Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιλντίζ, αφού ανέφερε ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την προτεινόμενη τιμή για το διαγωνισμό κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου, είπε ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στο διαγωνισμό αυτό θα αλλάξει την τιμή.

Ο Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρώσει το διαγωνισμό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι εάν βρέθηκε μια τέτοια υψηλή τιμή με τη συμμετοχή μιας μόνο εταιρείας αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι ελλιπές. Αυτό, είπε, θα πρέπει να διερευνήσουμε από πού πηγάζει. Από εμάς, από αυτούς οι οποίοι έδωσαν την προσφορά ή από αυτούς που δεν συμμετείχαν.



Read more...

Τα πραγματικά παζαρέματα του πάρε - δώσε με τη Ρωσία αρχίζουν τώρα


Τούρκος δημοσιογράφος στην εφ. ΡΕΦΕΡΑΝΣ αναφέρει σε αρθρο του τα παρακάτω:

Όλοι αναφέρονται στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας. Πράγματι, κατά την επίσκεψη Πούτιν σε πάρα πολλά έγγραφα τέθηκαν υπογραφές, όμως ελάχιστα από αυτά είχαν την ιδιότητα μιας συμφωνίας, δηλαδή ενός οριστικού εγγράφου.

Κυρίως τα έγγραφα τα οποία προβλέπουν συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν την ιδιότητα ενός πρωτοκόλλου ή ενός εγγράφου συμφωνίας, δηλαδή οι πλευρές εκφράζουν μια πολιτική βούληση όσον αφορά τις γενικές γραμμές της συνεργασίας. Κατά συνέπεια πολλά από τα έγγραφα αυτά δεν φέρουν και την έννοια μιας τελικής συμφωνίας.

ο σημείο αυτό δεν το υπογραμμίζω, προκειμένου να μειώσω τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Υπάρχει μια αντίληψη «ότι όλα έχουν τελειώσει», κατά συνέπεια θέλω να υπογραμμίσω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Όπως έχω αναφέρει και σε άλλα σημειώματά μου ο Πούτιν ήρθε προκειμένου να θέσει την έναρξη σειράς παζαρεμάτων. Οι ουσιαστικές συνομιλίες, δηλαδή το δύσκολο σημείο, θα αρχίσουν μετά από εδώ.

Η επίσκεψη Πούτιν αναμφίβολα διαδραμάτισε και το ρόλο του πάρε ? δώσε στις σχέσεις μας. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια στροφή στις προθέσεις της αναφορικά με τον αγωγό Σαμψούντας ? Τζεϊγχάν, αφού ήταν γνωστή η αντίθεσή της, μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα παραχωρήσει και το πετρέλαιό της. Ως αντίτιμο αυτού έλαβε την προέγκριση ο αγωγός South Streem, ο οποίος είναι ο πραγματικός ανταγωνιστής του Ναμπούκο, να περάσει υποθαλάσσια από τα τουρκικά χωρικά ύδατα [Μαύρη Θάλασσα].

Μην κοιτάτε αυτά τα οποία αναφέρουν οι Τούρκοι αρμόδιοι, ότι αυτοί οι δυο αγωγοί δεν είναι ανταγωνιστικοί. Ο λόγος ύπαρξης του αγωγού Ναμπούκο, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, είναι η ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Ο λόγος ύπαρξης του αγωγού South Streem είναι ο Ναμπούκο. Δηλαδή, η Ρωσία έχει αναπτύξει τον αγωγό αυτό, ο οποίος θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα θα φθάνει στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη, σε αντιστάθμισμα του Ναμπούκο. Κατά συνέπεια και οι δύο αυτοί αγωγοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Όμως, στο στάδιο αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει το αναγκαίο εκείνο φυσικό αέριο για την συμπλήρωσή τους, αλλά ούτε και τα απαιτούμενα χρήματα. Δηλαδή, όποιος κατασκευασθεί πρώτος θα πλήξει την κατασκευή του δεύτερου. Τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η Τουρκία, προκειμένου να λάβει το ρωσικό πετρέλαιο στον αγωγό Σαμψούντας ? Τζεϊγχάν άναψε το πράσινο φως στον αγωγό South Streem. Πιθανόν μέσα στη σκέψη των αρμοδίων να κυριαρχεί η ιδέα ότι «η κατασκευή του South Streem είναι τόσο δαπανηρή που μπορεί να μην επιτρέψει την υλοποίησή του». Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπογραμμισθεί και το εξής: Τη στιγμή αυτή οι πλευρές έχουν δώσει υποσχέσεις μεταξύ τους. Κατά συνέπεια και οι δυο πλευρές μπορεί να υπαναχωρήσουν.

Άλλωστε, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ο ‘κάδος απορριμμάτων’ των τελευταίων 20 ετών είναι γεμάτος με άπειρο αριθμό πρωτοκόλλων και συμφωνιών που υπογράφηκαν με χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας. Το σημείο κλειδί της συνεργασίας με τη Ρωσία, έγκειται στο κατά πόσο οι πλευρές θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει και κατά το στάδιο της οριστικής συμφωνίας.

Read more...

Νέοι Ισχυρισοί της Τουρκίας για παρενοχλήσεις στο Αιγαίο........


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου, στη στήλη περί παραβιάσεων του εναερίου χώρου, στις 19/8/2009, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίσθηκαν μία φορά, νότια της Σάμου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου.

Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, νότια της Ικαρίας, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο του Καστελίου.

Την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν δύο φορές, ΝΔ της Λέσβου, από ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από τα αεροδρόμια του Καστελίου και της Λήμνου.

Τέλος, την ίδια ημέρα, τουρκικά F-16, που εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, αναχαιτίστηκαν μία φορά, ΒΔ της Χίου, από ελληνικά Μ-2000, που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Σκύρου.


Read more...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Όπως καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και όπως μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα:

//
1. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας πραγματοποίησε, σήμερα 20 Αυγούστου 2009, την καθιερωμένη σύνοδό του.
2. Στη Σύνοδο:

Α. Εξετάστηκαν οι σημαντικές εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις που ενδιαφέρουν στενά την ασφάλεια της Τουρκίας. Υπό την έννοια αυτή και υπό το φως των αξιολογήσεων που είχαν γίνει και κατά τις προηγούμενες Συνόδους του Συμβουλίου, δόθηκαν πληροφορίες στο Συμβούλιο για τις εργασίες που γίνονται υπό το συντονισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ενδυνάμωση του αδιαιρέτου της ενότητας της χώρας και του έθνους, σαν κράτος και για την εξασφάλιση της ευημερίας, της ηρεμίας και της ευτυχίας των ατόμων και της κοινωνίας και πέραν αυτού, συστήθηκε η συνέχιση των εργασιών, που γίνονται.

Β. Υπό το φώς των τελευταίων εξελίξεων, αξιολογήθηκε η κατάσταση στο Ιράκ, εξετάστηκαν οι εξελίξεις στο χρονοδιάγραμμα του τριπλού μηχανισμού που συστάθηκε μεταξύ Τουρκίας - Ιράκ - ΗΠΑ, επιστήθηκε η προσοχή στην ωφελιμότητα των επαφών με τις ιρακινές ομάδες και ελήφθησαν πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες, όσον αφορά στη Σύνοδο του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

Γ. Στους τομείς επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Τουρκία και στον κόσμο και επισημάνθηκε η σημασία της συνέχισης με αυξανόμενο ρυθμό, των Σχεδίων Έρευνας & Ανάπτυξης.

Δ. Από τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας διατυπώθηκαν ευχαριστίες και ευχές για υγεία και ευημερία στη συνέχεια, στον Αρχηγό των Ναυτικών Δυνάμεων, Ναύαρχο Μετίν Ατάτς και στον Αρχηγό των Αεροπορικών Δυνάμεων, Πτέραρχο Αϊντογάν Μπαμπάογλου, για τη σημαντική συμβολή τους στο ΣΕΑ, ως μέλη του Συμβουλίου, επί δύο χρόνια. //


Η ανακοίνωση του ΣΕΑ καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του NTV με τον τίτλο «Προέκυψε υποστήριξη από το ΣΕΑ στο ‘κουρδικό άνοιγμα’».

Στη σχετική είδηση αναφέρεται ότι το σημείο που προσελκύει την προσοχή στην Ανακοίνωση που εξεδόθη από το ΣΕΑ, είναι το ότι «Συστήθηκε η συνέχιση των εργασιών για το ‘κουρδικό άνοιγμα’».


Εξ΄ άλλου, η Ανακοίνωση του ΣΕΑ καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα του CNN T?rk με τον τίτλο «Υποστήριξη από το ΣΕΑ στο ‘κουρδικό άνοιγμα’».

Στη σχετική είδηση αναφέρεται ότι η Σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, υπό την προεδρία του Προέδρου Γκιούλ, κράτησε έξι ώρες και σαράντα λεπτά.

Στην σημερινή Σύνοδο, έλαβαν μέρος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Επικρατείας Μεχμέτ Αϊντίν και η Πρόεδρος του Ιδρύματος Επιστημονικών και Τεχνικών Ερευνών Τουρκίας ΤUBITAK καθ. Νουκέτ Γιετίς (για τα θέματα επιστήμης και τεχνολογίας).

Σημειώνεται ακόμα ότι, στη σημερινή Σύνοδο του ΣΕΑ έλαβαν μέρος ο Τ/ΥΦΥΠΕΞ Ερτουγρούλ Απακάν, που διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη καθώς και ο Πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο οποίος αναλαμβάνει Τ/ΥΦΥΠΕΞ, στη θέση του κ. Απακάν.

Read more...

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ...


Η Τουρκία άρχισε να αποκαθιστά τα τοπωνύμια των κουρδικών χωριών και μελετά τον ενδεχόμενο να επιτρέψει τα θρησκευτικά κηρύγματα στην κουρδική γλώσσα, στο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στον κατευνασμό της κουρδικής μειονότητας και στην προώθηση της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Όπως γράφει σήμερα Πέμπτη η εφημερίδα Haberturk, το επαρχιακό συμβούλιο του Ντιγιάρμπακιρ, όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός, αποφάσισε να αποκαταστήσει το παλιό κουρδικό τοπωνύμιο της κωμόπολης Τσελκανίγια, σε αντικατάσταση του τουρκικού Κιρκπινάρ.
Στην απόφαση αυτή του συμβουλίου, στο οποίο πλειοψηφεί το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), δεν αντιτάχθηκε ο κυβερνήτης της επαρχίας, που διορίζεται από το κράτος, όπως είχε κάνει σε αντίστοιχες προτάσεις στο παρελθόν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων στις οποίες θα προβεί υπέρ των Κούρδων, ούτε και χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, επιδιώκει την εξασφάλιση λαϊκής, στρατιωτικής και κοινοβουλευτικής υποστήριξης για τη λεγόμενη "κουρδική πρωτοβουλία", η οποία φιλοδοξεί να πείσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) να καταθέσει τα όπλα ώστε να τεθεί τέρμα στην ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί 25 χρόνια και υπολογίζεται πως έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 40.000 ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Οκτώ τουρκικά αεροσκάφη προκάλεσαν και σήμερα Πέμπτη στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, χωρίς πάντως να σημειωθεί εμπλοκή. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία.


Read more...

Άνοιγμα της Τουρκικής Κυβέρνησης στον εκδημοκρατισμό


Η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και αρχηγού του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ηγέτη του κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας DTP Αχμέτ Τουρκ στις 5 Αυγούστου 2009 στο γραφείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας σήμανε την αρχή μιας νέας διαδικασίας στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν είπε πως στη συνάντηση δεν εκπροσώπησε την κυβέρνηση αλλά συμμετείχε με την ιδιότητα αρχηγού κόμματος και όπως καταλαβαίνουμε από διάφορες δηλώσεις η εξέλιξη αυτή ενδιαφέρει όλη την Τουρκία και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΜΕΤ, κάποιοι την ονομάζουν Άνοιγμα στο Κουρδικό και κάποιοι Άνοιγμα για Εκδημοκρατισμό. Για το λόγο αυτό ήρθαν ποικίλες αντιδράσεις, υπέρ και κατά, από πολιτικές ομάδες αδιακρίτως αν εκπροσωπούνται ή όχι στη ΜΕΤ και από διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν αυτό το άνοιγμα. Στις δηλώσεις που προέβη από το Μπίτλις, όπου παραβρέθηκε σε μια συνεδρίαση, επισήμανε ότι η Τουρκία δεν δύναται να παραβλέπει τα προβλήματα και σημείωσε πως πρέπει να τα επιλύσει με αδερφοσύνη και με ενότητα.
Βεβαίως υπήρχαν και αρνητικές αντιδράσεις κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης και διαφόρων τομέων της κοινωνίας στη συνάντηση Ερντογάν-Τουρκ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσέγγισαν με καχυποψία το άνοιγμα και απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι για συνάντηση σχετικά με το θέμα. Διάφορες κοινωνικές ομάδες, τα ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις άσκησαν οξεία κριτική στην νέα αυτή εξέλιξη.
Παραθέτουμε την αξιολόγηση του καθηγητή Ραμαζάν Γκιοζέν τμηματάρχη Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Τσάνκαγια σχετικά με το θέμα.
Το Δημοκρατικό ή Κουρδικό Άνοιγμα που ήρθε στην επικαιρότητα μετά από την συνάντηση Ερντογάν-Τουρκ είναι αναμφίβολα μια πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της τρομοκρατίας που επί σειρά ετών έχει ποτίσει με αίμα και δάκρυα την Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοφωνία σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας για την ύπαρξη του προβλήματος επικρατούν διαφορετικές γνώμες για την ονομασία αυτού. Κάποιοι το ονομάζουν "Πρόβλημα Τρομοκρατίας" κάποιοι άλλοι “Κουρδικό Πρόβλημα” ενώ μερικοί το αποκαλούν "Πρόβλημα Νοτιοανατολικής Περιοχής". Αυτή η διαφοροποίηση οφείλεται στη διαφορετική διαπίστωση της πηγής του προβλήματος.
Σύμφωνα με αυτούς που το αποκαλούν "Πρόβλημα Τρομοκρατίας" η πηγή του προβλήματος είναι η τρομοκρατική οργάνωση PKK και οι τρομοκρατικές της ενέργειες και πιστεύουν ότι για την επίλυση πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας. Όσοι το αποκαλούν "Κουρδικό Πρόβλημα" λένε ότι το πρόβλημα προκαλούν τα ανεπαρκή πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών κουρδικής ταυτότητας και πως θα επιλυθεί αν δοθούν περισσότερα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται και αυτοί που πιστεύουν ότι η πηγή του προβλήματος και η επίλυση της είναι αλληλένδετα με τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ όσοι χρησιμοποιούν την ονομασία "Πρόβλημα Νοτιοανατολικής Περιοχής" ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα πηγάζει από τις δυσκολίες στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και πως η επίλυση εξαρτάται από την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Σύμφωνα με μας το πρόβλημα είναι περιεκτικότερο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πέρα από τις τρεις αξιολογήσεις που αναφέραμε οι ιστορικές και διεθνείς πτυχές, ο εκσυγχρονισμός, το Ιράκ και η Μέση Ανατολή. Όταν το εξετάσουμε από αυτή την οπτική γωνία δεν υπάρχει ένα μαγικό ραβδί αλλά ούτε και μέθοδος για την επίλυση του προβλήματος. Πέρα από αυτό δεν είναι σωστό αλλά ούτε και λογικό να θεωρήσουμε πως το πρόβλημα θα παραμείνει άλυτο αιώνια, να μας κυριεύει απαισιοδοξία, να μείνουμε άπρακτοι και να μην παραδοθούμε. Όπως σε κάθε επίλυση έτσι και σε αυτήν είναι πιθανό να επιτύχουμε υιοθετώντας μια σωστή και ρεαλιστική μέθοδο, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές του προβλήματος με μια προοδευτική διαδικασία, εφαρμόζοντας συντονισμένα τις πολύπλευρες και ταυτόχρονες κινήσεις την σωστή χρονική στιγμή.
Το άνοιγμα που ξεκίνησε με τη συνάντηση Ερντογάν-Τουρκ και αποσκοπεί στην ενίσχυση του εκδημοκρατισμού έχει ανάγκη τη συμμετοχή και τις συμβολές όλων των πλευρών. Μέσα σε μια πλειοψηφική και συμμετοχική διαδικασία θα είναι ωφέλιμο όλες οι ομάδες να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά. Αναμφίβολα η λύση που θα επιτευχθεί στο τέλος αυτής της διαδικασίας πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους και να τους ικανοποιήσει και να μεταφέρει την Τουρκία σε ανώτερο επίπεδο.
Κατά εμάς τα κύρια σημεία μιας λύσης που θα επιτευχθεί στο τέλος μιας τέτοιας διαδικασίας είναι τα παρακάτω: μια Τουρκία της οποίας όλοι οι πολίτες ζουν ελεύθεροι και με ειρηνικό τρόπο στα πλαίσια μιας συνταγματικής τάξης και βάσει των οικουμενικών αξιών, όπου κανένας δεν εφαρμόζει πιέσεις και βία σε κανέναν, της οποίας αυξάνεται η ευημερία και η γαλήνη και είναι ευυπόληπτη και ισχυρή μέσα στο διεθνές σύστημα. Η Τουρκία για να γίνει μια τέτοια χώρα πρέπει να επιλύσει όλα τα εσωτερικά της προβλήματα εντός μιας δημοκρατικής και δίκαιας διαδικασίας, να ενισχύσει περαιτέρω την εθνική ενότητα και αλληλεγγύη και να κατέχει σύγχρονες οικουμενικές αξίες. Μια Τουρκία με δυνατή εσωτερική δομή δεν πρέπει να παραβλέψει και τις κινήσεις εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή πρέπει να έχει υπόψη και διαφορετικές πτυχές του προβλήματος όπως το Ιράκ, η Μέση Ανατολή και γενικά τις διεθνείς σχέσεις. Δεν είναι όνειρο μια δημοκρατική Τουρκία με χαρίσματα όπως αδερφοσύνη και αλληλεγγύη την οποία θα ζηλεύουν όλες οι χώρες της περιοχής και της υφηλίου.

Read more...

Μεγάλο σεισμό περιμένουν στην Τουρκία και τα ΜΜΕ προετοιμάζουν τους πολίτες


Στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται μία προσπάθεια προετοιμασίας των Τούρκων πολιτών για το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού. Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα από την προσεκτική ανάσυρση μνημών και την τροφοδότηση πληροφοριών για τους σεισμούς, αλλά και την γνώση περί της ιστορικότητας των σεισμικών φαινομένων στην τουρκική επικράτεια.
Διαβάζουμε λοιπόν, στον δικτυακό τόπο trt.world ένα σημαντικό άρθρο το οποίο έχει σαν βασικούς στόχους την ενθύμηση αλλά και την επαγρύπνηση των Τούρκων πολιτών για την περίπτωση ενός νέου καταστροφικού σεισμού.
"Η Τουρκία πριν από 10 ακριβώς χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με μια βιβλική καταστροφή.
Θυμηθήκαμε πως είμαστε μια σεισμογενής χώρα αλλά ο απολογισμός ήταν τρομερά βαρύς.
Πάνω από 18.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24.000 τραυματίστηκαν αφήνοντας πίσω τους πόνο απερίγραπτο.

Η Τουρκία είναι μια χώρα με σεισμικό ρίσκο 90% σε έκταση και 95% σε πληθυσμό.
Βρίσκεται πάνω σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές ζώνες του κόσμου και από το 1900 έως τώρα κλονίστηκε με 90 μεγάλες δονήσεις. Σύμφωνα δε με επίσημα στοιχεία, έχασαν τη ζωή τους 82.372 άτομα.
Ο πιο καταστρεπτικός ήταν ο σεισμός που είχε συμβεί το 1939 στο Erzincan (Ερζίντζαν) με 32.962 χαμένες ψυχές.
Στα χτυπήματα του Εγκέλαδου σε Tokat (Τόκατ), Samsun (Σάμσουν) και Bolu (Μπόλου) μεταξύ 1942 και 1945, πέθαναν 11.000 άνθρωποι.
Το 1966 σημειώθηκε σεισμός στο Varto (Βάρτο) με 2.396 νεκρούς, το 1970 στο Kütahya (Κιουτάχια) με 1.000 και το 1975 στο Diyarbakır (Ντιγιάρμπακιρ) με 2.385.
Περισσότεροι από 6.000 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους σε σεισμικές δονήσεις που έπληξαν αργότερα το Van (Βαν), το Erzurum (Έρζουρουμ), το Kars (Καρς) και το Ερζίντζαν.
Και εν τέλει, 17 Αυγούστου 1999... Μέσα σε 45 δευτερόλεπτα ταρακουνήθηκε ολόκληρη η περιοχή του Μαρμαρά με επίκεντρο το Gölcük (Γκιόλτζουκ).
Ο σεισμός των 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέρασε στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές του αιώνα με πάνω από 18.000 νεκρούς και υλικές ζημιές ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν σαν να βγήκε από τα έγκατα της γης και κατέλαβε κυρίαρχη θέση στην ατζέντα της κοινής γνώμης.
Είναι μεγάλη η σημασία της συνειδητοποίησης σε ότι έχει σχέση με τις θεομηνίες. Η οργάνωση Mahalle Afet Gönüllüleri (Εθελοντές της Γειτονιάς για Θεομηνίες) που συγκροτήθηκε μετά από τον μεγάλο σεισμό του Μαρμαρά, δραστηριοποιείται προς το παρόν σε Κοτζάελι (Kocaeli), Γιάλοβα (Yalova), Ιστάνμπουλ και Ίζμιρ και έχει 3.120 εθελοντές σε 74 συνοικίες. (mag.org.tr)
Στην 10η επέτειο της απίστευτης αυτής καταστροφής, αξέχαστη παραμένει η πολύτιμη βοήθεια που πρόσφερε ο κόσμος, με πρώτους τους γείτονες.
81 χώρες, σχεδόν ολόκληρος ο άτλας του κόσμου, στάθηκε στο πλευρό της Τουρκίας στις μέρες εκείνες της απόγνωσης και του αβάσταχτου πόνου".
Έτσι, με κείμενα όπως το παραπάνω, η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να προετοιμάσει ψυχολογικά τα δεκάδες εκατομμύρια των τούρκων πολιτών. Δεν είναι μόνο οι μνήμες, αλλά κάτι πολύ περισσότερο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή της Τουρκίας, τη στιγμή μάλιστα που έχει ανοίξει πολλά μέτωπα στην εξωτερική της πολιτική, αλλά και μέσα σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία μετά βίας συγκρατείται προκειμένου να μην ξεσπάσει το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στην Τουρκία: μία τεραστίων διαστάσεων κοινωνική κρίση που είναι δυνατόν να συμπαρασύρει αλλά και να αναδείξει εθνοτικές δυνάμεις που καραδοκούν να αρπάξουν την ευκαιρία για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.
Το βέβαιο είναι πως ένας πολύ μεγάλος σεισμός επίκειται στη χώρα των λύκων. Είτε αυτός ο σεισμός θα εμφανιστεί ως φυσικό φαινόμενο είτε ως πολιτικό-κοινωνικό-εθνικό φαινόμενο, είναι απολύτως βέβαιο πως όταν θα έχει περάσει η Τουρκία δεν θα είναι πια η ίδια...

Read more...

Ο τρόμος είναι ο αντίπαλος της Τουρκίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Ο Ταρίκ Ραμαντάν (Tariq Ramadan) από το Ινστιτούτο Ισλαμικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χεϊντιμαρί Βιτζόρεκ-Ζεούλ (Heidemarie Wieczorek-Zeul) έκαναν ορισμένες εκτιμήσεις αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ταρίκ Ραμαντάν έγραψε ένα άρθρο με θέμα την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.
Το τιτλοφορεί με την έκφραση, "Η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης. Αυτό που κρατά μακριά την Τουρκία από την ΕΕ είναι ο τρόμος" και αντιτάσσεται στη θέση που αρνείται πως η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη με το εξής απόσπασμα.

"Η Οθωμανική Αυτοκρατορία για περισσότερο από 4 αιώνες μοιράστηκε και διαμόρφωσε το στρατηγικό και το πολιτικό μέλλον της ηπείρου. Αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου ήταν ο ασθενής της Ευρώπης. Ακόμα και σήμερα είναι υψηλό το επίπεδο της ιστορικής και οικονομικής επιρροής της Τουρκίας. Αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν θα ξεγελάσουν κανέναν οι προσπάθειες επαναπροσδιορισμού των συνόρων της Ευρώπης λόγω ιδεολογικής και πολιτικής φύσης αιτιών. Αν εφαρμόζαμε τα ίδια κριτήρια στα υφιστάμενα μέλη τότε η Ρωμέικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θα αποτελούσε κομμάτι της ΕΕ. Τέτοιες τεχνητές διαφοροποιήσεις παραβλέπουν τις πραγματικότητες της ευρωπαϊκής κοινωνίας της οποίας οι ιστορικές, οι εθνικές ρίζες, οι αναμνήσεις και οι πολιτισμοί έχουν αναμιχθεί".
Ακόμα υπογραμμίζει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να αναπτύσσουν ένα στρατηγικό όραμα που θα είναι στραμμένο στο μέλλον αντί να μένουν κολλημένοι σε πολιτιστικά και θρησκευτικά προβλήματα.
Και στη συνέχεια τονίζει πως δεν μπορεί η ΕΕ να παραβλέπει την Τουρκία που διατηρεί στενές σχέσεις με Ιράν, Συρία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Ο αρθρογράφος τονίζει πως σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, οι οποίοι επικαλούνται ευρωπαϊκά έγγραφα, η Γηραιά Ήπειρος την επόμενη εικοσαετία θα χρειαστεί 15 εκατομμύρια εργάτες, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία με το ανθρώπινο δυναμικό της θα μπορούσε να είναι μια καλή σύμμαχος.
Ο Ταρίκ Ραμαντάν τονίζει ακόμα πως θα πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος κατά του Ισλάμ και συνεχίζει:
"Έχει φτάσει η ώρα οι ευρωπαϊκές χώρες να ξεπεράσουν το φόβο περί Ισλάμ και να αφήσουν να μετατρέπουν την ένταξη της Τουρκίας σε πεδίο μάχης πολιτισμού. Το μοναδικό κριτήριο ένταξης θα πρέπει να είναι εκείνα της Κοπεγχάγης. Η έκθεση της Κομισιόν το 2004 έλεγε πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι για παραγνώριση των μακροπρόθεσμων κοινωνικών και οικονομικών αναγκών των χωρών τους προκειμένου να εξαλείψουν τους βραχυπρόθεσμους φόβους των ψηφοφόρων τους. Εκατομμύρια μουσουλμάνοι άντρες και γυναίκες είναι ήδη ευρωπαίοι. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα είναι κάτι το νέο και δεν θα συνιστά απειλή".
Ο Ραμαντάν ολοκληρώνει το άρθρο του λέγοντας πως η ένταξη της Τουρκίας θα σημαίνει και συμφιλίωση της ΕΕ με τις αρχές της, τις οποίες συχνά παραβιάζει.
Εντωμεταξύ το περιοδικό The Middle East που εκδίδεται στην Αγγλία, έγραψε πως ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή της αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα για την ένταξή της στην Κοινότητα. «Εάν η Τουρκία καταφέρει να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών μια "αλλαγμένη προς το καλό" Συρία αυτό θα αποβεί προς όφελος των πολιτικών της ΕΕ στην ίδια περιοχή. Ένα τέτοιο βήμα αναμφίβολα θα ενισχύσει την θέση της Τουρκίας και βοηθώντας την να υλοποιήσει το όνειρο της ένταξης χάρη στην προοδευτική και δυνατή στάση που έχει στη ζωτική αυτή περιοχή, θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας», καταλήγει το άρθρο.
Η άποψη της Γερμανίδας υπουργού Χεϊντιμαρί Βιτζόρεκ-Ζεούλ
H υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χεϊντιμαρί Βιτζόρεκ-Ζεούλ αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η Τουρκία στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πει «η δική σας ένταξη είναι εξαιρετικά σημαντική για την περιοχή».
Η κα Ζεούλ η οποία επισκέφθηκε την Ιστάνμπουλ με πρόσκληση του Συλλόγου Friedrich Ebert Stiftung που εδρεύει στη Γερμανία, εξέφρασε την υποστήριξή της στην ένταξη της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις της προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε τα παρακάτω:
"Ως Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος στην ΕΕ. Τα κριτήρια ένταξης εξυπηρετούν τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Η ένταξή της είναι σημαντική και για τη σταθερότητα της περιοχής. Ωστόσο δεν θα είναι σωστό να εκφέρεται βέβαια ημερομηνία για την ένταξη".
Επιπλέον πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει Τουρκο-γερμανικό πανεπιστήμιο στη Γερμανία και πως αυτό θα αναβαθμίσει την ριζωμένη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών σε πάρα πολλά πεδία. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό, μεγάλο ρόλο παίζουν στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων και οι γερμανικοί σύλλογοι και τα κοινωφελή ιδρύματα της Γερμανίας.
Κι ενώ αυτά δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός, ίσως κάποιος θα έπρεπε να της θυμίσει τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων διπλωματών περί "φασισμού" και "συνέχισης του ναζισμού" των Γερμανών, οι οποίες φυσικά και απαντήθηκαν με άμεση απέλαση από την Γερμανική κυβέρνηση... Τα θυμόμαστε, προκειμένου να μην μένουμε σε μονομερείς θεωρητικές προσεγγίσεις, οι οποίες στην πράξη παραβιάζονται ασύστολα και κατά κόρον από την πλευρά των "τούρκων ευρωπαίων"...

Read more...

Η κυβέρνηση Ερντογάν τρέμει την διαρροή προσωπικών δεδομένων εν όψει Ευρώπης


Όταν στη Γερμανία ανακαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να πουληθούν εύκολα μέσω διαδικτύου το ζήτημα της ασφάλειας δεδομένων ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Όμως σύμφωνα με ειδικούς τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά και στην Τουρκία. Το εμπόριο προσωπικών δεδομένων είναι εξίσου διαδεδομένο και στην Τουρκία.
Στην Γερμανία οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το εμπόριο προσωπικών δεδομένων αποκάλυψαν ένα νέο σκάνδαλο. Έπειτα από μερικές ώρες προσπάθειας στο διαδίκτυο οι Γερμανοί δημοσιογράφοι απέδειξαν ότι αυτά τα δεδομένα μπορούν εύκολα να αγοραστούν σε αντάλλαγμα με μερικές εκατοντάδες ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην ασφάλεια δεδομένων και στην Τουρκία. Η δικηγόρος Τζεϊντά Άκαϊντίν η οποία είναι μέλος του Συλλόγου Πληροφορικής της Τουρκίας αφού σημείωσε ότι η πώληση των ηλεκτρονικών διευθύνσεων είναι πολύ διαδεδομένη στην Τουρκία δήλωσε χαρακτηριστικά «Δυστυχώς η κλοπή δεδομένων είναι σε υψηλά επίπεδα».
Η Τουρκία μετά από την Ρωσία και την Κίνα είναι η τρίτη χώρα που υπάρχουν περισσότεροι χάκερ (πειρατές του διαδικτύου) και μια από τις χώρες που πουλιούνται τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων. Η δικηγόρος Τζεϊντά Άκαϊντίν η οποία ερεύνησε τις αιτίες αυτού του γεγονότος λέει τα εξής:
«Στη χώρα μας δεν έχει καθιερωθεί ακόμα η άποψη ότι αυτό το πράγμα είναι έγκλημα. Όσους νόμους και να θεσπίσετε, όσους κανόνες και να βάλατε δεν είναι εύκολο να τους εφαρμόσετε εφόσον η κοινωνία δεν τους ενστερνίζεται».
Ενώ το νομοσχέδιο περί Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων στην Τουρκία περιμένει εδώ και ένα χρόνο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση Τουρκίας. Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επίβλεψη της ασυλίας του ατόμου κατά την καταγραφή των προσωπικών δεδομένων και η προστασία των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρήση των προσωπικών δεδομένων μόνο με την συγκατάθεση του εν λόγω ατόμου. Το σημαντικότερο σημείο σε αυτή τη φάση είναι η κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το πόσο σημαντικό είναι η προστασία των προσωπικών πληροφοριών. Επομένως επειδή λείπει η καταπίεση και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η ΜΕΤ δεν νιώθει την ανάγκη να θεσπίσει τον νόμο. Όμως αν και δεν έχει θεσμοποιηθεί ο νόμος περί Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, η πώληση των προσωπικών δεδομένων χωρίς την συγκατάθεση των ατόμων αποτελεί έγκλημα στην Τουρκία. Για παράδειγμα στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα υπάρχουν άρθρα που θεωρούν έγκλημα την χρήση των προσωπικών δεδομένων και προβλέπουν καταδίκη από ένα έως τέσσερα χρόνια. Παρόλα αυτά η Τουρκία πρέπει να κάνει και άλλα βήματα στο θέμα της καταπολέμησης των ηλεκτρικών εγκλημάτων τα οποία καθιστούν αναγκαία τη διεθνή συνεργασία.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Πληροφορικής της Τουρκίας Μπεχτσέτ Ενβαρλί αφού υπενθυμίζει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει και την συγκρότηση μιας επιτροπής για την παρεμπόδιση της πώλησης των προσωπικών δεδομένων λέει τα εξής: « Σύμφωνα με το τέταρτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου μας θα συγκροτηθεί μια επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων, η Αυστριακή Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Προστασίας των προσωπικών δεδομένων της Γαλλίας αποτελούν παραδείγματα στις υπηρεσίες που επιτηρούν και προσανατολίζουν την εφαρμογή των αρχών σχετικά με την προστασία των δεδομένων που έχουν σχηματίσει οι χώρες μέλη της Ε.Ε.
Ο Ενβαρλί αφού σημειώνει ότι το εμπόριο προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί με τις απαγορεύσεις του κράτους ισχυρίζεται ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Ο Ενβαρλί λέει χαρακτηριστικά « Στην περίπτωση που η κοινή γνώμη πληροφορηθεί και τα άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προωθηθούν να προσέξουν σε αυτό το θέμα, το ζήτημα θα λυθεί από μόνο του. Κατά τη γνώμη δεν είναι δυνατό να το εμποδίσετε με τους νόμους και τις ποινές κυρίως σε μια φάση που έχει αρχίσει να εμπορεύεται. Για το λόγω αυτό για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών τα άτομα πρέπει να οργανωθούν και να δημιουργήσουν συνείδηση».
Ο Μπεχτσέτ Ενβαρλί δηλώνει ελπιδοφόρος όσον αφορά την θεσμοποίηση του νομοσχεδίου τον επόμενο χρόνο και δηλώνει «Επειδή ζούμε σε μια κοινωνία που δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο θέμα αυτό το νομοσχέδιο δεν είχε προσελκύσει πολλούς υποστηρικτές. Αλλά σε μια περίοδο εκπονούνται ενταξιακές εργασίες στην Ε.Ε. και ανοίγονται κεφάλαια η θεσμοποίηση αυτού του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι αναγκαία».
Κι ενώ η θεσμοποίηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Τουρκία είναι ήδη σε νηπιακό στάδιο, την ίδια στιγμή μεγάλος φόβος επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια για την περίπτωση διαρροής ευαίσθητων δεδομένων. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά φοβίζει τους τούρκους πολιτικούς και διπλωμάτες; Ανησυχούν μήπως για την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πλαίσια ασφάλειας ή ανησυχούν για τις διαρροές που είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ή που πρόκειται να υπάρξουν και θα "βγάλουν στη φόρα" συναλλαγές με πολιτικούς και διπλωμάτες άλλων χωρών, που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα αλλά ούτε και με την ηθική ή τους διεθνείς κανόνες πολιτικής και διπλωματίας; Η πλάστιγγγα γέρνει περισσότερο στον φόβο διαρροής δεδομένων κυβερνητικών στελεχών και της δράσης τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Αυτό τρέμει η κυβέρνηση Ερντογάν, που βλέπει σήμερα την τεχνολογία, αλλά κυρίως το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των τούρκων πολιτών, να απειλούν την ισχύ και το γόητρο της νεο-οθωμανικής πολιτικής, η οποία μάλλον στηρίζεται περισσότερο στο "μπαξίσι" παρά στις ικανότητες των τούρκων πολιτικών...

Read more...

Βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής


Μέσα από τα τουρκικά ΜΜΕ κατατίθεται ξεκάθαρα και χωρίς ενδοιασμούς, πλέον, η επιθετική εξωτερική τουρκική πολιτική, που σαν σκοπό έχει την παγκόσμια επιβολή της Τουρκίας ως υπερδύναμης, ισχυρότερης ακόμη και από τις μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις της δύσης.
Παραφουσκωμένη παρουσιάζεται η κινητικότητα της Τουρκίας στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο. Η Άγκυρα με την πολιτική του επίδοξου διαχειριστή που την διακρίνει, θα αποτελεί πάντοτε την αρμόδια αρχή στην λήψη αποφάσεων όχι μονάχα ως προεδρεύοντα των διεθνών οργανώσεων που θα αναλάβει τον προσεχή χρόνο, αλλά θα έχει πάντοτε τον πάνω λόγο από την δύση μέχρι και την ανατολή, από την άποψη της παγκόσμιας επικράτειας.
Η Τουρκία αναλαμβάνοντας τις σημαντικές προεδρίες, θα συλλάβει την χρυσή ευκαιρία ενημέρωσης της διεθνής κοινότητας, αναφορικά με τα έσχατα πολιτικά ζητήματα της χώρα μας. Η έντονη κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική ατζέντα που παρατηρήθηκε το 2009 όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και την προσεχή χρονιά.

Η Τουρκία σήμερα τελεί τα καθήκοντα προεδρεύουσας της τρέχουσας περιόδου Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η οργάνωση αυτή που καλύπτει και την Βαλκανική χερσόνησο με δέουσα σημασία για την Άγκυρα, βρίσκεται σε θέση κλειδί στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας χάρη των υπάρξεων του Κοσσόβου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
Η Τουρκία από τις αρχές του 2009 είναι και προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ίδια πολιτική κατάσταση-τοποθέτηση της Τουρκίας, θα συνεχισθεί και τον προσεχή χρόνο. Πολλά από τα διεθνή ζητήματα για παράδειγμα η Κύπρος, Ιράκ, Νταρφούρ και η Σομαλία αποτελούν τα επείγοντα άλυτα προβλήματα στο τραπέζι των Ηνωμένων Εθνών και αυτό αποτελεί την χρυσή ευκαιρία για την Άγκυρα.
Η Τουρκία του χρόνου θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή ιδρύματα.
Η εξάμηνη προεδρία περιόδου της Άγκυρας, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2010, θα διευκολύνει την θέση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στην διευθέτηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.
Και περνάμε στην ήπειρο της Ασίας. Το Καζαχστάν την προεδρία της διαδικασίας του Συνεδρίου Οικοδόμησης Μέτρων Εμπιστοσύνης και της Συνεργασίας ( CICA) στην Ασία, θα μεταβιβάσει τον προσεχή Ιούνιο στην Τουρκία. Ο στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η σύσταση μιας κοινής συνεργασίας και πολιτιστικής ασφάλειας στην Ασία παρόμοιας του ΟΑΣΕ «Οργάνωση Ασφάλειας και Συνεργασίας Ευρώπης».
Στην CICA σήμερα υπάρχουν 20 μέλη μεταξύ αυτών το Ισραήλ, Ιράν, Ρωσία και Κίνα και την προεδρία της από την μέρα ίδρυσης της καθοδηγεί το Καζαχστάν.
Η Τουρκία την προεδρία της οργάνωσης αυτής θα αναλάβει μέχρι το 2012. Η CICA είναι η μοναδική οργάνωση εκτός των Ηνωμένων Εθνών που είναι μέλη το Ισραήλ και το Ιράν και αυτό αξιολογείται πολύ σημαντικό από την άποψη ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Read more...

Γιατί ανεβάζουν τώρα το θερμόμετρο οι Τούρκοι στο Αιγαίο και πως πρέπει να απαντήσει η Ελληνική πλευρά


Η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και γενικότερα στα διμερή ζητήματα τους τελευταίους μήνες προβληματίζει έντονα την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η τουρκική τακτική χαμηλών υπερπτήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και η επανάληψη των θέσεων της Άγκυρας περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Επιπλέον, η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τουρκική υφαλοκρηπίδα την περιοχή του Καστελλόριζου, ασκεί πιέσεις και, ενίοτε, απειλεί για να αποτρέψει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση στο Κυπριακό και συνδέει το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με βήματα που πρέπει κατά την άποψή της να κάνει η ελληνική πολιτεία για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης. Τέλος, αρνείται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη διμερή ελληνοτουρκική συμφωνία για τη λαθρομετανάστευση.

Οι τακτικές στοχεύσεις της Τουρκίας είναι μάλλον σαφείς, όχι μόνο στην τρέχουσα χρονική περίοδο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου «προσέγγισης» των δύο χωρών (από το 1999 ως σήμερα). Πρόκειται για μια προσπάθεια σαφούς και εμφατικής υπενθύμισης των τουρκικών θέσεων και διεκδικήσεων στα διμερή ζητήματα. Παράλληλα, η Άγκυρα συνεχίζει να «δοκιμάζει» τις αντιδράσεις της Ε.Ε. σε θέματα ελληνοτουρκικών διαφορών, σε μια προσπάθεια διαχωρισμού του προβλήματος από την περαιτέρω πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Γιατί όμως η Τουρκία επιλέγει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να ανεβάσει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Τι επιδιώκει να πετύχει; Πώς συνδυάζεται η τουρκική στάση με τις διακηρύξεις του νέου υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου περί δόγματος «μηδενικών προβλημάτων» με τις γειτονικές χώρες; Υπάρχει μια σειρά από πιθανές εξηγήσεις:
α) εσωτερική πολιτική διαμάχη μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του στρατιωτικοδιπλωματικού κατεστημένου,
β) ενόχληση τόσο από τις ελληνικές «καταγγελίες» στην Ε.Ε. για τη μη τήρηση της διμερούς συμφωνίας για τη λαθρομετανάστευση, όσο και από τη γενικότερη στάση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.,
γ) αίσθηση ανωτερότητας λόγω γεωπολιτικής αναβάθμισης της Τουρκίας,
δ) τουρκική αίσθηση περί ελληνικής πολιτικής και οικονομικής αδυναμίας στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ωστόσο, με μια πρώτη ματιά καμία εξήγηση δεν φαίνεται από μόνη της ικανοποιητική. Παραδείγματος χάριν, τι θα κέρδιζαν οι στρατηγοί από την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο από τη στιγμή που αναφορά σε τέτοια γεγονότα γίνεται –στην καλύτερη περίπτωση– με μονόστηλα στις εσωτερικές σελίδες των τουρκικών εφημερίδων; Πώς θα επηρέαζε κάτι τέτοιο τη διαμάχη τους με τους ισλαμιστές; Αν ήθελαν να κερδίσουν πόντους στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης ως υπερασπιστές της εθνικής ασφάλειας και ακεραιότητας της χώρας, θα έπαιζαν το κουρδικό χαρτί. Η δε ενόχληση για τη διαφαινόμενη απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών να αποδεχθούν την Τουρκία ως πλήρες μέλος της Ένωσης δεν είναι κάτι καινούργιο και δεν είναι επίσης σαφές πως ωφελείται η Τουρκία από την άσκηση πιέσεων σε βάρος της Ελλάδας.
Οι επόμενες δύο εξηγήσεις είναι πιο ενδιαφέρουσες: η Άγκυρα αισθάνεται ισχυρή και αντιλαμβάνεται την Ελλάδα ως αποδυναμωμένη στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Ασκεί λοιπόν πιέσεις για να εξασφαλίσει κάποια οφέλη σε θέματα όπως οι «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, οι ενεργειακοί πόροι γύρω από την Κύπρο ή η θέση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των τουρκικών προθέσεων σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας: Συμπλέει ο κ. Ερντογάν ευκαιριακά με το «βαθύ κράτος», έχοντας άλλες προτεραιότητες και μη θέλοντας να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο αντιπαράθεσης με το διπλωματικό και στρατιωτικό κατεστημένο; ‘Η συμμερίζεται απόλυτα τις πάγιες θέσεις και επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας δημιουργούν την εντύπωση ευθυγράμμισης, αν όχι απόλυτης ταύτισης του κ. Ερντογάν (και του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ) με τις απόψεις του κεμαλικού κατεστημένου και τις πάγιες τουρκικές θέσεις. Ίσως γιατί δεν επιθυμεί να επιβαρύνει περισσότερο τις τεταμένες σχέσεις με τους στρατηγούς –τη θέση και επιρροή των οποίων προσπαθεί να αποδομήσει μέσω της υπόθεσης Εργκενεκον– προτιμώντας να ξοδέψει πολιτικό κεφάλαιο σε εσωτερικά ζητήματα υψηλότερης (κατά τον κ. Ερντογάν) προτεραιότητας. Αυτό ίσως εξηγεί, αλλά δεν δικαιολογεί την όχι ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης.
Το γεγονός παραμένει ότι ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου πάντοτε ελλοχεύει. Πώς πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα, εκτός φυσικά από το να διαχειριστεί την ένταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ψυχραιμία; Δεν είναι βέβαιο ότι η καταγγελτική πολιτική στο πλαίσιο της Ε.Ε. είναι αποτελεσματική, αλλά μπορεί η Ελλάδα να μην αντιδράσει έστω και με αυτόν τον τρόπο στις τουρκικές κινήσεις;
Ίσως ο αποτελεσματικότερος (αλλά σίγουρα όχι ο φθηνότερος) τρόπος αποτροπής των τουρκικών ενεργειών είναι η διατήρηση της στρατιωτικής ισορροπίας δυνάμεων. Σε εποχή σοβαρών προβλημάτων για την ελληνική οικονομία, απαιτείται και αποτελεσματική αξιοποίηση των διατιθέμενων για την άμυνα πόρων. Αν αντί να αγοράζουμε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα επενδύαμε σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, ίσως η Τουρκία να φερόταν διαφορετικά. Ίσως…
* Ο Θάνος Π. Ντόκος είναι Γενικός Διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛ.Ι.ΑΜ.Ε.Π.)

Read more...

Απέκλεισμός της Finansbank από τραπεζικές εργασίες


Το τουρκικό επιτελείο απέκλεισε τη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία από τη χρηματοδότηση στεγαστικού δανείου για την αγορά παραθαλάσσιου θερέτρου στον Βόσπορο. Η κίνηση των στρατηγών έρχεται σε ένα κομβικό σημείο, τη στιγμή που οι τουρκικές προκλήσεις πυκνώνουν και η τουρκική Αγροτική Τράπεζα επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Θράκη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, την εβδομάδα που κύλησε αποκαλύφθηκε ότι η ηγεσία του τουρκικού Στρατού αρνήθηκε πρόσφατα να εγκρίνει δάνειο της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία, της Finansbank, προς τούρκο επιχειρηματία για την αγορά εκ μέρους του ακινήτου στον Βόσπορο. Η αρνητική γνωμάτευση του τουρκικού επιτελείου στηρίχτηκε στο γεγονός ότι, αφενός το θέρετρο βρίσκεται σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας και, αφετέρου, η τράπεζα που παραχωρούσε το στεγαστικό δάνειο ήταν ξένων (ελληνικών) συμφερόντων.

Ο επιχειρηματίας Οσμάν Ορ, ο οποίος επιθυμούσε να αγοράσει παραθαλάσσιο θέρετρο σε κεντρικό σημείο της ευρωπαϊκής ακτής του Βοσπόρου, που ανήκε στην οικογένεια Ερτζάν, συμφώνησε με υπευθύνους της Finansbank, πριν από ένα διάστημα, για την παραχώρηση στεγαστικού δανείου ύψους 17,5 εκατ. δολαρίων, με σκοπό να επεκτείνει την αλυσίδα εστιατορίων του ομίλου του. Ως αποτέλεσμα της άρνησης των στρατηγών να ανάψουν το πράσινο φως στη δανειοδότηση από τη Finansbank, ο Ορ προσανατολίστηκε προς άλλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, ένας εκ των οποίων ήταν και η τουρκική Αγροτική Τράπεζα, που τελικά παραχώρησε το αναγκαίο δάνειο για την αγορά του ακινήτου. Ωστόσο, το δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας, όπως ομολογεί ο τούρκος επιχειρηματίας, παραχωρήθηκε με βαρύτερους όρους απʼ ό,τι είχε συμφωνήσει με τη Finansbank και το κόλλημα που προέκυψε θα του κοστίσει περίπου 300.000 ευρώ περισσότερα («ΑΚΣΑΜ», 13/8/2009).

Η εξήγηση της αρνητικής γνωμάτευσης, που εξεδόθη από τον Στρατό, κρύβεται φυσικά στο πνεύμα που διέπει την ισχύουσα τουρκική νομοθεσία. Ο τουρκικός νόμος περί ιδιοκτησίας ως πρόσφατα ήταν περιοριστικός για την ξένη ιδιοκτησία στη γείτονα. Έτυχε, όμως, κάποιας μικρής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ευρώπη, κυρίως έπειτα από έντονες ευρωπαϊκές πιέσεις, που εκφράστηκαν στις αρχές της νέας χιλιετίας. Με νόμο που ψηφίστηκε το 2008 τροποποιήθηκαν τα επίμαχα σημεία του νόμου και εδώ και λίγο διάστημα διευρύνεται το δικαίωμα ιδιοκτησίας με ευνοϊκότερους όρους και σε υπηκόους ξένων χωρών. Ο νέος νόμος προβλέπει, βέβαια, μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία για την έγκριση στεγαστικών δανείων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ξένων συμφερόντων. Για την αγορά ακινήτων σε περιοχές στρατηγικής σημασίας ή εθνικής ασφάλειας, που εξαιρούνται, βέβαια, ελάχιστες μόνο περιοχές της επικράτειας, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γενικού Επιτελείου ή της νομαρχίας, ανάλογα με την περίπτωση. Η εν λόγω διαδικασία ισχύει με παραλλαγές και σε άλλες χώρες και συνεπώς δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι είναι τουρκική πρωτοτυπία. Εντούτοις, η μοναδικότητα της τουρκικής περίπτωσης έγκειται στο ξενοφοβικό σύνδρομο που διέπει την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας και το οποίο τροφοδοτείται από τις μνήμες που ξυπνούν η Συνθήκη των Σεβρών και τα σενάρια διαμελισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο απέρριψε τη σχετική αίτηση δανειοδότησης του τούρκου επιχειρηματία γιατί αυτός είχε απευθυνθεί σε τραπεζικό όμιλο συγκεκριμένων ευρωπαϊκών συμφερόντων. Οι στρατηγοί έκριναν σκόπιμο να αποτραπεί η έγκριση του δανείου, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως και υποθήκευση του ακινήτου για όσο χρονικό διάστημα θα διαρκούσε το δάνειο, γεγονός που ενείχε τον κίνδυνο –σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του δανείου– να περιέλθει το εν λόγω θέρετρο κάποια στιγμή στον Όμιλο της Εθνικής Τραπέζης!

Το ότι μια χώρα όπως η Τουρκία, που «επιδιώκει» να ενταχθεί στην ΕΕ, κάνει διακρίσεις μεταξύ χρηματοπιστωτικών ομίλων –θαρρείς και αρνήθηκε ποτέ το «ισλαμικό κεφάλαιο» που εισρέει άφθονο στη χώρα– δεν μπορεί παρά να προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό, τόσο για την τύχη των επενδύσεων της Εθνικής Τραπέζης, που τελεί υπό καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού σε αυτήν τη χώρα, όσο και για τους όρους λειτουργίας της τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, που ως γνωστόν προσφέρει τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες με τη Finansbank!

Κ. Βοσπορίτης, ο νεώτερος

Το Παρόν της Κυριακής - 16/8/2009

http://paratiritirio-tourkias.blogspot.com/2009/08/finansbank.html

Read more...

Νέα εμπλοκή με τουρκικά αεροσκάφη


Συνολικά χθες εντός του ελληνικού χώρου ευθύνης πέταξαν 22 αεροσκάφη, οκτώ από τα οποία ήταν οπλισμένα. Κατά την πτήση των αεροσκαφών έγιναν 20 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και δύο εικονικές αερομαχίες κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεών τους.

Ρουτίνα αποτελεί πλέον για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία η... άσκηση βομβαρδισμού του Φαρμακονησιού, μια άσκηση που, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, γίνεται τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Χθες το πρωί, η τουρκική αεροπορία επανέλαβε ακριβώς το ίδιο σενάριο. Οκτώ τουρκικά μαχητικά μπήκαν στον ελληνικό χώρο ευθύνης (FIR Αθηνών), πλησίασαν το Φαρμακονήσι και τέσσερα από τα οκτώ πέρασαν πάνω από το νησί σε ύψος 300 μέτρων, εκτελώντας εικονικό βομβαρδισμό. Τα αλλά τέσσερα κάλυπταν τα επιτιθέμενα αεροσκάφη, εμπλεκόμενα σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά που έφτασαν στην περιοχή για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά.

Συνολικά χθες εντός του ελληνικού χώρου ευθύνης πέταξαν 22 αεροσκάφη, οκτώ από τα οποία ήταν οπλισμένα. Κατά την πτήση των αεροσκαφών έγιναν 20 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και δύο εικονικές αερομαχίες κατά τη διάρκεια των αναχαιτίσεών τους.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Read more...

Επίδειξη ευρυζωνικής επικοινωνίας μεταξύ πλοίων στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ή την Ακτοφυλακή;


Η Ευρυζωνικά Συστήματα Ιχνηλάτησης Κεραιών (BATS) του Γουέστ Λαφαγιέτ της Ιντιάνα των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 3 Αυγούστου 2009, πως πραγματοποίησε με επιτυχία μιαν ανεπανάληπτη στα βιομηχανικά χρονικά επίδειξη συστήματος ιχνηλάτησης ασύρματων ευρυζωνικών επικοινωνιών μεταξύ πλοίων, ολοκληρώνοντας μονάδες BTS-2500 της εταιρείας με δύο ευρυζωνικούς ασυρμάτους. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για μη κατονομαζόμενο πελάτη που αναζητεί σύστημα ιχνηλάτησης επικοινωνιών υψηλής απόδοσης για το κόστους του, με μεγάλο εύρος ζώνης και χαμηλή υστέρηση αντίδρασης (latency) το οποίο να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις για τον στόλο πλοίων του.



Τα συστήματα ιχνηλάτησης της BATS τοποθετήθηκαν στον κύριο ιστό των πλοίων, σε ύψος 16m από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ασύρματοι ήταν τύπου AN-80i των 5,8GHz της Redline Communications, με κεραία τύπου πλέγματος των 2ft (61cm). Στο πρώτο από τα δύο σενάρια της επίδειξης τα πλοία κινούνταν χωρίς να διασταυρώνονται οι πορείες τους και να εκτελούν ελιγμούς, ενώ στο δεύτερο διασταυρώνονταν και ελίσσονταν. Στο πρώτο σενάριο τα δύο πλοία έπλεαν με 2 και 13 κόμβους αντίστοιχα. Το σύστημα επέδειξε μετάδοση βίντεο επιτήρησης καθώς και τηλεφωνικές επικοινωνίες Πρωτοκόλλου Ίντερνετ (ΙΡ) μεταξύ των δύο πλοίων. Η μέγιστη απόσταση επικοινωνίας έφθασε τα 24,6 ναυτικά μίλια (44,3km) υπερβαίνοντας το διπλάσιο της απαίτησης 20km του πελάτη. Η Ένδειξη Έντασης Λαμβανόμενου Σήματος (RSSI) -πρόκειται για μέτρο της ισχύος που περιέχεται σε λαμβανόμενο ραδιοσήμα- κυμαινόταν περί το -50 με την απόσταση μεταξύ των πλοίων στα 20km και στο -60 για αποστάσεις 20-40km. Ο Μπομπ Πέτερσον, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε: «Οι μονάδες BATS εγκλώβισαν σύντομα και ήταν ικανές να ιχνηλατήσουν η μία την άλλη. Οι εφαρμογές επιτήρησης βίντεο και τηλεφωνίας IP έτρεξαν τέλεια με σταθερό εύρος ζώνης 4,5Mbps και εμπειρία μέγιστης υστέρησης μικρότερη των 5 χιλιοστοδευτερολέπτων, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες του πελάτη.»

Στο δεύτερο σενάριο, το σύστημα διευθυντικής κεραίας της BATS ήταν ικανό να δημιουργεί υποδείγματα έρευνας και αλγόριθμους πρόβλεψης για να εντοπίζεται αυτόματα το επιθυμητό σημείο σύνδεσης, να εγκαθιδρύεται επικοινωνία και να ιχνηλατούνται αμφότερες οι μονάδες ευρυζωνικών ασυρμάτων καθώς τα πλοία διασταυρώνονταν και ελίσσονταν. Οι εφαρμογές έτρεξαν επιτυχημένα με υψηλό ρυθμό μετάδοσης δεδομένων και χαμηλή υστέρηση. Ο πελάτης ικανοποιήθηκε με τα αποτελέσματα μεταξύ πλοίων και θεώρησε περιττή την επίδειξη επικοινωνίας μεταξύ πλοίου και ακτής.

Η ορολογία της ανακοίνωσης και ειδικά η περιγραφή του δεύτερου σεναρίου υποδεικνύουν πως ο πελάτης δεν είναι πολιτικός οργανισμός ή εταιρεία, αλλά είτε το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) είτε η τουρκική Ακτοφυλακή (SG).

Η τεχνολογία BATS είναι ανεξάρτητη της συχνότητας επικοινωνιών και του τύπου ευρυζωνικών ασυρμάτων. Το σύστημα επανατοποθετεί αυτόματα τη διευθυντική ευρυζωνική κεραία του πλοίου για να διατηρήσει μια σύνδεση ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου. Αυτή η πρωτοποριακή στα βιομηχανικά χρονικά ικανότητα ιχνηλάτησης επιτρέπει σε κινούμενα οχήματα να αποκτήσουν πρόσβαση πραγματικού χρόνου στους εγγενείς πόρους των ευρυζωνικών επικοινωνιών. Το σύστημα BATS επιτρέπει την ταχεία παράταξη ασύρματων δικτύων, καθώς και τη γεωγραφική επέκταση ενός υπάρχοντος δικτύου για πελάτες με περιορισμένη ευρυζωνική πρόσβαση, ή στηριζόμενους σε υψηλού κόστους, χαμηλού εύρους ζώνης δορυφορικές επικοινωνίες.

Η εταιρεία BATS παρέχει παρέχει αποκλειστική (proprietary) βάση λογισμικού και υλικού για τον εντοπισμό, τον εγκλωβισμό και την ιχνηλάτηση σημείων πρόσβασης ασύρματων ευρυζωνικών επικοινωνιών. Τα προϊόντα της εταιρείας είναι σχεδιασμένα για ταχείας παράταξης κέντρα επικοινωνιών και για επικοινωνίες μεταξύ κινούμενων οχημάτων, καθώς και μεταξύ κινούμενων και στατικών σταθμών. Η BATS ιδρύθηκε από τρεις καθηγητές και ερευνητές τεχνολογίας πληροφορικής του Πανεπιστημίου Περντιού στο Γουέστ Λαφαγιέτ.

Πηγή hellenicdefense.gr
http://www.batswireless.com/

http://www.reuters.com/article/pressRelease/idUS111993+03-Aug-2009+MW20090803

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ισχυρισμοί για κόντρες των Κούρδων στην Κύπρο,


ΤΟΥΡΚΙΚΟΙισχυρισμοί για κόντρες των Κούρδων στην Κύπρο, είδαν και το φως της δημοσιότητας. Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Στον ε/κ τομέα εσωτερικός πόλεμος του ΡΚΚ για χαράτσι», προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται αναφορικά με τη «συμμοριοποίηση» του ΡΚΚ σε διάφορες χώρες, τώρα επεκτάθηκαν και στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Πόλεμο συμμοριών μεταξύ Κούρδων βλέπουν οι Τούρκοι
Πεδίο «συμφερόντων και διαπλοκής» η Κύπρος

Γράφει ότι υπάρχουν ισχυρισμοί ότι μεταξύ Κούρδων, τουρκικής και συριακής καταγωγής, «διενεργείται πόλεμος συμφερόντων». Προσθέτει ότι τρομοκράτες συριακής καταγωγής οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, έχουν οργανωθεί στις ελεύθερες περιοχές, εκτός από τη συλλογή χρημάτων, «ως δωρεά και φόρο», από τους Κούρδους οι οποίοι διαβιούν στη χώρα, παράλληλα εξασφαλίζουν χρήματα και από το λαθρεμπόριο ανθρώπων και ναρκωτικών.
Υποστηρίζεται, επίσης, ότι τα χρήματα που συλλέγουν τα διοχετεύουν σε λογαριασμούς κάποιας Τράπεζας η οποία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά τις εξελίξεις αυτές ο υπεύθυνος της τρομοκρατικής οργάνωσης στις ελεύθερες περιοχές Αμπντουλάχ G., ετοίμασε έκθεση αναφορικά «με τη συμμοριοποίηση» των ομάδων συριακής καταγωγής την οποία και απέστειλε στον Σαμπρί Οκ, υπεύθυνο Ευρώπης της οργάνωσης.
Σύμφωνα με εντολές που εκπορεύτηκαν από τον Οκ, υποστηρίζει η εφημερίδα, ο Αμπντουλάχ και οι άνθρωποί του συνέλαβαν και περιόρισαν εντός ενός Σωματείου εννέα μέλη της οργάνωσης συριακής καταγωγής. Ομως, μια άλλη ομάδα 20 - 25 ατόμων συριακής καταγωγής εισέβαλε στο κτίριο της οργάνωσης και απελευθέρωσε τους φίλους τους. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, γράφει η «Χουριέτ», ο Αμπντουλάχ «είναι αλκοολικός και στην πραγματικότητα διενεργεί ο ίδιος τέτοιου είδους δραστηριότητες. Συμπεριφέρεται άσχημα κατά των συριακών ομάδων τις οποίες και εξοστρακίζει».
ΦΙΛΕΛEΥΘΕΡΟΣ

Read more...

Ισραήλ προς Ελλάδα: «Δεν είχαμε κακή πρόθεση»


«Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στην περιοχή και στόχος της είναι οι ήδη άριστες διμερείς σχέσεις να συνεχίσουν να απαντύσσονται με θετικό τρόπο σε όλους τους τομείς, με αμοιβαίο σεβασμό και φιλία».

«Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με αφορμή το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του Ισραήλ σε άσκηση έρευνας και διάσωσης, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του για την εν λόγω άσκηση το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ ανέφερε ότι η θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου, εντός των διεθνών χωρικών υδάτων και του FIR Αθηνών, ανήκει σε ζώνη ευθύνης της Τουρκίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ να προβαίνει σε διάβημα στο ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.

Παράλληλα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί ως παρατηρητής στην τελική φάση της άσκησης.

Τελικά, το Τελ Αβίβ αφαίρεσε από την ιστοσελίδα του υπουργείου Άμυνας τις επίμαχες αναφορές.

«Το Ισραήλ δεν αποτελεί, με οποιονδήποτε τρόπο, μέρος των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και θεωρεί και τις δυο χώρες σημαντικούς εταίρους και συμμάχους για την προώθηση της συνεργασίας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Όσον αφορά στην άσκηση έρευνας και διάσωσης και την αναφορά σε αυτή στην ιστοσελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, η ισραηλινή κυβέρνηση διαβεβαίωσε τις ελληνικές αρχές ότι δεν είχε καμιά κακή πρόθεση και αφαιρέθηκαν οι επίμαχες φράσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ισραηλινής πρεσβείας.

«Οι ισχυρισμοί ότι το Ισραήλ βοηθά άλλη χώρα σε διεκδικήσεις εναντίον της Ελλάδας απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ να παρουσιάσουν το Ισράηλ ότι δήθεν ενεργεί κατά της Ελλάδας, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και αδικούν τόσο τη στάση του Ισραήλ απέναντι στην Ελλάδα, όσο και τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στην περιοχή και στόχος της είναι οι ήδη άριστες διμερείς σχέσεις να συνεχίσουν να απαντύσσονται με θετικό τρόπο σε όλους τους τομείς, με αμοιβαίο σεβασμό και φιλία».
ΝΕΑ

Read more...

Ο «διάλογος» Αγκυρας - Οτσαλάν


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Το σκηνικό θυμίζει «θέατρο του παραλόγου» αυτές τις μέρες στην Αγκυρα. Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος θα συζητήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνέρχεται σήμερα υπό την προεδρία του Αμπντουλάχ Γκιουλ με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Κατά τη συζήτηση του κρισιμότατου αυτού θέματος θα υπάρξουν εισηγήσεις, πέραν της κυβερνητικής, τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και της ΜΙΤ, της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το Κουρδικό όμως δεν αναφέρεται καν ως θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το δε περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης παραμένει άγνωστο. Στην αντίπερα όχθη ο από αρκετών ημερών αναμενόμενος «οδικός χάρτης» -δηλαδή η πρόταση λύσης- του φυλακισμένου ισόβια Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν έχει ούτε αυτός γνωστοποιηθεί, αλλά οι δικηγόροι του διαρρέουν επιλεκτικά σε μέσα ενημέρωσης υποτιθέμενες ή πραγματικές δηλώσεις του Οτσαλάν, που αποκαλύπτουν την ουσία της επισήμως «ανύπαρκτης» πρότασής του.
Για να συμπληρωθεί αυτό το παιχνίδι σκοπιμότητας που αποσκοπεί στο να παρακάμψει τις ισχυρότατες αντιδράσεις κύκλων του τουρκικού κατεστημένου, που επιδιώκουν να τορπιλίσουν εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια λύσης του Κουρδικού, ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε κατηγορηματικά χθες ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει ούτε καν ως συνομιλητές τους Κούρδους!

«Ξεχάστε το Ιμραλί» δήλωσε ορθά - κοφτά ο Γκιουλ, αναφερόμενος στο νησί - φυλακή της Θάλασσας του Μαρμαρά, όπου μοναδικός κρατούμενος είναι ο Οτσαλάν. «Αυτοί δεν είναι συνομιλητές μας» πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα θα το λύσει η Τουρκία μόνη της.

Ο Γκιουλ έσπευσε φυσικά να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι η λύση του Κουρδικού που σκοπεύει να επιδιώξει η κυβέρνηση διαφυλάσσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. «Νομίζω ότι είναι σωστό να εργαστούμε γενναία πάνω σε όλα τα θέματα για να ενισχύσουμε την ενότητα του λαού μας καθώς και το αίσθημα του κάθε πολίτη ότι ανήκει στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών πρέπει να ενισχυθεί η ενιαία δομή της Τουρκίας και δεν πρέπει στο μέλλον να εμφανιστεί απειλή, γιατί η ενότητά μας είναι η κορυφαία προτεραιότητα» υπογράμμισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ισχυριστεί πειστικά αυτά τα πράγματα γιατί η κουρδική ηγεσία, με διαρροές που αποδίδονται στον Οτσαλάν, χωρίς κανένας σχεδόν να γνωρίζει αν όντως αυτός έχει υιοθετήσει τέτοιες θέσεις, έχει ήδη προσφέρει στον Γκιουλ και τον Ερντογάν σημαντικότατα ανταλλάγματα: την αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα και την απάρνηση της κουρδικής ανεξαρτησίας!

«Η εποχή της νίκης με τα όπλα, όπως στη Γαλλική και στη Ρωσική Επανάσταση, έχει πια περάσει» φέρεται να έχει δηλώσει ο Οτσαλάν μη ζητώντας επιπλέον ανεξάρτητο κράτος ούτε καν ομόσπονδο, όπως π.χ. το Ιράκ. Κατά τις υποτιθέμενες θέσεις του, τώρα πια ο Οτσαλάν αρκείται σε κάποιου τύπου απλή αυτοοργάνωση του κουρδικού έθνους μέσα στο τουρκικό κράτος και καμιά πλέον αμφισβήτησή του, κερδίζοντας ένα κουρδικό κοινοβούλιο νομαρχιακών περίπου εξουσιών, με κουρδικά πολιτιστικά δικαιώματα και τοπικά όργανα τήρησης της τάξης.

Ακόμη και αυτά όμως κρίνονται υπερβολικά από κύκλους του τουρκικού κατεστημένου, για τους οποίους μέχρι και η συζήτηση με το ΡΚΚ, το κόμμα της κουρδικής αντίστασης, αποτελεί ταμπού. «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις οιουδήποτε είδους με μια τρομοκρατική οργάνωση» ξεκαθάρισε ως και ο μετριοπαθής τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός εν αποστρατεία Χιλμί Οζκιόκ.


«Οποιος νομίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης χωρίς τον Οτσαλάν, ξεχνάει τον σημαντικότερο παράγοντα» απάντησε η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) Εμινέ Αϊνά.

ΕΥΝΟΪΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Ευκαιρία για την Τουρκία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν επιδιώκει ειλικρινά να βρει λύση στο Κουρδικό. Αλλωστε είκοσι πέντε χρόνια τώρα η στρατιωτική νίκη της Τουρκίας επί των Κούρδων ανταρτών έχει αποδειχθεί ανέφικτη. Και οι Κούρδοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο δεν τους επιτρέπει να ελπίζουν σε νικηφόρο έκβαση του ένοπλου αγώνα τους, τον οποίον με δυσκολία συνεχίζουν. Είναι έτοιμοι επομένως να κάνουν πολύ σοβαρούς συμβιβασμούς. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις αποδιδόμενες στον Οτσαλάν θέσεις εγκατάλειψης του ένοπλου αγώνα και της κουρδικής ανεξαρτησίας. Οποια λύση και αν βρεθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι πολύ περισσότερο ευνοϊκή για την Αγκυρα παρά για τους Κούρδους.
Πηγή ethnos.gr

Read more...

Απειλή Στρατηγικού Βατερλώ Ελλάδας-Κύπρου


Με «στρατηγικό Βατερλώ», πιθανώς εντός του έτους, απειλείται το δίδυμο «Ελλάδα-Κύπρος», όπως υπογράμμισε εύγλωττα η επίσκεψη, δηλώσεις και συμφωνίες του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ‘Αγκυρα. Μόνο μια ταχεία, αποφασιστική αντίδραση της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου θα μπορούσε ίσως να το αποτρέψει, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η χώρα (ακόμα περισσότερο η Κύπρος) διαθέτει κράτος και πολιτικό προσωπικό που χρειάζεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα εγκατέλειψε την «εθνοκεντρική» εξωτερική πολιτική της, που συχνά επεκρίθη ότι «απομόνωνε» τη χώρα από τους «πλούσιους και ισχυρούς». Υιοθέτησε, με λίγες εξαιρέσεις, την «ευρωατλαντική μονοκαλλιέργεια», εν ολίγοις έκανε αυτό που της έλεγαν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Δεκατρία χρόνια αργότερα, για πρώτη ίσως φορά στην ιστορία, η Τουρκία, βασικός γεωπολιτικός αντίπαλος της Ελλάδας, για την αντιμετώπιση του οποίου διαθέτει τεράστιους πόρους, έχει καλύτερες σχέσεις με όλους σχεδόν τους διεθνείς παίκτες. Για να «αποφύγουμε την απομόνωση» βρεθήκαμε πιο απομονωμένοι από ποτέ!

Διεθνείς «παίκτες» που συναγωνίζονται για την εύνοια της ‘Αγκυρας (η Ουάσιγκτον και οι φίλοι της μάλιστα και για το ποιός θα δώσει τη πιο δυνατή «σφαλιάρα» στην Αθήνα!). Η ‘Αγκυρα «μετράει» σήμερα στο διεθνές σύστημα πολύ περισσότερο απότι στο παρελθόν συγκρινόμενη με την Ελλάδα. ‘Εχει καλύτερες σχέσεις και με το ατλαντικό μπλοκ και με τους αντιπάλους του, και με τις ΗΠΑ και με το Ιράν, και με το Ισραήλ και με τους ‘Αραβες, όπως τις περισσότερες βαλκανικές χώρες. Επιδιώκει να εκτοπίσει οριστικά Αθήνα και Λευκωσία από την προνομιακή σχέση που πήγαν να αποκτήσουν με τη Μόσχα και να εξομαλύνει τις σχέσεις με τους Κούρδους και τους Αρμένιους, κάποτε παραδοσιακούς φίλους-συμμάχους των Ελλήνων. Ισχυρές δυνάμεις στη Γαλλία και τη Γερμανία, που είναι εναντίον της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, δεν μπορούν να συμμαχήσουν με την Αθήνα λόγω της υποστήριξής της σε αυτή.

Κλείνοντας όσο μπορεί όλα τα «μέτωπά» της, και στερώντας, με την ενεργό, πολύπλευρη και πολυμερή πολιτική της, την Ελλάδα από τα περισσότερα παραδοσιακά της στηρίγματα, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για την «τελική» και περισσότερο φιλόδοξη πολιτικο-διπλωματική «έφοδό» της, σε δύο κατευθύνσεις. Από τη μια, η πολιτική πρωτοβουλία για την επίλυση του «υπαρξιακού» της κουρδικού προβλήματος. Από την άλλη, σχεδιάζει ένα «διπλωματικό μπλιτζκριγκ», ελπίζοντας να καταγάγει μείζονα, στρατηγικής αξίας και σημασίας, διπλωματική νίκη στο «δυτικό μέτωπο».

Στο χειρότερο (για μας) σενάριο, οδηγώντας Κύπρο-Ελλάδα σε αποδοχή επαχθών ρυθμίσεων για Κυπριακό-Αιγαίο, που, επιπλέον, θα της προσφέρουν από τώρα, μέσω της συζητούμενης κυπριακής λύσης, πολλά από τα πλεονεκτήματα της τελικής ένταξης στην ΕΕ, καθιστώντας την εν πολλοίς αναπότρεπτη. Είτε (καλύτερο σενάριο) «ενοχοποιώντας» Κύπρο-Ελλάδα για τα προβλήματα στις σχέσεις και υποχρεώνοντάς τες να αποδεχθούν συνέχιση της ενταξιακής πορείας χωρίς να θέτουν όρους, αντίθετα, πιεζόμενες οι ίδιες να κάνουν «διευθετήσεις».

Η ρωσοτουρκική προσέγγιση

Μια εικοσάδα συμφωνιών (12 κρατικές, οκτώ ιδιωτικές) υπεγράφησαν κατά την επίσκεψη Πούτιν στην ‘Αγκυρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- η συμφωνία για την εκτέλεση σεισμικών και άλλων εργασιών στην τουρκική ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα για τη διέλευση του αγωγού South Stream, που η Μόσχα δεν ήθελε να περάσει από την Ουκρανία. Η συμφωνία δεν περιορίζει τη στρατηγική αξία του αγωγού για Ελλάδα και Ευρώπη, που συνίσταται στην παράκαμψη της Τουρκίας για τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, αφού ο αγωγός δεν διέρχεται από τουρκικό έδαφος ή τουρκικά χωρικά ύδατα (η πληροφόρησή μας βασίζεται στις ελληνικές κυβερνητικές πηγές και τα τουρκικά ΜΜΕ, γιατί τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για χωρικά ύδατα)

- συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας που μπορεί να οδηγήσει στην κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων. Τόσο αυτά τα σχέδια, όσο και το σχέδιο για την κατασκευή αντιδραστήρα στο Μπέλενε της Βουλγαρίας συνιστούν σοβαρή (οικολογική και μακροχρόνια στρατιωτική) απειλή ασφάλειας για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για να την αντιμετωπίσει, ούτε προτίθεται να κάνει. Ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στο Μπέλενε θα οδηγήσει περισσότερο σε ελληνική παρά σε βουλγαρική καταστροφή, λόγω της φοράς των ανέμων το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Πυρηνικά εργοστάσια στην Τουρκία δημιουργούν μακροχρόνιο πρόβλημα ενδεχόμενης ανάπτυξης στρατιωτικού προγράμματος.

- συμφωνία (κατόπιν παρέμβασης Μπερλουσκόνι) για τη σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τον πετρελαιαγωγό Σαμψούντα-Τζεϊχάν, που είναι ευθέως ανταγωνιστικός του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Λέγεται μάλιστα ότι έχει ήδη βρεθεί πετρέλαιο από το κοίτασμα Κασαγκάν που εκμεταλλεύεται η ιταλική ΕΝΙ, ενώ στην κατασκευή θα συμμετάσχει και ο όμιλος Τσαλίκ, συμφερόντων οικογένειας Ερντογάν. Αντίθετα μέχρι τώρα δεν έχει διατεθεί παρά το ήμισυ των ποσοτήτων πετρελαίου που θα μεταφέρει ο «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη». Αξίζει στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι ο «Μουργκάς-Αλεξανδρούπολη» δεν φαίνεται να έχει μεγάλη συμπάθεια μεταξύ ισχυρών πολιτικών που επηρεάζονται από το ισραηλινό λίομπυ στη Μόσχα, όπως ο κ. Γκρεφ. Μέγας φίλος του Ισραήλ είναι και ο Ιταλός Πρωθυπουργός

- συμφωνία κατασκευής υποθαλασσίου αγωγού αερίου Μπλου Στρημ 2 που θα συνδέει απευθείας Ρωσία και Τουρκία. Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι το αέριο θα διοχετευθεί στη συνέχεια στο Τζεϊχάν και, από κει, σε Κύπρο, Συρία και Ισραήλ, ενώ μεγαλεπήβολα σχέδια κάνουν λόγο για πενταπλό αγωγό (αέριο, πετρέλαιο, νερό, ηλεκτρικό, οπτικές ίνες) που θα φτάνει από το Τζεϊχάν στο Ισραήλ και από κει μέχρι την Ινδία (Τούρκος εθνικιστής σχολιαστής, από τους σοβαρότερους, κατηγόρησε τον Ερντογάν, ότι εξυπηρετεί εβραϊκά σχέδια με τον αγωγό αυτό.) Δεν γνωρίζουμε αν θα πραγματοποιηθούν όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, που προϋποθέτουν περίπου την επαναχάραξη του πολιτικο-στρατιωτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής. Ο Μπλου Στρημ 2 πάντως θα είναι σχετικά μικρής δυναμικότητας αγωγός, που, αν τελικά για κάποιο λόγο, δεν κατασκευασθεί ο Σάουθ Στρημ, μπορεί να προταθεί για τον εφοιδιασμό της Ελλάδας με ρωσικό αέριο (ενδεχόμενο που λόγοι ελληνικής εθνικής ασφαλείας καθιστούν ή πρέπει να καθιστούν καθόλου επιθυμητό για την Αθήνα).

- συμφωνία για την κατασκευή αποθηκευτικού χώρου αερίου κάτω από την Αλμυρή Λίμνη (αντίστοιχες προτάσεις προς την Ελλάδα για αέριο και πετρέλαιο «γειώθηκαν» πρακτικά από την ελληνική κυβέρνηση)

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μια σειρά οικονομικών συμφωνιών, με τον τζίρο διμερών ανταλλαγών να έχει εκτιναχθεί ήδη στα 30δις δολλάρια και ο κ.Ερντογάν να «προβλέπει» 100δις σε τέσσερα χρόνια.
Οι συμφωνίες αυτές δεν ανατρέπουν, απειλούν όμως να ανατρέψουν, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αμερικανικές πιέσεις στη Σόφια και την Αθήνα, τα δύο μεγάλα ορόσημα της ελληνορωσικής συνεργασίας: τον αγωγό Σάουθ Στρημ και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Οι αγωγοί δεν έχουν άλλωστε μόνο ή κυρίως ενεργειακή σημασία, έχουν πρωτίστως πολιτικο-στρατηγική - και οι δύο προέκυψαν από πρωτοβουλία και ιδέα της Αθήνας, πρωτοβουλία και ιδέα που δεν στήριξε όμως με την απαραίτητη συνέχεια και δεν έχτισε πάνω της η Ελλάδα. Είναι σήμερα θλιβερό να θεωρείται ο αγωγός Σάουθ Στρημ ρωσο-τουρκο-ιταλικό έργο.

Οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν «στρατηγική» τη σχέση τους, το δε ημιεπίσημο ΡΙΑ-Νόβοστι συνέκρινε τη φιλία με την Τουρκία με τη φιλία με τη Γερμανία, κάνοντας λόγο για «Βόρεια φιλία» και «Οθωμανική φιλία». Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε πανηγυρικό χαρακτήρα στην επίσκεψη Πούτιν, αν και οι συνομιλίες φάνηκαν μάλλον δύσκολες και ο Πούτιν εμφανίστηκε ασυνήθιστα κουρασμένος και όχι πολύ κεφάτος στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Οι απεσταλμένοι των ρωσικών ΜΜΕ δεν ενθουσιάστηκαν με τους Τούρκους και περιέγραψαν με ειρωνικό τρόπο το στρίμωγμα των αξιωματούχων τους για μια θέση περιοπής στη συνέντευξη τύπου.

Κάνοντας το χατήρι του φίλου Ταγίπ, αλλά στέλνοντας με την ευκαιρία και το δεύτερο, σαφές μήνυμά του προς τον Δημήτρη Χριστόφια, μετά την εκλογή του τελευταίου, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι υποστηρίζει τα σχέδια του ΟΗΕ για την Κύπρο, μεταξύ των οποίων το σχέδιο Ανάν και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με τις «δύο χώρες» στην Κύπρο, όπως είπε, για να διορθώσει ευθύς αμέσως, σε «δύο πλευρές». Η διόρθωση χρειάστηκε πέντε μέρες για να γίνει αντιληπτή από την υπηρεσία τύπου της προεδρίας.

Συνήθως και οπωσδήποτε στην περίπτωση αυτή, οι υπογραφείσες συμφωνίες δεν είναι παρά η «κορυφή του παγόβουνου». Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να σιγουρευτούμε για την έκταση και την ειλικρίνεια της ρωσο-τουρκικής «συνεννόησης». Με δεδομένο μάλιστα ότι οι «σφαίρες επιρροής» των δύο χωρών στην πρώην σοβιετική περιφέρεια τέμνονται - η γεωπολιτική σύγκρουση παραμένει το κατά βάση κυριαρχούν στοιχείο στις ρωσοτουρκικές σχέσεις των τελευταίων τριών αιώνων.

«Πλατωνικοί έρωτες» και «γάμοι συμφέροντος»
Ρωσικές διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι οι συμφωνίες με την Τουρκία δεν αλλάζουν το σκηνικό στις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ και η (εξ απίνης καταληφθείσα) ελληνική πολιτική και διπλωματία εκτιμά ότι «δεν αλλάζει τίποτα». Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν ποιά είναι η έκταση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας, ενώ οι πράξεις Αθήνας και Μόσχας θα καταδείξουν κατά πόσον έχει τελειώσει άδοξα η δεύτερη προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας-Ρωσίας την τελευταία εικοσαετία (η πρώτη απόπειρα, έγινε με τους ρωσικούς πυραύλους S-300 και κατέληξε σε αξιοθρήνητα αποτελέσματα μετά την άτακτη υποχώρηση της Αθήνας). Συνήθως, μεταξύ Αθήνας και Μόσχας έχουμε σφοδρούς «έρωτες» που παραμένουν τελικά «πλατωνικοί», ενώ μεταξύ ‘Αγκυρας και Μόσχας «γάμους συμφερόντων».
Διπλωματικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις αντανακλούν απλά το βάρος της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας και των ρωσο-τουρκικών οπικονομικών σχέσεων. Στην πραγματικότητα όμως αντανακλούν ακόμα περισσότερο την ελληνική αδυναμία και αμφιθυμία. Αδυναμία, γιατί η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη ευρωπαίκή χώρα που δεν διαθέτει στρατηγική ανάλυση πίσω από τη διπλωματία της, ανεξάρτητα κέντρα στρατηγικών μελετών, ούτε καλά - καλά αρκετούς ανθρώπους στα Υπουργεία Εξωτερικών και ‘Αμυνας που να μιλάνε τούρκικα, ρώσικα κλπ. και να μελετούν την πραγματικότητα αυτών των χωρών. Η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών είναι υποτυπώδης, δίκτυο Ελλήνων ανταποκριτών στο εξωτερικό ουσιαστικά δεν υπάρχει. ‘Οπως δεν υπάρχει ελληνικό κράτος στην εσωτερική, έτσι δεν υπάρχει και στη διεθνή διάστασή του, η προχειρότητα και ο αυτοσχεδιασμός βασιλεύουν. Καμμία, ακόμα και από τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν λειτουργεί έτσι. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στη Μόσχα λειτουργεί ένα ισχυρό τουρκικό και ένα ακόμα ισχυρότερο ισραηλινό λόμπυ, ενώ μια ολόκληρη μερίδα της ρωσικής κυβέρνησης υπό τον αντιπρόεδρο κ. Ιβανώφ καλλιεργεί την ιδέα μιας «ευρασιατικής συμμαχίας» με την Τουρκία. Αντίθετα, δεν υπάρχει στη ρωσική πρωτεύουσα καμιά αξιόλογη ελληνική δραστηριότητα, ούτε μεταξύ των δύο χωρών κάποιας μορφής στρατηγικός διάλογος.
Η προσέγγιση Καραμανλή-Πούτιν βασίστηκε κυρίως στην προσωπική «χημεία» των δύο και των συνεργατών τους Κωνσταντίνου Μπίτσιου και Αντρέι Βντόβιν (αμφότεροι απομακρύνθηκαν έκτοτε). Η «δημοτικότητα» του κ. Καραμανλή στο Κρεμλίνο έφτασε το ζενίθ όταν έβαλε το βέτο στο Βουκουρέστι («είναι ένας πολύ θαρραλέος άνθρωπος», ήταν το σχόλιο Ρώσου αξιωματούχου). ‘Εκτοτε όμως ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός φάνηκε να υποχωρεί, δίνοντας την εντύπωση τρομαγμένου ανθρώπου και πιθανώς «χρεώνοντας» στη ρωσική πολιτική του αμερικανική εχθρότητα και αποκαλύψεις σκανδάλων. Αντί να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς μηχανισμούς παραγωγής των σκανδάλων, προτίμησε την όπισθεν στην εξωτερική πολιτική, γεγονός που ενεθάρρυνε τους αντιπάλους του. Διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες άρχισαν να ανακαλύπτουν απίθανα «προβλήματα» με τα ρωσικά θωρακισμένα. Σημαντικοί Υπουργοί της κυβέρνησης δεν απαντούσαν πλέον στα τηλέφωνα και τα αιτήματα συναντήσεων του Ρώσου Πρέσβη! Η Μόσχα εξακολουθούσε να στηρίζει την προσέγγιση, παρά τα προβλήματα που δημιουργούσε το ... ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, με τις θέσεις του στα αντιπυραυλικά, για τη Γεωργία κλπ., όταν ένοιωσε όμως και τον ίδιο τον Καραμανλή να κάνει πίσω, άρχισε να θέτει κι αυτή το κλασικό «ελληνικό ερώτημα»: «ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο». Το «δεντράκι» που «φύτεψαν» οι κ.κ. Καραμανλής και Πούτιν, με την ευλογία του Προέδρου της Δημοκρατίας, έπαυσε να ποτίζεται και άρχισε να «μαραίνεται».
Ισως βέβαια δεν έχουν ακόμα κριθεί όλα. Υπάρχει συμπληρωματικότητα αναγκών Αθήνας και Μόσχας, χρειάζεται όμως και η πολιτική βούληση και η συστηματική κρατική και διπλωματική υποστήριξη. Η ρωσική πλευρά δηλώνει πάντως ότι ενδιαφέρεται να συνεχίσει την προσέγγιση. Ενδιαφέρεται μάλιστα και για την θέση όλων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων. Τοποθετηθείς προ αρκετών μηνών στην Αθήνα, ο νέος Ρώσος Πρέσβης συναντήθηκε ήδη με τον κ. Τσίπρα, που του δήλωσε ότι στηρίζει τους αγωγούς, αν και ξέχασε να το αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τη συνάντηση ο Συνασπισμός. Ελπίζει να συναντηθεί σύντομα και να γνωρίσει και τον κ. Παπανδρέου.
Διπλωματικοί και στρατηγικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, όπως έχουν έλθει τα πράγματα, η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Μόσχα, η περαιτέρω ανάπτυξη όχι μόνο των ενεργειακών, αλλά επίσης των αμυντικών και πολιτιστικών σχέσεων, αλλά και ενός σοβαρού «στρατηγικού διαλόγου» είναι «μονόδρομος» για τη χώρα, αν δεν θέλει, αργά ή γρήγορα, και μάλλον γρήγορα, να βρεθεί προ ιδιαίτερα δυσαρέστων εκπλήξεων στην εξωτερική πολιτική της.

Read more...

Ξεσκεπάζεται το δίκτυο των πρακτόρων στη Θράκη


Πυκνό μυστήριο καλύπτει την περίπτωση του 30χρονου Έλληνα υπηκόου που συνελήφθη πριν από λίγο καιρό να φωτογραφίζει στρατόπεδο στην Σαμοθράκη και οδηγήθηκε στις φυλακές με βαριές κακουργηματικές κατηγορίες.

Ο νεαρός μουσουλμάνος έχει ήδη παραδεχτεί ότι ενήργησε κατασκοπευτικά σε οκτώ τουλάχιστον αποστολές για λογαριασμό της Τουρκίας και του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, λέγοντας ότι ελάμβανε για κάθε του αποστολή το ποσό των 500 ευρώ. Στην κατοχή του 30χρονου μουσουλμάνου είναι γνωστό πως βρέθηκε πλήθος (εκατοντάδες) φωτογραφιών από στρατόπεδα, αεροδρόμια, υδραγωγεία και δρόμους γύρω από στρατιωτικές βάσεις της Θράκης και νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.Αυτά όμως αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της αλήθειας που κρύβεται πίσω από την κατασκοπευτική δράση του νεαρού. Η αλήθεια περιέχει την σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, που κρύβει απύθμενο παρασκήνιο, ιστορίες τρόμου και υποψίες για συνεργασία κατασκόπων με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Η σύλληψη του νεαρού μουσουλμάνου αποτελεί την άκρη ενός νήματος παρανομίας και δραστηριοτήτων που εκτείνονται σε πολλές χώρες και που αφορούν οργανώσεις θρησκευτικές αλλά και τρομοκρατικές.

Μέχρι στιγμής η Ελληνική κυβέρνηση έχει κρατήσει ιδιαίτερα χαμηλά (έχει σχεδόν εξαφανίσει) το όλο θέμα, ενώ ήδη στην υπόθεση αυτή εργάζονται δεκάδες πράκτορες της ΕΥΠ οι οποίοι συνεργάζονται με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αλλά και με τις πρεσβείες μας σε Σκόπια, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία!!! Η εμπλοκή των πρεσβειών προδίδει μεγάλο μέρος της κατεύθυνσης που έχουν πάρει οι έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων εάν δημοσιευτούν μάλλον θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην γείτονα Τουρκία και στον πραγματικό της ρόλο στις εξελίξεις που υπάρχουν στα Βαλκάνια.

Ο εντοπισμός του κατασκόπου, τελικά, δεν ήταν και τόσο τυχαίος από τον στρατιώτη του στρατοπέδου της Σαμοθράκης. Τα πραγματικά γεγονότα διαφέρουν από τις δημοσιοποιήσεις κατά πολύ, αφού ο 30χρονος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση μήνες πριν από τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας, οι οποίες είχαν ανακαλύψει τις δραστηριότητές του από τον Μάρτιο του 2008 και ήθελαν να αποκαλύψουν το δίκτυο συνδέσμων, επαφών και λειτουργιών που υπήρχε πίσω από τον 30χρονο.

Για λόγους καθαρά προσωπικής ασφάλειας, ο 30χρονος κρατείται στη φυλακή φρουρούμενος και απομονωμένος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του να τεθούν σε ειδικό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, λόγω της σπουδαιότητας των πληροφοριών που έδωσε και που συνεχίζει να δίνει και οι οποίες διακριβώνονται και διασταυρώνονται ενδελεχώς. Οι συγγενείς του, πρώτου βαθμού, έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους, ενώ υπό αστυνομική προστασία βρίσκονται περίπου δέκα (10) πρόσωπα με τα οποία είχε πολύ συχνές κοινωνικές επαφές. Αυτές οι ενέργειες κρίθηκαν απαραίτητες προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή πληροφοριών, αλλά κυρίως προκειμένου να μην υπάρξουν απαγωγές ή «σκληρά μηνύματα» προς τον 30χρονο, που θα τον εξαναγκάσουν να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Από την λεπτομερέστατη ανάλυση των πληροφοριών που προκύπτουν από τις φωτογραφίες, προκύπτει πως ο νεαρός φωτογράφιζε αποκλειστικά εκείνα τα σημεία των στρατοπέδων που δεν γίνονται διακριτά από τον τουρκικό δορυφόρο. Δηλαδή, συγκέντρωνε ποιοτικές πληροφορίες οι οποίες έδιναν «ανάγλυφες» εικόνες των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Τα «τυφλά» σημεία των αεροδρομίων και των θαλάσσιων περιοχών που γειτνιάζουν με τα τουρκικά παράλια, σημεία στα οποία υπάρχει έντονο στρατιωτικό ενδιαφέρον για την άμυνά τους, δόθηκε επίσης έμφαση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας, οι οποίες προχωρούν σε εμπεριστατωμένη έρευνα των υπαρχουσών φωτογραφιών.

Ο ίδιος ο συλληφθείς κατονόμασε δύο ακόμη συνεργούς του καθώς ένα δίκτυο τουλάχιστον εξήντα ατόμων, όλοι ομόθρησκοί του, οι οποίοι επιδίδονται επίσης στη συλλογή πληροφοριών και στην άσκηση κατασκοπείας εις βάρος της Ελλάδας. Σχεδόν όλοι από αυτούς έχουν ήδη προσαχθεί για ανάκριση, ενώ κάποιοι αναζητούνται (πιθανότατα έχουν διαφύγει λαθραία στην Τουρκία), ενώ για ορισμένους από αυτούς εκφράζονται σοβαροί φόβοι ακόμη και για τη ζωή τους.

Οι δικηγόροι του συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως οι φωτογραφίες που βρέθηκαν επάνω στον 30χρονο πελάτη τους δεν είναι απόρρητες, ωστόσο δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν την γενικότερη στάση (και κυρίως τις δράσεις που ομολόγησε) ο πελάτης τους.

Η όλη επιχείρηση εποπτεύεται προσωπικά από τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δημήτρη Παπαγγελλόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με πέντε εμπειρότατους αξιωματικούς του Στρατού και της Αστυνομίας.
Η αυστηρή φρούρηση του νεαρού μουσουλμάνου κρίθηκε ως άμεσης προτεραιότητας και εφαρμογής από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, λόγω ενός δυσάρεστου γεγονότος σε παρόμοια σύλληψη που είχε γίνει πριν από οκτώ χρόνια και ο τότε συλληφθείς (Κούρδος) βρέθηκε τελικά νεκρός στο Αττικό Νοσοκομείο. Προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και για να διασφαλιστεί και το κύρος των εμπλεκομένων υπηρεσιών, αποφασίσθηκε η αυστηρότατη κράτηση του νεαρού μουσουλμάνου, του οποίου η ζωή μάλλον κινδυνεύει άμεσα από τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος.

Το όλο φωτογραφικό υλικό βρίσκεται στο στάδιο της αποκρυπτογράφησής του, αφού θεωρείται πως «στόχευε» στην συλλογή πληροφοριών από σημεία - στόχους αλλά και σε διόδους προς τη χώρα μας. Είναι συνηθισμένη τακτική των γειτόνων μας να προβαίνουν στη συλλογή στοιχείων που αφορούν τα κομβικά σημεία των Ελληνικών εγκαταστάσεων, προκειμένου να πραγματοποιούν διάφορες ασκήσεις επί χάρτου ή επί κατασκευασμένων εγκαταστάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται και ως «ασκήσεις ετοιμότητας», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας.

Η συλλογή πληροφοριών από τους δορυφόρους πετυχαίνουν διαρκή ανανέωση των χαρτογραφήσεων και δεν συνιστούν κατασκοπευτική δραστηριότητα οι γενικού τύπου πληροφορίες. Αν όμως αυτές συνδυαστούν με επίγειες πληροφορίες, τότε αποτελούν σοβαρές βάσεις δεδομένων προς αξιοποίηση.

Οι Ελληνικές υπηρεσίες ασφάλειας εκτιμούν πως ο συλληφθείς δεν ενεργούσε μόνο για λογαριασμό της Τουρκικής ΜΙΤ ή των στρατιωτικών αρχών της Τουρκίας, αλλά είναι σχεδόν βέβαιοι πως εκτελούσε και άλλα παρασκηνιακά συμφέροντα τα οποία δεν έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιήσει (ενδέχεται να δημοσιοποιηθούν με την πλήρη αποκάλυψη του δικτύου που απλώνεται και σε χώρες της Βαλκανικής και αποκλειστικά σε μουσουλμανικές ομάδες και οργανώσεις)...

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP