουν την δομή, την σύνθεση, την αποστολή αλλά και τον χώρο τάξης και δράσης των ελληνικών δυνάμεων οι οποίες δρουν στην χώρα της κεντρικής Ασίας.
Κατά την διάρκεια των επερχόμενων εκλογών στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2009, η Ελλάδα θα αποστείλει στην περιοχή της Καμπούλ δύο ομάδες υγειονομικού, συνολικά 17 με 20 άτομα.
Από τον Απρίλιο του 2010 η Ελλάδα αναλαμβάνει την διοίκηση της ΚΑΙΑ (Kabul Afghanistan International Airport). H Αθήνα για να ανταποκριθεί στην συγκεκριμένη αποστολή θα στείλει επιπλέον 40 άτομα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Η Αθήνα θα στείλει μία αμιγώς ελληνική μονάδα των 18 ατόμων, η οποία προβλέπεται να αναλάβει την αποστολή της εκπαίδευσης των επιτελείων των μονάδων του Στρατού του Αφγανιστάν οι οποίες έχουν ως χώρο ευθύνης την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Η αποστολή αυτή πρόκειται να αναλυφθεί μέσα στα πλάισια του προγράμματος OMLT (Operational Mentor and Liaison Team) του ΝΑΤΟ.
Έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιες προκαταρτικές αποστολές αναγνώρισης, από μέλη της ελληνικής αποστολής, στην περιοχή της Χεράτ και πιο συγκεκριμένα στο στρατόπεδο της ιταλικής δύναμης στο οποίο σχεδιάζεται να μεταφερθεί και η ελληνική πλευρά μέσα στους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται πως η ΤΕΣΑΦ από το στρατόπεδο Invictia που είναι στην Καμπούλ, και παραδίδεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, θα μεταβεί στην Χεράτ χωρίς για την ώρα ναέχει γνωστοποιηθεί ο χρόνος της μετακίνησης. Επίσης, βρίσκεται υπό μελέτη και η αλλαγή του ρόλου της δύναμης η οποία αυτή την στιγμή είναι μηχανικό κατασκευών σε μηχανικό ειδικευμένο στην κατασκευή γεφυρών.
Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος,  11 Νοεμβρίου 2009 στις 3:15 μ.μ.  

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ???????ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ MRAP ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΙΚΑΝΑ ΝΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΝΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Κ.Α ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΟΙ OMLT KATΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΑΜΕ Κ ΝΑ ΘΡΗΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ... ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ???? ΑΝΩΝΥΜΟΣ
COLIZE

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP