Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Ο «διάλογος» Αγκυρας - Οτσαλάν


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Το σκηνικό θυμίζει «θέατρο του παραλόγου» αυτές τις μέρες στην Αγκυρα. Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ερντογάν για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος θα συζητήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνέρχεται σήμερα υπό την προεδρία του Αμπντουλάχ Γκιουλ με τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας. Κατά τη συζήτηση του κρισιμότατου αυτού θέματος θα υπάρξουν εισηγήσεις, πέραν της κυβερνητικής, τόσο των ενόπλων δυνάμεων όσο και της ΜΙΤ, της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το Κουρδικό όμως δεν αναφέρεται καν ως θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το δε περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης παραμένει άγνωστο. Στην αντίπερα όχθη ο από αρκετών ημερών αναμενόμενος «οδικός χάρτης» -δηλαδή η πρόταση λύσης- του φυλακισμένου ισόβια Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν δεν έχει ούτε αυτός γνωστοποιηθεί, αλλά οι δικηγόροι του διαρρέουν επιλεκτικά σε μέσα ενημέρωσης υποτιθέμενες ή πραγματικές δηλώσεις του Οτσαλάν, που αποκαλύπτουν την ουσία της επισήμως «ανύπαρκτης» πρότασής του.
Για να συμπληρωθεί αυτό το παιχνίδι σκοπιμότητας που αποσκοπεί στο να παρακάμψει τις ισχυρότατες αντιδράσεις κύκλων του τουρκικού κατεστημένου, που επιδιώκουν να τορπιλίσουν εν τη γενέσει της κάθε προσπάθεια λύσης του Κουρδικού, ο πρόεδρος Γκιουλ δήλωσε κατηγορηματικά χθες ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει ούτε καν ως συνομιλητές τους Κούρδους!

«Ξεχάστε το Ιμραλί» δήλωσε ορθά - κοφτά ο Γκιουλ, αναφερόμενος στο νησί - φυλακή της Θάλασσας του Μαρμαρά, όπου μοναδικός κρατούμενος είναι ο Οτσαλάν. «Αυτοί δεν είναι συνομιλητές μας» πρόσθεσε, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα θα το λύσει η Τουρκία μόνη της.

Ο Γκιουλ έσπευσε φυσικά να διαβεβαιώσει τους πάντες ότι η λύση του Κουρδικού που σκοπεύει να επιδιώξει η κυβέρνηση διαφυλάσσει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας. «Νομίζω ότι είναι σωστό να εργαστούμε γενναία πάνω σε όλα τα θέματα για να ενισχύσουμε την ενότητα του λαού μας καθώς και το αίσθημα του κάθε πολίτη ότι ανήκει στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών πρέπει να ενισχυθεί η ενιαία δομή της Τουρκίας και δεν πρέπει στο μέλλον να εμφανιστεί απειλή, γιατί η ενότητά μας είναι η κορυφαία προτεραιότητα» υπογράμμισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να ισχυριστεί πειστικά αυτά τα πράγματα γιατί η κουρδική ηγεσία, με διαρροές που αποδίδονται στον Οτσαλάν, χωρίς κανένας σχεδόν να γνωρίζει αν όντως αυτός έχει υιοθετήσει τέτοιες θέσεις, έχει ήδη προσφέρει στον Γκιουλ και τον Ερντογάν σημαντικότατα ανταλλάγματα: την αποκήρυξη του ένοπλου αγώνα και την απάρνηση της κουρδικής ανεξαρτησίας!

«Η εποχή της νίκης με τα όπλα, όπως στη Γαλλική και στη Ρωσική Επανάσταση, έχει πια περάσει» φέρεται να έχει δηλώσει ο Οτσαλάν μη ζητώντας επιπλέον ανεξάρτητο κράτος ούτε καν ομόσπονδο, όπως π.χ. το Ιράκ. Κατά τις υποτιθέμενες θέσεις του, τώρα πια ο Οτσαλάν αρκείται σε κάποιου τύπου απλή αυτοοργάνωση του κουρδικού έθνους μέσα στο τουρκικό κράτος και καμιά πλέον αμφισβήτησή του, κερδίζοντας ένα κουρδικό κοινοβούλιο νομαρχιακών περίπου εξουσιών, με κουρδικά πολιτιστικά δικαιώματα και τοπικά όργανα τήρησης της τάξης.

Ακόμη και αυτά όμως κρίνονται υπερβολικά από κύκλους του τουρκικού κατεστημένου, για τους οποίους μέχρι και η συζήτηση με το ΡΚΚ, το κόμμα της κουρδικής αντίστασης, αποτελεί ταμπού. «Δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις οιουδήποτε είδους με μια τρομοκρατική οργάνωση» ξεκαθάρισε ως και ο μετριοπαθής τέως αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός εν αποστρατεία Χιλμί Οζκιόκ.


«Οποιος νομίζει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ειρήνευσης χωρίς τον Οτσαλάν, ξεχνάει τον σημαντικότερο παράγοντα» απάντησε η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTP) Εμινέ Αϊνά.

ΕΥΝΟΪΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Ευκαιρία για την Τουρκία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν επιδιώκει ειλικρινά να βρει λύση στο Κουρδικό. Αλλωστε είκοσι πέντε χρόνια τώρα η στρατιωτική νίκη της Τουρκίας επί των Κούρδων ανταρτών έχει αποδειχθεί ανέφικτη. Και οι Κούρδοι όμως έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο δεν τους επιτρέπει να ελπίζουν σε νικηφόρο έκβαση του ένοπλου αγώνα τους, τον οποίον με δυσκολία συνεχίζουν. Είναι έτοιμοι επομένως να κάνουν πολύ σοβαρούς συμβιβασμούς. Αυτό εξάλλου φαίνεται και από τις αποδιδόμενες στον Οτσαλάν θέσεις εγκατάλειψης του ένοπλου αγώνα και της κουρδικής ανεξαρτησίας. Οποια λύση και αν βρεθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι πολύ περισσότερο ευνοϊκή για την Αγκυρα παρά για τους Κούρδους.
Πηγή ethnos.gr

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP