Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Ερντογάν: “Οι χώρες να οικοδομήσουν το μέλλον στη βάση της ειρήνης”


“Οι χώρες πρέπει να οικοδομήσουν το μέλλον τους στη βάση της ειρήνης και της φιλίας“, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Σαράγεβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη με αφορμή τα εγκαίνια νέας πανεπιστημιούπολης του Διεθνούς Πανεπιστημίου (IUS) σε προάστιο της βοσνιακής πρωτεύουσας και δύο επιχειρηματικά συνέδρια. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να σβηστούν από τη μνήμη ορισμένα θλιβερά γεγονότα. «Ωστόσο, δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον πάνω σε οδυνηρά γεγονότα, πρέπει να βασίσουμε το μέλλον στην ειρήνη και τη φιλία, δεν έχουμε άλλη επιλογή», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. «Η Τουρκία δεν θέλει πλέον η Μέση Ανατολή, ο Καύκασος και τα Βαλκάνια να παραμένουν στη μνήμη για τις αγωνίες, τα δάκρυα, τις συγκρούσεις και τις εχθρότητες», είπε ο κ. Ερντογάν.

Στο ιδιωτικό, Διεθνές Πανεπιστήμιο σπουδάζουν περίπου 1.300 Τούρκοι φοιτητές.
«Ελπίζω να δημιουργηθεί μία νέα πολιτιστική γέφυρα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, η οποία θα συνδέσει ανθρώπους και θα διασφαλίσει την ειρήνη στα Βαλκάνια», είπε ο κ. Ερντογάν, εγκαινιάζοντας την πανεπιστημιούπολη.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είναι ένα από τα δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν στο Σαράγεβο από τουρκική και βοσνιακή επιτροπή διοίκησης.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βοσνία συνοδευόμενος από 40μελή επιχειρηματική αποστολή, παρακάθισε χθες σε δείπνο που παρέθεσε ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της χώρας, Χάρις Σίλαϊτζιτς στους συμμετέχοντες στην 1η Διεθνή Επενδυτική Διάσκεψη “Επιχειρηματικό Φόρουμ του Σαράγεβο 2010″ που διοργανώνεται στη βοσνιακή πρωτεύουσα. Ο κ. Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης, θα έχει σειρά διμερών συνομιλιών.

«Θέλουμε να δούμε τους λαούς που ζουν στα Βαλκάνια να προοδεύουν. Η πρόοδος των Βαλκανίων είναι για την περιοχή μας ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε χθες ο κ. Ερντογάν μιλώντας στο Φόρουμ του Βοσνιακού Ινστιτούτου με θέμα «Η ευρώ-ατλαντική πορεία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης – Η προοπτική της Τουρκίας».
Ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της πολύ-εθνικότητας της Βοσνίας.
«Όλες οι προσπάθειές μας, ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, έχουν ένα στόχο, την εδραίωση της διαρκούς ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια», υπογράμμισε.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP