Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Συμβούλιο της Ευρώπης: Επείγει η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία


Το Συμβούλιο της Ευρώπης σε έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα υπογραμμίζει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία είναι επείγουσα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Στο κείμενο της έκθεσης τονίζεται ότι η πολιτική κρίση της άνοιξης του 2008 στην Τουρκία ανέδειξε τις αδυναμίες του Συντάγματος του 1982 (εμπνεύσεως των στρατιωτικών) και την επείγουσα ανάγκη για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμισή του.

Στην ίδια έκθεση επικρίνεται η Τουρκία για την επιμονή της να μην αναγνωρίζει το δικαίωμα του ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να χρησιμοποιεί τον όρο "οικουμενικό" και γενικότερα να μην αναγνωρίζει τη νομική προσωπικότητα θρησκευτικών κοινοτήτων.
Υπογραμμίζεται ότι τα δημοκρατικά "στάνταρντς" που ισχύουν στη γείτονα υπολείπονται κατά πολύ από τα ισχύοντα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερα επικρίνεται η Τουρκία για το υψηλό εκλογικό όριο του 10% που χρειάζονται τα πολιτικά κόμματα για να μπουν στη Βουλή, καθώς επίσης για την καθυστέρηση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση της χώρας.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα επιτύχει την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής για μηδενική ανοχή στα βασανιστήρια, στην απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση πολιτών. Επίσης, τονίζεται ότι δεν έχουν διασφαλιστεί στη χώρα αυτή τα δικαιώματα ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και των συναθροίσεων.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP