Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Τα πραγματικά παζαρέματα του πάρε - δώσε με τη Ρωσία αρχίζουν τώρα


Τούρκος δημοσιογράφος στην εφ. ΡΕΦΕΡΑΝΣ αναφέρει σε αρθρο του τα παρακάτω:

Όλοι αναφέρονται στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας - Ρωσίας. Πράγματι, κατά την επίσκεψη Πούτιν σε πάρα πολλά έγγραφα τέθηκαν υπογραφές, όμως ελάχιστα από αυτά είχαν την ιδιότητα μιας συμφωνίας, δηλαδή ενός οριστικού εγγράφου.

Κυρίως τα έγγραφα τα οποία προβλέπουν συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν την ιδιότητα ενός πρωτοκόλλου ή ενός εγγράφου συμφωνίας, δηλαδή οι πλευρές εκφράζουν μια πολιτική βούληση όσον αφορά τις γενικές γραμμές της συνεργασίας. Κατά συνέπεια πολλά από τα έγγραφα αυτά δεν φέρουν και την έννοια μιας τελικής συμφωνίας.

ο σημείο αυτό δεν το υπογραμμίζω, προκειμένου να μειώσω τα αποτελέσματα της επίσκεψης. Υπάρχει μια αντίληψη «ότι όλα έχουν τελειώσει», κατά συνέπεια θέλω να υπογραμμίσω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό. Όπως έχω αναφέρει και σε άλλα σημειώματά μου ο Πούτιν ήρθε προκειμένου να θέσει την έναρξη σειράς παζαρεμάτων. Οι ουσιαστικές συνομιλίες, δηλαδή το δύσκολο σημείο, θα αρχίσουν μετά από εδώ.

Η επίσκεψη Πούτιν αναμφίβολα διαδραμάτισε και το ρόλο του πάρε ? δώσε στις σχέσεις μας. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια στροφή στις προθέσεις της αναφορικά με τον αγωγό Σαμψούντας ? Τζεϊγχάν, αφού ήταν γνωστή η αντίθεσή της, μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα παραχωρήσει και το πετρέλαιό της. Ως αντίτιμο αυτού έλαβε την προέγκριση ο αγωγός South Streem, ο οποίος είναι ο πραγματικός ανταγωνιστής του Ναμπούκο, να περάσει υποθαλάσσια από τα τουρκικά χωρικά ύδατα [Μαύρη Θάλασσα].

Μην κοιτάτε αυτά τα οποία αναφέρουν οι Τούρκοι αρμόδιοι, ότι αυτοί οι δυο αγωγοί δεν είναι ανταγωνιστικοί. Ο λόγος ύπαρξης του αγωγού Ναμπούκο, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη, είναι η ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία. Ο λόγος ύπαρξης του αγωγού South Streem είναι ο Ναμπούκο. Δηλαδή, η Ρωσία έχει αναπτύξει τον αγωγό αυτό, ο οποίος θα περνά κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα θα φθάνει στη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη, σε αντιστάθμισμα του Ναμπούκο. Κατά συνέπεια και οι δύο αυτοί αγωγοί ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Όμως, στο στάδιο αυτό, όχι μόνο δεν υπάρχει το αναγκαίο εκείνο φυσικό αέριο για την συμπλήρωσή τους, αλλά ούτε και τα απαιτούμενα χρήματα. Δηλαδή, όποιος κατασκευασθεί πρώτος θα πλήξει την κατασκευή του δεύτερου. Τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η Τουρκία, προκειμένου να λάβει το ρωσικό πετρέλαιο στον αγωγό Σαμψούντας ? Τζεϊγχάν άναψε το πράσινο φως στον αγωγό South Streem. Πιθανόν μέσα στη σκέψη των αρμοδίων να κυριαρχεί η ιδέα ότι «η κατασκευή του South Streem είναι τόσο δαπανηρή που μπορεί να μην επιτρέψει την υλοποίησή του». Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπογραμμισθεί και το εξής: Τη στιγμή αυτή οι πλευρές έχουν δώσει υποσχέσεις μεταξύ τους. Κατά συνέπεια και οι δυο πλευρές μπορεί να υπαναχωρήσουν.

Άλλωστε, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ο ‘κάδος απορριμμάτων’ των τελευταίων 20 ετών είναι γεμάτος με άπειρο αριθμό πρωτοκόλλων και συμφωνιών που υπογράφηκαν με χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας. Το σημείο κλειδί της συνεργασίας με τη Ρωσία, έγκειται στο κατά πόσο οι πλευρές θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει και κατά το στάδιο της οριστικής συμφωνίας.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP