Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Έτοιμο το εκλογικό κέντρο της Σημπέλ Μουσταφάογλου στην Κομοτηνή


Αυτό που εύχονταν οι διάφοροι ειδικοί για τα εκλογικά δρώμενα δηλαδή να μην κατεβεί τελικά ο ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός δεν είχε αποτέλεσμα. Σήμερα άρχισε τη λειτουργία του το εκλογικό κέντρο της Σημπέλ Μουσταφάογλου που ηγείται του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού και πρέπει να πούμε ότι υπάρχει αρκετή αισιοδοξία στις τάξεις των οπαδών της για ένα θετικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στην οδό Ιωαννίνων απέναντι από τη λέσχη της νεολαίας.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Read more...

ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΕΛΑΣΗ:


Μεγάλη αίσθηση εξακολουθεί να προκαλεί το (έστω και προφορικό) διάβημα διαμαρτυρίας στο οποίο προέβη το ελληνικό υπεξ προς την Άγκυρα για την υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του τουρκου γενικού προξένου στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρντίς. Είναι αλήθεια ότι η ελληνική πλευρά κράτησε χαμηλά τους τόνους σε σχέση με αυτό το διάβημα, αλλά το ίδιο έκανε και η τουρκική. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί, πάντως, είναι ότι υπάρχει και ένα κόμμα που είχε σπεύσει να ζητήσει με επίσημο αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την απέλαση του τούρκου προξένου και την κήρυξή του ως ανεπιθύμητου προσώπου (persona non grata) στην χώρα μας. Πρόκειται για το Πατριωτικό Μέτωπο, που είχε στείλει σχετική επιστολή με το αίτημά του περασμένο Ιούνιο. Αν δεν θυμάστε τι εστί πατριωτικό Μέτωπο, να σας θυμίσω ότι πρόκειται για την οργάνωση που κρύβονταν πίσω από τον τύπο (ήδη ξεχάσαμε το όνομά του) που πέταξε το παπούτσι στον Γ. Παπανδρέου πριν ένα μήνα στην ΔΕΘ!

εφ. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Read more...

Με επιστολή της που δημοσιεύεται αυτούσια στο «Χ» » υποστηρίζει ότι δεν υιοθετεί την λέξη «γκιαούρ» για χριστιανούς συμπολίτες της


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ «ΧΡΟΝΟ» ΤΗΣ ΣΙΜΠΕΛ ΜΟΥΣΤΑΦΑΟΓΛΟΥ
«Προς εφημερίδα «Χρόνος»
Στην από 14/10/2010 εφημερίδα σας με αριθμό φύλλου 12516 με τίτλο «Να δοθεί η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο και όχι στον Γκιαούρ» σχετικά με την συνέντευξη Τύπου των δύο ανεξάρτητων συνδυασμών της μειονότητας στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη θέλω να επισημάνω ότι στην συγκεκριμένη συνέντευξη ουδέποτε δεν ειπώθηκε από κανέναν η λέξη «Γκιαούρ» ούτε αναφέρθηκε η συγκεκριμένη λέξη σε καμία συνέντευξη. Το πνεύμα της συγκέντρωσης ήταν εντελώς φιλικό με απόλυτο σεβασμό προς όλους τους συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας ή ιθαγένειας. Πιστεύω και προσδοκώ ως Σιμπέλ Μουσταφάογλου ότι εκ παραδρομής και από λάθος ενημέρωση γράφτηκε η συγκεκριμένη λέξη και θα ήθελα να διορθωθεί το κείμενο προβάλλοντάς το στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας, στην ίδια ακριβώς σελίδα (πρωτοσέλιδο), στο ίδιο ακριβώς μέγεθος. Εάν για κάποιο λόγο που δεν γνωρίζω δεν διορθωθεί εντός δύο ημερών θα κινηθώ δικαστικά εναντίον της εφημερίδας σας. Σας ενημερώνω επίσης ότι η συγκεκριμένη επιστολή θα αποσταλεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής.
Η υποψήφια δήμαρχος Κομοτηνής
Σιμπέλ Μουσταφάογλου
Η επιστολή αυτή έχει αποσταλεί για διόρθωση του συγκεκριμένου άρθρου και δεν αποτελεί διαφημιστικό υλικό».

Σημείωμα Σύνταξης
Παρακολουθούμε την γέννηση του εγχειρήματος του ανεξάρτητου συνδυασμού της Σιμπέλ Μουσταφάογλου, τον οποίο ακολουθούν κι άλλοι συνάδελφοί της στην Ξάνθη. Έχουμε σταθεί με κριτικό πνεύμα σ’ αυτή την κίνησή της γιατί παρουσιάζει τον εαυτό της ως άτομο που πολεμάει τις αδικίες και διακρίσεις σε βάρος των ομοθρήσκων της και όλα αυτά σε μια περίοδο που τα εθνικιστικά κινήματα και τα εθνοκεντρικά κόμματα έχουν θεωρηθεί ως τροχοπέδη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η αιτία για το πισωγύρισμα των κοινωνιών.
Άλλωστε η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου είναι η τελευταία που πρέπει να μιλά για διάκριση σε βάρος της καθώς είχε λάβει την πλήρη εμπιστοσύνη υψίστων θεσμικών παραγόντων, του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ήταν εκ των δεξιών του Γιώργου Πεταλωτή και από τους πιο ήπιους ανθρώπους στον χώρο των θεσμικών της μειονότητας.

Ελπίζουμε να θυμάται η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου ότι την περίοδο που συζητιόταν ο διορισμός της ως διοικήτριας στο νοσοκομείο «ο Χρόνος» ήταν ο μόνος που στήριξε την επιλογή της, άρα αλλού πρέπει να αναζητήσει τους …εν δυνάμει εχθρούς της και αντιπάλους της.
Αναφορικά με το χθεσινό πρωτοσέλιδο η εφημερίδα μας, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ, απλώς εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνδυασμοί και οι πέριξ αυτών, επαναφέρουν την γραμμή που έχει καταδικαστεί στην συνείδηση όλων των πολιτών του «ψήφος Τούρκος στον Τούρκο κι όχι σε Γκιαούρ» όπως αυτή έχει άλλωστε διατυπωθεί και καταγραφεί οπτικοακουστικά. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο πείθει και δημοσιογραφικά στον τουρκόφωνο Τύπο αποτελώντας τον μπούσουλα της εθνικιστικής υστερίας των διαχωριστικών γραμμών που βάζουν.

Την εικόνα του ρεπορτάζ του «Χ» συμπληρώνει και το σχετικό κείμενο της Μπιρλίκ ο εκδότης της οποίας Ιλχάν Ταχσίν είναι γραφείο Τύπου του κόμματος DEB και η σύζυγός του υποψήφια με τον ανεξάρτητο συνδυασμό. Συγκεκριμένα στο φύλλο της 12-10-2010 έγραφε, «όπως δήλωσαν οι Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Χουσεΐν Αχμέτογλου όπως και στις προηγούμενες εκλογές η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο… θα βοηθήσει να ψηφιστούν οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί και να έρθουν οι επιτυχίες.»
Καταλαβαίνουμε την ευαισθησία της κ. Σιμπέλ ως προς το «γκιαούρ», φρασεολογία που σαφέστατα δεν της την αποδώσαμε. Ανήκει όμως σε άλλους σαρικοφόρους και μη που την περιτριγυρίζουν για ίδιο συμφέρον. Μπορεί να το δει κανείς εύκολα με μια αναζήτηση στο you tube, γιατί δεν παύσαμε ποτέ να πιστεύουμε ότι έχει ένα αν μη τι άλλο διαφορετικό επίπεδο εκφοράς του λόγου.

«Ο Χρόνος» προσπάθησε πολλές φορές με τους δημοσιογράφους του να επικοινωνήσει με την κ. Μουσταφάογλου δίνοντας της βήμα μέσα από μια συνέντευξη που θα ανίχνευε πολλά πράγματα και ίσως θα αποκαθιστούσε την εικόνα της, αλλά δεν επιτεύχθηκε γιατί κάποιοι προφανώς θέλησαν να την περιχαρακώσουν περεταίρω ακόμη και με διαύλους επικοινωνίας που είχε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια λόγω της δημόσιας και της θεσμικής της θέσης.

Στην εφημερίδα μας δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές για την τοπική κοινωνία κι ελπίζουμε ότι η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου συμμερίζεται την άποψή μας ότι παρήλθαν οι εποχές όπου η καταπίεση, η ανισότητα και οι διαχωριστικές γραμμές ανθούσαν.
Η κοινωνία και η πολιτεία έχουν κάνει μεγάλα βήματα εκδημοκρατισμού και η εφημερίδα αυτή προσφέρει βήμα σε όλους υποψήφιους συμπολίτες μας να συνθέσουν το προφίλ του αύριο που καλούνται να υπηρετήσουν μέσα από τον Καλλικράτη. Υβριστικά συνθήματα για χριστιανούς για μουσουλμάνους και άλλους υποψηφίους που με λαϊκισμό ακούμε να αναπτύσσονται σε καφενεία για να υποστηριχθεί ο συνδυασμό τους δεν θα θέλαμε να υπάρχουν.

Η μόρφωση και αισθητική παιδεία της κ. Μουσταφάογλου δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που διοχετεύτηκε η απάντησή της, αφού καμπαρντινοφόρος κύριος ήρθε χθες το βράδυ κι άφησε ένα φάκελο που περιείχε το παρόν δακτυλογραφημένο κείμενο. Δίχως λογότυπο συνδυασμού και κανένα αναγνωριστικό στοιχείο πέρα από μια δυσανάγνωστη μονογραφή, με ορθογραφικά λάθη, που δυσκολευτήκαμε να δεχθούμε ότι προερχόταν από την υποψήφια γιατί δεν ταιριάζει αυτού του είδους επικοινωνία στην χαμογελαστή μας Σιμπέλ.
Αυτές οι συμπεριφορές δείχνουν τα φοβικά σύνδρομα που την διακατέχουν, αφού άλλαξε άρδην περιβάλλον και προσπαθούν να της επιβληθούν στην νέα σελίδα της ζωή της, τα οποία δεν ταιριάζουν στην Σιμπέλ που κάποτε πιστέψαμε.

εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχόλιο Ιστολογίου

Εμείς από εδώ έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Οι μειονοτικοί κύκλοι για τους οποίους αποφάσισε να συμπαραταχθεί η κ. Μουσταφάογλου μέσω των εφημερίδων και περιοδικών τους, έχουν προβάλλει το σύνθημα "ο τούρκικος ψήφος στον Τούρκο υποψήφιο", καλύπτοντας σε ρεπορτάζ την συνάντηση των 3 μουσουλμάνων υποψηφίων για το δήμο Ιάσμου (που τελικά έμειναν 2), κατά την οποία αποφάσισαν την πρώτη Κυριακή να δώσουν ο καθένας τον αγώνα του για τον συνδυασμό του αλλά την δεύτερη Κυριακή να υποστηριχθεί αυτός που θα περάσει στον δεύτερο γύρο (με αντίπαλο τον κ. Αμούτζα).

Read more...

Σε χρόνο εξπρές οι 35 μεταδημοτεύσεις συμβούλων της Σιμπέλ


Την αναγκαιότητα να εγγραφούν στον δήμο Κομοτηνής για να είναι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του κορμού του ανεξάρτητου συνδυασμού «Πρώτο βήμα για την ισότητα» στον οποίο ηγείται η κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου είχαν χθες οι 35 μουσουλμάνοι σύμβουλοι προερχόμενοι από τον Σώστη και την Μαρώνεια που έσπευσαν με τα σχετικά δικαιολογητικά στην υπηρεσία δημοτολογίων.
Στο γραφείο του Γιάννη Κατσαμακίδη αρμοδίου προϊσταμένου συνωστίσθηκαν οι αιτήσεις, αλλά η υποψήφια ήθελε να ολοκληρωθούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο αφού πρακτικά η διαδικασία ήθελε μία ώρα στην οποία κι εξυπηρετήθηκε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Μουσταφάογλου τηλεφώνησε για πρώτη φορά στον δήμαρχο κ. Κοτσάκη και του ζήτησε να παρέμβει ώστε να γίνουν γρήγορα οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου να προλάβει την σημερινή μέρα για την ολοκλήρωση του συνδυασμού, αφού απεργούν από αύριο οι δημοτικοί υπάλληλοι και θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν γνωρίζουμε προς τι όλες αυτές οι μεταδημοτεύσεις αλλά η κοινή λογική αναφέρει ότι έρχονται να συμπληρώσουν θέσεις του κορμού του ψηφοδελτίου της που δεν ήταν καλυμμένες. Πάντως τα προγνωστικά για τις εκλογές και τα ποσοστά που θα πάρει σε αυτό το πρώτο βήμα - εγχείρημα για την διεκδίκηση του δήμου Κομοτηνή άρχισαν να ακούγονται κι έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν για να δούμε ποιοι είναι οι πραγματιστές και ποιοι οι αιθεροβάμονες.

εφ. Ο ΧΡΟΝΟΣ

Read more...

Τρέµουν τον τούρκο «Χοµεϊνί»


ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ
Τρόµο προκαλεί στους κεµαλιστές η νέα δήλωση του ηγέτη του µεγαλύτερου θρησκευτικού τάγµατος της Τουρκίας Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έφτασε ο καιρός να επιστρέψει στη χώρα. Οι κεµαλιστές χαρακτηρίζουν τον Γκιουλέν «Χοµεϊνί της Τουρκίας» και πιστεύουν ότι θα επιστρέψει για να εφαρµόσει τη σαρία.

«Η εντύπωσή µου είναι ότι ο Γκιουλέν θα επιστρέψει µετά τις εκλογές του 2011», δήλωσε ο Χουσεΐν Γκιουλέρτζε, ο δηµοσιογράφος της εφηµερίδας «Ζαµάν» ο οποίος θεωρείται από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον ηγέτη του θρησκευτικού τάγµατος. Ο Γκιουλέρτζε άλλωστε είναι αυτός που µετέφερε τη νέα δήλωση του Φετουλάχ Γκιουλέν: «Η λέξη πραξικόπηµα δεν ακούγεται πλέον. Μόλις αλλάξει το κλίµα, κι εγώ θέλω πολύ να γυρίσω στην Τουρκία, µου έλειψε. Πριν πεθάνω θέλω να πάω στην πατρίδα µου».


Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από τότε που κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να επιβάλει θρησκευτικό καθεστώς στην Τουρκία. Ωστόσο το όνοµά του ψιθυρίζεται συνέχεια και παντού στη χώρα. Κάποιοι µάλιστα τον θεωρούν τον πιο ισχυρό άνθρωπο της χώρας ο οποίος καταφέρνει να κινεί τα νήµατα από τόσο µακριά. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν αµέσως µετά τη µεγάλη νίκη της κυβέρνησης στο τελευταίο δηµοψήφισµα αισθάνθηκε την ανάγκη να τον ευχαριστήσει και δηµοσίως. Ευχαρίστησε αυτούς που βρίσκονται «πέραν από τον Ατλαντικό»! Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι στην Τουρκία υπάρχει «κυβέρνηση συνασπισµού» µεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο µεταξύ, η δύναµή του αυξάνεται. Η αυτοκρατορία του περιλαµβάνει ένα δίκτυο από 300 ισλαµικά ιδιωτικά σχολεία στην Τουρκία και άλλα 200 στο εξωτερικό (από την Τανζανία µέχρι την Κίνα και από το Μαρόκο µέχρι τις Φιλιππίνες και τις πρώην σοβιετικές δηµοκρατίες), µία σειρά τηλεοπτικών σταθµών και εφηµερίδων, µία 12γλωσση ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο και πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Εκτιµάται ότι οι οπαδοί του ξεπερνούν τα 6 εκατοµµύρια, ανάµεσα στους οποίους και το 70% των τούρκων αστυνοµικών.

Το όνοµά του ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα µετά το βιβλίο που εξέδωσε ο εν ενεργεία αξιωµατικός της τουρκικής αστυνοµίας ΧανεφίΑβτσί και έσπασε ρεκόρ πωλήσεων.Πούλησε 600 χιλιάδες αντίτυπα µέσα σε λίγες µέρες. Ο Χανεφί Αβτζί υποστηρίζει στο βιβλίο του ότι το τάγµα του Φετουλάχ Γκιουλέν έχει µεγάλη ισχύ στην Ασφάλεια και γενικότερα στο κράτος, καθώς και ότι αυτοί που καταλαµβάνουν θέσεις-κλειδιά της Ασφάλειας ανήκουν στο τάγµα. Ο Χανεφί Αβτσί συνελήφθη λίγες βδοµάδες αργότερα.

Το κίνηµα του ιµάµη
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν γεννήθηκε στο Ερζερούµ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1938. Ξεκίνησε ως ιµάµης και σύντοµα δηµιούργησε ένα τεράστιο κίνηµα το οποίο ξεπέρασε τα όρια της Τουρκίας. Η επιρροή του αυξήθηκε σηµαντικά τη δεκαετία του ‘90 και το 1998 κατηγορήθηκε για «προσπάθεια υπονόµευσης του κοσµικού καθεστώτος». Για τον λόγο αυτό, αποφάσισε να αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ. Το 2002 η άνοδος του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία διευκόλυνε την ενίσχυση της επιρροής του στη χώρα. Το 2006, δικαστήριο της Αγκυρας τον αθώωσε από τις κατηγορίες αλλά, παρόλα αυτά, ακόµη κατηγορείται από τους κοσµικούς ότι επιδιώκει να κάνει την Τουρκία ένα θεοκρατικό κράτος, τύπου Ιράν. «Μήπως τώρα θέλει να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου της χώρας;» διερωτώνται οι κεµαλιστές.Οι κεµαλιστές φοβούνται ότι µπορεί να είναι ο επόµενος πρόεδρος της Τουρκίας

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_8583.html#ixzz12jYwnJwx

Read more...

Το “ισλαμικό τρίγωνο” των Βαλκανίων


Του Μπάμπη Μπίκα
Εμφανής είναι η παρουσία τους, οι προσπάθειες προσηλυτισμού, η προπαγάνδα ακραίων ισλαμικών θέσεων, η στρατολόγηση νέων μαχητών του “ιερού πολέμου”, μέχρι τα κηρύγματα μέσω του διαδικτύου, όπως δείχνει και ένα τελευταίο βίντεο από τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

Οι εξτρεμιστικές ισλαμικές θέσεις βρίσκουν έδαφος σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων, εγείροντας φόβους ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει το νέο χώρο ανάδειξης, στρατολόγησης, εκπαίδευσης και εξόρμησης ισλαμιστών μαχητών. Σύμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου της Ντόιτσε Βέλε (DW), το ενδιαφέρον για οργανώσεις που ασπάζονται ανάλογες θέσεις εστιάζεται στα ιδρύματα ανθρωπιστικής αρωγής και πολιτιστικής δράσης διαφόρων μουσουλμανικών κέντρων -κυρίως από τη Σαουδική Αραβία- που προωθούν τον Ουαχαμπιτισμό, δηλαδή την εγκρατή και καθαρή ερμηνεία του Ισλάμ. Τέτοια εντοπίζονται σήμερα κυρίως στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στη Σερβία, στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, αλλά και στη Βουλγαρία.


Αυξημένη δράση Ουαχαμπιτών στην ΠΓΔΜ
Πριν από λίγες ημέρες, έκανε την εμφάνισή του στο YouTube ένα βίντεο που δείχνει Αλβανούς της ΠΓΔΜ να κραυγάζουν συνθήματα υπέρ του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καλώντας τους ομοϊδεάτες τους μουσουλμάνους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να συστρατευθούν στον “ιερό πόλεμο”.
Στην ΠΓΔΜ τελευταία έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη και ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας Σουλεϊμάν Ρετζέπι και τον ιμάμη Ραμαντάν Ραμαντανί του τζαμιού Ίσα Μπεγκ στα Σκόπια. Ο πρώτος ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν για να σταματήσουν την αυξανόμενη δράση του ακραίων Ουαχαμπιτών. Μετά από αυτό ο δεύτερος εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώτου, επιδιώκοντας την εκδίωξή του από την ηγεσία των μουσουλμάνων της ΠΓΔΜ.

Η Βουλγαρία νέο φυτώριο μουτζαχεντίν
Πηγές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και υπηρεσιών πληροφοριών, που επικαλείται η DW, διατυπώνουν φόβους για την αυξανόμενη δράση των Ουαχαμπιτών, που στοχεύει στην παραγωγή ορκισμένων μουτζαχεντίν. Όπως στην περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου το ένα έκτο του πληθυσμού είναι ντόπιοι μουσουλμάνοι και που τα διάφορα ισλαμικά κέντρα βλέπουν ως μία δεξαμενή μαχητών με κατοχή ευρωπαϊκών διαβατηρίων, δηλαδή με ελεύθερη πρόσβαση στην Ε.Ε.
Συγκεκριμένα διάφοροι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές έχουν κερδίσει έδαφος στη νότια και βορειοανατολική Βουλγαρία, όπου κατά τον πρώην βούλγαρο μουφτή Νεντίμ Γκεντζέφ επιδιώκουν τη δημιουργία ενός “ισλαμικού τριγώνου” ανάμεσα σε περιοχές της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας. Οι βουλγαρικές αρχές έχουν προβεί σε διάφορες αστυνομικές εξορμήσεις κατά ισλαμικών κέντρων στη χώρα, κλείνοντας αρκετά από αυτά, αλλά άγνωστο παραμένει τι θα κάνει με τους περίπου 3.000 αποφοίτους τέτοιων σχολείων.

Πάνω από 3.000 ισλαμιστές στην Βοσνία
Σταθερά από τη Βοσνία έρχονται όλο και περισσότερα στοιχεία στο φως αναφέροντας ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε μία φωλιά ακραίων ισλαμιστών και ότι οργιάζει η σχετική προπαγάνδα μέσω ισλαμικών ιστοσελίδων για στρατολόγηση νέων μουτζαχεντίν για τη διεξαγωγή του ιερού πολέμου (τζιχάντ) στην Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επέμβασης προ μηνών μεγάλου αριθμού βοσνιακών αστυνομικών δυνάμεων στο χωριό Γκόρνα Μακόα, ένα πρώην σερβικό χωριό που είχε μετατραπεί σε άντρο των ακραίων ισλαμιστών όπου ίσχυε μόνο ο νόμος της σαρίας και η κυριαρχία των Ουαχαμπιτών. Τότε συνελήφθηκε και ο φερόμενος ως ηγέτης της οργάνωσης σεΐχ Νουσρέτ Ιμάμοβιτς.
Με αφορμή μία επιχείρηση το καλοκαίρι στο βοσνιακό χωριό Μπουγκόινο, όπου ανακαλύφθηκε οπλισμός και συνελήφθη σημαίνον στέλεχος των ισλαμιστών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Νίκολα Σπίριτς έκανε λόγο για τη βασική επιδίωξη των Ουαχαμπιτών, που είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους. Αυτό που είχαν στο μυαλό τους εκείνα τα ισλαμικά κέντρα που έστελναν χιλιάδες μαχητές να πολεμήσουν στον βοσνιακό εμφύλιο πόλεμο του 1992-95 (τα έλεγαν οι Σέρβοι, αλλά δεν τους άκουγαν). Τότε είχαν καταφθάσει 7.000 τέτοιοι μαχητές, ενώ σήμερα έχουν παραμείνει 3.000. Μη ξεχνάμε δε πως ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε λάβει τότε βοσνιακό διαβατήριο.

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/blog-post_8609.html#ixzz12jYVco4y

Read more...

Τουρκία. Αρχίζει η δίκη 151 φιλοκούρδων πολιτικών.


Η Τουρκία άρχισε σήμερα τη δίκη 151 πολιτικών και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, περιλαμβανομένων 12 εκλεγμένων δημάρχων, με κατηγορίες για διασυνδέσεις με κούρδους αντάρτες, σε μια υπόθεση που θέτει σε δοκιμασία την υποκινούμενη από την ΕΕ προσπάθεια της χώρας να διευρύνει τα δικαιώματα των Κούρδων πολιτών της.Το κατηγορητήριο αναπτύσσεται σε 7.500 σελίδες.

Σε βάρος των κατηγορουμενών έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εγκλήματα όπως συμμετοχή σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, διάδοση της προπαγάνδας της οργάνωσης αυτής, υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας και παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά τις διαδηλώσεις.


Ο εισαγγελέας ζητεί ποινές κάθειρξης από πέντε χρόνια ως ισόβια.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στις τουρκικές φυλακές με κατηγορίες που τους συνδέουν με το PKK, σύμφωνα με το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), το μοναδικό φιλοκουρδικό τουρκικό πολιτικό σχηματισμό που έχει έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Διπλωματικές πηγές δήλωσαν πως η ΕΕ παρακολουθεί τη δίκη στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου κατοικούν κυρίως Κούρδοι.
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο δημοφιλής δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ.Στους παρατηρητές της δίκης περιλαμβάνεται η Διεθνής Αμνηστία.

Το BDP διαδέχθηκε το Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) που τέθηκε υπό απαγόρευση το Δεκέμβριο από το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας για σχέσεις με το PKK.
"Βλέπουμε αυτή τη δίκη ως απόπειρα να σπάσουν τη θέλησή μας", δήλωσε έξω από το δικαστήριο ο Αχμέτ Τουρκ, ο πρώην πρόεδρος του DTP που έχασε τη βουλευτική έδρα του μετά την απαγόρευση του κόμματος.

"Σε μια στιγμή που επιδιώκουμε την ειρήνη, είναι απαράδεκτο οι φίλοι μας να έχουν μείνει στη φυλακή επί 18 μήνες μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν τις σκέψεις και τις απόψεις τους".

Η δίκη αναμένεται ότι θα διαρκέσει μήνες λόγω του αριθμού των κατηγορουμένων.
Για τη διεξαγωγή της κατασκευάστηκε μια ειδική αίθουσα δικαστηρίου που μπορεί να χωρέσει 500 ανθρώπους.
http://www.express.gr

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/10/151.html#ixzz12jXs1AdR

Read more...

Παίζουν τη Θράκη στα ζάρια...!


Για πολιτικούς και πολιτευτές «εξαρτώμενους από το Τουρκικό Προξενείο», κάνει λόγο ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Σγουρίδης! Ο κ. Σγουρίδης με τη γραπτή δήλωσή του στο Onalert, αφήνει να εννοηθεί ότι τελικά δεν του έδωσαν από το ΠΑΣΟΚ το χρίσμα για την Περιφέρεια, επειδή εκείνος «δεν στέκεται δίπλα στη σημαία της Δυτικής Θράκης»!
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής ο οποίος εκλεγόταν για πολλά χρόνια βουλευτής Ξάνθης, παρά το πόλεμο που δεχόταν από τους «σκληροπυρηνικούς» μουσουλμάνους κάνει λόγο για συνδιοίκηση του Τουρκικού Προξενείου με τοπικούς πολιτικούς και πολιτευτές της Θράκης και για κέντρα “που μας παίζουν στα ζάρια για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακούς ψήφους”.

Το όνομα του κ.Σγουρίδη είχε ακουστεί έντονα ως υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ για τη 1η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τελικά δεν επιλέχθηκε με την δικαιολογία ότι “δεν τα πάει καλά με το μουσουλμανικό στοιχείο”. Για να μην προκληθούν υποτίθεται αντιδράσεις στη μειονότητα ο κ. Σγουρίδης δεν επελέγη. Αποτέλεσμα να κατέβουν στις εκλογές σε Ξάνθη και Κομοτηνή δύο ανεξάρτητη συνδυασμοί οι οποίοι εκπροσωπούν το "σκληρό" κομμάτι της μειονότητας.
“Στα πολλά που γράφηκαν σε σχέση με τους "δεκατρείς μικρούς πρωθυπουργούς" ξεχώρισα κάτι που αναρτήθηκε και αφορούσε την υποψηφιότητα μου”,λέει ο κ. Σγουρίδης. “Γράφουν λοιπόν για την 1η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την επιλογή για αυτήν του Αρη Γιαννακίδη ότι: έχουν γίνει καταγγελίες σε βάρος του για παρατυπίες σε έργα της Νομαρχίας Ροδόπης, θέμα που αναμένεται να αναδείξει κατά την προεκλογική περίοδο ο αντίπαλός του, Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης. Μάλιστα λέγεται ότι αυτά είναι σε γνώση της Ιπποκράτους και γι΄ αυτό επιχειρήθηκε να επιλεγεί ο Μιχάλης Τιμοσίδης καθώς ο έτερος ανθυποψήφιός του Παναγιώτης Σγουρίδης είχε αποκλεισθεί εξ΄αρχής λόγω κακής σχέσης με το μουσουλμανικό στοιχείο.”
Ο Παναγιώτης Σγουρίδης στη συνέχεια της δήλωσής του, είναι καταιγιστικός για «πολιτικούς και πολιτευτές» της Θράκης,τους οποίους κατηγορεί για εξάρτηση από το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής:
“Όμως η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις μου με το μουσουλμανικό στοιχείο είναι καλές έως πολύ καλές. Είναι κακές με τους ανθρώπους του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής και τους εξαρτώμενους από αυτό πολιτικούς και πολιτευτές. Διότι δεν δέχομαι στην ακριτική και ευαίσθητη 1η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. τη συνδιοίκηση με το Τουρκικό Προξενείο. Δεν δέχομαι για μια χούφτα μουσουλμανικούς ψήφους να οδηγείται η περιοχή σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν δέχομαι να υψώνεται η σημαία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης σε κάθε εκδήλωση παρουσία του Προξένου και σε κάθε επίσκεψη των επικεφαλής των «γκρίζων λύκων», και βέβαια δεν δέχομαι με τίποτα Ελληνες πολιτικούς να φωτογραφίζονται δίπλα από αυτήν.”
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής,επισημαίνει ότι οι σχέσεις του με το μουσουλμανικό στοιχείο ήταν και είναι εξαιρετικές και υπενθυμίζει μία σειρά μέτρων που είχαν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης,τη περίοδο που ο ίδιος ήταν βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής:
“Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μου είναι άνθρωποι του μόχθου όπως και οι χριστιανοί. Ενδιαφέρονται για το μεροκάματο, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, τη μόρφωση των παιδιών τους, την υγεία, την ασφάλιση, την περίθαλψη της οικογένειάς τους και τις χωρίς διακρίσεις ίσες ευκαιρίες προς όλους.
Αυτό το στοίχημα το έκανα πράξη με σύμμαχο μου την κυβέρνηση στην περίοδο της Αντιπροεδρίας μου στη Βουλή από το 1993 μέχρι το 2004 και έβαλα τα θεμέλια να συνεχισθεί μέχρι σήμερα και στο διηνεκές. Εκτός από την περίπτωση που οι χριστιανοί θα γίνουν μειονότητα στον τόπο αυτό.

* Ετσι, μετά το 1994 έπεσαν οι «μπάρες» στις περιοχές της ορεινής Ροδόπης που προηγουμένως χρειαζόταν διαβατήριο για να τις επισκεφθείς.
* Ετσι ψηφίστηκε ο νόμος για τη μειονοτική εκπαίδευση που βελτίωσε τη μάθηση στους μουσουλμανόπαιδες και την καθιέρωση της εισαγωγής τους με ειδικό ποσοστό 5? στα ελληνικά πανεπιστήμια.
* Ετσι, ασφαλτοστρώθηκε το 85% των δρόμων της ορεινής περιοχής και τηλεφωνοδοτήθηκαν και ηλεκτροδοτήθηκαν και τα πιο απομακρυσμένα και ορεινά χωριά.
* Ετσι καταργήθηκαν τα εμπόδια των οποιωνδήποτε «αδειοδοτήσεων» στους μουσουλμάνους συντοπίτες μας.

Δυστυχώς όμως, αυτή η ανοιχτή πολιτική ενσωμάτωσης αφαιρούσε το επιχείρημα της Τουρκίας διεθνώς για μια καταπιεσμένη μουσουλμανική μειονότητα στην ελληνική επικράτεια και χαλούσε το μακρόπνοο σχεδιασμό της.
Συνεπώς, οι πρωτεργάτες αυτής της πολιτικής έπρεπε να καταστούν πολιτικά ανενεργοί ως «επικίνδυνοι, με το γενικό αφορισμό ότι «δεν τα πάνε καλά με το μουσουλμανικό στοιχείο».
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Υ.Γ. Εκφράζω την αμυδρή ελπίδα των συμπατριωτών μου ότι στην Αθήνα δεν μας παίζουν «στα ζάρια» για μια χούφτα μειονοτικούς πελατειακούς ψήφους". Η κάθοδος μειονοτικών συνδυασμών σε Κομοτηνή και Ξάνθη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στη κυβέρνηση,αλλά... κατόπιν εορτής.

http://kostasxan.blogspot.com/

Read more...

Η κινεζική Αεροπορία αρνείται την αποστολή μαχητικών σε άσκηση στην Τουρκία


Η κινεζική Αεροπορία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα την οποία αναγνωρίζει ότι πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαιδευτική άσκηση με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου, αλλά όπως επισημαίνεται δεν εστάλησαν κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη στην Τουρκία.

Τον Απρίλιο του 2009 ο Αρχηγός της κινεζικής Αεροπορίας Xu Qiliang επισκέφτηκε τον Αρχηγό της τουρκικής Αεροπορίας και συμφώνησαν για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ανταλλαγών. Σύμφωνα όμως με τη ανακοίνωση της Αεροπορίας της Κίνας η Αεροπορία της χώρας δεν διαθέτει ιπτάμενα τάνκερ και η Τουρκία βρίσκεται πέρα από την εμβέλεια των μαχητικών της.

Επιπρόσθετα δεν υπήρχε η άδεια για την πτήση των κινεζικών μαχητικών δια μέσω του αφγανικού εναερίου χώρου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Μύθοι και αλήθειες για τη συνεργασία με την Κίνα


Θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι οι συμφωνίες συνεργασίας με την Κίνα (προθέσεις συνεργασίας ως επί το πλείστον) συνάπτονται διότι η μεγάλη αυτή ασιατική χώρα διέπεται από φιλελληνικά αισθήματα. Υπάρχει οπωσδήποτε μια αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ των δύο λαών που έχουν αμφότεροι μακραίωνα ιστορία και μεγάλη πολιτιστική παράδοση. Έστω και αν έχουν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψεως και ενεργείας. Όμως, οι πολιτιστικοί και άλλοι δεσμοί δεν προσδιορίζουν και τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτές υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς, τους οποίους εμείς συστηματικώς περιφρονούμε. Οι Κινέζοι έρχονται στην Ελλάδα, διότι βλέπουν πως οι προοπτικές συνεργασίας μαζί μας θα εξυπηρετήσουν τα μακροπρόθεσμα εμπορικά τους συμφέροντα. Την ίδια στιγμή όμως, επεκτείνουν τις συνεργασίες τους σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στην Τουρκία, την οποία ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέπτεται από χθες. Και αυτό μεν είναι γνωστό. Όμως, ουδόλως προβλήθηκε το γεγονός ότι πριν λίγες μόλις ημέρες, η τουρκική αεροπορία διεξήγαγε κοινές ασκήσεις με την κινεζική, μαχητικά αεροσκάφη της οποίας μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση του Ικονίου. Στενούς δεσμούς διατηρεί και η τουρκική αμυντική βιομηχανία με την κινεζική, με την οποία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς, σημαντικότερος των οποίων είναι η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων. Οι Κινέζοι είναι πάντα παρόντες στις εκθέσεις πολεμικής βιομηχανίας της Άγκυρας (IDEA και IDEF), ενώ εδώ και πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να μετέχουν στην αντίστοιχη ελληνική (Defendory).

Οι Κινέζοι είναι σοβαροί
Βλέπουμε λοιπόν ένα σαφή διαχωρισμό κατευθύνσεων. Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ και με μεγάλη ναυτιλία (η οποία είναι σημαντικός πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων), επιλέγεται ως πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη. Παραλλήλως, η εξαγγελία για την ίδρυση ταμείου προς υποστήριξη ναυπηγήσεων εμπορικών πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, με στόχο την προσέλκυση Ελλήνων εφοπλιστών ως πελατών, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του πώς το Πεκίνο ενισχύει την ανά τον κόσμο εμπορική του εξάπλωση. Από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει επιλεγεί ως συνεταίρος της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας. Κακά τα ψέματα, αλλά στον τομέα αυτό αν και οι Τούρκοι μπήκαν περίπου μια δεκαετία μετά από εμάς, μας έχουν φθάσει και μας έχουν ξεπεράσει. Κάνουν πλήρη τελική συναρμολόγηση μαχητικών αεροπλάνων, αναπτύσσουν δικά τους σχέδια πολεμικών πλοίων και έχουν αξιόλογη δυνατότητα στον τομέα των ηλεκτρονικών. Συνεπώς, αποτελούν πολύ πιο ελκυστική προοπτική συνεργασίας σε σύγκριση με την εγκαταλελειμμένη και παρακμάζουσα αμυντική βιομηχανία της Ελλάδος. Οι αποφάσεις των συνεργασιών αυτών, έχουν ληφθεί με γνώμονα το συμφέρον τα Κίνας. Αυτό είναι άλλωστε και το κριτήριο στο οποίο βασίζονται οι αποφάσεις των σοβαρών κρατών. Και οι Κινέζοι είναι σοβαροί. Η διεθνής πείρα αποδεικνύει ότι από την στιγμή που απέβαλλαν την εσωστρέφεια και έκαναν τη διείσδυσή τους στις διεθνείς αγορές, απεδείχθησαν εξαιρετικά αξιόπιστοι. Τιμούν την υπογραφή τους και τις συμφωνίες που συνάπτουν, μέχρι κεραίας. Έχουν όμως την εύλογη απαίτηση να πράξει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Αυτός είναι ο κίνδυνος για την Ελλάδα. Διότι αν στην συνεργασία με τους Κινέζους επιδείξουμε την ελαφρότητα που μας χαρακτηρίζει συνήθως, οι επιπτώσεις θα είναι απρόβλεπτες και σίγουρα οδυνηρές. Επιπροσθέτως, τα πιθανά προβλήματα θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η προετοιμασία για τις οποίες πρέπει να γίνει με σοβαρότητα ανάλογη του μεγέθους της χώρας για την οποία συζητάμε. Οι Κινέζοι εργάζονται σκληρά στην προσπάθεια να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για τους ιδίους και για την χώρα τους. Η κυβέρνησή τους δε, παρ’ ό,τι διατηρεί τον μανδύα μιας δήθεν κομμουνιστικής διακυβερνήσεως, εφαρμόζει πολιτικές που οδηγούν στην αξιοποίηση της διεθνούς συγκυρίας προς όφελος της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας της χώρας. Το κινεζικό μοντέλο οικονομικής πολιτικής παρ’ όλον τον συγκεντρωτισμό που χαρακτηρίζει την χώρα και παρ’ όλα τα «βάρη» που μπορεί να του κληροδότησαν οι δεκαετίες της μαοϊκής διακυβερνήσεως, αποδεικνύεται πολύ πιο πρακτικό και πολύ λιγότερο γραφειοκρατικό από αυτό της Ελλάδος. Παρά το γεγονός ότι η χώρας μας ευρίσκεται στον πυρήνα του δυτικοευρωπαϊκού φιλελευθέρου γίγνεσθαι. Ο κρατισμός και η γραφειοκρατία που ευθύνονται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας εξακολουθούν να πλανώνται ως εφιάλτης και να ορθώνουν εμπόδια στην οιανδήποτε προσπάθεια παραγωγικής επενδύσεως.

Ευθύμιος Π. Πέτρου

Read more...

ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ Νο2 - Τα νέα τουρκικά σχέδια προβλέπουν κάθετη υπερκέραση!


Η δημοσιοποίηση στις 20 Ιανουαρίου 2010 του τουρκικού σχεδίου ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ που προέβλεπε – μεταξύ άλλων – την εισβολή στην Ελλάδα το 2003 και την κατοχή του Βόρειου Έβρου, έχει «στοιχειώσει» από τότε την ελληνική αμυντική σχεδίαση. Όπως αποκαλύπτεται για πρώτη φορά στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί, κατόπιν μελέτης του ΓΕΣ διαπιστώθηκε ότι όντως η τουρκική ενέργεια θα είχε «υψηλή πιθανότητα επιτυχίας»! Kαι το χειρότερο, ότι μέχρι τότε, σχεδόν κανένας δεν το είχε αντιληφθεί.

Ταυτοχρόνως όμως οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών - που επιτέλους κινητοποιήθηκαν - έχουν συλλέξει πλειάδα στοιχείων για αλλαγή του τουρκικού δόγματος επιχειρήσεων στην Θράκη το οποίο αποδίδει κορυφαίο και κρίσιμο ρόλο στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις με παράλληλη αξιοποίηση των μειονοτικών εξτρεμιστών ολόκληρης της περιοχής από τον Νέστο μέχρι τον Έβρο.

Διαβάστε πως το ΓΕΣ εσπευσμένα άλλαξε τον ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό στην Θράκη και τον κρίσμο ρόλο που αναλαμβάνουν στον νέο σχεδιασμό του ΓΕΣ οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις και το κυριότερο, οι έφεδροι των ειδικών δυνάμεων.

Επίσης στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί μπορείτε να διαβάσετε:

ENAΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΕΙΣΒΟΛΗ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η παρουσία της Τουρκίας στη Θράκη έχει – από την περίοδο της Συνθήκης της Λωζάννης μέχρι σήμερα – πολυποίκιλες όψεις. Με βασικό άξονα των ενεργειών της το προξενείο στην Κομοτηνή, η Τουρκία προσπαθεί να έχει παρέμβαση στον πολιτικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα με κατακόρυφη αύξηση των κρατικά κατευθυνόμενων επενδύσεων σην περιοχή.

Read more...

Άγκυρα: "Τουρκικός εναέριος χώρος το Αγαθονήσι - Τον παραβιάζουν τα ελληνικά μαχητικά"!


ουρκικό εναέριο χώρο χαρακτήρισε για πρώτη φορά επίσημα η Άγκυρα, όπως αποκαλύπτει σήμερα για πρώτη φορά το defencenet.gr, την εναέρια περιοχή του Αγαθονησίου! Κατ’αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι τα δύο ελληνικά F-16C που έσπευσαν στην περιοχή για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και μάλιστα σε μεγάλο βάθος, όπως υποστηρίζει το τουρκικό ΓΕΕΘΑ! Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα ελληνικά μαχητικά εισήλθαν στον τουρκικό εναέριο χώρο κατά 4 ν.μ.!

Σε επικοινωνία που είχαμε και με το ΓΕΕΘΑ και με το ΓΕΑ αυτό αποκλείστηκε κατηγορηματικά και τέθηκαν στην διάθεση του defencenet.gr όλα τα πειστήρια της πτήσης. Η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκυρα θεωρεί την περιοχή του Αγαθονησίου ότι είναι τουρκική.

Γράφουν συγκεκριμένα στην αναφορά τους «(257) 12 Νοεμβρίου 2010 Χερσόνησος Dlek/ Νότια της επαρχίας Αϊδινίου - Δύο F-16 προερχόμενα από τη Νέα Αγχίαλο, εισήλθαν 4 ναυτικά μίλια στον εναέριο χώρο μας, στην περιοχή Χερσόνησος Dilek/ Νότια της επαρχίας Αϊδινίου, όπου παρέμειναν για 2 λεπτά, κάνοντας παραβίαση».

(257 12 Ekim 2010 Dilek Yarımadası / Aydın Güneyi Yunanistan'ın N.Ankhialos meydanından kalkan, anılan ülkeye ait 2XF-16 uçağı, Dilek Yarımadası / Aydın güneyinde, 4 deniz mili içeriye girerek, hava sahamızı 2 dakika süre ile ihlal etmiştir).

(http://www.tsk.tr/HABERLER_ve_OLAYLAR/2_Hava_Ihlalleri/tatbikat_ucuslarinda_yunanistanin_mudahalesi_2010.htm)

Τι σημαίνει αυτό: Εγείρουν πλέον ιδιοκτησιακές απαιτήσεις και για τα νησιά της περιοχής. Γιατί δεν μπορεί να θεωρούν τουρκικό εναέριο χώρο, τον εναέριο χώρο που βρίσκεται επάνω από ελληνικό έδαφος. Από ελληνική πλευράς δεν έχει υπάρχει ούτε «κιχ» για την απίστευτη και αυθαίρετη τουρκική κίνηση. Ούτε από το ΓΕΕΘΑ, ούτε από το λαλίστατο κατά τα άλλα ΥΠ.EΞ.

Στο μεταξύ, όπως γράφουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ, σε νέου τύπου προκλητική τακτική αµφισβήτησης ελληνικών δικαιωµάτων και αρµοδιοτήτων εφήρµοσε δύο φορές την προηγούµενη εβδοµάδα η Αγκυρα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου αξιώνοντας από ελληνικά µαχητικά αεροσκάφη µε επίκληση του ΝΑΤΟ να φύγουν από τον διεθνή εναέριο χώρο όπου πραγµατοποιούσαν αναγνώριση - αναχαίτιση τουρκικών F-16 στο FΙR Αθηνών χωρίς σχέδια, έχοντας νωρίτερα παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Read more...

Τον συνδυασμό Μουσταφάογλου υποστηρίζει ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τ.Μάντατζη


Απολαμβάνουμε τα νέα…κατορθώματα του περιβόητου Τσετίν Μάντατζη, σε μετάφραση από την «Μπιρλίκ» της 8-10-2010:

Tην περασμένη περίοδο ο ¨ανεξάρτητος συνδυασμός για την ισότητα στον δήμο Ξάνθης¨ που είχε ιδρυθεί υπό την προεδρία του συγχωρεμένου του Χουσνού Σερνταρζάντε μετά από σειρά από συγκεντρώσεις διαβούλευσης, έκανε την τελευταία στις 6 Οκτωβρίου. Στην συγκέντρωση αποφασίστηκε ο συνδυασμός για την Ισότητα να συνεχίσει υπό την προεδρία του Χουσεΐν Αχμέτογλου. Ανακοινώθηκε πως ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη έδωσε ως υποψηφίους στον ανεξάρτητο συνδυασμό την γραμματέα του Γκιουρχάν Ομέρογλου και την γυναίκα του.

Ο Χουσεΐν Αχμέτογλου στην ομιλία του, είπε πως έγινε υποψήφιος για να μπορέσει να συνεχίσει ο συνδυασμός και πως αν τις επόμενες ημέρες εμφανιστεί κάποιος ο οποίος έχει ασχοληθεί περισσότερο με την πολιτική θα του παραδώσει την προεδρία. Η φράση αυτή του Χουσεΐν Αχμέτογλου χειροκροτήθηκε από τους ευρισκόμενους στην αίθουσα. Την περασμένη εβδομάδα σε συγκέντρωση στην Τουρκική Ένωση Ξάνθης (ΤΕΞ) ιδρύθηκε μια επιτροπή, και σκοπός της είναι να κάνει κάποιες διαβουλεύσεις και να σφυγμομετρήσει τον παλμό του κόσμου.

Στην συγκέντρωση που έγινε αυτήν την εβδομάδα στην ΤΕΞ, ο αντιπρόεδρος της Ισμέτ Τουτζάρ μιλώντας εξ ονόματος του Δ.Σ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την φιλοξενία του ανεξάρτητου συνδυασμού, ανέφερε πως η μεγαλύτερη του ευχή είναι ο ιδρυθείς με επιτυχή τρόπο συνδυασμός να φανεί επωφελής για τους Τούρκους της Ξάνθης και ευχήθηκε επιτυχίες.

Αργότερα πήρε τον λόγο ο τοποθετηθείς στην προεδρία της επιτροπής δικηγόρος Ορχάν Μεχμέτογλου. Ο Ορχάν Μεχμέτογλου μίλησε στους παρευρισκόμενους για τις προσπάθειες της επιτροπής. Ανέφερε πως από την περιοχή της Χρύσας εντόπισε αρκετούς υποψήφιους. Ο εκπρόσωπος της επιτροπής στο Πούρναλικ Ερντίντς Φαίκογλου, είπε ότι βρήκε δύο υποψήφιους. Οι εκπρόσωποι του Δροσερού ανέφεραν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με υποψηφίους από την γειτονιά τους. Ο Χουσεΐν Μπαντάκ από τα Κιμμέρια ανέφερε πως μπορεί να δώσει ως υποψήφιο τον γιό του…

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΕΤΙΝ ΜΑΝΤΑΤΖΗ, ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ.

Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη μετείχε στην συνάντηση λίγο καθυστερημένα. Ο Μάντατζη καταρχάς ανέφερε ότι ήταν στην Αθήνα και πως ήρθε απευθείας από το αεροδρόμιο και για αυτό καθυστέρησε. Ο βουλευτής Τσετίν Μάντατζη είπε ότι στο στάδιο που βρίσκεται ο ανεξάρτητος συνδυασμός, είναι ανάγκη οπωσδήποτε να συνεχιστεί. Ο Μάντατζη ανέφερε πως όπως ανέφερε νωρίτερα τους υποστηρίζει και σε αυτό το σημείο έδωσε ως υποψηφίους την γραμματέα του Γκιουρχάν Ομέρογλου και την γυναίκα του. Μετά την ομιλία του βουλευτή, έγιναν διαβουλεύσεις σχετικά με την προεδρία του συνδυασμού. Ρίχτηκαν ονόματα όπως του Χασάν Μαλκότς και Μεχμέτ Χατζιχαλίλ για την προεδρία. Και οι δύο όμως είπαν πως δεν αποδέχονται την προεδρία…

Σχόλιο: Ο βουλευτής δηλαδή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη δεν υποστηρίζει τον επίσημο συνδυασμό του κόμματός του, αλλά τον τουρκοκίνητο ανεξάρτητο συνδυασμό. Τι λένε άραγε γι’ αυτό οι κομματικοί του ομόσταυλοι;

Μ.Κ.

Δημοσιεύτηκε στο http://proxeneio-stop.org/ στις 16.10.2010

Σχόλιο Ιστολογίου

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Τσετίν Μάντατζη, έχει διαχωρίσει τη θέση του από το επίσημο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλάνε πλέον για οριστική ρίξη του με το κόμμα που τον ανέδειξε. Έτσι γίνεται η τρίτη άστοχη επιλογή του κυβερνόντος κόμματος μέσα από τον χώρο της μειονότητας, μετά από την Καραχασάν και την Μουσταφάογλου.

Κατά τα φαινόμενα και μετά την παραπάνω εξέλιξη αναμένεται αλλαγή πλέυσης της μειονότητας σε ότι αφορά την εκλογική της προτίμηση με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για το κυβερνών κόμμα να χάσει την περιφέρεια ΑΜΘ κατά τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Read more...

Τα αναταποδωτικά τέλη της Τουρκίας για την μεταβίβαση του ακινήτου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


"Η Τουρκία σέβεται τους διεθνείς κανονισμούς" υποστηρίζει ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, αναφερόμενος στην μεταβίβαση του ακινήτου του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας.Ο κ. Μπαγίς σημειώνει ότι η Τουρκία έχει βρει τη δύναμη και την πίστη για να αλλάξει "το πραξικοπηματικό Σύνταγμα του παρελθόντος" και επιταχύνει τα βήματά της με αποφασιστικότητα στο δρόμο προς την Ε.Ε. Σε αυτό πλαίσιο, όπως αναφέρει, η πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η πρόοδος στη βάση αρχών της Ε.Ε. "Με την πολιτική μηδενικών προβλημάτων" με τους γείτονές μας , γινόμαστε πιο ισχυροί και πιο δίκαιοι σε κάθε πολιτική πλατφόρμα, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Μπαγίς ισχυρίζεται ότι το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι εσωτερικό ζήτημα της Τουρκίας , συσχετίζει το θέμα με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και προσθέτει "Από την άλλη , αν και το θέμα είναι πρόβλημα των Ρωμιών Ορθόδοξων συμπατριωτών μας , είναι ταυτόχρονα πρόβλημα όλων των συμπατριωτών μας που μοιράζονται για αιώνες τα ίδια εδάφη, την ίδια μοίρα . Τα προβλήματα των Ρωμιών Ορθόδοξων συμπατριωτών μας, μας αφορούν όλους. Το να επιθυμούν να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα είναι το πιο φυσικό δικαίωμα τους. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ασχοληθούμε με το ζήτημα στη βάση του διαλόγου και της καλής πρόθεσης. Πρόκειται για ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από την άλλη, πιστεύω ότι ταυτόχρονα και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δικών της πολιτών που έχουν τουρκική καταγωγή και ζουν στη Δυτική Θράκη. Αυτό δεν το αναφέρω από την προοπτική του Διεθνούς Δικαίου, αλλά από δεοντολογική άποψη." Σε ότι αφορά το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά υποστηρίζει ότι από τη μη επίλυση των προβλημάτων "δεν κερδίζει κανείς", πως "κάθε πρόβλημα που είναι ταμπού, που έχει γίνει "ιερό", που έχει γίνει χωρίς λόγο θέμα υπερηφάνειας, πρέπει να κάτσουμε και να ξανασυζητήσουμε". Συμπληρώνει ακόμη ότι " αν προσπαθούσαμε να αλλάξουμε την "αποστήθιση" και να φέρουμε νέες προτάσεις , όλοι κερδίζουν". Και στην Ελλάδα και στην Τουρκία τα δυο κυβερνώντα κόμματα, λέει ο υπουργός Επικρατείας της γείτονος, ήρθαν στην εξουσία επειδή κατάφεραν να δώσουν ελπίδες στους λαούς τους και προσθέτει " Και ο ελληνικός λαός και ο Τουρκικός λαός θέλουν να δουν το Αιγαίο ως μια θάλασσα που ενώνει και όχι ως μια θάλασσα που μας χωρίζει . Θέλουν να δουν την Κύπρο ως ένα νησί ειρήνης όπου οι δυο λαοί θα ζουν μέσα σε ήρεμο και ειρηνικό περιβάλλον". Καταλήγει όμως λέγοντας, ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να λυθούν πιο εύκολα με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όπου οι δυο χώρες θα έχουν μεγαλύτερη συνεργασία.

newsit

Read more...

Έρχεται ο Ερντογάν


«Ανταλλαγή απόψεων σε διμερή και πολυμερή ζητήματα υπό το φως της πρώτης συνεδρίασης του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Μαΐου στην Αθήνα, αλλά και των θετικών εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» θα έχει ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν με τον Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στην Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισκέπτεται την Αθήνα αποδεχόμενος πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου να λάβει μέρος στη διάσκεψη με θέμα την «Κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο», η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι παράκτιες στη Μεσόγειο χώρες, χώρες της Βαλκανικής, το Βέλγιο ως προεδρεύον στην Ε.Ε. και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, προστίθεται στην ανακοίνωση. Αυτό προβλέπει το επίσημο πρόγραμμα, καθώς κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα θέματα που εκτιμάται ότι θα θίξει ο τούρκος πρωθυπουργός, καθώς ήδη έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το Φετιγιέ Τζαμί κατά την παραμονή του στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι την αποκατάστασή του είχε ζητήσει από τον έλληνα πρωθυπουργό κατά την προηγούμενη επίσκεψή του τον περασμένο Μάιο, ενώ στο θέμα είχε επανέλθει το καλοκαίρι με αφορμή την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο. Τον τούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ιμπραήμ Καλίν.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Read more...

Οι Ταλιμπάν της Θράκης


Του Γιώργου Διονυσόπουλου

- «Ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές που έχω ζήσει. Σκέφτηκα ότι δεν είναι δυνατόν να βρίσκομαι σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πως δεν μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν στην Ελλάδα. Τέτοιες σκηνές, τόσο φανατισμό και μίσος συναντά κανείς μόνο στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όχι σε μία χώρα που είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και στη Γαλλία υπάρχουν μουσουλμάνοι, αλλά τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που βίωσα στο μειονοτικό χωριό Θέρμες της Θράκης, δεν θα τα δεις να συμβαίνουν πουθενά μέσα στη γαλλική επικράτεια».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει, μιλώντας στα «Επίκαιρα» την εξάωρη ομηρία της από φανατικούς μουσουλμάνους της μειονότητας στο χωριό Θέρμες στο νομό Ξάνθης, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Λιμπερασιόν» και ανταποκρίτρια του γαλλικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού «France 3» στην Αθήνα, Έφη Τσελίκα. Μαζί της και τρία μέλη του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου που παρακολουθούσαν αμήχανα και φοβισμένα περισσότερα από 150 άτομα να τους βρίζουν σε μία άγνωστη γι’ αυτούς γλώσσα, να τους φτύνουν και να τους προπηλακίζουν, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν το γιατί. «Για μια στιγμή νόμισαν ότι βρίσκονταν στην Καμπούλ», ανέφερε η κ Τσελίκα, σπεύδοντας να προσθέσει ότι ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα τους που ένιωθαν ένα τόσο μεγάλο πολιτισμικό σοκ. Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα όταν και στο πλαίσιο ενός ταξιδιωτικού αφιερώματος, με χορηγία μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνεργείο της εκπομπής «Λεωφόρος της Ευρώπης» που μεταδίδεται κάθε εβδομάδα από τον τηλεοπτικό σταθμό «France 3», αποφάσισε να επισκεφθεί τα Πομακοχώρια στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, προκειμένου να αναδείξει σε ένα ρεπορτάζ τεσσάρων μόλις λεπτών την πολιτισμική κουλτούρα της περιοχής. Τέσσερα λεπτά που στην πορεία όμως φάνηκαν στο συνεργείο του γαλλικού καναλιού σαν ένας ολόκληρος αιώνας…

Όμηροι του πλήθους
Ένας ολόκληρος μηχανισμός στην ευρύτερη περιοχή, που έχει στηθεί με ευθύνη και του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, κινητοποιήθηκε μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, κρατώντας επί έξι συνεχείς ώρες τους Γάλλους σε ομηρία. Εκατοντάδες άνθρωποι ξεφύτρωσαν στην κυριολεξία από το πουθενά εγκλωβίζοντας το τηλεοπτικό συνεργείο μέσα στο αυτοκίνητο που το μετέφερε, απειλώντας ταυτόχρονα με τσεκούρια, μαχαίρια και ρόπαλα, τα μέλη του ότι θα τους «κόψουν τα κεφάλια» και όλα αυτά υπό το… άγρυπνο βλέμμα 10 περίπου ελλήνων αστυνομικών οι οποίοι παρακολουθούσαν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα για να σταματήσουν όλα όσα εξωπραγματικά συνέβαιναν. Δίπλα σε αυτούς, κοινοτάρχες και δημοτικοί σύμβουλοι από τα γύρω χωριά, οι οποίοι είχαν επίσης καταφθάσει μέσα σε διάστημα λίγης μόλις ώρας στις Θέρμες, με την πλειονότητά τους να δυναμιτίζει ακόμη περισσότερο το φανατισμό του πλήθους εναντίον των γάλλων. «Καμία Αρχή, δεν έπαιξε το ρόλο της ως Αρχή. Κανείς δεν επιχείρησε να επιβάλει το νόμο και τη τάξη. Είμασταν στην κυριολεξία στο έλεος του όχλου» τονίζει η κ. Τσελίκα προσθέτοντας ότι για όλο αυτό το διάστημα ένιωθε σαν να βρίσκεται σε μία χώρα «εκτός δικαίου».
Από την πρώτη στιγμή που το γαλλικό τηλεοπτικό συνεργείο έφτασε στις Θέρμες, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων Ιμάμ Αχμέτ, ήρθε αντιμέτωπο με μία πρωτόγνωρη εχθρότητα από την πλευρά του τοπικού πληθυσμού. Στο πρώτο μόλις πλάνο που επιχείρησε να τραβήξει το συνεργείο, έκανε την εμφάνισή της, σύμφωνα με την κ. Τσελίκα, «μία μαυροντυμένη γυναίκα ντυμένη με την παραδοσιακή αράβικη φορεσιά που άφηνε ακάλυπτο μόνο το πρόσωπο και ξεκίνησε να μας βρίζει με χυδαία λόγια, λέγοντας ότι εδώ είναι Τουρκία. Σε κλάσματα δευτερολέπτων μαζεύτηκαν γύρω της πάνω από 150 άτομα, τα οποία ξεπετάχτηκαν μέσα από ένα παρακείμενο τζαμί. Απαίτησαν να τους δείξουμε τα πλάνα που είχαμε τραβήξει για να δουν εάν μέσα εμφανίζονταν τα παιδιά του σχολείου που εκείνη την ώρα έπαιζαν στην αυλή του, η οποία όμως δεν ήταν παρά ένας δρόμος όπου περνούσαν συνεχώς αυτοκίνητα. Την ίδια στιγμή μία ομάδα από αυτούς κύκλωσε το αυτοκίνητο του συνεργείου και με απειλές μας ζητούσαν να τους δείξουμε τα πλάνα που είχαμε τραβήξει. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο προκειμένου να προφυλαχτούμε, αφού φοβηθήκαμε ακόμη και για την ίδια μας την ζωή, εξαιτίας του μένους του πλήθους. Μαζί τους κουβαλούσαν τσεκούρια και μαχαίρια οι άνδρες και ρόπαλα οι γυναίκες» σημειώνει η κ. Τσελίκα.


Ο αστυνομικός με το ροζ μπλουζάκι
Η συνέχεια θα έκρυβε όμως ακόμη χειρότερες εκπλήξεις για τα μέλη του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου. «Επικοινωνήσαμε με την αστυνομία και σε λίγα λεπτά εμφανίστηκε ένας άνδρας ο οποίος φορούσε ένα ροζ μπλουζάκι και μας συστήθηκε ως αστυνομικός, χωρίς όμως να προσφέρει καμία ουσιαστική βοήθεια» τονίζει η ελληνογαλίδα δημοσιογράφος. Λίγη ώρα μετά, σαν να είχαν ειδοποιηθεί από ένα αόρατο τηλεφωνικό κέντρο, στην πλατεία των Θερμών φθάνει, με κάθε είδους μέσο, πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά, Μελίβια, Εχίνο, Κοτύλη, Δημάριο. Το πλήθος πλέον ελέγχεται δύσκολα. Ουρλιάζει και απειλεί να λυντσάρει τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου του «France 3».
Περισσότερα από 700 άτομα πλέον είχαν μαζευτεί γύρω από τους γάλλους, οι οποίοι από το πουθενά βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν σε ένα σκηνικό που όμοιό του συναντά κανείς στα χωριά και τις πόλεις των Ταλιμπάν. Εν ριπή οφθαλμού στην περιοχή έφτασαν το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ΤRT, οι υπεύθυνοι των εφημερίδων MILLET και BIRLIK, ο δήμαρχος Μύκης Μεχμέτ Αγγά, ο αντινομάρχης Μεμίς Τουρκές, ο Μουσταφά Τσουκάλ και οι πρόεδροι όλων των γύρω χωριών. «Μας ζήτησαν να βγάλουμε την κασέτα μέσα από την κάμερα και να τους δείξουμε τι είχαμε τραβήξει. Εγώ αρνήθηκα και τους είπα ότι σύμφωνα με την δεοντολογία και τους νόμους του ελληνικού κράτους κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο παρουσία εισαγγελέα ή άλλων θεσμικών παραγόντων του ελληνικού κράτους και σίγουρα όχι υπό καθεστώς βίας και απειλές εναντίον της ζωή μας. Δεν καταλάβαιναν τίποτα. Απειλούσαν ότι εάν δεν τους δίναμε την κασέτα δεν θα μας άφηναν να φύγουμε. Ένας μάλιστα από τους προέδρους που ήταν μαζεμένοι εκεί μου είπε επί λέξει πως έπρεπε να πάμε σε αυτόν πριν κάνουμε το οτιδήποτε, προκειμένου εν συνεχεία εκείνος να υποδείξει σε αυτούς με τους οποίους συνομιλήσαμε τι θα έπρεπε να πουν. Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε μία χώρα που θέλει να λέγεται ελεύθερη. Αντιμετωπίζαμε ένα καθεστώς κράτους εν κράτη. Το κλίμα τρόμου δε, ήταν τέτοιο που κάθε φορά που επιχειρούσαμε να βγούμε από το αυτοκίνητο μας, -όπου και όλες αυτές τις ώρες μας είχαν εγκλωβισμένους – προκειμένου να διαπραγματευτούμε μαζί τους μας έλουζαν με βρισιές και μας έφτυναν. Έκαναν σαν δαιμονισμένοι. Μείναμε έξι ώρες εκεί και μας πρόσφεραν ένα ποτήρι νερό μόνο όταν ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαπραγματεύσεις» αναφέρει η κ Τσελίκα.


Οι απεσταλμένοι του τουρκικού Προξενείου
Είναι η στιγμή που στο χωριό κάνει την εμφάνισή του ένας άτυπος μάλλον απεσταλμένος του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, μαζί με έναν δικηγόρο. Ο μεν πρώτος εμφανίζεται να έχει ειδικότητα στις κάμερες, αφού εκτός από την κασέτα ζητάει να ελέγξει και την ίδια την τηλεοπτική κάμερα θεωρώντας ότι μπορεί ενδεχομένως να έχουν καταγραφεί εικόνες στην εσωτερική της μνήμη, όπως και τελικά γίνεται. Η προβολή είναι δημόσια και γίνεται κάτω από τις απειλές και τα ουρλιαχτά του φανατισμένου πλήθους. Από την πλευρά του ο δικηγόρος έχοντας ήδη έτοιμο ένα έγγραφο το οποίο βγάζει μέσα από την τσάντα του, το δείχνει στην κ Τσελίκα και της ζητάει να το υπογράψει. «Νόμιζε ότι δε ξέρω να διαβάζω ελληνικά και είχε γράψει ένα ολόκληρο κατεβατό. Το διάβασα και μου σηκώθηκε η τρίχα από αυτά που έγραφε. Δεν υπήρχε περίπτωση με τίποτα να βάλω την υπογραφή μου σε κάτι τέτοιο. Πήρα ένα στυλό και έσβησα τα πάντα από ένα σημείο και κάτω. Άφησα μόνο τη φράση ότι στα πλάνα μας δεν είχαμε τραβήξει και δεν επρόκειτο να δείξουμε τα παιδιά του σχολείου» συνεχίζει τη διήγησή της η κ Τσελίκα.
Σαν σκηνή βγαλμένη μέσα από αμερικανική κινηματογραφική ταινία, στο χωριό μιάμιση ώρα περίπου μετά την έναρξη του επεισοδίου έφτασαν περιπολικά οχήματα της αστυνομίας από την Ξάνθη. Η διαδικασία απεγκλωβισμού του γαλλικού τηλεοπτικού συνεργείου είχε μόλις ξεκινήσει. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις «απεγκλωβισμού των ομήρων» θα κρατήσουν πάνω από τέσσερις ώρες. Συνοδεία περιπολικών μπρος και πίσω, το αυτοκίνητο που μετέφερε τους γάλλους πήρε το δρόμο της επιστροφής προς τον πολιτισμό. «Έπρεπε να μας είχατε ειδοποιήσει ότι θα ανεβαίνατε να κάνετε ρεπορτάζ στα χωριά που κατοικούν οι μουσουλμάνοι» ήταν η φράση με την οποία υποδέχτηκε την κ. Τσέλικα ο επικεφαλής των αστυνομικών. «Είναι μία ελεύθερη χώρα η Ελλάδα ή όχι; Εφόσον είναι, τότε ο δημοσιογράφος μπορεί και πρέπει να κάνει την δουλειά του οπουδήποτε χωρίς να χρειάζεται γι αυτό άδεια της αστυνομίας» ήταν η απάντηση της ελληνογαλλίδας δημοσιογράφου. Ενδιαφέρον για όσα συνέβησαν στους γάλλους υπηκόους και εξηγήσεις για το θέμα ζήτησε από την ελληνική πλευρά και το γαλλικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στη Ξάνθη προτίθεται να μεταβεί και ο γάλλος πρόξενος κ. Κριστιάν Τιμονιέ.
Επρόκειτο βεβαίως για ένα περιστατικό το οποίο καταδεικνύει αφενός ότι η κατάσταση στα χωριά που κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του ελληνικού κράτους, αφετέρου κάνει σαφές την τεράστια επιρροή που ασκεί στην περιοχή το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Το εντυπωσιακό είναι ότι τέτοιου είδους περιστατικά αφορούν μόνο τα ελληνικά ή ξένα τηλεοπτικά συνεργεία που επιχειρούν να τραβήξουν εικόνες από την περιοχή και όχι τα τουρκικά ΜΜΕ που τριγυρνούν συνεχώς στα χωριά της μειονότητας σε Ξάνθη και Κομοτηνή κάνοντας προπαγάνδα και προβάλλοντας την τουρκική γλώσσα και κουλτούρα. Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε όλα αυτά τα χωριά τα μόνο κανάλια που «πιάνουν» οι τηλεοπτικοί δέκτες, είναι τα τουρκικά… Να σημειώσουμε ότι στα Πομακοχώρια ένας μεγάλος αριθμός Πομάκων διαφωνεί με τις πρακτικές του τουρκικού προξενείου, ζητώντας να σταματήσει να τους διδάσκεται με το ζόρι στα σχολεία η τουρκική γλώσσα, αφού δεν είναι η γλώσσα τους. Η στάση της Πολιτείας στο συγκεκριμένο αίτημα, είναι ανάλογη με τη στάση που τήρησε η ελληνική αστυνομία στο παραπάνω περιστατικό. Απλά παρακολουθεί «νίπτοντας τα χείρας της»…

εν κρυπτώ

Read more...

Οι σημερινές παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο


Ένας σχηματισμός από 8 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 4 έφεραν οπλισμό, πραγματοποίησε σήμερα 1 παράβαση των κανόνων του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Εμπλοκές δεν σημειώθηκαν και η δραστηριότητα εξελίχθηκε στο κεντρικό Αιγαίο.

Read more...

Θράκη: Ουδείς ασχολείται, παρά το σοβαρότατο πρόβλημα


Καταγγελία για διαστρέβλωση συνέντευξής του σε βουλγαρικό έντυπο, εκτοξεύει ο εκδότης της πομακικής εφημερίδας «Ζαγαλίσα», μιλώντας για κύκλους που επιθυμούν την χειραγώγηση των Πομάκων!
Στο θέμα του οδοιπορικού της Βουλγάρας δημοσιογράφου, Τάνια Μαλάνεβα, στη βουλγαρική εφημερίδα «ΣΕΓΚΑ», είχε αναφερθεί και το «defence-point.gr» στις 9 Οκτωβρίου.
Ο τίτλος του άρθρου ήταν «αντιστέκονται απεγνωσμένα στον εκτουρκισμό οι Βούλγαροι Πομάκοι στην Ελλάδα», όμως στο κείμενο υπερτονιζόταν με «ύπουλο» θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς τρόπο, ο «βουλγαρικός ψυχολογικός σύνδεσμος» των Ελλήνων Πομάκων.

Αναφερόταν ότι αποκαλούν τα χωριά τους με βουλγαρικά ονόματα, μιλούν επί της ουσίας τη βουλγαρική γλώσσα, ενώ εμφανίζει τον εκδότη της εφημερίδας «Ζαγαλίσα», Ιμάμ Αχμέτ, να αναφέρει ότι οι Πομάκοι θέλουν να διατηρήσουν τη σλαβική-βουλγαρική που είναι η μητρική τους γλώσσα!
Επίσης, να δηλώνει ότι οι Πομάκοι είναι πιο κοντά στη Βουλγαρία και ζητούν βοήθεια για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε βουλγαρικά πανεπιστήμια, καθώς επίσης και φροντιστήρια εκμάθησης βουλγαρικής γλώσσας.
Η κορυφαία δήλωση του Ιμάμ Αχμέτ, η οποία και αποτελεί κόλαφο για την ελληνική πολιτική στη Θράκη συνολικότερα, ήταν ότι «οι Έλληνες μέσα σε πενήντα χρόνια μας έκαναν Τούρκους, ενώ οι Τούρκοι πέντε αιώνες δεν μπόρεσαν να μας κάνουν Τούρκους»!
Το «defence-point.gr» είχε εκτιμήσει, ότι ακόμη και να δεχθεί κανείς ότι οι Πομάκοι δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να δημιουργήσουν προβλήματα στην Ελλάδα, κύκλοι στη Βουλγαρία που δεν έχουν ποτέ ξεχάσει το όνειρο της εξόδου στο Αιγαίο, σπεύδουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ιμάμ Αχμέτ, μιλώντας στο θρακικό ραδιόφωνο «Χρόνος 87,5 FM», διέψευσε το περιεχόμενο της συνέντευξης, αυτά δηλαδή που του αποδίδονται ότι δήλωσε!
Πρόκειται στην κυριολεξία για απόδειξη του ότι η Θράκη έχει τεθεί στο στόχαστρο κύκλων που επιθυμούν την αποσταθεροποίησή της, είτε οι προαναφερθέντες βουλγαρικοί κύκλοι, είτε η γνωστή άθλια στάση της Άγκυρας που εκτρέφεται από την ελληνική ανυπαρξία, είτε συνδυασμό των δυο ανωτέρω.
«Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» είναι η παροιμία που ταιριάζει καλύτερα στην περίσταση, ενώ ο… ιδιοκτήτης του αχυρώνα, «αγρόν ηγόραζε»…
Ο Ιμάμ Αχμέτ που παραδοσιακά μιλάει για την προσπάθεια εκτουρκισμού των Πομάκων και τις μηχανορραφίες της Άγκυρας που βιώνει, ομιλεί για απόπειρα να «τσαλακωθεί» η προσωπικότητά του, από κύκλους του οποίους δεν χρειάζεται καν να κατονομάσει.

defence-point.gr

Read more...

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Θέλει να επισκεφθεί το «Τζαμί της νίκης» που έχτισε ο Μωάμεθ σαν μνημείο υπενθύμισης της Αλωσης και ετοιμάζει φιέστα με μειονοτικούς

Σαν ένα ακόμη βήμα στην επιχείρηση επιβολής μειονοτικού ζητήματος στις διμερείς σχέσεις αλλά και προβολής διεθνώς του «βελτιωμένου κλίματος» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σχεδιάζει την έλευσή του στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού γίνεται μετά από πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου για να συμμετάσχει στο Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που πραγματοποιείται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης την Παρασκευή, αλλά θα περιλαμβάνει και διμερή συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, καθώς και «ανεπίσημο» πρόγραμμα το οποίο βάσει των σχεδιασμών της τουρκικής πλευράς θα δημιουργήσει «πονοκεφάλους» στην Αθήνα.

Το Φετιγιέ Τζαμί (Τζαμί της νίκης) κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα να επισκεφθεί το Φετιγιέ Τζαμί κοντά στη Ρωμαϊκή Αγορά, την αποκατάσταση του οποίου είχε ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου την περασμένη άνοιξη. Το Φετιγιέ Τζαμί ή «Τζαμί της νίκης» χτίστηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή όταν έφθασε στην Αθήνα το 1458 σαν μνημείο υπενθύμισης της Αλωσης της Πόλης το 1453.

Ο κ. Ερντογάν, εκφραστής της νεοοθωμανικής αντίληψης που κυριαρχεί στην Τουρκία, επιθυμεί για λόγους όχι μόνο συμβολικούς να εμφανίσει ως αποτέλεσμα της δικής του πίεσης την αποκατάσταση του μνημείου και συγχρόνως να επιχειρήσει να εκθέσει την Ελλάδα για την υποτιθέμενη έλλειψη σεβασμού στη θρησκευτική ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ερντογάν συνδέει την αποκατάσταση του παλιού τζαμιού με την απουσία συγκεκριμένου επίσημου χώρου λατρείας για τους μουσουλμάνους που ζουν στην Αθήνα, θέλοντας έτσι να νομιμοποιήσει το αίτημα για ανέγερση μεγάλου τζαμιού στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Παράλληλα ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται ως ο προστάτης όλων των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ανήκουν σε άλλο «δόγμα». Την άνοιξη, όμως, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί ότι συνδέει το Φετιγιέ Τζαμί με την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Ιδιαίτερα προβληματικό όμως αναδεικνύεται το σκέλος εκείνο του «ιδιωτικού» προγράμματος του κ. Ερντογάν που αφορά τις επαφές του με στελέχη της μειονότητας.

Λίγες μόνον ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι πέριξ του προξενείου κινούμενοι μειονοτικοί παράγοντες επιδιώκουν να έχουν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε σημαντικό εκλογικό όφελος. Η Αθήνα διακριτικά και δια της πλαγίας οδού (με το διάβημα διαμαρτυρίας για τη δραστηριότητα του Τούρκου γενικού προξένου στην Κομοτηνή Μ. Σαρνίτς) έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί τέτοιες κινήσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν και να θεωρηθούν ως παρέμβαση του Τούρκου πρωθυπουργού στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν σε Ξάνθη και Κομοτηνή κατέρχονται «ανεξάρτητοι» μειονοτικοί συνδυασμοί και στον δεύτερο γύρο τόσο σε επίπεδο περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όσο και σε επίπεδο δήμων θα είναι καθοριστική η στάση της μειονότητας για το εάν ο χάρτης θα βαφτεί μπλε ή πράσινος.

Ακόμη κι αν επιλεγεί τελικά να συναντηθούν με τον κ. Ερντογάν οι δύο βουλευτές και ο ψευδομουφτής, και πάλι δημιουργείται πρόβλημα καθώς τουλάχιστον οι δύο εξ αυτών (σ.σ. γιατί ο βουλευτής Κομοτηνής κ. Α. Χατζηοσμάν έχει κρατήσει πιο αποστασιοποιημένη στάση) είναι ενεργά εμπλεκόμενοι στα «ανεξάρτητα» ψηφοδέλτια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Ματαντζί έχει πρωτοστατήσει στη συγκρότηση του «ανεξάρτητου» ψηφοδελτίου για τον Δήμο Ξάνθης (και ασχέτως εάν πληγεί και το αντίπαλο γαλάζιο ψηφοδέλτιο), στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει βαρύ κλίμα τόσο γιατί ο κ. Ματαντζί απροκάλυπτα στέκεται δίπλα στα ακραία στελέχη της μειονότητας αλλά και γιατί όλο και περισσότερο αυτονομείται.

Ο ίδιος ο κ. Ματαντζί είχε προκαλέσει προ μερικών εβδομάδων την έντονη και οργισμένη αντίδραση της υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου όταν σε σύσκεψη που έγινε για τη μειονοτική εκπαίδευση ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε παρατηρήσει ότι, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση, «μόνον όταν ζητούν κάτι από τον κ. Ερντογάν γίνεται αμέσως…».

Νίκος Μελέτης

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Read more...

Λαθρομετανάστευση-Τουρκία-ΜΙΤ-Ναρκωτικά


Στις 2 Ιουνίου 2009, είδαμε στα ΜΜΕ της Τουρκίας, εκτενείς αναφορές για την σύλληψη 85 λαθρομεταναστών, στην πόλη Ακσαράι (Aksaray) σε φορτηγό που ερχόταν από Βαν (Van), προερχόμενοι από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Είχε προηγηθεί στις 17 Μαρτίου 2009, η σύλληψη, 67 λαθρομεταναστών από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, σε ξεχωριστές επιχειρήσεις στις επαρχίες Μούγλα (δυτική Τουρκία), Μπίτλις και Βαν (ανατολική Τουρκία).
Οι λαθρομετανάστες προέρχονται από τη Μυανμάρ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τα υπό παλαιστινιακή διοίκηση εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.
Οι δύο επιχειρήσεις αυτές, αποτελούν τις μοναδικές συλλήψεις της Τουρκίας, από αρχές του έτους 2009. Προηγήθηκαν, αναφορές και καταγγελίες εις βάρος της Τουρκίας και στις δύο περιπτώσεις, από όργανα της ΕΕ για την διακίνηση των λαθρομεταναστών.

*
Δόγμα Οζάλ: «Για να τελειώνουμε με την Ελλάδα αρκεί να στείλουμε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους από εδώ».-

Στις 5 Μαίου 2009, εφημερίδα Zaman, αναφέρεται στο «καυτό» περιεχόμενο του ημερολογίου του ναυάρχου Οζντέν Ορνέκ, ο οποίος περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο της υπόθεσης Εργκενεκόν. Εκεί αναγράφεται ότι στις 21 Οκτωβρίου 2004, ένας αξιωματικός του πλοίου Ερτουρούλ «πήγε στην Ιταλία για άσκηση και μετέφερε 5 κιλά ηρωίνης». Ο Ορνέκ συνεχίζει λέγοντας ότι το παράνομο «πακέτο» παραδόθηκε σε συνεργάτη του αξιωματικού στη Σαρδηνία και μάλιστα ότι αυτό έγινε εν γνώσει του καπετάνιου του πολεμικού καραβιού. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όταν αξιωματικός και καπετάνιος επέστρεψαν, άνοιξαν δύο μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Το Τουρκικό πλοίο συμμετείχε στη νατοϊκή άσκηση που έγινε μεταξύ 30/9 και 16/10 του 2004 στη Σαρδηνία.
Στις 8 Μαΐου 2009, Αλβανός διπλωμάτης συνελήφθη στην Τουρκία κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι αλβανικές αρχές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι συνελήφθη καθώς μετέφερε 65 κιλά ηρωίνης. Η σύλληψη του Αγκίμ Χατζίου, δεύτερου γραμματέα της αλβανικής πρεσβείας στην ΠΓΔΜ, συνιστά το δεύτερο περιστατικό αυτού του τύπου, μετά τη σύλληψη πέρυσι στην Ιταλία οδηγού της αλβανικής πρεσβείας, ο οποίος μετέφερε ένα κιλό κοκαΐνης.
Στις 24 Μαΐου 2009, δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν κατά της τρομοκρατίας και του εμπορίου ναρκωτικών σε συνάντησή τους στην Τεχεράνη, οι πρόεδροι του Ιράν, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών των «προϊόντων» η Τουρκία, απουσίαζε από την συνάντηση αυτή.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2008,στα πλαίσια των ερευνών για την ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, συνελήφθη ο πρώην αστυνομικού διευθυντού, Σερντάρ Σατσάν (Serdar Saçan), και αποκαλύφθηκε ότι η υπηρεσία πληροφοριών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (JİTEM) ήταν ο συντονιστής της διακίνησης ηρωίνης από το Ιράν προς την Ευρώπη.
Σε φάκελο που βρέθηκε σε αποθήκη του συλληφθέντος πρώην αστυνομικού, βρέθηκαν στοιχεία για τη δολοφονία δυο Ιρανών το 1995 στην Κωνσταντινούπολη, του Asker Simko και του Zeya Nazım, οι οποίοι θεωρούνταν ως πράκτορες της MOD, που είναι η αντίστοιχη με τη JİTEM υπηρεσία του Ιράν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρέθηκαν στο φάκελο, αλλά και με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου της εποχής, οι δυο δολοφονηθέντες ήταν οι σύνδεσμοι της ιρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι εξασφάλιζαν τον απαραίτητο συντονισμό με την JİTEM στο θέμα της διακίνησης της ηρωίνης που είχε προορισμό την Ευρώπη.

*
Ο Σίμκο και ο Ναζίμ κατοικούσαν μόνιμα σε πανάκριβες βίλες στην Κωνσταντινούπολη και συνεργάζονταν με τα στελέχη της JİTEM και της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ στη διακίνηση της ηρωίνης, εξασφαλίζοντας τεράστια οικονομικά ανταλλάγματα για τους ίδιους και για τους ανωτέρους τους.

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90 η Τουρκία επέτρεψε τη δημιουργία στρατοπέδου εκπαίδευσης σε μέλη της οργάνωσης “Μουτζαχεντίν του Λαού“, που έκανε αντιπολίτευση στο καθεστώς του Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Το στρατόπεδο αυτό, που βρισκόταν στο Βαν, λειτουργούσε υπό την ευθύνη της JİTEM. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του Ιράν, το οποίο με τη σειρά του επέτρεψε στο ΡΚΚ να ιδρύσει στρατόπεδο στο ιρανικό έδαφος, στο οποίο δραστηριοποιούνταν ο αδελφός του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, Οσμάν, με 500 αντάρτες. Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε ψύχρανση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ JİTEM και MOD στον τομέα της διακίνησης της ηρωίνης που προοριζόταν για τις χώρες της Ευρώπης.
Τελικά, την ψύχρανση των σχέσεων των δυο υπηρεσιών την πλήρωσαν οι σύνδεσμοι, Σίμκο και Ναζίμ, οι οποίοι απήχθησαν από μέλη της JİTEM, υπό την καθοδήγηση του στελέχους της, ταγματάρχη Ερσεβέρ, και δολοφονήθηκαν, αφού έχασαν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και χρήματα (μετά από δυο χρόνια βρέθηκε δολοφονημένος στο ίδιο σημείο και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ο Ερσεβέρ, ο οποίος είχε διαφωνήσει με τον ισχυρό άνδρα της JİTEM, προφυλακισμένο σήμερα, στρατηγό ε.α. Βελή Κιουτσούκ).

Όταν έγινε η δολοφονία των Ιρανών πρακτόρων (15 Ιανουαρίου 1995), η JİTEM είχε διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο το σενάριο ότι οι δυο Ιρανοί είχαν δολοφονηθεί από το ΡΚΚ, επειδή “δεν τα βρήκαν στη μοιρασιά των εσόδων από τη διακίνηση της ηρωίνης”. Όπως προκύπτει τώρα από τα στοιχεία που βρέθηκαν στο φάκελο, το σενάριο αυτό είχε διαρρεύσει σκόπιμα από τη JİTEM στον τουρκικό τύπο, αφ’ ενός για να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη σε σχέση με τους πραγατικούς ενόχους και αφ’ εταίρου να αμαυρωθεί έτι περαιτέρω η εικόνα του ΡΚΚ στην τουρκική κοινή γνώμη. Το σενάριο αυτό είχε προβάλλει και το πρώην ανώτατο στέλεχος της ΜΙΤ, Mehmet Eymür, στην ιστοσελίδα που είχε στο διαδίκτυο (www.atin.org).
Να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των υπηρεσιών του τουρκικού επίσημου κράτους στη διακίνηση ναρκωτικών προς τις χώρες της Ευρώπης είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει αλλεπάλληλες φορές τον τουρκικό και το διεθνή τύπο, ενώ πρόσφατα έχει γραφεί επίσης στον τουρκικό τύπο ότι πίσω από τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα κρύβεται και πάλι η τουρκική στρατοχωροφυλακή (Jandarma).
Τον αριθμό-ρεκόρ συλλήψεων 146.337 λαθρομεταναστών κατέγραψαν πέρυσι, οι αρχές ασφαλείας της χώρας . Συνελήφθησαν 2.211 άτομα ελληνικής, τουρκικής, αλβανικής και βουλγαρικής υπηκοότητας, ως διακινητές των Λαθρομεταναστών.
Στις διαστάσεις αυτής της μάχης έρχεται να προστεθεί -σύμφωνα με την ελληνική έκθεση- και η συστηματική άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Έτσι, ενώ μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ελλάδα είχε ζητήσει από τους γείτονες να δεχθούν πίσω 60.875 λαθρομετανάστες, η Τουρκία συμφώνησε μόλις για 7.472, και τελικά δέχθηκε μόνο 2.206. Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές καταλογίζουν στις αντίστοιχες τουρκικές πως όχι μόνο αρνούνται την επανείσοδο λαθρομεταναστών, αλλά και ότι ανέχονται (αν δεν ενθαρρύνουν) τη διοχέτευση μουσουλμάνων μεταναστών στην Ελλάδα. Προς τούτο, το Λιμενικό έχει καταγράψει σε βίντεο σκάφη του τουρκικού Λιμενικού να μεταφέρουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
*
Το εμπόριο ναρκωτικών, είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την λαθρομετανάστευση.

Το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις, παράγουν το 90% του οπίου παγκοσμίως.
Τα ναρκωτικά αυτά, διακινούνται μέσω των εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών οι οποίοι προέρχονται από τις χώρες αυτές.

Αφγανοί και Πακιστανοί, προωθούνται κυρίως στο Ιράν και την Συρία, φορτωμένοι με ικανές ποσότητες ναρκωτικών, προς την Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου με την απόλυτη συνεργασία του Τουρκικού κράτους και των υπηρεσιών του, λειτουργούν, «συνεργεία υποδοχής». Τα «συνεργεία υποδοχής» παραλαμβάνουν τα ναρκωτικά και τα προωθούν στους Τούρκους μεγαλέμπορους ναρκωτικών. Ο κάθε λαθρομετανάστης, λαμβάνει ως αμοιβή, ένα μεγάλο ποσό, που συνήθως ανταποκρίνεται στα έξοδα μεταφοράς του στις ακτές του Αιγαίου και στην «διεκπεραίωσή απέναντι», δηλ. στην Ελλάδα.

Οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών, σε συνεργασία με το Τουρκικό κράτος, είναι συνδεδεμένοι με τα δίκτυα διακίνησης των
λαθρομεταναστών (ουσιαστικά είναι οι ίδιοι). Το «κύκλωμα» είναι απόλυτα ελεγχόμενο από την Τουρκία.

Ο υποψήφιος Αφγανός, Πακιστανός κλπ, λαθρομετανάστης, έρχεται σε επαφή με τα δεκάδες και εμφανώς εγκατεστημένα «κέντρα διακίνησης» που υπάρχουν στις χώρες αυτές. Του γνωστοποιείται το κόστος μεταφοράς του, μέχρι τις ακτές του Αιγαίου και της μεταφοράς του στην Ελλάδα. Τα ποσά αυτά είναι παντελώς απαγορευτικά για τους πάμφτωχους υποψηφίους, που λιμοκτονούν στις χώρες αυτές. Τα 2-3 χιλιάδες δολάρια, που συνήθως απαιτούνται, είναι ασύλληπτο σε μέγεθος ποσό για τους ανθρώπους αυτούς. Την απογοήτευσή τους, ακολουθεί η πρόταση των «κέντρων διακίνησης», για μεταφορά ναρκωτικών και την αντίστοιχη αμοιβή τους. Συνήθως όλοι δέχονται την πρόταση. Κατόπιν ξεκινούν τα καραβάνια των λαθρομεταναστών, προς τις ακτές του Αιγαίου, φορτωμένα με ναρκωτικά.
Τα Τουρκικά δίκτυα της ΜΙΤ, της JITEM, και των λοιπών κρατικών υπηρεσιών της Τουρκίας, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα της Πακιστανικής ISI, της Ιρανικής SAVAK και VEVAK, των Τουρκομάνων του Ιράκ, κλπ, εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην Τουρκία. Κύριος προορισμός τους, οι στρατοκρατούμενες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι συνθήκες στην Νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας, εξασφαλίζουν απόλυτα το «ξεφόρτωμα» των διακινητών-λαθρομεταναστών, στα κέντρα διαχείρισης ναρκωτικών.
Οι λαθρομετανάστες, αναλόγως των προθέσεών τους, γίνονται κατόπιν αντικείμενα περαιτέρω εκμετάλλευσης από τους Τούρκους. Το μεγαλύτερο ποσοστό, αμείβεται για την μεταφορά των ναρκωτικών και κατόπιν, τα ίδια κυκλώματα, παίρνουν πίσω τα χρήματα που τους έδωσαν, για την προώθησή τους στο Αιγαίο! Δηλαδή, η μεταφορά ναρκωτικών από τα κέντρα παραγωγής τους, γίνεται δωρεάν, καθώς οι αμοιβές των διακινητών-μεταφορέων, επιστρέφουν ξανά στα ίδια πρόσωπα, μέσω των δικτύων που προαναφέρθηκαν. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία 2 χρόνια, οι αμοιβές αυτές να γίνονται σε πλαστά χαρτονομίσματα, για μην υπάρχουν «απώλειες», καθώς σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται ο έλεγχος μερικών λαθρομεταναστών.

Σε αρκετές περιπτώσεις, πολλοί λαθρομετανάστες, χρησιμοποιούνται κατόπιν και σε παράνομη εργασία στην Τουρκία, με αντάλλαγμα, την μεταφορά τους στα παράλια του Αιγαίου. Τα κέρδη από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες των Τουρκικών Υπηρεσιών, είναι τεράστια. Η Τουρκία, είναι ο διοργανωτής ολόκληρου αυτού του τεράστιου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών και ναρκωτικών από την Κεντρική Ασία. Παρόμοιες μεθόδους χρησιμοποιεί και για τις χώρες του Καυκάσου.

Κατόπιν, τα ναρκωτικά επεξεργάζονται στα εκατοντάδες, εργαστήρια της Τουρκίας και λαμβάνουν «μορφή κατανάλωσης». Μέσο της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουκρανίας, διακινούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας, στερούνται σοβαρών μέσων Λιμενικής Αστυνομίας και Ακτοφυλακής, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στην Τουρκία, να διακινεί τόνους ναρκωτικών με ασφάλεια. Εκατοντάδες μεγάλα και μικρά εμπορικά πλοία, που διακινούν το εμπόριο, μεταξύ των χωρών της Μαύρης Θάλασσας, μεταφέρουν τόνους ναρκωτικών, στην Οδησσό, την Κωνστάντζα, το Μπουργκάς, την Βάρνα και άλλα λιμάνια.
Η Τουρκική μαφία που είναι πανίσχυρη και διάσπαρτη σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, και ηγείται του εμπορίου ναρκωτικών, είναι ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων της λαθρομετανάστευσης.Η Τουρκική μαφία, ηγείται του εμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη, για δεκαετίες τώρα, έχοντας ως εκτελεστικά της όργανα, την Αλβανική και Τσετσένικη μαφία. Ανατριχιαστικά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης: Περισσότερες από 5.000 εγκληματικές οργανώσεις έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη.
Εκατομμύρια μέλη αριθμούν πλέον οι οργανώσεις που έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε όλη την Ευρώπη και έχουν θέσει εαυτές στην υπηρεσία του εγκλήματος, που, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί, πλέον, μία παγκόσμια υπερδύναμη. Εξειδικευμένοι νομικοί και εγκληματολόγοι, που επιχείρησαν να συνθέσουν το «παζλ» της δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, από δύο, τουλάχιστον, σοβαρές διαπιστώσεις.

*
Τα κεφάλαια και οι άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος, ανά τον κόσμο, βρίσκονται παντού: από τα ανώτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, από την εξάλειψη των αποβλήτων μέχρι τον κλάδο των οικοδομών και, βεβαίως, εκεί όπου υπάρχουν δυνατότητες είσπραξης μεγάλων δημόσιων κονδυλίων.
*
Η δράση τους, που, πολλές φορές, συνδέεται και με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, έχει τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο (λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων, εμπορία ανθρώπων και οργάνων, βία, διαφθορά κ.ά.) και προκαλεί σοβαρές αναταράξεις όχι μόνον στην ελεύθερη αγορά και τον υγιή ανταγωνισμό, αλλά και στους ίδιους τους κανόνες της πολιτικής.
*
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την έκταση και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη Γηραιά Ήπειρο, οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να χωριστούν σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο «διαβρωμένες» είναι από τις εγκληματικές οργανώσεις.
*
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία και η Ουκρανία, όπου, σε κάθε μία από αυτές, έχει υπολογιστεί ότι δραστηριοποιούνται 500 περίπου εγκληματικές οργανώσεις.
*
Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αγγλία, όπου, σε κάθε μία απ’ αυτές, διαπιστώθηκε ότι αλωνίζουν από 200 μέχρι και 500 οργανώσεις.
*
Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Μολδαβία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η ΠΓΔΜ, όπου στην κάθε μία δραστηριοποιούνται από 100 έως 200 οργανώσεις.
*
Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν η Δανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Σουηδία και η Τουρκία και στην κάθε μία από αυτές εντοπίζεται οργανωμένη δράση από 25 μέχρι και 100 εγκληματικών οργανώσεων.
*
Στην πέμπτη κατηγορία, τέλος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, μαζί με την Ανδόρα, την Αυστρία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία και το Λουξεμβούργο, εντοπίζεται οργανωμένη δράση 25 τουλάχιστον εγκληματικών οργανώσεων.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη των στοιχείων της πολυσέλιδης έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις ξεπερνούν τις 5.000 στις 46 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν στις τάξεις τους στρατολογημένους εκατομμύρια ανθρώπους και, βέβαια, η δράση τους δεν είναι κατά ανάγκην ανταγωνιστική μεταξύ τους: δείχνουν να έχουν μοιράσει μεταξύ τους τόσο την επικράτεια των χωρών όπου δραστηριοποιούνται, εγκληματικά, ανά τον κόσμο όσον και το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους. Μέσα σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται:

1.
Εισαγωγές ηρωίνης από το Αφγανιστάν, κοκαΐνης από την Κολομβία και εξαγωγές «έκσταση» από την Ευρώπη.
2.
Λαθρεμπόριο προϊόντων απομίμησης, που παράγονται φθηνά και είναι χαμηλής ποιότητας, όπως cd, dvd, απομιμήσεις τζιν και αρωμάτων, πλαστά προφυλακτικά, ανταλλακτικά αεροσκαφών, φρένα αυτοκινήτων, φάρμακα, παιδικές τροφές και πολλά άλλα.
3.
Κλοπές ταυτοτήτων, μέσω του Διαδικτύου, όπου πείθουν αφελείς ευρωπαίους να αποκαλύψουν, οικειοθελώς, τα τραπεζικά τους στοιχεία ή τον αριθμό της κοινωνικής τους ασφάλισης για να μπορέσουν να κλέψουν τα χρήματά τους.
4.
Παράνομο εμπόριο γυναικών για πορνεία, παιδιών για παιδεραστία και εκμετάλλευση της παράνομης μετανάστευσης.
5.
Παραχαράξεις νομισμάτων, λαθρεμπόριο τσιγάρων και οινοπνεύματος και ένοπλες ληστείες πολυτελών οχημάτων, τα οποία πουλάνε στη συνέχεια στην Aνατολική Ευρώπη.
6.
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, για τη συγκάλυψη της εγκληματικής του προέλευσης, όπως η περίπτωση της μαφίας, που εξαγόρασε τράπεζες στη Λετονία.

Ιδιαίτερα βίαια και με την ιστορία τους να αρχίζει από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι τα μέλη των τούρκικων δικτύων που, όπως τονίζεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν σχεδόν μονοπωλήσει το εμπόριο ηρωίνης μεταξύ της Kεντρικής Ασίας και της Ευρώπης, ενώ ασχολούνται, παράλληλα, με τις απομιμήσεις ηλεκτρονικών, την πορνεία και την εμπορία ανθρώπων.
(Ολόκληρη η έκθεση-http://ar2006.emcdda.europa.eu/download/ar2006-el.pdf)
Η εμπλοκή των Διπλωματικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας, στο εμπόριο ναρκωτικών έχει αναφερθεί και απασχολήσει πολλές φορές τις αρχές ασφαλείας της Ευρώπης. Το 2006, ο Αστυνομικός Διευθυντής του Λονδίνου, σε έκθεσή του, επισημαίνει την εμπλοκή στελεχών της Τουρκικής Στρατιωτικής Αποστολής, με έδρα την Τουρκική Πρεσβεία, ως μεγαλέμπορους και διακινητές μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ακόμη και με διπλωματικούς σάκους!
Ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό κύκλωμα, αποτελούμενο από Τούρκους πράκτορες, Τούρκους Στρατιωτικούς και Διπλωμάτες, «Γκρίζους Λύκους» και χιλιάδες χιλιάδων Τούρκων μεταναστών εμπλέκεται στην διακίνηση και διάθεση ναρκωτικών στην Ευρώπη, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με το καταστροφικό γεγονός της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα.
Πέρυσι τον Απρίλιο συνελήφθη για διακίνηση λαθρομεταναστών, ο 38χρονος Τούρκος Αρχιλοχίας των Ειδικών Δυνάμεων και στέλεχος της ΜΙΤ, SARKAN KAYA, στην Μυτιλήνη από άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Αν και μεμονωμένο το περιστατικό, αποδεικνύει και την «εκτελεστική εμπλοκή» της ΜΙΤ στην λαθρομετανάστευση και τα Τουρκικά σχέδια εις βάρος της Ελλάδος.
obamaerdogan4
Τα τεράστια κυκλώματα της ΜΙΤ στην Τουρκία, εκτελούν τα σχέδιά τους απροκάλυπτα πλέον.
Οι Τούρκοι δουλέμποροι τους παραλαμβάνουν στην πόλη Hakkari. Από εκεί, με λεωφορεία και φορτηγά τους οδηγούν από τις πόλεις Elazig και Adapazari στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη. Στην Κωνσταντινούπολη, οι δουλέμποροι τους «στοιβάζουν» σε φθηνά ξενοδοχεία, στην συνοικία Aksaray, όπου είναι εγκατεστημένο όλο το κύκλωμα: Τουριστικά πρακτορεία που στην πραγματικότητα ασχολούνται μόνο με την προώθηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, γραφεία παραχαρακτών για διαβατήρια και ταυτότητες, και βεβαίως οι «πιάτσες» όσων θησαυρίζουν από την «δουλειά».
Τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών, έχουν δημιουργηθεί «στρατόπεδα» συγκέντρωσης σε αρκετές πόλεις των μικρασιατικών παραλίων (Σμύρνη, Μάρμαρις, Αλικαρνασσός, Turgut Reis) με την ανοχή των τουρκικών αρχών. Όλα αυτά τα καραβάνια, εκατοντάδες εξαθλιωμένοι, περιμένουν ως και δύο μήνες για να βρεθεί το σαπιοκάραβο και οι βάρκες προς την Ελλάδα.
Τέτοιας έκτασης επιχείρηση, καθιστά βεβαιότητα το ότι οι αρχές της Τουρκίας γνωρίζουν τα πάντα και υποθάλπουν την κατάσταση. Οι τουρκικές αρχές γνωρίζουν πολύ καλά ποιοί είναι οι δουλέμποροι, αλλά δεν συλλαμβάνουν κανέναν διότι πολύ απλά θέλουν να ξεφορτωθούν τους μετανάστες, αφού πρώτα τους απομυζήσουν. Ένα πλαστό διαβατήριο κοστίζει από 500-1.000 δολάρια, και από αυτά 10% ως 20% παίρνει ως προμήθεια η τουρκική αστυνομία, όπως βεβαιώνει ο Halil Nebiler, συγγραφέας του έργου «Η πολιτική οικονομία της τουρκικής μαφίας». Το τουρκικό λιμενικό τους συνοδεύει από απόσταση μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ως προπομπός-ανιχνευτής και αφ’ ετέρου για να σιγουρευτεί ότι έφυγαν.
Οι αμοιβές των Τούρκων δουλεμπόρων ποικίλλουν αναλόγως της χώρας προέλευσης των μεταναστών. Οι τιμές αρχίζουν από 1.000 ευρώ και φθάνουν τις 3.000 το άτομο. Αν σε ένα σαπιοκάραβο μαζευτούν για την Ελλάδα 50 ή 30 λαθρομετανάστες, καταλαβαίνουμε για τι ποσά μιλάμε. Οι Toύρκοι δουλέμποροι, στις περιπτώσεις μαζικών μεταφορών χρησιμοποιούν παλιά και σάπια πλοιάρια για την μεταφορά των λαθρομεταναστών στα ελληνικά νησιά, ένα ταξίδι 5 ή 10 το πολύ μιλίων. Αν υπολογιστεί ότι το σύνηθες κόμιστρο που πληρώνουν οι λαθρομετανάστες είναι 1.500 δολάρια και σε ένα τέτοιο καρυδότσουφλο στοιβάζονται 30 ή και 50 άτομα, τότε από ένα τέτοιο ταξίδι μίας ή δύο ωρών, οι δουλέμποροι βγάζουν 45.000 ή 75.000 δολάρια αντίστοιχα.
Οι καταθέσεις Ελλήνων αξιωματικών του Λιμενικού, είναι αποκαλυπτικές, θάβονται όμως για να μην ενοχληθούν οι αντιρατσιστές, προοδευτικοί, πλασιέ της πολυφυλετικής κοινωνίας και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις. Καταθέτει σχετικά τέως λιμενάρχης μεγάλου νησιού μας: «Η διακίνησή των λαθρομεταναστών γίνεται με την βοήθεια Τούρκων λιμενικών. Τα τουρκικά περιπολικά σκάφη λειτουργούν ως ανιχνευτές των παράνομων σκαφών που μεταφέρουν λαθρομετανάστες, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Συχνά, τουρκικά αλιευτικά σκάφη λειτουργούν ως ανιχνευτές της κίνησης γύρω από ελληνικά λιμάνια, δίνοντας σήμα την κατάλληλη στιγμή στα σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες να ξεκινήσουν την διαδρομή τους. Διεξάγουμε πόλεμο με απίστευτες διαστάσεις, η κατάσταση είναι δραματική. Άνθρωποι των τουρκικών αρχών ασφαλείας (αστυνομία, MIT) είναι αναμεμειγμένοι σε αυτή την ιστορία παρέχοντας σχετική πληροφόρηση στους δουλέμπορους».
Η βιομηχανία της λαθρομετανάστευσης υπολογίζεται σε τουλάχιστον 8 δις. Δολάρια το έτος στη Τουρκία σύμφωνα με έκθεση της Τουρκικής αστυνομίας που είδε το φως πριν από μερικούς μήνες. Μάλιστα οι ίδιες εγκληματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το τομέα κατέχουν και τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών και στην ουσία το οργανωμένο έγκλημα σε αυτή τη χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολυσυλλεκτικό, πολυπλόκαμο και κατά βάση ενιαίο ως προς τη δομή του και τις λειτουργίες του.

Οι «Τιμές» διάβασης του Αιγαίου από τις Μικρασιατικές ακτές, συχνά ένα ταξίδι μερικών λεπτών κοστίζει από 2.000 έως 5.000 Δολάρια, ενώ για διαδρομές από τη Τουρκία στην Βόρεια Ευρώπη αγγίζει μέχρι και τα 15.000 Δολάρια.

Οι μετανάστες που προέρχονται από τις Αφρικανικές χώρες, φθάνουν στη Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη και Μερσίνα μέσω πλοίων ή και αεροπλάνων. Οι Άραβες περνούν τα σύνορα με τη Συρία και οι Ιρανοί , Αφγανοί και Πακιστανοί μέσω των Ιρανικών συνόρων. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τουρκία και το Ιράν δεν έχουν καθεστώς βίζας μεταξύ τους, διευκολύνοντας κατά αυτό τον τρόπο τη μεταφορά ανθρώπων…
Άμα την άφιξη τους στο Τουρκικό έδαφος, οι λαθρομετανάστες οδηγούνται σε κατάλληλα διαμορφωμένες παράνομες αποθήκες ή κτίσματα, στα προάστια των προαναφερθέντων πόλεων. Σε πολλές περιπτώσεις δουλεύουν έναντι ελαχίστων χρημάτων σε μικρές βιοτεχνίες ή στο τουριστικό τομέα έως ότου προετοιμαστεί το ταξίδι προς την Ελλάδα και Ευρώπη. Το μεσοδιάστημα αυτό διαρκεί μέχρι 2 έτη και κατά αυτό τον τρόπο οι μικρομεσαίες Τουρκικές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μεγάλη μείωση του εργατικού κόστους.
lathr
Σύμφωνα με τις απόρρητες εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας, τα βασικά σημεία αναχώρησης σκαφών με λαθρομετανάστες από Τουρκία είναι τα εξής: Ayvalik, Ayvacik, Izmir, Kusadasi, Foca, Alacati, Sigacik, Didim, Bodrum, Datca, Marmaris, Bozburuk. Οι σύγχρονοι δουλέμποροι συνεχίζουν τη χρυσοφόρα επιχείρηση που έχουν στήσει στο Αιγαίο μεταφέροντας μαζικά χιλιάδες πρόσφυγες έναντι αδράς αμοιβής, αφού έχουν εξασφαλισμένη την ανοχή, αν όχι και τις ευλογίες των τουρκικών αρχών.
Το κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών προς τη Λέσβο δρα στην περιοχή Μπαλικεσίρ, υπογραμμίζεται στις απόρρητες εκθέσεις των διωκτικών αρχών. Και σημειώνεται πως η «μίζα» για τους Τούρκους λιμενικούς ανέρχεται στο 30% με 40% επί του συνόλου των 3.000 δολαρίων ΗΠΑ που δίνει κάθε μετανάστης στους δουλεμπόρους για να τους περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα… H Ελλάδα και η Ιταλία, όπως διαπιστώνεται σε εκθέσεις των ελληνικών και ευρωπαϊκών Αρχών Ασφαλείας, αποτελούν τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα για τους λαθρομετανάστες που φθάνουν από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και σε αρκετές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια από χώρες της Αφρικής.
Οι «καραβιές» των προσφύγων ξεκινούν συνήθως από τα τουρκικά παράλια και τις χώρες της M. Ανατολής, ενώ αρκετούς από τους λαθρομετανάστες «αδειάζουν» στα ελληνικά νησιά. Όσοι θέλουν να φθάσουν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία κρύβονται σε νταλίκες που ταξιδεύουν με πλοία της γραμμής από Πάτρα και Ηγουμενίτσα στην Ιταλία.
Την «πολυεθνική του σύγχρονου δουλεμπορίου» αποτελούν δύο μεγάλα τουρκικά δίκτυα με βάση την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ενώ οι «εγκέφαλοι» κινούν τα νήματα από την Άγκυρα και προωθούν μαζικά τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Κουμ Καπί και από εκεί μεταφέρονται στην περιοχή Γεσίλκιοι.
Στην Κωνσταντινούπολη μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια 40 με 50 άτομα μαζί (συνήθως λευκοί) έως ότου βρεθεί το μέσο να φύγουν για την Ευρώπη, κυρίως για Γερμανία, πληρώνοντας 3.000-4.000 δολάρια. Στη Σμύρνη οι λαθρομετανάστες συγκεντρώνονται στην περιοχή Μπασμάν, κοντά στο ζωολογικό κήπο, και μένουν σε δύο ξενοδοχεία. Όπως τονίζει αξιωματικός του Λιμενικού, «οι δουλέμποροι περνούν όσους έχουν χρήματα με ταχύπλοα ή αλιευτικά σε κάποιο ελληνικό νησί του ανατολικού Αιγαίου (συνήθως στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στο Αγαθονήσι, στο Φαρμακονήσι, στην Κω και στη Σύμη).
Το Τουρκικό κράτος μεγαλέμπορος ναρκωτικών.
Γι’ αυτήν την όψη μιλάει ο Χουσεΐν Μπαΐμπασίν, μεγαλομαφιόζος της Τουρκίας, κουρδικής καταγωγής:

«Τα πρώτα χρόνια μετά το 1980, την περίοδο της ρωσικής εισβολής, τα πράγματα πήγαιναν άσχημα στο Αφγανιστάν. Η παραγωγή ηρωίνης είχε πέσει αλλά, όταν αποσύρθηκαν οι Ρώσοι, ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε. Το προϊόν έφτανε [στην Τουρκία] πρώτα μέσω Ιράν στην περιοχή του τουρκικού Κουρδιστάν. Στα σύνορα, τη μεταφορά αναλάμβανε ο τουρκικός στρατός… Υπάρχουν αεροπορικές εταιρείες που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος, όπως στο παρελθόν η Turkish Airlines, των οποίων τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται ειδικά γι’ αυτό το σκοπό…

Από τότε [μετά το 1991] η ηρωίνη διακινείται από μία πύλη εξόδου στη θέση Μαζάρ ι Σαρίφ και φθάνει στα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν μέσω της περιοχής του στρατιωτικού διοικητή Ντοστούμ, ο οποίος συνεργάζεται με την Τουρκία. Από ‘κει το προϊόν πετάει προς την Τουρκία ή τη Ρωσία. Η Τουρκία στέλνει στον Ντοστούμ μεγάλα αεροπλάνα με αγαθά που έχει ανάγκη… Για να παρασκευαστεί ένας τόνος ναρκωτικών χρειάζονται είκοσι τόνοι άλλων υλών, νερό, ασβέστιο κ.λπ. Εάν υπολογίσουμε το σύνολο, τότε μιλάμε για υλικά πολλών χιλιάδων τόνων. Από την Τουρκία φεύγουν μεγάλα αεροπλάνα που τα μεταφέρουν στο Αφγανιστάν…»

Αυτά και άλλα πολλά αναφέρει ο για τις δραστηριότητες του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας.

Άντλησα τις πληροφορίες από το βιβλίο, των Φρανκ Μπόφενκερκ – Γιουτζέλ Γεσιλγκόζ, Η Τουρκική Μαφία, μετάφραση από τα ολλανδικά: Μαρία Ιωσηφίδου, Μαργαρίτα Μπονάτσου, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα, 1999.
Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο πέρασε μάλλον απαρατήρητο στην Ελλάδα (δεν αναφέρεται καν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου!), ίσως λόγω της μονομερούς ελληνικής φιλίας προς το μαφιόζικο– πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας. Γραμμένο από τον Frank Bovenkerk, που είναι καθηγητής της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, και τον Yesilgoz, που είναι συνεργάτης του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου Willem Pompe της Ουτρέχτης, εκδόθηκε στην Ολλανδία το 1998. Οι συγγραφείς αναλύουν τις παραδοσιακές σχέσεις του τουρκικού κράτους με τον υπόκοσμο, ήδη από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φτάνουν μέχρι σήμερα.
Ο Χουσεΐν Μπαϊμπασίν (γεννημένος το 1956 στην επαρχία του Ντιαρμπακίρ) καταγόταν από οικογένεια μεγαλοκτηματιών που είχε πλουτίσει από το εμπόριο οπίου, το οποίο μετέφεραν από το Αφιόν στο Ιράν και το αντάλλασσαν εκεί με χρυσό και σκληρό συνάλλαγμα. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που συνήψε στενές σχέσεις με τον τουρκικό υπόκοσμο και εξελίχτηκε, συν τω χρόνω, σε νονό της τουρκικής μαφίας.
Τα προβλήματα άρχισαν όταν αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν οι μεγαλονονοί εκείνοι που ήλεγχαν τις εγκληματικές δραστηριότητες στην Τουρκία, αλλά το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο. [Ο Μπαϊμπασίν αναφέρει συχνά ονόματα όπως εκείνα του σημερινού προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ αλλά και της τέως πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, σε σχέση με εγκληματικές δραστηριότητες, για να μην μιλήσουμε για υπουργούς, βουλευτές, αστυνομικούς, στρατιωτικούς…] Μία άλλη πηγή προβλημάτων για τον Μπαϊμπασίν αποτέλεσε η από πλευράς του συνειδητοποίηση του κουρδικού προβλήματος και η βοήθεια που προσέφερε σε κουρδικές οργανώσεις. Γι’ αυτό το λόγο, όπως ισχυρίζεται, κυνηγήθηκε από το τουρκικό κράτος.
Ο Μπαϊμπασίν έχει συλληφθεί αρκετές φορές και εκτός Τουρκίας – στην Αγγλία παρέμεινε φυλακισμένος για τέσσερα χρόνια, ενώ συνελήφθη και στην Ολλανδία, αφέθηκε ελεύθερος και αργότερα συνελήφθη ξανά. Οι συγγραφείς του βιβλίου τον συνάντησαν στις ολλανδικές φυλακές και συζήτησαν μαζί του για 40 συνολικά ώρες.
Πόσο αξιόπιστες, όμως, είναι οι πληροφορίες που έδωσε στους συγγραφείς ο Μπαϊμπασίν; Όπως αναφέρουν οι ίδιοι,

«… η εξιστόρηση των γεγονότων [από τον Μπαϊμπασίν] συμπίπτει με εκπληκτικό τρόπο με την εξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία… του οποίου αποτελεί αναμφίβολα τη ζωντανή έκφραση. Το καλύτερο κριτήριο για να εκτιμήσουμε την αξιοπιστία ενός μάρτυρα είναι να διασταυρώσουμε τα γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, και την ερμηνεία τους, με πληροφορίες από άλλες πηγές, πράγμα που ισχύει στην περίπτωση αυτή».
Το «Δόγμα Οζάλ» φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εκτέλεση με δραματικές και ολέθριες συνέπειες, για το μέλλον της Πατρίδος μας.

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP