Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Τουρκικός τύπος 13.05.2010


Στην επισκόπηση του τουρκικού τύπου ξεκινάμε με την εφημερίδα Sabah με τίτλο "υπογραφή για απεριόριστη φιλία" δημοσιεύει την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ankara όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Abdullah Gül και τον πρωθυπουργό Recep Tayyip Erdoğan. Στην είδηση διαβάζουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν 17 συμφωνίες. Οι συμφωνίες που αφορούν την ενέργεια έπαιξαν ρόλο γέφυρας μεταξύ των δυο χωρών και αποτέλεσαν σημαντικό άλμα για το άνοιγμα των συνόρων.

Η Zaman με τίτλο "ιστορικό άνοιγμα με τη Ρωσία" μας πληροφορεί ότι η Τουρκία και η Ρωσία γιόρτασαν την 90η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων με ιστορικές συμφωνίες. Στην είδηση αναφέρεται ότι στην επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ankara υπογράφηκαν συμφωνίες σχετικά με την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και συμφωνίες που αφορούν τους πυρηνικούς σταθμούς. Ο Ρώσος πρόεδρος σχολίασε το σημείο στις σχέσεις των δυο χωρών ως "ιστορικό άλμα και σημείο καμπής".

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία δημοσιεύει την ιστορική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Από την άλλη η Star μας πληροφορεί ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία αποτέλεσε σημείο καμπής για την πυρηνική ενέργεια στην Τουρκία. Στην είδηση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δυο χωρών, η Ρωσία θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό στο Akkuyu. Ο σταθμός το οποίο θα κοστίσει σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα ολοκληρωθεί σε 7 χρόνια.

Η Milliyet δημοσιεύει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Erdoğan ότι έχει μεγάλη σημασία η κατασκευή των σχεδίων Νοτίου Ρεύματος, Μπλε Ροής και το σχέδιο αγωγού αργού πετρελαίου Samsun-Ceyhan.

Περνάμε στη Yeni Şafak η οποία μας πληροφορεί σχετικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα ότι η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Recep Tayyip Erdoğan στην Αθήνα έχει ειδικότερη σημασία για την ελληνική πλευρά. Ο Δρούτσας στις δηλώσεις που προέβη σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Erdoğan θα αποτελέσει μια αρχή στις προσπάθειες οι οποίες θα συμβάλλουν στη στενή συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Η τελευταία εφημερίδα είναι η Hürriyet η οποία δημοσιεύει ότι συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος της λιβυκής αεροπορικής εταιρείας Al Afriqiyah τύπου Airbus A330 στο αεροδρόμιο της Τρίπολης όπου έχασαν τη ζωή τους 103 άνθρωποι. Οι 61 επιβάτες ήταν Ολλανδοί και στο σύνολο σκοτώθηκαν 92 επιβάτες και 11 μέλη του πληρώματος. Διασώθηκε μόνο το 10χρονο παιδί ολλανδικής υπηκοότητας. Οι αρχές της Λιβύης ανέφεραν ότι το συμβάν δεν ήταν αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

Read more...

Δεν είναι ώρα για κουβέντες αλλά ούτε και για... παζάρια με την Άγκυρα


Tου Δελαστίκ
Με έκδηλη ανησυχία αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κανείς δεν προσδοκά απολύτως τίποτα θετικό από την επίσκεψη αυτή, η οποία πραγματοποιείται σε εξαιρετικά ακατάλληλη για την Ελλάδα συγκυρία, η οποία πολλαπλασιάζει εις βάρος της χώρας μας την ούτως ή άλλως συντριπτική γεωπολιτική υπεροχή της Τουρκίας. Επιπροσθέτως, είναι έκδηλος ο φόβος ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει περιέλθει σε δεινή θέση πολιτικής απομόνωσης εξαιτίας των απαράδεκτων μέτρων οικονομικής εξουθένωσης των Ελλήνων που υλοποιεί κατ' εντολήν του ΔΝΤ και της ΕΕ, ενδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει σε εντυπωσιοθηρικές κινήσεις με την Τουρκία προκειμένου να πετύχει έναν αντιπερισπασμό απόσπασης της προσοχής της κοινής γνώμης από την ολέθρια οικονομική πολιτική.

Το πρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αθήνα αυτή την εποχή έγκειται στο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένη πολιτικά και ως εκ τούτου δεν είναι κατά κανέναν τρόπο σε θέση να διαπραγματευθεί σοβαρά με την Τουρκία, έχοντας τουλάχιστον κάποιες θεωρητικές ελπίδες επίτευξης ανεκτών συμβιβαστικών ρυθμίσεων σε επιμέρους θέματα.
Θεμελιώδης προϋπόθεση για να μπορέσει μια κυβέρνηση να διαπραγματευθεί σοβαρά ζητήματα με μια εχθρική χώρα, όπως είναι στην περίπτωσή μας η Τουρκία, είναι να υφίσταται τουλάχιστον άρρηκτη ενότητα κυβέρνησης και λαού, ο οποίος να στηρίζει την κυβέρνησή του. Η προϋπόθεση αυτή δεν υφίσταται σήμερα. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού τάσσεται αυτή τη στιγμή εναντίον της κυβέρνησης εξαιτίας των πλέον αντεργατικών μέτρων στην ιστορία της χώρας μας, που προωθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
Ακόμη και σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, κανένα κόμμα πλην του ΛΑΟΣ δεν συμπαραστέκεται στον πρωθυπουργό στα οικονομικά (συν την Ντόρα Μπακογιάννη), πράγμα που ελάχιστα βοηθά στη διεύρυνση της λαϊκής απήχησης της πολιτικής του Γ. Παπανδρέου.
Δεύτερη θεμελιώδης προϋπόθεση για μια διεθνή διαπραγμάτευση είναι το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κύρος της χώρας στο διεθνές σκηνικό και η σφυρηλάτηση πάνω στη βάση αυτή ενός ισχυρού πλέγματος διεθνών συμμαχιών.
Και εδώ όμως η κατάσταση είναι τραγική. Μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς επικυριαρχίας του ΔΝΤ και της ΕΕ, η χώρα μας αντιμετωπίζεται δικαίως ως άθλιο προτεκτοράτο που προκαλεί την περιφρόνηση και τον οίκτο των δυνητικών συμμάχων μας στον ευρωπαϊκό χώρο και πρωτίστως της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες για τους δικούς τους λόγους ίσως να ήθελαν να ασκήσουν κάποιες πιέσεις επί της Τουρκίας.
Υπό άλλες συνθήκες, η στάση της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί απέναντι στην Αγκυρα ίσως να μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ασκήσει μια θετική επίδραση στην αναζήτηση ελληνοτουρκικών διευθετήσεων δευτερεύουσας σημασίας, αλλά ακόμη και αυτό σήμερα είναι εκτός συζήτησης αφού το διεθνές κύρος της Ελλάδας έχει βυθιστεί στο ναδίρ.
Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να κρύβονται και να μην τολμούν ούτε καν να εμφανιστούν σε εκδηλώσεις όπου συμμετέχει κόσμος εξαιτίας του φόβου ταπεινωτικής αποδοκιμασίας τους, αλλά και με το κύρος του πολιτικού κόσμου συνολικά να έχει υποστεί πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρόνια απαξίωση, όπως έδειξε η στάση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών έξω από τη Βουλή πριν από μία εβδομάδα, είναι εξόφθαλμο ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σε πλήρη αδυναμία αυτή τη στιγμή να διαπραγματευθεί με τον Ερντογάν.
Προσδοκία του ελληνικού λαού κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι να... μη γίνει απολύτως τίποτα κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες για την Ελλάδα.
Αγκυρα Εκμετάλλευση της ευκαιρίας
Επικίνδυνη θεωρείται η επίσκεψη Ερντογάν από εκείνο το τμήμα του ελληνικού λαού που έχει ακόμη τη διάθεση να ασχολείται με τα κορυφαία θέματα της εξωτερικής πολιτικής παρά τον οικονομικό καταποντισμό της χώρας μας. Είναι απολύτως φυσιολογικό ο Τούρκος πρωθυπουργός να επιχειρήσει να αξιοποιήσει την πλήρη αποδυνάμωση της κυβέρνησης Παπανδρέου στον οικονομικό, πολιτικό και διεθνή τομέα προκειμένου να αποσπάσει υποχωρήσεις του Γ. Παπανδρέου σε θέματα που ενδιαφέρουν την Αγκυρα και προωθούν τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η πλειονότητα των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει την ισχύ και τη θέληση να αποκρούσει τα τουρκικά σχέδια.

Read more...

«Ουδείς εχέφρων μπορεί να κατανοήσει γιατί η Ελλάδα σπεύδει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία»


Εάν όντως έτσι είναι, εάν πράγματι πολιτική είναι πρωτίστως το μήνυμα που εκπέμπει κάθε λόγος, κάθε πράξη, κάθε απόφαση και κίνηση του ηγέτη καθώς και κάθε πολιτικό γεγονός, είναι και επίκαιρο και ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε: ποιο είναι το μήνυμα της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού, δέκα υπουργών του και πάνω από εκατό Τούρκων μεγαλοεπιχειρηματιών στην οικονομικά χειμαζόμενη, αυτήν την περίοδο, Ελλάδα”;
Με λίγα λόγια, πως αντιλαμβάνεται ο έλληνας πολίτης αυτήν την “επίσκεψη-απόβαση” της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας της Τουρκίας σε αυτήν την πρωτόγνωρα δυσμενή για εμάς συγκυρία;
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη ξένου ηγέτη μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης Ευρώπης – ΔΝΤ και την υιοθέτηση του πιο σκληρού πακέτου οικονομικών μέτρων αυστηρής λιτότητας που έχουν γνωρίσει οι Έλληνες εδώ και δεκαετίες.

Ο κ. Ερντογάν έχει ήδη μιλήσει για την πρόθεση της Τουρκίας να συνδράμει οικονομικά την Ελλάδα. Πέραν αυτών, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις σε Αθήνα και Άγκυρα, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά συνεδρίαση “Μικτού ελληνο-τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου”.
“Μικτό Υπουργικό Συμβούλιο” με άλλη χώρα δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Ούτε με παραδοσιακούς φίλους της Ελλάδας, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία. Ούτε ακόμα και με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Γιατί τώρα όλα αυτά;
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε με υπευθυνότητα τον κώδωνα της σοβαρότητας όταν, τόσο στη Βουλή των Ελλήνων, όσο και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπογράμμισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια και προϋποθέσεις για μείζονες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όταν η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πάγκαλος με την γνωστή τηλεοπτική δήλωσή του “δεν μπορείς να βάζεις κόκκινες γραμμές όταν διαπραγματεύεσαι από θέση αδυναμίας”, έχει κατ’ ουσίαν συμφωνήσει με την θέση του κ. Σαμαρά. Προφανώς όμως η γνώμη του κ. Πάγκαλου δεν θεωρήθηκε αρκετά πειστική από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, που έσπευσε να ανακοινώσει την εντατικοποίηση των λεγομένων διερευνητικών επαφών-στην ουσία διαπραγματεύσεων – Ελλάδας-Τουρκίας.
Ουδείς εχέφρων μπορεί να είναι αντίθετος με την ανάγκη συνεχούς διπλωματικής και πολιτικής προσπάθειας για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία. Ταυτόχρονα όμως, ουδείς εχέφρων και καλοπροαίρετος μπορεί να κατανοήσει γιατί η Ελλάδα σπεύδει – αυτήν τη στιγμή, από δυσμενή θέση – σε μια διαπραγμάτευση στην οποία η Άγκυρα συνεχίζει να θέτει όλα τα ζητήματα που θεωρεί ως “διαφορές” της με την Ελλάδα.
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Δεν είναι ούτε αντιπολιτευτικό. Είναι η έκφραση ειλικρινούς και έντονου προβληματισμού για την σπουδή με την οποία η Κυβέρνηση επιταχύνει – τώρα – την “πολιτική καλής θελήσεως” προς την Άγκυρα, χωρίς αυτή να έχει μεταβάλει έστω και κατά κεραία τις γνωστές θέσεις και την πολιτική προκλήσεων έναντι της χώρας μας.
Ήταν τόσο δύσκολο, αλήθεια, να θέσουμε έστω και μια προϋπόθεση για την συγκρότηση του “μικτού ελληνο-τουρκικού υπουργικού συμβουλίου “;
Για ένα τέτοιο εγχείρημα δεν χρειάζεται, άραγε, να έχει προηγηθεί εμπέδωση ατμόσφαιρας ηρεμίας και αποφυγής προκλήσεων;
Δεν είναι λογικό, άραγε, ένα τέτοιο συμβούλιο να συνεδριάζει, χωρίς οι έλληνες υπουργοί να ανησυχούν μήπως την ίδια ώρα, ή τις αμέσως επόμενες ημέρες και εβδομάδες, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετάξουν και πάλι πάνω από το Αγαθονήσι;
Μια τέτοια προϋπόθεση εκ μέρους της Ελλάδας θα ήταν χρήσιμη έστω και ως ένα είδος διερεύνησης του βαθμού ειλικρίνειας της “πολιτικής μηδενικών προβλημάτων” του κ. Νταβούτογλου.
Δυστυχώς αυτό δεν έγινε. Έτσι τώρα αναμένουμε με ενδιαφέρον αλλά και εύλογη ανησυχία την άφιξη του κ. Ερντογάν, των δέκα υπουργών του και των εκατό επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, λίγες ημέρες μετά την προσφυγή μας στον “μηχανισμό στήριξης”…
“Πολιτική είναι συμβολισμοί” έλεγε ο F. Mitterrand…

Read more...

"EKTOΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Η ΑΣΚΗΣΗ"


Διευκρινίσεις σχετικά με την τουρκική επιχείρηση «Μεσογειακή Ασπίδα» που έχει πεδίο δράσης τη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έδωσε το υπουργείο Αμυνας, με αφορμή και σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, αναφέρει:

* Η Τουρκία οργανώνει από το 2006 τη συγκεκριμένη επιχείρηση επικαλούμενη σειρά γενικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης προσώπων, καθώς και για την εφαρμογή των απαγορεύσεων ως προς τη διάδοση διαφόρων κατηγοριών όπλων.

* Η τουρκική επιχείρηση «Operation Mediterranean Shield» με πεδίο δραστηριοτήτων τη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γίνεται σε συνδυασμό με την επιχείρηση «Active Endeavor» που πραγματοποιείται από το 2001 υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου και με την επιχείρηση «UNIFIL II», που πραγματοποιείται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

* Η «Operation Mediterranean Shield» ποτέ ως τώρα δεν έχει αναπτύξει δραστηριότητα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Εκτεταμένες τουρκικές Ψυχολογικές Επιχειρήσεις


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς τη ταυτότητα εκείνων που επιχείρησαν να υποκινήσουν τα στελέχη τωνEνόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας σε λευκή απεργία, μέσω Facebook.
Πρόκειται για εφαρμογή τακτικών ΨυχολογικώνΕπιχειρήσεων(PSYOPS/ΨΕΠ/Psikolojik Istihbarat) της Άγκυρας που ως στόχο έχει να πλήξει το ηθικό και να προκαλέσει σύγχυση στην ελληνική πλευρά σε κομβικό σημείο για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις αποτελούν την ανθρώπινη πλευρά του Πληροφοριακού Πολέµου και αφορούν τη σχεδιασμένη χρήση ηλεκτρονικών µέσων, κυρίως ΜΜΕ, σε συνδυασµό µε άλλες τεχνικές για την μετάδοση επιλεγμένων πληροφοριών και ενδείξεων σε ξένα ακροατήρια. Η μετάδοση τους στόχο έχει να επηρεάσει το συναίσθημα, τα κίνητρα, την αντικειμενική κρίση, τη συμπεριφορά ξένων κυβερνήσεων, οργανισμών, ομάδων και ατόμων, πιο συγκεκριμένα:


1. ΨΕΠ ενάντια στην εθνική βούληση,
2. ΨΕΠ ενάντια στους αντιπάλους ∆ιοικητές και
3. ΨΕΠ ενάντια στο ηθικό των στρατιωτών στο πεδίο της µάχης.
Ως προς την επίτευξη του αντικειµενικού σκοπού διακρίνονται σε:

* Στρατηγικές ΨΕΠ: Έχουν ευρείς και μακρυπρόθεσμουςστόχους όπως η υπονόμευση της αποφασιστικότητας μιας εχθρικής δύναμης, η ενθάρρυνση αναταραχής, δυσαρέσκειας και αντιδράσεως ξένου πληθυσμού εναντίον στην πολιτική του ηγεσία, το ισχύον οικονομικό σύστημα ή εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων.
* Επιχειρησιακές ΨΕΠ: Σκοπός τους να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των εχθρικών δυνάμεων και πληθυσμών στην περιοχή των επιχειρήσεων π.χ. η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των στρατιωτικών δυνάμεων και πολιτών προς την ηγεσία τους.
* Τακτικές ΨΕΠ: Σκοπός τους η άμεση επίτευξη στόχων και είναι σχεδιασμένες ώστε να ασκήσουν ψυχολογική πίεση σε εχθρικές δυνάμεις π.χ. υπονόμευση του ηθικού και της μαχητικής ικανότητας του εχθρού, παρακίνηση να παράδοση/λιποταξία, πρόκληση συγχύσεως και παρενόχληση.

Η συλλογή πληροφοριών για τον σχεδιασμό των ΨΕΠ όπως το επίπεδο του ηθικού, oι σχέσεις στρατευμένου προσωπικού και κατώτερου με τους ανώτερους, ψυχολογικές αδυναμίες, αιτίες άγχους γίνεται από ανοικτές πηγές (ΟSINT) όπως εφημερίδες, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook.com), φόρουμ στρατιωτικών συζητήσεων (omhroi.gr) κλπ. Έτσι εκτιμάται το ηθικό του πληθυσμού στο σύνολο του ή σε συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.
Όπως σημειώνει ο Μάνος Ηλιάδης στο βιβλίο του "Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και η ΜΙΤ", ο πανικός και η απελπισία που πρόβαλαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις πυρκαγιές στα νησιά του Αιγαίου το 1993 (πυρκαγιές σε Ικαρία, Ρόδο) και 1994 (πυρκαγιές σε Σάμο, Ρόδο, Χίο, Καστελόριζο, Λέσβο) αποτέλεσε χρήσιμο υλικό ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε στη μελλοντική σχεδίαση ΨΕΠ στις εν λόγω περιοχές. Ζωτικής σημασίας είναι ακόμα και οι πληροφορίες για το πόσο νόστιμο ή επαρκές είναι το φαγητό που απολαμβάνουν οι οπλίτες σε κάποια στρατιωτική μονάδα ή ο αριθμός των υπηρεσιών που εκτελεί μηνιαίως το ένστολο μόνιμο προσωπικό.
Η Άγκυρα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο τομέα των ΨΕΠ συντονίζοντας πλειάδα οργανώσεων και ιδρυμάτων που ασκούν Μαύρη Προπαγάνδα υπέρ των τουρκικών συμφερόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Η Μαύρη Προπαγάνδα διεξάγεται από πηγή με ψεύτικη ταυτότητα, η οποία παρουσιάζεται από ουδέτερη ως φιλική ενώ στη πραγματικότητα είναι εχθρική. Αποτελεί τη πιο ακραία μορφή προπαγάνδας, εκμεταλλεύεται τυχόν αδυναμίες στο στρατόπεδο του αντιπάλου και χρησιμοποιεί συχνά μέσα όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων, φημών, πλαστογραφία.
Αναλυτικότερα, οι τουρκικές ΨΕΠ επικεντρώνονται:
1. Στην αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και στην υπονόμευση της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας μέσωανύπαρκτων αυτονομιστικών κινημάτων.
2. Στην εξαπόλυση κατηγοριών ότι η Ελλάδα ενισχύει τις τρομοκρατικές ομάδες που προσβλέπουν στο διαμελισμό της Τουρκίας.
3. Στην χειραγώγηση της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και στη δημιουργία κλίματος αντιπάθειας κατά του ελληνικού Κράτους.
4. Στην αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού ζητήματος και τη ψυχολογική φθορά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ενδεικτική των τουρκικών ενεργειών θεωρείται η αποκάλυψη κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Εrgenekon ότι το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έστησε και διαχειριζόταν 24 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 42 ιστοσελίδες, ανάμεσα στις οποίες γνωστοί δικτυακοί τόποι με ιδιαίτερο ανθελληνικό περιεχόμενο (βλ. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο πίσω από τις πλέον ανθελληνικές ιστοσελίδες). Γι΄αυτό προσοχή τι διαβάζετε και κυρίως, τι γράφετε.

Read more...

29 παραβιάσεις του ΕΕΧ 13/5- Η τουρκική αεροπορία σε επίδειξη δύναμης λίγο πριν την έλευση Ερντογάν


Το τουρκικό «κρεσέντο» των παραβάσεων και παραβιάσεων συνεχίστηκε αμείωτο και σήμερα, με την τουρκία να προχωρά σε μια άνευ προηγούμένου επίδειξη δύναμης στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, επιβάλλοντας δια της ισχύος των όπλων της de facto καταστάσεις διχοτόμησης στο Αιγαίο και την ΠΑ να παραμένει απλώς παρατηρητής, όλα αυτά λίγες ώρες πριν την έλευση του τούρκου πρωθυπουργού και της συνοδείας του με την «αυτοκρατορική» περιβολή.

Έτσι σήμερα 4 σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών αποτελούμενοι από συνολικά 25 αεροσκάφη εκ των οποίων τα 9 ήταν μεμονωμένα (2 CN-; –αγνώστων λοιπών στοιχείων σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου- και εφτά ελικοπτέρων) προχώρησαν σε 18 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 29 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ). Εμπλοκές δεν σημειώθηκαν καθώς δεν υπήρξαν αναχαιτίσεις.

Read more...

Νέα πρόκληση στην Άνδρο


Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο και μάλιστα στην Άνδρο, λίγες ώρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και 10 υπουργών του στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα επεισόδιο παρόμοιο με το προχθεσινό, το οποίο ωστόσο εκτιμάται, ανεπισήμως, ως ακόμη πιο σοβαρό λόγω χρονικής συγκυρίας και τοποθεσίας εκδήλωσης του.

Συγκεκριμένα, στις 12:55 το μεσημέρι η τουρκική φρεγάτα Gokova κάλεσε μέσω ασυρμάτου ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτική άσκηση ανατολικά της Άνδρου να δηλώσουν ταυτότητα και προθέσεις. «Εδώ τουρκικό πλοίο, ποια είναι η ταυτότητα σας και οι προθέσεις σας», αναφέρθηκε από την τουρκική φρεγάτα. Τα ελληνικά μαχητικά εκτελούσαν άσκηση δύο εναντίον δύο και πετούσαν 6 μίλια ανατολικά της Άνδρου και σε ύψος 6.000 ποδών.
'
Η περιοχή της άσκησης των ελληνικών μαχητικών συμπίπτει με τα όρια της περιοχής που έχουν ζητήσει με ΝΟΤΑΜ για την άσκηση Beyaz Firtina οι Τούρκοι, αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή δεν την είχαν ενεργοποιημένη οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Την είχαν δεσμεύσει για γυμνάσια από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.
Αν και επισήμως πηγές του Πενταγώνου επιμένουν πώς δεν αξιολογείται η τουρκική πρόκληση ως σοβαρή, ανεπισήμως δηλώνεται το ακριβώς αντίθετο. Αξιωματικοί σημειώνουν πώς πρόκειται για μία πολιτική και όχι μόνο στρατιωτική ενέργεια που στόχο έχει την προβολή των αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Εκφράζεται μάλιστα και ανησυχία, καθώς για σήμερα το βράδυ έχουν προγραμματισθεί νυχτερινές πτήσεις ελληνικών μαχητικών στο κεντρικό Αιγαίο.

Read more...

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΠΙΛΥΣΗ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ


Εγκύκλιος του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία καλούνται οι τουρκικές αρχές να επιδείξουν τη δέουσα ευαισθησία ώστε να επιλυθούν στο ακέραιο ορισμένα προβλήματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της τουρκικής κυβερνήσεως.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως «παρά τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για ζητήματα που αφορούν τις μη μουσουλμανικές μειονότητες στη χώρα μας, στο πλαίσιο των προσπαθειών εκδημοκρατισμού, παρατηρείται ότι εξαιτίας καταστάσεων που πηγάζουν από την πρακτική, δεν έχουν επιλυθεί εξ΄ ολοκλήρου τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με τα ζητήματα αυτά» .

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητεί από τις αρχές να επιδείξουν ευαισθησία «σε όλα τα ζητήματα σχετικά με τις μη μουσουλμανικές μειονότητες, όπως η προστασία και η συντήρηση των μη μουσουλμανικών νεκροταφείων, τα οποία έχουν περιέλθει στους δήμους, η εφαρμογή, εκ μέρους των διευθύνσεων κτηματολογίου, των δικαστικών αποφάσεων που έχουν δικαιώσει τα βακούφια των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, η μέριμνα ώστε να μην προκύπτουν αδικίες στην εφαρμογή του φόρου μεταβίβασης βακουφικών ακινήτων, η παροχή θέσεων πρωτοκόλλου προς τους ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων που είναι πολίτες της Τουρκίας, ανάλογα με το καθεστώς τους και η άμεση έναρξη νόμιμων διαδικασιών σχετικά με δημοσιεύματα που καλλιεργούν το μίσος και την εχθρότητα εναντίον των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων» .

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής περί ισότητας, οι Τούρκοι πολίτες που ανήκουν στις μη μουσουλμανικές μειονότητες, εκτός από την εθνική ταυτότητα και τον εθνικό πολιτισμό στα οποία ανήκουν όπως όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, έχουν ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και να διατηρούν τη δική τους ταυτότητα και το δικό τους πολιτισμό. Η ανάγκη να μην αντιμετωπίζουν οι εν λόγω πολίτες μας δυσκολίες στις υποθέσεις τους ενώπιον του κράτους, είναι απόρροια της σχετικής νομοθεσίας μας, αλλά έχει και μεγάλη σημασία ως προς το να αισθάνονται ότι αποτελούν μέρος του κράτους μας και του τουρκικού έθνους» .

Read more...

Εκρηκτικό μείγμα ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Η κόντρα της κυβέρνησης Ερντογάν με το βαθύ κράτος, που εκπροσωπείται κυρίως από τους στρατιωτικούς, και η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων αποτελεί περίεργο μείγμα που γεννά φόβους κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, ίσως και θερμό «επεισόδιο».

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας επισημαίνουν ότι οι εσωτερικές πιέσεις που δέχονται οι στρατηγοί της Άγκυρας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξωτερίκευση της κρίσης με την πρόκληση τεχνητής έντασης στο Αρχιπέλαγος. Εξάλλου, όπως έχει αποκαλυφθεί πρόσφατα τέτοιου είδους σχέδια έχουν συνταχθεί από την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» ή, μάλλον γκρεμίσει τις πόρτες των ελληνικών νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει μιλήσει άλλωστε για «εθνική απειλή». Το γεγονός αυτό εκτιμάται πώς ενδεχομένως επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι, ενεργοποιώντας κάποια από τα σχέδια που έχουν συντάξει. Οι συχνές «κρουαζιέρες» πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, που έφτασαν μέχρι το Σούνιο και διήλθαν από τη Μύκονο και τις κεντρικές Κυκλάδες, οι συνεχείς παρενοχλήσεις αεροσκαφών της Ευρωπαϊκής επιχείρησης Frontex με εκτόξευση απειλών αναχαίτισης, κάτι που γίνεται και σε βάρος ελληνικών ελικοπτέρων και η έκδοση ΝΟΤΑΜ για την απαγόρευση στρατιωτικών ασκήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές ενέργειες. Για το λόγο αυτό μάλιστα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό δε, έχει συντάξει μελέτη στην οποία αποτυπώνει τις επιδιώξεις των Τούρκων με τις «βόλτες» πολεμικών τους πλοίων. Αυτή η μελέτη έχει σταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση και σχεδιασμό πολιτικής αντίδρασης.
Εκτιμάται ότι πρόκειται για στοχευμένες στρατιωτικές τακτικές προκειμένου να ενισχυθούν οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και να επιβληθεί η ατζέντα της Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ιδίως, σε μία περίοδο που με πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν και τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται να υπάρξει μια δραστηριοποίηση στη κατεύθυνση ενός διμερούς διαλόγου. Ποιες είναι αυτές οι στοχευμένες κινήσεις; Καταρχήν οι πλόες των πλοίων της Τουρκίας μέχρι τις ακτές της Αττικής. Από τον περασμένο Οκτώβριο έξι συνολικά σκάφη της Άγκυρας πραγματοποίησαν δρομολόγια από το Ακσάζ στον Ελλήσποντο ή το αντίστροφο μέσω… Σουνίου, Κάβο Ντόρου, Μυκόνου και γενικώς κεντρικών Κυκλάδων.
Θα ήταν αφελής ο οποιοσδήποτε να πιστεύει πώς πρόκειται για τυχαία περιστατικά. Επιτελείς του Πενταγώνου θεωρούν ότι πέραν από την εκδήλωση ενός «τσαμπουκά», αυτές οι πλόες διαθέτουν και χαρακτηριστικά επιθετικών ενεργειών. Συγκεκριμένα, τα σκάφη της Τουρκίας να διερευνούν το σχέδιο αντίδρασης της Ελλάδας σε μία κρίση, προβαίνοντας σε «αποκωδικοποίηση» των λειτουργιών των ραντάρ, των χρόνων ενεργοποίησης του συστήματος αποτροπής και γενικά την ελληνική παρουσία στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα μπορεί να ανιχνεύουν ή πιστοποιούν πιθανούς στόχους στη νησιωτική, αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης το επεισόδιο παραβίασης του ενεργοποιημένου βολής της Άνδρου από τουρκικά μαχητικά την ώρα που ελληνικό πολεμικό πλοίο εκτελούσε αντιαεροπορικά πυρά κατά ανεμουρίου. Τα αεροσκάφη της Άγκυρας πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος και σε απόσταση μικρότερη των δύο μιλίων από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.
Μία άλλη στρατηγική των Τούρκων είναι οι παρενοχλήσεις της Ευρωπαϊκής επιχείρησης αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης Frontex με «εκτόξευση», τελευταίως, απειλών αναχαίτισης. Ξέφυγαν δηλαδή από το «παραβιάζεται τουρκικό εναέριο χώρο», ενώ πετούν τα αεροσκάφη εντός FIR Αθηνών και πρόσθεσαν, «αν δεν φύγετε θα κάνουμε τακτική επιχείρηση». Την απειλή αυτή εκτόξευσαν και σε βάρος ελληνικού ελικοπτέρου «Σούπερ Πούμα» στις Οινούσσες. Επίσης, διεύρυναν την περιοχή των παρενοχλήσεων και από το Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τα ραντάρ της Ντάτσα και της Σμύρνης καλούν μέσω ασυρμάτου τα αεροσκάφη της Frontex να απομακρυνθούν ακόμη και όταν αυτά πετούν μεταξύ Σάμου και Χίου. Η δε έκδοση ΝΟΤΑΜ, με την οποία η Άγκυρα ζήτησε την ακύρωση στρατιωτικής άσκησης στη Σαμοθράκη, αποτελεί μία νέα πρακτική αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Οι τακτικές αυτές, προστίθενται στις αξιώσεις που προβάλει η Άγκυρα με σκοπό τη συνδιαχείριση του ανατολικού Αιγαίου (από τον 25ο Μεσημβρινό) μέσω των καθημερινών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου, των παραβάσεων του FIR Αθηνών, τις υπερπτήσεις άνωθεν νησιών και νησίδων και την επαναφορά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ελληνικές στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές σημειώνουν πώς η Άγκυρα ενδεχομένως να αναπτύσσει μία ιδιαίτερη στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο την τελευταία περίοδο, με την είσοδο σχετικά νέων χαρακτηριστικών (αν και η πολιτική της είναι η ίδια από το 1974), προκειμένου να εμπλουτίσει την ατζέντα των ελληνοτουρκικών και να στείλει μηνύματα ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.
Ποια μπορεί να είναι αυτή η επιδίωξη; Η προώθηση με τη μορφή μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης μιας πολιτικής συμφωνίας για τη μετατροπή της περιοχής ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού σε «αποφυγής έντασης» με την απαγόρευση πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Θα επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ ή τρίτων χωρών και οι στρατιωτικές ασκήσεις. Με λίγα λόγια θα αποστρατιωτικοποιηθεί το ανατολικό Αιγαίο, οι Τούρκοι θα «βαφτίζουν» Νατοικά τα μαχητικά τους και θα αποκτήσουν σταδιακά τον έλεγχο του μισού Αιγαίου. Αν και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχειρήθηκε διάψευση σχετικών δημοσιευμάτων, δεν φάνηκε να αποκλείεται ωστόσο κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τέτοιου είδους σχέδια. Την ίδια στιγμή πάντως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό «τον περιορισμό των ελληνοτουρκικών εναέριων και θαλάσσιων αψιμαχιών στο Αιγαίο» και εξοικονόμηση για την Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των ναυτικών και αεροπορικών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ Οι 25 συλληφθέντες ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ


Εικοσιπέντε (25) εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί, που υπηρετούν σε καίριες θέσεις και σχηματισμούς στο στρατό, το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας, συμπεριλαμβάνονται στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση της Βαριοπούλας.

Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ο σημερινός αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, φαίνεται ότι ήταν ενήμερος του σχεδίου, καθώς το είχε υπογράψει από τη θέση που κατείχε το 2003, όταν ήταν δηλαδή αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ξηράς.

Εκτός αυτόν, άλλοι 53 ανώτεροι αξιωματικοί συμπεριλαμβάνονται στο ένταλμα σύλληψης, το οποίο είναι αμφίβολο αν εκτελεστεί, μετά την αντίδραση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και ανωτάτων δικαστικών, που ανήκουν στις τάξεις των στελεχών του βαθέος κράτους.

Τα ονόματα των εν ενεργεία ανωτάτων αξιωματικών είναι:
Αντιστράτηγος NEJAT BEK, Διοικητής του 6ου Σώματος Στρατού (6. Kolordu Komutanı Korgeneral)
Αντιναύαρχος KADİR SAĞDIÇ, Διοικητής Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής (Güney Deniz Saha Komutanı, Koramiral)
Αντιναύαρχος MEHMET OTUZBİROĞLU Διοικητής Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής(Kuzey Deniz Saha Komutanı, Koramiral)
Αντιναύαρχος LEVENT GÖRGEÇ Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (Deniz Eğitim ve Öğretim Kom. Eğitim Yönetim Grup Bşk)
Υποστράτηγος AHMET YAVUZ, Διοικητής Ακαδημίας Στρατού Ξηράς (Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral)
Υποστράτηγος GÜRBÜZ KAYA, Διοικητής Τακτικής Μεραρχίας Πεζικού (Taktik Piyade Tümen Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος E.CANER BENER, Διοικητής Συγκροτήματος Αποστολής Νότου (Güney Görev Grup Komutanı)
Ταξίαρχος ALİ AYDIN, Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής Κασάρειας (Jandarma Kayseri Bölge Komutanı Tuğ.)
Αντιστράτηγος Tevfik Özkılıç, Διοικητής 9ου Σώματος Στρατού (9. Kolordu Komutanı)
Υποπτέραρχος Korcan Polatsu, Υποδιοικητής 1ης ΤΑΔ (1. Hava Kuvveti Komutan Vekili)
Υποστράτηγος Selim Erkal Bektaş, Βοηθός Γενικού Επιθεωρητή Στρατού (KKK Denetleme ve Değerlendirme Başkan Yardımcısı)
Υποπτέραρχος Ahmet Bertan Nogaylaroğlu, Διοικητής Ακαδημίας Πολ. Αεροπορίας (Hava Harp Akademisi Komutanı)
Υποστράτηγος Hasan Fehmi CANAN, Επιτελάρχης 2ης Στρατιάς και Φρούραρχος Μαλάτειας (2. Ordu Komutanlığı Kurmay Bşk ve Malatya Gar Kmt)
Υποναύαρχος Abdullah Gavramoğlu, Διοικητής Σκαφών Εφόδου (Hücumbot Filo Komutanı)
Muammer AYDIN
Ταξίαρχος Nurettin Işık, Διοικητής 95ης ΤΘ Ταξιαρχίας, Ραιδεστός (Tekirdağ Şarkışla 95. Zırhlı Tugay Komutanı)=
Ταξίαρχος Hakan AKKOÇ, Διοικητής 55ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος Türkan ERTüRK, Διοικητής Σχολής Πολέμου Πολεμικού Ναυτικού (Deniz Harp Okulu Komutanı)
Αρχιπλοίαρχος Serdar Okan KIRÇİÇEK, Διευθυντής Δόγματος και Σχεδίων Πολεμικού Ναυτικού (DKK Plan Prensipler Başkanı)
Αρχιπλοίαρχος Ahmet TüRKMEN, Διοικητής Στόλου Υποβρυχίων (Denizaltı Filosu Komutanı)
Ταξίαρχος Muhsin ERDAL
Ταξίαρχος Fatih ALTUN Kurmay Albay
Ταξίαρχος Kazım ERDEM
Ταξίαρχος Gökhan GüNEY
Ταξίαρχος Doğan DÖNMEZ

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ Ομιλία Αντιστράτηγου Σιουκρού Σαρίισικ (ŞÜKRÜ SARIŞIK) ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 5ου ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ


Στο σημείο αυτό, κύριε διοικητά μου, θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Έχουμε στο προσκήνιο μια πολύ σημαντική απειλή. Μια επιτυχία τους εδώ, στην Κωνσταντινούπολη, δεν περιορίζεται στη δική μας περιοχή. Με βάση την περιοχή μας, τα γεγονότα θα επεκταθούν ταχύτατα στην Κεντρική Ανατολία, ενώ θα ξεσπάσουν ανάλογα γεγονότα και σε άλλες περιοχές της τουρκικής επικράτειας. Τα γεγονότα αυτά είναι δυνατόν να κλιμακωθούν.

Για το λόγο αυτόν είναι βασική αρχή και προϋπόθεση τα γεγονότα αυτά να ελεγχθούν και να καταπνιγούν εδώ ταχύτατα. Για το λόγο αυτόν εγώ και το 5ο και το 2ο Σώμα Στρατού έχουμε την αντιμετώπιση εξωτερικής απειλής σε δεύτερη προτεραιότητα. Εγώ είμαι αναγκασμένος να εξουδετερώσω πρώτα την εσωτερική απειλή. Για να γίνει αυτό, όμως, δεν αρκούν οι μονάδες που θα σχηματιστούν την περίοδο της επιστράτευσης., αυτό είναι αδύνατον.

Για το λόγο αυτόν, εγώ θα αναθέσω αποστολές σε όλες τις μονάδες του 2ου και του 5ου Σώματος Στρατού, που είναι σε θέση να πάρουν μέτρα εσωτερικής ασφάλειας. Εκτός από αυτές θα φέρω και όλες τις άλλες εδώ. Θα τις ρίξω πάνω στην Κωνσταντινούπολη. Είτε πρόκειται για δήμαρχο, είτε για εισαγγελέα, δικαστή, έπαρχο, όποιον μας βλέπει αρνητικά, τον κάνουμε στην άκρη και βάζουμε στη θέση του δικούς μας διοικητές. Έτσι, μπορούμε να ασκήσουμε βίαια πίεση, φυσικά, όπως είπε πριν από λίγο ο συνάδελφός μου, χωρίς να βάλουμε απέναντι το λαό. Η πίεση θα ασκηθεί σε εκείνους που έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και επιδιώκουν το διαμελισμό της χώρας και την αλλαγή του κοσμικού καθεστώτος. Απέναντι σε έναν λαό που έχει λάβει τέτοιες αποφάσεις, είναι αποστολή μας να κινηθούμε χωρίς κανένα έλεος.
Γι’ αυτό, πρώτα θα μεταφέρω εδώ όλες τις δυνάμεις μου, θα εκκαθαρίσω το τοπίο ταχύτατα και από κει και πέρα, με βάση την εκτίμηση της διοίκησης και τις εντολές του ανώτερου κλιμακίου, σε δεύτερη φάση σκέφτομαι να στρέψω τις δυνάμεις μου προς τα έξω. Θέλω να πω το εξής. Με μικρές μονάδες σε μια τόσο εκτεταμένη περιοχή -όλοι μας ζούμε την Κωνσταντινούπολη- με τα σημεία ελέγχου που θα στήσουμε, είναι αδύνατον να ελέγξουμε την κατάσταση σε περίπτωση που ξεσηκωθεί ο λαός. Σε μια περιοχή υπάρχουν 50 στενά, μπαίνει εκεί ο κόσμος και χάνεται. Πρέπει να δράσουμε ταχύτατα και αποτελεσματικά.

Συνταγματάρχης Αλαατίν (ALAATTİN), Επιτελάρχης 52ας Τεθωρακισμένης Μεραρχίας
Όπως σας είναι γνωστό, κύριε Διοικητά, έχουμε τα στρατιωτικά δίκτυα επικοινωνίας και τις κινητές ομάδες διαβιβάσεων του σώματός μας, 12 τον αριθμό. Σε περίπτωση που τα μεταφέρουμε εδώ και τα δώσουμε στις ταξιαρχίες μας, εξασφαλίζουμε τις επικοινωνίες μας. Όσον αφορά την επάρκεια δυνάμεων για την εφαρμογή των σχεδίων, στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν 30.000 αστυνομικοί, 5.346 στρατοχωροφύλακες (Jandarma) και 12.200 άτομα ως προσωπικό ειδικής ασφάλειας, συνολικά 47.546 άτομα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, εκτιμάται ότι ο πιθανός αριθμός των ομάδων της εσωτερικής απειλής ανέρχεται στις 200.000 άτομα. Αν προσθέσουμε και το στρατιωτικό προσωπικό που θα χρησιμοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, η δύναμή μας θα ανέλθει στις 52.800 άτομα. Αν κάνουμε το συσχετισμό δυνάμεων, βλέπουμε ότι οι εχθρικές δυνάμεις υπερτερούν ως προς τις φίλιες σε σχέση τέσσερα προς ένα (4/1).
Παρόλα αυτά, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο τουρκικός λαός, που κατά παράδοση τρέφει αισθήματα εκτίμησης προς τις ΤΕΔ, θα λάβει το δικό μας μέρος, με την κήρυξη της επιστράτευσης οι υφιστάμενες δυνάμεις ασφαλείας, με την υπεροχή σε εκπαίδευση, οπλισμό και μέσα, εκτιμάται ότι θα κατορθώσουν:

- να επιβάλουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας,
- να εφαρμόσουν το σχέδιο λογοκρισίας και ελέγχου των εκπομπών και δημοσιεύσεων,
- να εξουδετερώσουν τα ηγετικά πρόσωπα που κινητοποιούν και κατευθύνουν τις εχθρικές δυνάμεις,
- να ελέγξουν εξονυχιστικά τα διαμερίσματα και τα γραφεία-κτήρια πολιτιστικών συλλόγων και πολιτικών κομμάτων, και
- να εφαρμόσουν εν γένει το Σχέδιο Επιβολής Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης και να επαναφέρουν την κρατική κυριαρχία στο σύνολο της περιοχής ευθύνης μας.

Αντιστράτηγος Αϋχάν Τας (AYHAN TAŞ), Διοικητής 15ου Σώματος Στρατού
Υπό το πρίσμα των ανωτέρω διαπιστώσεων-εκτιμήσεων:
Ως πρωτεύουσα απειλή για τη χώρα θεωρείται η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων, που θέτει σε κίνδυνο τον χαρακτήρα του κοσμικού, κοινωνικού κράτους δικαίου, που εξασφαλίζεται με την εφαρμογή του υφιστάμενου συντάγματος, μια απειλή που αν δεν ελεγχθεί και καταπνιγεί άμεσα και με χρήση βίας, είναι δυνατόν να επεκταθεί ταχύτατα στο σύνολο της χώρας και να ενθαρρύνει την εξάπλωση και άλλων απειλών (ΡΚΚ, σ.τ.μ.).
Ως δευτερεύουσα απειλή θεωρείται η ίδρυση κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα απειλήσει την παραμονή των δυνάμεών μας που βρίσκονται στην περιοχή και θα επηρεάσει, θα ενθαρρύνει και θα υποστηρίξει τη δράση των ισλαμιστικών και διαμελιστικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Ως τριτεύουσα απειλή θεωρούνται οι εξελίξεις στην Κύπρο και το Αιγαίο, που βασίζονται σε οργανωμένο σχέδιο, σε μια ευαίσθητη για τη χώρα μας περίοδο.

Κύριε διοικητά, ως αποτέλεσμα των παραπάνω εκτιμήσεων καταλήξαμε στους παρακάτω δυο τρόπους ενεργείας:
Ο πρώτος τρόπος ενεργείας προβλέπει την άμεση και βίαιη κατατρόπωση και εξουδετέρωση των ισλαμιστικών και διαμελιστικών δραστηριοτήτων, που συνιστούν εσωτερική απειλή για τη χώρα, και την εγκαθίδρυση της ασφάλειας και της τάξης στο σύνολο της χώρας. Ταυτόχρονα, τη διεξαγωγή της επιχείρησης εκείνης που θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο Βόρειο Ιράκ.
Ο δεύτερος τρόπος ενεργείας προβλέπει τη λήψη μέτρων εναντίον εξωτερικών απειλών, μετά την άμεση βίαιη αντιμετώπιση των ισλαμιστικών και διαμελιστικών δραστηριοτήτων σε όλη την επικράτεια μέχρι την εξασφάλιση της γενικής τάξης και της ασφάλειας στο σύνολο της χώρας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ασφάλεια της χώρας απέναντι σε εξωτερικές απειλές, συμπεριλαμβανομένων και των εξελίξεων στο Βόρειο Ιράκ, καθώς και την αποκατάσταση της πληγείσας λειτουργίας του κράτους.

Αντιστράτηγος Σιουκρού Σαρίισικ (ŞÜKRÜ SARIŞIK), Διοικητής 5ου Σώματος Στρατού
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που έχουν κατανείμει τις δυνάμεις τους έτσι ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν νικηφόρα σε έναν πόλεμο ενός και ημίσεως μετώπου, αυτό μπορούν να το πετύχουν. Από τις απειλές ενάντια στο καθεστώς και τη διαιώνιση του κράτους, η πιο σημαντική είναι αυτή που απειλεί τη διαιώνισή του, επειδή δεν είναι δυνατόν να ζήσει ένα κράτος αν δεν εξασφαλιστεί η διαιώνισή του. Η στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην περίπτωσή μας, είναι η στρατηγική που εφάρμοσε στον πόλεμο της Ανεξαρτησίας ο αναντικατάστατος αρχηγός μας, ο Ατατούρκ. Όπως είπε ο πελώριος αρχηγός μας πριν τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας, αυτό που έχει σημασία είναι το εσωτερικό μέτωπο.
Κινούμενοι με βάση την αρχή ότι τίποτε δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί αν δεν είναι ασφαλές το εσωτερικό μέτωπο, θα πρέπει:
- Να καταστραφούν με τον πιο σκληρό και ανελέητο τρόπο και το ταχύτερο δυνατόν οι δυνάμεις της διαμελιστικής οργάνωσης που βρίσκονται στο έδαφός μας και στο Βόρειο Ιράκ, καθώς και οι δυνάμεις των ισλαμιστικών οργανώσεων που απειλούν το καθεστώς και τη φυσιογνωμία της χώρας και να τεθούν ταχύτατα υπό έλεγχο οι συμπαθούντες τις ισλαμιστικές οργανώσεις.
Μετά την εξουδετέρωση της ισλαμικής απειλής εναντίον του καθεστώτος και της διαμελιστικής απειλής εναντίον της ενότητας της χώρας, που εδρεύει στη χώρα και στο Βόρειο Ιράκ, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα και τη Διοίκηση της Ρωμαίικης Διοίκησης της Κύπρου, που απειλούν τη διαιώνιση της χώρας. Όταν επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα, για να εξαλειφθεί εξ ολοκλήρου το ζήτημα της ισλαμικής απειλής, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αφομοίωση των συμπαθούντων τις ισλαμικές οργανώσεις, όπως έγινε μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Συνταγματάρχης Μπεσλέρ Γκιουζέλ (BEŞLER GÜZEL), Διοικητής του 6ου Αυτοκινούμενου Συντάγματος Πεζικού
Κύριε διοικητά, όπως προαναφέρθηκε στο σχέδιο του σώματος στρατού, το 6ο Σύνταγμα Πεζικού έχει τομέα ευθύνης την περιοχή που περικλείεται από τη Γέφυρα Ατατούρκ (βόρειο όριο), τον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ, και τις συνοικίες EYÜP –KÂĞITHANE-ŞİŞLİ-BEŞİKTAŞ και BEYOĞLU, στις οποίες έχει αποστολή να εξασφαλίσει την ύπαρξη και τη λειτουργία του κράτους καθώς και τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Η προαναφερθείσα περιοχή αποτελεί μέρος της περιοχής ευθύνης του συντάγματος με βάση το σχέδιο EMASYA. Στις περιοχές αυτές, σήμερα, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, η διαμελιστική οργάνωση (ΡΚΚ, σ.τ.μ.) και οι ισλαμιστικές δυνάμεις έχουν ισχυρή λαϊκή βάση. Η πλατεία Ταξίμ και η οδός Ιστικλάλ, η πλατεία ABİDE-İ HÜRRİYET στο ÇAĞLAYAN και η πλατεία EYÜP, που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης μας, αποτελούν περιοχές όπου οι ισλαμιστικές ή οι άλλες οργανώσεις διοργανώνουν ευθέως ή μετατρέπουν αθώες συγκεντρώσεις σε διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος.
Οι περιοχές στην οδό Ιστικλάλ, το ŞİŞLİ, το OSMANBEY, το κέντρο του MECİDİYEKÖY και η αγορά στο RAMİ (KURU GIDA TOPTANCI HALİ) είναι εμπορικά κέντρα και προσφέρονται για λεηλασίες από το πλήθος.
Όπως προαναφέρθηκε, η συνοικία GÜLTEPE SANAYİ MAHALLESİ, τα ανατολικά της λεωφόρου SOKULLU και οι συνοικίες GÜZELTEPE MAHALLESİ, KARADOLAP MAHALLESİ, YEŞİLPINAR MAHALLESİ και EMNİYET EVLER, που αποτελούνται κυρίως από αυθαίρετα σπίτια, αποτελούν περιοχές όπου δραστηριοποιείται το Επαναστατικό Κόμμα Απελευθέρωσης του Λαού με 2.500-3.000 μέλη.
Η τρομοκρατική οργάνωση KADEK έχει εξαπλωθεί στις συνοικίες EYÜP, ÇIRÇIR και CENGİZ TOPEL, καθώς και στις συνοικίες KÂĞITHANE, NURTEPE και SANAYİ MAHALLESİ, όπου κατοικούν κυρίως κάτοικοι που κατάγονται από τις περιοχές της ΝΑ Τουρκίας. Τις παραμονές των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2002, στην πλατεία που είναι γύρω από το τέμενος VEYSEL KARANİ CAMİ, στη συνοικία EYÜP, σε προεκλογική συγκέντρωση που έκανε, το κόμμα HADEP συγκέντρωσε 35.000 άτομα.

Read more...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Σχέδιο “Balyoz”(Βαριοπούλα) ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ


Με βάση τις μαγνητοφωνημένες εισηγήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου Σχεδίων Επιχειρήσεων στην έδρα της 1ης Στρατιάς, στην Κωνσταντινούπολη (5-7 Μαρτίου 2003), ο διοικητής της 1ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (1. Zirhli Tugay), ο ταξίαρχος Γιουρνταέρ Ολτζάν (Tuggeneral Yurdaer Olcan), στην εισήγησή του, είπε τα εξής:

«Κύριε Διοικητά, κατά την άποψή μου, αφού αναδειχθεί η εσωτερική απειλή ως πρώτη προτεραιότητα, θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη ριζική αντιμετώπισή της. Για να καταστεί αυτό δυνατόν και για να εξασφαλιστεί αλλά και να ενισχυθεί το αίσθημα αλληλεγγύης και ενότητας μεταξύ των πολιτών στο σύνολο της επικράτειας, θα πρέπει να καταφύγουμε σε μικρής έκτασης συγκρούσεις με την Ελλάδα -η επίλυση του ζητήματος των μιλίων με την Ελλάδα είναι ένα δύσκολο θέμα και απαιτεί επιχείρηση μεγάλης κλίμακας ή πολιτικές διεργασίες- συγκρούσεις, που θα εξασφαλίσουν ψυχολογική υποστήριξη στο εγχείρημά μας. Για το λόγο αυτόν, κύριε Διοικητά, εκτιμώ ότι τέτοια γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, ακόμη και (η δική μας Στρατιά) στην παραμεθόριο με την Ελλάδα, τα οποία γεγονότα μπορούμε να διαδώσουμε στον κόσμο χρησιμοποιώντας αν χρειαστεί και τα ΜΜΕ, για να εξασφαλίσουμε τη συσπείρωση του κόσμου. Στη συνέχεια, λαμβάνοντας και τα απαραίτητα πολιτικά μέτρα, θα επιχειρήσουμε την επίλυση του εσωτερικού προβλήματος και αφού αυτό καταστεί δυνατόν, θα εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επίλυση του προβλήματος στην ΝΑ Τουρκία και το Βόρειο Ιράκ (Κουρδικό) σε βάθος χρόνου.»


Το σχέδιο κρίσης στον Βόρειο Έβρο
Την Τρίτη ημέρα του Σεμιναρίου ο διοικητής της 1ης Στρατιάς, στρατηγός Τσετίν Ντογάν (Org. Cetin Dogan), με εισήγησή του, φέρνει μια πρόταση προς συζήτηση στους ανωτάτους αξιωματικούς που συμμετέχουν σ' αυτό. Η πρόταση του Ντογάν προβλέπει την εισβολή ενός τμήματος του τουρκικού στρατού στον Βόρειο Έβρο και την πρόκληση μιας τεχνητής κρίσης. Συγκεκριμένα, όταν συζητείται η ιδέα ενεργείας της 1ης Στρατιάς για την εξουδετέρωση της εσωτερικής απειλής, ο Ντογάν προτείνει μια εναλλακτική ιδέα ενεργείας, ως εξής:
«Εκτός αυτού, μπορούμε να εξετάσουμε μια εναλλακτική ιδέα ενεργείας. Υπάρχει μια εισήγηση-πρόταση σύμφωνα με την οποία, παράλληλα με την επιχείρηση εσωτερικής ασφάλειας, με τη διάθεση στην περιοχή μας της απαραίτητης αεροπορικής δύναμης από την Πολεμική Αεροπορία και με περιορισμένο αριθμό δυνάμεων μπορούμε να εισβάλουμε και να καταλάβουμε προκαθορισμένη και περιορισμένης έκτασης περιοχή του Βορείου Έβρου, νότια του Sulucadere, του Tarafeyni και του Kizildere (Ερυθροπόταμος). Δηλαδή, προτάθηκε η άποψη ότι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας και τις δύο επιχειρήσεις και της εσωτερικής ασφάλειας και της κατάληψης περιοχής του Βορείου Έβρου ταυτόχρονα. Σύμφωνα με τις δικαιολογητικές σκέψεις, αυτή η ιδέα ενεργείας, επειδή συμπεριλαμβάνει επιχείρηση και στο εσωτερικό και έξω από τα σύνορά μας, είναι δυνατόν να μας εξασφαλίσει συσπείρωση και εθνική ενότητα, που είναι τα ζητούμενα».

Πώς αφελληνίσαμε την Ίμβρο
Στο ίδιο σεμινάριο, ο διευθυντής του Τμήματος Σχεδίων Επιχειρήσεων, συνταγματάρχης Τουντζάι (Albay Tuncay), στην παρουσίασή του αναφέρεται στη βάση σχεδίου εκδίωξης των Ελλήνων από τη νήσο Ίμβρο.
Ο Τουντζάι, αναφερόμενος στις προκλήσεις που δέχτηκαν οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού από τους φυλακισμένους που μεταφέρθηκαν σκόπιμα στην Ίμβρο, που χαρακτηρίστηκε ανοικτή φυλακή το 1965, είπε τα εξής:
«Τώρα θα αναφερθούμε στα άκρως απόρρητα σχέδια και στη μυστική δράση που μπορούμε να έχουμε. Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος της συζήτησης-εξέτασης ενός σχεδίου επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, για να εξαναγκάσουμε τους Έλληνες της Ίμβρου να φύγουν από το νησί, στείλαμε πρώτα-πρώτα μια μονάδα κομάντο στρατοχωροφυλακής (jandarma komando). Μετά κάναμε ανοιχτή φυλακή στο νησί. Ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, αυξήθηκε η φυγή από το νησί. Βήμα-βήμα, νομίζω από τις υπηρεσίες του κράτους έγιναν κάποια πράγματα στην ανοικτή φυλακή, κάποιες εμφυτεύσεις και ραφές (πιθανόν εννοεί βιασμούς και εγκυμοσύνες ως αποτέλεσμα βιασμών). Δεν αναφέρομαι σ’ αυτά επειδή υπάρχουν κάποιες τέτοιες προτάσεις για τώρα. Αυτά έγιναν τότε, με βάση της συνθήκες της εποχής, τώρα είναι αδύνατον να γίνουν. Τότε έγιναν αυτά στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων της εποχής και ως απάντηση σε πολιτικές του ελληνικού κράτους στη Θράκη».

Carsaf Eylem Plani Harekat Emri - Σχέδιο Δράσης “Carsaf” (Σεντόνι), Σχέδιο Επιχειρήσεων
Sakal Eylem Harekat Plani Emri - Σχέδιο Δράσης “Sakal” (Γενειάδα), Σχέδιο Επιχειρήσεων
Oraj Hava Harekat Plani - Σχέδιο Αεροπορικών Επιχειρήσεων “Oraj” (Κυκλώνας-Καταιγίδα)

Στο μέρος «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (Vazife) του Σχεδίου Αεροπορικών Επιχειρήσεων “Oraj”, που φέρει την υπογραφή του αντιπτεράρχου Ibrahim Firtina, Διοικητού των Ακαδημιών Πολέμου της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, με υπογραφή Φεβρουάριος 2003, αναφέρονται κατά λέξη τα εξής:
«Με σκοπό την εξασφάλιση κήρυξης Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας και την επιτυχή λειτουργία των κατά τόπους Διοικήσεων Εκτάκτου Ανάγκης, η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων (Hava Kuvvetleri Komutanligi):
Θα αυξήσει την ένταση με την Ελλάδα και θα ξεσηκώσει (με προβοκατόρικες ενέργειες) τους ισλαμιστές, για να εξασφαλίσει την έναρξη των δραστηριοτήτων τους εναντίον των ΤΕΔ.
Θα ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση και στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση (TBMM), ασκώντας ψυχολογική πίεση διά της χρησιμοποίησης των οπλικών συστημάτων που διαθέτει στις τάξεις της.
Θα αναθέσει στο προσωπικό της αποστολές για την υποστήριξη των κατά τόπους Διοικήσεων Έκτακτης Ανάγκης».

Στο μέρος «ΕΚΤΕΛΕΣΗ» (Icra) του Σχεδίου αναφέρονται τα εξής:
«Με διαταγή, κατά τη διάρκεια πτήσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, θα παρενοχληθούν πολεμικά αεροσκάφη της ΕΠΑ, θα υποστούν προκλήσεις και θα δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα. Αν χρειαστεί, θα εξασφαλιστεί η κατάρριψη ενός δικού μας αεροσκάφους από αεροσκάφος της ΕΠΑ και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν, ένας χειριστής από την ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΙΡΑ (OZEL FILO), η οποία έχει συγκροτηθεί και πάλι, σε κατάλληλο τόπο και χρόνο θα προσβάλει ένα αεροσκάφος του δικού της σχηματισμού και θα εξασφαλίσει την κατάρριψή του.
Στη συνέχεια θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, ούτως ώστε να διαδοθεί στην κοινή γνώμη μέσω των δικών μας ΜΜΕ ότι το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε από την ΕΠΑ, αναδεικνύοντας την αδυναμία της κυβέρνησης του ΑΚΡ στο θέμα αυτό».

Προβοκάτσια πολέμου στο Αιγαίο
Στη συνέχεια του σχεδίου “Oraj” γίνονται λεπτομερείς αναφορές στις πτυχές εκείνες που θα φέρουν την Τουρκία και την Ελλάδα στο χείλος της πολεμικής σύγκρουσης:
«Στις τάξεις της ΤΠΑ και κυρίως στις πολεμικές μοίρες θα λάβουν χώρα ενέργειες για να αυξηθεί ελεγχόμενα η επιθετικότητα και η ένταση προς τις δυνάμεις της ΕΠΑ, ενώ θα εξασφαλιστεί η αύξηση της επιθετικότητας των πιλότων μας κατά τη διάρκεια των πτήσεών τους στο Αιγαίο. Θα ανακοινωθεί άτυπα στους πιλότους ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πυρά εναντίον των αντίπαλων αεροσκαφών».

Η ένταση στη Θράκη
Ενώ συνεχίζεται αυτή η προβοκατόρικη δράση στον αέρα, σχεδιάζεται η αύξηση της έντασης στην παραμεθόριο, στη Θράκη, με στόχο τη δημιουργία ατμόσφαιρας επιστράτευσης σε ολόκληρη την περιοχή.
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σχέδιο:
«Η ένταση θα αυξηθεί και στην παραμεθόριο περιοχή της Θράκης, όπου θα εκτελεστούν αποστολές περιπολίας, ενώ θα πραγματοποιηθούν συνεχόμενες κοινές εκπαιδεύσεις στη θάλασσα του Αιγαίου, σε συνεργασία με τις δυνάμεις του ΤΠΝ. Στις αεροπορικές βάσεις του Μπαλίκεσιρ (Balikesir), του Μπαντίρμα (Bandirma), του Τσίγλι (Cigli), του Τσόρλου (Corlu) και του Ντάλαμαν (Dalaman) θα υπάρχουν συνεχώς αεροσκάφη σε ετοιμότητα σε 24ωρη βάση, ενώ θα απογειώνονται αεροσκάφη Scramble ακόμη και για τα μικρής έκτασης επεισόδια. Τα αεροσκάφη της 134ης Μοίρας Επιδείξεων (Turk Yildizlari) κάθε δεύτερη μέρα θα πραγματοποιούν επιδείξεις σε διαφορετικές πόλεις, κατόπιν προσκλήσεων συνεργασίας με τα τοπικά επιμελητήρια, δικηγορικούς συλλόγους, επιχειρηματίες κ.λπ., ώστε να εξασφαλιστεί-ολοκληρωθεί η συμπάθεια που νιώθει ο λαός για τις ΤΕΔ, ενώ κατά τη διάρκεια των επιδείξεων θα μοιράζονται δώρα, κυρίως στα παιδιά».

Read more...

ΣΧΕΔΙΟ "ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ" Εισαγωγική Ομιλία ΔΙΟΙΚΗΤΗ 1ης ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΤΣΕΤΙΝ ΝΤΟΓΑΝ


Η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρή. Το ότι όμως είναι μικρή, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψει. Άλλωστε, γι' αυτό υπάρχουμε κι εμείς. (Αν δεν υπήρχε τέτοια πιθανότητα) Γιατί διατηρούμε και ταΐζουμε το στρατό; Γιατί διατηρούμε τόσο πολυάριθμες ένοπλες δυνάμεις; Γύρω μας δεν έμεινε κάποιος εχθρός, ούτε η Ρωσία, δηλαδή η Σοβιετική Ένωση, ούτε κανείς άλλος! Γιατί να κρατάει κανείς μια (ένοπλη) δύναμη; Στην πραγματικότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχουν κυρίως για να διαφυλάττουν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας.

Επειδή, όμως, το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας έχει έλθει στο προσκήνιο το διάστημα αυτό, δώσαμε πρώτη προτεραιότητα στην εσωτερική ασφάλεια. Όμως, στην πραγματικότητα ο στρατός ιδρύθηκε και υπάρχει για να αντιμετωπίζει τις εξωτερικές απειλές. Από αυτήν την άποψη, αν και στα σενάριά μας ήταν η πιο κακή πιθανότητα, επειδή κυρίως αυτήν την ιδιαίτερη περίοδο το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας είναι στο προσκήνιο και υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ενταθεί, ειδικά αυτήν την περίοδο, κάνουμε αυτές τις εργασίες (σεμινάριο σχεδίων) για να εξετάσουμε την ανάγκη σύνταξης νέων σχεδίων επιχειρήσεων, να εντοπίσουμε τι δυνατότητες έχουμε και τι όχι, και να καθορίσουμε τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε βαρύτητα. Κυρίως σε ό,τι αφορά την εσωτερική απειλή και την εσωτερική ασφάλεια. Τι πρέπει να προσέξουμε σε αυτά τα νέα σχέδια, ποιες είναι οι διάφορες παράμετροι, να καθορίσουμε το επιχειρησιακό πλαίσιο. Δεν συζητάμε ένα σχέδιο. Δεν έχουμε (υφίσταται) κάποιο σχέδιο. Οι συνάδελφοι να μη θεωρήσουν ότι έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης. Δεν πρόκειται για Σχέδια Εκτάκτου Ανάγκης. Εμείς εδώ προετοιμαζόμαστε με βάση κάποιες πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις, που είναι δυνατόν να μας προκύψουν, και με βάση αυτές συντάσσουμε κάποια προσχέδια.

Η ομιλία με την οποία έκλεισε τις εργασίες του Σεμιναρίου Σχεδίων 2003 ο Διοικητής 1ης Τουρκικής Στρατιάς, Στρατηγός Τσετίν Ντογάν
Πράγματι, όλοι οι πολίτες παρακολουθούν με ανησυχία την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πατρίδα μας.
Από τη μια πλευρά υπάρχουν πολύ σοβαρές εξελίξεις στο εξωτερικό, στο Βόρειο Ιράκ και στο Ιράκ. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο επεκτείνει βήμα-βήμα την ισλαμιστική επιρροή και εξαπλώνει το δίκτυο των οργανωμένων οπαδών του απ’ άκρου εις άκρον σε όλη την επικράτεια. Και για να το πετύχει αυτό, πότε-πότε κάνει ένα βήμα πίσω και όταν βρει την ευκαιρία, κάνει δυο βήματα μπροστά προωθώντας έτσι τους στόχους του. Γι’ αυτό οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να συμπεριφερθούν με μεγάλη προσοχή. Είναι υποχρεωμένες να κάνουν κάποια πολύ προσεκτικά βήματα.
Κάθε λέξη που θα πούμε, κάθε βήμα που θα κάνουμε, θα πρέπει να γίνει με στόχο την προστασία και τη θωράκιση της κοσμικής δημοκρατίας. Στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία άλλη μεγαλύτερη απειλή για την κοσμική μας δημοκρατία. Αν συγκρίνουμε αυτήν την απειλή (εσωτερική) με ορισμένες εξελίξεις που συμβαίνουν στο εξωτερικό, και τα προβάλουμε όλα αυτά στο μέλλον, θα αντιληφθούμε ότι η εσωτερική απειλή είναι πιο επικίνδυνη από όλες. Ακόμη και αν δεν το αντιλαμβανόμαστε αυτό σήμερα, θα διαπιστώσουμε στο μέλλον ότι ακριβώς επειδή δεν προστατεύσαμε τις βασικές δομές της κοσμικής μας δημοκρατίας, το κράτος που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας δεν θα είναι ένα κράτος-έθνος, αλλά ένα ισλαμικό κράτος που θα βυθίζεται σταδιακά στο σκοτάδι του Μεσαίωνα.
Πριν από λίγο καιρό σας έστειλα μια αφίσα με θέμα τα κέρδη από την κοσμική δημοκρατία. Την έστειλα για να την δείξετε-διδάξετε στους στρατιώτες σας. Νομίζω ότι την πήραν όλες οι μονάδες. Στη μια πλευρά υπάρχουν εικόνες από τη δικαιοσύνη, την καθημερινή ζωή, το ελεύθερο ντύσιμο κ.λπ., δηλαδή εικόνες της σύγχρονης Τουρκίας και στην άλλη εικόνες από την απονομή δικαιοσύνης, την ενδυμασία και την καθημερινή ζωή μιας χώρας που δεν έχει καθεστώς κοσμικής δημοκρατίας.
Με το περιεχόμενο και την αποστολή της αφίσας αποσκοπούμε στο να συνειδητοποιήσουν οι νέοι μας τους κινδύνους που επέρχονται.
Όπως ανέφερα και στις εργασίες που κάναμε εδώ, ευθύνη και αποστολή των ενόπλων δυνάμεων, που πρέπει να ακολουθούν το δρόμο που χάραξε και να εμφορούνται από τις αρχές και την υπευθυνότητα που είχε ο πνευματικός αρχηγός και ιδρυτής του κράτους μας, Ατατούρκ, είναι η πάση θυσία προστασία και στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας και του καθεστώτος που καθόρισε με το σύνταγμα. Και για να γίνει αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε κάθε μέτρο που θα μας επιτρέψει να εξουδετερώσουμε τις απειλές που σχετίζονται με τον εσωτερικό ισλαμικό κίνδυνο.
Κανένας κίνδυνος, είτε αυτός προέλθει από το Βόρειο Ιράκ, είτε από την Ελλάδα, είτε από οποιαδήποτε κατεύθυνση πέραν των συνόρων μας, δεν είναι δυνατόν να είναι μεγαλύτερος και πιο σοβαρός από την απειλή που θα προκαλέσει στο εσωτερικό ο ισλαμικός κίνδυνος και η ισλαμική επανάσταση.
Για να εξουδετερωθεί αυτή η απειλή, καθώς και οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο ή απειλή, που είναι πιθανόν να διατρέξει το τουρκικό έθνος, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός ισχυρού κεμαλιστικού στρατού. Αρκεί να έχουμε εξασφαλισμένο το εσωτερικό μας μέτωπο. Άλλωστε, αρκετές από τις ρήσεις του Ατατούρκ, μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα.
Και ποτέ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το εξής: η περιοχή της Κωνσταντινούπολης και οι γειτονικές περιοχές του Κοτζαελί (Νικομήδεια) και Ανταπαζαρί (Σαγγάριου) είναι πολύ σημαντικές και εδώ (οι ισλαμιστές) έχουν δημιουργήσει απελευθερωμένες περιοχές. Όπως η διαμελιστική οργάνωση είχε δημιουργήσει απελευθερωμένες περιοχές στη ΝΑ Τουρκία την περίοδο της παντοδυναμίας της, έτσι και τώρα οι ισλαμιστές έχουν δημιουργήσει απελευθερωμένες περιοχές, όπου λειτουργούν κοινόβια (τεκέδες) και πραγματοποιούνται νυχτερινές, ακόμη και ημερήσιες συγκεντρώσεις ισλαμιστών, που θυμίζουν το σκοτάδι του Μεσαίωνα. Και όλα αυτά τα φαινόμενα μεγαλώνουν σαν χιονοστιβάδα.
Και δυστυχώς, παρόλο που εμείς έχουμε στα χέρια μας τις δυνατότητες που μας παρέχουν οι επιστήμες -η εκσυγχρονιστική σκέψη, η σκέψη του Ατατούρκ, η σκέψη του διαφωτισμού- δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τη νεολαία μας, την οποία αφήνουμε έρμαιο των δικών τους αναχρονιστικών απόψεων και ιδεών.
Ακόμη και στα δικά μας (στρατιωτικά) σχολεία μερικές φορές γίνεται αυτό. Πότε-πότε διώχνουμε στελέχη από το στρατό επειδή ανακατεύονται με το Ισλάμ. Πώς γίνεται αυτό, άτομα που βρίσκονται μέσα σε έναν οργανισμό εκσυγχρονιστών (όπως είναι ο στρατός) να παρασύρονται από τους φετβάδες και από τις οπισθοδρομικές ιδέες των ισλαμιστών; Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να διατηρήσουμε την καθαρότητα του στρατεύματος.
Αν δείξουμε αναποφασιστικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις και δεν απομακρύνουμε από τις τάξεις του στρατεύματος εκείνους που παραστρατούν, το κόστος για μας στο μέλλον θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Διότι κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να πολεμήσουμε αναμεταξύ μας. Και για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρώτα απ’ όλα ο στρατός θα πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του.
Σκεφθείτε ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί μια εξωτερική απειλή, ο στρατός, εκτός του ότι θα πρέπει να διαθέσει δυνάμεις για να διασφαλίσει την προστασία των συνόρων και την ακεραιότητα της πατρίδος, θα πρέπει ταυτόχρονα να διαθέσει και τις απαραίτητες δυνάμεις για να αντιμετωπίσει και την εσωτερική απειλή.
Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να προβούμε σε επιχείρηση εκτός συνόρων και ηττηθούμε ή δεν πετύχουμε τα αποτελέσματα που επιδιώκουμε, αυτό θα προκαλέσει την κατάρρευσή μας στο εσωτερικό. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, όταν αποφασίσουμε να κάνουμε κάποια βήματα εκτός των συνόρων. Επειδή σε περίπτωση που αποφασίσουμε να κάνουμε βήματα εκτός συνόρων δεν θα είναι εξασφαλισμένη η ενότητα των προσπαθειών, λόγω έλλειψης εσωτερικής συνοχής, πέρα από την αποτυχία των προσπαθειών μας εκτός των συνόρων, θα προκληθούν και εσωτερικές αναταραχές που θα προκαλέσουν τη διάλυση και το γκρέμισμα των θεμελιακών δομών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι ο θεμέλιος λίθος του τουρκικού κράτους. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
Για το λόγο αυτόν, οι στρατοπεδάρχες μας, οι διοικητές ανεξάρτητων σχηματισμών και μονάδων και οι διοικητές των σχηματισμών εσωτερικής ασφάλειας (EMASYA) θα συνεχίσουν να συλλέγουν στοιχεία και πληροφορίες για τις εσωτερικές εξελίξεις. Επίσης, στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τις τοπικές αρχές για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, ακριβώς επειδή οι ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν το συντονιστικό ρόλο για την αντιμετώπισή τους, μας δίδεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης και έτσι, σε περίπτωση που χρειαστεί, θα ξέρουμε με ποιους να συνεργαστούμε και ποιους να εξουδετερώσουμε.
Μια επιχείρηση ασφαλείας που θα διεξαχθεί στο εσωτερικό, δεν θα είναι μια κλασική επιχείρηση EMASYA (συνεργασία στρατού-κρατικού μηχανισμού για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, σ.τ.μ.), όπως έδειξαν και οι συνάδελφοι εδώ στο σεμινάριο με τις παρουσιάσεις τους. Σίγουρα θα είναι μια επιχείρηση που θα βγει μέσα από το πνεύμα μια κλασικής επιχείρησης EMASYA, στην οποία θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε άσκοπη βία εναντίον του λαού και να επηρεάσουμε αρνητικά την καθημερινή ζωή του. Τουναντίον, εμείς, οι ένοπλες δυνάμεις, θα πάρουμε μαζί μας το λαό και, όπως ανέφερα και προηγουμένως, θα γίνουμε ένα με τις μαζικές οργανώσεις, τους φοιτητές και τα πανεπιστήμια. Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το πετύχουμε.
Θα πρέπει επίσης να περιορίσουμε τις αστοχίες και τις παραλείψεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Το πιο σημαντικό σημείο, που θα πρέπει να προσέξουμε όταν εργαζόμαστε σε αυτόν τον τομέα, είναι οι αρμοδιότητες που θα δώσουμε στους κατωτέρους μας και οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν οι βαθμοφόροι, από τους διοικητές και τους υπαξιωματικούς, μέχρι τον υποδεκανέα και τον απλό στρατιώτη…
…Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης έχει ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια, ίσως είναι ήδη δεκατρία εκατομμύρια. Μέσα στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν εκατό χιλιάδες Ιρανοί. Μάλιστα, εκατό χιλιάδες. Κανείς δεν μπορεί να τους καταμετρήσει. Έχουμε εκατό χιλιάδες νόμιμες εισόδους και καμία έξοδο. Ποιος ξέρει πόσοι άλλοι υπάρχουν από άλλες χώρες; Βλέπεις κάθε μέρα συλλαμβάνονται άτομα που θέλουν να περάσουν τον Έβρο και τα βουλγαρικά σύνορα. Όλοι αυτοί ζουν εδώ, στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να μπεις σε κάθε σπίτι και να εξασφαλίσεις την τάξη. Σε περιπτώσεις που αυτό επιχειρήθηκε, στο παρελθόν, δεν μπορούμε να πούμε ότι είχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως είπε και ο Μάο, όταν ήθελε να επιβάλλει το κομουνιστικό καθεστώς «ο λαός είναι θάλασσα κι εμείς τα ψάρια». Έτσι, θα πρέπει να σκεφτόμαστε κι εμείς. Εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες και οι φύλακες της δημοκρατίας μας και είμαστε τα ψάρια και ο λαός η θάλασσα. Και για να επιβιώσουμε στη θάλασσα έχουμε ανάγκη την πλήρη υποστήριξη του λαού μας. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Αυτήν τη στιγμή η υποστήριξη του λαού στο πρόσωπό μας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να πέσει. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνουν βήματα που θα μειώσουν τη στήριξη του λαού και θα αποτρέψουμε να βγουν διαφορετικές φωνές από τις τάξεις μας προς τα έξω.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων τα Σχέδια Εκτάκτου Ανάγκης και να εξασφαλίσουμε την παρουσία ικανών δυνάμεων όχι για να τις χρησιμοποιήσουμε στο σύνολό τους, αλλά για να λειτουργούν ως δυνάμεις αποτροπής. Δεν είναι ανάγκη ντε και καλά να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις. Το ανέφερα πέρυσι, το πρότεινα στη Διοίκηση Στρατού Ξηράς. Στέλνετε τις μονάδες μας εκεί (στο Κουρδιστάν, σ.τ.μ.), μην το κάνετε. Η τρομοκρατία τελείωσε, έτσι φαίνεται. Το ελέγχετε το πράγμα. Όμως, από τη μια οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, από την άλλη η ανάγκη υποστήριξης της δύναμής μας στο Βόρειο Ιράκ, μας έχουν υποχρεώσει να μειώσουμε τις δυνάμεις μας εδώ.
Να περάσω τώρα στο Βόριο Ιράκ.

Αντιστράτηγος Εργκίν Σαϊγκούν (KORGENERAL ERGIN SAYGUN), Διοικητής 3ου Σώματος Στρατού
Στη διαφάνεια βλέπετε τη δομή των ισλαμιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην τουρκική επικράτεια. Οι ΜΚΟ των ΗΠΑ και της Γερμανίας θεωρούν ότι οι διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις είναι μαζικές-λαϊκές οργανώσεις και έτσι προσπαθούν να τις παρουσιάσουν προς τα έξω. Οπότε, μας δίνεται η εντύπωση ότι οι οργανώσεις αυτές των ξένων χωρών προσπαθούν να μετατρέψουν την Τουρκία από ένα κοσμικό κράτος που είναι τώρα, σε ένα μετριοπαθές ισλαμικό κράτος. Οι ισλαμιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τη δράση τους στις περιοχές που βρίσκονται στη διαφάνεια. Οι δράσεις αυτές υποστηρίζονται με ισλαμικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ισλαμιστικές οργανώσεις, χρησιμοποιώντας τα μέσα και τις δυνατότητες που προαναφέρθηκαν, με τη μέθοδο της προβολής και της προπαγάνδας προσπαθούν να επηρεάσουν το λαό. Μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών τους αυτών έχουν αποκτήσει 1.500.000 συμπαθούντες και 3.000 μέλη. Με τη δύναμη αυτή, η οποία είναι δυνατόν να αυξηθεί, και με τις προσπάθειες που κάνουν εναντίον του κοσμικού καθεστώτος στο σύνολο της χώρας, εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος στον ταχύτερο για τους ίδιους χρόνο.
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο κοινός στόχος των ομάδων που απειλούν την εσωτερική μας ασφάλεια είναι η αποδυνάμωση και ο διαμελισμός της Τουρκικής Δημοκρατίας και η ανατροπή του καθεστώτος μέσω της αλλαγής του συντάγματος. Οι ομάδες αυτές, επωφελούμενες από το εσωτερικό δίκαιο και το καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ισχύει σε ορισμένες χώρες της Δύσης, με πρώτη και κύρια τη Γερμανία, εξασφαλίζουν με ευκολία πολιτική και οικονομική υποστήριξη, την οποία χρησιμοποιούν, και καταφέρνουν να συνεχίζουν τη δράση και τις δραστηριότητές τους στο εσωτερικό της χώρας.
Αν και παρατηρείται κάποιος περιορισμός της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων στις προαναφερθείσες χώρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και μια μείωση της υλικής υποστήριξης, εκτιμάται ότι η υποστήριξη αυτή, έστω και περιορισμένα, συνεχίζεται. Όσον αφορά την πολιτική υποστήριξη, η Ε.Ε., που θέτει τους γνωστούς όρους για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, δεν έχει συμπεριλάβει το KADEK, που αποτελεί φυσική συνέχεια του ΡΚΚ στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων, γεγονός που δίνει δύναμη σε τέτοιου είδους οργανώσεις.
Η Ε.Ε., επικαλούμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κριτήρια που έχει θέσει για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας, απαιτεί από την Τουρκία να προβεί σε παραχωρήσεις προς τις μειονότητες, προτάσσοντας το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, δικαίωμα που ούτε οι χώρες που είναι ήδη μέλη της έχουν παραχωρήσει στις δικές τους μειονότητες, με σκοπό να αλλάξουν το υφιστάμενο καθεστώς στην Τουρκία.
Για παράδειγμα, μία από τις απαιτήσεις της Ε.Ε. ήταν και η αύξηση των πολιτικών και η μείωση του αριθμού των στρατιωτικών μελών στο ΣΕΑ, απαίτηση που ικανοποιήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, στα πλαίσια της προσαρμογής μας με τους όρους που θέτει η Ε.Ε.
Όμως, μετά από την ικανοποίηση ενός αιτήματος, έρχονται στο προσκήνιο άλλα αιτήματα. Με βάση την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα, εκτιμούμε ότι τέτοιου είδους απαιτήσεις θα συνεχιστούν και σε περίπτωση που ικανοποιηθούν θα προκληθεί ζημιά στην κυριαρχία, την ενότητα και το αδιάσπαστο της Τουρκίας.
Κύριε διοικητά, με βάση την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, είναι απαραίτητη η λήψη ειδικών μέτρων πολύ πέραν των σχεδίων που προβλέπονται στα πλαίσια της EMASYA. Με βάση τα παραπάνω, εκτιμάται ότι οι ομάδες της εσωτερικής απειλής, επωφελούμενες από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, θα συνεχίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία και τη δράση τους σε ολόκληρη τη χώρα, και επικαλούμενες-καλυπτόμενες από την ομπρέλα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της υποστήριξης που έχουν από το εξωτερικό.

Read more...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Στη σκιά της «Βαριοπούλας»


Του Σάββα Καλεντερίδη
Η ελληνική εξωτερική πολιτική, με τη δημοσιοποίηση των σχεδίων επιχειρήσεων που επεξεργάζονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σχέδια με βάση τα οποία οι Τούρκοι στρατηγοί σκοπεύουν να εμπλέξουν τα ελληνοτουρκικά σε Αιγαίο και Θράκη στον «αγώνα» που κάνουν για να αντιμετωπίσουν την «ισλαμική απειλή», εκτός από τις όντως πολύτιμες πληροφορίες, απέκτησε και ένα ιδιότυπο άλλοθι, με βάση το οποίο δικαιολογεί -πολλές φορές αβασάνιστα- την κάθε πρόκληση της τουρκικής πλευράς, άσχετα με το αν αυτή εντάσσεται ή όχι στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς των στρατηγών.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Η 1η Τουρκική Στρατιά, στα πλαίσια του Σεμιναρίου Σχεδίων* του 2003, εξέτασε διεξοδικά το Σχέδιο Επιχειρήσεων “Balyoz”, που στα ελληνικά σημαίνει «βαριοπούλα», όνομα που επέλεξαν για να δηλώσουν το χτύπημα που σκόπευαν (ή σκοπεύουν) να επιφέρουν στους ισλαμιστές της κυβέρνησης Ερντογάν με την εφαρμογή του.
Το ως άνω σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, καθώς και εκπρόσωποι των τριών κλάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) και της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma).
Με βάση αποσπάσματα του σχεδίου αλλά και των παρουσιάσεων που έγιναν στη διάρκεια του Σεμιναρίου (έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά ηχητικά αποσπάσματα-ντοκουμέντα) από τον ίδιο τον διοικητή της Στρατιάς, τους διοικητές των Σωμάτων Στρατού και άλλους επιτελείς, εν όψει της ολοκληρωτικής πολιτικής κυριαρχίας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, οι ΤΕΔ προέβησαν σε τροποποίηση της εκτίμησης απειλής και έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την εξουδετέρωση της ισλαμικής απειλής, ως δεύτερη προτεραιότητα την εξάλειψη της κουρδικής απειλής και ως τρίτη προτεραιότητα την απειλή που προέρχεται από τις σχεδιασμένες εξελίξεις σε Κύπρο και Ελλάδα.
Όσον αφορά στα ζητήματα που σχετίζονται με την εκτίμηση απειλής και τις εκτιμήσεις των Τούρκων γύρω από αυτά τα ζητήματα, στο υλικό που διέρρευσε υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία, όπως ο ορισμός του εσωτερικού εχθρού στην κοινωνία και στις τάξεις του ίδιου του τουρκικού στρατού, τα οποία ελπίζουμε ότι θα τύχουν ανάλογης εκτίμησης, αξιολόγησης και εκμετάλλευσης από τις αρμόδιες αρχές.
Το ζήτημα, όμως, που προέκυψε με τη διαρροή των στοιχείων αυτών, μέρος των οποίων παραθέτουμε παρακάτω, είναι οι εισηγήσεις που έγιναν ακόμη και από τον ίδιο τον διοικητή της 1ης Στρατιάς κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, για να ενσωματωθούν στα επιχειρησιακά σχέδια του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, διαταγές επιχειρήσεων που προβλέπουν την πραγματοποίηση προκλητικών ενεργειών από πλευράς των ΤΕΔ εις βάρος της Ελλάδος, με σκοπό τη βίαιη αντίδραση της Ελλάδας, αντίδραση που θα προκαλέσει συσπείρωση του τουρκικού λαού γύρω από τις ΤΕΔ και θα ενισχύσει τη θέση τους απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, που είναι η κλιμακούμενη εσωτερική ισλαμική απειλή.
Ανάμεσα στις προτάσεις, μάλιστα, συγκαταλέγονται η κατάληψη περιοχής του Βορείου Έβρου, καθώς και οι προβοκατόρικες προκλήσεις των Τούρκων αεροπόρων εναντίον των Ελλήνων ομολόγων τους, με σκοπό την πρόκληση κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους από ελληνικό και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, σχεδιάζεται η κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τουρκικό, με σκοπό την επίρριψη της ευθύνης στην ελληνική πλευρά και την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Ακριβώς το σημείο αυτό της προβοκατόρικης δράσης των ΤΕΔ στο Αιγαίο, ως μέρος της στρατηγικής των Τούρκων στρατηγών για εξουδετέρωση του εσωτερικού εχθρού, δηλαδή της κυβέρνησης Ερντογάν και του κόμματός του, είναι που φέρνει την ελληνική κυβέρνηση στην κόψη του «γιαταγανιού» και στη σκιά της «Βαριοπούλας», αφού καλείται να διαχωρίσει και να διακρίνει αν η πρόκληση που εμφανίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη κάθε φορά εντάσσεται στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Τουρκίας στο Αιγαίο ή εντάσσεται στους προβοκατόρικους σχεδιασμούς των ΤΕΔ εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν.
Το πρόβλημα είναι όντως δυσεπίλυτο και μπορεί να εξελιχθεί σε θανάσιμη παγίδα για τα συμφέροντα της χώρας μας, αφού οι Τούρκοι έχουν αποδείξει ότι όταν το απαιτεί το δικό τους εθνικό συμφέρον, έχουν όλοι τους, στρατηγοί και ισλαμιστές, ακριβώς την ίδια μούρη, για να παραφράσουμε τη γνωστή λαϊκή παροιμία που αφορά τα κατά τα άλλα συμπαθή τετράποδα.


* Σεμινάρια Σχεδίων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων
Για τις ΤΕΔ η σύνταξη, δοκιμή και διαρκής ανατροφοδότηση-επικαιροποίηση των Σχεδίων Επιχειρήσεων αποτελεί το κύριο έργο, με το οποίο ασχολείται αρμοδίως το σύνολο του στελεχιακού τους δυναμικού, στην κυριολεξία, 12 μήνες και 365 ημέρες το χρόνο.
Τα σχέδια εξετάζονται σε επίπεδο υπομονάδος και μονάδος, στη συνέχεια σε επίπεδο σχηματισμού και τέλος εξετάζονται υπό μορφή Σεμιναρίου σε επίπεδο Στρατιάς, τους πρώτους μήνες κάθε χρόνο.
Στα Σεμινάρια Σχεδίων, που λαμβάνουν χώρα στις έδρες των 4 Στρατιών των ΤΕΔ, συμμετέχουν οι διοικητές σχηματισμών και οι αρμόδιοι επιτελείς, με σκοπό τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων και την κωδικοποίηση συμπερασμάτων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις εξελίξεις σε πολιτικό και στρατιωτικό-επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών και τέλος την ενσωμάτωση στα σχέδια των εμπειριών συμπερασμάτων από την εφαρμογή των σχεδίων που έγιναν την προηγούμενη χρονιά, κατά τη διάρκεια διακλαδικών ασκήσεων των ΤΕΔ. Στη συνέχεια, τα συμπεράσματα των Σεμιναρίων αποστέλλονται στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την έγκρισή τους, έγκριση που παρέχει και την απαραίτητη νομιμοποίηση στους αρμόδιους διοικητές, σε περίπτωση που διαταχθεί η εφαρμογή τους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια εξαιρετικά αξιόλογη, σοβαρή και επίσημη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στις τάξεις των ΤΕΔ, για όσους προτρέξουν να την παρεξηγήσουν ή να την απαξιώσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Read more...

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια...


Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο και μάλιστα στην Άνδρο, λίγες ώρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και 10 υπουργών του στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα επεισόδιο παρόμοιο με το προχθεσινό, το οποίο ωστόσο εκτιμάται, ανεπισήμως, ως ακόμη πιο σοβαρό λόγω χρονικής συγκυρίας και τοποθεσίας εκδήλωσης του.

Συγκεκριμένα, στις 12:55 το μεσημέρι η τουρκική φρεγάτα Gokova κάλεσε μέσω ασυρμάτου ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτική άσκηση ανατολικά της Άνδρου να δηλώσουν ταυτότητα και προθέσεις. «Εδώ τουρκικό πλοίο, ποια είναι η ταυτότητα σας και οι προθέσεις σας», αναφέρθηκε από την τουρκική φρεγάτα. Τα ελληνικά μαχητικά εκτελούσαν άσκηση δύο εναντίον δύο και πετούσαν 6 μίλια ανατολικά της Άνδρου και σε ύψος 6.000 ποδών.
Η περιοχή της άσκησης των ελληνικών μαχητικών συμπίπτει με τα όρια της περιοχής που έχουν ζητήσει με ΝΟΤΑΜ για την άσκηση Beyaz Firtina οι Τούρκοι, αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή δεν την είχαν ενεργοποιημένη οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Την είχαν δεσμεύσει για γυμνάσια από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.
Αν και επισήμως πηγές του Πενταγώνου επιμένουν πώς δεν αξιολογείται η τουρκική πρόκληση ως σοβαρή, ανεπισήμως δηλώνεται το ακριβώς αντίθετο. Αξιωματικοί σημειώνουν πώς πρόκειται για μία πολιτική και όχι μόνο στρατιωτική ενέργεια που στόχο έχει την προβολή των αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Εκφράζεται μάλιστα και ανησυχία, καθώς για σήμερα το βράδυ έχουν προγραμματισθεί νυχτερινές πτήσεις ελληνικών μαχητικών στο κεντρικό Αιγαίο.

Read more...

Ποιός επιτέλους κάνει κουμάντο στο Αιγαίο;


Σε μία απίστευτη ανακοίνωσή του του ΓΕΕΘΑ, υποστηρίζει ότι η "ταυτοποίηση" ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στη καρδιά του Αιγαίου,από τη τουρκική φρεγάτα "Γκαζιαντέπε", "δεν αξιολογείται από στρατιωτικής πλευράς ως ιδιαίτερης βαρύτητας"! Η περιοχή που έγινε το περιστατικό προσδιορίζεται δυτικά της Σκύρου!

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ επι λέξη έχει ως εξής:
"Ανακοινώνεται ότι, στη περιοχή του Αιγαίου όπου διεξάγεται τουρκική αεροναυτική άσκηση, την Τρίτη 11 Μαϊ 2010, ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος και στη συνέχεια, δύο σχηματισμοί ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, εκλήθησαν μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα να δηλώσουν, το μεν μεταφορικό την «πρόθεσή του», τα δε μαχητικά την «ταυτότητά τους». Το περιστατικό δεν αξιολογείται, από στρατιωτικής πλευράς, ως ιδιαίτερης βαρύτητας, επειδή η κλήση πραγματοποιήθηκε λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στην περιοχή, αφενός μεν, ελληνικών αεροσκαφών και αφετέρου δε, τουρκικών πολεμικών πλοίων που μετείχαν στην άσκηση." Αν τα τουρκικά πλοία εκτός από το να φθάνουν μέχρι το Σούνιο, έχουν πλέον αρμοδιότητες ελέγχου και των πτήσεων ελληνικών αεροσκαφών, εντός FIR Αθηνών, μένει να το διευκρινίσει το ΓΕΕΘΑ.

Read more...

Επιχειρηματική ελληνοτουρκική συνεργασία


Διμερείς συζητήσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να επικαιροποιηθούν με την αυριανή άφιξη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων, η τουρκική πλευρά έχει διατυπώσει προτάσεις για οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς και συγκεκριμένα:

- Ανάπτυξη συνεργιών στην ενέργεια (αγωγοί, δίκτυα αερίου, ηλεκτρισμός, ανανεώσιμες πηγές),
- Τεχνολογίες πληροφορικής, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία,

- Ανάπτυξη διατραπεζικής συνεργασίας στην Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και σε τρίτες χώρες,
- Κοινές επενδύσεις σε βαλκανικές χώρες στους τομείς τροφίμων, εξαγωγών, μεταφορών, – Ανάπτυξη του διμερούς και διασυνοριακού εμπορίου,
- Προστασία περιβάλλοντος.
Ήδη έχουν αρχίσει – και συνεχίζονται σήμερα – προκαταρκτικές διαβουλεύσεις, τόσο σε επιμελητηριακό επίπεδο καθώς και ανταλλαγή απόψεων εκπροσώπων επιχειρηματικών συνδέσμων.
Τον Τούρκο πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύει πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, ενώ σε επίπεδο επιχειρηματικής κοινότητας έχουν προηγηθεί αμοιβαίες επισκέψεις και συζητήσεις για ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων μεταξύ εκπροσώπων επιχειρήσεων και εμποροβιομηχανικών ομίλων των δύο χωρών.

Read more...

Νταβούτογλου:«Εχω τον συντονισμό της επίσκεψης γιατί ειλικρινά θέλουμε να βοηθήσουμε αυτή τη φτωχή χώρα . . .


«Εχω τον συντονισμό της επίσκεψης γιατί ειλικρινά θέλουμε να βοηθήσουμε αυτή τη φτωχή χώρα στη δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται» . Τάδε έφη Αχμέτ Νταβούτογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, το Σάββατο, 1η Μαΐου, στην Οξφόρδη, μπροστά σε ένα πολύ υψηλό διεθνές κοινό, προσκεκλημένος ως κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (SΕΕSΟΧ, St Αntony΄s College), με θέμα την τουρκική εξωτερική πολιτική.

«Η Τουρκία έχει με την Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος εντυπωσίασε το κοινό του, «όπως και με άλλες χώρες της περιοχής “κοινή μοίρα”. Ακριβώς για αυτό ετοιμάζουμε μια μεγάλη αποστολή δέκα υπουργών που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα σε μερικές ημέρες». Αντιλαμβανόμενος όμως αμέσως πόσο είχε… ξεφύγει, προσπάθησε στη συνέχεια να το διορθώσει, τονίζοντας δυο- τρεις φορές ότι «δεν εννοώ φτωχή χώρα,γενικώς,αναφέρομαι στην παρούσα συγκυρία»…Και έτσι, η «νέα Ψωροκώσταινα» του 21ου αιώνος αναμένει την επίσκεψη της νέας Υψηλής Πύλης. Αυτά…

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Read more...

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι επικριτές τους


Του Χρήστου Μηνάγια
Όπως όλη η Τουρκία έτσι και ο τουρκικός στρατός αναδιοργανώνεται και
εκσυγχρονίζεται. Άλλωστε είναι προφανές ότι οι εξελίξεις των καιρών τον
υποχρεώνουν να το κάνει, άσχετα με το γεγονός ότι οι υψηλά ιστάμενες
βαθμίδες του τουρκικού κρατικού μηχανισμού εξακολουθούν να υποστηρίζουν
τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχουν για την
παρέμβαση τους στις εσωτερικές ισορροπίες της χώρας και στα πολιτικά και
πολιτιστικά δρώμενα αυτής.
Οι εξελίξεις αυτές είναι τόσο ραγδαίες και οι Τούρκοι στρατιωτικοί δεν
μπορούν να ακολουθήσουν την ταχύτητα, τη ριζοσπαστικότητα και τις
μεταρρυθμίσεις που προωθούν οι κρατικοί φορείς, δεδομένου ότι πριν ακόμη
προσαρμοσθούν σε κάποια αλλαγή ακολουθεί αμέσως κάποια άλλη. Αυτό
έχει σαν συνέπεια να δέχονται συχνά επικρίσεις, θέμα το οποίο δεν έχουν
συνηθίσει, με αποτέλεσμα να εκνευρίζονται, να εξάπτονται, να κτυπούν τη
γροθιά τους στο τραπέζι και να κατηγορούν ως προδότες τους επικριτές τους.
Άλλωστε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ έχει να επιδείξει
πλείστα παραδείγματα.

Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του ΡΚΚ σε στρατιωτικά τμήματα με
θύματα κατώτερα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, η τουρκική κοινή γνώμη
απαιτεί απαντήσεις από το γενικό επιτελείο και τα ερωτήματα τα οποία
υποβάλλει είναι: «γιατί δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας;», «τι λάθη κάνουν οι
ένοπλες δυνάμεις;», «ποιος είναι ο σκοπός του ΡΚΚ;», «γιατί το ΡΚΚ διεύρυνε
την περιοχή των επιχειρήσεων του από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράν και
Τουρκίας-Ιράκ στο εσωτερικό της Τουρκίας καλύπτοντας μία πολύ ευρύτερη
περιοχή που εκτείνεται σε όλη την ανατολική Τουρκία και φθάνει μέχρι τη
Μαύρη Θάλασσα;» «γιατί το ΡΚΚ επιτέθηκε στο συγκεκριμένο στρατιωτικό
τμήμα;», «γιατί δεν υπήρξε αεροπορική υποστήριξη;», «γιατί τα στρατιωτικά
τμήματα που δέχονται επιθέσεις από το ΡΚΚ δεν έχουν επαρκή μέτρα
αυτοπροστασίας;».

Φυσικά η δράση του ΡΚΚ και το κουρδικό πρόβλημα έχουν άμεση σχέση
μεταξύ τους. Όμως, η Τουρκία δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την κουρδική
πραγματικότητα και η τακτική της πολιτικής ηγεσίας, η οποία δεν ήθελε να
χάσει τους ψηφοφόρους της Κούρδους, στηρίχθηκε στις ακόλουθες αρχές:
· Ό,τι πουν οι στρατιωτικοί έχουν δίκιο.
· Ας καλύψουμε τις ανάγκες του στρατού σε όπλα και πυρομαχικά και ας
αφήσουμε σε αυτούς το χειρισμό της υπόθεσης.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή αδυναμία των
στρατιωτικών εντείνουν περισσότερο το πρόβλημα με αποτέλεσμα το
τουρκικό ΓΕΕΘΑ να μη διστάζει να ενοχοποιεί ένα σημαντικό μέρος των ΜΜΕ
της χώρας για προδοσία.
Για την καλύτερη κατανόηση της τουρκικής πραγματικότητας,
παρατίθενται παρακάτω ορισμένες σκέψεις του Τούρκου αναλυτή Sedat
Laçiner του τουρκικού Ιδρύματος Διεθνών Στρατηγικών Μελετών [USAK
(Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu)]. Οι απόψεις αυτές αποκτούν
ιδιαίτερη σημασία διότι το USAK χαίρει της εκτίμησης της πολιτικής ηγεσίας
της Τουρκίας δεδομένου ότι, τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο
πρωθυπουργός πραγματοποιούν ομιλίες στις εγκαταστάσεις του και το
επαινούν για το έργο που προσφέρει.
Δυσχέρειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων λόγω των καθηκόντων
τους: Η Τουρκία ευρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη γεωγραφική περιοχή με
αποτέλεσμα το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να αντιμετωπίζει σοβαρούς
κινδύνους κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων του. Όταν όμως υπάρχουν
ανθρώπινες απώλειες δεν είναι σωστό να σκεφθεί κάποιος ότι δεν θα γίνουν
ανακρίσεις και ότι οι στρατιωτικοί διοικητές δεν θα ερωτηθούν για τις συνθήκες
των θανάτων. Ίσως αυτό να γινόταν στο παρελθόν, όμως τώρα οι συνθήκες
έχουν αλλάξει. Αυτό δεν αφορά μόνο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά
και στο στενό οικογενειακό κύκλο των θανόντων. Οι απαντήσεις αυτές δεν
δινόταν στο παρελθόν και οι στρατιωτικοί δεν έχουν συνηθίσει σ’ αυτόν τον
τρόπο έλεγχου και διοίκησης. Η τουρκική κοινή γνώμη απαιτεί να ενημερώνεται
άμεσα και οι ένοπλες δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να γίνουν πιο διαφανείς και
να λογοδοτούν.
Οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν ανάμεσα σε πολιτικές διενέξεις: Ο
στρατός δεν πρέπει να είναι πολιτικοποιημένος. Όμως, η τουρκική στρατιωτική
ηγεσία δεν επέδειξε μία ξεκάθαρη στάση και γραμμή κατά τη δικαστική
διαδικασία των υποθέσεων Ergenekon, Balyoz κ.λπ.1. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ
Μπασμπούγ και «τα σάπια μήλα του» πίεσαν τη δικαιοσύνη προκειμένου να
υποστηρίξει τους συναδέλφους τους. Παρόλα αυτά, μέρος των στρατιωτικών
κατηγορεί το Μπασμπούγ για ανεπάρκεια επιβολής των θέσεών του στη
δικαιοσύνη. Η κατάσταση αυτή αφενός δημιουργεί ένταση στο εσωτερικό των
ενόπλων δυνάμεων αφετέρου αυξάνει το σύνολο των επικρίσεων πουαπευθύνονται στους στρατιωτικούς, οι οποίοι δείχνουν να βρίσκονται σε πανικό
ακόμη και όταν καλούνται να απαντήσουν σε απλές ερωτήσεις.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν είναι συνηθισμένες στην κριτική: Οι
στρατιωτικοί στην Τουρκία αποτελούν ένα πόλο εξουσίας ο οποίος κινείται
παράλληλα με τους φορείς της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Ο
τουρκικός στρατός έκανε πραξικοπήματα και εξέδωσε ανακοινώσεις-
διαγγέλματα τα οποία αφενός τρόμαξαν τους πολιτικούς αφετέρου τον
κατέστησαν ως προστάτη ενός μιλιταριστικού πολιτικού συστήματος. Στο
παρελθόν κανένας δεν έκρινε τις ένοπλες δυνάμεις και όλοι νόμιζαν ότι δεν
υπάρχουν προβλήματα. Όμως προβλήματα υπήρχαν αλλά δεν γινόταν καμία
συζήτηση γι’ αυτά. Τώρα οι στρατιωτικοί πρέπει να συνηθίσουν στην κριτική, η
οποία εάν είναι δίκαιη θα συμβάλλει στην εξάλειψη των προβλημάτων, ενώ εάν
είναι άδικη θα τεθεί στο περιθώριο.
Στις σύγχρονες δημοκρατικές χώρες οι ένοπλες υπάγονται στην πολιτική
ηγεσία της χώρας. Στη Τουρκία η κατάσταση διαφέρει δεδομένου ότι οι
στρατιωτικοί διατηρούν την αυτονομία τους. Όμως, το εν λόγω αίσθημα
αυτονομίας και η συμπεριφορά των Τούρκων στρατηγών αφήνουν πολλές
φορές εκτεθειμένες τις ένοπλες δυνάμεις με αποτέλεσμα να δέχονται
επιθέσεις από τα ΜΜΕ, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να τις
αντιμετωπίσουν. Επίσης πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα ότι «το μέγεθος της
έντασης μεταξύ στρατού και πολιτικής εξουσίας είναι ανάλογο της κριτικής
που ασκούν τα ΜΜΕ εναντίον του στρατού».
Κατόπιν των παραπάνω εκτιμάται ότι οι μεταρρυθμίσεις που
προωθούνται στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας θα αναγκάσουν τους
στρατιωτικούς να αποσυρθούν σταδιακά από τυχόν παρεμβάσεις στην
εσωτερική πολιτική της χώρας, αφενός για να ξανακερδίσουν το πρεστίζ που
έχασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφετέρου διότι αυτό αποτελεί
απαίτηση τόσο της τουρκικής κοινής γνώμης αλλά και των Η.Π.Α, λόγω του
νέου ρόλου που έχουν αναθέσει στην Άγκυρα για την πολιτική και στρατιωτική
ασφάλεια και σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και της περιοχής των
πετρελαιοπηγών του βορείου Ιράκ.

Read more...

Περιμένοντας τον Ερντογάν....


ΕΙΚΟΣΙΤΕΣΣΕΡΙΣ ώρες απέμειναν για την επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας του τούρκου πρωθυπουργού, του μισού τουρκικού υπουργικού συμβουλίου και της επιχειρηματικής ελίτ της γειτονικής χώρας. Οι ελληνικές αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και για την φύλαξη των χώρων όπου θα κινηθεί ο Ερντογάν και η κουστωδία του θα διατεθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκατοντάδες αστυνομικοί όλων των υπηρεσιών.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ θα επιτηρεί την πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα, άντρες της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται και σε κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία τουρκικών επιχειρήσεων, ενώ ισχυρή θα είναι η αστυνομική δύναμη και στους χώρους που θα επισκεφτεί ο τούρκος πρωθυπουργός, όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Παράλληλα, η Τροχαία θα κάνει κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνουν απαγόρευση στάσης - στάθμευσης γύρω οπό το ξενοδοχείο που θα διαμένει αλλά και σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας στους δρόμους όπου θα περνά η πομπή με τον Ερντογάν.


ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΘΑ βρίσκεται η αστυνομία ιδιαιτέρως το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς στις 7.00 έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Κολοκοτρώνη, πίσω από την Παλιά Βουλή, από συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού από μέλη πατριωτικών και ακροδεξιών οργανώσεων, καθώς και από κούρδους που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα μας. Μάλιστα, όπως προαναγγέλλεται, ενδέχεται να γίνει πορεία προς τη Βουλή αλλά και την τουρκική πρεσβεία, κάτι που προκαλεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στις αστυνομικές αρχές.

* * * * *

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ αξίζει να σημειωθεί ότι για λόγους ασφαλείας η πολυπληθής τουρκική αποστολή άλλαξε το ξενοδοχείο διαμονής της, που είχε προγραμματιστεί να είναι η "Μεγάλη Βρετανία" («Grande Bretagne», απέναντι από την Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών) στην Πλατεία Συντάγματος, ώστε αυτό να βρίσκεται έξω από την «ακτίνα» των διαδηλώσεων και των αποκλεισμών. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι αυτή η κίνηση δεν έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς αλλά μετά από αίτημα της... ελληνικής, καθώς δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των υψηλών φιλοξενουμένων μας!

* * * * *

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ την μετακίνηση όμως, επιπρόσθετα ακυρώθηκαν τόσο οι κρατήσεις των συνολικά 50 με 60 δωματίων που θα φιλοξενούσαν την τουρκική επιχειρηματική αντιπροσωπία που θα επισκεφθεί αύριο και μεθαύριο την Ελλάδα όσο και το ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό forum, το οποίο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο ίδιο ξενοδοχείο. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα το πόσο σημαντικός (και αρνητικός για τον τουρισμό μας) είναι ο αντίκτυπος από τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς πέραν αυτού του γεγονότος, μόνο το τελευταίο επταήμερο υπήρξαν ακυρώσεις 17.000 διανυκτερεύσεων με αφορμή τα επεισόδια. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι οι επικεφαλής των τριών πολυτελών ξενοδοχείων της Πλατείας Συντάγματος, δηλαδή του «Grande Bretagne», του διπλανού του «King George Palace» και του παραδιπλανού του «Athens Plaza», έστειλαν δραματική κοινή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία του ζητούν μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών τους στο κέντρο, οι οποίοι συνήθως έχουν βαριά πορτοφόλια και θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα να σταματήσουν να έρχονται στην Ελλάδα.

* * * * *

ΑΞΙΖΕΙ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ σημειωθεί ότι ο τούρκος πρωθυπουργός θα μας έρθει αύριο αφού πρώτα χθες φιλοξένησε στην Αγκυρα τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Και μπορεί όπως σας αποκάλυπτε χθες η στήλη ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συναντήσεις Παπανδρέου – Ερντογάν να είναι το ενεργειακό, με τους τούρκους να κομίζουν πρόταση ακόμα και για από κοινού έρευνα, άντληση και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, ωστόσο το ενεργειακό ήταν το θέμα που κυριάρχησε και στις συζητήσεις του ρώσου προέδρου στην Τουρκία. Μάλιστα, εκεί η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δέχτηκε ένα ηχηρότατο χαστούκι, έτσι ως... δώρο ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, για να φανεί ποιος έχει το πάνω χέρι. Και είναι ένα χαστούκι που αφορά άμεσα την περιοχή μας.

* * * * *

ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΛΟΙΠΟΝ γνωστό, χθες η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία κατανόησης για την ασφάλεια της διακίνησης πετρελαίου στη Μαύρη Θαλασσα καθώς και επιμέρους συμφωνίες αντιστοίχων εταιρειών των δύο χωρών. Όπως δηλώθηκε, η συνεργασία των δύο χωρών στους αγωγούς South Stream, Blue Stream-2 και Samsun-Ceyhan εξαιρετικά προσοδοφόρα. Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου υπουργού ενέργειας Σεργκέι Σμάτκο, οι δύο χώρες εξετάζουν σοβαρά την συμμετοχή της Ρωσίας στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Σαμσούντα – Τσεϊχάν, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο βιώσιμο το σχέδιο, αφού θα τροφοδοτείται με ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, εφόσον προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα αποδυναμώσει αυτομάτως η σημασία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, αφού σκοπός και των δύο αυτών σχεδίων είναι η παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου. Τα τελευταία ελέγχονται από την Τουρκία, η οποία όμως θα ελέγχει και πάλι το παιχνίδι με τους αγωγούς και θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην διακίνηση του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη, προνόμιο που θα έχανε αν προχωρούσε έγκαιρα ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

* * * * *

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ πάντως, το θέμα του πετρελαιαγωγού αξίζει να σημειωθεί, έστω και καθυστερημένα, ότι απασχόλησε μέχρι και το Συμβούλιο των πολιτικών Αρχηγών την περασμένη Δευτέρα. Για το θέμα ρώτησε τον πρωθυπουργό ενώπιον του Σαμαρά αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια ο αρχηγός του ΛαΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Συγκεκριμένα, ο mr «χέρι-χέρι» είπε επί λέξει: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρέπει να υπαγορεύει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες που υπέγραψε ο Κ. Καραμανλής με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας».

* * * * *

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ πληροφορίες που διέρρευσαν από την κλειστή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν ευθύνεται η χώρα μας ούτε η Ρωσία για τις καθυστερήσεις. Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες με τη Βουλγαρία. Φυσικά και θα τηρηθούν οι διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας- Ρωσίας». Έτσι έθεσε ένα τέλος στα όσα ακούγονταν το τελευταίο οκτάμηνο, από την προεκλογική περίοδο, τότε που ο αγωγός είχε γίνει κεντρικό της θέμα με εκατέρωθεν βολές από Καραμανλή και Παπανδρέου που έφτασαν να γίνουν μέχρι και προεκλογικά σποτ από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

* * * * *

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ σχετικά με αυτό το θέμα έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ο ίδιος ο Κάρολος Παπούλιας, που άλλωστε έχει παίξει κομβικό ρόλο σε αυτό το έργο, αφού ως υπουργός Εξωτερικών του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν εκείνος που ξεκίνησε την όλη προσπάθεια και έβαλε τις πρώτες υπογραφές από ελληνικής πλευράς για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, 15 χρόνια μετά το έργο παραμένει στα... χαρτιά και έτσι δικαιολογημένα οι τούρκοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν αυτήν την καθυστέρηση και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τον δικό τους αγωγό Σαμσούντα – Τσεϊχάν. Δικαίως επίσης έσπευσαν να κλείσουν συνεργασία με τους ρώσους για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητά τους. Και έτσι, μια ημέρα πριν την επίσημη επίσκεψη της μισής τουρκικής κυβέρνησης στην Αθήνα, άφησαν την χώρα μας στα κρύα του λουτρού...

Read more...

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP