Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια...


Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο και μάλιστα στην Άνδρο, λίγες ώρες πριν την άφιξη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και 10 υπουργών του στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα επεισόδιο παρόμοιο με το προχθεσινό, το οποίο ωστόσο εκτιμάται, ανεπισήμως, ως ακόμη πιο σοβαρό λόγω χρονικής συγκυρίας και τοποθεσίας εκδήλωσης του.

Συγκεκριμένα, στις 12:55 το μεσημέρι η τουρκική φρεγάτα Gokova κάλεσε μέσω ασυρμάτου ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτική άσκηση ανατολικά της Άνδρου να δηλώσουν ταυτότητα και προθέσεις. «Εδώ τουρκικό πλοίο, ποια είναι η ταυτότητα σας και οι προθέσεις σας», αναφέρθηκε από την τουρκική φρεγάτα. Τα ελληνικά μαχητικά εκτελούσαν άσκηση δύο εναντίον δύο και πετούσαν 6 μίλια ανατολικά της Άνδρου και σε ύψος 6.000 ποδών.
Η περιοχή της άσκησης των ελληνικών μαχητικών συμπίπτει με τα όρια της περιοχής που έχουν ζητήσει με ΝΟΤΑΜ για την άσκηση Beyaz Firtina οι Τούρκοι, αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή δεν την είχαν ενεργοποιημένη οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Την είχαν δεσμεύσει για γυμνάσια από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα.
Αν και επισήμως πηγές του Πενταγώνου επιμένουν πώς δεν αξιολογείται η τουρκική πρόκληση ως σοβαρή, ανεπισήμως δηλώνεται το ακριβώς αντίθετο. Αξιωματικοί σημειώνουν πώς πρόκειται για μία πολιτική και όχι μόνο στρατιωτική ενέργεια που στόχο έχει την προβολή των αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Εκφράζεται μάλιστα και ανησυχία, καθώς για σήμερα το βράδυ έχουν προγραμματισθεί νυχτερινές πτήσεις ελληνικών μαχητικών στο κεντρικό Αιγαίο.

Αναγνώστες

About This Blog

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP