Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΕΘΑ του Λιβάνου


Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Λιβάνου αντιστράτηγος Ζαν Καχουαγκί έγινε δεκτός από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό İlker Başbuğ.

Με επίσημη τελετή στο αρχηγείο των ενόπλων δυνάμεων υποδέχθηκε ο στρατηγός Başbuğ τον αντιστράτηγο Καχουαγκί.

Έπειτα από την τελετή πραγματοποιήθηκε συνάντηση χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων.

Η ανάπτυξη των στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών είναι το κύριο θέμα που απασχολεί την ατζέντα της συνάντησης.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιείται από το Λίβανο στην Τουρκία σε επίπεδο αρχηγού ΓΕΕΘΑ.




Read more...

Γεωγραφικός Προσδιορισμός: Δυτική Θράκη


Γράφει η Ευτυχία

Σας στέλνω κείμενο της εφημερίδας “Η Ορεστιάδα” Τέυχος 20, Ιαν-Μαρ Τηλ.2552021131 e-mail:iorestiada@yahoo.gr
Σελ.5 Τίτλος στήλης: ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ

“Οπως σας υποσχεθηκα στο προηγούμενο τεύχος, δημοσιεύω απο τα τουρκικά της απαγγελίας ενός αγοριού μουσουλμανικού θρησκεύματος, πομακικής καταγωγής και ελληνικής υπηκοότητας σε τελετή “χάτιμ” (ολοκλήρωσης μαθημάτων κατήχησης στο κοράνι), που έλαβε χώρα σε τζαμί της περιοχής Εχίνου στις 27/06/2008.Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, εκτός των άλλων, ο Τούρκος Πρόξενος στην Κομοτηνή, ένας μουσουλμάνος Ελληνας βουλευτής, ο δήμαρχος της περιοχής και ο (ψευτο)μουφτής Αχμέτ Μέτε.

“Σ αγαπώ πολύ, ωραία Τουρκία μου
Μαζί σου θα κλάψω, μαζί σου θα γελάσω
Την ημισέληνο σημαία σου θα υψώσω στο πιό ψηλό σημείο.
Αν χρειαστεί, με χαρά θα πεθάνω για σένα.
Είμαι ερωτευμένος μαζί σου, ωραία Τουρκία.
Να ακούσουν την ιστορία σου,να φοβηθούνε τα τσακάλια
Να μην μπούν ανάμεσά μας και μας πάρουνε λόγια.
Να μετανιώσουν αυτοί,να ψαξουν για φίλους
Να σου δείξω εγώ, ωραία Τουρκία μου.”

Και για να δείτε οτι το πράγμα έχει προχωρήσει, διαβάστε παρακάτω και μερικούς απο τους στιχους του…”εθνικού ύμνου”¨της Αυτόνομης Δυτικής Θράκης (δηλ Τουρκικής).Διότι προφανώς υπάρχουν κάποιοι που όχι απλώς δημιουργούν φαντασιώσεις, αλλά προσπαθούν και να τις υλοποιήσουν. Κι εμείς μιλάμε για πολυπολιτισμικότητα.

“Ω γνησιο τέκνο των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, τι ευτυχία σε σένα,
εσύ με το αίμα σου έδωσες ζωή στον πόλεμο της ανεξαρτησίας
…………………………
……………………………………………………………..
Εμείς για την εθνική ανεξαρτησία διαβήκαμε τον Εβρο και το Νέστο,
φτάσαμε στο στόχο μας νικώντας, συντρίβοντας όλους τους εισβολείς.
………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………….
Στόν πόλεμο οι εχθροί λιποθυμούνε απο τον τρόμο του μεγαλείου μας
Η Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης θα ζήσει, θα ζήσει!
Τα έθνη θα τα χάσουν μπροστά στην πρόοδο μας!
Ω γλυκιά Δυτική Θράκη! Να λοιπόν, σώθηκες απο τη σκλαβιά
Ω εχθροί! Μη νομίζετε οτι το εθνος αυτό κουράστηκε απο τους πολέμους.
Οσονούπω θα κυματίσει στη χώρα η μεγαλοπρεπής σημαία της Δημοκρατίας.
Ολοι αυτοί οι Δυτικοθρακιώτες μέχρι τον αιώνα τόν άπαντα θα ζήσουν ελεύθεροι!

Σημείωση: Ο Εχίνος βρίσκεται στην Ελλάδα.
(Οι παραπάνω μεταφράσεις και τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται απο τα φύλλα: 285 και 286 της εφημερίδας “αντιφωνητής” της Κομοτηνής που κυκλοφόρησαν στις 16/12/2009 και 01/01/2010 αντίστοιχα.
Κρατάτε γερά,
Κιηγμάς .Δημήτριος”

Σημείωσεις Ευτυχίας 1. Είμαστε έκπληκτοι που ανάμεσα στους καλεσμένους δεν ήταν και η “κόρη της Τουρκίας” Δραγώνα.
2. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός, ακόμα και στα πλαίσια ενός Ευρωπαικού Κράτους, δεν αποκλείει τις μεγαλοιδεατικές και τις αλυτρωτικές αυτονομιστικές επιδιώξεις, πόσο μάλλον όταν αυτό δίνεται σαν τρόπαιο σε ενα γειτονικό κράτος, εις βάρος της Ελλάδος, κακόμοιρε κ.Δρούτσα!!!

Read more...

Ο εικονικός πόλεμος στο Αιγαίο


Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ενκεμέν Μπαγίς επανέλαβε τις προάλλες την πρότασή του προς την Ελλάδα για πάγωμα των αμυντικών δαπανών από τις δύο χώρες, επαναλαμβάνοντας αυτά που είπε προ μηνός, μιλώντας σε Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους στην Κωσταντινούπολη.

Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε από ορισμένους με καχυποψία και χλευασμό ή θεωρήθηκε ύποπτη, επειδή υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας.


Κατ' αρχάς, αν κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας δεν είναι από την αναποτελεσματική άμυνα, αλλά από την αναιμική της οικονομία. «Χάσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο πρωθυπουργός όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τα τεράστια ελλείμματα. Κι αυτό δεν ήρθε ως αποτέλεσμα ενός πολέμου, αλλά από τις συνέπειες της επιτήρησης. Ο κίνδυνος ενός πολέμου στο Αιγαίο είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Οταν δεν έγινε το 1974, οι πιθανότητες να γίνει με τα σημερινά δεδομένα είναι μηδενικές. Το Αιγαίο προέκυψε ως πρόβλημα μετά το 1974 και το προκάλεσε η Τουρκία ως αντιπερισπασμό για να εδραιώσει την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου. Η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα του εξοπλιστικού ανταγωνισμού που έχει αφαιμάξει την οικονομία της. Στην ουσία πρόκειται για έναν εικονικό πόλεμο, που στοίχισε από το 1974 στο ελληνικό κράτος 120 δισ. ευρώ, ενώ μόνο σε αναχαιτίσεις εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν 75 δισ. ευρώ!

Σαφώς και υπάρχει τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με υπερπτήσεις πάνω και από κατοικημένα νησιά. Διότι η ελληνοτουρκική κρίση είναι λόγος ύπαρξης του στρατοκρατικού κατεστημένου στην Αγκυρα. Αυτή την περίοδο η Τουρκία συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για το σχέδιο πραξικοπήματος «Βαριοπούλα». Μέρος του σχεδίου ήταν η προβοκατόρικη κατάρριψη τουρκικού F16 για να προκληθεί κρίση με την Ελλάδα. Ενα πρόβλημα, που ξεκίνησε σαν αντανάκλαση του Κυπριακού, εξελίχθηκε σε εργαλείο εσωτερικής πολιτικής και είναι στον πυρήνα ενός φαύλου κύκλου που παράγει κρίσεις, συντηρεί την ένταση και παρεμποδίζει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Βέβαια, η αιτία των κρίσεων είναι η κατοχή της Κύπρου και χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση σχέσεων. Ο σχεδιασμός της ένταξης της Κύπρου ολόκληρης στην Ε.Ε. και η παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία ήταν ριζοσπαστικός. Διότι άλλαζε εντελώς το πλαίσιο των σχέσεων από αυτό της σύγκρουσης σε εκείνο της συνεργασίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, το 2004, η Κύπρος και η Ελλάδα απέκτησαν αποτελεσματικό μοχλό πίεσης στην Τουρκία: λύση έναντι ημερομηνίας. Σ' εκείνη την ιστορική καμπή, οι Τ. Παπαδόπουλος και Κ. Καραμανλής εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως στον Τ. Ερντογάν με την πρόταση: «Σου χαρίζουμε την ημερομηνία, άσε μας το πρόβλημα» («Κ.Ε.» 7/3/2010). Υστερα στήθηκε ένας χορός διεθνούς συνωμοσίας κατά του Ελληνισμού και οι ίδιοι αυτοπροσδιορίστηκαν αντιστασιακοί. Αν άλλη ήταν η διαχείριση, ίσως άλλη να ήταν σήμερα και η μοίρα της Ελλάδας.

Ανεξαρτήτως του αν θα μπορέσει ποτέ η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης, οι αλλαγές που προκάλεσε ο στόχος της ένταξης είναι επαναστατικές. Η σημερινή Τουρκία επιθυμεί και επιδιώκει την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα, διότι είναι προς το δικό της συμφέρον. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ βρίσκεται σε ευθεία ρήξη με το κεμαλικό κατεστημένο, διότι επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τη χώρα με όχημα την ένταξη στην Ε.Ε. Στην Τουρκία δίνεται αυτή την περίοδο μια μεγάλη μάχη. Η Ελλάδα (και η Κύπρος) θα πρέπει να διαλέξουν στρατόπεδο. Να επιλέξουν τι γείτονα θέλουν να έχουν, όχι για τα επόμενα χρόνια, αλλά για τις επόμενες γενιές.

Η Ελλάδα θα πρέπει να διαλέξει αν θα διαθέτει τον εθνικό της πλούτο στην πρόοδο, την παιδεία και την υγεία ή αν θα τον σπαταλάει σε πολεμικά εργαλεία. Αν θα ξελασπώσει αυτή η χώρα ή αν θα κλαίει τη μοίρα της και θα καταριέται τους ξένους που τη... μισούν και την εκδικούνται.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/04/blog-post_779.html#ixzz0kRkwcqbw

Read more...

56 μεταχειρισμένα Leopard-2A4 για τη Τουρκία


Σύμφωνα με τουρκική πηγή, το υπουργείο Άμυνας της χώρας ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τη προμήθεια 56 πρόσθετων Leopard 2A4 από τα γερμανικά πλεονάσματα προς €1 εκατ. έκαστο και όχι 41 αρμάτων μάχης, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό. Η νέα προμήθεια θα ανεβάσει το σύνολο των αρμάτων του τύπου σε 354, επιτρέποντας τον εξοπλισμό και όγδοης επιλαρχίας του Τουρκικού Στρατού μέχρι το 2011.
Τα 298 μεταχειρισμένα άρματα μάχης Leopard 2A4 παρελήφθησαν στο πλαίσιο σύμβασης ύψους €365 εκατ., η οποία υπεγράφη στις 8 Νοεμβρίου 2005, με τουλάχιστον 2 επιλαρχίες να βρίσκονται στον Έβρο (4η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία). Η προμήθεια αυτή αποτελεί την ενδιάμεση λύση μέχρι την έναρξη παραγωγής του φιλόδοξου προγράμματος Τουρκικού Εθνικού Κύριου Άρματος Μάχης Altay ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συστάθηκε τουρκο-ισραηλινή κοινοπραξία για τη προώθηση της αναβάθμισης αρμάτων μάχης Μ-60 τρίτων κρατών στο επίπεδο -Sabra. Κατα τ΄άλλα η Άγκυρα μέμφεται τους ευρωπαίους εταίρους μας για ...υπερεξοπλισμό της Ελλάδας!


Read more...

Καταδίκη Τουρκίας δια στόματος Μ.Νετανιάχου


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου καταδίκασε σήμερα τις επανειλημμένες επιθέσεις της Τουρκίας κατά της χώρας του, αναφερόμενος στη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την κύρια απειλή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και λυπάμαι που ο Ερντογάν αποφασίζει συνεχώς να επιτίθεται κατά του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την ευκαιρία τη συμπλήρωση ενός χρόνου στην πρωθυπουργία.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι και πάλι στο "κόκκινο", αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι το Τελ Αβίβ ακολουθεί πολύ προσεκτική συμπεριφορά απέναντι στην 'Αγκυρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα αν εξαιρέσουμε το περιστατικό με τον Τούρκο πρέσβευτή που υποχρεώθηκε να καθίστει σε μειονεκτική θέση απέναντι σε Ισραηλινό αξιμωατούχο, για να ζητήσει συγγνώμη μία μέρα αργότερα το Τελ Αβίβ.

Read more...

Τουρκοαμερικανικά παιχνίδια ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


Τις τουρκικές θέσεις για την διασυνδεσιμότητα των ραντάρ και ουσιαστικά τον αεροπορικό έλεγχο του Αιγαίου, στο πλαίσιο της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, υιοθέτησε ο διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Συμμαχίας στη Σμύρνη σε επιστολή του προς τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΑ και το διοικητή του CAOC της Λάρισας. Με την κίνηση αυτή άνοιγε επί της ουσίας το δρόμο στους Τούρκους να ελέγχουν το Αιγαίο.

Μετά από επιστολή που συνέταξαν, κατόπιν συνεννοήσεως με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλο οι κ.κ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας και έστειλαν στον αμερικανό διοικητή της Σμύρνης, ο διοικητής του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου αντιλήφθηκε το ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε και ανακάλεσε στις 6 Απριλίου με νέα του επιστολή της αρχικής της 29ης Μαρτίου. Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε στο έγγραφο της πώς οι θέσεις που εκφράζονται από τον διοικητή της Σμύρνης προκαλούν παρεξηγήσεις και θίγουν την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της Ελλάδας. Γι΄αυτό και η νέα επιστολή εστάλη ξανά προς όλους τους παραλήπτες της αρχικής λίστας τους αποστολέα.
Σημειώνεται πώς η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ προβλέπει την κατάργηση του CAOC του Εσκί Σεχίρ και την αναβάθμιση του CAOC της Λάρισας, το οποίο θα ελέγχει όλον τον εναέριο χώρος της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ του οποίου και ο επιχειρησιακός έλεγχος της Τουρκίας. Αυτό η Άγκυρα δεν το δέχεται, αντιδρά και προσπαθεί να περάσει στη νέα δομή της Συμμαχίας την εικόνα του δικού της εναέριου χώρου αλλά και του Αιγαίου να τη δίδουν στο CAOC της Λάρισας τα τουρκικά ραντάρ. Από την αρχή η Ελλάδα έχει πει όχι, με αποτέλεσμα οι όποιες διαπραγματεύσεις να έχουν φθάσει σε αδιέξοδο και απ΄ότι φαίνεται θα παραμείνουν εν λειτουργία και τα δύο CAOC, Λάρισας και Εσκί Σεχίρ με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσει επίσης σε ένα ενδεχόμενο προώθησης και της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ πώς δεν θα αποδεχθεί και την εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή στο CAOC της Λάρισας. «Το ζήτημα της νέας δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ εκκρεμεί από το 2007. Μία κρίσιμη πτυχή της νέας αυτής δομής αφορά τον αριθμό και την διοίκηση των αεροπορικών στρατηγείων (CCAIR) και υποστρατηγείων (CAOC). Στο πλαίσιο αυτό είχε δημιουργηθεί στους Νατοϊκούς κύκλους η εντύπωση ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει, το Φεβρουάριο του 2009, στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου διοικητή και τον Μάιο 2009 στην εναλλαγή Έλληνα και Τούρκου υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Συνεχίζει στην ανακοίνωση του το υπουργείο επισημαίνοντας ότι, «μία τέτοια διευθέτηση δημιουργούσε προφανή ανισορροπία σε σχέση με τη στελέχωση του CCAIR Σμύρνης και την παρουσία Έλληνα ανώτατου αξιωματικού στο επιτελείο του. Επιπλέον, τέθηκαν, από τουρκικής πλευράς, κρίσιμα ζητήματα διασυνδεσιμότητας των ραντάρ μεταξύ των χωρών της περιοχής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα- σύμφωνα με τις οδηγίες μου και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών- η Ελλάδα να ζητήσει να μην εφαρμοστεί η νέα δομή διοίκησης στην ευρύτερη περιοχή. Συνεπώς, το CAOC Λάρισας παραμένει υπό την μόνιμη διοίκηση του Έλληνα αντιπτεράρχου, Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας, χωρίς εναλλαγή με Τούρκο ανώτατο αξιωματικό και χωρίς νέες ρυθμίσεις ως προς τη διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν στο επίπεδο των ανωτάτων οργάνων διοίκησης του ΝΑΤΟ και όχι στο χαμηλότερο επίπεδο του CCAIR Σμύρνης».

Read more...

Γράμμα από τη Μόσχα. Στην Τουρκία τον Μάιο ο Μεντβέντεφ.


Του Θανάση Αυγερινού.
Θυμάμαι σαν τώρα όταν πριν 5-6 χρόνια ρώτησα τον Βλαντιμίρ Πούτιν αν διολισθαίνει προς το “φιλοτουρκικότερο” η ρωσική θέση στο Κυπριακό λόγω των αναπτυσσόμενων οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία. Ήμουν ο μόνος παρών έλληνας δημοσιογράφος και ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας βρήκε την ευκαιρία να μας τα “ψάλει”.

Προσπέρασε το Κυπριακό και πρότεινε να πάψουμε να γκρινιάζουμε και να ασκήσουμε την οικονομική διπλωματία με όσα μέσα διαθέτουμε.
“Πού είναι οι επιχειρηματίες και οι επενδύσεις σας;” με ρώτησε και συνέχισε ακάθεκτος μεταφέροντας τη συζήτηση στον τουρισμό: ο ρώσος τουρίστας είναι απολίτικος, πηγαίνει εκεί που είναι ευκολότερο, όπως στην Τουρκία, δίνει 10-15 δολάρια και του κολλάνε τη βίζα στο αεροδρόμιο, γιʼ αυτό και 1,5 εκατομμύριο Ρώσων ετησίως προτιμά την Τουρκία.
Το μήνυμα σαφές: Ακόμη κι αν θα ήταν πιο “σωστό” να πηγαίνουν εξίσου πολλοί σε μια ομόδοξη, συγγενική χώρα, όπως η Ελλάδα, ουδείς μπορεί να ανατρέψει τους νόμους οικονομίας και απλής λογικής, γιʼ αυτό και όσο υπάρχει βίζα, χιλιάδες και ίσως εκατομμύρια Ρώσων θα αποφεύγουν την Ελλάδα.

Τα χρόνια πέρασαν. Σήμερα ταξιδεύουν στην Τουρκία περί τα 2,8 εκατομμύρια Ρώσων ετησίως. Στην Αίγυπτο πλησιάζουν τα δύο εκατομμύρια. Σʼ εμάς φθάνουν με το ζόρι 300.000-350.000 και πανηγυρίζουμε λες και κάνουμε τίποτε σπουδαίο, αντί να κλαίμε για την τραγική μας ανικανότητα. Ο πρωθυπουργός σήμερα Πούτιν δεν κρύβει τη συμπάθειά του στον μπεσαλή Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον οποίον τα οικονομικά και ενεργειακά πακέτα διαρκώς μεγαλώνουν. Όμως επέλεξε να επισκεφθεί αυτοπροσώπως το Άγιον Όρος, και έκτοτε ειδικά η Χαλκιδική μετατράπηκε σε “must” για τη ρωσική ελίτ, που έχει συνηθίσει να ακολουθεί πιστά τις προτιμήσεις του “τσάρου”.
Τι κάναμε εμείς επί χρόνια για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος; Διυλίζαμε τον κώνωπα εάν και πόσο βάθος σχέσεων επιτρέπεται να έχουμε με τη Ρωσία. Και βασανίζαμε όποιον Ρώσο ερχόταν να πάρει βίζα στα προξενεία μας, που άλλαξαν τακτική μόνο τα τελευταία λίγα χρόνια, αλλά δυσκολεύονται να αποτινάξουν το κακό τους όνομα. Ούτε είναι βέβαιο ότι όλος ο μηχανισμός του υπουργείου Εξωτερικών συμφωνεί με τις διακηρύξεις των πολιτικών μας περί “ανοικτών θυρών”.
Το Μάιο ο πρόεδρος Μεντβέντεφ επισκέπτεται την Τουρκία, που ανακοινώνει κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους, όπως έπραξε ήδη το Ισραήλ. Η Ισπανία δίνει εδώ και χρόνια πολλαπλές ετήσιες βίζες και τώρα υπόσχεται τριετείς, όταν εμείς ασθμαίνοντες ανακοινώσαμε κατόπιν εορτής εξάμηνες και ετήσιες. Αυτά άλλωστε προέβλεπε η συνθήκη Σένγκεν, αλλά δεν τολμούσαμε να εφαρμόσουμε τις πιο ευνοϊκές διατάξεις της. Γιατί άραγε; Ποιος μας εμπόδιζε; Ακόμη και στον τουρισμό αισθανόμαστε πλέον μειωμένης εθνικής κυριαρχίας; Και γιατί δεν μπορούμε να επικαλεστούμε τις έκτακτες οικονομικές μας συνθήκες και να αναστείλουμε για τα χρόνια της κρίσης ή έστω για την τουριστική σεζόν τις βίζες για ρώσους πολίτες, διπλασιάζοντας αυτομάτως τη ροή τους; Μήπως γιατί δεν έχει άλλο τρόπο το ΥΠΕΞ να χρηματοδοτεί ανύπαρκτα προξενεία και αργόσχολο προσωπικό στα πιο απίθανα σημεία του πλανήτη, από όπου δεν έχει ακόμη ανακληθεί ουδείς; Ή γιατί φοβόμαστε ότι θα μας μαλώσουν οι σύμμαχοί μας και δεν θα μας δανείζουν, όπως σκίστηκαν να το κάνουν όταν τους χρειαστήκαμε;

Read more...

Ερντογάν: Το Ισραήλ η κύρια απειλή για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή


Το Ισραήλ είναι σήμερα η κύρια απειλή για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι και σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας γνωρίζουν μεγάλη ένταση.
«Εάν μια χώρα κάνει χρήση μιας δυσανάλογης δύναμης στην Παλαιστίνη, τη Γάζα, χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου, δεν θα της πούμε μπράβο, θα τη ρωτήσουμε πώς μπορεί να ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. «Υπήρξε μια επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 1.500 ανθρώπων (στη Γάζα στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009) και τα κίνητρα που επικαλέσθηκαν είναι ψευδή», πρόσθεσε.

«Ο Γκολντστόουν είναι εβραίος και η έκθεσή του είναι σαφής», συνέχισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην έκθεση που ζήτησε ο ΟΗΕ από το νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ, αλλά και παλαιστινιακές οργανώσεις, ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά την επιχείρηση στη Γάζα από τις 27 Δεκεμβρίου του 2008 ως τις 18 Ιανουαρίου του 2009.
«Δεν έχουμε αυτήν την προσέγγιση επειδή είμαστε μουσουλμάνοι. Η προσέγγισή μας είναι ανθρωπιστική», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Read more...

Nεώτερα για το τουρκικό προγράμμα CCIP.


Ένα από τα λιγότερο προβεβλημένα στρατιωτικά προγράμματα των γειτόνων αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικής σημασίας για την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, σε λίγους μήνες θα μπει στην τελική του φάση. Μιλάμε φυσικά για την αναβάθμιση στόλου F-16 της ΤΗΚ σε διαμόρφωση CCIP, για την οποία και θα σας μεταφέρουμε τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες.
To χρονοδιάγραμμα του προγράμματος αναβάθμισης CCIP για τα τουρκικά F-16 προέβλεπε μια αρχική φάση αναβάθμισης 4 αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Εν Κρυπτώ” πρόκειται για ένα διθέσιο Βlock 40 της 141 Filo (88-0015) , ένα μονοθέσιο Block 40 181 Filo (92-0019), ένα διθέσιο Block50 της 151 Filo και ακόμα ένα -C της 192 Filo (94-0071).

H διαδικασία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και κατόπιν τα 4 μαχητικά ταξίδεψαν στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Forth Worth του Τέξας για ένα εντατικό πρόγραμμα δοκιμών το οποίο θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. (αναμένεται να επιστρέψουν στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2010). (Βλέπε : Στις ΗΠΑ τα 4 πρώτα αναβαθμισμένα F-16 CCIP της Τουρκικής Αεροπορίας (3/7/09) και Πρώτη φωτογραφία τουρκικού F-16 CCIP (15/10/09).
Η δεύτερη φάση του προγράμματος (Lead the Fleet) προβλέπει την αναβάθμιση ακόμα 6 α/φ “προτύπων” στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ, δύο απο κάθε Block (συμπεριλαμβανομένων και 2 παλαιότερων Block 30 τα οποία ήδη αναβαθμίστηκαν σύμφωνα με το πρότυπo CCIP Lite). Αυτή η φάση ξεκίνησε στα τέλη του 2009 και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 4 μηνών.
Η τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος με την σειριακή αναβάθμιση των υπόλοιπων αεροσκαφών αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2010 αφού ολοκληρωθούν ομαλά οι δοκιμές των 4 α/φ στην Lockheed Martin.
Οι συγκεχυμένες αρχικές αναφορές για τον τελικό αριθμό των αεροσκαφών προς αναβάθμιση και την παρουσία ή όχι ραντάρ AN-APG-68(V)9 είχαν μπερδέψει αρκετά το τοπίο (ίσως όχι τυχαία). Πρόσφατες αναφορές σε τουρκική αμυντική επιθεώρηση αναφέρουν πως το πρόγραμμα CCIP αφορά ένα σύνολο 165 F-15 Block40 και Block 50 ενώ 35 F-16 Block 30 θα αναβαθμιστούν σε επίπεδο CCIP Lite. Σε ότι αφορά το κρίσιμο ζήτημα των αισθητήρων οι ίδιες πηγές (οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν από αμερικανικές) διαψεύδουν την εγκατάσταση νέων ραντάρ, αλλά μιλούν για αναβάθμιση των υπαρχόντων σε επίπεδο των τουρκικών μαχητικών φαίνεται πώς τελικά δεν θα εγκατασταθούν νέα ραντάρ αλλά θα αναβαθμιστούν τα ήδη υπάρχοντα στο επίπεδο του AN/APG-68(V)9 με αγορά 200 κίτ αναβάθμισης της Northrop Grumman. Σε περίπτωση που οι αριθμοί αυτοί ισχύουν και δεν αποτελούν σκόπιμη παραπληροφόρηση των γειτόνων μας, είναι σαφής εκδήλωση περαιτέρω σημαντικής αναβάθμισης του Τουρκικού στόλου F-16, σε αντίθεση με τα κατά καιρούς δηλώσεις Τούρκων υπουργών περί “μείωσης των εξοπλισμών” κλπ. Τέτοια λεκτικά πυροτεχνήματα παραπληροφορούν και διασπείρουν αμφιβολίες στην Ελληνική κοινή γνώμη, ενώ ταυτόχρονα καλύπτουν την σταθερά αυξανόμενη από πλευράς Τουρκίας αύξηση των εξοπλισμών, τόσο ποσοτικά όσο και κυρίως ποιοτικά. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών θα γίνει στην ΤΑΙ ενώ ένα σύνολο 16 α/φ θα αναβαθμιστεί στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ οι οποίες έχουν συγκεντρώσει σημαντική εμπειρία από προηγούμενα προγράμματα (RF-4,F-4,T-38) και ακολουθούν διαμετρικά αντίθετη πορεία από το ΚΕΑ της Πολεμικής μας Αεροπορίας το οποίο θα πρέπει μάλλον να μετονομαστεί σε Κρατικό Εργοστάσιο … Ελικοπτέρων!
Σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα των Τούρκων το πρόγραμμα θα τερματιστεί τον Ιούνιο του 2014 όταν το τελευταίο αεροπλάνο θα εξέλθει των εγκαταστάσεων της ΤΑΙ, οπότε και ο στόλος F-16 της ΤΗΚ θα απο 165 F-16 επιπέδου Βlock50+ και τα 35 παλαιότερα F-16 σε διαμόρφωση CCIP Lite.

Read more...

ΑΧΜΕΤ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ «Μακάρι η μόνη διαφορά μας να ήταν η υφαλοκρηπίδα»


Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει έτοιμος για διάλογο για το Αιγαίο, εμμένει όμως στις σκληρές θέσεις της Αγκυρας τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλες οι διαφορές και όχι μόνο η υφαλοκριπίδα ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ | Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

«είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο και η διευθέτησή της, από νομικής σκοπιάς, διασυνδέεται σε μεγάλο βαθμό με άλλες διαφορές». Τάδε έφη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Βήμα» εν όψει της αυριανής συνάντησής του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα στην Αγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου επισημαίνει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα στις σχέσεις τους.


- Τι να περιμένουμε από τη συνάντηση με τον κ. Δρούτσα;

«Η επίσκεψη του κ. Δρούτσα είναι πολύ σημαντική. Επωφελούμενοι αυτής της ευκαιρίας, θα πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να βρούμε τον δρόμο προς τη σωστή κατεύθυνση. Εχουμε ήδη εγκαθιδρύσει καλούς μηχανισμούς διαλόγου. Πρέπει να διερευνήσουμε πώς θα τους χρησιμοποιήσουμε καλύτερα για να διατηρήσουμε το μομέντουμ. Ελπίζω ότι κατά την επίσκεψη του κ. Δρούτσα θα μπορέσουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών καθώς και της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ερντογάν στην Αθήνα». - Μετά την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσίαπαρατηρούμε μια νέα ώθηση για προσέγγιση Αθήνας- Αγκυρας. Ποιο είναι το όραμά σας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

«Πριν από μία δεκαετία, χάρη και στις προσωπικές προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, επιτεύχθηκαν πολλά για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Διάφοροι μηχανισμοί δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διαλόγου και συνεργασίας. Σήμερα, με τη νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με μεγάλη μου ευχαρίστηση σημειώνω ότι υπάρχει κοινή θέληση για την επίτευξη αυτού του σκοπού και στις δύο πλευρές. Ωστόσο δεν θα συμμεριζόμουν τις απόψεις που ορίζουν τη σημερινή κατάσταση ως μια “νέα προσέγγιση”. Αυτός ο όρος ανήκει σε κάτι που συνέβη πριν από μία δεκαετία. Πιστεύω ότι σχεδιάζουμε την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις μας με ένα νέο όραμα, προχωρώντας πέρα από αυτή καθαυτή την προσέγγιση. Είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε και να συζητήσουμε κάθε ζήτημα- διμερές, περιφερειακό ή παγκόσμιο- με σκοπό να ανακαλύψουμε νέες λεωφόρους ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω την ήδη στενή συνεργασία μας».

- Τι μορφή θα μπορούσαν να πάρουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Στην επιστολή που έστειλε προς τον κ. Παπανδρέου ο κ. Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση ενός υψηλόβαθμου Συμβουλίου Συνεργασίας. Πώς θα λειτουργούσε αυτό;

«Οπως επισημάνατε, ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση ενός υψηλόβαθμου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για το νέο μοντέλο στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, από το οποίο έχουμε επωφεληθεί πολύ στην προώθηση των σχέσεών μας με ορισμένους εκ των γειτόνων μας. Ευθυγραμμίζεται επίσης με την εξωτερική πολιτική των μηδενικών προβλημάτων. Κατ΄ ουσίαν, το μοντέλο στοχεύει να συγκεντρώσει μαζί όλους τους υπουργούς με συναφές αντικείμενο και από τις δύο πλευρές, υπό την καθοδήγηση των δύο πρωθυπουργών. Τούτο δημιουργεί μια εντεινόμενη πολιτική βούληση και διευκολύνει το ξεπέρασμα παρατεταμένων προβλημάτων που είναι δύσκολο να λυθούν σε χαμηλότερο επίπεδο. Προσφέρει στους υπουργούς την ευκαιρία να δουν τη γενικότερη εικόνα και δημιουργεί μια αίσθηση “ιδιοκτησίας” της όλης διαδικασίας στα δύο μέρη».

- Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, παρά την προθυμία των δύο κυβερνήσεων να προχωρήσουν, συμβάντα όπως η πρόσφατη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δημιουργούν αχρείαστη ένταση. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Υπάρχουν κύκλοι εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση Ερντογάν;

«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας με τους γείτονές μας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την πολιτική. Εχουμε την πολιτική βούληση να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις μας. Υπό αυτό το πρίσμα, είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε ειρηνικές λύσεις σε όλες τις διαφορές μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αιγαίο.

Η ανοιχτή θάλασσα αποτελεί σήμερα περίπου το 50% του Αιγαίου Πελάγους. Εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, θα πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εχω πληροφορηθεί ότι οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις, υψηλόβαθμοι έλληνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν δημοσίως ότι οι διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων ακολούθησαν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης.

Ωστόσο αισθάνομαι ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Και πρέπει να σας πω ότι βρίσκω μη εποικοδομητικές και παραπλανητικές τις αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο ζήτημα αυτό. Καθώς επιχειρούμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες θα έπρεπε να συνεχίσουν να εστιάζουν σε συγκεκριμένες και εποικοδομητικές ιδέες. Οχι να “παραφουσκώνουν” τα πράγματα, κάτι που δεν θα εξυπηρετούσε την τρέχουσα θετική πολιτική ατζέντα».

- Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η μοναδική διαφορά στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Συμφωνείτε με αυτό ή θεωρείτε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα στην ατζέντα; Θα πρέπει να περιμένουμε την επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών; Αν ναι, πότε;

«Μακάρι να ήταν μόνο μία. Ωστόσο η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο. Η διευθέτησή της, από νομικής σκοπιάς, διασυνδέεται πάρα πολύ με άλλες διαφορές που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Η Τουρκία συνεχίζει να είναι πλήρως αφοσιωμένη σε καλές γειτονικές σχέσεις και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβιάστου των συνόρων όλων των γειτόνων της, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε κάθε οδό για την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης επίλυσης όλων των διαφορών και προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά όσων σχετίζονται με το Αιγαίο. Μια πιθανή επίλυση των ζητημάτων αυτών θα ήταν λειτουργική και βιώσιμη εφόσον βασιζόταν σε έναν κοινό παρονομαστή που είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νομίμων συμφερόντων των δύο χωρών. Με αυτή την πεποίθηση, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται με την Ελλάδα για επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με ειρηνικά μέσα και βάσει του διεθνούς δικαίου. Σκοπεύουμε στην επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών και ελπίζουμε ο επόμενος γύρος να διεξαχθεί το συντομότερο».

- Είστε γνωστός ως ο «πατέρας» του δόγματος του «στρατηγικού βάθους». Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πώς αυτό το δόγμα επηρεάζει την εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ;

«Σήμερα έξι είναι οι αρχές που διαμορφώνουν την τουρκική εξωτερική πολιτική. Η πρώτη είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ελευθερίας και ασφαλείας. Δεν επιδιώκουμε ασφάλεια εις βάρος της ελευθερίας- και το αντίστροφο. Επομένως χρειάζεται να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία. Δεύτερον, επιδιώκουμε τη στενότερη ολοκλήρωση ανάμεσα στην Τουρκία και στις γύρω από αυτήν χώρες. Ο σκοπός των “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες” ενισχύει τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση και επίλυση όλων των εξεχόντων περιφερειακών ζητημάτων.

Η τρίτη αρχή είναι φυσική συνέχεια της δεύτερης. Διεξάγουμε αποτελεσματική διπλωματία έναντι των γειτονικών περιοχών με σκοπό να επιτύχουμε τη μέγιστη ενδοπεριφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία. Για να το επιτύχουμε αυτό, βασίζουμε τις περιφερειακές πολιτικές μας στις αρχές της “ασφάλειας για όλους”, του “πολιτικού διαλόγου”, της “οικονομικής αλληλεξάρτησης” και της “πολιτισμικής αρμονίας και του αμοιβαίου σεβασμού”.

Η τέταρτη αρχή είναι η συμπληρωματικότητα με τους παγκόσμιους δρώντες. Η πέμπτη αρχή είναι η αποτελεσματική χρήση των διεθνών fora και νέες πρωτοβουλίες ώστε να καλλιεργήσουμε δράσεις για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Οι αυξανόμενες συνεισφορές μας σε κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, και οι πρόσφατα καθιερωθείσες σχέσεις μας με την Αφρικανική Ενωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Ενωση Κρατών Καραϊβικής και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών πρέπει να ιδωθούν υπό αυτό το φως.

Βάσει των παραπάνω αρχών, η έκτη και τελευταία είναι η δημιουργία μιας “νέας αντίληψης για την Τουρκία” βασισμένης στη δημόσια διπλωματία. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μέσω μιας διαδικασίας τριμερών συνόδων κορυφής και κοινών οικονομικών σχεδίων. Παρέχουμε ισχυρή υποστήριξη στη σταθερότητα και ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Κατά τον ίδιο τρόπο, αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την Πλατφόρμα Σταθερότητας και Συνεργασίας του Καυκάσου με σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως το μοναδικό φόρουμ των χωρών της περιοχής που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διευθέτηση περιφερειακών προβλημάτων μέσω διαλόγου.

Η ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν περιορίζεται πάντως μόνο σε θέματα σκληρής ασφαλείας. Πασχίζουμε να εγκαινιάσουμε μια καλύτερη παγκόσμια οικονομική δομή μέσω της συμμετοχής μας στο G-20, ενώ ασχολούμαστε στενά με θέματα όπως η μείωση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διασφάλιση βιώσιμων ενεργειακών πόρων, η προώθηση της αρμονίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η επέκταση της βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Η αυξημένη εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης περιφερειακών και παγκοσμίων ζητημάτων διευρύνει, όπως είναι φυσικό, το “στρατηγικό βάθος” της Τουρκίας. Ωστόσο δεν χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο υπό μια στενή γεωπολιτική έννοια, αλλά υπό μια ευρύτερη που συμπεριλαμβάνει γεωοικονομικές και γεωπολιτισμικές πραγματικότητες. Αυτές, απορρέουσες από μια κοινή ιστορία και τις πολιτισμικές συγγένειες που μοιράζεται ένας αριθμός περιοχών στην καρδιά του αφρο-ευρασιατικού εδαφικού όγκου, καθιστούν τόσο επιτακτικό όσο και ευκολότερο για την Τουρκία να απευθυνθεί σε αυτές τις γειτονικές περιοχές αλλά και πέρα από αυτές. Με άλλα λόγια, η απόκτηση στρατηγικού βάθους μάς επιτρέπει να συνδεόμαστε ευκολότερα με σημαντικές χώρες και περιοχές στην περιφέρειά μας όπου δεν είχαμε τόσο εύκολη πρόσβαση στο παρελθόν και να αποκαταστήσουμε μια αίσθηση “φυσικότητας” στις σχέσεις μας».

«Υπάρχει διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου»
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο ζήτημα των πρόσφατων κινήσεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο δηλώνει ότι «οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική» και επιτίθεται στο ελληνικά μέσα ενημέρωσης εκτιμώντας ότι «παραφούσκωσαν» το ζήτημα. Προσθέτει μάλιστα ότι «υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου»

Read more...

Μετά το 2010 η Τουρκία θα κατασκευάζει δορυφόρους εγχώρια.


Η τουρκική εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Turksat ετοιμάζεται να υπογράψει συμβάσεις με κατασκευαστές τρίτων χωρών για δύο νέους δορυφόρους, τον Turksat 4A και 4B.
Τρεις εταιρείες από την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη θα υποβάλλουν τις σχετικές προσφορές στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Turksat, η σχετική σύμβαση με τον νικητή του διαγωνισμού σχεδιάζεται να υπογραφεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Οι νέοι δορυφόροι αναμένεται να ολοκληρωθούν 26 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και θα έχουν διάρκεια ζωής τα 20 έτη. Ο δοσυφόρος 4Α θα καλύπτει την Αφρική, και την Ασία θα καλύπτει ο 4Β.

Ο 4Α θα χρησιμοποιηθεί για τις τηλεοπτικές εκπομπές μέσω δορυφόρου, ενώ ο 4Β θα χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες Internet, μεταφοράς δεδομένων και ζωντανές μεταδόσεις. Οι απαιτήσεις μας για τον 4Β περιλαμβάνουν την εκπομπἠ στην μπάντα Ka, διότι αυτή τη ζώνη συχνοτήτων θα επιτρέψει να παρέχονται φθηνές υπηρεσίες του Internet στην Τουρκία, την κατεχόμενη Κύπρο, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.
Η εταιρία Turksat θα διεξάγει έναν νέο διαγωνισμό τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ολοκληρώνεται τέλη του 2010. Οι νέοι δορυφόροι θα είναι η τελευταίοι που θα κατασκευαστούν στο εξωτερικό για λογαριασμό της Τουρκίας, διότι η κατασκευή του Εθνικού Παραγωγικού Κέντρου Δορυφόρων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η παραγωγική μονάδα θα είναι σε θέση να κατασκευάζει εγχώρια δορυφόρους, βάρους μέχρι πέντε τόνους.
Σημειώνεται ότι 30 τούρκοι μηχανικοί θα λάβουν μέρος στην παραγωγή των Turksat 4A και 4B, σύμφωνα με τις τουρκικές απαιτήσεις προς τις τρίτες εταιρίες. Η εταιρία Turksat διεξάγει συνομιλίες με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), επιδιώκοντας μια μεγαλύτερη εκχώρηση ραδιοφάσματος τροχιάς.

Read more...

Ελληνο-Τουρκικό Διήμερο Προετοιμασίας της Επικείμενης Επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα


Γιαννακόπουλος Βασίλειος
Μία ημέρα πριν την «επίσκεψη εργασίας» του Αναπληρωτή Υπουργού
Εξωτερικών Δ. Δρούτσα στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Τούρκου υπουργού
Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογου, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την
ακόλουθη ανακοίνωση:
«Την Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Απριλίου 2010 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών,
κ. Δημήτρης Δρούτσας, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Τουρκία, μετά από
πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Ahmet Davutoğlu.
Την Τετάρτη 7 Απριλίου ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην
Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει δεκτός από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.
Βαρθολομαίο. Ο κ. Δρούτσας θα επισκεφθεί στη συνέχεια το Σισμανόγλειο Μέγαρο.
Στην Άγκυρα την Πέμπτη 8 Απριλίου το πρωί ο κ. Δρούτσας θα έχει κατ΄ ιδίαν
συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Ahmet Davutoğlu. Θα
ακολουθήσουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών, συνέντευξη Τύπου και γεύμα εργασίας.
Στη συνέχεια, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της
Τουρκίας, κ. Abdullah Gül, και τον Πρωθυπουργό, κ. Recep Tayyip Erdoğan».

Στις 3 Απριλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργος Εξωτερικών, σε συνέντευξή του
στη RealNews2, αναφερόμενος στα ελληνο-τουρκικά τόνισε μεταξύ άλλων ότι:
· «Ξεκινάμε μία νέα προσπάθεια προσέγγισης και συνεργασίας με την
Τουρκία».
· «Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η επίσκεψή μου στην Άγκυρα,
έπειτα από πρόσκληση του κ. Νταβούτογλου».
· «Εμείς θέλουμε να πιστέψουμε στα θετικά μηνύματα που εκπέμπει ο κ.
Ερντογάν».
· «Στόχος μας παραμένει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο».
· «Η συμπεριφορά που βλέπουμε στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί
σοβαρό εμπόδιο».
· «Θέλουμε βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά πάντα με πλήρη
σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
· «Είναι θέμα κοινής λογικής ότι όταν υπάρχει τόσο έντονη στρατιωτική
δραστηριότητα σε τόσο περιορισμένο χώρο, αυξάνονται κατακόρυφα οι
πιθανότητες ατυχήματος. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο ο καθένας πρέπει
να αναλάβει τις ευθύνες του».

Τα κύρια σημεία μιας αντίστοιχης συνέντευξης που παρεχώρησε στις 7
Απριλίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στο ΒΗΜΑ3, είναι
τα ακόλουθα:
· «Η επίσκεψη του κ. Δρούτσα είναι πολύ σημαντική. Επωφελούμενοι αυτής της
ευκαιρίας, θα πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητα για περαιτέρω βελτίωση των
διμερών σχέσεων».
· «Ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση ενός υψηλόβαθμου
Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για το νέο
μοντέλο στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, από το οποίο έχουμε
επωφεληθεί πολύ στην προώθηση των σχέσεών μας με ορισμένους εκ των
γειτόνων μας. Ευθυγραμμίζεται επίσης με την εξωτερική πολιτική των
μηδενικών προβλημάτων4».
· «Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, ευημερίας και
σταθερότητας με τους γείτονές μας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή
την πολιτική».
· «Η ανοιχτή θάλασσα αποτελεί σήμερα περίπου το 50% του Αιγαίου
Πελάγους. Εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, θα πρέπει να είναι μια θάλασσα
φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εχω πληροφορηθεί ότι
οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι
απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική. Μάλιστα,
απαντώντας σε ερωτήσεις, υψηλόβαθμοι έλληνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν
δημοσίως ότι οι διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων ακολούθησαν
τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης. Ωστόσο αισθάνομαι ότι υπάρχει μια
διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Και πρέπει να σας πω
ότι βρίσκω μη εποικοδομητικές και παραπλανητικές τις αναφορές των
ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο ζήτημα αυτό.».
· «Η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και
Ελλάδας είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο. Η διευθέτησή
της, από νομικής σκοπιάς, διασυνδέεται πάρα πολύ με άλλες διαφορές που
σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία».
Από τις δύο παραπάνω συνεντεύξεις γίνεται προφανές ότι:
· Η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών
στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα αποσκοπεί στην
προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, στις
αρχές του καλοκαιριού.
· Οι επαφές των δύο πλευρών θα έχουν καθαρά διερευνητικό
χαρακτήρα και στην παρούσα φάση οι συνεντεύξεις εξυπηρετούν τις
εκατέρωθεν τοποθετήσεις.
· Η ελληνική πλευρά εμμένει σε μόνο μία ελληνο-τουρκική διαφορά, που
είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Βέβαια, η
οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο προϋποθέτει άρση του
“casus belli” από τουρκικής πλευράς, προκειμένου να προηγηθεί
επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Σε αντίθετη περίπτωση, η
οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με τα χωρικά ύδατα των 6 ν.μ.
δημιουργεί πλεονέκτημα στην Τουρκία, καθώς η οριοθέτηση της
υφαλοκρηπίδας ξεκινά από τα όρια των χωρικών υδάτων.
· Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για ένα σύνολο εκκρεμών διαφορών
στο Αιγαίο. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
χρησιμοποίησε τον όρο «ηπειρωτική υφαλορηπίδα», γεγονός που
αφήνει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν αποδέχεται την υφαλοκρηπίδα
των νήσων του Αιγαίου. Συνεπώς, η Τουρκία παραμένει στις πάγιες
θέσεις της και συνεχίζει να αποβλέπει στην απόκτηση δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας δυτικά των ελληνικών νήσων του Αιγαίου, μετατρέποντας μια «νομικής φύσης διαφορά» σε «διμερή πολιτική διαφορά», προκειμένου να ξεπεράσει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Το παράδοξο στη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι η
αναφορά του στο «Διεθνές Δίκαιο». Ως γνωστόν, το άρθρο 2 του Ν.2321/1995
(κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας) προβλέπει ότι «η Ελλάδα έχει το
αναφαίρετο δικαίωμα κατ'εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρούμενης Σύμβασης να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν.μ.»5,
εντούτοις η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί με χρήση βίας (casus belli) οποιαδήποτε
επέκταση πέραν των 6 ν.μ. Σημειώνεται ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών
υδάτων μέχρι τα 12 ν.μ. έχει ασκηθεί ήδη από πολλά κράτη συμπεριλαμβανομένης
και της Τουρκίας, η οποία από το 1964 έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στον
Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο στα 12 ν.μ.
Από τη συνάντηση οι δύο πλευρές αποσκοπούν σε συγκεκριμένα οφέλη:
· Η τουρκική πλευρά με τις τοποθετήσεις του Νταβούτογλου επιδιώκει
να καταδείξει, εμμέσως πλην σαφώς, τη στάση που θα τηρήσει η
Άγκυρα κατά τη διάρκεια πιθανών μελλοντικών διαπραγματεύσεων. Ο
Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει συγκεκριμένο πακέτο διαφορών
για το Αιγαίο, στο οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι θα
συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον οι «γκρίζες ζώνες», ο «εθνικός
εναέριος χώρος», το “FIR”, το «στρατιωτικό καθεστώς των νήσων του
Αιγαίου» και ασφαλώς ο «καθορισμός της υφαλοκρηπίδας».
· Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να πείσει την Τουρκία ότι αν η Άγκυρα
αλλάξει συμπεριφορά, πιθανόν η Αθήνα να αποδεχθεί την έναρξη συνομιλιών για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, χωρίς ωστόσο να υποδεικνύει κάποια συγκεκριμένη οδό (διμερείς διαπραγματεύσεις ή διεθνές δικαστήριο).
Επίσης, η Αθήνα αναμένει επίσημη τουρκική πρόταση για αμοιβαία μείωση
των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ειδικά την παρούσα χρονική περίοδο, η Τουρκία
επιδιώκει να δελεάσει την Ελλάδα με το συγκεκριμένο επιχείρημα, γνωρίζοντας πολύ
καλά την οικονομική στενότητα της ελληνικής πλευράς.

Read more...

Νταβούτογλου στο "Βήμα" - Οι πλόες των πολεμικών μας πλοίων στο Αιγαίο είναι απολύτως νόμιμοι


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου μιλάει στο «Βήμα» και σχολιάζει πως «πριν από μία δεκαετία, χάρη και στις προσωπικές προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, επιτεύχθηκαν πολλά για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Σήμερα, με τη νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Σχετικά με την ελληνοτουρκική συνεργασία δηλώνει πως «είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας με τους γείτονές μας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την πολιτική». Παρόλ’ αυτά, σχολιάζοντας την πρόσφατη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα, λέει πως «έχω πληροφορηθεί ότι οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική.

Ωστόσο αισθάνομαι ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Καθώς επιχειρούμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες θα έπρεπε να συνεχίσουν να εστιάζουν σε συγκεκριμένες και εποικοδομητικές ιδέες. Οχι να “παραφουσκώνουν” τα πράγματα, κάτι που δεν θα εξυπηρετούσε την τρέχουσα θετική πολιτική ατζέντα». Κλείνοντας, κάνει λόγω για το κυπριακό και τις συζητήσεις για την επίλυσή του και δηλώνει πως «είναι σαφές ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ. Είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θα έπρεπε να εξετάσει “οποιαδήποτε θετική κίνηση” στην Κύπρο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία».

Αποσπάσματα συνέντευξης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου στον Αγγ. Αθανασόπουλο για το «Βήμα»


- Μετά την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία παρατηρούμε μια νέα ώθηση για προσέγγιση Αθήνας- Αγκυρας. Ποιο είναι το όραμά σας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;


«Πριν από μία δεκαετία, χάρη και στις προσωπικές προσπάθειες του κ. Παπανδρέου, επιτεύχθηκαν πολλά για την ελληνοτουρκική προσέγγιση. Διάφοροι μηχανισμοί δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας διαλόγου και συνεργασίας. Σήμερα, με τη νέα κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Με μεγάλη μου ευχαρίστηση σημειώνω ότι υπάρχει κοινή θέληση για την επίτευξη αυτού του σκοπού και στις δύο πλευρές. Ωστόσο δεν θα συμμεριζόμουν τις απόψεις που ορίζουν τη σημερινή κατάσταση ως μια “νέα προσέγγιση”. Αυτός ο όρος ανήκει σε κάτι που συνέβη πριν από μία δεκαετία. Πιστεύω ότι σχεδιάζουμε την έναρξη μιας νέας φάσης στις σχέσεις μας με ένα νέο όραμα, προχωρώντας πέρα από αυτή καθαυτή την προσέγγιση. Είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε και να συζητήσουμε κάθε ζήτημα- διμερές, περιφερειακό ή παγκόσμιο- με σκοπό να ανακαλύψουμε νέες λεωφόρους ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω την ήδη στενή συνεργασία μας».


- Τι μορφή θα μπορούσαν να πάρουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; Στην επιστολή που έστειλε προς τον κ. Παπανδρέου ο κ. Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση ενός υψηλόβαθμου Συμβουλίου Συνεργασίας. Πώς θα λειτουργούσε αυτό;


«Οπως επισημάνατε, ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρότεινε τη σύσταση ενός υψηλόβαθμου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για το νέο μοντέλο στην άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής, από το οποίο έχουμε επωφεληθεί πολύ στην προώθηση των σχέσεών μας με ορισμένους εκ των γειτόνων μας. Ευθυγραμμίζεται επίσης με την εξωτερική πολιτική των μηδενικών προβλημάτων. Κατ΄ ουσίαν, το μοντέλο στοχεύει να συγκεντρώσει μαζί όλους τους υπουργούς με συναφές αντικείμενο και από τις δύο πλευρές, υπό την καθοδήγηση των δύο πρωθυπουργών. Τούτο δημιουργεί μια εντεινόμενη πολιτική βούληση και διευκολύνει το ξεπέρασμα παρατεταμένων προβλημάτων που είναι δύσκολο να λυθούν σε χαμηλότερο επίπεδο. Προσφέρει στους υπουργούς την ευκαιρία να δουν τη γενικότερη εικόνα και δημιουργεί μια αίσθηση “ιδιοκτησίας” της όλης διαδικασίας στα δύο μέρη».


- Οι χώρες μας αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, παρά την προθυμία των δύο κυβερνήσεων να προχωρήσουν, συμβάντα όπως η πρόσφατη δραστηριότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δημιουργούν αχρείαστη ένταση. Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Υπάρχουν κύκλοι εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση Ερντογάν;


«Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ειρήνης, ευημερίας και σταθερότητας με τους γείτονές μας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την πολιτική. Έχουμε την πολιτική βούληση να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις μας. Υπό αυτό το πρίσμα, είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε ειρηνικές λύσεις σε όλες τις διαφορές μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αιγαίο. Η ανοιχτή θάλασσα αποτελεί σήμερα περίπου το 50% του Αιγαίου Πελάγους. Εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, θα πρέπει να είναι μια θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εχω πληροφορηθεί ότι οι πλόες που πρόσφατα ακολούθησαν τα πολεμικά μας πλοία στο Αιγαίο είναι απολύτως σύμφωνοι με το διεθνές δίκαιο και την εθιμική πρακτική. Μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις, υψηλόβαθμοι έλληνες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν δημοσίως ότι οι διελεύσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων ακολούθησαν τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης. Ωστόσο αισθάνομαι ότι υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Και πρέπει να σας πω ότι βρίσκω μη εποικοδομητικές και παραπλανητικές τις αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης στο ζήτημα αυτό. Καθώς επιχειρούμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις, είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο χώρες θα έπρεπε να συνεχίσουν να εστιάζουν σε συγκεκριμένες και εποικοδομητικές ιδέες. Οχι να “παραφουσκώνουν” τα πράγματα, κάτι που δεν θα εξυπηρετούσε την τρέχουσα θετική πολιτική ατζέντα».


- Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η μοναδική διαφορά στο Αιγαίο είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Συμφωνείτε με αυτό ή θεωρείτε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα στην ατζέντα; Θα πρέπει να περιμένουμε την επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών; Αν ναι, πότε;


«Μακάρι να ήταν μόνο μία. Ωστόσο η οριοθέτηση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι μόνο μία από τις εκκρεμείς διαφορές στο Αιγαίο. Η διευθέτησή της, από νομικής σκοπιάς, διασυνδέεται πάρα πολύ με άλλες διαφορές που σχετίζονται με τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Η Τουρκία συνεχίζει να είναι πλήρως αφοσιωμένη σε καλές γειτονικές σχέσεις και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβιάστου των συνόρων όλων των γειτόνων της, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε κάθε οδό για την επίτευξη συνολικής και βιώσιμης επίλυσης όλων των διαφορών και προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά όσων σχετίζονται με το Αιγαίο. Μια πιθανή επίλυση των ζητημάτων αυτών θα ήταν λειτουργική και βιώσιμη εφόσον βασιζόταν σε έναν κοινό παρονομαστή που είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νομίμων συμφερόντων των δύο χωρών. Με αυτή την πεποίθηση, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται με την Ελλάδα για επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με ειρηνικά μέσα και βάσει του διεθνούς δικαίου. Σκοπεύουμε στην επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών και ελπίζουμε ο επόμενος γύρος να διεξαχθεί το συντομότερο».


- Είστε γνωστός ως ο «πατέρας» του δόγματος του «στρατηγικού βάθους». Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε πώς αυτό το δόγμα επηρεάζει την εξωτερική πολιτική του ΑΚΡ;


«Σήμερα έξι είναι οι αρχές που διαμορφώνουν την τουρκική εξωτερική πολιτική. Η πρώτη είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ελευθερίας και ασφαλείας. Δεν επιδιώκουμε ασφάλεια εις βάρος της ελευθερίας- και το αντίστροφο. Επομένως χρειάζεται να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία. Δεύτερον, επιδιώκουμε τη στενότερη ολοκλήρωση ανάμεσα στην Τουρκία και στις γύρω από αυτήν χώρες. Ο σκοπός των “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες” ενισχύει τις προσπάθειές μας για αντιμετώπιση και επίλυση όλων των εξεχόντων περιφερειακών ζητημάτων. Η τρίτη αρχή είναι φυσική συνέχεια της δεύτερης. Διεξάγουμε αποτελεσματική διπλωματία έναντι των γειτονικών περιοχών με σκοπό να επιτύχουμε τη μέγιστη ενδοπεριφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία. Για να το επιτύχουμε αυτό, βασίζουμε τις περιφερειακές πολιτικές μας στις αρχές της “ασφάλειας για όλους”, του “πολιτικού διαλόγου”, της “οικονομικής αλληλεξάρτησης” και της “πολιτισμικής αρμονίας και του αμοιβαίου σεβασμού”. Η τέταρτη αρχή είναι η συμπληρωματικότητα με τους παγκόσμιους δρώντες. Η πέμπτη αρχή είναι η αποτελεσματική χρήση των διεθνών fora και νέες πρωτοβουλίες ώστε να καλλιεργήσουμε δράσεις για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων. Οι αυξανόμενες συνεισφορές μας σε κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, και οι πρόσφατα καθιερωθείσες σχέσεις μας με την Αφρικανική Ενωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Ενωση Κρατών Καραϊβικής και τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών πρέπει να ιδωθούν υπό αυτό το φως. Βάσει των παραπάνω αρχών, η έκτη και τελευταία είναι η δημιουργία μιας “νέας αντίληψης για την Τουρκία” βασισμένης στη δημόσια διπλωματία. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μέσω μιας διαδικασίας τριμερών συνόδων κορυφής και κοινών οικονομικών σχεδίων. Παρέχουμε ισχυρή υποστήριξη στη σταθερότητα και ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν. Κατά τον ίδιο τρόπο, αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την Πλατφόρμα Σταθερότητας και Συνεργασίας του Καυκάσου με σκοπό να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως το μοναδικό φόρουμ των χωρών της περιοχής που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διευθέτηση περιφερειακών προβλημάτων μέσω διαλόγου. Η ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν περιορίζεται πάντως μόνο σε θέματα σκληρής ασφαλείας. Πασχίζουμε να εγκαινιάσουμε μια καλύτερη παγκόσμια οικονομική δομή μέσω της συμμετοχής μας στο G-20, ενώ ασχολούμαστε στενά με θέματα όπως η μείωση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η διασφάλιση βιώσιμων ενεργειακών πόρων, η προώθηση της αρμονίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η επέκταση της βοήθειας σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η αυξημένη εμπλοκή στις προσπάθειες επίλυσης περιφερειακών και παγκοσμίων ζητημάτων διευρύνει, όπως είναι φυσικό, το “στρατηγικό βάθος” της Τουρκίας. Ωστόσο δεν χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο υπό μια στενή γεωπολιτική έννοια, αλλά υπό μια ευρύτερη που συμπεριλαμβάνει γεωοικονομικές και γεωπολιτισμικές πραγματικότητες. Αυτές, απορρέουσες από μια κοινή ιστορία και τις πολιτισμικές συγγένειες που μοιράζεται ένας αριθμός περιοχών στην καρδιά του αφρο-ευρασιατικού εδαφικού όγκου, καθιστούν τόσο επιτακτικό όσο και ευκολότερο για την Τουρκία να απευθυνθεί σε αυτές τις γειτονικές περιοχές αλλά και πέρα από αυτές. Με άλλα λόγια, η απόκτηση στρατηγικού βάθους μάς επιτρέπει να συνδεόμαστε ευκολότερα με σημαντικές χώρες και περιοχές στην περιφέρειά μας όπου δεν είχαμε τόσο εύκολη πρόσβαση στο παρελθόν και να αποκαταστήσουμε μια αίσθηση “φυσικότητας” στις σχέσεις μας».


- Εξετάζει η Αγκυρα κάποια θετική κίνηση στο Κυπριακό, όπως η απόσυρση στρατευμάτων,ώστε να προχωρήσει η διαδικασία;


«Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τις εποικοδομητικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα εγκαθιδρυθεί στην Κύπρο ένας νέος συνεταιρισμός, βάσει της συμφωνίας των δύο ηγετών όπως αυτή διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση της 23ης Μαΐου 2008, ο οποίος θα είναι μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και θα έχει μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς και δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς. Η τουρκοκυπριακή πλευρά συμμετείχε στη διαδικασία με ειλικρινή, εποικοδομητική και δυναμική προσέγγιση, λαμβάνοντας πολλές πρωτοβουλίες με σκοπό να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις και να φθάσει σε συμφωνία. Χάρη σε αυτή την εποικοδομητική προσέγγιση, υπήρξε πρόοδος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέβαλε επίσης τη μέγιστη προσπάθεια ώστε η πρόοδος αυτή να καταγραφεί για να προετοιμαστεί το έδαφος για ολοκλήρωση της διαδικασίας με μια δίκαιη και βιώσιμη λύση το συντομότερο δυνατόν. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού εντός του πλαισίου του ΟΗΕ θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτό το σκεπτικό, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, ως την άλλη μητέρα-πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη. Είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν πρότεινε στον πρωθυπουργό Παπανδρέου μια τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή Τουρκίας, Ελλάδας και των δύο πλευρών στο νησί. Υποστηρίξαμε επίσης και άλλες προτάσεις συναντήσεων σε ένα σχήμα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και όπου τα δύο μέρη στο νησί θα εκπροσωπούνταν σε ίση βάση. Από την άλλη πλευρά, η ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται το όραμα της Τουρκίας. Με αυτό το σκεπτικό ο πρωθυπουργός μας συναντήθηκε με ελληνοκύπριους και έλληνες δημοσιογράφους και διαμορφωτές της κοινής γνώμης στις 27 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη και μετέδωσε θετικά μηνύματα. Η θετική ανταπόκριση από το ελληνοκυπριακό κοινό, από τη μία πλευρά, και η αρνητική ανταπόκριση από τα ελληνοκυπριακά πολιτικά κόμματα, από την άλλη, στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού μας, αποκαλύπτουν τη μεταξύ τους ασυμφωνία. Αυτό το άνοιγμα ήταν μια προσπάθεια εκ μέρους μας να δημιουργήσουμε θετικότερη ατμόσφαιρα στην Κύπρο. Συναντήθηκα επίσης με μέλη του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ στην Άγκυρα που περιλαμβάνει Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους. Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω το όραμά μας. Αναμένουμε από την ελληνοκυπριακή ηγεσία να εργαστεί προς την ίδια κατεύθυνση και να προετοιμάσει την κοινή της γνώμη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση όπως το πράττει η τουρκοκυπριακή πλευρά. Είναι σαφές ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ. Είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θα έπρεπε να εξετάσει “οποιαδήποτε θετική κίνηση” στην Κύπρο ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Θέλω επίσης να υπενθυμίσω στους αναγνώστες σας ότι ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του με ημερομηνία 28 Μαΐου 2004, μετά τα δημοψηφίσματα για το Σχέδιο Αναν, είχε επισημάνει ότι “αν οι Ελληνοκύπριοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία και την ευημερία με τους Τουρκοκυπρίους σε μια ομοσπονδιακή δομή βασισμένη στην πολιτική ισότητα, αυτό πρέπει να καταδειχθεί όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα”. Οπως ισχύει και για τις ελληνικές δυνάμεις, η παρουσία τουρκικών δυνάμεων στο νησί απορρέει από διεθνείς συνθήκες. Η Τουρκία θα σεβαστεί οποιαδήποτε λύση στην οποία θα φθάσουν ελεύθερα οι δύο πλευρές και θα εκπληρώσει ό,τι θα είναι υποχρέωσή της. Αν το Σχέδιο Αναν δεν είχε απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2004, ο αριθμός των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων θα είχε σταδιακά μειωθεί στα επίπεδα που προέβλεπαν οι συνθήκες του 1960».

Read more...

Ερντογάν: “Οι χώρες να οικοδομήσουν το μέλλον στη βάση της ειρήνης”


“Οι χώρες πρέπει να οικοδομήσουν το μέλλον τους στη βάση της ειρήνης και της φιλίας“, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Σαράγεβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη με αφορμή τα εγκαίνια νέας πανεπιστημιούπολης του Διεθνούς Πανεπιστημίου (IUS) σε προάστιο της βοσνιακής πρωτεύουσας και δύο επιχειρηματικά συνέδρια. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να σβηστούν από τη μνήμη ορισμένα θλιβερά γεγονότα. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον πάνω σε οδυνηρά γεγονότα, πρέπει να βασίσουμε το μέλλον στην ειρήνη και τη φιλία, δεν έχουμε άλλη επιλογή», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. «Η Τουρκία δεν θέλει πλέον η Μέση Ανατολή, ο Καύκασος και τα Βαλκάνια να παραμένουν στη μνήμη για τις αγωνίες, τα δάκρυα, τις συγκρούσεις και τις εχθρότητες», είπε ο κ. Ερντογάν.

Στο ιδιωτικό, Διεθνές Πανεπιστήμιο σπουδάζουν περίπου 1.300 Τούρκοι φοιτητές.
«Ελπίζω να δημιουργηθεί μία νέα πολιτιστική γέφυρα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, η οποία θα συνδέσει ανθρώπους και θα διασφαλίσει την ειρήνη στα Βαλκάνια», είπε ο κ. Ερντογάν, εγκαινιάζοντας την πανεπιστημιούπολη.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι ένα από τα δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν στο Σαράγεβο από τουρκική και βοσνιακή επιτροπή διοίκησης.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βοσνία συνοδευόμενος από 40μελή επιχειρηματική αποστολή, παρακάθισε χθες σε δείπνο που παρέθεσε ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της χώρας, Χάρις Σίλαϊτζιτς στους συμμετέχοντες στην 1η Διεθνή Επενδυτική Διάσκεψη “Επιχειρηματικό Φόρουμ του Σαράγεβο 2010″ που διοργανώνεται στη βοσνιακή πρωτεύουσα. Ο κ. Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, θα έχει σειρά διμερών συνομιλιών.

«Θέλουμε να δούμε τους λαούς που ζουν στα Βαλκάνια να προοδεύουν. Η πρόοδος των Βαλκανίων είναι για την περιοχή μας ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε χθες ο κ. Ερντογάν μιλώντας στο Φόρουμ του Βοσνιακού Ινστιτούτου με θέμα «Η ευρώ-ατλαντική πορεία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης – Η προοπτική της Τουρκίας».
Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της πολύ-εθνικότητας της Βοσνίας.
«Όλες οι προσπάθειές μας, ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, έχουν ένα στόχο, την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια», υπογράμμισε.

Read more...

Τουρκία: Σύνταγμα και Δικαιοσύνη, πεδίο πολιτικών συγκρούσεων!


Αλλαγές σημειώθηκαν στην υπόθεση του πακέτου τροποποίησης του Συντάγματος, στο οποίο είχε αντιδράσει η αντιπολίτευση με την αιτιολογία ότι σε αυτό υπάρχει και η υπογραφή του Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, γεγονός που συνιστά παρατυπία όσον αφορά το τυπικό της κατάθεσής του στη Βουλή. Επειδή ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν και οι φήμες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσφύγει για το λόγο αυτό στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το κυβερνών κόμμα AKP προέβη σε επανέκδοση του πακέτου τροποποίησης του Συντάγματος με ορισμένες μικρές αλλαγές, θέτοντάς το και πάλι προς υπογραφή.

Τελικά το εν λόγω πακέτο εκδόθηκε αποτελούμενο από 30 αυτή τη φορά άρθρα και με τις νέες υπογραφές κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής. Από το νέο πακέτο αφαιρέθηκε άρθρο σχετικά με το Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητικό Δικαστήριο και έγινε αλλαγή στο άρθρο αναφορικά με την απαγόρευση λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, το κυβερνών κόμμα AKP παρεμπόδισε το ενδεχόμενο της ακύρωσης, στην οποία θα προχωρούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP με την προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Προσέλκυσε την προσοχή το γεγονός ότι στη νέα πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος με 265 υπογραφές αυτή τη φορά υπάρχουν η υπογραφή του Πρωθυπουργού και εκείνες των Υπουργών. Η κίνηση αυτή του AKP χαρακτηρίζεται από ορισμένες εφημερίδες ως «μεγάλος ελιγμός» του κυβερνώντος κόμματος και τονίζεται ότι, όταν άρχισε να παίρνει διαστάσεις η «κρίση υπογραφής» το κυβερνών κόμμα δεν το διακινδύνευσε και 50 βουλευτές απέσυραν τις υπογραφές τους καθιστώντας το υποβληθέν πακέτο μη ισχύον, ενώ αμέσως στη συνέχεια, αστραπιαία, με κάποιες μικρές νέες τροποποιήσεις που έγιναν και με 265 υπογραφές, μεταξύ των οποίων του Πρωθυπουργού και των Υπουργών, το πακέτο τροποποίησης του Συντάγματος υποβλήθηκε και πάλι στο Προεδρείο της Βουλής.
Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είπε ότι έγιναν κάποιες μικρές αλλαγές και πρόσθεσε: «Ως γνωστόν, η αντιπολίτευση έχει κάποιες ανησυχίες και επιδεικνύει “αρρωστημένες αντιδράσεις”. Είπαμε αυτές να τις εξαλείψουμε».
Ο ίδιος, υπαινισσόμενος και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο «Βαριοπούλα» είπε: «Βλέπετε γιατί απαιτείται τροποποίηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων».

Και η TÜSİAD
Η Πρόεδρος του TÜSİAD [Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας] κ. Boyner σε ομιλία της τόνισε ότι το δίκαιο χρησιμοποιείται από τα χέρια ορισμένων νομικών ως πολιτικό μέσο και πρόσθεσε: «Ο τομέας, στον οποίο η Τουρκία έχει μείνει περισσότερο πίσω από όλους τους τομείς όσον αφορά χρονοδιάγραμμα ένταξής της στην Ε.Ε. είναι η δικαιοσύνη. Το δίκαιο μετατρέπεται σε ένα τομέα όπου φιλονικούν οι πολιτικές πλευρές. Είναι δύσκολο να προχωρήσει μια κοινωνία, η οποία έχει χάσει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Στον τομέα αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να δώσουμε πειστικότητα σε αυτή την φράση κλισέ που λέει: ‘Είναι απεριόριστη η εμπιστοσύνη μου στην τουρκική δικαιοσύνη’».
Κατ’ αυτό τον τρόπο – εκτιμά ο Τύπος – η Πρόεδρος του TÜSİAD προέβη σε έκκληση για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Read more...

Η επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Άγκυρα!


Ο ανυπεξ Δ. Δρούτσας αναχωρεί σήμερα για Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα. Θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο υπεξ Α. Νταβούτογλου. Τα θέματά τους “οι Ελλην – Τουρκικές σχέσεις”. Ο κ. Δρούτσας προλαμβάνοντας τις όποιες σκέψεις στην Άγκυρα και πιθανές αντιδράσεις στην Αθήνα, επιχείρησε να μετριάσει τις ελπίδες, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του ότι θα “συζητήσει το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, αλλά όχι της συνολικής Ελλην -Τουρκικής υφαλοκρηπίδας“. Δηλαδή, με απλά λόγια δεν θα συζητήσει την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, που ελέγχει η Ελλάδα και διεκδικεί η Τουρκία. Θα συζητήσει φυσικά και τις πρόσφατες “κρουαζιέρες” του Τουρκικού Στόλου σε μια σειρά από κρίσιμα σημεία του Αιγαίου που σε ορισμένες φορές “ξέφυγαν” από τα δεδομένα διεθνή ύδατα και χωρίς αμφιβολία θα αναφερθεί και στις καθημερινές τουρκικές αεροπορικές παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, πάνω από το σύνολο των Ελληνικών νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο. Θα ακούσει τις γνωστές και απείρως επαναληφθείσες τουρκικές θέσεις για το ότι “η Τουρκία δεν παραιτείται των δικαιωμάτων της και του- τελευταίως χρησιμοποιούμενου- ζωτικού χώρους της προς Δυσμάς“.

Πρόκειται για τη μίξη της πολιτικής του στρατιωτικού κατεστημένου, μπολιασμένου με τη σύγχρονη γραφή της πολιτικής Νταβούτογλου. Αλλά ο κ. Νταβούτογλου, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, που δεν είναι άγνωστες στον κ. Δρούτσας, σκοπεύει να κάνει σαφείς αναφορές στους Μουσουλμάνους της Θράκης που τους διεκδικεί σαν “τούρκους πολίτες”. Όπως και στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά τις τούρκο- κυπριακές εκλογές, είτε με τον κ. Ταλάτ είτε με τον κ. Έρογλου. Όλα όσα δηλαδή αναφέρει και στη σημερινή συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ.

Ακολούθως ο κ. Δρούτσας θα συναντήσεις και τους κ.κ. Ερντογάν και Γκιουλ, σε συναντήσεις εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Ενδεχομένως ο κ. Δρούτσας να συναντήσει και τον Εγκεμέν Μπαγίς, για να ακούσει ακόμη μια φορά πόσο λάθος είναι η Αθήνα να συνεχίσει τους εξοπλισμούς από Γαλλία και Γερμανία, χώρες που μας “εκβιάζουν” οικονομικά. Ξεχνώντας φυσικά να πεί γιατί η Άγκυρα δεν μειώνει και τις δικές της εξοπλιστικές δεσμεύσεις αλλά και γιατί δεν χρησιμοποιεί την πολιτική “καλής γειτονίας” που θα μας πείσει για την αλήθεια της πρότασής του. Θα ενθυμηθεί ο κ. Δρούτσας να υπογραμμίσει το γεγονός της τουρκικής πολιτικής, που εγκληματεί, με την λαθρομετανάστευση για να ακούσει την τουρκική θέση πως “κάνουν ότι μπορούν” και πως αν λάβουν μέρος στο σχεδιασμό της φύλαξης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, μαζί με τη Frontex, το κακό θα σταματήσει.

Ο κ. Δρούτσας ακόμη, δυστυχώς, ταξιδεύει ακόμη μια φορά σαν ανυπεξ. Κι αυτό τον κάνει ανασφαλής και επισφαλή στις επίσημες διεθνείς συναντήσεις του. Κάτι που στο Μαξίμου δεν καταλαβαίνουν. Στην Τουρκία μεταβαίνει σε ένδειξη “καλής θέλησης” μιας και οι οδηγίες που έχει είναι να κάνει μια απλή ανταλλαγή απόψεων, λες και μετά από πάνω από μια δεκαετίας ελλην-τουρκικών συναντήσεων, δεν τις γνωρίζουμε. Όμως η εντολή του τονίζει “όχι δεσμεύσεις”! Γι αυτό και το δικό μας ερώτημα: Τι λόγο και σκοπό έχει αυτό το ταξίδι;

) ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Read more...

Νέα πρόσκληση Ομπάμα προς Ερντογάν!


Η Hürriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Χρειάζεται να είναι ο Ερντογάν στη Συνάντηση Κορυφής» και τον πλαγιότιτλο «Μήνυμα του Ομπάμα από τον πρέσβη» γράφει ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jeffry δήλωσε πως η παρουσία του Πρωθυπουργού Ερντογάν στις 12 – 13 Απριλίου, στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής Πυρηνικής Ασφάλειας στην Ουάσιγκτον, θα αποτελέσει μεγάλη υποστήριξη στη Σύνοδο αυτή και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι ο φίλος μου πρέσβης Ναμίκ Ταν επιστρέφει στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι ο αξιότιμος Π/Θ Ερντογάν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση στην κυβέρνηση Ομπάμα».

Ο Αμερικανός πρέσβης Jeffrey φιλοξένησε χθες στην κατοικία του το νέο Δ/ντη της Hürriyet στην Άγκυρα Μετεχάν Ντεμίρ και τους βοηθούς του, Σουκρού Κιουτσούκσαχιν και Ουγούρ Εργκάν. Ο πρέσβης είπε: «Με την παρουσία ενός πετυχημένου πρέσβη, όπως ο Ναμίκ Ταν, στην Ουάσιγκτον θα μπορέσουμε οι δύο μαζί να πετύχουμε πολλά πράγματα. Επίσης, ως αμερικανική κυβέρνηση χαρήκαμε πολύ από το γεγονός ότι ο Π/Θ Ερντογάν θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια. Έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του Π/Θ της Τουρκίας, που μετέχει στην ΙΑΕΑ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε., στο ΝΑΤΟ και στη G20, στην εν λόγω Σύνοδο. Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι δύο σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι. Χάρη σε αυτή την εταιρική σχέση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε όλες τις πιθανές δυσκολίες».

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο πρέσβης Ναμίκ Ταν, που είχε έρθει στην Άγκυρα στις 6 Μαρτίου για διαβουλεύσεις μετά την αποδοχή του δήθεν – όπως γράφει η εφημερίδα – σχεδίου για τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σήμερα επιστρέφει στην Ουάσιγκτον. Ο Ταν, μόλις φτάσει, θα προβεί στις προεργασίες σχετικά με τη συμμετοχή του Π/Θ Ερντογάν μαζί με τον υπεξ Νταβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον. Ο Ταν θα προβεί επίσης σε προ-εργασίες για τον κ. Νταβούτογλου, που αναμένεται να έχει επαφές με την αρμενική διασπορά των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η επίσημη υπερψήφιση της Αρμενικής Γενοκτονίας, από το Κογκρέσο.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP