Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Τουρκία: Σύνταγμα και Δικαιοσύνη, πεδίο πολιτικών συγκρούσεων!


Αλλαγές σημειώθηκαν στην υπόθεση του πακέτου τροποποίησης του Συντάγματος, στο οποίο είχε αντιδράσει η αντιπολίτευση με την αιτιολογία ότι σε αυτό υπάρχει και η υπογραφή του Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, γεγονός που συνιστά παρατυπία όσον αφορά το τυπικό της κατάθεσής του στη Βουλή. Επειδή ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν και οι φήμες ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προσφύγει για το λόγο αυτό στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το κυβερνών κόμμα AKP προέβη σε επανέκδοση του πακέτου τροποποίησης του Συντάγματος με ορισμένες μικρές αλλαγές, θέτοντάς το και πάλι προς υπογραφή.

Τελικά το εν λόγω πακέτο εκδόθηκε αποτελούμενο από 30 αυτή τη φορά άρθρα και με τις νέες υπογραφές κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής. Από το νέο πακέτο αφαιρέθηκε άρθρο σχετικά με το Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητικό Δικαστήριο και έγινε αλλαγή στο άρθρο αναφορικά με την απαγόρευση λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων.
Κατ’ αυτό τον τρόπο, το κυβερνών κόμμα AKP παρεμπόδισε το ενδεχόμενο της ακύρωσης, στην οποία θα προχωρούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP με την προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Προσέλκυσε την προσοχή το γεγονός ότι στη νέα πρόταση τροποποίησης του Συντάγματος με 265 υπογραφές αυτή τη φορά υπάρχουν η υπογραφή του Πρωθυπουργού και εκείνες των Υπουργών. Η κίνηση αυτή του AKP χαρακτηρίζεται από ορισμένες εφημερίδες ως «μεγάλος ελιγμός» του κυβερνώντος κόμματος και τονίζεται ότι, όταν άρχισε να παίρνει διαστάσεις η «κρίση υπογραφής» το κυβερνών κόμμα δεν το διακινδύνευσε και 50 βουλευτές απέσυραν τις υπογραφές τους καθιστώντας το υποβληθέν πακέτο μη ισχύον, ενώ αμέσως στη συνέχεια, αστραπιαία, με κάποιες μικρές νέες τροποποιήσεις που έγιναν και με 265 υπογραφές, μεταξύ των οποίων του Πρωθυπουργού και των Υπουργών, το πακέτο τροποποίησης του Συντάγματος υποβλήθηκε και πάλι στο Προεδρείο της Βουλής.
Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είπε ότι έγιναν κάποιες μικρές αλλαγές και πρόσθεσε: «Ως γνωστόν, η αντιπολίτευση έχει κάποιες ανησυχίες και επιδεικνύει “αρρωστημένες αντιδράσεις”. Είπαμε αυτές να τις εξαλείψουμε».
Ο ίδιος, υπαινισσόμενος και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο «Βαριοπούλα» είπε: «Βλέπετε γιατί απαιτείται τροποποίηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων».

Και η TÜSİAD
Η Πρόεδρος του TÜSİAD [Σύνδεσμος Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας] κ. Boyner σε ομιλία της τόνισε ότι το δίκαιο χρησιμοποιείται από τα χέρια ορισμένων νομικών ως πολιτικό μέσο και πρόσθεσε: «Ο τομέας, στον οποίο η Τουρκία έχει μείνει περισσότερο πίσω από όλους τους τομείς όσον αφορά χρονοδιάγραμμα ένταξής της στην Ε.Ε. είναι η δικαιοσύνη. Το δίκαιο μετατρέπεται σε ένα τομέα όπου φιλονικούν οι πολιτικές πλευρές. Είναι δύσκολο να προχωρήσει μια κοινωνία, η οποία έχει χάσει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Στον τομέα αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να δώσουμε πειστικότητα σε αυτή την φράση κλισέ που λέει: ‘Είναι απεριόριστη η εμπιστοσύνη μου στην τουρκική δικαιοσύνη’».
Κατ’ αυτό τον τρόπο – εκτιμά ο Τύπος – η Πρόεδρος του TÜSİAD προέβη σε έκκληση για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP